adem elması nasıl çıkar / Kadınlarda neden "Adem Elması" olmaz?

Adem Elması Nasıl Çıkar

adem elması nasıl çıkar

Adem elması, gırtlağı ve ses tellerini çevreleyen kıkırdak dokusudur. Bu doku, ergenlik döneminde erkeklerde kadınlardan çok daha fazla gelişir ve erkeklerin boyunlarında gözle görünür bir yumru halini alır.

Üstünkörü bir bakışla bir bebeğin kız mı erkek mi olduğunu söylemek kolay değildir. Cinsiyet ayrımının net bir şekilde fark edilebilir olması için çocuğun 2-3 yaşına gelmesi gerekir ancak sonra öyle bir yaş gelir ki artık üstünkörü bakmaya bile gerek olmadan sadece sesini duyarak cinsiyet ayrımı yapılabiliriz.

Adı neden Adem Elması?

Vücudumuzu oluşturan organların kalp, mide, böbrek vb. gibi biyolojik bir çağrışıma neden olan bir ismi vardır. Ancak “Adem elması” (İngilizce’de Adem’in elması şeklinde kullanılır.) bu yönüyle diğer organlardan ayrılır.

Bu dokunun Adem Elması adını alması ardında yatan öykü şöyledir: İbrahimi dinlerin yaratılış mitinde yer alan cennette yaşayan Adem’in yasak elmayı yemeye teşebbüs etmesi, cennetten kovulmasına ve Adem’in boğazına sıkışmış bir elma ile yeryüzüne düşmesine neden olmuştur.

Var oluşunun bilimsel nedeni nedir?

Adem elmasının malum görüntüsüne neden olan gırtlak ve tiroit kıkırdağıdır. Gırtlak, memelilerin ve bazı diğer organizmaların boğazlarında yer alan nefes almayı kolaylaştıran, yiyeceklerin nefes borusuna kaçmasını engelleyen ve sesin oluşmasında kritik bir role sahip olan organdır. Bu sebeple bu organa ses kutusu da denir.

Gırtlağı çevreleyen yüzeyde 6 farklı tip kıkırdak bölümü vardır. Bunlardan üçü tek, üçü çifttir. Yani toplamda 9 kıkırdak bölgesi vardır. Bunlar gırtlak yapısını destekler. Tekli kıkırdakların arasında en büyüğü olan tiroit kıkırdağı yani Adem Elması‘dır.

Hem kız hem de erkek bebekler gırtlak yapısı oluşmuş olarak doğarlar. Ancak ergenlik çağına geldiklerinde erkeklerin testosteron seviyesi yükselir ve ses kutusu kızlara oranla erkeklede çok daha büyük bir gelişim gösterir. Bu gelişim Adem Elması’nın ortaya çıkmasına ve ses tonunun değişerek “çatlak ses” diye tabir edilen bir hal almasına neden olur.

Aslında kızlarda da aynı yapı vardır ama erkeklerdeki kadar gelişmediği için genellikle görünmez. Ancak nadir olmakla birlikte adem elması görünen kadınlar da vardır. Fakat maalesef ki bu özellik erkeklere has bir özellik olarak algılandığından kadınlarda görülmesi pek hoş bulunmaz. Kadınlarda görülme nedeni, genetik bir özellik olabileceği gibi anatomik bir anormali olarak da ortaya çıkabilir. Bazen de görünen yumru aslında adem elması olmayıp, bir rahatsızlık nedeni ile oluşmuş bir yumru olabilir.

Çıkık adem elmasını ciddi bir estetik sorun olarak gören kadınların adem elması, kondrolarengoplasti denilen ameliyatla küçültülebiliyor. Ancak sağlık danışmanları, bu hayati organı ameliyat etmenin risklerine dikkat çekerek, bu sorunla baş etmenin psikolojik yollarının bulunmasını tavsiye ediyorlar.

Kaynaklar

ESTETİK AMELİYATLARIN 3 BOYUTLU ANİMASYONLARI


        ADEM ELMASININ ALINMASI (GIRTLAK ÇIKINTISININ KÜÇÜLTÜLMESİ)


Adem elması, erkeklerde fiziksel bir özellik olarak, gırtlak kıkırdağının kadınlardakinden daha belirgin olan çıkıntısına verilen isimdir. Bu çıkıntı, ufak bir ameliyatla küçültülebilir. Adem elmasının küçültülmesi daha çok erkekten kadına transeksüellere yapılan bir ameliyat olmasına rağmen, bu çıkıntıdan rahatsız olan ve transeksüel olmayan kadın ve erkeklere de yapılabilir. Transeksüel hastalar genellikle bu çıkıntının erkeksi bir görüntü vermesinden dolayı rahatsız olurlar ve boyunlarına bir fular bağlarlar. Bu çıkıntıdan kalıcı olarak kurtulmanın tek yolu ameliyatla aldırmaktır. Bu ameliyata tıp literatüründe bu ameliyatı geliştiren cerrahın adı verilmiş (Dr. Jean-Paul Lintilhac) ve Lintilhac operasyonu denmiştir.

Ameliyat genel anestezi ile yapılır. Çıkık olan kıkırdaktan küçük parçalar alınarak -yada çıkık parça tek parça halinde çıkarılarak- küçültme yapılır. Çok komplike bir ameliyat değildir. Bazı cerrahlar bu ameliyatın ses tellerine zarar verebileceğini düşünmekte, bu ameliyat hakkında araştırma yapan hastaları vazgeçirmekteler (bana başvuran hastalardan duyuyorum). Halbuki ameliyat sırasında kesinlikle gırtlak iç kısmına girilmemekte, ses tellerinin hayli yukarısında çalışılmaktadır. Ameliyatla ilgili hastalara söylenmesi gereken önemli bir nokta, çıkıntının her zaman tamamen yokedilemeyebileceğidir. Bu ameliyatta amacımız çıkıntının ufaltılmasıdır, tamamen yok edilmesi değildir (bu ameliyatla ilgili en önemli nokta budur, çünkü çıkıntılı olan gırtlak kıkırdağı küçültülürken aşırıya kaçılırsa ses tellerinin gerginliği etkilenir ve hastanın ses tonu değişebilir). Ameliyat sonunda hastanın sesi kısa bir süre için, dokularda ameliyata bağlı olarak oluşan ödem yüzünden değişebilir; ödem geçtikçe bu durum düzelecektir. Ameliyat sonunda boyunda ciddi bir iz kalmaz. Kalan iz genellikle 3-4 santim uzunluğunda ince bir çizgi şeklindedir (tiroid, guatr ameliyatında kalan ize benzer, yalnız daha yukarıda, boyundadır). Bu bölgede dikiş izleri genellikle çok iyi kalmakta ve çabuk iyileşmektedir. Genellikle hasta memnuniyetinin yüksek olduğu bir ameliyattır. Tek önemli nokta, yukarıda da bahsettiğim gibi kıkırdak fazlası alınırken aşırıya kaçılmaması, gırtlak çıkıntısını tamamen yoketmeye çalışmamaktır. Gırtlak anatomisini bilen, bu konuda tecrübeli bir cerrah nerede duracağını bilir ve ses ile ilgili komplikasyonlar yaşanmaz..

Adem elmasının alınışı: Video ameliyat görüntüleri içermektedir...


Adem elmasının alınışı: 2. bölüm...



Bu konuyu internette aramak için kullanabileceğiniz anahtar kelimeler (keywords) :
adam s apple removal, adam s apple reduction, tracheal shave, thyroid chondroplasty


Online soru sorabilirsiniz

estetik cerrahiAmerikan plastik cerrahi derneği, bir çok ameliyatın nasıl yapıldığını, kısa anatomi bilgisinin ve ameliyat tekniklerinin anlatıldığı 3 boyutlu animasyonlar hazırlatmış. Aşağıdaki resime tıklayarak bu sayfaya ulaşabilirsiniz.
estetik cerrahiBu web sitesi oluşturulurken sitenin, "Yasal uyarılar"sayfasında belirtilen tüm kanun, tüzük ve kriterlere uygun olmasına özen gösterilmiştir. Bu sebeple web sitemde hastaların estetik ameliyat öncesi, ameliyat sırası ve sonrası görüntülerine (fotoğraf, video), hastalardan yazılı izin alınmış olsa dahi, yer verilmemektedir. Sitede, site ziyaretçileri ve hastalar için eğitici olduğu düşünülerek konmuş video ve görüntüler ise yabancı kaynaklıdır.
estetik cerrahiLütfen dikişleriniz alınıp, yaralarınız iyileştikten sonra, doktorunuzla iletişiminizi kesmeyiniz. Ameliyattan sonra 6. ayda ve 1. yılda mutlaka doktorunuza kontrole gidiniz.

estetik cerrahi Ameliyatınızla ilgili herhangi bir sorununuz olduğu taktirde ilk olarak kendi doktorunuza başvurunuz. Estetik ameliyat olmuş ve ameliyat sonucunda pürüzler olan hastaların en sık yaptıkları hata, kendi doktorlarına kontrole gitmemeleri; başka bir doktora başvurmaları ve sabırsız olmalarıdır.

estetik cerrahi Her ameliyatın kendine göre bazı riskleri vardır ve ameliyat sonunda bazı istenmeyen sonuçlar, pürüzler oluşabilir. Genellikle bu pürüzler, ufak revizyonlarla düzeltilebilecek sorunlardır. Unutmayın ki estetik cerrahide, canlı dokulara şekil verilmektedir ve ameliyatın sonucu genellikle tüm şişlikler inip, dikişler iyileşmeden görülemez. Bu iyileşme süreci, yerine göre 1-2 ay ile 1 yıl arasında bir zaman alır. Bu yüzden ameliyatınız sonunda pürüz kaldıysa öncelikle ameliyatınızı yapan kendi doktorunuza başvurun ve sabırlı olun.

estetik cerrahi Revizyon ameliyatlarını yapmak için o bölgede iyileşmenin tamamlanmasını beklemek gerekir. Bu yüzden sabırlı olun. Mutlaka kendi doktorunuza kontrole gidin ve iletişiminizi kesmeyin.

Ameliyattan önce ameliyatınız hakkında bilgilenin; ameliyat günü cesaretli olun; ameliyattan sonra sabırlı olun..




estetik cerrahiZiyaretçilerim hangi ülkelerden (son 24 saat):

ip-location

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır