nefes alırken dişim sızlıyor / Nefes alirken dis sizlamasi nasil gecer? – seafoodplus.info

Nefes Alırken Dişim Sızlıyor

nefes alırken dişim sızlıyor

Diş Sızlaması Nedir ve Neden Oluşur?

Diş Sızlaması Nedir ve Neden Oluşur?

Diş Sızlaması Nedir ve Neden Oluşur?

Dişlerin sıcak veya soğuk, tatlı veya ekşi gibi gıdalara veya dışardan diş fırçalama gibi temas ve darbelerle ağrı olmasına diş sızlaması denir. Diş sorunları yaşayan hastaların çoğunda görülebilen bir şikâyettir. Diş sızlamalarının nedenleri arasında birçok şeyi sayabiliriz. Bunlara; dolgulu dişlerin eskimesine, kırılan dişler, dişlerde çürük oluşumu, yanlış diş fırça kullanımı ve yanlış diş fırçalama teknikleri gösterilebilir. Diş etindeki iltihap oluşumları sızlamalara örnek gösterilebilir. Sızlamalar kanamaları beraberinde getirebilir. Bu gibi sorunlar diş sızlamalarına yol açacaktır.

Diş Çürümeleri Sızlamayı Arttırır Mı?

Diş çürümeleri sızlamalara neden olarak elbette gösterilebilir. Diş çürümesini ise en çok tetikleyen durumlar tatlı ve şekerli yiyecekler ve bu yiyeceklerin tüketilmesi sonucunda dişlerin temizlenmemesi. Temizlenmeyen diş yüzeyi bakterilere oldukça müsait olacaktır. Dişlerinizi fırçalamak ve gargaralamak yararlı olacaktır. Diş çürümeleri başlangıçta şiddetli ağrılar ve sızlamalar vermeyebilir. Fakat sonrasında tedavi edilmediği takdirde şiddetini arttıracaktır.

Diş Sızlamaları Nasıl Geçer?

Diş sızlamalarınız için öncesinde uzman bir hekime muayene olmanız iyileşme süreci için yararlı olacaktır. Diş sızlamalarınızın sebebi bilindiğinde o doğrultuda tedavi çizelgesi hazırlanabilir. Diş hekiminiz size en uygun olabilecek tedaviyi hazırlayacak ve uygulayacaktır. Sert olmayan diş fırçaları, doğru fırçalama teknikleri ve diş ipleri ile tedavi desteklenebilir. Çürük sorunlarında ise önce tedavi olunması gereklidir. Dişteki çürüklere dolgu veya kanal tedavisi uygulanabilir.

Diş Sızlama Tedavilerinde İyileşme Dönemi Nasıl Olmalıdır?

Diş tedavileri uygulandıktan sonra kısa zaman dilimi kadar hassasiyet hissedebilirsiniz. Bu oldukça normal bir durumdur. Fakat bu durum hala devam ediyorsa mutlaka tekrar diş hekiminize muayene olunuz, hekiminize danışınız. Unutmayın ki iyi bir tedavi iyi bir iletişimle başlar. Tedavi sonrasında da düzenli olarak muayene olmanız dişlerinizin sağlığı açısından iyi olacaktır.

Günlük Ağız Bakımım Nasıl Olmalı?

Düzenli olarak dişlerinizi fırçalamalısınız. Fırçanızı aşırı sert seçmemelisiniz. Günlük aşırı olarak dişlerinizi fırçalamak dentin açığa çıkmasına sebep olabilir. Bu yüzden yumuşak diş fırçası seçmelisiniz. Bunun yanı sıra gargara ve diş ipi de kullanabilirsiniz.

 

 

 

 

Koşarken dişlerin sızlaması neyin belirtisi?

Koşarken ya da koşu sonrası kaval ve uyluk kemiklerinde ağrı, dalak şişmesi, hızlı nefes alıp vermekten ötürü göğüs sıkışması gibi geçici rahatsızlıklar sıkça görülebilir, peki ya diş ağrısı? Koşarken diş etlerinde oluşan ağrılar dişlerinizi çok sıktığınız için ortaya çıkabilir. Ancak diş hekimlerine göre, bu sızlamalar başka bir sorunu işaret ediyor da olabilir. Peki, koşarken dişlerin sızlaması neye bağlı?

Koşarken diş ağrısı ve diş sızlamasının nedenleri

Koşu sırasında, özellikle de belli bir mesafeye ya da hıza kilitlenmişseniz, istemsizce dişlerinizi sıkmanız ya da dişlerin birbirine sürtmesi söz konusu. Bu durumda hareketin basıncını diş etlerinizde hissedebilirsiniz. Uzmanlar bu soruna karşı, şok emici tabanlara sahip, koşuya uygun spor ayakkabıları kullanarak basıncı minimuma indirmenizi öneriyor. Bir de, dişleri sıkmamaya dikkat etmeyi elbette…

Academy for Sports Dentistry üyesi diş hekimi Jeffrey Laubmeier, koşarken dişlerin sızlamasının altta yatan bir nedeni olabileceğini öne sürüyor. İlk akla gelen olasılık çürüyen bir dolgu ya da diş minesindeki bir çatlak. Bunlar, özellikle koşarken ağzından nefes alıp veren kişilerde çarpan rüzgarın etkisiyle ağrı yapabilir. Çatlak ve dolgularla ilgili küçük bir ipucu: Bu sorunu yaşayan insanların aynı zamanda sıcak-soğuk yiyeceklerde de benzer bir sızlama yaşaması beklenir. Eğer bu şekilde sızlamalar yaşıyorsanız dişinizde çatlak ya da dolgu çürümesi olması olasıdır.

Koşarken burundan nefes alıp ağızdan vermek, sızlamanın önüne geçmenin yanı sıra, çürük oluşumunu tetikleyen ağız kuruluğunu da engeller.

Bir diğer ihtimal ise sinüzit. Bu durumda sinüslerdeki ağrı diş ağrısı ile karışabildiği gibi, üst diş kökleri burun kenarı ve yanak altlarındaki sinüs boşluklarına doğru çıkıntı da yapabiliyor. Burada bir enfeksiyon olduğunda, diş kökleri de bu enfeksiyondan nasibini alabiliyor. Bu durumda, atılan her adımda dişteki sinirler uyarılıp keskin bir acıya neden olması son derece olasıdır. Bunun için, diş hekimini takiben bir kulak burun boğaz uzmanına görünmeniz faydalı olacaktır.

Şayet diş hekiminiz ya da KBB’ciniz bir sorun göremediyse ve siz hala koşarken dişlerin sızlamasından şikayetçiyseniz, koşarken vücudunuzun dengede olup olmadığına dikkat edebilirsiniz. Örneğin vücudunun bir tarafında bir yara olan insanlar bir tarafa daha çok eğileceklerinden, o yöndeki tüm organlarda olduğu gibi diş etlerinde de daha büyük bir baskı oluşması mümkün.

Hekiminizden randevuyu aldınız, fakat ona görünene dek bu konuda ne yapabilirsiniz? Şayet ağrı kesicilerle aranız iyi değilse, dişiniz sızladığında diş etlerine karanfil yağı dökmek ve masaj yapmak faydalı olabilir.

İlginizi çekebilir: En sık görülen koşucu sakatlıkları

Kaynaklar:
Men’s Fitness
Carefree Dental
Diş Hekimi Tuba Koç &#; seafoodplus.info

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir