atopik egzama bebek / Çocuklarda Egzama (Atopik Dermatit) İzmir Özel Can Hastanesi | İzmir'in Tercih Ettiği Hastane

Atopik Egzama Bebek

atopik egzama bebek

Çocuklarda Egzama (Atopik Dermatit)

Çocuklarda egzama (Atopik dermatit) sık görülen bir hastalıktır. Neredeyse her on çocuktan birinde görülebilen bir hastalıktır. Çocuklarda görülen egzama ilerde astım ve alerjik nezle gelişmesi için de büyük risk oluşturmaktadır. 

Egzama (Atopik Dermatit) 

Çocuklarda en sık görülen, uzun süre devem edebilen, tekrarlamalar gösteren alerjik deri hastalığıdır.

Egzama Görülme Sıklığı

Çocuklarda görülme sıklığı arasında iken yetişkinlerde % arasındadır. İstanbul’da yapılan çalışmada egzama sıklığı yaş grubunda % iken yaş grubunda % bulunmuştur.

Egzama Belirtileri

Bebeklerde egzama diğer adıyla atopik dermatitin ilk belirtisi yanaklarda olan kızarıklıklardır. Aileler genellikle öpmeyle olduğunu düşünürler. Bazı zamanlar azalır bazı zamanlar ise çok belirginleşir. Aslında alerjik yürüyüşe başlandığının ilk belirtisidir. Bebeğin büyümesiyle boyun altlarında, kol ve bacakların dış yüzeylerinde kızarıklık olmaya başlar. Bebek daha da büyümeye başlayınca artık kızarıklıklar eklem yerlerinde olmaya başlar. Bebeğin cildi kurudur. Kaşıntı ve huzursuzluk olur.

Çocuklarda Egzama Nedenleri

Cildin yapısında bulunan yağ miktarında ve içeriğinde değişme olur. Cildin yapısındaki bu değişme sonucunda deride yoğun su kaybı olur. Su kaybı dirençli kaşıntıya neden olur. Cildin yapısının bozulmasıyla alerjik gıdalar veya çeşitli kimyasal maddeler cilde daha fazla zarar vererek iltihap hücrelerin cilt bölgesine toplanmasına neden olur. Bu olaylar sonucunda da ciltte egzamanın belirtileri ile karşılaşırız.

Egzama gelişmesinde genetik çok önemlidir. Filaggrin mutasyonu denilen genetik bir bozukluk egzama oluşmasında önemlidir. Bu genetik bozukluk sonucu cildi dış etkenlerden koruyan bariyer özelliğinde bozulma görülmektedir.

Bebeklerde görülen egzamada en önemli neden gıda alerjisidir. Tedaviye başlanmadan önce nedenin ne olduğu net olarak belirlenmelidir. Aksi taktirde egzamalı çocuklara genellikle nemlendirici ve kortizonlu merhemler verilir. Düzelir gibi olur ama bir türlü düzelmez, tedaviye yanıt vermez. Çünkü altta yatan neden gıda alerjisi olup alerjik gıdaya devam edildikçe hastalık son bulmaz. Bu nedenle kesin sebebin bulunması gerekmektedir.

Egzamanın Önemi

Egzaması olan çocuklar ilerde astım ve alerjik nezle açısından % risk taşırlar. Akciğerde hırlama çok sık olur. Özellikle gıda alerjisi saptananlar ve flaggrin mutasyonu olanlarda astım ve alerjik nezle gelişme riski yüksektir. Bu nedenle astım ve alerjik nezle belirtileri yönünden sıkı takip edilmelidir. Egzama, gıda alerjisi astım ve alerjik nezlenin sırasıyla çocukta gelişmesine alerjik yürüyüş diyoruz. Bu nedenlerle egzamayı basite almamalıyız.

Çocuklarda Egzama Teşhisi

Bebeklerde yüzde kızarıklık, boyunda veya kulak arkasında kızarıklık veya eklem yerlerinde kaşıntılı, kızarıklık olması halinde egzamadan şüphelenmek gerekir. Bu belirtilerin görüldüğü bebek veya çocukların anne veya babalarında veya akrabalarında alerjik hastalıklar varsa egzamadan şüphe daha da artmaktadır. Egzama belirtileri olan bebeklerin veya çocukların muayenesi yapılır. Kızarıklığın egzamaya uygun olup olmadığı değerlendirilir. Egzamanın belirtileri varsa, aileden alınan bilgiler ve bebeğin muayenesi sonucunda egzama düşünülüyorsa nedene yönelik testler yapılmalıdır.

Genelde bebek doğduktan sonra 3 ay içinde belirtiler olduğu için aileler testin yapılamayacağını düşünür. Ama işin aslı öyle değildir. Alerji testleri doğumdan itibaren kandan ve ciltten her yaşta yapılabilir.  

 Egzama Teşhisinde Alerji Testleri 

Çocuklarda egzama için alerji testi doğumdan itibaren yapılabilmektedir. Kandan ve ciltten alerji testleri yapılır. Kandan alerji testi cilt testine göre daha pahalı ve daha az duyarlı olduğu için genellikle deriden alerji testi yapılmaktadır.

Testler bebeklerde sırttan yapılırken büyük çocuklarda daha sık koldan yapılmaktadır. Alerjenler damlatılır ve alerjenlerin cildin içine nüfus etmesi sağlanır.
Çocuklarda alerji testinin çocuk alerji uzmanları veya çocuk alerji uzmanları gözetiminde yapılması doğru teşhis ve tedavi için çok önemlidir. Test doğru teknikle yapılmazsa alerji olmasına rağmen yanlış olarak saptanamayabilir veya tam tersine alerji olmadan alerji var denilerek gereksiz yere bebeğin uzun süre diyet yapmasına sebep olup bebeğin büyümesi ve gelişmesine zarar verilebilir.

Alerji testleri tek başına teşhis koydurmaz. Bu testin doğru değerlendirilmesi, yorumlanması ve çapraz reaksiyonlar konusunda deneyimli olunması gerekir. Test sonucunda alerji saptanmışsa bu alerjinin egzamanın asıl nedeni olup olmadığı da anlaşılmalıdır.
Alerji testinin doğru teknikle yapılması, yorumlanması, çapraz reaksiyonların değerlendirilmesi, saptanan alerjinin gerçekten egzamanın nedeni olup olmadığının belirlenmesi konularında en deneyimli olanlar ise çocuk alerji uzmanlarıdır.

Alerji testi nadir de olsa ciddi reaksiyonlara neden olabilir ve bu reaksiyonların tanınması ve müdahale edilebilmesi için bu konuda tecrübeli olan çocuk alerji uzmanının olması ve gerekli tıbbi ekipman ve ilaçların hazır bulundurulması çok önemlidir.
Alerji testleri doğumdan itibaren kandan ve ciltten her yaşta yapılabilir.  Test için açlık veya tokluk önemli değildir. Bazı ilaçların testten 1 hafta önce alınmaması gerekir. Özellikle antihistaminikler ve öksürük şurupları kullanılmamalıdır.

Egzamanın Tedavisi 

Egzama tedavisinde alerjenlerden ve kimyasallardan korunma, cildi nemlendirme ve cilde uygulanan tedaviler yer almaktadır.

*Korunma
Egzama tedavisi için alerji saptanan gıda kesinlikle diyetten çıkarılır. Diline bile sürmesi alerjiye neden olur. Hatta bazen nefes sıkışması, tansiyon düşmesi gibi ciddi alerjik sorunlara neden alabilen alerjik şoka bile neden olabilir. Bu nedenle sıkı diyet önemlidir. Katkı maddesi içeren gıdalar tüketilmemelidir. Çünkü gıda alerjisi olan kişilerde katkı maddelerine karşı alerji 10 kat daha fazla görülmektedir. Bebek anne sütü alıyorsa annenin de diyet yapması gerekir. Çünkü annenin sütünden de alerjik madde geçebilmektedir.
Egzamalı çocuklarda ev tozlarına alerji çok sık görülmektedir. Bu nedenle ev tozu alerjisinde de önlemler alınmalıdır.

*Cilt temizliği ve banyo
Cildin temizliği ve bakımı çok önemlidir. Çünkü egzamalı çocukların cildi kurudur ve bariyeri bozuktur. Cilde zarar vermeyen sabun ve şampuanlar kullanılmalıdır. Haftada defa banyo yapılmalıdır. Banyodan çıkarken de vücudun su kaybını önlemek için banyo yağları kullanılmalıdır. Banyo yağları küvetin içine veya durulama suyuna konularak uygulanabilir. Kurulama, havluyla nazikçe ve tamponlayarak yapılmalıdır.

*Cildin nemlendirilmesi

Egzamalı çocukların cilt bariyerleri bozuk ve ciltleri kuru olduğu için egzama tedavisinde nemlendirici kullanmak çok önemlidir. Günde en az 2 defa nemlendirici kullanılması faydalı olur. Her banyodan sonra ilk 5 dakika içinde hafif nemliyken kullanılması da tavsiye edilir.

*Egzamalı çocuğun banyosu
Egzama tedavisi için haftada kez banyo önerilir. Ciddi vakalarda buğday veya mısır nişastalı su içinde dakika beklemeleri önerilir. Banyoda kullanılan sabun ve şampuan cildi kurutmamalı ve tahriş etmemelidir. Banyo sonunda cildin yağlanmasını sağlayan banyo yağları kullanılması tavsiye edilir. Banyo sonrası dakika içinde nemli haldeyken sağlam deriye nemlendirici egzamalı bölgeye doktorunuzun önerdiği merhemler kullanılır. Havluyla tampon yaparak kurulanmalıdır.

*Egzama tedavisinde egzamayı düzelten merhemler
-Kortizonlu merhemler:
Kaşıntılı cilt lezyonları için kullanılır. Banyodan sonra uygulanacaksa banyodan hemen sonra ilk 5 dakika içinde uygulanmalıdır. Günde 3 defa uygulanabilir.
-Pimekrolimus merhem:
Kortizonlu merhemlerden daha az etkilidir. Zararlı etkisi daha azdır ancak henüz 2 yaş altında ruhsatı yoktur.
-Kaşıntı azaltıcı ilaçlar:
Kortizonlu merhemler kaşıntıya faydalıdır. Antihistaminik ilaçlar da kullanılabilmektedir.

*PUVA
Çok deneyimli ekiplerce uygulanabilir. Cilt kanserine yatkınlık yaratabilir.

*Ultraviyole ışın tedavileri
Tedaviye cevap vermeyen hastalarda faydalı olabilir. 12 yaş üstünde uygulanabilir. Güneşe hassas olanlara uygulanmamalıdır.

*Aşı tedavisi (immünoterapi)
Henüz egzamalı çocuklara aşı uygulanması tavsiye edilmemektedir.

*İmmunosüpresif tedaviler
Tedaviye dirençli vakalarda uygulanabilir.

*Antiseptik tekstil ürünleri (ipek giysiler)
Nemlendirme ve tedavi edici merhemler sürüldükten sonra ağır egzamalı çocuklara tavsiye edilebilir. Ciltten su kaybını azaltmaktadır. Cildi daha az tahriş eder. Cilde mikrop yerleşmesini azaltır.

Egzama ile Karışan Hastalıklar

*Seboreik dermatit dediğimiz yağ bezlerinin iltihabi durumu sıklıkla egzama ile karışır. Bu durum sıklıkla koltuk altlarında ve genital bölgelerde görülmektedir. Saçlı deride görülen seboreik dermatit halk arasında konak olarak bilinir. Konak egzamalı çocukların saçlarında sıklıkla vardır ve tedaviye dirençlidir.
*Diğer egzamayla karışan durum ise uyuzdur. Uyuz ani başlar, koltuk altlarında ve genital bölgelerde kaşıntı daha fazla olur. Uyuzda genelde yüzde kaşıntı olmaz. Uyuzun tipik döküntüsü deneyimli uzmanlar tarafından tanınabilir.
*Diğer egzamayla karışan hastalık ise sedef hastalığıdır. Sedefte pullanma ön plandadır.

Öneriler

-Egzamalı bebekler yünlü ve sıkı kıyafetler giymemelidir. İpek giysiler şiddetli egzama hastaları için önerilebilir.
-Nemlendirici kullanmalıdır.
-Cildi kurutmayan ve tahriş etmeyen uygun sabunlar kullanılmalıdır.
-Bunun dışında kımızı ve kaşıntılı deri döküntülerine doktorunuzun uygun gördüğü ilaçlar verilmelidir.
-Ciltten alerji testi ile alerjik gıda bulunmalıdır. Egzamalı çocukların %70’inde gıda alerjisi vardır. Altta yatan alerji bulunup o alerjenden tam diyet yapmalıdır. Bu çocukların çoğunda süt, yumurta ve çikolata alerjisi çok sıktır. Diline bile sürmesi alerjiye neden olur.
-Katkı maddesi içeren gıdaları tüketmemeleri gerekir.
-Annenin tükettiği gıdalar anne sütüyle de geçebilmektedir. Anne sütüyle beslenen bebeklerin anneleri bebeğin alerjisi olduğu gıdayı tüketmemelidir. Ancak anne sütü alırken annenin diyetinden egzama etkilenmiyorsa anne diyet yapmayabilir.
-Egzamalı çocuklarda peş peşe hapşırma, burun kaşınması, sık nezle, sık öksürük, sık hırıltı, nefes sıkışmaları gibi belirtileri olduğu taktirde mutlaka alerjik nezle ve astım yönünden incelenmelidir. Çünkü egzamalı çocuklarda astım ve alerjik nezle görülme riski yüksektir.

Egzamalıçocukların egzama konusunda uzmanlar tarafından teşhis edilip tedavi edilmesi çok önemlidir. Çocuk alerji / immünoloji uzmanları çocuklardaki egzama ve alerji hastalıkları konusunda özel eğitim almış uzmanlardır. Bu nedenle çocuk alerji uzmanla tarafından egzamadan şüphelenilen çocukların incelenmesi ve teşhis konulup tedavi edilmesi gerekir. 

Atopik dermatit (Egzama) (AD), bir çok faktöre (genetik, çevresel) bağlı olarak kronik bir cilt hastalığıdır. Çoğunlukla erken çocukluk döneminde başlar. Atopik yürüyüş olarak adlandırdığımız sürecin ilk basamağında yer alır. Bu özelliği ile ileriki yaşlarda astım ve alerjik rinit gibi diğer alerjik hastalıkların gelişiminin habercisi olma özelliğini taşımaktadır. Atopik dermatit (Egzama), hastaların ve ailelerinin yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkilemektedir.

Cildimiz vücudumuzu dış etkenlerden koruyan en önemli organımızdır.Atopik dermatit (Egzama) hastalarında cildin bariyer özellikleri bozulmuştur. Bu bozulmanın hangi nedenden kaynaklandığını tam olarak bilemiyoruz. Bariyer fonksiyonlarının bozulması yanında yoğun bir immünolojik reaksiyonda Atopik dermatit (Egzama) hastalarında görülmektedir. Cildin bariyer fonksiyonlarının bozulması ile su tutma özelliği azalır. Ve ciltte kuruluk başlar. Kuruluk atopik dermatitin en önemli özelliğidir. Kuruluğa yoğun bir kaşıntı eşlik eder.

Bariyer fonksiyonları bozulmasının diğer olumsuz yanı ise alerjenler kolayca cildi geçerek bağışıklık sistemimizi uyarırlar ve alerjik reaksiyon gelişmesine neden olurlar. Bu da atopik dermatitin şiddetini artırır yani cildin daha da kötüleşmesine neden olur.

Atopik dermatitli hastaların ciltlerinin mikroplara karşı savunma özellikleri de azalmıştır. Normalde cildimizde bulunan mikroplar bu hastalarda enfeksiyonlara neden olabilirler. Enfeksiyonlar hem atopik dermatit’in şiddetini artırır hem de tedaviye yanıtı olumsuz etkileyebilir.

Atopik dermatiti olan çocukların yarısına yakınında besin alerjileri görülebilir. Bu hastaların mutlaka besin alerjisi yönünden alerji ve immünoloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Besin alerjisi ne neden olan besinler sıklıkla;

  • İnek sütü,
  • Yumurta,
  • Buğday,
  • Kuruyemişler (fındık, fıstık vb),
  • Yer fıstığı,
  • Balık,
  • Kabuklu deniz ürünleridir.

Ev tozu akarları, evcil hayvan alerjenleri ve polenler de atopik dermatit hastalarında alerjiye neden olabilir.

Bebeklerde ilk aylarda yanaklarda kızarıklık, kaşıntı ile seyredebilir. Beraberinde besin alerjisi olabileceği unutulmamalıdır.

Atopik Dermatit (Egzama) Belirti ve Bulgular

Atopik deramtitin en önemli bulgusu cilt kuruluğudur. Kuruluğa bağlı olarak ciltte kaşıntılar meydana gelir. Kaşıntı atopik dermatite özgü cilt yaralarının çıkmasına neden olur. Kaşıntıyı terleme, sıcak, tahriş edici maddeler ve alerjenler artırır. Kaşınma ile cilt bütünlüğü daha da bozulur ve egzama olarak tanımladığımız yaralar meydana gelir.

Egzema kızarık, üzeri pütürlü ve sızıntı bulunan lezyonlardır ve hastanın yaşına göre vücudun farklı bölgelerinde ortaya çıkar.

Egzamalar

  • süt çocukluğu döneminde en sık yüzde (sıklıkla yanaklarda), saçlı deride, diz ve dirsek bölgelerinde ve kulak arkasında görülür. Bez bölgesi genellikle etkilenmemiştir.
  • İki yaşından büyük çocuklarda daha çok dirsek önü, diz arkası, boyun, el ve ayak bileği bölgesini tutar. Yüz ve göz kapaklarında bu dönemde lezyon görülmemeye başlar. Tutulan bölgelerde deride kalınlaşma, kabalaşma ve deri çizgilerinin belirginleşmesi gözlenir.
  • Ergenlik döneminde kaşıntı ve deride kalınlaşma ön plandadır. Lezyonlar daha çok el ve ayak bilekleri, kol ve bacakların iç yüzlerinde, göz çevresi, yüz, boyun ve gövdenin üst kısmındadır. Bu dönemde egzama sadece ellerde görülebilir. Genellikle ciltte çizgilenme, kalınlaşma ve rengin kahverengileşmesine neden olur.

Atopik Dermatit (Egzama) Tedavi

Atopik dermatit kronik bir hastalıktır ve kür sağlayacak bir tedavi yöntemi yoktur. Hafif vakaların önemli bir bölümü kendiliğinden geçer.

Tedavinin hedefleri:

  • İlaç tedavisi
  • Cildin nemlendirilmesi
  • Koruyucu önlemler

İlaçlar ile tedavideki amacımız, ciltte meydana gelen alerjik reaksiyonların baskılanmasıdır. Atopik dermatiti olan hastalarda ciltte bağışıklık sistemimize ait hücrelerin birikimine bağlı iltihabi bir süreç vardır. Bu iltihabi sürecin baskılanması tedavinin en önemli basamağını oluşturmaktadır.

Atopik dermatitli hastalarda bu tedavi için daha çok lokal uygulanan ilaçlar kullanılır. Ama tedaviye dirençli hastalarda sistemik olarak kullandığımız ilaçlarda bulunmaktadır.

Tedavide kullanılan en etkin ilaçlar kortizon (kortikosteroid) içermektedir. Sadece egzamanın olduğu yerlere sürülür. Bu ilaçları kullanırken mutlaka hekim tavsiyesine uyulmalıdır. Tüm vücuda yayılacak şekilde kullanılmadıkları sürece ciddi yan etkilere yol açmazlar.

Olası yan etkileri arasında deri incelmesi, renklenmede azalma, çizgilerin oluşması, deri altı kanamalar, deri altı damar genişlemeleri sayılabilir. Çok güçlü etkiye sahip kortizonlu ilaçların uzun süre deriye uygulanması ile nadiren ciddi sistemik etkiler de ortaya çıkabilir. Bu nedenle hastalar doktoruna danışmadan bu ilacı kullanmamalıdır.

Tedavide uyulması gereken ilkeler ise hastalığın kontrolünü sağlayacak en zayıf etkiye sahip kortizonlu ürünü seçmek ve kontrol sağlanır sağlanmaz da daha zayıf etkili bir ürüne geçmektir. Özellikle yüz gibi hassas bölgelerde mümkün olan en zayıf kortizonlu kremi kullanmaya özen gösterilmelidir. Kortizonlu kremler banyodan hemen sonra ve nemlendiricilerden önce kullanılmalı ve yalnızca egzamanın olduğu bölgeye uygulanmalıdır. Saçlı deride losyonlar ve kremler yaşa bağlı olarak seçilebilir

Kortizon içermeyen kremler pimekrolimus ve takrolimus atopik dermatit tedavisinde kullanılan diğer ilaçlardır. Kortizonlu ilaçlarda görülen yan etkilere yol açmazlar. Yüz gibi hassas deri bölgelerinde kullanılabilirler. İki yaşından büyük bebeklerde hafif ve orta şiddette atopik dermatit tedavisinde kullanılması tavsiye edilmektedir. Bağışıklık sisteminde sorunu olan çocuklarda kullanılmamalıdır.

Antihistaminiklerin tedavide yeri yoktur. Kaşıntının giderilmesindeki etkileri çok zayıftır. Gece kaşıntısının engellenmesinde yararlı olabilirler. Atopik dermatit hastalarının egzamalarında enfeksiyon geliştiğinde ki bu durum sıklıkla görülebilir. Antibiyotik tedavisi kullanılmalıdır.

Fototerapi ve bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar (siklosporin vb) yeterli yanıt
alınamayan ağır olgularda nadir olarak gerekli olabilir.

Cildin Nemlendirilmesi

Atopik dermatiti (egzama) olan hastaların cilt kuruluğunun giderilmesi çok önemlidir. Bu nedenle ılık suyla banyo yapmaları gerekmektedir. Hastalığının derecesine göre sıklığına ve yöntemine (küvet içerisinde ya da duş) doktorunuzla karar verebilirsiniz. Cildi tahriş edebilecek uygulamalardan kaçınmak gerekir. Banyodan sonra cildin suyunu korumak amacıyla nemlendiricilerin kullanılması çok önemlidir. Su bazlı ya da yağ bazlı nemlendiriciler kullanılabilir. Bu seçimi doktorunuzla birlikte yapabilirsiniz.

Nemlendiricilerin alerjen ya da kimyasal madde içermemesine dikkat edilmelidir.

Atopik dermatit hastalarının alacağı önlemler nelerdir?

1.    Kaşıntı ve Döküntüyü Kötüleştiren Şeylerden Kaçının

Kaşıntı, döküntü veya diğer semptomları neyin daha da kötüleştirdiğini çözmek önemlidir.  Kaşınma ve ovalama cildi tahriş eder ve durumu daha da kötüleştirir. Kaşıntıyı önlemek için alınacak tedbirler

  • Tırnaklarınızı kısa, düz ve temiz tutun.
  • Kaşıntı hissettiğinizde nemlendirici uygulayın.

Aşırı sıcak veya nem, alerji, aşırı duygusal durumlar ve stres kaşıntı ve döküntüyü artırabilir.

2. Kimyasal Tahriş Edicilerden Uzak Durun

Tahriş edici maddelerden (kimyasallar, çözücüler, sabun, deterjan, güzel kokular, cilt bakım ürünleri, bazı kumaşlar ve sigara) kaçınmanız gerekiyor.

  • Yeni satın aldığınız tüm elbiseleri giymeden önce yıkayınız. Formaldehid ve diğer tahriş edici kimyasallar yeni yapılmış elbiselerde bulunabilir.
  • Diğer kumaşlara nazaran daha az tahriş edici olan pamuk veya pamuk karışımlı elbiseler giyinin. Rahatsız ediyorsa giysilerin etiketleri çıkarın. Dikiş yerleri kaşıntı yapıyorsa, evdeyken giysileri tersyüz giyinin. Yün veya tahriş edici kumaşlardan sakının.
  • Çamaşır deterjanınız tahriş edici geliyorsa, kokusuz ve boyasız deterjanlar kullanın. İkinci bir durulama çamaşır deterjanındaki deterjan kalıntılarının giderilmesine yardımcı olabilir.
  • Güneş yanmalarından kaçının. Yüksek faktörlü koruyucu güneş kremi kullanın. Güneş kreminiz tahriş edici ise, yüz için geliştirilmiş diğer ürünleri veya güneş kremlerini deneyin.
  • Yüzdükten sonra duş yapın ve nemlendirici uygulayın.

3. Evinizin Sıcaklığını ve Nemini Uygun Hale Getirin. 

Aşırı sıcaklık ve rutubet atopik dermatitli kişiler için problem olabilir. Aşırı sıcak ve aşırı nemden kaynaklanan terleme cildi tahriş edebilir. Düşük nem ciltten su kaybına yol açar. Bu durum kuruluğa ve cilt tahrişine yol açar.

  • Yaşadığınız ortamı rahat bir sıcaklık ve nem düzeyinde tutun.
  • Egzersiz yaparken ve sıcak havalarda gevşek, geniş ve seyrek dokumalı kıyafetler giyinin.

4. Alerjenlerden Kendinizi Koruyun 

Alerjiler atopik dermatit semptomlarınızı başlatabilir veya kötüleştirebilir. Alerjik reaksiyon gösterdiğiniz şeylere karşı alabileceğiniz birçok önlem vardır.

5. Besin Alerjileri Egzamayı Kötüleştirir
Besin alerjileri atopic dermatitli hastaların yarısına yakınında bulunabilir. Çocuklarda süt, yumurta, yer fıstığı, buğday, fındık, soya, balık ve kabuklu deniz ürünleri egzamayı tetikleyebilir. Mutlaka bir alerji ve immünoloji uzmanı tarafından değerlendirilmeniz gereklidir.

6. Duygu durumunuz ve Stres, Egzamanızın Şiddetini Etkileyebilir
Duygu ve stres atopik dermatite yol açmaz, ancak kaşıntı ve kaşınmaya neden olabilir. Kızgınlık, düş kırıklığı ve utanma kızarma veya kaşıntıya yol açabilir. Stresler kaşıntı-kaşınma döngüsüne yol açabilir ve durumu daha da kötüleştirebilir.

  • Hastalığınızla daha iyi mücadele etmek için hastalığınızla ilgili olabildiğince fazla bilgi öğrenin.­
  • Aile bireyleriniz ve arkadaşlarınızın destekleyici olmasını sağlayın.
  • Olumsuz durumları nasıl tedavi edeceğinizi öğrenin.
  • Duygu ve stresle mücadelenizde yardım alın.

7. Enfeksiyonlara karşı dikkatli olun
Cilt enfeksiyonları atopik dermatitli kişiler için sık sık problem oluştururlar. Bulaşıcı organizmalar (bakteriler, virüsler, mantarlar) çoğu kez cilt üzerinde sayıca normalin üzerinde seyreder. Kaşınan veya tahriş olan cilt daha kolay bir şekilde iltihaplanır.

Cilt enfeksiyonlarının belirtileri:

  • Artan kızarıklık
  • İltihap dolu şişlikler veya sızıntı
  • Uçuklar ve ateş

Neler Yapılabilir;

  • Herhangi bir enfeksiyon belirtiniz varsa hemen doktorunuzu arayın.
  • Enfeksiyonu muayene etmek amacıyla doktorunuzun önerdiği eylem planını takip edin.

Tüm dünyada artık daha fazla çocuk atopik dermatitten mustarip oluyor; dermatologlara göre bu giderek keskin bir artış gösteren bir cilt rahatsızlığıdır. Endüstrileşmiş ülkelerdeki çocukların %10 ila %30'u bu problemden etkileniyor; vaka sayısı ise 30 yılda üç katına çıkmış durumda! Bu spesifik cilt rahatsızlığı türünün tıbbi adı atopik dermatittir (genellikle AD olarak kısaltılır). Semptomlar genellikle yaşamın 3. ayı civarında başlar, ancak doğumda veya çok sonra da ortaya çıkabilir. Bu oldukça sık görülen, ancak bulaşıcı olmayan cilt hastalığı, yüzde ve vücutta görülen kuru kırmızı lekelerden tanınabilir. Ayrıca içi sıvı dolu küçük kabarcıklar da görünebilir; bunlar patlayıp ardında kabuk bırakırken şiddetli kaşıntı ataklarını da beraberinde getirir.  

Hem çocuk hem de ebeveynler için baş etmesi zor bir rahatsızlıktır.

Atopik dermatitte 6 önemli nokta

  1. Atopik dermatitin teşhisi genellikle zordur; bu da ebeveynleri zorlayacağı anlamına gelmektedir.
  2. Atopik dermatit, zaman içerisinde daha çok ya da daha az ortaya çıkarak, alevlenme ve yatışma dönemlerini içeren döngüler halinde ilerler. Aynı zamanda kaşıntı atağı olarak da bilinen bu alevlenmeleri önlemenin en iyi yolu ise uygun ürünlerle cildi nemlendirmektir.
  3. Atopik dermatit ASLA bulaşıcı değildir.
  4. Atopik dermatit aile geçmişi veya genetik yatkınlıktan dolayı kalıtsal olabilir. Bu cilt rahatsızlığına sahip olan bir birey, partnerinde de bu rahatsızlık varsa, doğan çocuğun da buna sahip olma olasılığı daha yüksektir. Ancak bazı çocuklar, daha önce ailede görülmemiş olsa dahi atopik cilde sahip olabilmektedir.
  5. Atopik egzamanın karakteristik belirtisi, cildin çok kuru ve sünger gibi gözenekli olup, çevreye karşı bariyer oluşturamamasıdır. Cilt her şeye reaksiyon gösterir; soğuk, kötü seçilmiş tuvalet ürünleri, sabun, ter, güneş, toz, kumaş, stres, yemek
  6. Çoğu durumda ergenlikten önce kaybolsa da bebek ve çocuklarda atopik dermatit DAİMA tıbbi olarak tedavi edilmelidir.
  • Dr Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatologist, France

    Dr Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatolog.

    Uyarlanmış bir tedavi ve cilt bakımı, yıllarca süren kaşıntı atakları ile başa çıkmada oldukça önemlidir; böylece çocuk gelecekte atopik dermatitin sonuçlarına katlanmak zorunda kalmayacaktır.

    Dr Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatolog.

Hatırlatalım

Atopik dermatitin kendi kendine geçmesi beklenmemelidir. Önceden harekete geçilmesi gerekmektedir. Her alevlenmeyi önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olacak birçok çözüm bulunmaktadır (topikal kortikosteroidler dahil). Alevlenmeleri kontrol altına almak ve hem çocuklar hem de ebeveynler için hayatı kolaylaştırmak mümkünken, bir çocuğun atopik dermatite katlanmak zorunda olmasına gerçekten gerek yoktur!

Molluscum contagiosum, küçük çocuklar arasında sık görülen bir cilt patolojisidir. Kendi kendine iyileşir, ancak periyodik olarak atopik dermatiti daha kötü hale getirebilir.

"Julia'nın her zaman egzaması vardı ama geçen yıl bu durum daha da kötüleşti. Molluscum contagiosum yüzünden bacaklarında eskisinden daha fazla kırmızı leke ve birkaç küçük yumru var”

Aude, 5 yaşındaki Julia'nın annesi

  • Dr Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatologist, France

    Dr Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatolog.

    Çocuklar arasında oldukça bulaşıcı olan molluscum contagiosum, ciltte “siğil” olarak adlandırılan küçük yumruların oluşmasına neden olan bir virüstür. Bir dış faktör tarafından uyarıldığında, atopik cildin verdiği en olağan tepki kaşıntı hissini oluşturmaktır. Molluscum, oluşan küçük noktaların etrafında kaşıntı ataklarının alevlenmesine yol açar; bu da çocuğun o bölgeyi kaşıması durumunda enfeksiyona neden olabilir. Atopik dermatit bulaşıcı olmasa da çocukta görülen siğiller, molluscum kendi kendine kaybolana kadar bulaşıcıdır. Molloscum'un şiddetine bağlı olarak doktor, örneğin küretaj veya kriyoterapi kullanarak, siğilleri yok etmek için tedavi uygulayabilir.

    Dr Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatolog.

Kendimiz her zaman farkında olmasak da atopik dermatit başkaları tarafından fark edilebilen patolojidir bir cilt problemidir; dolayısıyla çocukların davranışlarında kendini gösterebilen psikolojik bir etkisi olabilir. Bu noktada en önemli şey gözlemci ve güven verici olmaktır.

Bazı çocuklar tüm hayatlarını atopik dermatit ile geçiriyor, onsuz hayatın nasıl bir şey olduğunu bile bilmiyor! Diğerleriyse büyüdükleri zaman bu kırmızı lekelerin neden olduğu kaşıntı ve hoş olmayan hislerle tanışıyor. Genellikle atopik dermatitin şiddetine bağlı olarak, yaşanılan bu deneyim, yaşları ne olursa olsun tüm çocukların davranışlarını bir şekilde etkilemektedir.

1. Çocuklar geceleri sık sık uyanır ve kolayca sinirlenir

Bu, atopik dermatiti olan bebekler ve çocuklarda yaygın görülen klasik bir senaryodur. Yanma ve kaşıntı hissi, geceleri ve şekerleme yaparken uykularını böler. Bu da çocuğun, oldukça fazla önem arz eden bir dönemde yeterince uykusunu alamamasına yol açar. Çocuğa bağlı olarak yaşanılan bu yorgunluk o kadar kötüleşebilir ki, çocuk gün içinde kolayca öfkelenebilir, ruh halinde ani dalgalanmalar yaşanabilir ve oldukça huysuzlaşabilir.

"Geçen hafta Julia'nın cildinde onu rahatsız eden kırmızı bir leke vardı. Uyumak istemiyordu. Benden lekenin üzerine topikal bir tedavi kremi uygulamamı istedi. Kaşıntı atakları yüzünden uyuyamayacağından korkuyordu. Biraz nemlendirici krem sürdüm. Gerekmediği için bakım kremi sürmedim. İşe yaradı. Julia sakinleşti ve sorunsuz bir şekilde uyudu."

Aude, 5 yaşındaki Julia'nın annesi

2. Çocuklar kıpırdamadan duramaz

Bu durum atopik dermatit lekelerinin neden olduğu kaşıntı ve rahatsızlık hissinin bir sonucudur.

Bebekler genelde oldukça sıkıntılı ve kıpır kıpır görünür, yerinde duramaz, bir oraya bir buraya kıvranıp dururlar. Daha büyük çocuklar ise okulda yanlış anlaşılabilecek derecede uzun süre hareketsiz kalmakta zorlanabilir. Dikkatini verme ve kaydırmada zorluk çekebilir, kaşınıp durur, sık sık oturma pozisyonunu değiştirir, oldukça sıkıntılı görünürler; oysa sadece kaşınmaktadırlar.

3. Çocuklar kendinden memnun değildir

Atopik dermatit şiddetliyse ve aylarca ve hatta yıllarca devam ederse, çocuğun kişilik gelişimi etkilenebilir. Dermatolog Dr. Bourrel-Bouttaz, atopik cilde sahip çocukların çizdiği oto portreleri analiz ederek, bu çocuklar arasında tipik olan duygu ve hisleri tespit etmiştir. Bu çocuklar diğerlerinden kendilerini farklı hissedebilmek ve genellikle iyi bir şekilde gizledikleri, kendilerinde derin bir üzüntüye sebep olan bedenlerine yönelik acı dolu bir bakış açısına sahip olabilmektedirler. Bu durum endişeye yol açabilse de ebeveynler, çocuklarına güven vermeli ve bu tür hoş olmayan durumlara karşı koymak için gerekli kaynakları ve esnekliği sağlamalıdır.

"Geçen yıl karantina boyunca Julia nadiren bacaklarını açıkta bırakan şort veya etekler giyip okula gitti.  Bu yıl, yine atopi ve molluscum contagiosum lekeleri olduğu için onunla bu konu hakkında konuşacağım. Üzülmemeyi öğrenmesi gerek. Maalesef küçük de olsalar çocuklar her zaman kibar olamayabiliyor. Her halükarda, her zamanki yaklaşımımı devam ettirip, bu durumu fazla büyütmeyeceğim."

Aude, 5 yaşındaki Julia'nın annesi

Atopik Dermatitin Psikolojik Bir Etkisi Bulunmaktadır

Ciddi bir mesele veya bulaşıcı bir rahatsızlık olmamasına rağmen atopik dermatit yine de aile hayatını sarsabiliyor. Atopik cilde sahip bebeklerin gündüz ve geceleri yaşadıkları rahatsızlıkları ifade etmek için ağlamaktan başka çareleri yoktur. Çocuğu her gece ağlayan ebeveynlerin ise sakin kalabilmesi oldukça zordur. Öte yandan daha büyük çocuklar rahatsızlıkları hakkında konuşabilseler de sinirli, üzgün veya hiperaktif olma gibi yanlış yorumlanabilecek davranışlar sergilemektedir. Dolayısıyla atopik dermatitle doğru bir şekilde baş edebilmek için psikolojik etkisinin de iyi anlaşılması gerekmektedir.

  • Joël Pacoret, Psychologist

    Joël Pacoret, Psikolog.

    Bu konuda unutulmaması gereken en önemli şey, cildin durumu ne kadar iyiyse çocuğun da kendini o kadar iyi hissedeceği ve o kadar sağlıklı bir şekilde büyüyebileceğidir.

    Joël Pacoret, Psikolog.

Atopik egzamanın aile hayatı üzerindeki etkileri

Bu durumdan en fazla etkilenenlerin ebeveynler olduğu bir gerçek. Ebeveynler, fiziksel olarak genellikle bitkin durumdadır. Çocukların sık sık uykularının bölünmesi aynı şekilde ebeveynlerin de kötü bir gece geçirmesi anlamına gelir. Giderek daha da kötü bir hale gelen yorgunluk sonucu ebeveynler, bunun ne zamana kadar böyle devam edeceğini sorgular ve sinirlerine hakim olabilmek için bir sabır kaynağı bulmaya çalışır.

Psikolojik olarak ise atopik cilde sahip çocukların ebeveynleri kendilerini genellikle yalnız ve güçsüz hissetmektedirler. Atopik dermatite sahip bebeklerle bağ geliştirmek oldukça zorlayıcı olabilir. Henüz tam olarak anlaşılamadığı için bu cilt hastalığının teşhisi de zaman alabilir. Bu durumdan mustarip birçok ebeveyn yalnızlık ve kafa karışıklığı yaşadıklarından bahsetmektedir. Bazıları ebeveynler atopik dermatit ciddi bir hastalık olmasa dahi bu durumdan kendilerini sorumlu tutarak suçluluk duyabilmektedir.

"Bacaklarındaki kırmızı lekeleri gördüğümde kendimi çok kötü hissediyorum. Açıkçası biraz güçsüz hissediyorum. Kortizon onu rahatlatsa bile, her zaman kullanılması da iyi değil. Nemlendirici krem ​​kaşıntıyı yatıştırıyor evet, ama her gün sürmesi de çok kolay olmuyor… Özellikle de alevlenme döneminde. Ne yapacağımı gerçekten bilmiyorum"

Aude, 5 yaşındaki Julia'nın annesi

  • Dr Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatologist, France

    Dr Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatolog.

    Çocukları iyi olmadığı için ebeveynlerin de endişelenmesi oldukça normal. Ancak unutulmamalıdır ki atopik cilt, ebeveynler yüzünden olan bir şey değildir. Atopik dermatit, modern dünyanın genetik yapısı üzerindeki bir sonuçtur. Bundan elli yıl önce, çocukların yalnızca %3'ü atopik cilde sahipti Asıl sorun çevre, daha spesifik konuşmak gerekirse çevre kirliliği. Maalesef çevre kirliliği, genlerimizin işleyişini değiştiriyor.

    Dr Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatolog.

  • Joël Pacoret, Psychologist

    Joël Pacoret, Psikolog.

    Atopik dermatit, genetik yatkınlıkla ilişkilidir. Biyolojik bir piyangonun sonucudur ve ebeveynlerin bu durumu değiştirmek için yapabileceği hiçbir şey yoktur. Bu rahatsızlık  yorgunluğa yol açabilir ve elbette, bu da eşler arasında gerginlik ve tartışmalar yaratabilir. Çocuklarda atopik cilt olsun ya da olmasın, yorgunluk ve stres bütün ailelerde normaldir! Dolayısıyla neyin hastalığa bağlı olduğunu, neyin bağlı olmadığını ayırmak önemlidir. Burada ebeveynlern üzerine düşen görev, iş birliğini güçlendirmek ve strese yol açan farklı durumlarla daha iyi başa çıkacak çözümler üretmektir. Aile ve arkadaşlar ise; bu kişilere atopik cilt ile ilgili sorunları açıklamak, özellikle bu kişinin neleri yapılması ve nelerden kaçınılması gerektiği (beslenme, cilt bakımı) konusunda bir bilgi vermek oldukça önemlidir. Her şey evde olduğu kadar iyi gitmese dahi, bu da iyi bir öğrenme fırsatıdır; unutmayın, her zaman her şeyi kontrol edemeyiz.

    Joël Pacoret, Psikolog.

Hatırlatalım

"Atopik dermatit her zaman bir hastalık olarak görülmemektedir. Hastalık yoksa tedavi de yoktur! Çoğu zaman kaşıntılı cilt atopi ile ilişkilendirilmez. Sonuç olarak, ebeveynler topikal kortikosteroidleri çok geç uygulamaya başlayabilir ve yeterince uzun süre uygulamayabilir. Maalesef çoğu ebeveyn ne ne zaman başlayacaklarını ne de ne zaman duracaklarını bilmiyor.”

Dr Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatolog (Fransa)

2. Alışkanlıkları değiştirin

Günlük hayatın atopik dermatite göre düzenlenmesi gerekir!

  • Öncelikle çocukların atopik cildine uygun olarak geliştirilen tuvalet ve bakım ürünlerini doğru kullanmak: örneğin sabun yerine yumuşak bir duş yağı. Çocuğun rahat etmesini sağlayacak nemlendirici bir krem veya yumuşatıcı balm uygulamanın günlük rutinin bir parçası olması gerekmektedir. Çocuklara küçük yaşlardan itibaren ciltleri konusunda iyi alışkanlıklar kazandırmak daha iyidir; böylece daha sonraki yıllarda ebeveynlerden bağımsız hale gelerek, kendi bakımlarını üstlenebilirler.

“Çok fazla alevlenme yaşıyorlar, ancak yumuşatıcı bir krem uyguladığımda ciltlerinin daha iyi olduğunu fark ettim."

Anne-Laure, 10 yaşındaki Maxime ve 4 yaşındaki Hadrien'in Annesi

Hatırlatalım

"Nemlendirici krem bazen can yakabilir. Bu oldukça normal!"

Dr. Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatolog (Fransa)

Atopk dermatit lekeleri yüzünden tahriş olan bir cilde nemlendirici krem uygulamak, batma ve yanma hissine neden olabilir. Bu oldukça normaldir, ancak uygulamaya devam edilmelidir. Uygulamayı bırakmak iyi bir fikir değildir. Cilt normale dönene kadar yumuşatıcı kremin yanı sıra topikal bir kortikosteroid de uygulanmalıdır.

  • Dr Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatologist, France

    Dr Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatolog.

    Yumuşatıcı krem uygulamak tıpkı diş fırçalamak gibidir. Üç yıl boyunca çocuğunuza dişlerini fırçalaması gerektiğini anlatırsınız. Sonrasında istemese de size itaat etmeye başlar, ancak görevin otomatik olarak gerçekleşen bir şeye dönüşmeden önce biraz zaman gerekir. Aynısı çocuğun yumuşatıcı krem uygulamanın faydalarını anlamasında da geçerlidir. Çocukken ne kadar çok uygularsanız, daha sonraki zamanlarda, özellikle ergenlik veya yetişkinlik döneminde, atopik cilt yapısının devam etmesi durumunda kendisi de aynı şekilde yapmaya devam edecektir. Bu nedenle çocuğunuzu sürece dahil etmek ve yaş gibi olabildiğinde erken bir yaşta katılımını sağlamak önemlidir. Böylece bu çocuk için bir alışkanlık haline gelecek ve kremin günlük hayatta kendisine ne kadar rahatlık getirdiğini anlamasını sağlayacaktır.

    Dr Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatolog.

  • Joël Pacoret, Psychologist

    Joël Pacoret, Psikolog.

    Yumuşatıcı krem uygulaması çocuklarla paylaşılan özel bir an haline gelebilir. Her iki tarafın da sakin ve rahat olması, işlemin de çok uzun sürmemesi en iyisidir. Bazen, özellikle de cilt tahriş olmuşsa, yumuşatıcı krem uygulanması çok hoş hissettirmeyebilir, ancak durum her zaman böyle değildir. Bu noktada en fazla önem arz eden şey bunu uzun vadeli bir aktivite haline getirmek ve hem çocuğun hem de ebeveynlerin fayda görmesini sağlamaktır: bakım rutini, ne kadar sık uygulanırsa o kadar iyi sonuç alınmaktadır.

    Joël Pacoret, Psikolog.

Giysiler Cildi tahriş etmeyen, sıkmayan veya batma hissine yol açmayan yumuşak materyallerden yapılmış giysiler seçilmelidir.

Reaksiyon Spor, açık hava etkinlikleri ve hobiler gibi etkinlikler sırasında çocukların cildi, çevrede bulunan farklı şeylere reaksiyon gösterebileceği hiçbir zaman unutulmamalıdır.

Banyo yaptırırken çok sıcak su kullanmamaya ve banyo sonrasında cildi ovalamadan, hafifçe dokunarak kurulamaya özen göstermek önemlidir. Ayrıca giysilerinin rahat ve yumuşak materyallerden yapılmış olmasına dikkat etmek gerekmektedir.

Aude, 5 yaşındaki Julia'nın annesi

"Tuz ve kum ciltlerini acıtabildiği için, çocuklar sahile gitmekten her zaman hoşlanmayabiliyor."

Anne-Laure, 10 yaşındaki Maxime ve 4 yaşındaki Hadrien'in Annesi

"Bu, hayatın bir parçası, dış dünyamızı her zaman kontrol edemeyiz. Öte yandan, bazı aktiviteler acı ya da huzursuz hissettirirse, daima herkesi mutlu edecek başka aktiviteler bulunabilir."

Joël Pacoret, Psikolog..

Son olarak, herkesin kaşıntı ataklarında alevlenme ve yatışma dönemlerinin ritmini takip etmesiyle birlikte atopi, aile yaşamının büyük bir bölümünü hızla ele geçirebilir. Böyle bir durumdan etkilenen bir çocuğun diğer kardeşleri, ebeveynlerinin her zaman bu durum hakkında konuştuğu ve kardeşlerinin evde onlardan daha büyük bir ağırlığı olduğu hissine kapılabilir.

  • Joël Pacoret, Psychologist

    Joël Pacoret, Psikolog.

    Kardeşler arasında çatışmalar ve kıskançlık duygularının yaşanması oldukça normaldir. Çocukların öğrenmesi gereken şeylerden biri de kendilerini bir toplulukta yaşamaya hazırlamaktır. Bununla birlikte, her biriyle ayrı ayrı kaliteli zaman geçirmeye çalışarak ilişkilerde bir denge kurulması hala büyük önem taşımaktadır. Tüm aileyi bir araya getiren etkinlikler ve aktiviteler, bağları güçlendirmenin iyi bir yoludur. Gerekirse, bu bir profesyonel aracılığı ile de yapılabilir.

    Joël Pacoret, Psikolog.

3. Atopi Hakkında Konuşmak

Atopik dermatitgenellikle çok bilinmeyen bir cilt rahatsızlığıdır. Çocuklara güven telkin etmek için onlara bu durumu açıklama konusunda tereddüt edilmemelidir. Bu çocukların arkadaşları, öğretmenleri, kreş/okul danışmanları ya da diğer aile üyeleri ile ebeveynlerin konuşması gerekmektedir. Hayır, atopi bulaşıcı değildir; evet, kaşıntı atakları sinir bozucu olabilir ve hiçbir şekilde hijyenle alakalı değildir. Ayrıca kaşıntı, neden olduğu uykusuzluk yüzünden çocuğun sıkıntılı ya da değişken ruh halini de açıklayabilir. Hastanelerdeki dermatoloji servisleri buna “terapötik eğitim” adını vermektedir. Çocuklar ne kadar anlaşılmış, görülmüş ve desteklenmiş hissederse, yaşamını atopik dermatit ile sürdürmesi de o kadar kolaylaşacaktır. Doktorlar bu cilt problemi konusunda oldukça bilgilidir. Etkin ve etkili tedaviler bulunmaktadır. Dolayısıyla verdikleri farklı ipuçlarını ve tavsiyeleri günlük yaşamda uygulamaya koymak, alevlenmeleri önleme ve egzama ile başa çıkma konusunda oldukça faydalı olacaktır. Daha huzurlu bir yaşam tarzına geri dönmek için bu gereklidir.

"I told her that eczema is a relatively common skin problem that isn’t serious. I’m always telling her that we need to put cream on everyday. And I don’t make it a big deal so that she doesn’t feel bad all the time."
Aude, 5-year-old Julia’s mom

  • Dr Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatologist, France

    Dr Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatolog.

    Hastanın ve ailesinin sorulara ve yorumlara yanıt verebilmesine yardım etmek her zaman mümkün. Okuldaki öğretmenler ve diğer çocuklarla bu konu hakkında konuşmalıdır. Hastalığı, belirtilerini ve olası etkilerini açıklamak, hastalık hakkında konuşulmasından hoşlanıp hoşlanılmadığını göstermek, onun kabul edildiğinin ve bu konuda açık olabileceğinin bir işaretidir.

    Dr Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatolog.

  • Joël Pacoret, Psychologist

    Joël Pacoret, Psikolog.

    Çocukların öğretmenleri ve okul hemşiresi ile hastalığı hakkında erkenden konuşmak onlarla açık bir ilişki yaratılmasını sağlar. Buradaki amaç, belirtileri açıklamak ve çocuğun "özel bir durumu" olan bir birey haline getirmeden belirli bir bakım türünün verilmesi gerektiğini anlamalarını sağlamaktır. Ayrıca bu konuda dernekler tarafından düzenlenen forumlar, çevrimiçi topluluklar, bilgilendirme günleri de bulunmaktadır Bunların hepsi aynı sorunlarla uğraşan diğer ebeveynler ve çocuklarla tanışmayı mümkün kılar; böylece onlarla bu konu hakkında konuşup paylaşımlarda bulunmanın yanı sıra olaylara daha geniş bir perspektiften bakabilir ve ebeveynler kendilerini daha az yalnız hissederler.

    Joël Pacoret, Psikolog.

4. Stres ve Yorgunluğu Yönetin

5. Ebeveynler Kendini Suçlu Hissetmemeli

Bu durum ebeveynlerin suçu değildir. Daima kolay olmasa da atopik dermatiti tedavi etmenin ve durumu iyileştirmenin çeşitli yolları bulunmaktadır. Bireyler her türlü tavsiyeyi verebilecek ebeveynlere ulaşmak için derneklerle iletişime geçmeyi deneyebilirler.

“Arkadaşlarımdan birinin Julia'nın bacaklarını gördüğünde söylediği sözler gerçekten kendimi kötü hissettirdi. "Hemen tedavi ettir. Onu böyle bırakamazsın. Küçük kardeşine de bulaştıracak. Okulda herkes onunla dalga geçecek." Kendimi savundum ve doktorun tavsiyesine uyduğumu söyledim. Hiç de hoş bir ziyaret değildi. Julia'nın atopik cildinin molluscum contagiosum yüzünden daha da kötüleştiğini söyleyerek kendimi rahatlatıyorum. Yakında bu his gidecek ve kötü bir anı olarak geçmişte kalacak."

Aude, 5 yaşındaki Julia'nın annesi

  • Joël Pacoret, Psychologist

    Joël Pacoret, Psikolog.

    İnsanlar incitici veya acı verici bir yorum yaptığında, kasıtlı olmasa dahi bu yorumu yapan kişiyle konuşulmalı, durumu açıklayarak ve tekrar olmasını önlemeye çalışılmalıdır.

    Joël Pacoret, Psikolog.

  • Dr Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatologist, France

    Dr Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatolog.

    Bu durum hiçbir şekilde ebeveynlerin suçu değildir. Bunun, bakımın bir sağlık uzmanına değil de ebeveynlere devredildiği kronik bir hastalık olduğu unutulmamalıdır. Bu cilt rahatsızlığında her şeyi ebeveynler halletmek durumundadır. Çocuklarına ne kadar iyi baktıkları ve ürünleri nasıl kullandıkları konusunda onlara güvence vererek rahatlatmak gerçekten çok önemlidir.Öğrenmeleri gereken birçok şey var ve bu da gerçekten stresli olabilir. Ebeveynlerin de iyi olduklarını duymaya ihtiyacı vardır.

    Dr Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatolog.

"En önemlisi krem sürmek ve egzama konusunu fazla büyütmemek. Julia'nın egzamaları hala orada olsa bile onun da rahatlatılmaya ve dikkat dağıtmaya ihtiyacı var."

Aude, 5 yaşındaki Julia'nın annesi

  • Dr Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatologist, France

    Dr Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatolog.

    Yaşamın ilk saatlerinden itibaren güvenlik ihtiyacının karşılanması dokunma ve ten teması ile sağlanır. Cilde dokunmak çocuğun beynindeki kalıcı güvenlik hissini geliştiren bölümü harekete geçirdiği çalışmalarla ortaya konmuştur.

    Dr Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatolog.

  • Joël Pacoret, Psychologist

    Joël Pacoret, Psikolog.

    Çocuğun davranışında süregelen bir değişiklik fark edilirse, onunla konuşmak gerekmektedir. "Atopisi olan biri" olmanın ötesinde kendilerini tutumları, becerileri ve başka yetenekleri olan bir birey olarak görme konusunda yardıma ihtiyaçları vardır. Bir çocuk, atopik cildinden çok daha fazlasıdır.

    Joël Pacoret, Psikolog.

Öncelikle bu rahatsızlık dermatolojik tedavisinde şu üç temel ürünü dikkate alarak mümkün olduğunca özenli davranmak gerekir: temizleyici, yumuşatıcı kremler (emolyant) ve topikal kortikosteroidler:

  • Günlük bakım için çocukların cildine özel olarak geliştirilmiş ürünlerden oluşan temizleyici ve nemlendirici krem kullanımını içeren bir rutin oluşturulması gerekir.
  • Kaşıntı atağı döneminde temizleme ve krem rutinine devam ederek dermatologların önerdiği tıbbi tedavi uygulanmalıdır.

İpucu: Bir terapötik eğitim programı araştırma konusunda çekinilmemelidir. Bu tarz bir program atopik cildin yanı sıra tedavilerin ve günlük bakımın faydalarını da anlamakta yardımcı olacaktır.

İkinci olarak, çocukların atopi konusunu aşması ve olumlu yönde gelişmeye devam etmesi için ebeveynlerin her şekilde onlara yardım etmesi gerekmektedir. Bu tür bir zorluktan geçmek, hayatta karşılaşabilecekleri diğer durumlarla yüzleşirken ihtiyaç duyacakları  karakter, dayanıklılık ve esnekliği geliştirebilmesinde çocuklara güç verebilir. Bunların hepsi gelecekleri için oldukça önemli avantajlardır!

  • Joël Pacoret, Psychologist

    Joël Pacoret, Psikolog.

    Daima her durumdan alınacak olumlu bir şey bulunur. Atopi eğilimli çocuklar, diğer çocukların asla sahip olamayacağı beceri ve yetenekleri geliştirebilir.

    Joël Pacoret, Psikolog.

Daha fazla bilgi için:

Dr. Magali Bourrel-Bouttaz’in kaleme aldığı "Changer son regard sur l’eczéma (Atopik dermatite bakış açınızı değiştirin)" ve "L’eczéma est-ce vraiment dans la tête? (Atopik dermatit gerçekten kafamızın içinde mi?)" adlı kitaplara başvurabilirsiniz.

Yayıncı: Ovadia Eds

Bebeklerde Atopik Egzama Neden Olur?

Egzamaolarak da bilinen atopik dermatit, cildin koruyucu bariyerinin ve nem tutma kabiliyetinin bozulması sonucu ortaya çıkan kaşıntılı döküntülerle karakterize, kronik seyirli, tekrarlayan bir deri hastalığıdır. Oluşumunda genetik ve çevresel nedenlerin ortak rol oynadığı düşünülür. Ailede genetik yatkınlık olması bu hastalıkların gelişmesinde önemli bir risk faktörüdür.

Atopik dermatit hastalarında bariyer fonksiyonları bozulması ile alerjenler kolayca deriyi geçerek bağışıklık sistemimizi uyarırlar ve alerjik reaksiyon gelişmesine neden olurlar.

Bu da atopik dermatitin şiddetini artırır yani cildin daha da kötüleşmesine sebep olur. Kaşınma ve ovalama cildi tahriş eder ve durumu daha da kötüleştirir.

Atopik dermatitli hastaların ciltlerinin mikroplara karşı savunma özellikleri de azalmıştır. Normalde cildimizde bulunan mikroplar bu hastalarda enfeksiyonlara neden olabilirler. Enfeksiyonlar hem atopik dermatit’in şiddetini artırır hem de tedaviye yanıtı olumsuz etkileyebilir.

Cilde uygulanan tahriş edici kimyasal ürünler, sabun, deterjan ve bazı cilt bakım ürünleri ile hava değişimi, aşırı sıcak hava, terleme gibi faktörlerde dönem dönem hastalığın alevlenmesine sebep olabilir.

Bir diğer önemli husus da bazı besinler ve ev akarları, polenler gibi solunum alerjenlerine karşı olan duyarlılık da bulgularının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası