33 haftalık bebek görüntüleri / 33 Haftalık Gebelik

33 Haftalık Bebek Görüntüleri

33 haftalık bebek görüntüleri

33 Haftalık Gebelik

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>


32. hafta34. hafta 

 

 

33. hamilelik haftası

(32+0 - 32+6. GÜNLER)

Bazı anne adaylarının ileri gebelik haftalarına kadar "karınları çıkmayabilir". Bu, doktorunuz ultrasonda bebeğinizin ölçülerini normal bulmuş olmak şartıyla bebeğin gelişmesinde bir problem olmasından değil, anne adayının yapısal özelliklerinden kaynaklanan bir durumdur.

Daha önceki haftalarda öğrendiğiniz gibi, ayak bileklerinde şişmeler normal gebelik bulguları olarak kabul edilir.

Vücut dokularında sıvı tutulumu bu haftalarda el parmaklarınızda uyuşmalara neden olabilir. Medyan sinir bileğin içinde yerleşik karpal tünel adı verilen bir boşluktan geçerek parmaklara ulaşır. Bu kanalın genişliği tam olarak sinirin genişliği kadardır. Dokularda sıvı tutulumu bu kanalı daralttığında el parmaklarınızda uyuşma, yanma ve elektriklenme hissi ortaya çıkabilir. Tamamen selim tabiyatlı ve gebelikten sonra ortadan kalkacak olan bu durum ileri boyutlara vardığında karpal tünel sendromu adını alır ve tedavi gerektirebilir. Tedavide genellikle el parmakları belli bir pozisyonda sabitlenecek şekilde atele alınır. 


Video: Ayaklarda şişme ( ödem) gebelik zehirlenmesi belirtisi olabilir mi?


DOĞRUSUNU ÖĞRENELİM 

Haftalardan beri ziyaret etmekte olduğunuz gebelik.org sitesi yayın hayatına 11/12/1999'da başlamıştır. Bu tarihten beri kullanıcı sayısı giderek artmış olan site şu ana kadar yaklaşık 445 milyon kez ziyaret edilmiştir (mayıs 2021). 

Sitenin eski iletişim kolu olan Anneler Kulübüne  bugüne kadar 129800 kişi üye olmuştur. Bu üyeler bugüne kadar yaklaşık 370 adet fiziksel buluşma gerçekleştirmişlerdir. Bu kulübün büyüyüp genişlemesine karşın yine aynı zamanlarda kurulan Baba Adayları Kulübü ilgi görmemiştir. 

Sitenin ilk açıldığında görünümü yukarıdaki gibiydi.

Sitedeki bilgiler 9 Ay 10 Gün Hafta Hafta Hamilelik  adlı kitabın ve bir gazetenin yine 9 Ay 10 Gün adlı ekinin temelini oluşturmuştur.

Sitedeki bilgiler bugüne kadar izin alınarak veya izinsiz bir şekilde, gazete ve dergilerde binlerce kez yayınlanmıştır.

Internet kullanıcılarının beklentilerinin yıllar içinde değişmesine paralel olarak Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı ve Dr. Kağan Kocatepe Instagram Profili oluşturulmuştur ve anne adaylarına gebelik, doğum ve sonrasına yönelik içerik yayınlamaya devam etmektedir.



Bu gebelik haftasından önceki iki hafta boyunca bebeğinizin amniyon sıvısı miktar olarak en yüksek aşamadaydı. Doğuma kadar da miktarı (nispeten) sabit kalır.

Amniyon sıvısı bebeğinizi dış ortama karşı koruyan steril bir sıvıdır. Bebeğiniz bu sıvıyı yutar, akciğerlerinden ve cildinden de emilerek kana geçer. Eksilen sıvı bebeğinizin idrar yapmasıyla yeniden tamamlanmış olur. Sıvının içinde bebeğinizin vücut biyokimyasını yansıtan maddeler dışında, cildinden dökülen hücreler, verniks, lanugo ("tüy") gibi maddeler de bulunur.

Bebeğin sıvısının azalması kordona baskı oluşması riskini artırması nedeniyle ciddi bir durumdur. Her ultrason değerlendirmesinde doktorunuz bebeğinizin gelişmesi yanında mutlaka amniyos sıvısı miktarını da değerlendirmektedir.


Video: AMNİYON SIVISI NASIL OLUŞUR? ULTRASONDA SIVI AZLIĞI VE FAZLALIĞI NEDEN OLUR, ÖLÇÜMÜ NASIL YAPILIR?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Bebeğinizin beyin dokusunun hızlı bir şekilde büyümesi nedeniyle bu hafta içinde baş ölçüleri de nispeten hızlı bir şekilde büyür.

Yandaki ultrason resminde BPD (Biparietal diameter=bebeğinizin enlemesine baş çapı, şakaklar arası mesafe) ve HC (Head circumference=baş çevresi) ölçümünü görüyorsunuz.

15. haftadan itibaren her ultrason yapıldığında bu ölçümler karın çevresi (AC) ve uyluk kemiği (FL) ile birlikte rutin ölçülmekte ve bebeğin kilosunun belirlenmesine kısmen yardımcı olmaktadır.


Video: Bebeğin ultrasonda kafasının büyük veya küçük olması bir sorun teşkil eder mi?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Ciltaltında yağ dokusu depolanmaya devam ettikçe bebeğinizin rengi kırmızıdan pembeye dönmeye başlar. Erkek bebeklerin testisler artık tümüyle karın boşluğundan normal yerleri olan skrotuma (torba) inmişlerdir.


Bu haftanın sonunda bebeğinizin boyu yaklaşık 42 cm. ve ağırlığı 2000 (1480-2750) gram!


Video: Bebekler anne karnında sıkışırlar mı, rahim içinde yerleri daralır mı?



HAFTANIN ÖNERİSİ

Pre-eklampsi kelimesinin türkçe tam karşılığı bulunmamasına karşın bu kelimenin önemi büyüktür ve her anne ve baba adayı bu kelimeyi en az sezaryan kelimesini bildiği kadar bilmelidir:

"Pre" öncesi, "eklampsi" ise "sara benzeri nöbet" anlamına gelmektedir. Preeklampsi tedavi edilmediğinde anne adayında bilinç kaybıyla birlikte sara benzeri nöbetlere yol açabildiğinden hastalığa bu isim verilmiştir, ancak belirtiler bunlarla sınırlı değildir. 

Yalnızca gebelikte görülen bu hastalığın erken tanısı ve gerekli durumlarda doğumun gerçekleştirilmesiyle anne adayı şifaya kavuşmakta ve bebek de preeklampsinin çok erken gebelik haftalarında ortaya çıktığı olgular hariç, çoğu durumda sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmektedir.

Yaklaşık yüz anne adayından altısında (%6!) görülmesi ve tanısının nispeten kolay olması nedeniyle doktorunuz her muayenede sizin tansiyonunuzu ölçmekte ve gerekli durumlarda idrarda protein (albumin) incelemesi yapmaktadır. Bu hastalıktan etkilenmemek için size düşen görev kendinizde en yukarıda yazının başında anlatılan belirtilerden birini saptadığınızda muayene gününüz olmasa dahi doktorunuza haber vermenizdir.




Video: GEBELİK ZEHİRLENMESİ (PREEKLAMPSİ) RİSKLİ MİDİR, KİMLERDE GÖRÜLÜR,NASIL TANI KONUR VE TEDAVİ EDİLİR?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

32. hafta34. hafta 

 

 


Hafta hafta hamilelik video ağırlıklı versiyon için tıklayın >>

Hamilelikte 33. haftada anne adayı ve bebekte değişiklikler nelerdir?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>


Önceki hafta - Sonraki hafta 

Gebeliğinizin 33. haftasında neler oluyor?

32+0, 32+6. günler arasındayız,

33. gebelik haftasındayız.

Daha önce de zaman zaman belirtmiştik anne adayları aynı gebelik haftasında olan anne adaylarıyla karın büyüklüklerini karşılaştırmayı genelde çok severler ve de çevreden de yorumlar alırlar. İşte "karnın küçük kaldı, karnın çok büyüdü". Özellikle "karnın küçük kaldı" yorumu çok fazla yapılır. "Bebeğini yeterince besleyemiyorsun, bebek ufak doğacak, ele avuca gelen bir bebek olmayacak, kolay büyütemeyeceksin".


Video: "Hiç bir şey yemiyor!": Anne adaylarına eşi ve yakın çevresinden gelen en büyük psikolojik baskı.

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Gerçek şu ki, gerçekten de bebeğiniz ortalama bir bebeğe göre daha ufak olabilir. Ama bu onun sağlıksız olduğu anlamına gelmez.

Ne demiştik? Miadında bir gebelikte 2500 gramlık bir bebek de normal, 4000 gramlık bir bebek de normal.

Karın büyüklüğüne gelince, aynı gebelik haftasında olan iki anne adayının karınları birbirinden çok çok farklı olabilir.

Bebeğin ölçümleri, ultrasonografi ölçümleri ne diyorsa karın büyütlüğünden bağımsız bir şekilde gebelik haftası odur.

Yani 32. haftada 33. haftada bulunan bir anne adayının karnı daha ufak görünse bile ölçüleri eğer bu haftayı gösteriyorsa o zaman karın büyüklüğünü hiçbir şekilde kafaya takmaya gerek yok.


Video: Bebek, anne adayının karnına dokunulmasından ve bastırılmasından rahatsız olur mu, risk yaratır mı?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Vücut dokularında sıvı tutulumu oldukça fazla olabilir bu haftalarda ve buna bağlı olarak el parmaklarında uyuşmalara neden olabilir.

Medyan sinir adı verilen ve bileğin içinde yerleşik karpal tünel adı verilen boşluktan geçen sinir parmaklara ulaşır ve onların sinirini oluşturur.

Bu kanalın genişliği yaklaşık olarak sinirin genişliği kadardır. Dokularda sıvı tutulumu bu kanalı daralttığında, ödeme bağlı olarak, el parmaklarında uyuşma, yanma ve elektriklenme hissi ortaya çıkabilir.

Tamamen selim tabiatlı ve gebelikten sonra ortadan kalkacak olan bu durum ileri boyutlara vardığında karpal tünel sendromu adını alır ve tedavi gerektirebilir. Tedavide genelde el parmakları belli bir pozisyonda sabitlenecek şekilde atele alınır. Ateli siz kendiniz de medikalcilerden temin edebilirsiniz aslında. Bunun için doktora gitmeyedebilirsiniz.



Hafta hafta gebelik video serisini izledikçe sağ üst köşede bir resim görüyorsunuz. Bu resim 9 ay 10 gün, Hafta Hafta Hamilelik adı verilen kitabımızın kapak resmi.

Daha önce başka bir yayınevinden çıkarken, birkaç sene önce İnkılap Yayınevi'ne alındı ve içinde hamilelikle ilgili tüm bilgiler yer alıyor.

Eğer bir anne adayı olarak daha çok böyle elle tutulur bir şeye bakmak istiyorsanız, yani kitap okumayı seviyorsanız eğer, o zaman bu kitabı temin edebilirsiniz.


 

Video: 9 Ay 10 Gün - Hafta hafta hamilelik kitabı (Yayıncı : İnkılap, Yazar: Dr. Kağan Kocatepe)

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Bu gebelik haftasından önce 2 hafta boyunca bebeğin amniyon sıvısı miktar olarak en yüksek aşamada demiştik. Doğuma kadar da miktarı nispeten azalıyor. Onun için yeterli oluyor ama tabii ki örneğin 4 boyutlu ultrasonografi görüntülerinde bizim ihtiyacımız olan amniyon sıvısı özellikle 27. hafta ile 32. haftalar arasında bize çok güzel görüntüler sağlarken bu haftalardan itibaren o amniyotik cep dediğimiz bebeğin kaliteli 4 boyutlu görüntüsünü sağlayan sıvı cebine ulaşamıyoruz o kadar kolay.

O yüzden de bu haftadan itibaren dört boyutlu ultrason görüntüleri de biraz daha düşük kalitede olabilir. Ama bazı bebekler sonuna kadar çok güzel kaliteli görüntüler verebiliyor.


Video: 4 boyutlu ultrasonda bebeğin burnu yassı ve büyük görünür, gerçek görünüm profil kesitindeki gibidir

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Amniyon sıvısı neydi? Bebek idrar olarak yapıyor rahim içine ondan sonra onu yutuyor. Ama tabii ki içinde hiçbir zehirli madde olmadığı için bebeğin idrarını yutması herhangi bir soruna neden olmuyor.

Amniyon sıvısı ne işe yarıyor?

Bebeğin bir kere kordonunun hiç bir şekilde sıkışmadan sabit bir şekilde içeride bulunmasını sağlıyor. Artı bebeğin de rahim duvarlarına değmeden güzel bir şekilde gelişimine katkıda bulunuyor.

Biz her ultrasonografide her zaman amniyon sıvısına mutlaka bakarız. Özellikle miad dolduktan sonra amniyon sıvısı azalmaya başlayacağı için, belli bir kritik sınıra geldiği zaman artık doğumun gerçekleştirilmesi yönünde bile karar verdiren bir kriterdir amniyon sıvısı.

Hatta ve hatta bazen bebek miadına ulaşmadan bile eğer amniyon sıvısı kritik bir seviyeye gelmişse, mutlaka su gelmesi nedeniyle olmak zorunda değil, ender olarak su gelmesine bağlı olarak da olabiliyor, bebek amniyon sıvısını yeterince üretemediğinde belli bir kritik seviyenin altına gelirse o zaman doğumun gerçekleşmesi gerekebilir. Özellikle gelişme geriliği olan bebeklerde amniyon sıvısı azalmalarına karşı daha duyarlı oluyoruz.

Neden özellikle gelişme gerilikli bebeklerde amniyon sıvısı azalma eğiliminde oluyor?

Çünkü bebek kendisine gelen kan miktarını daha çok hayati olan organlarına yönlendiriyor. Hayati olan organlar nelerdir? Bir kere beyin ve kalp, bir de böbrek üstü bezi. Böylece böbreklere giden kan miktarı nispeten azalıyor. Böbreklere giden kan miktarı nispeten azalınca da bebek daha az idrar yaptığı için amniyon sıvısı da azalmış oluyor özellikle gelişme geriliği eğilimli olan bebeklerde. Ama gelişme geriliği tıbbi bir tanı unutmamak lazım.

Karnınızın büyüklüğüne bakarak, bebeğinizin ölçümlerinin 10 gün daha ufak çıkmasına bakarak gelişme geriliği tanısı konmaz.

Gelişme geriliği dediğim gibi tıbbi bir olaydır ve özellikle de baştan itibaren kendini göstermeye başlar.

Ama sağlıklı ufak bebek dediğiniz şey daha farklı bir şey: Minyon tipli bebekler dediğim gibi doğum kilosu 2500 gram sınırına yakın olan bebekler.

Bebeğin kilo ölçümlerini nasıl değerlendiriyoruz? 4 tane ölçümüz var. BPD ve HC, kafa ölçümleri, uyluk kemiği ölçümü, bir de karın çevresi ölçümü.



Cilt altında yağ dokusu depolanmaya devam ettikçe bebeğin rengi kırmızıdan pembeye dönmeye başlıyor. Doğumda da zaten genelde pembe oluyor.

Erkek bebeklerin testisleri artık tümüyle karın boşluğundan normal yerleri olan skrotum adını verdiğimiz yapıya inmişlerdir bu haftada. Bir kısmı tabii ki gecikebilir. Ama bebek doğduktan sonra çocuk doktorunun yaptığı kontroller arasında testislerin yerine inmiş olup olmadığını kontrol etmek de mutlaka var erkek bebeklerde.

Bu haftanın sonunda bebeğin boyu yaklaşık olarak 42 santimetre ve ağırlığı 2000 gram.

Ama dikkat: 1480 gram da normal, 2750 gram da normal.

Bebeğin kilo ölçümlerini nasıl değerlendiriyoruz? 4 tane ölçümüz var. BPD ve HC, kafa ölçümleri, uyluk kemiği ölçümü, bir de karın çevresi ölçümü.


Video: BEBEĞİN KİLOSU İLE SAĞLIĞI ARASINDA BİR İLİŞKİ VAR MI? KİLOLU DOĞAN BEBEK DAHA SAĞLIKLI MI OLUR?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

EK BİLGİ: Preeklampsi

Preeklampsiden zaman zaman bahsetmiştik. Aslına bakarsanız gebelik takibine gidilmesinin en önemli nedenlerinden bir tanesi preeklampsi adı verilen durumun tanısını koymak.

Çok basit bir tansiyon ölçümü ile tanısı konuluyor, şüpheleniyor daha doğrusu.

Tansiyonu yüksek bulduğumuz zaman beraberinde idrarda protein bakıyoruz. İdrarda proteini ya tam idrar tahlili şeklinde bakıyoruz, bazen de 24 saatlik idrarda protein miktarına baktığımızda oluyor gerekirse eğer.

Preeklampsi ilk gebelikte yaklaşık olarak %6 oranında görülen bir şey.

Türkçe tam karşılığı yok ama gebelik zehirlenmesi olarak geçiyor. Pre öncesi demek, eklampsi ise sara benzeri nöbet demek.

Yani preeklampsi olan bir anne adayı eklampsi yani sara benzeri nöbet geçirme riski ile karşı karşıyadır.

Bu, tanısı konulabilen ve tedavi edilebilen bir durum ve de her gebelik muayenesinde hiç ultrason yapılmasa bile sadece bir tansiyon ölçümü bile yapılsa bunun tanısı, daha doğrusu şüphelenmesi rahatlıkla sağlanabiliyor ve idrarda protein bakılıyor gerekirse.

Gebelik muayenelerine gidilmeyen dönemlerde ise bazı belirtiler de preeklampsiden şüphelenmesini sağlayabilir: Ellerde ve yüzde ödem, kısa zamanda aşırı kilo alınması, baş ağrısı, gözlerde sinek uçuşması gibi belirtiler olduğu zaman bir tansiyon ölçümü yaptırmak gerekir gebelik muayenesi zamanı gelmemiş olsa dahi.


Video: GEBELİK ZEHİRLENMESİ (PREEKLAMPSİ) RİSKLİ MİDİR, KİMLERDE GÖRÜLÜR,NASIL TANI KONUR VE TEDAVİ EDİLİR?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Bu hafta söyleyeceklerimiz bu kadar diyoruz ve haftayı bitiriyoruz. Gelecek hafta görüşmek üzere.



Önceki hafta - Sonraki hafta


Video: Gebelikte 33. hafta (32+0-32+6) belirtileri. Anne adayı ve bebekte değişiklikler, preeklampsi nedir?



Bir hafta daha geride kaldı ve o mucizevi kavuşma anına bir adım daha yaklaştınız. Siz hazırlıklarınızı tamamlamaya son sürat devam ederken miniğiniz de karnınızda hızla büyümeye devam ediyor. Bu durum yavaş yavaş sizi zorlamaya başlamış olabilir. Gebeliğin 33. haftası anne adaylarında ne gibi değişimler yaratıyor, bebeğiniz bu hafta ne durumda? Beslenmeden egzersizlere hamilelik semptomlarından kontrol listesine kadar aklınıza takılan her şeyi sizler için derledik.

33. Haftada Bebek

33. haftaya geldiğinizde bebeğinizin gelişiminin hangi aşamada olduğunu merak edebilirsiniz. İşte kilosu, boyu, sistemlerinin ve duyularının gelişimi, hangi becerileri kazandığı gibi tüm sorularınızın cevapları…

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Bebeğiniz bu hafta bir kereviz boyutuna ulaştı.

Hamileliğinizin son haftaları yaklaşırken bebeğinizin her geçen gün büyük bir hızla büyüdüğünü fark edeceksiniz. Bir önceki haftaya kıyasla karnınızın biraz daha genişlediğini görebilirsiniz. Bundan sonra her geçen hafta bu genişleme daha et ayırt edilebilecek. 33 haftalık bebeğin kilosu ve boyu yaklaşık olarak aşağıda yer alan tablodaki gibi olacaktır:

Gebelik Yaşı (Hafta)Kütle (g) Uzunluk (cm)
33. hafta1900-200043-44

Bu değerler, 33. haftasında olan bir bebeğin ortalama değerleridir. Sizin miniğiniz doktor kontrollerinde daha kilolu veya zayıf, daha kısa veya uzun çıkmış olabilir. Bunun ana nedeni, herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığı müddetçe döllenme zamanı ile ilgilidir. Bu gibi durumlarda endişeye kapılmamak ve her bebeğin fiziksel gelişiminde bu tür farklılıklar olmasının normal olduğunu bilmek gerekir.

Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Her ne kadar tüm organları oluşmuş ve belli bir olgunluğa erişmiş olsa da 3. trimester döneminin bu ilk haftalarında fetüsün vücut sistemleri ve organları gelişimlerini sürdürmeye devam eder. O hâlde 33 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi hangi aşamada, inceleyelim.

Bu dönemde yavrunuzun sinir sistemi tüm hızıyla gelişmeye devam eder. Bebeğiniz bu günlerde baş aşağı pozisyona geçmiş olabilir. Bu sayede beyin hücrelerine daha fazla kan akışı sağlanacak ve beyin hücreleri gelişmeyi sürdürecektir. Birkaç hafta önce hipofiz bezi tarafından üretilmeye başlanan büyüme hormonu da bu sürece destek olmaktadır.

Dolaşım sisteminin ana kaynağı olan kan, omurilikte üretilmeye devam eder. Kalp atım hızı dakikada 140-160 atış arasındadır.

Sindirim sistemi bebeği dış dünyaya hazırlamaya devam eder. 33 haftalık bebek bağırsakları, besinleri sindirebilecek kadar gelişmiş hâldedir. Ayrıca parçalanan besinlerin bağırsaklardan emilimini de gerçekleştirebilecek düzeye erişmiştir.

Akciğerlerin olgunlaşması büyük ölçüde ilerleme kaydetmiştir, fakat henüz tamamlanmamıştır. Bu sebeple bebeğiniz ihtiyaç duyduğu oksijeni plasenta aracılığı ile almayı sürdürür. Ancak erken doğum durumunda solunum desteği alarak da olsa solunum yapabilir, kısacası tehlikeli zamanlar artık geride kaldı.

  • Destek ve Hareket Sistemi

Destek ve hareket sisteminin iki temel yapısı olan kaslar ve kemikler, geçen haftaya kıyasla oldukça değişmiştir. Yavrunuzun kasları güçlenmeyi sürdürürken kemik yapısı da her geçen gün biraz daha sertleşir. Sadece kafatasında yer alan kemiklerin sertleşmesi en son tamamlanır. 33. haftanızda baş bölgesindeki kemikler birbiri üzerine kayan plakalar hâlindedir. Kafatası kemiklerinin bu durumu, bebeğin doğum kanalından geçerken zorlanmadan hareket edebilmesine imkân tanır.

Bu hafta erkek bebeklerin testisleri testis torbasına iner.

Bebeğiniz bu hafta kendi immün sistemini oluşturmaktadır. Annedeki antikorlar hızla bebeğin vücuduna geçerek kendi bağışıklık sistemini oluşturmasına yardımcı olur. Böylelikle yavrunuz doğduğunda birçok mikroba karşı hazırlıklı durumda olacaktır. Ancak henüz yeni yeni savunma mekanizması gelişmeye başladığı için bağışıklık hâlâ yeterli korumayı sağlayabilecek düzeyde değildir. Bu da miniğinizin şu anda dünyaya gelmesi durumunda özel bir bakıma gereksinim duyacağı anlamına gelir.

33 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Birçok anne adayı, bebeği dünyaya gelene kadar duyu organlarının aktif olabileceğini düşünmez, ancak durum hiç de öyle değil!

Anne karnındaki ufaklıkların da görme, tat alma, duyma, hissetme ve koklama yetenekleri vardır. Bu duyulardan birçoğu doğumdan çok önce gelişim göstermeye başlar. Kısacası bebeğiniz rahminizdeyken de görüp duyabilir, tat alabilir.

33 haftalık bebeğin gelişimi duyu organları söz konusu olduğunda hangi aşamadadır, işte adım adım küçüğünüzün bu hafta öğrendikleri…

33. haftaya geldiğinde bebeğiniz bulanık olarak görmeye başlar. Gözlerinin ışığa karşı olan duyarlılığı artmıştır. Rahim duvarının giderek incelmesi nedeniyle karnınıza ışık geldiğinde göz bebekleri küçülür, karanlık ortamlarda ise büyür. Ayrıca uyurken gözlerini kapatıp uyanıkken açmayı da öğrenmiştir. Kısacası aynı yetişkinler gibi davranabilir.

Kulakları artık sizin kalp atışlarınızı duyabilecek kadar keskinleşti. Yüksek sesle kahkaha attığınızda bunu duyarak tepki verebilir.

Amniyon sıvısı, miniklerin yutma ve emme reflekslerini geliştirmede en büyük yardımcıdır. Bu hafta bebeğiniz hem yutma hem de emme konusunda kendini geliştirmeye devam ederken dil üzerindeki reseptörlerin çalışması sayesinde amniyotik sıvının tadını algılama yeteneği de kazanır. Siz tatlı bir yiyecek tükettiğinizde o da bu tadı fark edebilir.

33. hafta koklama duyusunun aktifleştiği dönemdir. Her ne kadar rahim içerisinde bunu çok fazla seçenekle deneyimleme fırsatı olmasa da miniğiniz koku alabilir.

Vücudunu kaplayan ve bebeğin vücut ısısını dengede tutmaya yardımcı olan kremsi verniks tabakası giderek kalınlaşır. Bu sayede cildi amniyon sıvısının etkilerinden korunmaya devam eder. Ayrıca bu hafta itibari ile buruşuk cilt yapısı ortadan kalkarak sertleşmeye başlar. Pembe görüntüsü yavaş yavaş normal rengine döner.

33 Haftalık Bebek Hareketleri

Bu hafta bebek hareketleri, bir önceki haftalarla hemen hemen benzerlik gösterir. Miniğiniz hem gün içerisinde hem de geceleri hâlâ hareketlidir. Fakat uyuduğu ve uyanık kaldığı sürelerin daha düzenli bir hâle gelmesi, hareketli olduğu zamanları daha kolay ayırt etmenizi sağlar. Kilosu gün geçtikçe arttığı için rahim içerisindeki alanı her geçen gün daralır. Hem rahim içi alanın daralması hem de kemiklerinin sertleşmeye başlaması nedeniyle tekmeleri, vuruşları, dönme hareketleri çok daha belirgin şekilde hissedilir. Bu nedenle 33 haftalık bebek hareketleri, bazı anne adaylarına daha acılı ve keskin gelebilir.

Bu hafta;

  • Esneyip gerildiğini,
  • Hıçkırdığını,
  • Dönme ve yerleşme hareketleri yaptığını,
  • Tekme attığını

kolaylıkla fark edebilirsiniz.

Anne karnında bebeğin hareketleri ile ilgili detaylı bilgiye makalemizden ulaşabilirsiniz: https://www.bebek.com/bebegin-anne-karnindaki-hareketleri/

33 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Hamilelik süreci hafta hafta takip edilir. Fakat çevrenizden sıklıkla “Kaç aylık?” sorusunu duyarsınız. Bu durumda gebeliğinizde “33 hafta kaç aydır?” diye merak edebilirsiniz.

  1. hafta, hamilelikte 8. ayın içerisinde olduğunuzu gösterir. Dilerseniz basit bir hesaplama ile kaç aylık olduğunuzu kendiniz hesaplayabilirsiniz.

33 hafta= 33×7 gün = 231 günlük

231/30= 7 ay 21 gün

33 Haftalık Gebelikte Anne

Başlarda size çok uzunmuş gibi gelen, belki de ilk aylarında mide bulantısı, kusma, uyku hâli, şişkinlik gibi birçok semptom ile boğuşmaktan nasıl geçtiğini anlamadığınız hamilelik serüveniniz artık son dönemine yani 3. trimestere geldi. 33 haftalık gebe iseniz bu hafta sizi neler bekliyor, nelere hazırlıklı olmalısınız, merak ettiklerinizi birlikte inceleyelim.

  • Braxton Hicks kasılmaları:

Yalancı doğum sancıları olarak da bilinen Braxton Hicks kasılmaları, 33. haftadan itibaren hamileleri zorlayabilir. Daha erken haftalarda da görülebilen bu kasılmalar, rahimde ortaya çıkan ve doğuma hazırlık niteliği taşıyan düzensiz sancılar olarak bilinir. Doğum sancılarından farklı olarak Braxton Hicks düzensiz, ağrısız ve kısa sürelidir. Pozisyonunuzu değiştirdiğinizde veya dinlenme hâlinde genellikle ortadan kalkar. Ancak bazı zamanlarda anne adaylarında şikâyete ve endişeye sebep olabilir. Kasılmaların arası düzensiz, kısa süreli veya dinlenmeyle geçen kasılmalar ise endişe etmeye gerek yoktur.

Anne adaylarını son trimester döneminde en çok zorlayan durumlardan biri uykusuzluktur. Büyüyen rahim ve ağırlaşan bebek, hareket kabiliyetinizi azaltarak yatakta dönmenizi zorlaştırır. Ayrıca doğumun yaklaşıyor olmasının getirdiği kaygı ve stres ile mide ve ciğerlere artan baskı nedeniyle nefes alıp verme güçleşerek uykuya dalmayı ve kaliteli bir uyku çekmeyi imkânsız kılabilir.

  • Mide yanması ve ekşimesi:

Yavrunuzun gün geçtikçe kilo alması, midenizin sıkışmasına ve küçülmesine yol açabilir. Bu durum gebeliğin son dönemlerinde anne adayında mide yanması ve ekşimesi sorununu ortaya çıkarır. Sanılanın aksine bebeğin saçları çıkıyor diye mide yanması yaşanmaz. Bebeklerde saçların çıkması ile gebenin yaşadığı mide problemlerinin bilimsel olarak en ufak bir bağlantısı dâhi yoktur.Hamilelikte mide yanmasına ne iyi gelir? İşte tüm detayları makalemizde: https://www.bebek.com/gebelikte-mide-yanmasina-ne-iyi-gelir/ 

33 hafta anne adayında Karpal Tünel Sendromu adı verilen sorunun ortaya çıkmasına neden olabilir. El, bilek ve parmaklarda ortaya çıkan sinir sıkışmasına bağlı ağrı olarak bilinir. Gebeliğin bu haftalarında bileklerde meydana gelen şişlikler ve ödem el bileğindeki Karpal Tüneline baskı uygulayarak sinir sıkışmasına yol açar. Bunun sonucunda hamileler ellerde ve parmaklarda uyuşukluk, ağrı gibi sıkıntılar yaşayabilir.

Doğum zamanı yaklaşırken annelerde gebelik unutkanlığı olarak bilinen durum ortaya çıkabilir. Bu durumun pek çok sebebi olabilir. Doğumun yaklaşması ile birlikte östrojen ve progesteron hormon seviyelerinin artması, beyinde dalgalanmalara yol açarak unutkanlık yaratabilir. Yetersiz beslenme, doğumla ilgili endişeler ve stres de anne adayında odaklanma sorunu ve dalgınlık meydana getirebilir. Gebeliğin son bulması ile bu şikâyetler de ortadan kalkacaktır.

Hamileliğin bu haftalarında rahim en tepe noktasına ulaşır ve akciğerlere yaklaşır. Bu da ciğerlerin sıkışmasına yol açar. Ciğerlerin bulunduğu alanın daralması sonucu bu haftalarda sık sık nefes almada güçlük yaşanabilir.

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları

Vücudunuzun tüm bu değişimlere ayak uydurmaya çalışması sizi zaman zaman zorlayabilir. Özellikle hamileliğin 8. ayına gelirken şikâyetlerinizi hafifletilecek çözüm yolları arayışı içerisine girebilirsiniz. Her ne kadar çevrenizden “Dayan, az kaldı!” gibi cümleleri sık sık duysanız da bazı küçük püf noktalar bu sıkıntılı günlerinizde daha huzurlu ve keyifli hissetmenizi sağlayacaktır.

33 haftalık hamilelikte anne için pratik tavsiyeler şunlardır;

  1. Ara ara Braxton Hicks yaşıyorsanız bol bol dinlenin ve sıvı tüketimine dikkat edin. Yorulduğunuzda veya vücudunuz susuz kaldığında sancılarınız artabilir. Oturarak ve ayaklarınızı uzatarak dinlenmek kasılmaları geçirecektir. Braxton Hicks ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz: https://www.bebek.com/yalanci-dogum-belirtileri-nelerdir/
  2. Geceleri yatmadan en az 2 saat önce herhangi bir şey yiyip içmemeye özen gösterin. Gece atıştırmaları yapıp yattığınızda reflü tetiklenebilir ve mide yanması şikâyetleri artabilir.
  3. Bu haftalarda midenizde yanma ve ekşime benzeri sıkıntılar yaşıyorsanız aşırı baharatlı ve yağlı yiyecekleri, asitli ve kafeinli içecekleri tüketmemeye özen gösterin.
  4. Nefes darlığı şikâyetlerini azaltmak için bol bol nefes egzersizleri uygulayın. Derin ve kontrollü nefes alıp verme hareketleri hem sizi sakinleştirerek rahatlatacak hem de doğuma hazırlayarak sancılarla mücadele etmenizi kolaylaştıracaktır.
  5. Geceleri yaşadığınız uykusuzluğa çözüm olarak ılık bir banyo yapıp gevşemeyi deneyin. Biraz kitap okumak veya ufak bir masaj uygulaması da faydalı olacaktır.
  6. Kendinizi aşırı yormaktan kaçının. Fırsat bulduğunuz her anı dinlenerek geçirmeye çalışın.
  7. Karpal Tünel Sendromu’na karşı basit önlemler alın. Ellerinizi uzun süre dinlenmeden kullanmamaya çalışın veya imkânınız varsa ellerinizi kullandığınız işlere ara verin.

Kaç Kilo Almalısın?

Hamilelik döneminde kilo alımı, anne adayları için en önemli konuların başında gelir. Bazı kadınlar iştahın açılması ile hızla kilo alırken bazıları da “Az mı kilo aldım? Yetersiz mi besleniyorum?” şeklinde endişeler yaşayabilir.

33 haftalık gebelik süresince anne adayının 10,5-12,5 kilo alması beklenir. Sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenerek gebeliğiniz süresince besin değeri yüksek içerikli bir beslenme şekli uygulamanız, gereksiz kilo almayı önleyecektir.

Beslenme Önerileri

Hamileliğin diğer haftalarında olduğu kadar 33 haftalık gebelikte beslenme konusu da oldukça önemlidir. Bu haftalardan itibaren bebeğinizin vücudu yağlanmaya başlar, hızla kilo almayı sürdürür ve daha fazla yağ, protein ve karbonhidrata ihtiyaç duyar. Bebeğin tüm bu gereksinimlerini karşılayabilmek için besin değeri yüksek bir diyet programı uygulanmalıdır.

  • Bu haftalarda ortaya çıkan mide yanmalarını önlemek adına beslenme düzeninde ufak değişiklikler yapabilirsiniz. Mümkün oldukça az az ve sık aralıklarla beslenmeye gayret edin.
  • Bebeğiniz bu aşamadan sonra haftada yaklaşık 200-250 gram alacak. Bu nedenle beslenmenizde, kaslarının güçlenmesi için protein, enerji sağlaması için karbonhidrat ve deri altı yağ dokusunun gelişmesi için yağ içeriğinden yeteri kadar aldığınıza emin olun.
  • Paketli, işlenmiş, aşırı yağlı ve şekerli ürünleri tüketmemeye özen gösterin. Beslenme rutininizde et ve süt ürünleri, taze meyve ve sebze bulundurun.
  • Günde ortalama 2,5- 3 litre su tüketmeyi unutmayın.
  • Omega-3’ün temel yapı taşlarından olan DHA bileşeni, beyin ve göz gelişiminde oldukça etkili rol oynamaktadır. 33. haftadan itibaren mutlaka omega-3 içeriği zengin balıkları tüketmeye özen gösterin. Omega-3 yağ asitlerince zengin beslenmeye çalışın.

Bu ay nasıl beslenmeniz gerektiğiyle ilgili tüm detaylara bu makalemizden ulaşabilirsiniz: https://www.bebek.com/7-ay-gebelikte-beslenme/

Egzersiz Önerileri

Gevşeyen kaslar ve vücudun değişen denge merkezi fiziksel açıdan yetersiz hissetmenize, sırt, bel, boyun ve bacak ağrıları yaşamanıza yol açabilir. Hamilelik egzersizleri ile bu haftaları çok daha rahat geçirebilirsiniz.

33 haftalık gebelik egzersizleri olarak şu seçenekleri değerlendirebilirsiniz:

  • Hamile yogası veya hamile pilatesi yapmak
  • Hafif tempolu ve yarım saati aşmayan yürüyüşler yapmak
  • Yüzmek
  • Vücudu esnetmeye yardımcı olacak hafif hamile egzersizleri yapmak

Hamileliğiniz süresince özellikle 12. haftadan itibaren kendinize uygun egzersizler yapabilirsiniz. Ancak doğum yaklaşırken doktorunuzun fiziksel aktiviteler ile ilgili kısıtlamaları ya da uyarıları bulunuyorsa mutlaka bunları göz önüne alarak hareket etmeli ve gebeliğinizin bu döneminde egzersiz yapmak için izin almalısınız.

33 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi

 Hamileliğin 33. haftası için yapmanız gerekenleri şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Hastane çantasına ekleyeceğiniz eşyalarda eksikliğiniz varsa eksikleri bir an önce tamamlamaya çalışın ve alışverişe çıkın.
  • Eksikleriniz tamamsa hastane çantanızı hazırlayıp bir kenara koymak için ideal bir zamandasınız.
  • Beslenmenizin içeriğini bebeğinizin kilo ihtiyacına göre düzenleyin, ancak iki kişilik de yemeyin.
  • Bol su içmeyi ve egzersiz yapmayı unutmayın.

Gebeliğin 33. haftası hem heyecanın hem de şikâyetlerin artmaya başladığı haftadır. Hamileliğinizde bu günlerin tadını çıkarmayı unutmayın. Gerektiğinde eşinizden ve yakınlarınızdan yardım istemekten çekinmeyin.

 

gebelikte-32-hafta

34-hafta-gebelik-hakkinda-hersey

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası