köpeklerin ağzı niye kokar / Köpeklerde Ağız Kokusunu Engelleme Yolları | Petlebi

Köpeklerin Ağzı Niye Kokar

köpeklerin ağzı niye kokar

Köpeklerde Ağız Kokusunu Engelleme Yolları

Köpeklerde ağız kokusunun rahatsız edici boyutlara ulaştığı sık sık gözlemlenmektedir. Kokunun sebebi ağızdan ve dişlerden kaynaklanabildiği gibi çeşitli mide, bağırsak ve ciğer enfeksiyonlarından da kaynaklanabilir. Köpeğin beslenmesi, yeme alışkanlıkları, bakımı, yaşadığı ortamın uygunluğu, yeterince egzersiz yapıp yapmadığı gibi konular genel anlamıyla köpeğinizin sağlığını etkilediği gibi ağız kokusunu da etkilemektedir. Öte yandan köpeğin ağız ve diş sağlığının bozulması diğer hastalıklar için, tıpkı insanlarda olduğu gibi tetikleyici olabilmektedir.

Sürekli meydana gelen ağız kokusu, köpeğinizin ciddi bir bakıma ihtiyacı olduğunun göstergesidir. Özellikle küçük köpek türleri ve kısa kafalı ırkların diş ve ağız içi hastalıklara daha yatkın oldukları bilinmektedir. Böyle durumlarda problemin neden kaynaklandığını anlamak ve önlem almak amacı ile köpeğinizi veterinere götürmenizde fayda var. Rutin veteriner kontrollerini yanı sıra evde sizin uygulayabileceğiniz yöntemlerle kokuya neden olabilecek bakteri ve hastalıkların önlenmesi mümkündür.

köpeklerde ağız kokusu 1

Köpeklerde Ağız Kokusunu Engelleyebilmek için Sizin Yapabilecekleriniz

Köpeğinizin Beslenmesi

Köpeğinizi kaliteli, sindirimi kolay ürünlerle besleyin. Köpeklerin diş sağlıkları açısından en çok önerilen gıdalar kuru mamalardır. Güvenilir kaynaklardan temin edilen kuru mamaların içerikleri köpeklerin ihtiyaçları için en ideal değerleri içermeleri sebebiyle tercih sebebidir. Bununla birlikte rutubet oranlarının çok düşük olması sebebiyle yaş gıdalarda çok sık gerçekleşen bozulma ve bakteri üremesi gibi olumsuz sonuçlarla kolay kolay karşılaşılmaması, pratikliği, sert olması sebebiyle dişlerin temiz ve bakımlı kalmasına yardımcı olması, koruyucu maddeler içermeleri gibi sebeplerden dolayı kuru mamalar daha çok tercih edilmektedir. Bu sayede kuru mama ile beslenen köpeklerde kolayca diş taşı oluşumu ve tartar gözlenmez.

köpeklerde ağız kokusu 2

Bahçenizi düzenli temizleyerek köpeğinizin çöp gibi gıdalar tüketmesinin önüne geçin. Köpeğinizi dolaşmaya çıkardığınızda çevredeki atık yiyeceklerden yememesine dikkat edin. Soğan, sarımsak ve bu gıdaların aromalarını barındıran toksik etkiye sahip gıdalar ile baharatlı gıdalar köpeğiniz için uygun değildir. Bunun yanı sıra diş bakımı için özel olarak üretilmiş aromalı ödül mamaları ve ödül bisküvileri bulunmaktadır. Bu mamalar ve bisküviler, yemek artıklarının sebep olduğu diş taşı ve tartar oluşumunu engeller.

Düzenli Diş Fırçalama

Dişlerdeki tartar ve plak oluşumunu engellemenin en etkili yolu bakteri yerleşimini engellemek adına dişlerin düzenli bir şekilde fırçalanmasıdır. Henüz küçük yaşta başlanacak diş fırçalama işlemi, köpeğinizin dişlerinin fırçalanmasına daha kolay alışmasını sağlayacaktır. Köpekler için özel olarak üretilmiştercih edilmelidir çünkü köpekler, insanlar gibi diş macununu tükürmezler ve yutarlar. İnsanlar için üretilen diş macunları köpek sağlığı açısından oldukça tehlikelidir. Bunun yerine köpekler için üretilmiş aromalı diş macunları kullanılmalıdır. Kolay hareket ettirilebilen, kullanışlı ve fonksiyonel diş fırçaları işinizi kolaylaştıracaktır.

Köpek diş bakım ürünlerini funduszeue.info adresinden detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

köpeklerde ağız kokusu 3

Köpeklerde ağız bakımı için tavsiye edilen bir diğer ürün ise diş ipleridir. Dişlerin arasında kalan yemek artıklarını temizleyerek bakterilerin yerleşmesini engeller.

Aynı şekilde köpekler için özel olarak üretilmiş ağız çalkalama suları ve ağız spreylerinden de faydalanabilirsiniz. Özellikle diş fırçalamak için vaktinizin olmadığı acil durumlarda.

Egzersizler Sırasında Kullanabileceğimiz Çeşitli Yardımcı Oyuncaklar

Günümüzde ev köpekleri zamanının çoğunu evde geçiriyor. Köpekler aslında doğada özgür ve sürekli hareket halinde bulunurlar. Bu yüzden, günümüzün ev köpeklerinin de her gün hareket halinde olmaları sağlıkları açısından oldukça önemlidir. Köpek oyuncakları köpeğinizin hareketsiz kalmaya bağlı obezite, diyabet ve kireçlenme hastalıklarından korunması için muhteşem bir fırsattır. Bunun yanı sıra günlük egzersizleri sırasında dişlerini doğal bir şekilde temizlemeye yardımcı olan dental amaçlı köpek oyuncaklarından faydalanabilirsiniz. Köpeğinizin dişinin fırçalanmasından daha kolay bir yöntem olan dental amaçlı oyuncaklar sayesinde hem köpeğinizin tükürük üretimi artar, he de daha güçlü bir çene ve daha keskin dişlere sahip olur. Bu oyuncakları seçerken dikkat etmeniz gereken husus oyuncağın köpeğinizin dişleri için ideal sertlikte olmasıdır.

Köpeklerde Ağız Kokusu Neden Olur? Nasıl Engellenir?

Sevimli ve sadık dostlarımız köpekler; doğru beslenme, düzenli egzersiz, temizlenme ihtiyaçlarının yanında kulak, tüy ve ağız bakımlarının yapılmasına gereksinim duyarlar. Köpek sahipleri beslenme ve egzersiz hatta temizlik ile tüy bakımı konusunda köpeklerine oldukça özenli bir bakım sağlarken ağız bakımında yetersiz kalabiliyorlar. Tüm evcil canlılar için büyük önem arz eden ağız bakımı yapılmayan köpeklerde ise ağız kokusuna rastlamak çok olası.

>>Köpek Bakım Ürünleri

kopek-agiz-kokusu

Köpeklerde Ağız Kokusunun Nedenleri

Köpeklerde sık rastlanan sorunlardan biri olan ağız kokusunun başlıca nedeni eksik bırakılan ağız bakımıdır. Onlar da insanlar gibi bakteri oluşumuna yatkın bir ağız yapısına sahiptirler. Ağızda biriken bakteriler ve yemek artıkları diş eti hastalıkları ile diş çürümelerine neden olur. Bu durumun yaratacağı kötü sonuç ise yoğun bir ağız kokusu hatta diş kaybıdır. Bu nedenle dişleri düzenli olarak fırçalanmalı ve ağızları temizlenmelidir. Ayrıca köpeklerin ağzı diş çıkartırken de koku yapar. Fakat bu ortalama olarak üç yaşının altındakilerde görülür. Sevimli dostunuz üç yaşından büyükse ve tüm dişleri tamamlanmışsa ağız kokusunun başka nedenleri olabilir. Yani ağız kokusu sadece diş ve diş eti problemlerine işaret etmez. Köpeğinizin ağız bakımını düzenli olarak yaptığınız ve diş ve diş etlerinde bir sorun gözükmediği halde ağzı kokuyorsa bunun nedeni böbrek rahatsızlıkları, şeker hastalığı ya da sindirim yollarındaki bir sıkıntı olabilir. Köpeğinizin ağzının koktuğunu düşünüyorsanız hemen onun dişlerini fırçalamaya başlayın ve sorununun devam edip etmediğini gözlemleyin. Koku geçmiyorsa başka ciddi bir sağlık sorunu olabilir. Bu durumda onu vakit kaybetmeden veteriner hekime götürün.

Köpeklerin Ağız Kokusunu Engellemek İçin Ne Yapılmalı?

Köpeğiniz tüm dişlerini çıkardıysa ve herhangi bir hastalığı bulunmadığı halde ağzı kokuyorsa sorun diş ve diş etlerindedir. Bunu tespit etmenin yolu ise genellikle basittir. Diş etlerinde kanama varsa ya da diş rengi değişerek beyazdan sarıya döndüyse diş bakımını ihmal etmişsiniz demektir. Dişlerde lekelenme ve diş etlerinde renk değişimi çok daha büyük bir tehlikenin işaretidir ve köpeğiniz dişlerini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir. Yani ağız kokusu ciddi bir rahatsızlığın belirtisidir ve atlanmaması gerekir. Ağız kokusunun kaynağı diş ve diş etleri ise veteriner hekiminizin gözetiminde ağız bakımı yapıldığında bu sorun büyük oranda ortadan kalkar. Köpeklerin ağız bakımı ise kuru mama dışında onlara gıda vermemek, bol su içmelerini sağlayarak ağızlarının daha temiz kalmasına katkıda bulunmak ve dişlerini düzenli olarak fırçalamaktan geçer.

kopek - bakimi

Köpeklerde Ağız Bakımı Nasıl Olmalı?

Köpekler yavruyken alıştırmadığınız takdirde diş bakımlarının yapılmasından pek de hoşlanmazlar. Ama sağlıkları için dişleri haftada iki kez fırçalanmalıdır. Köpeğinizin dişlerini onlar için özel olarak üretilenköpek diş bakım ürünlerini  kullanarak temizlemelisiniz. Köpek diş macunları ve diş fırçaları kötü kokulara neden olan diş plağı oluşumunu ve diş çürümeleri ile diş eti çekilmelerini önler. Ayrıca bu diş macunları et tadı ve farklı aromalara sahip oldukları için köpeklerin lezzetli bulabileceği ürünlerdir. Diş fırçalamayı bir oyun haline getirmeniz de minik dostunuzun duruma alışmasını kolaylaştıracaktır. Köpeklerin ağız kokusunu gidererek sağlıklı dişlere kavuşmalarını sağlamak için ağız bakım suları ve ağız bakım jelleri dahil tüm ürünlere Pet İhtiyaç’tan ulaşabilirsiniz.


Bu yazımız da ilginizi çekebilir:Köpekler Neden Kusar?

Köpeklerin nefesi bazen neden kötü kokar? Bunda beslenmenin etkisi var mıdır?

Köpeklerin nefesi bazen neden kötü kokar?
Bunda beslenmenin etkisi var mıdır?

Nefesin kötü kokması genelde sindirim ve ağız sağlığı ile ilgilidir. Köpeğinizin nefesi kokuyorsa, ilk önce çürüme ya da bir hastalık riskine karşı, diş ve diş etlerini kontrol etmeniz iyi olacaktır.

Tabi ki bunu sizin yerinize veterinerinizde yapabilir. Ayrıca köpeğinizin dişlerini, diş fırçası ve köpeklere uygun diş macunu ile fırçalamak da faydalıdır.

Eğer dişlerde problem yoksa, kötü kokunun nedeninin sindirimle ilgili olması muhtemeldir. Bu durumda, sindirimi kolaylaştırmak için mamayı sıcak su ile ıslatabilirsiniz, ya da daha yüksek sindirilebilirlik oranına sahip, yüksek proteinli mamalar yedirebilirsiniz. Bu konuda sık beslenmenin faydası olabilir. Ayrıca köpeğinizin dışarıda yürürken sakıncalı şeyler yememesine dikkat ediniz çünkü dışarıda bulabileceği bozuk gıdalarda ağız kokusuna neden olabilir.

Köpeklerde Ağız Kokusunun 7 Nedeni

Evcil hayvan sahipleri için hazırladığımız bugünkü yazımızda; köpeklerde ağız kokusu neden olur, köpeğimin ağzı neden kokuyor, ağız kokusu nasıl giderilir gibi sorularınıza cevap bulacaksınız. Kendi tecrübelerinizi paylaşmak isterseniz yazımıza yorum yapabilirsiniz. Bunun için sitemize üye olmanız da gerekmiyor. Cihazınızda açık olan facebook ya da google+ hesabınız sayesinde üye olmadan yorum yapmanız mümkün. Hazırsanız köpeklerde ağız kokusunun 7 nedeni neymiş bir bakalım.

Köpekler cana yakın canlılar olduğundan herhangi birisiyle birkaç dakika zaman geçirmek nefes kokusunu almak için yeterlidir. Tabii nane kokmasını beklemeyiz ama kötü kokulu olmaması da gerekir. Eğer köpeğinizin ağız kokusu rahatsız edecek boyuttaysa, bunun altında ciddi bir problem olabilir. Dişlerini fırçaladığınız halde bir fayda görmüyor ve bir problemden şüpheleniyorsanız yazımızda bahsedeceğimiz bilgilerden faydalanabilirsiniz. İşte köpeklerde ağız kokusunun 7 nedeni.

Köpeklerde Ağız Kokusu Sebepleri

1) Diş ve diş eti hastalıkları

Halitosis olarak da bilinen ağız kokusu en çok diş çürüğü ve diş eti hastalıklarından kaynaklanır. Diş eti hastalıkları kızarmış damakla kendini ele verir. Dişlerin üzerinde biriken tartarı ve diş çürüklerini görmek mümkündür. Ne yazık damak çizgisinin altındaki oyuklarda oluşan bazı rahatsızlıklar gözle görünmez.

En iyisi düzenli veteriner kontrollerini aksatmamaktır. Kontrol esnasında veterineriniz köpeğinizin kapsamlı ağız kontrolünü yapacaktır. Herhangi bir zamanda diş rahatsızlığı çeken köpeğinizi veteriner hekime göstermeyi ihmal etmeyin.

2) Böbrek rahatsızlığı

Böbrek rahatsızlığı gibi metabolik bir hastalık ağız kokusuna sebep olabilir. Böbreğin gerekenden daha az çalışması köpeğinizin ağzından amonyak kokusuna benzer bir kokunun gelmesine neden olur. Normalde idrardaki atıklar böbrek tarafından süzülüyorken, böbrek yetmezliği halinde bir kısmı kana karışır. Bunun neticesinde ağız kokusu oluşur.

3) Zehirli bir maddenin yenmesi

Her köpek aynı değildir ama kimisi tanımadığı şeylere meraklıdır. Bunlara zehirli maddeler de dahildir. Köpeğinizin antifriz ya da fare ilacı gibi bir kimyasalı yediğini ve bunun sonucunda ağız kokusu oluştuğunu düşünüyorsanız derhal bir veterinere gitmelisiniz.

4) Şeker hastalığı

Diyabet ya da daha bilindik ismiyle şeker hastalığı köpeğinizde ağız kokusuna sebep olabilir. Şeker hastası bir köpeğin ağzı tatlı ve meyvemsi kokar. Hastalığın bağışıklık sistemini zayıflatması, ağızda bakterilerin üremesine neden olur. Bakteriler de ayrıca kokuya sebep olur.

5) Yabancı cisimlerin yenmesi

Ne yazık köpekler vücutları ve nefesleri için hiç de iyi olmayan birçok şeyi çiğneyebilir ve yutabilir. Köpeğiniz kemik parçalarını, kürdanları ve hatta balık oltasının iğnesini bile çiğneyebilir. Çiğnediği bu yabancı cisimler sağlığı açısından zararlı olduğu gibi, ağzına batar ve yaralanmaya, bunun neticesinde de ağız kokusuna neden olur. Köpekler bazen de dışkı ve leş gibi hiç istenmeyen şeyleri yer. Bunların oluşturacağı ağız kokusunu tahmin ediyor olmalısınız.

6) Ağız tümörleri

Ağızda diş ve diş eti rahatsızlıkları dışında kokuya sebep olan şeyler de vardır. Ağız tümörleri genellikle çok hızlı büyür. Kan damarları buna ayak uyduramadığı için ölü bölgeler oluşur. Bakteriler oluşan ölü bölgelere yerleşir ve ağız kokusuna neden olur. Ağız tümörleri farklı şekil ve büyüklükte olabilir. Eğer köpeğinizin ağzında yabancı bir kütle ya da renk değişimi görürseniz bunu bir veterinere göstermeniz gerekir.

7) Köpek maması

Çöp ya da yabancı bir madde ağız kokusuna sebep olabildiği gibi, kullandığınız köpek maması ya da ödül maması da buna neden olabilir. Ağız kokusu söz konusu olunca, kuru ve yaş mamaların kendilerine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Bazı kuru mamalar dişler için daha iyidir ve ağzın daha temiz kalmasını sağlar. Yaş mamaların içinde su vardır ve bu su ağız sağlığına olumlu katkıda bulunur. Eğer köpeğinizin ağız kokusuna kullandığınız mamanın sebep olduğunu düşünüyorsanız, mamayı yavaş yavaş değiştirin.

Köpeklerde Ağız Kokusunun 7 Nedeni yazısının sonuna gelmiş bulunuyoruz. Kendi tecrübelerinizi aktarmak ya da eksik gördüklerinizi tamamlamak isterseniz yazımıza yorum yapabilirsiniz. Köpek Besleyenler Forumu‘nda merak ettiklerinizi sorabilir, Köpek Besleyenler grubunda paylaşımda bulunabilirsiniz. Köpek malzemeleri arıyorsanız sizi internet mağazamıza bekliyoruz. Yazımızı sosyal medyada paylaşan tüm evcil hayvan severlere buradan teşekkürlerimizi iletiyoruz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası