virgüllü sayı yuvarlama / One moment, please...

Virgüllü Sayı Yuvarlama

virgüllü sayı yuvarlama

Ondalık kesirleri istenilen basamağa göre yuvarlarken önce yuvarlanacak basamağın sağındaki ilk rakama bakılır.Bu rakam 5'e eşit veya 5'ten büyük ise yuvarlanacak basamaktaki rakam 1 artırılır ve bu basamağın sağındaki diğer basamaklar atılır.5'ten küçük ise yuvarlanacak basamaktaki rakam değişmez ve bu basamağın sağındaki diğer basamaklar atılır.

Örnek Soru

3,48 ondalık kesrini en yakın onda birliğe yuvarlayalım.

Çözüm

ondalik-kesir-ornek-soru-38

3,48 ondalık kesri 3,4 ile 3,5 ondalık kesirleri arasındadır. 3,48 ondalık kesri sayı doğrusunda da görüldüğü gibi 3,5 ondalık kesrine daha yakındır.

ondalik-kesir-ornek-soru-39

Örnek Soru

Aşağıdakilerden hangisi, birler basamağına yuvarlandığında 1, onda birler basamağına yuvarlandığında 0,5 olur?

A) 0,45  B) 0,48  C) 0,53   D) 0,58

2009 SBS

Çözüm

ondalik-kesir-ornek-soru-40

Yanıt C

Örnek Soru

8,623 ondalık kesrini en yakın yüzde birliğe yuvarlayalım.

Çözüm

ondalik-kesir-ornek-soru-41

8,623 ondalık kesri 8,62 ile 8,63 ondalık kesirleri arasındadır.
8,623 ondalık kesri sayı doğrusunda da görüldüğü gibi 8,62 ondalık kesrine daha yakındır.

ondalik-kesir-ornek-soru-42

 Ondalık Kesirlerde Yuvarlama Etkin Katılım

A. Aşağıda verilenlere göre, Can'ın bulunduğu yer hangi sayıya daha yakınsa o sayının bulunduğu yuvarlağı boyayınız.

ondalik-kesir-ornek-soru-43

ondalik-kesir-ornek-soru-44

6. Sınıf Matematik Konu Anlatımı ve Online Konu Testine Geri Dön

bahar yayınevi uyarı

 

Çözümlü Örnek: Ondalık Sayıları En Yakın Ondabirliğe Yuvarlayalım

If you're seeing this message, it means we're having trouble loading external resources on our website.

Bağlandığınız bilgisayar bir web filtresi kullanıyorsa, *.kastatic.org ve *.kasandbox.org adreslerinin engellerini kaldırmayı unutmayın.

9,564'ü en yakın ondabirliğe yuvarlamayı öğrenin.Orijinal video Sal Khan ve Monterey Institute for Technology and Education tarafından hazırlanmıştır.

Video açıklaması

(dokuz nokta beş yüz altmış dört) 9.564 veya dokuz tam binde beş yüz altmış dördü onda birler basamağına yuvarlayın.Peki... Bu sayıyı biraz daha büyük yazalım 9 nokta 5 6 4. Bunu da onda birler basamağına yuvarlamamız lazım. Peki, onda birler basamağı neresi? Onda birler tam burada yani bu 5, onda birler basamağını temsil ediyor. Bu birler basamağı, bu onda birler, burası yüzde birler burası da binde birler basamağı. O halde bunu en yakın onda birler basamağına yuvarlayacağız. Eğer üste yuvarlarsak bu sayı 9.6 olması lazım. Eğer bunu aşağı yuvarlarsak bu 9.5 olacak, yani 9 buçuk. Nereye doğru yuvarlayacağımıza normal yuvarlamayı nasıl yapıyorsak o şekilde yapıyoruz. Yani yuvarlamak istediğimiz basamağın bir sağındaki basamağa gidip o basamaktaki sayı 5 veya 5’ten büyük mü diye bakıyoruz. Eğer büyük veya eşitse sayıyı üste yuvarlıyoruz, eğer değilse, alta yuvarlıyoruz. 6 kesinlikle 5'ten büyüktür, o zaman burada üste yuvarlamamız gerek. Bu üste yuvarlanacak. O zaman bu 9.564, 9.6'ya, ya da başka bir değişle dokuz tam onda altıya dönüşür. Ve işte bu kadar...

6. Sınıf Matematik Ondalık Gösterimleri Yuvarlama konu anlatımı

Haberin Devamı

 Şimdi yukarıda verdiğimiz bu kurallara dikkat ederek bir örnek yapalım ve inceleyelim.

Örnek: 3,46

 Yukarıda verilmiş olan ondalık kesir üzerinden virgülün sağ tarafına bakarak yuvarlama yapacağız. Bu bölgedeki onda bir kısmında değişiklik yapacağız. Yani 4 kısmında değişiklik yapacağız. Ancak bunu yaparken virgülün sağ tarafındaki yüzde bir bölümüne bakacağız. Yani 6 rakamına bakarak buna göre işlem yapacağız.

 3, 46 = 3,50 (Yuvarlama)

 Gördüğümüz gibi yukarıdaki maddeleri hatırlar isek 5 veya 5'ten büyük rakam olduğu zaman bir üst rakama yuvarlıyorduk. Gördüğümüz gibi burada virgülün sağ tarafında 6 sayısı 5’ten büyüktür. O yüzden 46 sayısına 50 sayısına yuvarladık ve 3,50 sayısını bulduk.

Örnek: 6,348 kesrini yuvarlama yapalım.

 Yukarıdaki gibi yine aynı şekilde onda birler kısmına bakacağız ve işlem gerçekleştireceğiz.

 6,348 = 6,3 (Yuvarlama)

 Gördüğümüz gibi onda birler kısmına Baktığı zaman 48 sayısını 50 sayısından küçük olduğunu görürüz. Yani diğer bir deyişle 4 sayısının 5 sayısından küçük olduğunu görüyoruz. Bu sebepten dolayı aynı değer üzerinden 6,3 şeklinde tahmini olarak yuvarlarız.

Not: Ondalık gösterimler üzerinden yuvarlama işlemi yaparken sayı doğrusundan faydalanmak mümkün. Böylece ondalık gösterim üzerinden kolay bir şekilde işlem gerçekleştirebiliriz. Mesela bir ondalık kesir üzerinden yuvarlama yaparken, onda bir kısmına bakılmak istendiğinde sayı doğrusunu ele alabiliriz. Böylece rakamın hangisine yakın olduğunu daha iyi bir şekilde anlamamız mümkün.

Haberin Devamı

Örnek: 4 ,35 ondalık gösterimini ele alarak yuvarlama gerçekleştirelim.

 Burada aynı şekilde virgülün sağ tarafında onda birler kısmını bakacağız ve yuvarlama işlemi gerçekleştireceğiz. Dikkatli baktığımız zaman burada 5 sayısı olduğu için o zaman bir üst rakama yuvarlanacak. Çünkü yukarıdaki maddeden de hatırlayacağımız gibi, 5 ya da 5’ten büyük olan rakamlarda bir üst rakamı yuvarlama yaparız.

 4 ,35 = 4,4 (Yuvarlama)

 Bu şekilde virgülün sağ tarafında bulunan 35 rakamı 40 rakamına dönüştü. Böylece 4,40 şeklinde ondalık gösterim yuvarlama işlemini gerçekleştirdik. Fakat genelde ondalık gösterimlerde virgülün sağ tarafındaki 0 rakamı gösterilmez. Bu sebepten dolayı 40 yazmak yerine 4 rakamını yazıyoruz.

Haberin Devamı

 Ondalık gösterim üzerinden yuvarlama işlemi yaparken siz de farklı örnekleri ele alabilirsiniz. Yukarıda yazdığımız basit 2 maddeyi ve kuralı unutmamak şartıyla, kolayca yuvarlama gerçekleştirebilirsiniz. Önemli olan 5 ya da 5’ten yukarı ile beraber 5’ten küçük olmasıdır. Aynı zamanda ondalık gösterimdeki virgülü sağ tarafında bulunan onda bir kısmına bakacağız. Böylece kolay bir şekilde yuvarlama işlemini ondalık gösterim üzerinden yapabiliriz.

Onda Birler Basamağı Nedir? Yuvarlama Örnekleri Nelerdir?


Onda birler basamağında yuvarlama en önemli konular arasındadır. Pek çok sayıda kişi bu işlemi karıştırmaktadır.

Onda Birler Basamağı Nedir?

Sayılar ondalıklı şekilde yani virgüllü sayı ise basamak değerlerine göre farklı isimlendirilirler. Virgülün en sağındaki ilk yer alan sayının basamağı da onda birler basamağıdır. Sayılar içinde isimlendirme sağa doğru gider.
Onda Birler Basamağı,
Yüzde Birler Basamağı,
Binde Birler Basamağı,
On Binde Birler Basamağı şeklinde sıralanmaktadır. Örneğin
0,25 sayısında 2 onda birler basamağı,
3,14 sayısında 1 onda birler basamağı olarak yer almaktadır.

Yuvarlama Nasıl Yapılır ve Örnekleri Nelerdir?

Herhangi bir ondalık sayıyı yuvarlamak, bu sayıya yaklaşık şekilde eşit olan az basamaklı ondalık sayıyı bulmak anlamına gelir. Bir ondalık sayıyı istenilmekte olan basamağında yuvarlamak için;
- Öncelikle istenilen basamağın sağındaki rakamlara bakılır. Bu rakamların sayı değeri genellikle;
- 5 ya da 5’ten büyük ise istenilen basamağın da sayı değeri 1 arttırılır, sağındaki basamaklar ise atılır.
- 5’ten küçükse istenilen basamağın sayı değerleri aynı alınıp sağındaki basamaklar atılmaktadır.
Ondalık kesirleri istenilen basamaklara göre yuvarlarken önce yuvarlanacak olan basamağın sağındaki ilk rakamlara bakılır.

Örnek vermek gerekir ise;
3,48 ondalık basamaklı sayının en yakın olan onda birliğe yuvarlanma işlemi şu şekilde olur.
3,48 sayısının ondalık kesri 3,4 ve 3,5 ondalık kesirleri arasında yer alır. 3,48 sayısının ondalık kesri sayı doğrusun üzerinde de çizilip görüleceği gibi 3,5 ondalık kesrine uygun ve daha yakın olduğu saptanmıştır. Bu nedenle 3,5 olarak yuvarlanmış olur.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır