hergün sac yıkamak zararlımı / Her Gün Saç Yıkamak Doğru Mu? - Mahmure

Hergün Sac Yıkamak Zararlımı

hergün sac yıkamak zararlımı

Saçlarımızla İlgili Doğru Bilinen 5 Yanlış

Güzel, parlak ve sağlıklı saçlara sahip olmayı kim istemez ki! Güzelliğin olmazsa olmazı saçlarımız için pek çok şehir efsanesi dolaşıyor. Ama ne kadar doğru? Her konuda olduğu gibi saçlar konusunda da pek çok doğru bilinen yanlışlar mevcut. Bu yanlışları öğrendiğinizde belki şaşıracak, belki de rahat bir nefes alacaksınız. Liv Hospital Ulus Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Özlem Dicle saçlar hakkında doğru bilinen yanlışları aktardı.


 

Saçları kestirmek ya da saçı kazıtmak dökülmeyi önler 


Saçları kazıtmanın ya da kısa kestirmenin saç dökülmesine iyi geldiği yolunda çok yaygın bir inanç vardır. Oysa hiçbir bilimsel çalışma veya klinik gözlem bu görüşü desteklemiyor. Üstelik bir çalışmada tıraşlamanın kıl büyümesi üzerine etki etmediği de gösterilmiştir. (Lynfield YL and Macwilliams P. Shaving and hair growth. J Invest Dermatol 1970)
 

Her gün ya da sık saç yıkamak saç dökülmesine neden olur


Saçları sık yıkamak ve kurutucu kuvvetli şampuan ve özellikle sabun kullanmak; kafa derisinde kuruma ve kepeklenme yapabilir. Özellikle boyalı ve işlem görmüş saçlarda, uçlarda kırılmalar ve kopmalara neden olabilir. Ancak bu durum saç dökülmesini arttıran bir neden değildir. Benzer şekilde saçların daha az yıkanması ve yine yaygın bir inanışa göre soğuk su ile yıkanması saç dökülmesini durdurucu etkiye sahip değildir.
 

Baş aşağı durmak kan akımını artırır ve saç dökülmesini azaltır.


Baş aşağı duruş terapisi (inversiyon terapisi) ile veya yogadaki sirsasana duruşu ile vücut farkındalığı ve oryantasyon gelişebilir, duruş düzelmesi kas iskelet sistemi üzerine değişimler olabilir ama bu duruş inanıldığı gibi kafada kan akımını arttırmaz, saç dökülmesi üzerine de etkisi gösterilmemiştir. (Minvaleev RS et al. Headstand (Sirshasana) Does Not Increase the Blood Flow to the Brain. J Altern Complement Med 2019)
 

Saçları fırçalamak saç dökülmesini azaltır


Saçları fırçalamanın saç dökülmesini durdurduğu ya da azalttığı gösterilmemiştir. Sadece düzenli yapılan kafa derisi masajı ile saç kalınlığı artışı gösterilmiştir. (Standardized Scalp Massage Results in Increased Hair Thickness by Inducing Stretching Forces to Dermal Papilla Cells in the Subcutaneous Tissue. Eplasty 2016)
 

Şapka, kask, örtü saçı havasız bıraktığı için döker


Başa takılan şapka ve benzeri malzemeler çok uzun süre kaldıklarında terleme ve nem nedeniyle kafa derisinde kaşıntıya, yağlı ekzema veya saçlı deri sedefi gibi hastalıklarda alevlenmeye neden olabilir ancak saç dökülmesi yapmaz. Postiş, kaynak ve çıt çıt saçlar ise saç köklerine verdikleri ağırlığın germe kuvvetiyle köklerde zayıflama ve dökülmeye neden olurlar.  

Her gün saç yıkamak zararlı mı?

New York Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi'nden dermatolog Dr. Anthony Rossi, “Bazı insanlar saçlarını her gün yıkamaları gerektiğini, aksi takdirde saçlarının çok yağlı olacağını düşünüyor” diyor.

Saçlarınızı ne sıklıkta temizlemeniz gerektiği, saç tipi ve stili, saç derinizin ne kadar yağlı olma eğilimi ve aktivite düzeyleriniz gibi birçok faktöre bağlı.

Rossi, "Bu bir tür kişisel tercih," diyor. Çok sık yıkamak saçları kurutabilir ve donuklaştırabilirken, yeterince yıkamamaktan kaynaklanan yağ birikmesi de kokuya ve kepeklere neden olabilir.

Ne zaman yıkanmalı

Rossi genellikle hastalarına saçlarını haftada bir veya iki kez yıkamaları gerektiğini öneriyor. Ancak, saçınızı daha kuru hale getirebilecek kimyasallar tercih ettiyseniz (perma, saç boyası vb.) - kırılmayı önlemek için haftada bir kere yıkayabilirsiniz diyor. Yaşınız da bir rol oynayabilir.

Dr. Rossi "Ergenlik döneminde hormonlarımızda bu artış olur ve bu nedenle yağ bezleri büyüyebilir. İnsanların ergenlikte fazla sivilceyle karşılaşmasının temel nedeni de bu ”diyor. Çocuklar, ergenlik yıllarında daha yağlı kafa derisine sahip olabilir. Bu nedenle saçlarını daha sık yıkayabilirler, diye ekliyor.

Araştırmalara göre, kafa derimiz yaşlandıkça daha az yağ üretir.Ayrıca yapılan araştırmalar saçınızın kıvırcık veya kıvrımlı olması durumunda kurumaya veya kırılmaya daha yatkın olabileceğini söylüyor. Çok sık yıkamak bu durumu daha da kötüleştirebilir, bu nedenle kalın, kıvırcık saçların genellikle günlük veya iki günde bir yıkanması gerekmez.

Kısaca yaşınız, saç yapınız ve ne kadar terlediğinize bağlı olarak haftada iki defa saçınızı yıkayabilirsiniz. Saçınızı yıkarken kafa derinize masaj yapmak da gözenekleri açar ve saç deriniz için oldukça faydalı olabilir.

Saçlarınızı yıkarken mutlaka her zaman şampuan kullanmanız gerekmeyebilir. Saç yapınıza bağlı şampuan ve saç kremi seçmeniz önemli.

#saç, yıkamak, gün, yağ, Kanser

Her gün saç yıkamak gerçekten zararlı mı? Şampuan kullanılmazsa zararı var mı?

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır