nişan kaçıncı haftada gelir / Hamilelikte nişan gelmesi nedir? Nişan gelmesi belirtileri nelerdir? - Hamilelik Haberleri

Nişan Kaçıncı Haftada Gelir

nişan kaçıncı haftada gelir

Doğumun Yaklaştığını Gösteren 6 Belirti

Doğumun Yaklaştığını Gösteren 6 Belirti, Rahatlama, Nişan Gelmesi, Su Gelmesi, Doğum Ağrıları, Rahim Ağzında incelme, Rahim Ağzında Genişleme,

1- Rahatlama

Bebeğin karnınızın alt kısmına (pelvis) doğru yer değiştirmesi ile diaframınız üzerindeki basınç azalır ve daha kolay nefes alabilir hale gelirsiniz. Ancak bu kez idrar kesesi üzerindeki basınç artışına bağlı olarak tuvalete gitme ihtiyacı artabilir.

2- Nişan gelmesi

Gebelik boyunca rahim ağzını kapatan kalın mukus tabakası rahim içine bakterilerin girişini engeller. Doğuma yaklaştıkça rahim ağzındaki incelme ve gevşemeye bağlı olarak bu mukus tabakası atılır. Bu olay tüm gebelerde görülmeyebilir; genellikle kanlı koyu kıvamlı bir akıntı şeklindedir ve doğum eyleminin başlamasından dakikalar, saatler ya da günler önce atılabilir.

3- Su gelmesi

Bazı gebelerde amniotik kesenin doğum eyleminden önce yırtılması sonucu genellikle az miktarda su vajenden dışarı doğru akar. On kadından birinde ise yoğun miktarda su boşalabilir. Özellikle gebeliğin son dönemlerinde idrar kaçırmaya sık rastlandığından gelen sıvının amnion sıvısı mı idrar mı olduğunun kesinleştirilmesi için doktorunuza başvurmanız gerekir. Çünkü membranların erken yırtılması halinde rahim içi enfeksiyon gelişme riski artabilir.

4- Doğum ağrıları

Gebeliğin son aylarında görülen düzensiz aralıklarla gelen, alt karın ve kasıkta hissedilen, şiddeti değişken, karında sertleşme ile birlikte olan, pozisyon değişikliği ile azalan ya da kaybolan, kısa süreli kasılmalar yalancı doğum ağrıları olarak bilinir. Doğuma yaklaştıkça yalancı doğum ağrıları yerini gerçek doğum ağrıları denen daha şiddetli, sırtın alt kısmından başlayıp karna yayılan ve karında sertleşmenin eşlik ettiği, daha uzun süren (30-60 saniye), düzenli aralıklarla gelen, dinlenmekle geçmeyen, aralıkları ve şiddeti giderek artan kasılmalara bırakır. Beş dakikada bir gelen ve 1 dakikadan uzun süren kasılmalar ya da su gelmesi halinde doktorunuza başvurmanız önerilir.

5- Rahim ağzında incelme

Gebeliğin son ayında rahim ağzı incelmeye başlar. Doktorunuz bu durumu kontrole gittiğinizde vajinal muayene ile anlayabilir ve yüzde olarak ifade eder. Rahim ağzındaki incelme, rahim ağzının daha kolay genişlemesine olanak tanır. Gebeliğin son iki ayında hissettiğiniz yalancı doğum ağrıları da denen kısa süreli, şiddeti az kasılmalar incelmede rol oynar.

6- Rahim ağzında genişleme

Gebeliğin son aylarında rahim ağzında genişleme başlar. Doktorunuz bu durumu vajinal muayene ile anlar ve cm olarak ifade eder. Doğumun gerçekleşebilmesi için rahim ağzında tam genişleme (10 cm) ve tam incelme (%100) olması gerekir. Gebeliğin son zamanlarında bebek hareketlerinin bir miktar azalması normal kabul edilir. Ancak bebek hareketlerinde belirgin azalma varsa (saatte 10’dan az) veya bebek hiç hareket etmiyorsa mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Anne Olmak İçin Geç Kalmayınız...

Tüm anne adayları, ya doktorlarından ya da çevrelerinden mutlaka nişan gelmesi adında bir olayın varlığını duymuşlardır.

Hamilelik süresi boyunca rahim ağzında çeşitli salgılar oluşur ve rahim ağzında birikir. Bu nedenle rahim ağzı tıkanır. Bu salgıların sümüksü bir yapısı vardır. Mukus tıkacı da denir. Oluşan bu tıkaç, bebeğinizi ve sizi enfeksiyonlara karşı korur. Gebelik artık sona yaklaştığında rahim ağzında oluşan değişiklikler nedeniyle bu tıkaç düşer. Halk arasında bu duruma “nişan gelmesi” denir.

Anne adayı bu tıkacı iç çamaşırında ya da tuvalete gittiğinde fark edebilir.

Genellikle anne adayı, nişanın yanında bir miktar akıntı da fark eder. Bu akıntının rengi genellikle pembe ya da kahverengi tonlarındadır. Nişan her anne adayında, aynı dönemde gelmez.

Bazı anne adaylarında hamileliğin 36. haftasında gelirken, bazılarında gebeliğin son zamanlarında gelir. Bunun yanında bazı anne adaylarında nişan gelmesi, zaman yayılarak yaşanan bir olay olduğu için, nişanın geldiği fark edilemeyebilir. Tıkaç, hamilelik süresince oluşan akıntılar arasında da gelebilir ve yine fark edilemeyebilir. Dolayısıyla da akıntı ile nişanı birbirinden ayırt etmek gerekir. Bunu yapmak için de rengine ve miktarına dikkat etmek gerekir.

Eğer akıntınız açık kırmızı renkte ve miktarı ile yoğunluğu artmışsa doktorunuza bu durumu bildirmenizde fayda olacaktır. Çünkü bu, nişanınızın geldiği anlamına geliyor olabilir.  Özellikle 36. haftadan sonra böyle bir akıntı ile karşılaşırsanız, doktorunuza bunun haberini vermekte gecikmemelisiniz.

hamilelikte-nisangelmesiDoğum ne zaman başlar?

Nişan gelmesi, doğumun yaklaştığını haber verir. Fakat yine de nişan geldikten sonra doğumun tam olarak ne zaman başlayacağını kestirmek zordur. Kimi kadınlarda doğum, nişanın hemen arkasından başlayabilirken, kimi
kadınlarda ise günler hatta haftalar sonra başlar.

Doğumdan önce annenin vücudunda yaşadığı değişimler, doğum başlamadan hemen önceki saatlerde başlayabileceği gibi, bir ay kadar önceden de başlayabilir. Doğum gerçekleşmeye başlamadan hemen önce, rahim ağzı genişlemeye ve incelmeye başlar.

Fakat bu belirtileri anne adayları fark edemez, doktorunuz fark edebilir. Diğer yandan anne adayının da doğumun yaklaştığını anlayabileceği 8 belirti vardır. Bu belirtiler sırasıyla şöyledir;

  • Hamilelikte Karnın İnmesi

İlk kez doğum yapacak anneler, çoğunlukla doğum başlamadan önceki 2-4 hafta içerisinde karınlarında bir değişiklik olduğunu fark ederler. Bu değişikliğin sebebi, bebeğin artık doğum kanalına girmeye başlamış
olmasındandır. Ayrıca, doğumun yaklaşması ile anne adayının özellikle son 3 aylarda yaşadığı nefes darlığı sorununun hafiflediği fark edilir.

  • Hamilelikte Leğen Kemiği ve Makat Bölgesinde Hissedilen Baskı

Doğum yaklaştıkça bebek aşağı iner, bu nedenle de ağırlık hissedilir. Bebeğin ağırlığı da anne de baskı hissi yaratır.

hamilelikte-karnin-dusmesi

  • Hamilelikte Kilo Verme ve Almanın Durması

9. aya girildiğinde anne adayı, artık kilo almamaya ya da eskiye oranla çok yavaş almaya başlar. Kimi anne adayları doğum yaklaştığında kilo dahi verebilir.

  • Hamilelikte Enerji Azalması ya da Artması

Dokuzuncu aya girildiğinde anne adayının kendini daha fazla yorgun ve bitkin hissettiği görülür. Fakat bu durum her anne adayı için geçerli değildir. Kimileri bu ayda kendilerini daha enerjik hissedebilirler.

Doğumun yaklaşmasıyla rahim ağzı incelir ve açılmaya başlar. Bu nedenle de rahim ağzını tıkayan sümüksü tıkaç düşebilir.

  • Pembe ya da Kahverengi Nişan

Doğum yaklaştıkça incelen rahim ağzında bulunan kılcal damarlarda çatlamalar görülür. Bu nedenle de akıntılar pembe renge döner. Bu akıntı genellikle 24 saat içinde bebeğinize kavuşacağınız anlamına gelir. Fakat doğumdan birkaç hafta önce de nişan gelebilir. Bu nedenle nişanınızın geldiğini fark ettiğini fark ettiğiniz anda doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin.

  • Braxton Hicks Kasılmaları

Bu kasılmalar, gebeliğin son üç ayında doğuma hazırlık için başlayan kasılmalardır. Bu kasılmalar, doğum sırasında yaşanacak gerçek kasılmaların alıştırmalarıdır. Aynı zamanda bu kasılmalar sancılı kasılmalar değildir ve düzenli aralıklarla gerçekleşmezler. Yalnız bu kasılmaların şiddetini giderek artırması, sancılı bir hale gelmesi ve düzenli olması, doğum sancılarına işaret edebilir. Hamileliğin son ayında bu kasılmalar sıklaşmaya, düzenli olmaya ve şiddetini artırmaya devam edecektir.

  • Hamilelikte Bağırsak Bozulmaları

Bazı kadınlar hamileliklerinin sonuna doğru ishal olabilirler.

 

Yalancı Doğum Belirtileri Nelerdir?

Aşağıdaki belirtiler sizde mevcutsa büyük ihtimalle yalancı
doğum belirtileri yaşıyorsunuz ve doğumunuz henüz gerçekleşmiyor.

-Kasılmalarla bebeğinizin hareketleri artıyorsa,

-Nişan geldiyse fakat rengi kahverengiyse,

-Yürümekle, masajla ağrılar hafifliyorsa,

-Ağrı sırtta değil, karnın aşağısında hissediliyorsa,

-Kasılmalar düzensiz ve sık sık olmuyorsa,

-Kasılmaların şiddeti git gide artmıyorsa

Gerçek Doğum Belirtileri Nelerdir?

• Sıklaşan ve vücuda yayılan sancı,
• Giderek artan ve sancılanan kasılmalar,
• Pembe veya kanlı nişan gelmesi,
• Su kesesinin yırtılması,

Yukarıda bahsettiğimiz belirtileden bahsetmek mümkün. Doğum belirtilerini derinlemesine incelediğimiz makalemizi okuyarak detaylı bilgi alabilirsiniz: https://www.bebek.com/dogum-belirtileri-nelerdir/

https://www.bebek.com/dogum-surecinde-rahim-agzi-acikligi-ne-ifade-eder/

Mutlu, sağlıklı ve huzurlu günler dileriz.

Hamilelikte nişan gelmesi nedir? Nişan gelmesi belirtileri nelerdir?

Hamilelikte nişan gelmesi nedir? Nişan gelmesi belirtileri nelerdir?

Hamilelik süreci anne adaylarının en tedirgin olduğu 9 aylık süreçlerden biridir. Bu süreçte yaşanan her durumu kontrol etmek isteyen anne adayları yaşadıkları bazı ani olaylar için bilgilendirme haber yazıyoruz. Bunlardan biri de nişan gelmesidir. Nişan gelmesi, hem anne hem bebek sağlığını korumak için olan doğal bir durumdur. Hamilelikte nişan gelmesi nedir? Nişan gelmesi belirtileri nelerdir?

Doğum başlamadan önce gelen mukus akıntısına nişan gelmesi denir. Servikste biriken bu mukus rahim içini, vajinayı ve bebeği enfeksiyonlara karşı koruyor. Gebeliğin ilk zamanlarından itibaren oluşan ve giderek artan bu mukus yapısına halk arasında nişan gelmesi denir. Doğumun yaklaşmasıyla serviks bölgesindeki kaslar gevşer. Serviks bölgesi rahim ağzı kısmıdır. Bu kısım gevşedikçe bebek aşağı doğru iner. Gevşeyen serviksten önce bu mukus gelir. Hamilelik sürecinde bu yerde tıkaç görevi görerek virüs ve bakteri benzeri şeylerin rahime çıkmasına ya da bebeğe ulaşmasını engeller. 

nişan gelmesi rahim ağzında bulunan mukus yapısının akmasıdır

nişan gelmesi rahim ağzında bulunan mukus yapısının akmasıdır

HAMİLELİKTE NİŞAN GELMESİ NEDİR?

Hafifi katımsı kıvamında olan yapıya denir. Bu yapı anne adayının rahim ağzının gevşediğinin kanıtıdır. Rahim ağzını kapatan bu mukus yapısı sorunsuz bir gebelik süreci sağlar. Vajina aracılığıyla atılan bu mukus yapısını gören anne adayları tedirgin olur. Ancak bu kötü bir şey değil aksi halde sağlıklı bir süreçtir. Rahim ağzının açıldığının ve rahat bir doğum olabileceğini gösterir. Kişinin vücut yapısına göre rengi değişir. Açık sarı koyu sarı, kahve rengi ya da kırmızı olabilir. Adet sancısı gibi bir ağrıyla gelmez ya tuvalette ya da iç çamaşırında fark edilebilir. Bu yapıyı gördükten sonra bir hekime başvurmak gerekir. Tehlikeli değil fakat sürecin kişide nasıl olduğunu anlamak için uzman kontrolü yapılmasında fayda var. Çünkü bazen 36. haftada genellikle gelen bu mukus yapısı ardından sancı kasılma ya da su gelmemesi doğumun yaklaştığını ancak henüz gerçekleşmeyeceğini gösterir. Bu durumlarda uzmanlar genellikle anne adaylarına egzersizler yürüyüşler tavsiye eder. Doğum sancıları kasılmalarını tetiklemesi yaşanmasını kolaylaştırmak için. 

nişan gelmesi anne adayının doğumu gerçekleştiğine dair işarette olabilir

nişan gelmesi anne adayının doğumu gerçekleştiğine dair işarette olabilir

NİŞAN GELMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Sancı ya da kasılma olmadan görülen mukus çok ciddi belirtiler göstermez. Ancak 36. haftaya giren anne adayının her an yaşayacağı bir durumdur. Vajina akıntısına benzer bir yapıya sahiptir ancak biraz daha fazla akar. Nişan gelmesi doğuma günler kalaysa doğumun gerçekleşebileceğine ancak bir kaç hafta önceyse doğumun yaklaştığını gösterir. Örneğin doğuma 1 ay kalak bu mukus yapısıyla karşılaşan anne adaylarının hekimlerine haber vermesi gerekir. Hangi zamanda olursa olsun anne adaylarının fiziksel ve psikolojik olarak rahat olmaları bebeğin sağlığı açısından altın kuraldır. 

nişan gelmesi hamilelik sürecinde, doğumun yaklaşmasında ya da gerçekleşmesi sırasında yaşanabilir

nişan gelmesi hamilelik sürecinde, doğumun yaklaşmasında ya da gerçekleşmesi sırasında yaşanabilir

HAMİLELİKTE NİŞAN KAÇ DEFA GELEBİLİR?

Bu süreç kişiden kişiye değişir. Bazı anne adaylarında tek seferde geldikten sonra doğum gerçekleşir. Ancak bazılarında gebelik boyunca vajina akıntısı şeklinde akar. Vücut yapısındaki değişime göre bazı anne adaylarında ise doğum suyunun gelmesi yani doğumun gerçekleştiği anda birden akar. Bu süreçler kesin bilinmediği için anne adaylarının ihmal etmeden doktorlarına başvurmaları gerekir. 

Keçiboynuzu çekirdeğinin faydaları nelerdir? Keçiboynuzundan yapılan kahve ne işe yarar?

İLİŞKİLİ HABER

Keçiboynuzu çekirdeğinin faydaları nelerdir? Keçiboynuzundan yapılan kahve ne işe yarar?Yüzde oluşan delik ve çukurlar nasıl geçer? Yüzde delik neden olur?

İLİŞKİLİ HABER

Yüzde oluşan delik ve çukurlar nasıl geçer? Yüzde delik neden olur?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir