bebeklerde beyaz yag bezesi / Lipoma (Yağ Bezeleri) Tehlikeli Midir?

Bebeklerde Beyaz Yag Bezesi

bebeklerde beyaz yag bezesi

Yağ Bezesi

Yağ Bezesi Nedir?

Tıp dilinde lipom olarak adlandırılan yağ bezesi; cilt ile altta yatan kas tabakası arasında yer alan ve yavaş büyüyen yağlı kitleleri ifade eder. Elle temas edildiğinde hamur hissi veren, herhangi bir hassasiyet ve ağrıya neden olmayan yağ bezeleri, çoğunlukla zararsızdır ve tıbbi müdahaleyle yok edilebilir. Ciddi bir sorun olmamakla birlikte vücudun herhangi bir noktasında yağ bezesine benzer bir şişlik hissedildiğinde, konuyla ilgili uzman doktora başvurmakta fayda vardır.

Yağ Bezesi Belirtileri Nelerdir?

Yağ bezesi, genellikle herhangi bir belirti vermez ve çoğu vakada ağrıya neden olmaz. Ancak, 20-40 yaş arası erkeklerde, omurganın torasik bölgesinde gözlenen yağ bezesi; ağrı, kısmi felç ve idrar tutamama gibi ciddi belirtilere yol açabilir.

Yağ Bezesi Neden Olur?

Yağ bezesinin neden ortaya çıktığı henüz tam olarak tespit edilememiştir. Ancak, yağ bezelerinin genetik faktörlere bağlı olarak veya fiziksel bir travma sonucu ortaya çıkabileceği düşünülmektedir. Yağ bezeleri nadiren de olsa çoklu kalıtsal lipomatoz, Gardner sendromu, Dercum hastalığı ve Madelung hastalığı gibi hastalıklarla ilişkilendirilebilir. Yağ bezesine neden olabilecek diğer faktörler ise obezite, karaciğer hastalığı ve glikoz intoleransıdır.

Yağ Bezesi Tümör Müdür?

Yağ bezesi cilt altında oluşan en yaygın tümör çeşididir. Tümör olarak sınıflandırılsa da çoğunlukla iyi huyludur ve tıbbi müdahale gerektirmez.

Yağ Bezesi Kansere Dönüşür Mü?

Yağ bezelerinin kansere dönüşme ihtimalinin oldukça düşük olduğu söylenebilir. Ancak, doku içinde ortaya çıkan ve derin bir yağ bezesi görünümünde olan "liposarkom" adı verilen bir kanser türünün varlığından söz etmek mümkündür. Dolayısıyla, yağ bezesinin çok hızlı büyüdüğü ve/veya ağrıya neden olduğu durumlarda, vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır.

Yağ Bezesi Nasıl Tedavi Edilir?

Yağ bezeleri, çoğunlukla zararsız ve iyi huylu tümör sınıfına girdiğinden, tedaviye gerek duyulmayan bir durumdur. Ancak, estetik anlamda kişinin yağ bezesinden rahatsız olması veya bezenin endişe verici boyuta ulaşması gibi durumlarda cerrahi müdahale söz konusu olabilir. Kitlenin alınması sonrasında hastanın konuyla ilgili takip edilmesi oldukça önemlidir.

Yağ bezesi; operasyon veya ilaç tedavisiyle yok edilebilir. Cerrahi operasyon iki farklı şekilde gerçekleştirilebilir:

Cerrahi Tedavisi

Açık cerrahi yönteminde, yağ bezesinin olduğu noktaya küçük bir kesi ile müdahale edilir. 4 cm’den küçük olan ufak yağ bezeleri küçük kesiler aracılığıyla vücuttan çıkarılabilir ve yara izi genellikle önemli bir soruna yol açmaz. İşlem için lokal anestezi kullanılır. Operasyon sonrasında, hasta aynı gün içerisinde taburcu edilebilir.

Yağ Bezelerini Sıkmak Neden Sakıncalıdır?

Yağ bezesinin sıkılması; yapısının sivilceye benzememesi ve açık bir ucunun olmaması nedeniyle ciddi sorunlara yol açabilir. Örneğin, yağ bezesinin sıkıldığı durumlarda, yağ dokusu dışarı çıkacak bir kanal bulamadığından, içerisindeki kapsül patlar ve diğer bölgelere yayılım gösterir. Bu durum da enfeksiyon riskini artırır. Dolayısıyla, yağ bezeleri sıkılmamalı ve mutlaka uzman doktor kontrolünde cerrahi müdahaleyle alınmalıdır.

Yağ Bezesi Yeniden Oluşur Mu?

Cerrahi müdahale ile vücuttan çıkarıldıktan sonra, yağ bezelerinin yeniden oluşma ihtimali vardır. Yağ bezelerinin bir tanesini aldırmak, yenilerinin oluşmasının önüne geçmez.

Yağ bezelerinin sayısı; kişiden kişiye değişiklik gösterir. Çoğu kişide, sadece bir tane yağ bezesi görülürken, bazı kişilerde onlarca yağ bezesi olabilir. Tekrar eden yağ bezeleri, çoğunlukla yağ bezesine ilişkin risk faktörlerine sahip kişilerde görülür. Ancak, bezenin tekrar çıkması normal bir durumdur ve cerrahi müdahale ile kolaylıkla tedavi sağlanabilir.

Bebeğinizin Cildini Sağlıklı Tutmanın Yolları

Bir bebeğin yumuşak, narin tenine hiçbir şey benzemez. Ve bebek bezi döküntüsü veya başka bir cilt rahatsızlığından huysuz bir bebek gibisi yoktur. Bebeğiniz mükemmel olsa da derisi olmayabilir. Birçok bebek ilk birkaç ayında cilt tahrişine yatkındır. İşte bu konuda yapabilecekleriniz.

Morarma, kırmızı noktalar ve döküntüler olabilir

Bir bebeğin yumuşak, narin tenine hiçbir şey benzemez. Ve bebek bezi döküntüsü veya başka bir cilt rahatsızlığından huysuz bir bebek gibisi yoktur. Bebeğiniz mükemmel olsa da derisi olmayabilir. Birçok bebek ilk birkaç ayında cilt tahrişine yatkındır. İşte bu konuda yapabilecekleriniz.

Yenidoğanlar Döküntülere Yatkındır

Bebek döküntülerinin çoğu zarar vermez ve kendi başlarına gider. Bebeğinizin cildine özen göstermek karmaşık görünse de, gerçekten sadece üç basit şeyi bilmeniz gerekir:

Evde hangi koşulları tedavi edebilirsiniz?
Hangisinin tıbbi tedaviye ihtiyacı var?
Cilt problemlerini nasıl önleyebilirsin?

Bebek bezi döküntülerinden kaçının

Bebeğinizin bebek bezi çevresinde kırmızı bir teni varsa, bebek bezinde döküntü ile uğraşıyorsunuz demektir. Çoğu zaman cilt tahrişi nedeniyle olur:
Sebepleri:
Çok dar bezler
Uzun süre kalan ıslak çocuk bezi
Belirli bir deterjan, çocuk bezi veya bebek mendil markası
Aşağıdaki durumlarda bebek bezi döküntülerini önleyebilirsiniz:

Çocuk bezi bölgesini mümkün olduğu kadar uzun süre açık tutun
Bebeğinizin bebek bezini ıslandığında değiştirin
Geçmiyorsa, ılık bir bezle yıkayın ve üzerine çinko oksit kremi sürün

Sivilce ile Ne Yapmalı

Bebeklerdeki "sivilce" gerçekten gençlerin algıladıkları gibi sivilce değildir. Araştırmalar bunun yağla değil mayayla ilişkili olabileceğini gösteriyor. Bebeğin burnundaki ve yanaklarındaki sivilceler genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden gider. Bu yüzden bebek sivilcesini tedavi etmenizi veya losyon kullanmanıza gerek yok.

Doğum lekeleri

Birçok bebek bunlara sahiptir. Doğum lekeleri, cilt renk değişikliği alanları kalıtsal değildir. Bebeğiniz doğduğunda orada olabilirler veya birkaç ay sonra ortaya çıkabilirler. Genellikle doğum lekeleri endişelenecek bir şey değildir ve tedaviye gerek yoktur. Ancak bebeğinizin doğum lekesi sizi endişelendiriyorsa, çocuk doktorunuzla konuşun.

Egzama

Tetikleyici bir unsura yanıt olarak ortaya çıkabilecek kaşıntılı, kızarıklık. Bu durum ailede astım, alerji veya atopik dermatit öyküsü olan çocuklarda sık görülür. Egzama bebeğinizin yüzünde ürkütücü bir döküntü olarak ortaya çıkabilir. Zamanla, kalın, kuru ve pul pul olur. Ayrıca dirseklerde, göğüste, kollarda veya dizlerin arkasında da görebilirsiniz. Tedavi etmek için, tetikleyicileri tanımlayın ve kaçının. Nazik sabun ve deterjan kullanın ve orta miktarda nemlendirici uygulayın. Daha şiddetli egzama reçeteli ilaçla tedavi edilmelidir.

Kuru cilt

Yenidoğan bebeğinizin soyulması ve kuruması durumunda hemen endişelenmemelisiniz – (genellikle bebeğiniz biraz geç doğarsa olur). Genellikle kuru tabakanın altındaki cilt tamamen sağlıklı, yumuşak ve nemlidir. Bebeğinizin kuru cildi kaybolmazsa, bebeğinizin çocuk doktoru ile konuşun.

Konak

Konak, bebeğin ilk veya ikinci ayı boyunca ortaya çıkabilir. Genellikle ilk yıl içinde temizlenir. Ayrıca seboreik dermatit olarak da adlandırılır, bunun nedeni kısmen fazla yağdır. Pullu, balmumu görüntüsünde , kafa derisinde, kaşlar, göz kapakları, burnun yanları veya kulakların arkasında kızarıklık şeklinde ortaya çıkar. Çocuk doktorunuz çocuğunuz için en iyi tedaviyi önerecektir. Bu özel bir şampuan, bebek yağı veya bazı kremler veya losyonlar olabilir.

İsilik

Küçük pembemsi-kırmızı sivilcemsi olarak ortaya çıkan, genellikle bebeğinizin vücudunun, terlemeye eğilimli kısımlarında:
Boyun
Bebek bezi alanı
Koltuk altı
Cilt kıvrımları gibi
Serin ve kuru bir ortam ve bol giysiler bebeğinizi tedavi etmek için ihtiyacınız olan her şeydir. Bebeğinizin kışın bile aşırı kalın giydirildiğinde isilik olabileceğini unutmayın. Giysiler fazla geldiğinde  çıkarabileceğiniz katmanlar halinde giydirmeyi deneyin.

Bebek Cildinin Pudralanmasına Gerek Yok

Bebekler çok ince talk pudrası tanelerini veya daha büyük mısır nişastası boyutundaki parçacıkları soluyabilirler. Bu akciğer problemlerine neden olabilir. Bu yüzden pudraları bebeğinizde kullanmaktan kaçının.

Yağ Bezeleri  (Milia)

Yenidoğanların yarısında milia olarak bilinen küçük beyaz yağ bezeleri olur. Genellikle burun ve yüzünde ortaya çıktıklarında, cilt pullarıyla tıkanmış yağ bezlerinden kaynaklanırlar. Milia bazen "bebek akne" olarak adlandırılır, ancak bebek akne maya ile ilgilidir. Milia için cilt bakımı kolaydır: Bebeğinizin yağ bezleri birkaç gün veya haftada açıldığı için, şişlikler genellikle kaybolur ve tedavi gerektirmez.

Bebek Mayası Enfeksiyonları

Bunlar sıklıkla bebeğinizde bir antibiyotik kullanıldıktan sonra ortaya çıkar. Bebeğinizin cildindeki nerede olduklarına bağlı olarak farklı görünürler. Pamukçuk dilde ve ağzında belirir ve kurutulmuş süt gibi görünür. Bir maya enfeksiyonu döküntüsü genellikle döküntünün kenarlarında küçük kırmızı sivilce bulunan parlak kırmızı renktedir. Çocuk doktorunuzla konuşun: Pamukçuk, maya karşıtı losyonla tedavi edilir. Mantar önleyici krem ise bebek bezi kızakrıklığının yer aldığı noktalara uygulanır.

Çamaşırhane İpuçları

Cilt döküntülerinden kaçınmak, bebeğinizin gülümsemesini ve mutlu olmasını sağlar. Bebeğinizin cildine dokunan her şeyi yıkamak için yumuşak bir deterjan kullanın, yatak takımlarından battaniyelere, havlulara ve hatta kendi çamaşırlarınıza bile. Kaşıntı veya tahriş olasılığını azaltacaksınız.

Sarı Deri Sarılık Anlamına Gelebilir

Sarılık, bebeğin cildinin ve gözlerinin sarı renklendirmesidir. Genellikle doğumdan 2 veya 3 gün sonra ortaya çıkar ve prematüre bebeklerde daha sık görülür. Bunun nedeni çok fazla bilirubin (kırmızı kan hücrelerinin yıkım ürünü). Bu durum genellikle bir bebek 1-2 haftalıkken kaybolur. Tedavi daha sık beslenmeleri veya daha ağır vakalarda hafif terapiyi (fototerapi) içerebilir. Bebeğiniz sarı görünüyorsa, doktorunuzla konuşun.

Bebek Güneş Yanığı

Güneş harika gelebilir, ancak bebeğinizin cildini güneş yanığına zarar verme riskine maruz bırakıyor olabilir. Bebek güneş koruyucularını bebeklerde her yaşta kullanabilirsiniz. Şapkalar ve şemsiyeler de iyi fikirlerdir. Ancak güneş yanığından en iyi şekilde korunmak için bebeğinizin ilk 6 ayı boyunca doğrudan güneş ışığından koruyun. Hafif bebek güneş yanığı için, bebeğinizin cildine günde birkaç kez 10-15 dakika serin bir bez uygulayın. Daha şiddetli güneş yanığı için çocuğunuzun çocuk doktorunu arayın.

Bebek Güneş Kremi Ve Daha Fazlası

Bebeğinizin cildinin elbise ile korunamayan bölgelerine güneş kremi sürün. Ayrıca bebeğinizin burnunda, kulaklarında ve dudaklarında çinko oksit kullanabilirsiniz. Bebeğinizin cildinin kalanını kıyafetler ve geniş kenarlı bir şapka ile örtün. Güneş gözlükleri çocukların gözlerini zararlı ışınlardan korur.

Bebek Cilt Bakım Ürünleri

Bebek cilt bakım ürünleri için alışveriş çok daha zordur. Boya, koku, ftalat ve paraben içermeyen öğeleri arayın - hepsi cilt tahrişine neden olabilir. Şüphe duyduğunuzda, bir ürünün uygun olup olmadığını görmek için çocuk doktorunuzla konuşun.

Banyo Zamanında Cilt Sorunlarını Önlemek

Unutmayın, yenidoğan cildi yumuşak ve hassastır. Bebeğinizin cildini sadece 3 ila 5 dakika ılık suda yıkayarak nemli tutun. Bebeğinizin uzun süre sabunlu suyla oturmasına veya oynamasına izin vermekten kaçının. Cildi hala ıslakken banyodan hemen sonra bir bebek losyonu veya nemlendirici uygulayın ve ardından kurulayın.

Bebek masajı

Kızarıklıklar veya diğer cilt koşulları bebeğinizi sinirlendirirse, bebek masajını deneyin. Bebeğinizin cildini nazikçe okşayarak ve masaj yapmak yalnızca gevşemeyi kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda daha iyi bir uykuya neden olabilir, ağlamayı azaltabilir veya durdurabilir.

Çocuk Doktoru Ne Zaman Aramalı?

Çoğu bebek cilt döküntüleri ve problemleri ciddi değildir, ancak birkaçı enfeksiyon belirtileri olabilir - ve yakından ilgilenilmesi gerekir. Bebeğinizin cildinin küçük, morumsu noktaları varsa, sarı renkli sıvı akıntıları varsa veya bebeğinizin ateşi varsa , uykulu ve halsiz görünüyorsa, çocuk doktorunuzu hemen görün.


İyi Huylu Yağ Bezesi (Lipom) Evde Nasıl Geçer?

Tıp dilinde lipom adıyla bilinen yağ bezeleri, vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Yağ bezeleri; adından da anlaşılacağı üzere, çoğunlukla küçük yapılı, içi yağ dolu, tümör benzeri oluşumlardır. Tümör kelimesi birçok insanda kötü çağrışımlar yapıyor olabilir; ancak yağ bezeleri iyi huylu tümörlerdir. Kişiyi estetik açıdan rahatsız etmesi dışında herhangi bir sağlık sorununa sebep olmazlar. Ancak bu gibi bir durumda kesin tespit için mutlaka doktor görüşü almak gereklidir.

Yağ Bezesi Nasıl Geçer?

  • Aloe Vera Jeli
  • Çay Ağacı Yağı
  • Sirke
  • Soğan Kürü
  • Lavanta Kürü
  • Sarımsak Kürü
yağ bezesine ne iyi gelir

Yağ bezeleri vücudun her yerinde oluşabilir. Genellikle yüz, omuzlar, genital bölge, saç derisi, boyun ve sırt bölgelerinde görülür. Beyaz ve sarı renkteki bu oluşumların boyutları birbirinden farklı olabilir. Her yaştan insanda görülebilir. Ancak çocukluk çağında görülme oranı oldukça düşüktür.

Yağ bezeleri yumuşak bir yapıda olduğundan dokunulduğunda ya da bastırıldığında hareket ediyormuş gibi bir hisse sebep olur. Kişiyi estetik açıdan rahatsız ediyorsa, aşırı büyüme ve ağrı varsa mutlaka uzman bir doktora danışmak gerekir.

Peki yağ bezesi nasıl geçer,evde uygulanabilecek doğal yöntemler var mıdır? Haydi gelin birlikte bu sorunun cevabını arayalım! İşte yağ bezesi doğal çözüm önerileri…

Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

yağ bezesi nedir

Yağ Bezesi (Lipom) Nasıl Geçer? 6 Doğal Destek

1) Aloe Vera Jeli

Aloe vera jeli ciltte oluşan pek çok sorun için adeta doğal bir reçetedir. Yağ bezesi doğal tedavisi denildiğinde de, akla ilk olarak aloe vera jeli gelir. Bu jel yağ bezesinin bulunduğu bölgeye uygulandığında, yağ bezesinin küçülerek zamanla kaybolmasını sağlar. Aloe vera jelinin bu etkisinden yararlanabilmeniz için jeli düzenli olarak kullanmanız gerekir. Yağ bezelerini ne eritir diye düşünüyor ve evinizde doğal bir yöntem arıyorsanız aloe verayı saksıda yetiştirebileceğiniz de aklınızda olsun.

İlginizi çekebilir: Aloe Vera Jeli Faydaları, Nasıl Saklanır, Kullanılır?

aloe vera jeli

2) Çay Ağacı Yağı

Yağ bezesi en hızlı nasıl geçer diye merak edenler şifalı yağlardan faydalanabilirler. Çay ağacı yağı, yağ bezesi temizleme konusunda oldukça etkilidir. Cilt üzerindeki bakterileri temizleyerek iltihap oluşmasını önler. Çay ağacı yağını bir pamuk yardımıyla yağ bezesinin üzerine uygulayabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Çay Ağacı Yağı Faydaları Nelerdir?

çay ağacı yağı

3) Sirke

Temiz bir beze bir miktar sirke dökün. Bu bez ile yağ bezesine pansuman yapın. Hepsi bu kadar! Sirke içerdiği bileşenler sayesinde yağ bezesinin enfeksiyon kapmasını önler. Ayrıca yağ bezesini küçülterek zamanla yok olmasını sağlar. Sirke ile pansuman yöntemini yağ bezesi tamamen yok olana kadar her gün düzenli bir şekilde uygulamanızı tavsiye ederiz.

İlginizi çekebilir:  Elma Sirkesi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

sirke

4) Soğan Kürü

Kötü huylu olmadığı anlaşılan zararsız bir yağ bezesi varsa ama estetik olarak sizi rahatsız ediyorsa, yağ bezesi ameliyatsız nasıl geçer diye düşünüyorsanız Saraçoğlu’na kulak verebilirsiniz. Soğan kürü, Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun lipom yani yağ bezelerini yok etmek amacıyla önerdiği kürdür.

  • Bu kürü hazırlamak için sadece bir orta boy soğan ve 1,5 su bardağı içme suyuna (klorsuz su) ihtiyacınız olacak.
  • İlk olarak 1,5 su bardağı içme suyunu kaynatın.
  • Ardından soğanı dört parçaya bölün ve kaynayan suyun içine atın.
  • 5 dakika boyunca kaynatın.
  • Sürenin sonunda ocağın altını kapatıp karışımı ılımaya bırakın.
  • Karışım ılıdıktan sonra süzün.

Hazırladığınız bu karışımı öğle yemeğinden önce ve sonra tüketin. Eğer öğle yemeğinde tüketemezseniz, akşam yemeğinden önce ve sonra içebilirsiniz. Saraçoğlu, bu küre 15 gün boyunca devam edilmesini önermektedir. Her seferinde kür taze olarak hazırlanmalı ve tüketilmelidir. Bu kürü hazırlamak için özellikle kahverengi soğanları tercih etmelisiniz.

Tarif için: Soğan Suyu Kürü

5) Lavanta Kürü

Yağ bezesi nasıl geçer Saraçoğlu bu konuda bir öneride bulundu mu acaba diye merak edenlere güzel kokulu bir seçenek sunalım: Lavanta kürü! Yağ bezesi bitkisel tedavisi konusunda Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun bir başka önerisi lavanta kürü. Saraçoğlu, lavanta kürünün de yağ bezelerini küçülttüğünü söylüyor.

Peki lavanta kürü nasıl hazırlanır?

  • 1 tatlı kaşığı lavantayı 1,5 su bardağı kaynayan suyun içine atıp 10 dakika daha kaynamasını sağlayın.
  • Hazırladığınız bu kürü sıcakken süzün.
  • Elde ettiğiniz suyu akşam yemeğinden 2 saat sonra ılık olarak tüketin.

Günde bir çay bardağı tüketilmesi yeterlidir. Kür her zaman taze olarak hazırlanmalı ve tüketilmelidir. Saraçoğlu, etkili sonuç alabilmek için bu küre 15 gün boyunca devam edilmesini önermektedir.

İlginizi çekebilir: Lavanta Yağı Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?

lavanta kürü

6) Sarımsak Kürü

Yağ bezesi nasıl geçer evde ne yapabilirim diyorsanız sarımsak kürünü de deneyebilirsiniz. Doğal antibiyotik olarak bilinen sarımsak içerdiği bileşenler sayesinde yağ bezelerine karşı etkilidir. Sarımsak kürünü hazırlamak için:

  • 2 diş sarımsağı havanda güzelce ezin.
  • Ezdiğiniz sarımsağı kapağı olan küçük bir kavanoza alın.
  • Sarımsakların üzerine bir tatlı kaşığı elma sirkesi ve 2 tatlı kaşığı saf zeytinyağı ilave edip iyice karıştırın.
  • Kavanozun kapağını kapatın.

Hazırladığınız karışımı güneş görmeyen bir dolapta bir gün bekletin. Ertesi gün kürünüz kullanıma hazır olacak. Karışımı gece yatmadan önce bir pamuk yardımıyla yağ bezesinin üzerine ve etrafına uygulayın. Gece boyunca kürün cildinizde olmasını sağlayın. Sabah olunca cildinizi ılık su ve sabun ile güzelce temizleyin.

İlginizi çekebilir: Sarımsağın Faydaları Nelerdir? Sarımsak Yutmanın Faydaları

sarımsak

Yağ Bezesi Neden Çıkar?

Yağ bezesi nedenleri henüz tam olarak belirlenememiştir. Ancak yağ bezesi oluşumuna zemin hazırlayan faktörler şöyle sıralanabilir:

  • Genetik yatkınlık
  • Sağlıksız beslenme
  • Hareketsiz yaşam
  • Karaciğer rahatsızlıkları
  • Yüksek kolesterol ve trigliserit seviyeleri
  • Metabolik hastalıklar
  • Obezite
  • İnsülin direnci
  • Diyabet
  • Cildin darbe alması
  • Stres

Yağ Bezesini Sıkmak Doğru Mu?

Yağ bezeleri eğer vücudun gözle görülen herhangi bir yerinde çıktıysa kişiyi estetik açıdan rahatsız edebilir. Kişi böyle bir durumda yağ bezesini sıkarak ondan kurtulmaya çalışabilir. Oysa yağ bezesini sıkmak veya iğne ile içini boşaltmaya çalışmak kesinlikle yanlıştır. Hem enfeksiyona hem de yağ bezesinin olduğu bölgede kalıcı izin oluşmasına sebep olabilir.

Önemli Uyarı!

Eğer yağ bezesi uzun zamandır geçmiyor, aksine zamanla büyümeye devam ediyor veya sizi çok rahatsız ediyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı tavsiye ederiz.

Yağ bezesinin alınması gerekiyorsa, bu işlem mutlaka bir sağlık kuruluşunda uzman doktor gözetiminde yapılmalıdır.

yağ bezesini sıkmak doğru mu

Yağ Bezesi Nasıl Anlaşılır?

Yağ bezesinin en önemli belirtisi bezenin geliştiği dokuda oluşan şişliktir. Söz konusu şişlik yavaş yavaş büyüyebilir. Yağ bezeleri genellikle yuvarlak yapıdadır. Etrafı hafif kırmızıdır. Ortasında ise beyaz bir nokta vardır. Elle bastırıldığında yer değiştirebilir.

Yüz bölgesinde oluşan yağ bezeleri çoğunlukla birkaç milimetreye kadar büyüyebilir. Ancak sırt ve boyun bölgesindeki yağ bezeleri genellikle daha büyük ve derindir. Gözaltı ve göz kapağında çıkan yağ bezeleri, buradaki derinin ince olması sebebiyle daha görünürdür.

Yağ bezesi tanısı, uzman doktorun fiziksel muayenesi sonucunda tespit edilebilir. Gerekli durumlarda ultrasonografik görüntüleme ile tanı desteklenebilir.

yağ bezesi tedavisi

Yağ Bezesi Türleri Nelerdir?

  • Miyelolipom: Kan hücreleri üreten dokulara sahiptir.
  • Konvansiyonel: Beyaz renkli yağları içerir.
  • İğsi Hücreli: Uzun yapılı yağ hücrelerini içinde bulundurur.
  • Pleomorfik: Çeşitli şekillerdeki yağ hücrelerinin toplanmasıyla oluşur.
  • Anjiyolipom: Yağ ve kan damarlarını içerir, ağrı yapar.
  • Hibernoma: Kahverengi yağ hücreleri içerir.
  • Fibrolipom: Yağ ve lifli dokudan oluşur.

Yağ Bezesine Hangi Bölüm, Doktor Bakar?

Vücudunuzda yağ bezesi çıktıysa; kontrol ettirmek ve aldırmak amacıyla bir genel cerrahi uzmanına veya dermatoloğa başvurmalısınız. Bu alandaki uzmanlar yağ bezesi tedavisi konusunda yetkin kişilerdir.

Yağ Bezesi Ortaya Çıkması Önlenebilir mi?

Yağ bezesi oluşumundan korunmaya dair kanıtlanmış bilimsel, kesin önlemler yoktur.

Yağ Bezesi Ameliyatı Nasıl Olur?

Yağ bezeleri büyüklüğüne göre lokal anestezi ya da genel anestezi yapılarak alınır.

Yağ Bezesi Yeniden Tekrar Eder mi?

Yağ bezeleri alındıktan sonra yeni yağ bezelerinin oluşma ihtimali vardır.

Yağ Bezesi İçin Ne Zaman Doktora Gitmeli?

Yağ bezesi ağrılıysa ve dokununca yeri değişmiyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Ayrıca büyüme olan durumlarda da mutlaka uzmana danışmak gerekir.

yağ bezesi tedavisi

Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Kör Sivilceleri Geçiren 6 Doğal Çözüm

Çıbana İyi Gelen Evde 12 Bitkisel Tedavi

Siğile Ne İyi Gelir? Evde 10 Doğal Tedavi

Kistik Sivilceyi Geçiren 10 Bitkisel Çözüm

Derideki Su Toplamasını Geçiren 5 Reçete

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir