kapalı prostat ameliyatı sonrası kanama / TUR-P Kapalı Prostat Ameliyatları | Adana Ortadoğu Hastanesi

Kapalı Prostat Ameliyatı Sonrası Kanama

kapalı prostat ameliyatı sonrası kanama

Kapalı Prostat Ameliyatları (TUR-P)

Kapalı Prostat Ameliyatları (TUR-P)

İyi huylu prostat büyümesi, erkeklerin idrar yapmasını zorlayan, hayat kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır. Yaş ilerlemesi ile birlikte daha çok görülür. İyi huylu prostat büyümesinde en çok tercih edilen yöntemlerden biri de altın standart tedavi ‘TUR’ denilen kapalı ameliyatlardır.

TUR-P (Transüretral Prostatektomi) Yöntemi Nasıl Yapılır?

Genel veya spinal anestezi altında uygulanan bu yöntemde ucunda kamera olan ve rezektoskop denilen bir aletle dış idrar kanalından vücuda girilir. Mesane, tümör varlığı ve taş açısından iyice kontrol edilir. Ardından idrar borusunun prostat tarafından tıkanan kısmı, rezektoskopun içerisinde bulunan tel yardımı ile kesilir. Bu telde bulunan elektrik akımı ile kesme ve kanamayı durdurma işlemi de yapılmaktadır. Sorunsuz idrar yapmayı sağlayacak kadar prostat kesilir ve kesilen bu prostat dokusu önce mesaneye, oradan da yıkamayla dışarıya alınır. Ameliyat sonrası idrar yoluna sonda takılır. Kanama ve pıhtı oluşumunu önlemek için de serum ile sondadan yıkama yapılmaktadır.

TUR-P Prostat Ameliyatında Hastanede Kaç Gün Kalınır?

Bu operasyon yapıldıktan sonra hastanede en az 2 gün kalınması gerekir. Bazı hastalarda sondanın daha uzun süre takılı kalması istenebilir. Dolayısıyla bazı hastalar sonda ile taburcu edilebilmektedir. Takipleri sorunsuz görülen hastaların ise sondaları alınır, sorunsuz idrar yapanlar evlerine gönderilir.

TUR-P Prostat Ameliyatı Sonrası

Ameliyat sonrası iyileşme sürecinde kanama veya idrarda yanma görülebilir. Bu şikâyetler 3 ay sürebilir. Bunun yanında ani sıkışma ve damla kaçırmalar da görülebilir.

Kesi yapılmayan bir hastalık olduğu için banyo yapılmasında ise hiçbir sorun bulunmaz.

TUR-P Prostat Ameliyatının Cinsel Yaşama Etkisi Var Mıdır?

Ameliyat sonrası hastalar cinsel hayatlarına ise 4-6 hafta sonra sorunsuz başlayabilirler. Ancak %60-80 oranında meni çıkışı olmaz. Meni, orgazm esnasında idrar kesesine karışır. Yapılan araştırmalarda, erektil foksiyonlarda (sertleşmede) ise hiçbir sorun olmadığı ortaya çıkmıştır.

NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Üroloji Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Üroloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Prostat Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Üroloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Prostat kanseri ameliyatı sonrası iyileşme süreci ve oluşabilecek komplikasyonlar iyi izlenmelidir. Her ameliyattan sonra olduğu gibi prostat ameliyatı sonrasında da bakım ve iyileşme süreci önemlidir. Prostat ameliyatı sonrası kanama olması, prostat ameliyatı sonrası ağrı gibi bazı komplikasyonlar oldukça yaygın olarak görülür. Bunun yanında ameliyat bölgesinde enfeksiyon belirtileri takip edilmesi de önerilir.

Prostat Ameliyatı Sonrasında Yapılması Gerekenler

Prostat ameliyatı sonrası bakım gereksinimi sebebiyle ayağa kalkmanıza müsade edilmeyecektir. Bu süre zarfında mesanenize serum şeklinde yıkama solüsyonu verilerek sürekli olarak sondadan tahliye olması sağlanacaktır. Bu solüsyonun amacı ameliyat sonrasında oluşabilecek ufak tefek kanamaların pıhtılaşmasını önlemek ve idrar yollarını açık tutmaktır.

Ertesi gün ya da aynı gece bu işlem hekiminizin tercihlerine bağlı olarak sonlandırılabilir. Ayağa kalkıp yürüdükten sonra bu işlem devam etmeyecektir. Artık içtiğiniz sularla, çıkardığınız idrar bu solüsyonun görevini üstlenecek ve ameliyat sonrası oluşabilecek pıhtılaşmadan sizi koruyacaktır.

Prostat Ameliyatı Sonrası Bakım Süreci

Ameliyatınızı sağlıklı bir şekilde olarak taburcu olduktan sonra uymanız gereken bazı kurallar vardır. Ameliyat sonrasında birkaç ay kanama riski bulunmaktadır. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Prostat kanseri ameliyatı sonrası iyileşme süresi bazı durumlara bağlı olarak değişiklik gösterir. Ameliyat türü, hastalık derecesi, hastanın sağlık durumu gibi etmenler vardır. Ama genel olarak iyileşme süresi kısa olmaktadır.

Prostat Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Sert zeminlere oturulmamalıdır.
  • Kabız kalınmamaya dikkat edilmeli.
  • Acı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalı.
  • Uzun süreli oturulmamalı.
  • Ağır kaldırılmamalıdır.
  • Uzun ve yorucu faaliyetlerden uzak durulmalı.
  • İstirahat etmeye dikkat edilmeli.
  • Günlük olarak en az 3 lt su içilmeli.
  • Hekiminizin vereceği reçete düzenli bir şekilde kullanılmalı.
  • Ameliyatı sonrasında iyileşme sürecinde hasta ilk bir haftalık dönemde araç kullanmamalıdır. Ayrıca kasık bölgesini zorlayacak bisiklet sürmek, egzersiz yapmak, at binmek gibi faaliyetlerden 6 ay uzak durmanız gereklidir.
  • Kasık bölgesini sıkacak şekildeki pantolonlar giyilmemelidir.
  • Alkol ve kafein içeren içecekler tüketilmemelidir.
  • Ameliyat sonrasında hekiminiz aksini belirtmediği sürece oturarak duş yapılmamalıdır.

Prostat Ameliyatı Sonrası Cinsel İlişki

Prostat ameliyatı sonrası cinsel ilişki oldukça dikkat edilmesi gereken bir konudur. Prostat bezi, boşalma esnasında oluşan sıvıyı üretir. Bu işlevi sayesinde spermlerin işlev görmesini sağlar ve dolayısı ile hamilelik için gereklidir.

Vücutta prostatın çok yakınından geçen ve penise giden sinirler bulunur. Bu sinirler prostatın yalnızca birkaç milimetre yakınından geçer. Bu sebepten herhangi bir cerrahi ameliyat sırasında radyasyon ve operasyondan etkilenebilmektedirler. Bahsettiğimiz bu sinirler ereksiyonu sağlayan sinirlerdir.

Prostat ameliyatı sonrasında bazı hastalarda cinsel ilişki sırasında idrar sızdırmasına rastlanabilir. Bu olay her erkeğin başına gelmemekle birlikte zararsız ve geçicidir.

Prostat Ameliyatı Sonrası Kanama

Prostat ameliyatı sonrası kanama en sık yaşanan sorunlardan birisidir. Sorununun önlenmesi için operasyonun gerçekleştirildiği bölgeye dren sistemi kurulur ve bu sistemin yanı sıra kanamayı önlemesi için bazı tedavi uygulamaları da yapılır. Prostat ameliyatı sonrasında kanama görülmesi büyük sorunların habercisi olmamakla birlikte kronik bir hal alması halinde mutlaka doktorunuz ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Prostat ameliyatı sonrası oluşabilecek birçok risk bulunmaktadır. Bu riskler arasında idrar yapma problemi yaşamak, idrar kaçırma, kanama ve cinsel işlevsizlik bulunabilir. Bu yazımızda sizlere prostat ameliyatı sonrası kanama sorunundan bahsedeceğiz.

Prostat Ameliyatı Sonrası İdrar Kaçırma

Prostat ameliyatı sonrası idrar kaçırma ve/veya idrar yapamama sık görülen bir yan etkidir. Bu yan etki genellikle kısa bir zamanda sona ermektedir.

Geçici idrar kaçırma (inkontinans), idrarın serbest bırakılmasını kontrol eden sfinkter kaslarındaki bozulma veya rahatsızlığın sonucudur. Bu inkontinans türü, genellikle doğum sonrası kadınların yaşadığı stres inkontinansına benzer.

Prostat kanseri ameliyatından sonra asıl amaç hızlıca iyileşmek, mesane üzerinde tam kontrol sahibi olmak ve tekrar cinsel olarak aktif hale gelmektir.

Prostatın Ameliyatla Alınması Sonucu Oluşacak Durumlar

  • Prostat bezi veya seminal vezikülleri alınan kişi orgazm olmasına rağmen boşalma gerçekleştiremeyecektir. Prostatı alınan kişi ancak laboratuvar gibi ortamların ve bir takım çalışmaların yardımı ile çocuk sahibi olabilirler.
  • Peniste herhangi bir hissizlik ve orgazm olamama durumu söz konusu değildir.
  • Kişinin tam ereksiyon olma ihtimali azalsa da zamanla eski haline geri dönüş sağlayabilir.
  • Eğer kanser sinirlere ulaşmamışsa ve ameliyat sırasında sinirlere herhangi bir zarar gelmezse ereksiyon durumunda kısa süreli bir değişme yaşanır.

Prostat kanseri ameliyatı olanların yorumları ve iyileşme süreci ile ilgili deneyimleri bir çok prostat hastası için aydınlatıcı olabilir. Hasta yorumları sayfamızdan bazı hastalarımızın yorumlarını okuyabilirsiniz.

Prostat ameliyatı sonrasında ne gibi sorunlar görülür?

19.03.2016 17:45

Op. Dr. Ruhi Güngör, prostat ameliyatı sonrasında görülen sorunlar hakkında bilgi veriyor.

VİDEO DEVAM EDİYOR

Hastalar kendilerini iyi hissetse de, ameliyat yerinin tam olarak iyileşmesi en az 1-2 ay alır. Bu dönemde bazı sorunlar yaşanabilir. Bunlar;
İşemede zorluk çekme: Sonda alındıktan sonra genellikle idrar akışında artış olur. Fakat bazı hastalarda bu zamanla gözlenebilir. Bu süreçte bir süre rahatsızlık duyulabilir, ani işeme isteği ve sık idrara çıkma durumu gelişebilir. Bunlarda zamanla düzelme olmazsa, doktora bilgi verilmelidir.
İdrar kaçırma: Ameliyattan önce mesane idrarı boşaltmak için oldukça zorlanıyordu. Bu yüzden idrar fonksiyonlarında düzelme belli bir süre alır. Bu nedenle bazen idrar kaçırma gibi durumlar gelişebilir. Bu zamanla düzelir.
Kanama: 1-2 hafta süreyle ameliyat bölgesindeki yara kabuklarının gevşemesi nedeniyle, idrarın başında ya da sonunda damlama şeklinde kanama görülebilir. Bu durumda telaşlanmadan su alımının arttırılması ve dinlenme yararlı olacaktır. Eğer idrarın rengi koyulaşırsa, idrar yaparken rahatsızlık olursa doktora bilgi verilmelidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası