bebeklerde mide gurultusu / Çocuğunuzun Karın Ağrılarını Ciddiye Alın | Hizmet Hastanesi

Bebeklerde Mide Gurultusu

bebeklerde mide gurultusu

Karın guruldaması neden olur, nasıl geçer? karın guruldamasına ne iyi gelir?

Eğer yemek yavaş yenirse ve konuşulmazsa karın gurultusu büyük bir sorun olmaktan çıkar. Genel olarak karın gurultusu yalnızca anlık ses çıkmasına ve kişinin rahatsız olmasına neden olur. Fakat bu durum tehlikeli değildir ya da bir rahatsızlığa neden olmaz. Dünyada karın guruldaması yaşamayan kişi yoktur. Her yaştan kişi dönemsel olarak ya da anlık olarak karın guruldaması yaşar. Gazın yanı sıra midenin boş olmadı ve açlık da karın guruldamasına neden olur. Boş midede havanın hareket etmesi guruldamaya yol açar.

Guruldama bazen kısık sesli bazen de dışarıdan net bir şekilde duyulabilen şekilde olabilir. Gurultunun kesilmesi için 1 bardak su içebilirsiniz. Ya da bir şeyler atıştırabilirsiniz. Özellikle akşam geç saatlerde yatmaya yakın pek çok kişi yeniden acıktığı ve midesindekileri hazmettiği için karın guruldaması yaşanabilir. Geç saatlerde yemek yemek sağlı olmadığı için bir bardak su ya da birkaç kaşık yoğurtla karnınızın gurultusunu durdurabilirsiniz. Bu içeriğimizde karın guruldaması neden olur, nasıl geçer? Karın guruldamasına ne iyi gelir? Konularında ayrıntılı bilgileri sizler için bir araya getirdik. İşte karın guruldaması ile ilgili merak edilenler…

Karın Guruldaması Neden Olur?

Karın guruldaması dışarıya ses çıkmasına neden olduğundan rahatsız edici bir durumdur. Peki karın guruldaması neden olur? Halk arasında karın guruldamasının temel nedeninin açlık olduğu düşünülmektedir. Fakat açlığın dışında yemeğin hızlı yenmesi, yemek esnasında konuşulması, yemek esnasında hava yutulması, midede oluşan rahatsızlıklar, gaz ihtiva eden içeceklerin fazla tüketilmesi, stres, sinirli olma, uykusuz kalma gibi nedenlerle de karın guruldaması oluşabilir.

Karın Guruldaması Nasıl Geçer?

Karın guruldaması nasıl geçer diye merak edenler için sıraladık;

  • Asit içeren içecekler, alkol ve sigaranın tüketilmesinin sonlandırılmasıyla karında guruldama son bulur,
  • Yemek yerken özellikle katı gıdaların tamamen çiğnendikten sonra yutulduğunda emin olun,
  • Yemeğin ardından midenin dinlenmesine özen gösterin,
  • Yemeğin ardından mideyi rahatlatan rezene gibi hazmı kolaylaştırıcı çaylar sayesinde karın guruldamasından kurtulabilirsiniz,
  • Yemek esnasında derin nefes aldığından mideye fazla hava gittiğinden bu durumda karın guruldamasına yol açar. Bu konuda dikkatli olmak da gurultunun azalmasına yardımcı olur.

Karın Guruldamasına Ne İyi Gelir?

Karın guruldaması hemen herkesin başına gelen bir durumdur. Ancak nedeni her zaman aynı olmayabilir. Dolayısıyla karın guruldamasına ne iyi gelir diye soranlara çeşitli yanıtlar verilebilir. İlk olarak karın guruldaması hazım problemlerinden ve mide rahatsızlıklarından kaynaklanıyorsa sindirimi ve mideyi rahatlatan çaylar yardımcı olabilir. Diğer yandan ılık limonlu su içmek de karın gurultusunu keser. Eğer açlık yüzünden karın gurulduyorsa az ve sık yemek yemek tercih edilebilir.

Karın Guruldaması Nasıl Durdurulur?

Özellikle kalabalık bir yerde ya da sessiz bir yerde aniden kişinin karnı guruldadığında hemen durdurmak ister. Peki karın guruldaması nasıl durdurulur? Genellikle karna baskı yapmak karnın guruldamasını durdurmak için yapılabilecek en pratik yöntemdir. Bu sayede biriken hava dışarı çıkacağından gurultu durur. Diğer yandan nefesin birkaç saniye boyunca tutulması da gurultuyu kesebilen bir diğer yöntem olabilir.

Karın Guruldaması İshal Yapar mı?

Karın guruldaması ishal yapar mı diye merak edenlere bu durumun genellikle hamileliğe işaret ettiğini söyleyebiliriz.

Karın Guruldaması Tehlikeli mi?

Karın guruldaması tehlikeli mi? Sorusunu soranlara tek başına karın gurultusunun tehlikeli olmadığını söylemek mümkündür. Ancak karın guruldamasıyla beraber kasıkta ağrı varsa ya da mide ağrıyorsa bir doktorla görüşmekte fayda vardır.

Doğumdan sonraki süreçlerde annelerin karşısına çok sık olarak çıkan sorunlardan biridir karın guruldaması. Doğumdan sonraki ilk birkaç günde ve daha sonrasında ortalama olarak her beş bebeğin bir tanesinde bu tip şikayetler gelişebilir. Bu şikayetler günler boyunca devamlılık gösterirse haliyle bebeğin huzuru bozulacak ve genel olarak huzursuz olacaktır. Yazımın devamında bahsedeceğim hakkında bilgi sahibi olmanız bebeğinizi nasıl sakinleştireceğinizi iyice kavramanıza yardımcı olacaktır. O halde hemen yazımıza geçelim.

Bebeklerde Karın Guruldaması Nedenleri

Bebeklerde ortaya çıkan karın guruldaması şikayetinin en sık karşımıza çıkan nedeni gazdır. Bu nedenle gaz oluşma mekanizmalarına odaklanacağız.

Karın guruldamasının en sık sebebi gazdır.

Bebeklerde özellikle ilk aylarda karında guruldama meydana gelebilmektedir. Bu konuda bilgiye sahip olmayan anneler bebeklerde karın guruldaması neden olur sorusunu sorarlar. Guruldama ilk aylarda çok görülmesi ile ileri aylarda sıklığı azalır. Karında oluşan guruldama genellikle tek başına aşılabilecek bir sorundur. Ancak guruldama ile başka sorunlarda yaşanıyorsa doktor kontrolü ile durumun incelenmesi gerekebilir.

Aslında bebeklerin ilk aylarında gaz problemleri çokça görülür. Hatta bazı bebekler gaz problemlerini aylarca aşamaz ve büyük sorunlar oluşur. Karından gelen gurultuda bebeğin bağırsak hareketlerinden dolayı meydana gelmektedir. Bu gurultunun meydana gelmesinin en büyük sebeplerinden biri havadır.

seafoodplus.info

Doğru Emzirmeme

Anneler bebeklerini doğru pozisyonda emziremedikleri zamanda bebek emerken süt ile birlikte aynı zamanda hava yutarlar. Özellikle ilk aylarda sık emdikleri için hava yutma yüzdeleri de artar. Hava yutan bebeklerde hava geğirme ile dışarı atma zor geçekleştiği için havanın belirli bir kısmı da bağırsaklara iner. Bağırsaklara inen hava ise çocukta gurultu ve gazın oluşmasına neden olur.

doğru emzirme karın guruldamasını önler

seafoodplus.info

Ek Gıda Başlanması

Altı aylık olmuş bebeklerde ek gıdaya geçilmektedir. Bebeklerin bu gıdalara yeni yeni alışması ile sindirim sistemlerinin bu duruma alışması sırasında bağırsaklarda guruldamalar normal karşılanır. Ancak söylediğimiz gibi guruldamanın yanı sıra farklı alışagelmemiş durumlar görülürse doktora başvurulmalıdır.

Enfeksiyonlar

Hava yutma ve ek gıdanın yanı sıra bebeklerde karında guruldamanın sebepleri arasında açık, mide rahatsızlıkları, üşütme nedeni ile guruldama meydana gelmektedir. Bu gibi durumlarda çoğu zaman bağırsaklarda enfeksiyon meydana gelmekte ve bebeği rahatsız etmektedir. Bağırsaklardan ses gelmesi bazı durumlarda enfeksiyon olduğunun bir işareti olarak yorumlanabilir. Bu gibi durumlarda mutlaka bir çocuk hekiminden ya da aile hekiminden destek almalısınız.

seafoodplus.info

Annenin Beslenme Şekli

Gaz sancısı nedeni ile oluşan gurultunun ise hava dışında da nedenleri vardır. Bu konuda annelerin dikkat etmesi gereken birçok faktör vardır. Çünkü annelerin beslenme şekilleri anne sütünü etkiler ve buda çocuğun beslenmesini de etkiler. Bazı besinler annelerin sütünün çocukta gaz yapmasına neden olmaktadır. Bu konuda hangi besinlerin gaz yaptığının öğrenilmesi çok önemlidir. Anne sütünde gaz yapan besinlerin tüketiminin kesilmesi bebeklerde oluşan gaz problemini büyük oranda azaltacaktır. Yazımın devamında anne sütünde gaz yapan yiyeceklerden bahsedeceğim.

Yenidoğan Reflüsü

Bebeklerde görülen kusma ve ağızdan su gelmesi şikayetleri reflünün varlığına işaret edebilir. Bu gibi durumlarda karın bölgesinden guruldama sesleri gelebilir. Bir çocuk hekimi muayenesi ve tedavisi sonrasında hızla düzelme gerçekleşecektir.

karın guruldaması sebeplerinden biridir reflü

Sık İshal Olması

Eğer bebeğinizde çok sık ishal ortaya çıkıyorsa bağırsaklarda bir hareketlilik olduğu manasına gelir. Bir noktaya kadar normal karşılayabildiğimiz ishal sık olursa karında guruldama seslerine sebebiyet verebilir.

Bu durumda ishalin rengi, sıklığı ve miktarı da önem arz edebilir. Benzer durumlar yaşıyorsanız yapmanız gereken bebeğiniz için bir çocuk doktorundan randevu alarak muayeneye götürmektir.

seafoodplus.info

Bebeğin Aç Kalması

Bebeklerde normal insanların minyatürü gibidir. Normal insanlarda karında açlık olduğunda guruldama sesleri duyulabilir. Bebeklerde de hiçbir sağlık sorunu olmaksızın sadece açlığa bağlı olarak ta bu sesler duyulabilir. Burada aslolan annedir. İyi ve bilinçli bir anne bebeğini çok iyi takip etmelidir. Düzenli olarak emzirmeli ve bakımlarını yapmalıdır.

Gıda Alerjisi

Ek gıda başlanan bebeklerde bazen bu durum görülebilir. Bazı besinlere karşı gıda alerjisi varsa karında guruldama sesleri olağan karşılanabilir. Gıda alerjisi etkeni tespit edilip ortadan kaldırıldığında seslerde dinme olacaktır.

Anne Sütünde Gaz Yapan Yiyecekler

Bebeklerde gaz oluşumunu tamamen ortadan kaldırmak imkansızdır. Ancak bazı noktalara dikkat ederek gaz oluşumu tetikleyen durumların azalmasını sağlayabilir ve böylelikle bebeklerdeki gaz problemlerini belirli oranlarda düşürebiliriz.

Anne sütünde gaz yapan yiyeceklerin başında bakliyatlar gelmektedir. Fasulye ise bu listenin başındaki besindir. Fasulyenin yanı sıra mercimekte anne sütünde gaz oluşumunu etkileyen besinler arasındadır.

Normal yaşantımızda da bizlere gaz problemi yaşatabilecek brokoli ve karnabaharda emziren annelerin sütlerinde gaz oluşmasına neden olmaktadır. Ayrıca beyaz lahana, Brüksel lahana, kahve, çikolata, acı baharatlar, süt ürünleri bebeklerde gaz oluşumuna neden olur.

Burada önemli olan ise bu besinlerin tüketim sıklıklarıdır. Yukarıda sizlerle paylaşılan besinlerin sıklıkla tüketilmesi durumunda anne sütünde gaz oluşumunu etkiler ve bebekte de gaz problemlerinin artmasına neden olarak karında gurultunun oluşmasını tetikler. Ancak bu tarz besinleri az da olsa zaman zaman tüketmenizde bir sakınca yoktur.

Bu besinler hakkında detaylı bilgi almak ve ileri okuma için aşağıdaki linke tıklayarak okumaya devam edebilirsiniz.

seafoodplus.info

Bebeklerde Gaz Problemi Nasıl Aşılır?

Bebeğinizde gaz nedeni ile guruldamalar ve rahatsızlıklar görüyorsanız bu durumun için tedavi yöntemlerini uygulamanız gerekir. Öncelikle bebeğinizi rahatlatacak ve tuvaletini daha rahat yapmasını sağlayacak masaj tekniklerini öğrenmeniz oldukça faydalı olacaktır. Bu teknikler bağırsak hareketlerinin daha etkili olarak gerçekleşmesini sağlayarak gazın daha kolay çıkmasına olanak sağlar.

Gaz probleminin sürekli olduğu durumlarda doktor tavsiyesi ile bitkisel ilaçlar kullanılabilir. Bu konuda en çok bebeklerdeki gaz problemi için en çok bakılan ilaçlardan biri Zinco&#;dur. Temel olarak çinko eksikliğinin tedavisinde kullanılan bu ilaç hastalar tarafından içerisinde barındırdığı çeşitli bitkisel yağlar sayesinde bebeklerin gaz problemlerini daha rahat bir şekilde atlatmasına destek olduğu düşünülmektedir. Hemen Zinco hakkında detaylı bilgiler verdiğim yazıma ulaşmak için okumaya devam ediniz.

seafoodplus.info

Ayrıca gaz tedavisi için bebeklerde sıkça damlalar kullanılmaktadır. Bu damlaların en çok bilinenleri Metsil ve Biogaia gibi gaz damlalarıdır. Bunları mutlaka hekiminize muayene olduktan sonra reçete etmesi halinde kullanınız. Aklınıza takılanları veya merak ettiğiniz hususları altta bulunan yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

Kaynakça: 1. Gas and Bloating (seafoodplus.info) Erişim Tarihi: - Arşiv Görüntüsü 2. Meteorism - StatPearls - NCBI Bookshelf (seafoodplus.info) Erişim Tarihi: - Arşiv Görüntüsü 3. Irritable bowel syndrome in children: Pathogenesis, diagnosis and evidence-based treatment (seafoodplus.info) Erişim Tarihi: - Arşiv Görüntüsü(Bu yazı ilk defa 8 Mayıs tarihinde yazılmıştır. Ardından 11 Şubat tarihinde güncellenmiştir.)

Bu Başlıklar İlginizi Çekebilir:

Kategoriler PediatriEtiketler Karın

Bebeğimin Karnı Gurulduyor, Ne Yapayım? Doktorlar Cevaplıyor

Bebeklerde karın guruldaması, özellikle bebeğin yaşamının ilk aylarında çok sık karşılaşılan bir durumdur. Yanlış emzirme tekniği ile bebeğin memeyi iyi kavrayamaması böylece hava yutması, laktoz intoleransı, gıda alerjisi, asit reflü, kolik, gaz sancısı gibi nedenler, bebeklerde karın, mide, bağırsak guruldamasına neden olur.

Bebeğin karnının guruldaması neden olur nasıl geçer? Doktorlar cevaplıyor

Sual: Bebeğim 35 günlük, bağırsakları çok gurulduyor, emerken sakin ama bazen huzursuzlanıp ağlıyor, neden olabilir?

CEVAP

Çocuk Doktoru Sibel Atasoy'un cevabı: (Bu aylardaki bebeklerde gaz, çok beklenilen bir olaydır, anlattığınızdan yola çıkarak bebeğinizde gaz problemi olabilir. O yüzden doktorunuzun önerdiği gaz damlasını 6 saatte 4 er damla olarak veriniz.  Bir de bebeğinizin karnına hafif ılıtılmış havlu koyabilirsiniz. Masaj yapabilirsiniz. Şayet bebeğinizin dışkılaması yeşil ise ve koku da varsa bir uzmana götürüp gaita testi yaptırmanızı öneririm.)

Sual: 3,5 aylık kız bir bebeğimiz var, anne sütü ile besliyoruz. Karnından normal bir insandan gelen guruldama gibi sesler geliyor. Ve bu guruldama ancak gaz çıkardığında ya da kakasını yapınca kesiliyor. Bazen bu guruldama öyle şiddetli oluyor ki yok artık diyoruz eşimle. Gaz ilacı kullanıyoruz, kakası sarı renkte, günde genelde 2 kere yapıyor. Bu durum normal mi? Başka ne yapabiliriz?

CEVAP

Çocuk Doktoru Halit Özkaya'nın cevabı: ( ay civarında bebeklerde gaz ve sancı çok olur.  Yediğiniz gıdalara dikkat edin. Siz de gaz ve sancı yapacak gıdaları yememeye çalışın. Mesela siz süt içince sizde sancı oluyor ise süt içmeyin.)

Sual: Benim 5 aylık oğlumun son haftadır karnı gurulduyor, önceden hiç olmazdı yeni başladı öyle gazı olan bir bebekte değil, acaba bu karın guruldaması normal mi?

CEVAP

Çocuk Doktoru Hakan Şen'in cevabı: ( aylık olduğunda bağırsak sistemi ek gıdaya geçiş dönemleri olduğundan bu doğal olabilir fakat guruldamaya ek başka sorun varsa mutlak detaylı muayene olmasında fayda vardır.)

Sual: Bebeğim 62 günlük, birkaç gündür karnında guruldama var ve kakasını hafif yeşil renkte yapıyor, umarım ciddi bir problem yoktur?

CEVAP

Çocuk Doktoru Murat Aydın'ın cevabı: (Sorun yok, bebeklerde gaza bağlı karın guruldaması ve bazen de yeşil kaka yapımı olur.)

Sual: Çocuğum henüz 3 aylık, karnı çok gurulduyor. Doktorumuz ilaç verdi fakat fayda etmedi, ne yapmam lazım? Neden karnı gurulduyor? Bizi bu konuda bilgilendirirseniz memnun oluruz.

CEVAP

Çocuk Doktoru Rıdvan Güçlü'nün cevabı: (Bebeklerin normalde karnı guruldar, şayet başka bir sorun yoksa, bir problem yok demektir.)

Sual: Bebegimin karnı cok gurulduyor, gazını da zor çıkarıyor, ne yapmam lazım? Bir de uykuya zor geçiyor, ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP

Çocuk Doktoru Asaf Güven'in cevabı: (Bunlar normal bulgular. Gazını çıkarın yeterlidir.)

Not: Bu makalede geçen cevaplar soru soran şahıslara münhasırdır. Doktorunuza sormadan bebeğiniz için hiç bir ilacı asla kullanmayın.

Bebekler Hangi Ayda Kaç Kilo Olmalı Ve Boyları Kaç Olmalıdır? Tıklayınız

Bebeklere Kilo Aldıran Mama Tarifleri (En Etkili Kilo Aldırıcı 6 Tarif) Tıklayınız

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir