koyu dışkılamak / Bağırsak sağlığı: Dışkınızın rengi ne söylüyor? - Uplifers

Koyu Dışkılamak

koyu dışkılamak

Sorulara Dön

Orijinal Soru: Yiyeceğimiz şey ne olursa olsun dışkı rengi neden hep aynıdır?

Sağlıklı insanlarda dışkının rengi kahverengidir. Bunun sebebebi ise karaciğerdeki (ölü) kırmızı kan hücreleri ve kemik iliği parçalandığı zaman vücütta bilirubin adı verilen pigmentin oluşmasıdır. Kandaki demir ise bilirubin ile birleşince dışkı yediğimiz yiyeceklerin rengine değil de kahverenginde vücuttan atılır.

görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Dışkı Renkleri. (24 Temmuz ). Alındığı Tarih: 24 Temmuz Alındığı Yer: Bağlantı

    Siyah İshal Nedir? Rengi Siyah Dışkı (Melena) Hangi Hastalıkların Belirtisidir, Nasıl Ge&#;er?

    Siyahishal, sindirim kanalında oluşan kanama belirtisi olabilir.

    Siyah İshal Nedir?

    Siyah ishal, sindirim sisteminde oluşan bir kanama sonucu oluşur. Hayatlı tehlike oluşturan bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Gerekli muayene işlemleri yapıldıktan sonra kesin tanı konulabilir. Siyah dışkı, belirli sebeplerden dolayı oluşur. Sindirim kanalıyla bağlantılı olan bazı siyah ishal durumları

    • Ağız veya burnun kanaması
    • Yemek borusuna darbe almak
    • Sindirim borusuna zarar verecek sivri, sert cisimler yemek
    • Reflü
    • Gastrit
    • Yüksek dozda alkol kullanımı
    • Mide Kanseri
    • Radyasyon tedavileri

    Bu durumlar veya hastalıklara sahip olan kişinin siyah ishal olması mümkündür. Bu nedenlerden dolayı sindirim sistemi etkilenerek, kişi siyah ishal olur. Siyah ishalin olma sebepleri arasında ilaçlar da yer alıyor. Reçetesiz satın alınan ilaçların siyah ishale sebep olduğu biliniyor. Siyah ishale sebep olan bazı ilaçlar;

    • Aspirin ve warfarin gibi kan inceltici ilaçlar
    • Ibuprofen iltihap giderici ağrı kesici ilaçlar
    • Etkisi yoğun olan bitkisel takviyeler

     Rengi Siyah Dışkı (melena) Hangi Hastalıkların Belirtisidir, Nasıl Geçer?

     Dışkının siyah olması bazı hastalıkların habercisi olarak bilinir. Özellikle sindirim yolunda yaşanan herhangi bir kanama, dışkının siyah olmasını sağlar. Dışkının siyah olmasını sağlayan birçok etken vardır. Bu etkenler arasında ciddi sağlık sorunları da bulunuyor. Gerekli muayene işlemlerinin yapılmasından sonra anlaşılan bir durumdur. 

     Dışkının siyah olması, yemek borusunda varis olduğunun habercisi olabilir. Kalın bağırsak kanseri belirtileri arasında, dışkının siyah olması da bulunuyor. Aynı zamanda gastrit ve ülser gibi birçok hastalığın belirtisi siyah dışkıdır. Yapılacak olan muayene ve testlerle siyah dışkının sebebi araştırılır. 

     Siyah dışkının tedavi edilebilmesi için neyin sebep olduğunu bulmak gerekir. Koyulan tanıya göre tedavi süreci başlatılır. Dışkının siyah olmasının birçok sebebi bulunuyor. Yaşanılan sağlık problemini bulmak için birçok test yapılır. Siyah dışkı, dışında oluşan diğer belirtiler göz önüne alınarak, hastalık daha hızlı saptanabilir.

     Mide kanamasının yaşanması sonucunda dışkının siyah olduğu görülür. Siyah dışkının neyden kaynaklandığı bulmak için, bazı testlerin yapılması ve hastalığın aşaması çok önemlidir. Uzmanlar bu konuda gerekli gördükleri testleri yaparak, tanı koyma işlemlerini gerçekleştirir.

    Bağırsak sağlığı: Dışkınızın rengi ne söylüyor?

    Sifonu çekmeden önce şöyle bir göz ucuyla arkada ne bıraktığınıza bakıyorsanız, dışkınızın zaman zaman farklı renklerde olduğunu görmüş ve endişelenmiş olabilirsiniz; ancak merak etmeyin herkesin başına gelebilen bu durum çoğu zaman tehlike çanlarıyla ilgili değil. Dışkı çeşitli renklerde oluşabilir; kahverengi ve yeşilin tonları normal kabul edilir; yani sağlıklı bağırsak hareketleri ve sindirim sisteminin göstergesidir.

    Dışkı rengi genellikle yediklerinizden ve dışkınızdaki yağları sindiren sarı-yeşil bir sıvı olan safra miktarından etkilenir. Safra pigmentleri gastrointestinal sisteminizde dolaşırken, enzimler tarafından kimyasal olarak değiştirilir ve pigmentler yeşilden kahverengiye doğru döner. Çeşitli sebeplerden dolayı alışık olduğumuz kahverengi, başka bir renkle değişebilir. Dışkı rengi nadiren de olsa potansiyel bir sağlık sorununa işaret edebilir. Gelin, hangi dışkı rengi ne anlama geliyor, yakından bakalım:

    Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

    Kahverengi

    Dışkı, normalde kahverengidir. Farklı renkler, ne yediğinizin ve dışkınızda ne kadar safra olduğunun bir sonucudur. Her şey yolundaysa, yediklerinizde ve sindirim sisteminizde herhangi bir sorun yoksa dışkınız klasik ‘kahverengi’ olacaktır. Peki, ya değilse?

    Yeşil renk

    Yeşilin bazı tonları genellikle normal kabul edilir, bu nedenle bir terslik olduğu anlamına gelmeyebilir. Öte yandan yediğiniz gıdalar, ishal gibi bir sebepten dolayı bağırsaklarınızda çok hızlı ediyor olabilir. Bu nedenle, safranın tamamen parçalanması için zamanı yoktur ve yeşil rengi dışkıda kalır. Ayrıca yeşil gıda boyaları, yeşil yapraklı sebzeler veya yeşil içecekler de dışkınızın yeşil renge dönmesine neden olabilir.

    Sarı renk

    Dışkınızın kahverengiden daha sarı göründüğü zamanlar olabilir. Sarı renk birkaç farklı durumun sinyali olarak kabul edilir. Eğer çok yağlı yemekler yediyseniz ve vücudunuz bu yiyecekleri düzgün bir şekilde sindiremediyse dışkınız sarıya dönebilir. Öte yandan, çölyak hastalığınız varsa; vücudunuz buğday, arpa ve çavdarda bulunan glüten adı verilen bir proteini kaldıramaz ve bu besin gruplarından tükettiğinizde bağırsaklarınız olması gerektiği gibi çalışamaz ve sarı renkli dışkı yapabilirsiniz.

    Beyaz ya da kil rengi

    Bazen, dışkı bir renge sahip olmayabilir; beyaz, açık kil rengi ya da soluk bir görünümle karşılaşabilirsiniz. Bu durum bazı sağlık problemlerine işaret edebilir ve vakit kaybetmeden doktora gitmeniz gerekir. İshal ilaçları, safra eksikliği, karaciğer hastalıkları, safra taşları, tümör ya da safra kanalı tıkanıklığı da soluk renk dışkıya neden olabilir.

    Siyah renk

    Siyah meyankökü ya da yaban mersini gibi çok koyu renkli bir şey yediğinizde ya da demir takviyeleri aldığınızda dışkınız siyaha dönebilir ve bu durum genellikle geçicidir, tehlike arz etmez. Öte yandan siyah renk, sindirim sisteminde, midede ya da yemek borusunda kanama olduğunun göstergesi de olabilir. Eğer yediklerinizden dolayı siyah dışkı gelmediğini düşünüyorsanız, mutlaka doktorunuzla konuşmalısınız.

    Kırmızı renk

    Tuvalette kırmızı veya kırmızımsı dışkı görürseniz hemen paniğe kapılmayın. Önce kendinize son zamanlarda kırmızı yiyecekler yediniz mi diye sorun. Pancar, domates çorbası ya da kırmızı içecekler kırmızı dışkıya neden olabilir. Eğer yediklerinizden olduğunu düşünmüyorsanız dışkınızdaki kırmızılık, kandan kaynaklanabilir. Hemoroid, iltihap ya da kanserin neden olduğu çeşitli sağlık sorunlarından dolayı dışkıda kan ve dolayısıyla kırmızı renk görülebilir. Diyetinizde kırmızı yiyecekler yoksa, vakit kaybetmeden doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

    Dışkı rengi değişikliklerinde ne zaman doktora gitmeli?

    Çoğu zaman, alışık olduğunuzdan farklı bir renk olan dışkı, endişelenecek bir şey değildir. Sindirim sisteminizde ciddi bir durumun işareti olması nadirdir. Ancak beyaz, parlak kırmızı veya siyahsa ve yediğiniz bir şeyden kaynaklandığını düşünmüyorsanız ve çok sık aynı durumla karşılaşıyorsanız vakit kaybetmeden doktorunuza görünün.

    Sağlıklı bağırsak hareketleri için ne yapmalı?

    Beslenme, bağırsak hareketlerini düzenleyen ve dışkının rengini etkileyen en önemli faktör. Ancak bağırsak sağlığını desteklemenin tek yolu sağlıklı beslenmek değil. Yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yaparak da bağırsak sağlığınızı destekleyebilirsiniz:

    • Bol su için
    • Düzenli egzersiz yapın
    • Probiyotik tüketin
    • İşlenmiş gıdalardan uzan durun
    • Stresinizi yönetmeyi öğrenin
    • Sigara ve alkol tüketiminden kaçının
    • Boşaltım sistemini düzenleyen vagus sinirini uyarın
    • Tuvalete çıkma rutini oluşturun
    • Sağlık kontrollerinizi ihmal etmeyin

    Bağırsak sağlığınızı desteklemenize ve sindirimi iyileştirmenize yardımcı olacak daha fazla ipucu için şu yazılarımıza da göz atabilirsiniz:

    Düzenli ve konforlu bir &#;tuvalet&#; deneyimi için boşaltım sürecini destekleyecek 3 yöntem
    Hazmı kolaylaştıran besinler: Sindirim sağlığına dost 14 yiyecek
    İstemsiz bağırsak hareketlerini düzenlemeye yönelik vagus siniri nefes egzersizleri
    Bağırsak sağlığını destekleyen sindirim enzimi bromelain hangi besinde bulunur?

    Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

    Bağırsak kanseri belirtilerini dışkı yoluyla nasıl kontrol edersiniz?

    Woman on the toilet

    Kaynak, Getty Images

    Kanser farkındalığı konusunda kampanyaları ile tanınan, eski İngiliz öğretmen ve BBC'de "You, Me And The Big C" isimli podcasti hazırlayan Deborah James 40 yaşında hayatını kaybetti.

    yılında bağırsak kanseri teşhisi konan James'e, sonrasında bağış kampanyaları başlattı, yarattığı farkındalığın ödülü olarak şövalye ünvanı aldı.

    İki çocuk annesi olan James, bağırsak kanseri çalışmaları ve araştırmalarında kullanılmak üzere yüz binlerce sterlin toplamayı başardı.

    Deborah James, kampanyaları sırasında bağırsak kanserinin erken teşhisinde dışkı kontrolünün önemine dikkatleri çekti.

    BBC Sağlık Muhabiri Philippa Roxby, yaygın bir kanser türü olan bağırsak kanseri ile ilgili merak edilenleri yazdı:

    Bağırsak kanserini nasıl tespit edebilirim?

    Bakmak gereken üç temel husus var:

    • Dışkınızda nedensiz yere olabilecek kan (parlak kırmızı veya koyu kırmızı renkte olabilir).
    • Tuvalete her zamankinden daha fazla çıkmanız ya da daha katı veya cıvık olması gibi dışkınızdaki olabilecek herhangi bir değişiklik,
    • Karnınız şiş ve gerginken hissedilen karın ağrısı ve şişkinlik.

    Ancak şöyle başka belirtiler de olabilir:

    • Hızlı kilo kaybı yaşadıysanız,
    • Tuvaletten sonra bağırsağınızı gerektiği gibi boşaltamadığınızı hissediyorsanız,
    • Normalden daha yorgun veya baş dönmesi hissediyorsanız.

    Bu belirtilere sahip olmak mutlaka bağırsak kanseri olduğu anlamına gelmez, ancak bunları üç hafta ya da daha uzun bir süre boyunca fark ederseniz ve iyi hissetmiyorsanız bir hekime görünmeniz tavsiye ediliyor.

    Bağırsak kanseri bazen dışkının bağırsaktan geçmesini olanaksız kılabilir. Bu da şiddetli karın ağrısı ve kabızlığa neden olabilir. Bu durumda hızlıca sağlık kuruluşlarına başvurulmalı.

    Dışkımı nasıl kontrol ederim?

    Tuvalette çıktığınızda dışkınıza iyi bakmakta fayda var. Ayrıca bundan konuşmaktan da asla çekinmeyin.

    Dışkınızdaki kanın yanı sıra rektal kanamaya (anüs çevresindeki) da dikkat etmelisiniz.

    Parlak kırmızı kanama hemoroitten gelebilir ancak bağırsak kanserinden de kaynaklanabilir.

    Dışkınızdaki koyu kırmızı veya siyah kan, bağırsaklarınızdan veya midenizden gelebilir; endişe verici olabilir.

    Ayrıca, tuvalete çıkmaktaki sıklığınızda normale göre bir değişiklik de fark etmeniz mümkün.

    Veya bağırsaklarınızı gerektiği gibi boşaltmadığınızı ve yeterince sık gitmediğinizi hissedebilirsiniz.

    İngiltere'deki Bağırsak Kanseri Vakfı, doktora gitmeden önce semptom günlüğü tutulmasını tavsiye ediyor.

    Doktorlar, çeşitli bağırsak sorunlarına sahip çok sayıda farklı kişiyi ve semptomlarını bilirler. Dolayısıyla siz de konuyla ilgili rutinlerinizdeki değişiklikleri ve kanamalar hakkında bilgi vermekten çekinmeyin.

    Bağırsak kanserine ne neden olur?

    Kimse bağırsak kanserine tam olarak neyin sebep olduğundan emin değil. Ancak kanserin gelişimini daha olası hale getirebilecek bazı şeyler var:

    • Yaşlandıkça, kanser olma olasılığı artar. Bağırsakta da durum farklı değil. Çoğu vaka 50 yaş üstü yetişkinlerde görülür.
    • Bol miktarda kırmızı et ve sosis, pastırma, salam gibi işlenmiş etleri tüketmek.
    • Sigara içmek birçok kanser riskini artırmakta.
    • Fazla kilolu ya da obez olmak.
    • Bağırsağınızda tümöre dönüşebilen poliplerin olması.

    Kalıtsal mıdır?

    Pek çok vakada bağırsak kanseri kalıtsal değil. Ancak 50 yaşından önce teşhis konmuş herhangi bir yakın akrabanız varsa doktorunuza söylemelisiniz.

    Lynch sendromu gibi bazı genetik durumlar, insanların bağırsak kanseri geliştirme riskinin çok daha yüksek olduğu anlamına gelebilir. Ancak doktorlar bu durumu bilirse bunlar da önlenebilir.

    Riski nasıl azaltabiliriz?

    Bilim insanları, bağırsak kanserlerinin yarısından fazlasının daha sağlıklı bir yaşam tarzına sahip insanlar tarafından önlenebileceğini söylüyor.

    Bu da daha fazla egzersiz yapmak, daha fazla lif ve daha az yağ tüketmek ve günde yaklaşık altı ila sekiz bardak su içmek anlamına geliyor.

    Ama aynı zamanda, herhangi bir semptomla aile hekiminize gitmeniz ve önerilmesi durumunda kanser taramasını da kabul etmek önemlidir.

    Nasıl test olurum?

    Türkiye'de kalın bağırsak kanser taramaları; yaş arasında kadın ve erkek nüfusa Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) iki yılda bir ücretsiz olarak yapılıyor.

    Sağlık Bakanlığı, yaş arasında kişilere, her 10 yılda bir de kolonoskopi ile tarama öneriyor.

    Ailede kalın bağırsak polipleri, kalın bağırsak kanseri, ülseratif kolit, Crohn Hastalığı ya da kalıtsal polipozis veya polipozis dışı sendrom öyküsü olan bireylerde ise 40 yaşından itibaren tarama yapılabiliyor.

    Daha genç bir yaş grubundaysanız ve semptomlarınız varsa da aile hekiminize başvurmalısınız. Tek başınıza yapabileceğiniz test kitleri satın almamalısınız. Çünkü buradan çıkan sonuçlar kafa karıştırıcı olabilir.

    Ne tür tedaviler var?

    Bağırsak kanseri, özellikle erken teşhis edilirse tedavi edilebilir.

    Tedaviler kişilere göre uyarlanabiliyor. Genetik testler, bireylerde uygulanacak tedavide değişiklik sağlayabilir.

    Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın aktardığına göre bağırsak kanserinde cerrahi, ilaç tedavisi (kemoterapi) ve ışın tedavisi (radyoterapi) gibi farklı tedavi seçenekleri uygulanmakta.

    Kanserin farklı evreleri nelerdir?

    • Birinci evre kanser - Küçüktür, ancak yayılmamıştır.
    • İkinci evre kanser - daha büyüktür, ancak hala yayılmamıştır.
    • Üçüncü evre kanser - lenf düğümleri gibi bazı çevre dokulara yayılmıştır.
    • Dördüncü evre kanser - vücutta başka bir organa yayılarak ikincil bir tümör oluşturur.

    nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.