kredi borcundan nasıl kurtulurum / Kredi ve kredi kartı borçlarından kurtulma formülü - İş-Yaşam Haberleri

Kredi Borcundan Nasıl Kurtulurum

kredi borcundan nasıl kurtulurum

Kart borçlarından kurtulmanın yolları

Kredi kartı borcumuz, dış mihrakların, paralel yapıların veya amacı ve maksadı belli bazı odakların işi değil. Kartı biz kullanıyoruz, harcamayı biz yapıyoruz! Borcun tamamını ödemekte güçlük çektiğimiz için sadece minimum ödemeyi yapan da, gelecek ay her şeyin düzeleceğini ve bir şekilde borcun kendi kendini ödeyeceğini sanan da yine biziz!O yazıyı okumayanlar için özet geçeyim. Kendimizi bilmiyoruz, zayıf iradeliyiz ve hafızamız hiç de iyi değil. Bu sebeplerle kart borçlarımızı idare etmekte güçlük çekiyoruz. Peki, bu durumu nasıl değiştirebiliriz? Adeta faiz lobisinin temsilcisi gibi davranan bedenimizi ve zihnimizi nasıl terbiye ederiz?

Finansal okur-yazarlığınızı arttırın!

Vanessa Perry ve Marlene Morris gibi uzmanlar, biraz finans eğitiminin faydalı olabileceğini düşünüyor. Bileşik faiz nedir, nasıl hesaplanır? Bankalar kredi ödeme planınızı nasıl hazırlıyor? Aylardır kredi borcu ödemenize rağmen borcunuz neden bir türlü azalmıyor? Kredi kartı borcunuzun tamamını ödemediğinizde, bu size ne kadar ek yük getiriyor? Bunları biliyor musunuz? Bilmiyorsanız, öğrenmeniz gerekiyor. Öyleyse, kredi kartı harcamalarımızı kontrol altına almak ve daha akılcı finansal kararlar alabilmek için hemen ilk iş olarak finansal okuryazarlığımızı arttırarak işe başlayabiliriz.

Ne var ki, finansal okur-yazarlık tek başına yeterli olmuyor. Bu konuları çok iyi bilen finansçılar bile bir AVM'ye gittiklerinde, hiç hesapta yokken sonradan pişman olacakları büyük bir harcama yapıp çıkabiliyorlar. Bu sebeple, finansal okur-yazarlığı, başka önlemlerle desteklememiz gerekiyor.

Tek bir kredi kartı kullanın

Beş farklı kredi kartınız varsa, hem harcamalarınızı hem de borçlarınızı takip etmeniz güçleşecektir. Bu bizim gibi zayıf hafızalı insanlar için iyi bir seçim değil. Kendini bilmez ve zayıf iradeli insanlar olduğumuzu da unutmayın. Birden fazla kredi kartınız varsa, bir kartın borcunu diğer karttan nakit avans çekerek ödemeye meyledebilirsiniz. Tek bir kredi kartınız olduğunda, böyle akıl dışı hareketler yapmayı düşünemezsiniz.

Alışveriş kararını AVM'de değil, evde verin!

Alışveriş yapmanın iki adımı var. Birinci adım, seçim yapmak; ikinci adım ise parayı ödeyip seçtiğimiz şeyi almak. Çoğu zaman bu iki adımı hemen peş peşe atıyoruz. Ancak, bundan vazgeçebiliriz. Alışveriş kararlarını AVM’de değil, evde vermenizde fayda var. Ava giderken avlanmanın âlemi yok!

Kredi kartınızı evde bırakın

İsterseniz, daha radikal bir önlem alıp, gezmek için AVM’ye giderken kredi kartınızı evde bırakabilirsiniz. Böylece, vitrinlerin, satıcıların ve ürünlerin büyüsüne kapılıp gereksiz bir harcama yapmanın önüne geçebilirsiniz. Ancak ne alacağınızdan kesinlikle emin olduğunuzda, kredi kartınızı alıp sadece ve sadece o ürünü almak üzere tekrar AVM'ye gidebilirsiniz.

Kredi kartınızı dondurun!

Hepimiz biliyoruz ki insanın kendini kontrol etmesi çok zor bir iş. Kredi kartını evde bırakan birinin, evde online alışveriş yapmasını engelleyecek bir şey yok. Bu sebeple, Jeff Wise gibi bazı yazarlar, gemileri yakmamızı öneriyor. Mesela, diyorlar ki, kredi kartınızı bir bardak suya koyup buzluğa atın ve dondurun. Böylece, kartı kullanmak için çözülmesini beklemeniz gerekeceğinden, satın alma kararınızın mantıklı olup olmadığını değerlendirmek için biraz daha vaktiniz olur.

İçinizde, donmuş kartı mikrodalga fırında çözerim diye düşünenler olabilir. Ama Dan Ariely, bunu yapınca kartın bozulacağını söylüyor. İsterseniz deneyin! Tabii eğer donmuş kartın üzerindeki bilgileri okuyup online alışveriş yapabileceğinizden korkuyorsanız, o zaman kartınızı şeffaf olmayan bir sıvının içinde veya fıstık ezmesine batırdıktan sonra dondurabilirsiniz!

Kendinize limitler koyun!

Dan Ariely, kendimize belirli harcama limitleri koyup, bu limitler çerçevesinde hareket etmeye çalışmamızın da faydalı olabileceğini söylüyor. Tabii bu yöntemin işleyebilmesi için, sizi kontrol edecek ikinci bir kişiye ihtiyacınız olabilir. İsterseniz eşinize veya bir arkadaşınıza bu görevi verebilirsiniz. Ya da daha güzeli, kredi kartı limitinizi azaltın. Böylece belirli bir miktarın üstünde kredi kartı harcaması yapmanız imkânsızlaşır.

Hafızanıza güvenmeyin

Kredi kartı harcamalarını takip etmenin oldukça güç bir iş olduğunu söylemiştim.  Harcamaları kontrol altına almanın bir yolu da zayıf hafızamıza destek olacak bazı önlemler almak. Tek bir kredi kartına sahip olmak kesinlikle faydalı olacaktır. Ama tek bir kredi kartınız olsa bile ek önlemler almayı deneyebilirsiniz. Mesela, büyük bir harcama yapmadan önce, aylık gelir ve giderlerinizi bir kâğıda yazıp, yeni bir borç yükünün altına girmenin ne kadar mantıklı olduğunu dikkatlice değerlendirmemiz oldukça faydalı olabilir. Ayrıca, cep telefonunuza bir kişisel finans uygulaması indirip, tüm harcamalarınızı ve borçlarınızı oradan takip edebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken şey şu: Her alışverişinizden önce, o ay yaptığınız toplam harcamayı ve toplam borçluluk durumunuzu kontrol etmeniz gerekiyor. Yoksa, hafızanız sizi elbet yanıltacaktır.

Bankanızdan gelen her teklifi kabul etmeyin!

Reklamlarda sık sık şu veyahut bu bankanın bizim için çalıştığını, bize hizmet vermek için can attığını falan duyuyoruz. Tabii biz Adam Smith'ten beri bunun doğru olmadığını biliyoruz: Sofradaki ekmeği, et yemeğini ve birayı; kasabın, biracının ya da fırıncının yardımseverliği sayesinde değil, onların kendi çıkarları peşinde koşması sayesinde elde ediyoruz. Sonuçta bankalar da para kazanmak için çalışıyorlar. Üstelik bankalar, bizim kendini bilmez varlıklar olduğumuzu da gayet iyi biliyorlar. Bu sebeple, bize aşırı cazip tekliflerle geliyorlar. Bankanızdan gelen cazip, kaçmayacak, inanılmaz, şok, çılgın ve çıldırtan teklifleri kabul etmeden önce dikkatlice düşünmenizde fayda var. Bu tekliflerin, sadece her ay hesaba yansıyan borcun tamamını ödeyebilecek biri için cazip teklifler olduğunu unutmayın. Pek çoğumuz bunu yapamıyoruz. Borcun tamamını ödemeyi geciktirdiğimizde ise müşteri temsilcisinin açıklamasını dinlerken çok uzak bir olasılık gibi görünen yüksek faizler işlemeye başlıyor. Borcumuz büyümeye ve idare edilemez hale gelmeye başlıyor…

Doğru bilgi; sağlam irade; güçlü hafıza. Bunların hiçbirine sahip değiliz. Bu sebeple, kredi kartı kullanırken, biraz daha dikkatli olmamızda ve kendimizi kontrol etmemizde fayda var. Benden söylemesi.

Kaynaklar:

  • Ariely, D. (2010). Akıldışı ama Öngörülebilir. Optimist.
  • Perry, V. G. & Morris, M. D. (2005). Who is in control? The role of self-perception, knowledge, and income in explaining consumer financial behavior. The Free Library (Aralık, 22), http://goo.gl/7Njc3z
  • Prelec, D. & Simester, D. (2001). Always Leave Home Without It: A Further Investigation of the Credit-Card Effect on Willingness to Pay. Marketing Letters, 12 (1), 5–12.
  • Wise, J. 2010. 7 Essential Steps to Mastering Temptation. http://goo.gl/DP3sdr

Kredi ve kredi kartı borçlarından kurtulma formülü

Bankalar Eylül ayında çıkan yasanın ardından kredi ve kredi kartı borçlarını 72 aya varan vadelerle yapılandırmaya başladı. Vatandaşın ilgisi yoğun. Sonuçta bu yasa, 250 milyar liralık kredi ve kart borcunu kapsıyor. 72 ay çok cazip bir vade. Ancak evdeki hesabı iyi yapmak gerekiyor. Aksi durumda, ‘Borçtan kurtulacağım, taksit ödemelerini azaltacağım’ derken daha yüksek maliyetler çıkabilir. Peki ne yapmalı? Borçtan en az hasarla kurtulmak için izlenmesi gereken yolları sizin için derledik!

TEK BANKAYA TOPLA

Bütün borçları bir bankada toplayın. Bu işleme borç transferi deniyor. Eğer farklı ödeme tarihleri olan ve bütçenizi zorlayan birden fazla kredi ve kredi kartı borcunuz varsa bu seçenek iyi yol olabilir. Transfer esnasında borçların aktarıldığı bankadan alınan destek ile mevcut borçlar kapatılır. Böylece taksitleri tek bir günde ve belli bir tutarda ödeyebilirsiniz. Transfer yapacağınız bankanın teklifini iyi hesaplayın.

GECİKTİREN YANIYOR

Kredi kartının sadece yüzde 30-40’lık asgari ödemesini yapıyorsanız, geri kalan tutara her ay yüzde 2.02 faiz biniyor. Asgari ödeme tutarını da ödeyemediğiniz durumda yani tüm taksidi geciktirdiğinizde gecikme (temerrüd) faizi yüzde 2.52’ye çıkıyor. Bankalar kart borcunu yüzde 1.79-2.02 aylık faizle yapılandırıyor. Yıllık maliyet vergisiyle yüzde 30. Tüketici kredi faizleri yüzde 1.14’ten başlıyor ve vadesi 48 ay.

YARI YARIYA AVANTAJ

Kart ve ek hesap borcunu yeniden yapılandırmak bu yüzden çok maliyetli. Bankacılar, bu durumdaki kişilere tüketici kredisi kullanmayı öneriyor. Bu şekilde faiz maliyetinden yarı yarıya kâr etmek mümkün. Tüketici kredisini aynı bankadan alacağınız gibi farklı bir bankadan da çekebilirsiniz. Krediyi alıp, tüm kart borcunu kapattıktan sonra sadece kredi borcunu ödersiniz. Böylece kart limitiniz de serbest kalır.

VADEYİ UZATIP FAİZ YÜKÜNE GİRME

72 ay vadenin cazibesine hemen kapılmayın. İyi hesap edin. Vade uzadıkça cepten çıkan para artacak, faizler de daha yüksek olacak. Halihazırda ödeyebildiğiniz bir krediyi ‘72 ay vade var’ deyip, yapılandırmak kârlı değil. Örneğin; 1000 lira taksit ödüyorsanız, 12 ay taksidiniz kalmış ve bu sizi zorluyorsa bunu 72 aya uzatmaya gerek yok. 36 aya uzatıp 450 lira ödeyin ama 72 ayın faiz yüküne katlanmayın.

GECİKTİRİYORSAN MUTLAKA YARARLAN

Yüksek faizli kredi almışsanız veya her ay gecikmeli ödeme yapıyorsanız, borcu borçla çeviriyorsanız yapılandırmayı tercih edin. Geciken her borç ekstra yüzde 30 daha fazla faiz yükü demek. Bu tür borçlar için taksidi uzatıp, aylık ödeme tutarlarını aşağı çekmek en avantajlı yol.

KONUT KREDİSİNE DİKKAT

Konut kredilerinde refinansman (yeniden yapılandırma) yapmayan bankalar var. Tüketicilerden bu konuda yoğun şikayet geliyor. Ancak yapılandıran da var. Biraz araştırmak gerekiyor. Üstelik güncel faiz uygulanıyor. Konut kredi faizleri yüzde 0.90’a kadar indi. Yüzde 1.10 ve üzeri faizle kredi alanlar varsa önce kendi bankasına, olmazsa diğer bankalara veya mortgage şirketlerine başvurup daha az taksit ödeyebilir.
Posta

Borçtan kurtulmanın 10 yolu

Haberin Devamı

EK GELİR İÇİN KENDİNİZİ ZORLAYIN

Borçtan kurtulmak için, tam zamanlı bir işte çalışıyor olsanız da ekstra para kazanabileceğiniz fırsatları değerlendirin. Mesaiye kalın. Köpek gezdirin. Bebek bakın. Özel ders verin ya da sahip olduğunuz yetenekleri kullanın.

ÖNCELİKLERİ BELİRLEYİN

Borçtan kurtulmak ve gelecek dönem için tasarruf yapmak için elinizdeki bütün seçenekleri değerlendirin. Yüksek lisans yapmak istiyorsanız, hem öğrenci olup hem de yarı zamanlı bir işte çalışabilirsiniz. Ev alma gibi bir planınız varsa, kirada oturmanın daha mantıklı bir karar olup olmayacağını iyi düşünün.

BORÇ LİSTESİ YAPIN

Ödemeniz gereken borçların listesini yapın. En yüksek faizi ödediğiniz borçtan en düşüğüne kadar bir sıralama yapın ve en yüksek faizi ödediğiniz kredi kartınızın borcunu ödeyin. Elinize geçen her fazladan parayla, kredi kartınızın borcunu bitirmeye çalışın ve sonrasında kartı kullanmaktan vazgeçin.

BORÇ ÖDERKEN İLİŞKİNİZE ZARAR VERMEYİN

Borçtan kurtulmak kolay değil ancak bu süreçte borcunuzu bitirmek için eşinizle birlikte çalışırken, bu durumun ilişkinizi etkilemesi ya da zarar vermesine izin vermeyin. En azından bir gün eşiniz ya da sevgilinizle eskiden yapmaktan hoşlandığınız şeyleri yapmak için kendinize zaman ayırın.

Haberin Devamı

BORÇ ÖDERKEN HARCAMA YAPILABİLİR

Borçtan kurtulmak için harcamalar kısılırken, önemli olan şeylere para harcamaya devam edilebilir. Yapılması gereken tek şey bir plan yapıp, biraz para biriktirmek. Mesela evlenmek isteyenler, daha önceden yaptığı plandan vazgeçmeden düğünü daha düşük maliyette yapabilecek alternatif seçenekler arayabilir.

DIŞARIDA YEMEYE SON

Dışarıda yemek yemek, malzemeleri alıp evde yemek pişirmekten daha maliyetli. Aynı zamanda evde yemek yemek çok daha sağlıklı bir seçenek. Evde yemek pişirmeyi, bir aile aktivitesi haline getirin. Evde akşam yemeği partileri düzenleyerek eğlence masrafı da azaltılabilir.

ORGANİZE OLUN

Ödemeniz gereken borçların faturalarını düzenlemek, borçlarınızı ödemede yardımcı olacaktır. Faturaları düzenli bir şekilde saklamak, harcamaları kontrol etmeyi sağlar.

OYUNCAKLARDAN VAZGEÇMEYİ BİLİN

Bazen borçtan kurtulmak için oldukça önemli olan şeyleri satmak zorunda kalınabilir. Gerçek şu ki, maddesel bir şeyi kaybetmenin yaratacağı üzüntü, ileriki zamanlarda bütçede oluşacak zararın yaratacağı hayal kırıklığından daha iyidir. Arabanızı satmak zorunda kalırsanız ya da evinizi ya da sizin için değerli olan bir mücevheri, derin bir nefes alın ve yaptınız şeyin ilerde bütçenize yardımcı olacağını düşünün.

Borç ödemenin 7 adımı

1 -  Borç listesi oluştur

liste yap

Doğru bir plan hazırlayabilmek için ihtiyacın olacak ilk şey bir borç listesi oluşturmandır. Nereden başlayacağını ve nasıl bir yol izleyeceğini belirleyebilmek için bu oldukça önemli bir adım. Bu nedenle bu listenin içerisinde nereye, ne kadar borcun olduğunun yanı sıra son ödeme tarihine kadar tüm detayları eklemelisin. Hatta çok düşük tutarlı borçların da mutlaka bu listede yer almalıdır. Ayrıca bu listeyi güncel tutman da oldukça önemli. Yani faturalarını ödedikçe periyodik olarak borç listene bakmalı ve güncel borç tutarı değiştikçe listeni güncellemelisin.

2 – Zorunlu harcamalarını belirle

Borç listesini hazırladıktan sonra aylık zorunlu ihtiyaç listeni oluşturmak ikinci adımın olmalı. Mutfak harcamaları, fatura ödemeleri, yol masrafları, kira, eğer varsa çocuğunun eğitim masrafı gibi zorunlu harcamalarının tümüne listende yer vermelisin. Bu harcamaların içerisinde gerçekten ihtiyacın olmayan hiçbir şeyi dahil etmemen gerekir. Aksi halde borç ödeme konusunda konsantrasyonun bozulabilir ve oluşturduğun planın dışına çıkmak zorunda kalabilirsin. Bu nedenle zorunlu harcamalarını belirlemeli ve bu harcamaların dışına mümkün olduğunca çıkmamalısın.

3 – Gelirini hesapla

borç ödeme

Aylık gelirini hesaplamalısın. Hatta bu hesaba aynı evde yaşadığın aile fertlerinin net gelirini de ekleyebilirsin. Yine maaş gibi sabit gelirinin dışında, varsa kira, emekli maaşı vs. gibi ek gelirlerini de ekleyebilirsin. Burada gelirinin düzenli gelir olması ve herhangi bir kesinti olmaması oldukça önem taşır. Gelir – gider dengesini sağlaman durumunda borçlarını ödeme konusunda çok büyük bir adım atmış olacaksın.

4 – Bir ödeme planı oluştur

Buraya kadar her şey tamam. Yani borçlarını, aylık zorunlu harcamalarını ve gelirini biliyorsun. Şimdi sırada büyük resmi gördükten sonra iyi bir geri ödeme planı hazırlamak var. Bu konuda faydalanabileceğin iki ana borç ödeme stratejisi bulunuyor.

Borç kartopu yöntemi: Borç kartopu, borçlarını küçükten büyüye doğru ödediğin ve sen borç ödedikçe tıpkı bir kartopu gibi ivme kazanan bir borç ödeme sistemidir. Bu sisteme göre öncelikle borçlarını en düşükten en yükseğe göre sıralamalı ve en düşük tutar hariç diğer tüm borçlarını asgarisini yatırmalısın. En düşük tutarlı borcun ise yatırabileceğin en yüksek seviyesini eğer yapabiliyorsan tamamını yatırabilirsin. Bir sonrakinde sıra ikinci en düşük borca geldiğinde ise ikinci en düşük borcun asgari ödemesine ilk borçtan eklemeli ve yeni tutarı ikinci en küçük borcun geri ödenmesine uygulamalısın. Borçlarının tamamı bitene kadar bu yöntemi uygulamaya devam etmen gerekir.

Borç çığ yöntemi: Borç çığ yöntemi ise tüm ödenmemiş borçlar için minimum ödeme yaptıktan sonra en yüksek faiz oranına sahip borcun ödenmesidir. Yani burada borç kartopunda olduğu gibi öncelikle en düşük borcun ödenmesi değil en yüksek faizli borcun ödenmesi söz konusudur. Borç çığ yöntemini uygulamak için öncelikle en yüksek faiz oranından en yüksek faiz oranına kadar tüm borçlarını listelemelisin. Daha sonrasında faiz oranı en yüksek olan borç hariç tüm borçlarının minimum ödemesini yapmalı, en yüksek faiz oranına sahip borcun için ise mümkün olduğunca fazla ödeme yapmalısın. Tüm borçlarını tamamen ödeyene kadar bu yöntemi uygulamaya devam etmen önemlidir. Borç çığ yöntemi borçların bitene kadar daha az faiz ödeme yapmanı sağlayacak bir yöntemdir.

5 - Borçları ödemek için yapılandır

borç

Borçları tek bir bankadan ihtiyaç kredisi kullanarak ya da kredi kartlarını ilgili bankalarda taksitlendirerek yapılandırabilirsin. Elden olan borçlarını da ilgili kişilerle küçük taksitler halinde ödemeyi konuşabilirsin. Eğer bankadan kredi alabiliyorsan tüm borçları tek yerde birleştirmek bütçeni yönetmek için daha kolay. Ancak bu mümkün değilse ne kadar borç ödeyebileceğin artık bildiğin için bu tutarı borçlarına paylaştırarak ödemeleri yapmalısın. Eğer borcunu, ihtiyaç kredisi çekerek ödemeyi düşünüyorsan, kredi notun düşmeden önce hareket etmen şart. Sen de dilersen sitemiz üzerinden bankaların faiz oranlarını karşılaştırarak senin için en uygun ihtiyaç kredisi veren bankayı bulabilir, anında başvurunu gerçekleştirebilirsin.

6 – Ek gelir getirecek yeni yöntemler bul

Yüksek miktarlarda borç ödemek özellikle süreç uzadıkça çok daha yorucu bir hale gelir. Dolayısıyla bu dönemi ne kadar kısa tutarsan hem konsantrasyonunu bozmadan planına sadık kalabilirsin hem de yorucu bir dönemi daha çabuk atlatmış olursun. Sabit bir gelire sahipken izleyebileceğin plan bellidir. Ancak eğer ek gelir kazanma şansın varsa bu durumda borçlarını planladığından daha kısa sürede ödemen mümkün olur. İşte bu sebeple ek gelir kazanmanı sağlayacak ikinci bir iş yapmayı düşünebilirsin. Özellikle böyle bir arayışa girdiğinde karşına tahmin ettiğinden çok daha fazla fırsatın çıktığını göreceksin.

7 - Yeni harcamalardan kaçın

harcama

Sıra en önemli aşama olan eski alışkanlıklardan kurtulup, yeni harcamalardan kaçınma aşamasına geldi. Özellikle borç kapatmak için yukarıdaki adımları uygulayarak rahatlayan pek çok kişinin düştüğü hatalardan biri de gereksiz harcamalar yapmak ya da alışveriş çılgınlığına kapılmak oluyor. Psikolojik açıdan rahatlasan dahi esasında borcunun bitmediğini asla unutmamalı ve dikkatli yaşamaya devam etmelisin. Aksi halde işler yeniden kontrolünden çıkar ve belki her şey başa dönebilir. Bu nedenle özellikle kredi kartı ile harcamalarına çok dikkate etmelisin. Bir müddet daha kendini frenleyip bütçeni doğru yönetmende fayda var.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir