hamilelikte en fazla kaç kilo alınır / Gebelikte kaç kilo almalı - Dr. Alper Mumcu

Hamilelikte En Fazla Kaç Kilo Alınır

hamilelikte en fazla kaç kilo alınır

Hamilelikte Hangi Hafta Kaç Kilo Alınmalı?

Hamilelikte Haftalara Göre İdeal Kilo Alımı

Yaklaşık olarak kırk hafta süren gebelik sürecinde anne adaylarının aklında pek çok soru işareti oluşur. Bu sorulardan bir tanesi de hamilelikte ideal kilo alımın nasıl gerçekleştirileceğidir. Gerek anne adayının sağlığı gerekse bebeğin anne karnında sağlıklı gelişimi için oldukça önemli olan kilo alımı, hamilelik sürecince ayrı bir yer tutar. Hamilelikte kilo alımı nasıl olmalıdır? Gebelikte alınması gereken ideal kilo ve hamilelikte ne kadar kilo alması gerektiği anne adayının hamile kaldığı dönemdeki vücut kitle indeksine (BKİ) göre değişiklik gösterir. (Aşağıdaki linkten vücut kitle indeksinizi hesaplayabilirsiniz.) Bununla birlikte internette birçok sitede hamilelikte hafta hafta ideal kilo alımı konusunda anne adaylarına fikir veren hesaplayıcılar da mevcuttur. Bu hesaplayıcılar, anne adayının içerisinde bulunduğu gebelik ayına (haftasına) göre, ortalama almaları gereken alt ve üst sınırdaki kilo değerlerini verir. Gebelikte kilo dağılımı ise, anne adayının içerisinde bulunduğu gebelik haftasına göre değişir. Peki, hamilelikte ideal kilo alımı ne kadar ve kaç kilo olmalıdır?  

Hamilelikte Ay Ay Kilo Alımı Nasıl Olmalıdır? - İlk 3 Ay  (1. Trimester)

Gebeliğin ilk 3 aylık dönemi en az kilo alınması gereken dönemdir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları, 1. trimester yani gebeliğin haftasında kadar olan dönemde yaklaşık olarak 2,5 kilo arasında alınan kilonun normal olduğunu söylerler. Bazı anne adaylarının bu dönemde yaşadıkları bulantı ve kusma nedeniyle kilo almak yerine kilo kaybedebilecekleri de söylenir. Bununla birlikte gebeliğin devam eden sürecinde ortalama haftada yarım kilo alınması önerilir. Anne adaylarının hamile kaldıkları dönemde (Vücut kitle endeksine göre) aşırı kilolu ya da aşırı zayıf olmaları veya ikiz bebeğe gebe olmaları durumunda kilo alımının doktorları tarafından düzenlenmesi gerektiği vurgulanır. Örnek verilecek olursa; gebeliğe aşırı kilo ile başlayan anne adayının haftada gr. alması önerilirken, ikiz bebeğe hamile olan anne adayının kalori ihtiyacı tek bebeğe oranla daha fazla olacaktır.   

*Gebeliğin Birinci Döneminde (ilk 3 Ay) Beslenme Önerileri İçin Tıklayın    

*Vücut Kitle Endeksi Hesaplamak İçin Tıklayın   

Hamilelikte Hangi Hafta Kaç Kilo Alınmalı?  

Hamilelikte Kaç Kilo Alabilirim?

Uzmanlar, gebelik döneminde kilo alınmasının normal olduğunu söylerlerken, alınacak kilonun hamilelik öncesi kiloya ve hamile kalınan yaşa bağlı olarak değişebileceğine de dikkat çekerler. Gebelikte ideal kilo alımının ortalama kilo olduğunu söyleyen uzman doktorlar, şayet anne adayı zayıfsa 16 kilo, kiloluysa 11 kiloya kadar alınmasının normal olacağını belirtirler. Planlı gebeliklerde anne adayının hamileliği öncesinde sağlıklı bir beslenme programı uygulamasını öneren doktorlar, hamilelik döneminde kilo alımını şöyle açıklarlar;  

- Hamileliğin ilk üç ayında; (1. Trimester) kilo arasında,

- Hamileliğin aylarında; (2. Trimester) ortalama 1'er kilo,

- Hamileliğin aylarında; (3. Trimester) ortalama 2'şer kilo.

Eğer anne adaylarının bulantısı varsa, ilk dört ay genellikle kilo verilir. Bulantının kesilmesiyle ani kilo artışı görülebilir. Gebelikte kilo alımı kişiden kişiye farklılık gösterse de ayda kilo alımının normal olduğu söylenir.   

Kaç Haftalık Hamileyim? Gebelik Haftası Hesaplamak İçin Tıklayın

Gebelikte Ay Ay (Hafta Hafta) Kilo Alımı Tablosu

Kadın Doğum Uzmanları, anne adaylarının hamilelikleri süresince ortalama almaları gereken kilonun 9 - 12 kilo arasında olduğunu söylerler. Bununla birlikte fazla kilo almayan anne adayları olduğu gibi 30 kilodan fazla kilo alan anne adaylarınında olduğu belirtilir. Bu nedenle belirtilen değerlerin genel bilgi istatistikleri kapsamında olduğu, mutlaka x kilo alınması gerekir ya da mutlaka böyle olmalıdır kaidesinin olmadığının altı çizilir. Söz konusu durumun anne adayının;

- Gebelik öncesi kilo durumuna,

- Sağlık durumuna,

- Anne karnındaki bebeğin durumuna

göre farklılık göstereceği belirtilir. 

  Hamilelikte Hangi Hafta Kaç Kilo Alınmalı?  

Aşırı Kilolu ya da Aşırı Zayıfsanız Doktorunuzdan Bilgi Alın

Uzmanlar, anne adaylarının gebeliğe başladığı dönemde; normal değerlerin üzerinde aşırı kilolu ya da tam tersi aşırı zayıfsa ilk doktor muayenesinde kilosunun nasıl seyretmesi gerektiği hakkında doktorlarından bilgi almalarını tavsiye ederlerken, bütün doktorların hem bebeğin hem de anne adayının kilo takibini muayene sırasında yaptığına dikkat çekerler.   

*Gebelikte Hangi Hafta Kaçıncı Ay'a Denk Gelir?Detaylar İçin Tıklayın


Hamilelikte Hangi Hafta Kaç Kilo Alınmalı?

 

Hamilelikte Ay Ay Kilo Alımı Hesaplama

Hamilelikte Kaç Kilo Alınmalı

Gebelik döneminde anne adayının kilo alması sadece yediklerinden oluşan vücut kilosu değildir. Zira bu kilonun içerisinde büyüyen bebeğinin ağırlığı, bebeğin içerisinde bulunduğu suyun ağırlığı (amniyon sıvısı), süt toplayan memelerin ağırlığı ve bebekle birlikte büyüyen plasentanın (bebeğin eşi) ağırlığı da mevcuttur. Bu nedenle uzmanlar, hamilelikte alınması gereken kiloyu şöyle hesaplarlar;

- Doğum zamanı bebek yaklaşık; kg arasında,

- Amniyon sıvısı; gr.

- Plasenta; gr.

- Anne adayının göğüslerinin büyümesi (süt birikmeye başlaması); kg.

Tüm bunlar toplandığında beklenen kilo artışının ortalama kg arasında değiştiği, zayıf ve uzun boylu kadınların doğum yapana kadar alması gereken kilonun 15 kilograma kadar çıkabileceğini, kısa boylu kadınların ise, kilo arasında kilo almasının daha uygun olduğu belirtilir.

Gebeliğin Haftalarında Kilo Alımı

Gebeliğin Haftalarına kadar toplam kilo alımının kg. kadar olacağı, bununla birlikte ilerleyen haftalarda yarım kilodan fazla alınmaması önerilir. Gebeliğin başlamasından itibaren haftada yarım kilo alan anne adayının Hafta da toplam kilo alımının 20 kg. ye ulaşması beklenir.   

Hamilelikte Hangi Hafta Kaç Kilo Alınmalı?    

Kendi Tartınızla Kilonuzu Nasıl Tartmalısınız?

Uzmanlar anne adaylarının kendi tartılarıyla kilolarını tartarken şu noktalara dikkat etmelerini tavsiye ederler;

- Sabah kalkıldığında; çıplak, aç, bağırsaklar ve idrar torbası boş olmalı,

- Tartı sert ve düzgün bir zeminde olmalı,

- İbrenin "0" ayarında olduğundan emin olunmalı.

 

Hamilelik Döneminde Kilo Alan Anne Adayının Aldığı Kiloların Dağılımı

Hamileliği süresince kilo almış, normal zamanında ve gram ağırlığında bir bebek doğurmuş anne adayının aldığı kilolarının dağılımı yaklaşık olarak (tahmini) şöyledir;

- Bebek; gram

- Artan yağ depoları: gram

- Amnios sıvısı litre : gram

- Kan hacmi artışı: gram

- Meme dokusu gelişimi: gram

- Uterus (rahim) : gram

- Plasenta : gram

- Dokular arası sıvı artışı: gram

 

Yeni Anneler Doğum Yaptıktan Sonra Hastaneden Kaç Kilo İle Taburcu Olur?

Doğum sonrasında yukarıda belirtilen pek çok faktörün annenin vücudundan çıkması sonrasında istatistiklere göre;

- "Gebeliği boyunca normal sınırlar içinde kilo almış ve normal ölçülerde bebek doğurmuş bir anne, doğumhaneden taburcu olurken gebelik öncesi ağırlığının ortalama kilo fazlasıyla taburcu olur." denir.

- Bununla birlikte hamilelik süresinde fazla kilo alan kadınlar doğum sonrasında o kadar kilo kaybederler. Yalnız doğum sayısının artması hamilelik sonrasında kalan kilo miktarını artırır. Yani diğer bir değişle ard arda doğum yapan kadınlar doğumdan sonra normal istatistik verileri içerisine girmezler.

  Doğumdan Sonra Kilo Vermenizi Kolaylaştıracak Tüyolar ile ilgili detaylar için tıklayın    

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

Gebelikte kaç kilo almalı

Uygun bir beslenme tarzı ve yeterli kilo alımı annenin sağlığı ve bebeğinin ideal gelişimi açısından son derece önemlidir. Eğer hamileliğinizde yeteri kadar kilo almazsanız bebeğiniz küçük doğabilir. Ancak bu bir kural değildir ve istisnaları vardır. Hem kişisel deneyimlerimiz hem de bilimsel veriler annenin kilo artışı ile bebeğin doğum kilosu arasında her zaman doğru bir ilişki olmadığını göstermektedir. Hamileliği süresince 30 kilo aldığı halde küçük bebek dünyaya getiren anenler olduğu gibi bunun tam tersi olarak da kilo artışla hamilelik süresini tamamlayan annelerin hatta gram civarında bebekler dünyaya getirdiklerine de şahit oluyoruz. Ancak bu durumlar nadiren karşımıza çıkıyor. Genelde bebeğin doğum kilosu ile annenin hamilelik süresince aldığı kilolar arasında yakın ilişki mevcut. Ancak bu ilişkide açığa kavuşmamış bazı nokatlar var. Örneğin küçük bebek doğuran annelerde bebeğin küçük olmasından dolayı mı annenin az kilo aldığı yoksa anne az kilo aldığı için mi bebeğin küçük olduğu konusunda bilimsel veriler yeterli değil. Tabii aynı belirsizlik tersi durumlar için de geçerli.

Hamile kalan kadınların ilk doktor ziyaterlerinde en sık sorulan soruların başında kaç kilo almam gerekiyor sorusu gelmekte? Bu sorunun cevabı bir kaç faktöre bağlı olarak değişmekte. Gebelikteki ideal kilo artışı hamilelik öncesi kilonuzla ve yaşınızla direk ilişkili. Kilolu kadınların hamilelik süresince daha az, zayıf kadınların ise daha fazla alması uygundur. Hamilelik öncesi kilosu ne olursa olsun hiçbir hamile kadın bu süreç boyunca kilo vermeye kalkışmamalıdır. Bu durum kanınınzda bebeğiniz için son derece zararlı olan ketoasitlerin birikimine yol açabilir

Örneğin hamile kaldığınızda vücut ağırlığınız normal aralıktaysa (vücut kitle indeksi (VKI) arasında) bu durumda hamileliğinizin sonunda kilo arasında almış olmanız idealdir. Vücut kitle indeksinizi buradan hesaplayabilirsiniz. Hamileliğinizin ilk haftasında kilo artışınız çok yavaş olabilir. Hatta bulantı ve kusmalarınız varsa bir kaç kilo kaybetmeniz de normal kabul edilebilir. İkinci trimesterin başlangıcı ile birlikte kilo artışı da hızlanır ve haftada gram arasında kilo almanız beklenir (grafiğe bakınız). Boyu kısa olan kadınların kendilerine hedef olarak grafikteki alt sınırı seçmelerini öneririm.

prenormwt

Hamilelik öncesi kilosu normal olanlar için (VKI= ) kilo artış eğrisi

Düşük kilolu kadınlar

Eğer hamilelik öncesi vücut kitle indeksiniz 20&#;nin altındaysa yani zayıf kabul edilen gruptaysanız hamileliğinizde normal kilolu olanlara göre daha fazla kilo almanız önerilir. Bu durumda tüm hamilelik süresince kilo arasında almanız idealdir. İkinci trimesterdan başlayarak haftada gram almalısınız.

prelowwt

Hamilelik öncesi kilosu düşük olanlar için (VKI < 20) kilo artış eğrisi

Fazla kilolu kadınlar

Hamile kalmadan önce fazla kiloluysanız (VKI = ) bu durumda tüm hamileliğinizde kilo arasında almanızı öneririm. Eğer aşırı obes kabul edilen ve vücut kitle indeksi 29&#;dan büyük bir kadınsanız bu durumda tüm gebelik süreniz 7 kilodan fazla artışla bitmemeli. İkinci trimesterdan sonra haftada gramdan daha fazla almamaya özen göstermelisiniz.

prehiwt

Hamilelik öncesi kilosu fazla olanlar için (VKI = ) kilo artış eğrisi

 

Hangi gruba dahil olursanız olun önemli olan doktorunuzun fikirleri ve önerileridir. Kişisel gereksinimleriniz burada anlatılanlardan farklı olabilir.

İkiz gebeliklerde kilo artışı

İkiz gebelikler her açıdan olduğu gibi alınması gereken kilo bakımından da tekiz gebelikerden ayrılır. Eğer ikiz bebekleriniz olacaksa beslenmeniz ve dolayısıyla almanız gereke kilo da farklı olacaktır.

İkizbebek bekleyen ve hamilelik başlangıcında optimum ağırlığından daha düşük olan bir kadının (VKİ < 20) tüm hamileliği boyunca kilo alması önerilir. Böyle bir anne adayı 2. trimesterdan itibaren haftada gram civarında almalıdır. Öte yandan hamilelik öncesi vücut kitle indeksi arasında olan normal ya da fazla kilolu bir kadın (VKİ > 26) ikiz bebeklere hamile ise toplamda kilo arasında almalı, 2. trimesterdan itibaren ise haftada gram almaya çalışmalıdır.

Sıvı tutulumu

Hamileliğinizin sonları yaklaştıkça vücudunuzda su tutulmaya başlar. Bunu el ve ayaklarınızdaki şişmeler ile fark edebilirsiniz. Yüzükleriniz dar gelmye başlar. Ayaklarınızı sanki sizin değilmiş gibi hissedebilirsiniz. Bu durumda vücut ağırlığınız da artacaktır. Ancak bu artışı hamilelikte beslenmeye bağlı olması gereken kilo artışı ile karıştırmamalısınız. Ayak bileklerinizde ve özellikle el parmaklarınızda şişme fark ettiinizde doktorunuzu mutlaka durumda haberdar edin. Bu tablo gebeliğin yüksek tansiyonu ile ilişkili olabilir.

Yüksek riskli gebelikler

Yüksek riskli gebelii olan anne adaylarında optimum kilo artışının ne ve artış eğrisinin nasıl olması gerektiği konusunda yeterli bilimsel veri mevcut değildir. Özellikle ergenlik dönemindeki çok genç anne adaylarında bu belirsizlik daha fazladır. Genel olarak bakıldığında genç anne adaylarının bir kaç kilo daha fazla alması önerilir. Anne yaşı ne kadar gençse gebeği de o kadar riskli kabul edilir. Yeterli kilo alımının hem anne adayının hem de doğacak olan bebeğinin sağlığı açısından önemli olduğunu biliyoruz ancak riskli gebelik söz konusu olduğunda hamileliğinizi takip eden doktorunuzun size özel önerileri olacaktır. Bu önerilere dikkatli bir şekilde uymanızı tavsiye ederim.

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası