emlak vergisi kim öder / Emlak Vergisi İntifa Hakkı Sahibi Mi Öder? - Biyos

Emlak Vergisi Kim Öder

emlak vergisi kim öder

Kimler emlak vergisinden muaf?

Türkiye sınırları içerisinde gayrimenkulü olanların, her yıl Mayıs ve Kasım aylarında iki taksit halinde emlak vergisi ödemeleri gerekiyor. Bina, arsa ve arazi için ödenen bu vergileri belediyeler tahsil ediyor. Bu kapsamda yılı ilk taksitinin bu ay sonuna kadar () ödenmesi gerekiyor.

Bazı kişiler ise belli şartları sağlamaları halinde emlak vergisinden muaf oluyorlar. Aslında muaf demek pek de doğru değil, onlar için emlak vergisi oranı indirimli (yüzde 0) olarak uygulanıyor. Bu konuyla ilgili başta emeklilerden olmak üzere çok birçok kişiden sorular geliyor.

Biz de bu yazımızda, indirimli vergi oranı kapsamına giren mükelleflerin sorduğu sorulara, Vergi İdaresince verilen yazılı cevapları (mukteza) baz alarak cevap bulmaya çalışacağız.

1. İndirimli emlak vergisi uygulamasından kimler yararlanabiliyor?

Aşağıda sayılan kişiler indirimli emlak vergisi oranı (yüzde 0) uygulamasından yararlanabiliyorlar. Yani bu kişiler kapsama giren meskenleri için emlak vergisi ödemiyorlar:

  • Emekliler,
  • Hiçbir geliri olmayanlar,
  • Engelliler,
  • Gaziler,
  • Şehitlerin dul ve yetimleri.

2. Uygulamadan yararlanma şartları nelerdir?

İndirimli emlak vergisi oranı (yüzde 0) uygulamasından yararlanmak isteyen yukarıdaki kişilerin hepsi için geçerli bazı şartlar bulunuyor. Bunlardan ilki, Türkiye sınırları içinde sahip olunan konutun (imar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi alınmış konutlar dahil) brüt yüzölçümünün metrekareyi aşmaması. Diğer şart ise sadece tek bir konuta (mesken) sahip olunması.

Buna göre kapsama giren kişilerin, birden fazla meskene veya birden fazla meskende hisseye sahip olmaları durumunda, indirimli vergi oranı (yüzde 0) uygulamasından yararlanmaları mümkün olmuyor. Bu durumda sahip oldukları bütün gayrimenkuller için emlak vergisi ödemeleri gerekiyor.

Ayrıca indirimli oran uygulaması sadece konuta ilişkin olduğu için, bir tane dahi olsa sahip olunan işyeri için emlak vergisi ödenmesi gerektiği unutulmamalı. Belli zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler (yazlık gibi) için de bu haktan yararlanılamıyor.

Bir de bu kişilerin ilgili belediyeye başvurarak durumlarına uygun form veya taahhütnameleri doldurmaları gerektiğini de hatırlatmak isteriz.

Emekliler

3. Yukarıdaki genel şartların dışında emekliler için özel şartlar var mı?

Sosyal güvenlik kurumlarından emekli, dul, yetim, ölüm ve malûliyet aylığı alan emeklilerin sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanabilmeleri için, belirtilen aylıkların dışında, başka gelirlerinin olmaması gerekiyor. Yani ücret, kira, ticari kazanç veya serbest meslek kazancı gibi gelirleri olan emekliler bu imkandan yararlanamıyor.

Ancak emekli maaşı dışında, sadece menkul sermaye iradı (örneğin banka faizi, temettü gibi) elde eden emekliler için özel bir durum var. Buna göre yılındaki söz konusu gelirleri 53 bin liradan az olan emekliler, yılında metrekareyi geçmeyen tek meskenleri için emlak vergisi ödemeyecekler.

4. Sahip olduğu tek konutu kiraya verip başka bir evde kiracı olarak oturan emekli, indirimli emlak vergisi oranından yararlanabilir mi?

Emekli maaşı dışında başkaca bir geliri olmayan kişi, sahip olduğu meskeni kiraya verip kendisi de kirada oturuyorsa, indirimli vergi oranı avantajından yararlanabilir. Ancak, kira sözleşmeleri eşi adına düzenlenen mükellefler söz konusu meskenleri için bu imkândan yararlanamıyorlar.

5. Kendine ait tek evi kiraya verip eşine ait evde oturan emekli indirimli emlak vergisi oranından yararlanabilir mi?

Sahip olunan tek meskeni kiraya vererek gayrimenkul sermaye iradı elde edilmesi ve eşe ait evde oturulması durumunda, söz konusu mesken için indirimli emlak vergisi oranı uygulanmasından faydalanılamıyor.

6. Her ikisi de emekli ve birer konuta sahip olan eşlerin ikisi de indirimli emlak vergisi oranından yararlanabilir mi?

Sahip olunan meskende bizzat oturuluyor olması ve eşe ait meskenin kiraya verilmesi durumunda, sadece oturulan mesken için indirimli emlak vergisi oranı (sıfır) uygulanır. Eşe ait meskenin kiraya verilmemesi ve bu meskenden gelir elde edilmemesi durumunda ise her iki mesken için de bu avantajdan yararlanılması mümkün.

7. İkamet ettiği meskenin yanı sıra; işyeri, arsa ve araziye sahip olan emekli, mesken için indirimli bina vergisi oranından yararlanabilir mi?

Burada kriter, söz konusu gayrimenkullerden gelir elde edilip edilmemesi. Yani gelir getirmeyen işyeri, arsa ve araziler emeklinin bu uygulamadan yararlanmasına engel teşkil etmiyor. Ancak belirtilen gayrimenkullerden gelir (kira gibi) elde edilmesi durumunda indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanılamıyor.

8. Tapuda adına kayıtlı tam mülkiyet ve kuru mülkiyet olmak üzere iki ayrı meskeni olan emekli sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanabilir mi?

Tam mülkiyet ve kuru mülkiyet olmak üzere adına kayıtlı iki ayrı taşınmazı olan mükellefler indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlanamazlar.

9. Yurt dışında bir sosyal güvenlik kurumundan emekli maaşı alan bir kişi indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanabilir mi?

Yasa hükmünde yer alan “kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumları” ifadesinden Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulan sosyal güvenlik kurumlarının anlaşılması gerekiyor. Bu nedenle yurt dışındaki bir sosyal güvenlik kurumundan aylık alan kişiler, indirimli (sıfır) bina vergisi uygulamasından yararlanamıyorlar.

Emekli olduğunu geç bildiren kişi, geçmişe dönük olarak indirimli emlak vergisi oranı uygulamasından yararlanabilir mi?

Gerekli şartları taşımakla birlikte verilmesi gereken formun veya emlak vergisi bildiriminin süresinde verilmemesi, indirimli bina vergisi oranının (sıfır) uygulanmasına engel teşkil etmiyor. Gerekli formların daha sonra verilmesi halinde, bu uygulamadan, zamanaşımı süreleri dikkate alınmak suretiyle geçmişe dönük olarak faydalanılabiliyor.

Engelliler

Belediye engellilerden hangi belgeleri istiyor?

Engelli kimlik kartı sahibi mükelleflerin, bu kartlarını belediyede ilgili görevliye ibraz etmeleri ve dolduracakları forma fotokopisini eklemeleri yeterli.

Engelli kimlik kartı olmayanların ise tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınmış sağlık kurulu raporunun aslını veya onaylı örneğini belediyeye ibraz etmeleri gerekiyor. Ayrıca raporun fotokopisinin de belediyede doldurulan forma eklenmesi şart.

Engelliye ait hisseli dükkânların olması durumunda, engelli kişi sahip olduğu tek meskeni için indirimli bina vergisi oranından yararlanabilir mi?

Engellilerin bir işte çalışmaları, herhangi bir şekilde gelir elde etmeleri veya işyeri, arsa veya araziye sahip olmaları, brüt metrekareyi geçmeyen tek meskenleri için indirimli bina vergisi oranından (sıfır) yararlanmalarına engel teşkil etmiyor.

Sahip olduğu tek meskeni kiraya vererek yakınlarının yanında oturan engelli kişi indirimli vergi oranından yararlanabilir mi?

Engelli kişilerde gelir şartı aranmadığından sahip olunan tek meskenini kiraya vererek yakınlarının yanında oturan engelli kişilerin, kirada bulunan meskeni için indirimli bina vergisi uygulamasından yararlanmaları mümkün.

Şehitlerin dul ve yetimleri ile gaziler

Şehitlerin dul ve yetimleri ile gazilerin bu imkândan yararlanmak için ne yapmaları gerekiyor?

Şehitlerin dul ve yetimleri ile gazilerin brüt metrekareyi geçmeyen tek meskenleriyle ilgili indirimli bina vergisi oranından (sıfır) yararlanabilmeleri için kendi durumlarına ilişkin formu imzalayarak belediyeye vermeleri yeterli. İlgili belediye tarafından mükelleflerin durumuna ilişkin bilgiler Sosyal Güvenlik Kurumundan elektronik ortamda sağlanabiliyor.

Hiçbir geliri olmayanlar

Hiçbir geliri olmayan kişiler için genel şartlar dışında hangi şartlar aranıyor?

İsmi üzerinde bu kişilerin; ücret, ticari, sınai veya mesleki faaliyet geliri, tarımsal faaliyet geliri, gayrimenkul geliri vb. hiçbir gelirinin bulunmaması gerekiyor. Menkul sermaye iratları için belirlenen ve emekliler için uygulanan sınır ( yılında 53 bin liradan az menkul sermaye iradı) bu kişiler için de geçerli.

Tek meskene sahip hiçbir geliri olmayan bir ev hanımı, eşinin çalışması durumunda indirimli bina vergisi oranı uygulamasından yararlanabilir mi?

Hiçbir geliri olmayan mükelleflerin eş ve çocuklarının gelir veya meskene sahip olması durumu, indirimli vergi uygulanmasına engel teşkil etmiyor. Bu nedenle diğer şartların varlığı halinde indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlanabilirler.

65 yaş maaşı alanlar veya nafaka alan kişiler sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanabilir mi?

Hiçbir geliri olmadığını beyan eden kişilerin; ücret, ticari, sınai, mesleki ve zirai faaliyet geliri ile menkul ve gayrimenkul sermaye iradı, faiz ve temettü veya benzeri bir gelirinin olmaması gerekiyor. Gelirleri sadece nafaka veya 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesizlerin aldığı maaş olan kişiler, metrekareyi aşmayan tek meskenleri için indirimli bina vergisi oranı (sıfır) imkânından yararlanabilirler.

 

Blog


sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince; Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor.

Taşınmazın bağlı olduğu belediyeye ödenmesi gereken emlak vergisi için ödemeler senede 2 eşit taksit halinde yapılıyor. Verginin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor.

Vergiyi taşınmazın sahibi ödüyor. Peki taşınmazda intifa hakkı sahibi varsa ne olur? Emlak vergisini intifa hakkı sahibi mi öder?

Gayrimenkulün intifa hakkı sahibinin Emlak Vergisini ödeyip ödemeyeceği hakkında genelge gereğince; bir binanın intifa hakkına sahip olunması halinde malik değil, intifa hakkı sahibi emlak vergisi mükellefi oluyor. İlgili genelge şu şekilde;

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

Sayı :BGİB

Konu :Gayrimenkulün intifa hakkı sahibinin Emlak Vergisini ödeyip ödemeyeceği hk.

İlgide kayıtlı dilekçede, … İlçesi sınırları içerisinde yer alan gayrimenkullerinizin intifa hakkı üzerinizde kalmak şartıyla Sosyal Güvenlik Kurumuna bağışladığınızdan bahisle söz konusu gayrimenkullerin emlak vergisini maliki mi yoksa intifa hakkı sahibinin mi ödeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

sayılı Emlak Vergisi Kanununun 3 üncü maddesinde, “Bina Vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler öder.” hükmü yer almaktadır.

Öte yandan, sayılı Türk Medeni Kanununun ve izleyen maddelerinde düzenlenen intifa hakkı, sahibine konusu üzerinde tam yararlanma yetkisi veren bir hak olup taşınmazlarda tapu kütüğüne tescil ile kurulmaktadır.

Bu hükme göre, bir binanın intifa hakkına sahip olunması halinde malik değil, intifa hakkı sahibi emlak vergisi mükellefi olmaktadır. Bu nedenle, gayrimenkulün intifa hakkına sahip olanın emlak vergisini ödemesi gerekmektedir.

Bu itibarla, …. ….. İlçesi sınırları içerisinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumuna bağışladığınız gayrimenkuller için adınıza tesis edilen intifa hakkının tapu kütüğüne tescil edilmesi halinde emlak vergisini intifa hakkı sahibi olarak tarafınızdan ödenmesi gerekmektedir.






Ücretsiz Apartman Site Yönetim Programı

Başlangıç planı şimdi ve her zaman ücretsiz


Emlak vergisi, ülkenin neredeyse en geniş kitlesini ilgilendiren vergi türü. Gayrimenkul sahiplerinin tamamını ilgilendiriyor. Ancak hala kimlerin emlak vergisinden muaf olduğu, kimlerin vergi vereceği soruları cevap bulmuş değil. Bir çok kişi emlak vergisinden muaf olduğu halde ödemeye devam ediyor. İşte bunun için size küçük bir rehber hazırladık. Kimler emlak vergisi öder, kimler muaf, indirimden kimler nasıl yararlanabilir, gibi sorulara cevap vereceğiz.

Emlak vergisi ödemek zorunda mıyım? Kimler emlak vergisi ödemek zorunda?

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan daire, arsa, dükkan vs tüm gayrimenkuller için ödeniyor. Bina veya arazinin sahibi, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya araziyi sahibi gibi kullananlar vergi mükellefi konumunda. Eğer binanın tamamı değil de bir kısmının sahibi iseniz, arsanız hisseli ise de sonuç değişmiyor. Herkes sahibi olduğu kısmı kadarının vergisini veriyor. Mirastan kalan mülklerde ise borcun tamamından tüm mükellefler sorumludur.

Emlak Vergisi&#;nden kimler muaf? Kimler emlak vergisi vermez?

Arsa, dükkan gibi gayrimenkullerde emlak vergisi istisnası yok, yani bu tarz gayrimenkulü olan vergi vermek zorunda. İstisna yalnızca konut sahipleri için uygulanıyor. Bunun için aranan şartlar ise;

*Dairenin brüt metrekareyi geçmemesi

*Başka evinizin olmaması

*Görünen gelirinizin olmaması

Tek meskene sahip; geliri olmayan işsizler, ev hanımları vergi vermiyor. Ayrıca tek evi olan engelliler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri ile emekliler, başvurmaları halinde emlak vergisinden muaf olabiliyor.

Ancak hatırlatalım, her türlü muafiyet için gerekli belgelerle başvurmak gerekiyor. Belediye, muaf olma özelliklerini taşısanız da, başvurmadığınız sürece vergi almaya devam ediyor.

Emlak vergisinden muaftım, ama başvurmadım. Şimdi başvursam eski ödediklerimi geri alabilir miyim?

Evet, emlak vergisi muafiyeti geriye doğru 5 yıl süreyle işliyor. Yani muaf olduğunuzdan habersiz bir şekilde ödediğiniz emlak vergilerini belediyeye başvurarak geriye dönük alabilirsiniz. Belediyenin bu talebe olumsuz yanıt vermesi halinde ise mahkeme kararıyla bu vergiler geri alınabiliyor.

Emlak vergisinde indirim var mı? Emlak vergisi indiriminden yararlanabilir miyim?

yılından itibaren yeni inşa edilen binalardan konut alanlara, 5 yıl süreyle emlak vergisi geçici muafiyeti uygulanıyor. Buna göre konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, 5 yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutuluyor. Yani indirim oranı yüzde Bu indirimi almak için de konutu satın aldığınız yıl belediyeye başvuruda bulunmanız gerekiyor.

Satılan gayrimenkulün emlak vergisini kim öder?

gayrimenkul alım satımları sırasında konu olan bir nokta da budur. Gayrimenkul satın alan kimselerin vergi mükellefiyeti bir sonraki sene içerisinde başlıyor. Buna göre &#;de satılan gayrimenkulün emlak vergisini eski mal sahibi öder. Yeni mal sahibinin vergi sorumluluğu yılında başlar.

Emlak vergisi oranı nedir? Emlak vergisi oranı nasıl hesaplanır?

Emlak vergisi oranları büyükşehirler ve küçük şehirlere göre değişiklik gösterir.

Emlak vergisi oranı büyükşehirlerde konutlar için rayiç bedelin binde 2&#;si, iş yerleri için binde 4&#;ü, imarlı arsalar için binde 4&#;ü, imarsız arsalar için binde 6&#;sıdır. Rayiç bedeli belediye belirler ve genelde gerçek değerinin çok altında olur.

Büyükşehirlerde bin lira rayiç bedele sahip bir konut için TL, aynı değere sahip iş yerleri için TL, aynı değere sahip bir imarlı arsa için TL, aynı değere sahip imarsız bir arsa içinse TL senede emlak vergisi ödenir. 2 eşit taksitle ödendiğinden her taksitte söz konusu bedelin yarısı ödenir.

Emlak vergisi oranı büyükşehir ilan edilmemiş şehirlerde konutlar için rayiç bedelin binde 1&#;i, iş yerleri için binde 2&#;si, imarlı arsalar için binde 2&#;si, imarsız arsalar için binde 3&#;üdür.

Buna göre büyükşehir olmayan yerlerde bin lira rayiç bedele sahip bir konut için TL, iş yeri için TL, imarlı arsa için TL ve imarsız arsa için TL emlak vergisi ödenir.

Emlak vergisini ödemezsem ne olur? Ne kadar ceza uygulanır?

Emlak vergisini ödemeyebilirsiniz. Bu durumda hakkınızda haciz işlemi uygulanmaz ama gecikme faizi alınır. Ödenmeyen emlak vergisinde ödenmeyen her ay için  yüzde   oranında gecikme cezası uygulanır. ödemek istediğinizde verginin aslıyla birlikte cezasını da ödemek zorunda kalırsınız. Özellikle gayrimenkulün satışı sırasında resmi makamlarca emlak borcunun olmaması şartı aranmaktadır.

Emlak vergisi ne zaman ödenir?

Emlak vergisi yıl içinde 2 eşit taksitte ödenir. Her yıl ilk taksit 1 Mart Mayıs tarihleri arasında, ikinci taksit ise 1 Eylül Kasım tarihleri arasında ödenir.

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası