2 yıl ehliyete el konulması / Alkollü Araç Kullanma Cezası Alkollü Araç Kullanma Cezası Affı

2 Yıl Ehliyete El Konulması

2 yıl ehliyete el konulması

Bu yazımızda, Alkollü araç kullanma cezası yılında ne kadar, Alkollü araç kullanma cezası affı nasıl olur, Alkollü araç kullanma cezası mahkeme kararları nelerdir ve 2. defa alkollü araç kullanma cezası nedir konularına değineceğiz.

sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na (KTK) ve bu kanuna dayanılarak çıkartılmış olan Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne (KTY) göre karayollarında uyuşturucu/uyarıcı madde tesirinde ve/veya alkollü iken araç kullanmak yasaktır (KTK m. 48/I, KTY m. 97/I). Bu durum trafik görevlilerince uygun teknik cihazlar kullanılmak suretiyle yapılan promil ölçümleri neticesinde saptanır (KTK m. 48/II). Bu inceleme rutin bir uygulamanın parçası olabileceği gibi (KTY m. 97/II) trafik kazasının gerçekleşmesi durumunda yasal bir zorunluluk olarak da ortaya çıkabilir; bu gibi durumlarda teknik cihazla yapılan ölçüme itiraz eden sürücü, sağlık kuruluşuna sevk edilerek kan değerleri üzerinden alkol analizi yaptırılabilir (KTK m. 48/III).

Araç Değer Kaybı Davası – Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır, Değer Kaybı Talebi Şartları

Alkollü Araç Kullanma Cezası

Sağlık kuruluşuna sevk edilen sürücülerin zamanla kanlarındaki alkol oranı düşeceğinden ilgili yönetmelik hükmü ile şöyle bir düzenleme yapma yoluna gidilmiştir:

Teknik cihazla yapılan ölçüm sonucuna itiraz edilerek tespitin sağlık kuruluşlarında yaptırılması halinde, her iki tespit arasındaki süre, teknik cihazla ölçüm yapılmasına izin verilmemesi halinde ise kaza saati ile sağlık kuruluşunda yapılan tespit saati arasındaki süre göz önünde bulundurularak sağlık kuruluşunda yapılan tespit sonucuna ilk ölçümü yapan trafik kuruluşu tarafından her bir saat için 0,15 promil eklenmek suretiyle alkol oranı belirlenir ve çıkan sonuca göre işlem tesis edilir.”(KTY m. 97/V-b-3)

Yasada belirtilen promil değer eşiğinin aşılması durumunda sürücüye yasada öngörülen yaptırımlar uygulanır.

promilin üzerinde alkollü olarak araç kullandığı (Hususi otomobil dışındaki araçlar için promil) tespit edilen sürücülere idari para cezası, sürücü belgesinin belli sürelerle geri alınması ve cezaî yaptırım olarak tezahür edebilir (KTK m. 48/V). Alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücüye:

Alkollu Arac Kullanma Cezasi 1 Tahancı Hukuk Bürosu - Ankara Avukat

İdari para cezası ( yılı itibarıyla): Birinci defasında TL (% 25 İndirimli TL), İkinci defasında TL. (% 25 İndirimli ,25 TL), üç ve üçten fazlasında TL (% 25 İndirimli ,75 TL) idari para cezası uygulanır (KTK m. 48/V).

Ceza Puanı: Ayrıca her ihlal için 20 ceza puanı uygulanır.

Sürücü belgesinin geri alınması: Geriye doğru beş yıl içerisinde; ilk defasında 6 ay, ikinci defasında 2 yıl, 3 ve daha fazlasında ise 5’er yıl süre ile sürücü belgesi geri alınır.

Alkollü araç kullanma sebebiyle geri alınmış olan sürücü belgesinin iade edilebilmesi için; ilgili kişi hakkında trafik kurallarına aykırılık dolayısıyla sayılı Kanun hükümlerine göre verilmiş olan idari para cezalarının tamamının tahsil edilmiş olması şarttır. (KTK m. 48/XIII)

Trafik Kazası Avukatı

Eğitim ve psiko-teknik değerlendirme: Sürücü belgesi 2 yıl süreyle geri alınan sürücüler sürücü davranışlarını geliştirme eğitimine; beş yıl süreyle geri alınan sürücüler ise psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanının muayenesine tabi tutulurlar. Sürücülerin belgelerinin geri alma süresi sonunda iade edilebilmesi için yukarıda belirtilen şartların sağlanması ve Karayolları Trafik Kanununa istinaden (48&#;inci madde ve diğer bütün maddeler) verilmiş olan idari para cezalarının tamamının tahsil edilmiş olması zorunludur. (KTK m. 48/XI)

Adli ceza: Yaptırılan ölçümler neticesinde1,00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilenler (kazaya sebebiyet vermemiş dahi olsa) veya yasal sınırların üzerinde (Hususi otomobiller için , diğer araçlar için promil) alkollü olarak trafik kazasına sebebiyet veren sürücüler hakkında ayrıca TCK&#;nın &#;uncu maddesinden de işlem yapılacaktır (KTK m. 48/VI).

Ayrıca, eğer sürücü yaralanmalı veya ölümlü ya da kollukça müdahil olunan maddi hasarlı trafik kazasına karışma hali de dahil olmak üzere alkolün kandaki miktarını tespit amacıyla, kollukça teknik cihazlar kullanılmasını kabul etmemiş ise hakkında TL idari para cezası ( yılı itibarıyla), 2 (iki) yıl süre ile sürücü belgesinin geri alınması ve 20 ceza puanı uygulanır (KTK m. 48/IX).

TÜTÜN VE ALKOL KAÇAKÇILIĞI SUÇU

İkinci Defa Alkollü araç kullanma Cezası

Bu konuya yukarıda temas etmiş olmakla beraber uygulamada çokça sorulduğundan ayrı bir başlık altında özel olarak cevap vermek istedik. Buna göre ikinci defa alkollü araç kullandığı tespit edeilen sürücüye TL. (% 25 İndirimli ,25 TL), üç ve üçten fazla tespit edilen sürücüye ise TL (% 25 İndirimli ,75 TL) idari para cezası uygulanır (KTK m. 48/V).

Ayrıca geriye doğru beş yıl içerisinde; ikinci defa yapılan tespit üzerine 2 yıl, 3 ve daha fazlasında ise 5’er yıl süre ile sürücü belgesi geri alınır. Sürücü belgesinin iadesi için de yasal sürenin tamamlanmış olmasının yanı sıra, sayılı Kanun hükümlerine göre verilmiş olan idari para cezalarının tamamının tahsil edilmiş olması şarttır. (KTK m. 48/XIII)

Zorunlu Trafik Sigortalarında Eş Değer Parça Uygulaması

Ikinci Defa Alkollu arac kullanma Cezasi Tahancı Hukuk Bürosu - Ankara Avukat

Alkollü Araç Kullanma Cezası affı

Alkollü araç kullanımı neticesinde sürücü belgesinin geri alınması uygulaması yasal bir uygulamadır. Bununla birlikte uygulamada bu konuda ciddi mağduriyetler oluşmakta ve kişilerde bu konuda bir af beklentisi oluşmaktadır. Öncelikle ifade etmek gerekir ki sürücü belgelerinin geri alınması hususunda af uygulaması yapılması pek rastlanan bir durum değildir. Hiç kuşkusuz bu konuda yasal bir düzenleme yapılması mümkündür, ancak bu yönde bilinen bir çalışma bulunmamaktadır.

Ceza puanı bulunan ve ehliyetlerine el konulan kişiler için ehliyet affı yapılmasına yönelik bir çalışma bulunup bulunmadığına dair, İçişleri Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle sunulmuş, 06/07/ tarih ve 7/ sayılı yazılı bir soru önergesi mevcuttur. Ancak bu önergeye İçişleri Bakanı tarafından -bu yazının yayınlandığı tarih itibariyle- herhangi bir yanıt verilmiş değildir.

Tütün – Alkol (TEKEL) Ruhsatı İptali İşlemine Karşı İptal Davası Yürütmeyi Durdurma (YD) Kararı

Alkollü araç kullanma hapis cezası

Yasalarımızda alkol kullanımı kural olarak suç olmadığı gibi yasak da değildir. Sadece saldırgan sarhoşluk hâli kabahatler kanunu kapsamında idari yaptırıma tâbi tutulmuştur (K.K, m. 35). Bununla birlikte, alkollü araç kullanımı trafik güvenliğini tehlikeye soktuğundan yasa koyucu tarafından yasaklanmış ve belli bir oranı geçen alkol kullanımı trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu (TCK ) kapsamında değerlendirilmiştir.

Yapılan tespit sonucunda, promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen sürücüler hakkında ayrıca Türk Ceza Kanununun uncu maddesinin üçüncü fıkrası hükümleri uygulanır.

Hususi otomobil sürücüleri bakımından promilin, diğer araç sürücüleri bakımından promilin üzerinde alkollü olan sürücülerin trafik kazasına sebebiyet vermesi hâlinde, ayrıca Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uygulanır.” (KTK m. 48/VI-VII)

sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK)’nun ’uncu maddesi incelendiğinde:

(2) Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişi yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.” hükmünü içerdiği görülmektedir.

Bununla birlikte alkollü araç kullanımı neticesinde can ve mal kaybı gerçekleştiğinde gerek taksirle ölüme sebebiyet verme suçuna ilişkin TCK 85 ve gerekse taksirle yaralama suçunu düzenleyen TCK Madde hükümleri kapsamında manevi unsurun değerlendirilmesi sürecinde (taksir-bilinçli taksir) dikkate alınacağı kesindir. Suçun bilinçli taksirle işlendiğine kanaat getirildiği durumlarda verilecek ceza taksirli haline göre verilecek ceza üzerinden üçte birden yarısına kadar arttırılarak hesaplanır (TCK 22/3).

Alkollü Araç kullanma Hapis Cezası Paraya Çevrilmesi

sayılı Türk Ceza Kanunu’nun Maddesi hapis cezalarının adli para cezasına çevrilmesi hususunu düzenlemektedir. Buna göre;

  • Mahkeme uygun görürse kısa süreli hapis cezalarını (bir yıl ve daha az süreli) adli para cezasına çevirebilecektir. Bu konuda takdir yetkisi vardır. (TCK 50/1-a)
  • Ancak eğer kısa süreli hapis cezası 30 gün veya daha az ise ve sanığın daha önce hapis cezasına mahkûm edilmemiş olması şartıyla çevirmek zorundadır. (TCK 50/3)
  • Eğer sanık 18 yaşından küçük ise ya da 65 yaşından büyük ise, bir yıl ve daha az süreli hapis cezası vermiş ise para cezasına çevirmek zorundadır. (50/3)
  • Suç eğer taksirli suç ise, diğer şartlar da varsa, 1 yıldan uzun süreli de olsa hapis cezası para cezasına çevrilebilir. Ancak bu hüküm bilinçli taksir halleri için uygulanamaz. (TCK 50/4)

Alkollü Araç Kullanma Cezası Mahkeme Kararları

Alkollü araç kullanmadan kaynaklı ceza davaları temel olarak ikiye ayrılabilir. Eğer kaza oluşmamış ise sadece trafik güvenliğini tehlikeye sokmaktan ötürü TCK ’dan kaynaklı bir ceza davası söz konusu olacaktır. Buna karşılık eğer can kaybı ve yaralama ile sonuçlanan bir kaza söz konusu olmuş ise bu durumda ilgili yasa hükümleri uygulanacak, alkollü araç kullanımı ise manevi unsurun değerlendirilmesi sürecinde dikkate alınacaktır.

Bu konuda çok sayıda Yargıtay kararı mevcuttur. Bunların tamamını burada vermeye imkan yoktur. Bununla birlikte örnek olarak bazı kararlara yer vermekle yetinebiliriz:

“Görüldüğü gibi, dosya kapsamından sanığın alkollü olarak araç kullandığı sabit ise de, emniyetli bir şekilde araç kullanamayacağına ilişkin herhangi bir bilgi veya belge bulunmamaktadır. Her ne kadar olay tutanağında sanığın süratli bir şekilde araç kullandığı belirtilmişse de süratinin ne olduğu konusunda somut bir bilgi veya belge bulunmadığı gibi, olay yerine çağırılan trafik görevlilerince sanık hakkında yalnızca alkollü araç kullanmak ve araçta yaptırdığı değişikliği tescil ettirmeden araç kullanmak eylemleri nedeniyle idari yaptırım uygulanmış, süratli araç kullanmak ile ilgili bir işlem yapılmamıştır. Akabinde hastaneye götürülen sanığın, ileri derecede alkollü olduğuna ilişkin rapor düzenlenmiş, ancak emniyetli bir şekilde araç kullanamayacak hâlde olduğuna ilişkin olarak uzman hekim tarafından verilmiş bir rapor da bulunmamaktadır. O hâlde, sanığın yalnızca alkollü araç kullanması nedeniyle TCY’nin /3. maddesi uyarınca cezalandırılmasına olanak bulunmamaktadır” (CGK, , /)

“Oluş ve dosya içeriğine göre, Sanığın olay günü alkollü olarak cadde üzerindeki taksi durağında park halinde duran ticari taksiyi, sahibinden habersiz çalıştırıp yola çıktığı, Sıtkıpaşa caddesine dönüş yapmak istediği sırada yaya kaldırımına çarptıktan sonra direksiyonu toplayarak aynı caddeyi takiben, Yılmaz Akpınar bulvarına doğru seyir halinde iken trafiğe kapalı ve yol yapımının devam ettiği olay mahallinde aracın ön tanpon ve çamurluk kısmıyla asfalt yığınına çarpıp bunların üzerinden ilerdeki kum yığınının üzerine çıkarak tek taraflı kazaya sebebiyet verdiği olayda, alınan doktor raporunda sanığın orta derecede alkollü olduğunun belirtilmesi ve trafik görevlileri tarafından tutulan tarihli tutanağa göre alkolün etkisiyle güvenli sürüş melekelerini kaybetmiş ve emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek durumda olmasına rağmen araç kullandığının tespit edildiğinin belirtilmesi karşısında sanığa atılı trafik güvenliğini tehlikeye sokmak suçunun unsurları itibariyle oluştuğu gözetilmeden, mahkumiyeti yerine, yolun trafiğe kapalı olması nedeniyle trafiğin güvenliğinin tehlikeye düşürülmesinden bahsedilemeyeceği ve sanığın kendisinin yaralandığı olayda, kast veya olası kastın oluşmayacağı şeklindeki yasal ve yeterli olmayan gerekçelerle beraatine karar verilmesi” (bozmayı gerektirmiştir) (seafoodplus.info, , /)

Alkollü Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

Alkollü araç kullanan kişilere TL idari para cezası tatbik edilir.

Alkollü Araç Kullanma Cezası Nereye Ödenir?

Alkollü araç kullanma cezası bulunduğunuz yerdeki vergi dairesine ödenir.

Alkolden Alınan Ehliyet Nereden Geri Alınır ?

Alkolden alınan ehliyet bulunduğunuz yer trafik tescil şube müdürlüğünden yılında geri alınır.

Alkolden Ehliyet Kaptırma Sicile İşler mi?

Alkolden ehliyet kaptırma adli sicile işlemez ancak Emniyet Genel Müdürlüğü sistemine işlenir.

Ehliyete El Koyma Sebepleri ve Hukuki Süreç

GİRİŞ

Ülkemizde sıklıkla artan ve önüne geçilmesi giderek zorlaşan trafik sorunları ve kazalarına önlem almak amacıyla trafik kuralları sıklıkla güncellenmektedir. Trafik kuralları ve cezalarının yasal dayanağı sayılı Karayolları Trafik Kanunudur. Söz konusu kanun trafik kaynaklı hukuki uyuşmazlıkların çözüme kavuşturulması için düzenlenmiştir. Ayrıca Trafik Hukuku insanların ulaşım güvenliğini sağlamaya yönelik çıkarılmış bir mevzuattır. Karayolları Trafik Kanunu, trafik kurallarını ihlal eden sürücülere yönelik olarak idari para cezası, hapis cezası, ehliyete geçici ve sürekli el konulması şeklinde yaptırımları içermektedir.

İstisnai haller dışında ana kural olarak her idari işleme karşı yargı yolu açıktır. Ehliyete el koyma bir idari işlem olması nedeniyle bu işleme karşı da yargı yolu açıktır.

Ehliyete El Koyma Yetkisi

Ehliyete el koymaya yetkili birim kolluk kuvvetlerinin trafik birimleridir. Trafik birimleri ilgili yönetmeliğin hukuki usul ve esaslarına uygun olarak gerçekleştireceği denetimler sonucunda elde ettiği bilgiler doğrultusunda söz konusu sürücünün kanuna aykırı bir durumda bulunması halinde ehliyetine el koyma yetkisine haizdirler.

Ehliyete El Koyma Sebepleri

Ceza Puanını Doldurmak

Karayolları Trafik Kanunu&#;nun maddesine göre, Bu Kanunun suç saydığı bir fiilden dolayı haklarında ceza uygulanan sürücülere, aldıkları her ceza, için esasları yönetmelikte belirlenen ceza puanları verilir.”

İlgili yönetmelikçe belirlenen esaslar doğrultusunda trafikte yapılacak her cezanın belli bir puan karşılığı bulunmakta ve yapılan her ceza sonucunda sürücü nezdinde toplanarak giden bir ceza puanı bulunmaktadır.

a) İlk Kez Ceza Puanı(2 Ay El Koyma)

Maddenin ikinci fıkrasında ise şöyle devam etmektedir:“Trafik suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde toplam ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri 2 ay süre ile geri alınır ve eğitime tabi tutulurlar.”

İşlediği trafik suçu tarihinden itibaren geriye doğru bir yıl içinde toplam puanı dolduran sürücülerin ehliyetine el konulur. El koyma &#;2 ay süre&#; ile olup ayrıca tekrardan eğitime tabi tutulurlar.

b)İkinci Kez Ceza Puanı Doldurmak(4 Ay El Koyma)

  1. Maddenin üçüncü fıkrasında ise şöyle devam etmektedir:” Aynı yıl içinde ikinci defa puanı dolduran sürücülerin sürücü belgeleri 4 ay süre ile geri alınarak psikoteknik değerlendirmeye ve psikiyatri uzmanının muayenesine tabi tutulurlar. Muayene sonucunda sürücülük yapmasına engel hali bulunmayanların belgeleri, süresi sonunda iade edilir.”

Aynı yıl içinde ikinci kez ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri  &#;4 ay&#; süre ile el konulup, &#;psikoteknik değerlendirmeye&#; ve &#;psikiyatri uzmanının muayenesine&#; tabi tutulurlar. Bu muayene sonucunda sürücülük yapmasına engel bir durum söz konusu değil ise ehliyeti iade edilir.

c)Üçüncü Kez Ceza Puanı Doldurmak(Süresiz El Koyma)

  1. Maddenin dördüncü fıkrasında ise şöyle devam etmektedir:”Bir yıl içinde üç defa ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri süresiz olarak iptal edilir.”

Bir yıl içinde üçüncü defa ceza puanını geçen sürücülerin sürücü belgeleri süresiz olarak iptal edilir.

2.Ölümle Sonuçlanan Trafik Kazası

Ölümle sonuçlanan trafik kazalarına asli kusuru ile sebebiyet veren sürücülerin sürücü belgelerine &#;1 yıl&#; süre ile el konulur.

Karayolları Trafik Kanunun Maddesinin beşinci fıkrasında bu husus şu şekilde belirtilmiştir.

“Bir yıl içinde üç defa ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri süresiz olarak iptal edilir. “

3.Hız Yasağını Aşmak

Sürücüler trafikte ilgili yönetmelikçe düzenlenen hız sınırlarını aştıklarında belli bir trafik cezasına, daha çok idari para cezası ile karşı karşıya kalırlar. Fakat bu hız sınırlarının belli ölçütler ve tekrarlara göre farklı cezalara dönüşmesi de mümkün. Ehliyete el konulması da bu cezalardan birisi olarak sayılabilir.

a)1 Yıl Süreyle El Koyma

Karayolları Trafik Kanunun Maddesinde düzenlendiği şekliyle Hız sınırlarını yüzde otuzdan fazla aşmak suretiyle ihlalin işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içerisinde bu kuralı beş defa ihlal ettiği tespit edilenlerin sürücü belgeleri bir yıl süre ile geri alınır. Süresi sonunda psiko-teknik değerlendirmeden ve psikiyatri uzmanının muayenesinden geçirilerek sürücü belgesi almasına mani hali olmadığı anlaşılanlara bu Kanun kapsamında verilen trafik idari para cezalarının tahsil edilmiş olmasışartıyla belgeleri iade edilir.” İfade edilmiştir.

Söz konusu madde de açıklandığı üzere ilgili yönetmelikçe düzenlenen hız sınırlarını %30’dan fazla aşan sürücülerin bu suça vücut verdikleri tarihten geriye doğru bir yıl içerisinde bu kuralı 5 kez veya daha fazla ihlal etmişlerse bu sürücülerin sürücü belgeleri 1 yıl süreyle geri alınır. Ve süre sonunda tekrar psikoteknik bir muayeneye tabi tutulurlar.

b) Sürücü Belgesi İptali

Ayrıca madde devamında düzenlendiği şekliyle “Son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru beş yıl içinde bu madde kapsamında sürücü belgesi ikinci defa geri alınanların sürücü belgeleri iptal edilir. Belgesi iptal edilenlerin tekrar sürücü belgesi alabilmeleri için; sürücü kurslarına devam etmeleri ve yapılan sınavlarda başarılı olarak motorlu taşıt sürücüsü sertifikası almaları gerekir. Bu kişilerin sürücü kurslarında eğitime başlayabilmeleri için tabi tutulacakları psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesi sonucunda sürücülüğe engel hali bulunmadığını gösterir belgenin sürücü kursuna ibrazı zorunludur.”İfade edilmiştir.

İhlali yaptığı tarihten itibaren geriye doğru 5 yıl içinde iki defa sürücü belgesine el konulan sürücülerin sürücü belgeleri iptal edilir. Ve yeniden sürücü belgesi almak isteyen sürücüler belgeyi almak için sanki daha önce hiç belge almamış gibi sıfırdan ehliyet alma sürecini izlerler. Buna ek olarak psikoteknik değerlendirme muayenesine tabi tutulacak sürücülerin bu belgeleri sürücü kurslarına ibraz etmeleri gerekmektedir.

seafoodplus.infoü Araç Kullanma

Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri almış olan ve alkollü sürücülerin araç kullanmaları yasaktır.

Karayolları Trafik Kanunun Maddesinin beşinci fıkrasında düzenlendiği şekliyleYapılan tespit sonucunda, promilin üzerinde alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücüler hakkında, fiili bir suç oluştursa bile, Türk Lirası idari para cezası verilir ve sürücü belgesi altı ay süreyle geri alınır. Hususi otomobil dışındaki araçları alkollü olarak kullanan sürücüler bakımından promil alt sınırı olarak uygulanır. Alkollü olarak araç kullanma nedeniyle sürücü belgesi geri alınan kişiye, son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru beş yıl içinde; ikinci defasında Türk Lirası idari para cezası verilir ve sürücü belgeleri iki yıl süreyle, üç veya üçten fazlasında ise, Türk Lirası idari para cezası verilir ve sürücü belgeleri her seferinde beşer yıl süreyle geri alınır. Sürücü belgelerinin herhangi bir nedenle geçici olarak geri alınmış olması halinde belirtilen süreler, geçici alma süresinin bitiminde başlar.&#; ifade edilmiştir.

a)İlk El Koyma
  • Trafik birimlerinin yapmış oldukları tespit sonucunda promilin üzerinde alkollü araç kullandığı tespit edilen sürücülerin sürücü belgelerine 6 ay süre ile el konulur.
  • promilin hususi otomobil sürücülerinde uygulanacağı unutulmamalıdır. Hususi otomobil dışında araç kullanan sürücüler için promil sınırı şeklinde düzenlenmiştir.
b)İkinci El Koyma
  • Alkollü araç kullanma ihlalini gerçekleştiren sürücünün ihlalin gerçekleştiği tarihten geriye doğru 5 yıl içinde seafoodplus.info bu ihlali gerçekleştiren sürücünün sürücü belgesine 2 yıl süreyle el konulur.
c)Üç veya Daha Fazla El Koyma
  • 3 veya 3’ten daha fazla alkollü araç kullanma ihlalini gerçekleştiren sürücünün sürücü belgesine  5 yıl süreyle el konulur. Ayrıca bu ihlali her gerçekleştirmesinde tekrardan 5 yıl süreyle el koyma yaptırımı uygulanır.
d)Uyuşturucu Madde Alan Sürücüler
  • “Uyuşturucu veya uyarıcı madde aldığı tespit edilen sürücülere Türk Lirası idari para cezası verilir ve sürücü belgesi beş yıl süreyle geri alınır. Bu kişiler hakkında ayrıca Türk Ceza Kanunu hükümleri uygulanır.”

seafoodplus.info Cihazına Üflememe

Trafik birimlerince yapılan denetimler sonucunda sürücü üzerinde tespit yapılmasını engelleyici ve bu tespitin yapılmaması konusunda ısrar eden sürücüler hakkında 2 yıl süreyle sürücü belgesine el koyma yetkisi getirilmiştir.

Bu husus Karayolları Trafik Kanunu&#;nda şu şekilde düzenlenmiştir: Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanılıp kullanılmadığı ya da alkolün kandaki miktarını tespit amacıyla, kollukça teknik cihazlar kullanılmasını kabul etmeyen sürücülere Türk Lirası idari para cezası verilir ve sürücü belgesi iki yıl süreyle geri alınır.”

Ehliyete El Koymaya İtiraz

Karayolları Trafik Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanunu vb. birçok kanunda yapılan düzenlemeler sonucu ehliyete el koyma nedenleri sıralanmıştır. Bu kanunların tanıdığı yetki ile yapılan “Ehliyete El Koyma” işlemine itiraz hakkı bulunmaktadır. Ehliyete El koyma işlemi bir idari işlem olup kural olarak her idari işleme karşı yargı yolu açıktır.

seafoodplus.infoi Mahkeme

Ehliyete El koyma işlemine karşı itiraz hakkı vardır. Bu itiraz hakkında hangi mahkemenin yetkili olduğu son yıllarda değiştirilmiştir. Yetkili mahkeme &#;Sulh Ceza Mahkemeleridir.&#;

seafoodplus.infoşımı

Ehliyete el koyma idari işleminin hukuka aykırılığı konusunda itirazda bulunacak olan sürücülerin itiraz hakkını kullanabilmeleri için belirli bir süreleri vardır. Bu süre hukuk dilinde zamanaşımı olarak ifade edilmiştir. Haklarının zamanaşımına uğramasını istemeyen sürücülerin itiraz için ellerini biraz çabuk tutmaları gerekmektedir. Zira kanun koyucu buradaki itiraz süresini kısa tutmuştur. Ehliyete el koymaya itiraz edecek sürücülerin &#;15 gün&#; içinde itiraz etmesi gerekmektedir. 15 günlük hak düşürücü süre &#;Ehliyete el koyma işleminin yapıldığı tarihten itibaren&#; başlamaktadır. El koyma işleminin yapılmasından itibaren 15 gün içinde Sulh Ceza Hakimliği&#;ne itirazda bulunmayan sürücülerin itiraz hakkı zamanaşımına uğrayacaktır.

Söz konusu sürecin bir avukat aracılığı ile takip edilmesi hak kayıplarının önlenmesi açısından önem arz etmektedir.

Blog Yazılarımız:Sosyal Medya Aracılığı İle Hakaret Suçu

alkollü ehliyetankara avukatehliyet kaptırmaehliyet puanıehliyete el koyma

HANGİ DURUMLARDA EHLİYETE EL KONULUR?

Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   

+

  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar

Eklenme Tarihi:

09 Aralık

Trafik kurallarının sürücüler tarafından ihlal edilmesi ve bazı kusurlu davranışlar ehliyete el konulmasına sebep olur. Hangi durumlarda ehliyete el konulduğu sorusu en merak edilen sorulardandır. Yazımızda sürücüyü trafikten men eden sebepleri bulabilirsiniz.
 

Bu davranışlar ehliyetin el konulmasına sebep olur;
 

  • ceza puanına ulaşmak,
     
  • Alkollü araç kullanmak,
     
  • Ehliyetin geçerlilik süresinin dolması,
     
  • Hız sınırının aşılması,
     
  • Ölüme sebebiyet veren kazaya karışmış olmak,
     
  • Sağlık durumunun bozulması,
     
  • Stajyer sürücü olarak kural ihlali yapmak,
     
  • Uyuşturucu kullanmış olmak.

     

,

Yazar : Çetaş Dijital

ARAÇ KİRALAMA HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Araba kiralama, günümüzde çok tercih edilen bir ulaşım şeklidir. “Araç satın alıp ne yapacağım, zaten buralarda pek durmuyorum” cümlesi, araç sahibi olmamak için geçerli bir neden haline geliyor durum böyle olunca.

Ekleme Tarihi:

İNCELE

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ (MTV) NEDİR?

Motorlu Taşıtlar Vergisi, yılda iki kez olmak üzere araç sahiplerinin araçları için devlete ödemiş olduğu vergidir.

Ekleme Tarihi:

İNCELE

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir