akd hukuk hollanda / Kazanın gerçek sorumlusu ortaya çıktı - Son Dakika Milliyet

Akd Hukuk Hollanda

akd hukuk hollanda

Hollanda-Türkiye İş Konseyi'nin İstanbul'daki toplantısı büyük ilgi gördü

Reklam



İki ülke arasında Ekonomik Zirve’ye dönüşen toplantının amacının, kurulacak ilişkilerle Hollanda- Türkiye  arasında ticari hacmi geliştirmek olduğu belirtildi.



NETUBA, geçtiğimiz yıl 17 Kasım  tarihinde  İstanbul Zorlu Center’de açtığı ofis ile, Ticari faaliyetlerini Hollanda’nın dışında ilk ülke olarak, Türkiye’de de sürdürmeye başlamıştı.

Türk ve Hollandalı işverenleri yeniden bir araya getiren NETUBA İş Konseyi, Türkiye’deki orta ve büyük ölçekli sektör temsilcilerine, Hollanda’daki ticaret hayatı ile ilgili olarak detaylı bilgiler verdi.



Özellikle Sağlık,  İnşaat ve Finans  sektörüne ait  firmaların yoğun ilgi gösterdiği toplantıda,  Türkiye’deki şirket ve markaların Avrupa’da konumlandırılması ve Türk işadamlarını Hollandalı işadamları ile buluşturularak karşılıklı yatırım imkanları için zemin hazırlandı.



Dostluk pekişsin, ticaret artsın



Toplantıda konuşma yapan NETUBA Başkanı Cor Bekker, ve NETUBA üyesi AKD Avukatlık firması yetkilisi İnan Akdeniz, iki ülke arasındaki ticari anlaşmalar ve çifte vergilendirme, hukuksal prosedürler konularına dikkat çektiler.



Mustafa Tanrıverdi ve  Erinc Çimen’in  konuşmalarının ardından, Edel Staal ve Orka Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerini değerlendirdi. Turgut Torunoğulları, NETUBA’nın Hollanda ve Türkiye iş dünyasının ortak paydası olduğunu belirtti.







Konuşmalardan sonra, Polat Holding ve Eğe Seramik sahibi İbtahim Polat’a, günün anısına, Hollandalı bir heykeltraşın yaptığı Hollanda’nın sembolü  lale hediye edildi.

Polat Hukuk Bürosu sahibi Ali Ekber Polat, ANI Tur temsilcisi ve aynı zamanda  NETUBA Türkiye Halkla ilişkiler yetkilisi Nalan Özkan’a özverili gayretlerinden dolayı teşekkür edilirken,  inşaat ve otomotiv sektörünün sayılı isimlerinden Tellioğlu Grup yetkilisi Sönmez Tellioğlu’na lale heykeli hediye edildi.



Türkiye’de bir çok medya kuruluşunun ekonomi editörlerinin yoğun ilgi  gösterdiği NETUBA toplantısının ardından, katılımcılardan, Edel Staal Yöentim Kurulu Üyesi ve CEO’su aynı zamanda NETUBA kurucu üyelerinden Ertan Torunoğulları’na teşekkür ve tebrik yağdı.



17 Kasımda İstanbul Zorlu Center’da ofis açarak Ticari faaliyetlerini Hollanda’nın dışında  ve Turkiye’de de sürdürmeye devam eden NETUBA İs Konseyi, Orta ve büyük ölçekli sektor yetkililerine Hollanda’daki Ticaret hayatı ile ilgili olarak ayrıntılı bilgi verdi.



Katılımcılar arasında Türkiye’nin önemli Holding ve yetkilerinden bazıları yer aldılar.

Özellikle Sağlık inşaat ve finans firmalarının yer aldiğı etkinlikte, Türkiye’deki şirket ve markaların Avrupa’da konumlandırılması ve Türk işadamlarının Hollandalı işadamları ile buluşturulması konusunda firmalar ile tek tek görüşüldü.



NETUBA Bord yönetimi ve üst yetkililerinin yer aldığı bu toplantıya Hollanda’nın Yatırım Ajansı yetkilileri yer aldılar. Avrupa’ya açılmak isteyen ve Türk markalarını Hollanda’ya taşımak isteyen kurum ve şirketlerin soruları cevaplandırıldı.



Reklam

​Türk yatırımcılara Hollanda’da fırsatlar

Son dönemde birçok Türk yatırımcı, yatırım yapmak için merkez olarak Hollanda’yı seçiyor. Hollanda bazlı AKD Hukuk, Noter ve Vergi Bürosu, Hollanda’ya gelen Türk ve yabancı yatırımcılara “one stop shop” denen bütün hukuksal hizmetleri bir yerden sunuyor. Bünyesinde ’ı aşkın avukat, noter ve vergi danışmanı bulunan AKD Hukuk, Türk müvekkillerine daha iyi hizmet sunmak için ’de AKD Türkiye Masası’nı kurmuş. Şirket kuruluşu, iş modeli ve stratejisi, yasa ve vergi yapıları, çalışma izni, istihdam gibi konularda çözüm üretiyorlar. Hollanda’nın ana şehirlerinde (Amsterdam, Rotterdam, Breda, Eindhoven) ve Brüksel’de ofisleri olan AKD’nin müşteri portföyünde ise Türkiye’den halka açık şirketler, KOBİ’ler ve startuplar da yer alıyor. 

Hollanda yeni Türk yatırımcıları beklerken, bu ülkede karşılaşabileceğiniz risk ve fırsatları AKD Hukuk, Noter ve Vergi Bürosu’ndan Hukuk Danışmanı Ahu Kırıcı ve Avukat İnan Akdeniz ile konuştuk.

Türk yatırımcının Hollanda’yı tercih etmesinin avantajlar neler?
Ahu Kırıcı: Amsterdam veya Rotterdam’dan Avrupa’nın en kazançlı tüketici pazarlarına 24 saat içerisinde ulaşmak mümkün. Güçlü lojistik altyapıya ek olarak esneklik sağlayan hukuki altyapı da yatırımcılara avantaj sunuyor. Örneğin, Hollanda’da vergi ve şirketler mevzuatı gibi yatırım için önemli kanunlar iş hayatının lehine ve aynı zamanda basit ve anlaşılabilir. Bu hukuki altyapı sayesinde yeni bir şirket kurmak, şirketler arası ortaklıklar oluşturmak, üçüncü bir ülkeye yatırım yapmak son derece kolay. Türk yatırımcılar Hollanda’yı kullanarak kendileri için bir rekabet avantajı sağlıyor. Burada bir şirket kurarak Hollanda’nın bütün ticari imkanlarından yararlanma hakkına sahip oluyorlar. Türk şirketler AB’ye girmiş gibi hem AB’nin hem Hollanda’nın sunduğu faydalardan yararlanabiliyor. Ayrıca Hollanda devleti kurumları (örneğin Ekonomi Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, belediyeler ve vergi daireleri) hızlı ve kolay ulaşabilir olduğundan Türk yatırımcılarının idari işleri kolaylaşıyor. Güvenli ve istikrarlı siyasi gündem de yatırım için elverişli bir ortam saĝlıyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının verdiği notlara göre Hollanda yatırım için en az riskli 10 ülke arasında. 

Vergisel avantajları neler peki?
İnan Akdeniz: Kurumlar vergi oranı düşük; ilk bin euro‘luk dilimde yüzde 20, bin euro’nun üzerinde ise yüzde 25’lik oran ile AB ulusal ortalamasının altında. Ar-Ge ve yenilikler aracılığıyla elde edilen gelirlere yüzde 5 oranında vergi uygulanıyor. Geniş vergi anlaşmaları ağı ile ’ü aşkın ülkeyle ikili vergiye ilişkin anlaşmalar sağlanabiliyor. Yüksek vasıflı yabancı çalışanlar için yüzde 30 vergi indirimi var. Daha başka avantajları sıralamak gerekirse; düşük stopaj, ithalatta vergi ötelemesi, vergi dairesiyle yatırımcının önceden yaptığı vergi anlaşmaları (ruling) sayılabilir, ki bu dünyada ender rastlanan bir gelişmedir. Ayrıca iştirak kazançları istisnası uygulaması ile hem kâr payı hem de değer artış kazançları üzerindeki vergilerden istisna ediliyor. Düşük kâr payı vergisi ile de Hollanda ile Türkiye arası vergi mevzuatınca Hollanda’dan Türk kuruluşuna kâr payı dağıtılırken, prensipte sadece yüzde 5 kâr payı vergisi geçerli. 

Hollanda’yı yatırıma uygunluğu açısından diğer Avrupa ülkelerine kıyasla öne çıkaran nedir?
Akdeniz: Özellikle Hollanda’nın Avrupa içeresindeki lokasyonu. Bunun yanı sıra Hollanda limited şirketlerine (BV) ilişkin şirket hukukunun son derece basit olması ve ortaklara çok özgürlük ve esneklik sağlanması da önemli. Esneklik konusunda örnek vermek gerekirse: Hollanda şirketler hukuku mevzuatına göre bir TL asgari sermayeyle BV kurmak mümkün. Prensip olarak halihazırda BV kuruluşu için sadece noter huzurunda akdedilen bir ana sözleşme ve kurucuya/kuruculara yetki veren vekaletnameler gerekli. Bu husus aynı zamanda, zaman kazanmak ve kuruluş sonrası zorlukları önlemek için -oldukça pahalı olan- hazır (“rafa kaldırılmış”) şirket alma yoluna gidilmesine gerek kalmadığı anlamına geliyor. BV’nin yönetim kurulu ve ortaklar kurulu Türk gerçek veya tüzel kişi tarafindan oluşabilir. Hollanda vize koşullarını da hafifletti. Diğer AB ülkelerine kıyasla daha çabuk vize veriyor. Ticari amaçlarla Hollanda’ya gelen şirketlerin temsilcilerine prensipte 24 saat içersinde vize verilebiliyor. 

Hollanda’ya yatırım yapan Türk şirketleri ağırlıkla hangi alanda faaliyet gösteriyor? Hacimleri ve yarattıkları istihdam konusunda bilgi verebilir misiniz?
Akdeniz: Türk şirketlerinin Hollanda’daki faaliyetlerini iki temel gruba ayırabiliriz. Birinci grup, Hollanda’da üretim, satış, pazarlama gibi faliyetler. İkincisi ise globalleşme sürecinde yurtdışına açılma amacıyla idare merkezleri oluşturmak, “holding yöntemi” diye de tanımlanır. Hollanda’da holding için en sık kullanılan şirket türü, sınırlı sorumlu limited şirket. Son yıllarda Hollanda’ya gelen Türk yatırımcılar ve Hollanda’da gösterdiği faaliyetleri açısından bazı değişikler gözlemliyoruz. Türk saĝlık sektöründe aktif Türk şirketlerinin Hollanda pazarına yoğun bir ilgisi var. Hollanda’ya açılan Türk hastane/klinik sayısında da bir artış görüyoruz. Global yapılanmayı hedefleyen büyük aile şirketleri gerek Avrupa gerekse dünyanın farklı noktalarında gerçekleştirdikleri yatırımlar için Hollanda’yı holding merkez üssü konumunda bulduğu için geliyor. Son yıllarda bu grubun yanısıra birçok KOBİ büyüklüğünde Türk şirketinin Hollanda’ya yatırım yaptıĝını gözlemliyoruz. Bu son grubun amacı Hollanda pazarında ürünlerini/hizmetlerini pazarlamak ve sunmak. Yani Ar-Ge ve satış bölümlerini Hollanda’ya getirip ve burada lokal ortaklık/joint venture kurarak Türkiye’deki imalatını da buraya taşımayı hedefleyen Türk yatırımcı sayısı artıyor. Yüzde 70 holding, yüzde 30 operasyonel KOBİ tarzındadır diyebiliriz.

Franchising burada ne kadar öne çıkıyor?
Kırıcı: Franchise formülü son yılllarda çok öne çıkan bir gelişme. Türk şirketlerinin master franchise aracılığıyla bayi açma konsepti Hollanda’da çok tutuldu. Bu gelişme özellikle yemek sektöründe öne çıkıyor. Örneğin, Simit Sarayı, Mado, Tavuk Dünyası (Avrupa’da Gagawa), Komagene, Tatlıses çiğköfte, Güllüoğlu’nu sayabiliriz. 

Netlog Grubu’nun Hollanda lojistik firması TNT Fashion Group’u satın alması, KLM Havayolu’nun THY tarafından alınması gündemi gibi, yakın dönemde bu tür söylenti ve gerçekleşmeler var mı?
Akdeniz: Hollanda ve Türkiye arasında son yıllarda birleşme ve devralma pazarında ciddi gelişmeler oldu. TNT Fashion Group Türk Netlog ve Belçikalı Belspeed Consortium tarafından, Ballast Nedam Firması Renaissance Constructions tarafından alındı. Ayrıca Mexx mağazalar zinciri Eroğlu Holding ve United Biscuits (Verkade) Yıldız Holding tarafından devralındı. Bunun yanı sıra, Türk blucin üreticisi FG Group, otobüs üreticisi Temsa, Simit Sarayı gibi aktörlerü Hollanda pazarında görebiliyoruz. 

Önümüzdeki dönemde Türk girişimcileri için Hollanda ne tür risk ve fırsatlar sunuyor? Önerileriniz neler?
Kırıcı: Özellikle Hollanda şirketlerini devralmak için ortam şu an çok müsait. Krizden dolayı şirketlerin alım fiyatları oldukça düşük. Hollanda’da yavaş yavaş krizden çıktığımız için (’te ekonomik büyüme yüzde 2), şirketlerin de kazançları ve durumları iyileşecek ve bu durumda şirketin değeri ve dolayısıyla satış fiyatı da artacak. Ayrıca Hollanda’da faizler eskiye nazaran çok düşük oranda. Bankalar şirket alma finansmanı olarak kredi vermeye hazırlar. 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir