kalp krizinin 7 sessiz belirtisi / Bu Belirtiler Var İse, Kalp Krizi Geçiriyor Olabilirsiniz!

Kalp Krizinin 7 Sessiz Belirtisi

kalp krizinin 7 sessiz belirtisi

Sessiz Kalp Krizi Nedir, Nasıl Olur? Sessiz Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir, Kendisini Belli Eder Mi?

Sessiz kalp krizi, daha çok yaşlılarda ve kadınlarda görülür.

Sessiz Kalp Krizi Nedir? Nasıl Olur?

İnsan vücudunda en önemli organlardan birisi olan kalp, vücuda kan pompalamakla görevini yerine getirir. Bu sayede insan vücudu sağlıklı bir şekilde görevlerini gerçekleştirir. Fakat kalpte bazı durumlarda sorunlar oluşabiliyor. Bu sorunlar genellikle vücutta bazı belirtilerle görülüyor. Göğüs kısmında oluşan çarpıntı gibi şikayetler birçok kişiyi rahatsız edebiliyor. Bazen yorgunluk ve uykusuzluk gibi nedenlerden dolayı kalp çarpıntıları yaşanıyor ve hatta kalp krizi yaşanabiliyor. Sesiz kalp krizi bu aşamada kendini gösteriyor.

Diyabet, böbrek hastaları ve yaşlı insanlarda sessiz kalp krizi riski çok fazladır. Bu kalp krizi türü erkeklere göre kadınlarda daha fazla görülüyor. Bazı kişiler sesiz kalp krizi geçirdiğinin farkına varmıyor. Uzun yıllar bu durumla yaşayabiliyor. Bu sorunu yaşayan hastalarda kalp yeterince beslenmiyor. Fakat devam etmesi durumunda bu hastalarda kalp yetersizliği görülebiliyor. Ani kalp ölümü iki saat içerisinde gerçekleşen bir durumdur. Bunun en önemli nedeni sessiz kalp krizleridir. Fakat hiç bir belirti gösteremeyen erkeklerde de çok görülen bir durumdur.

Sessiz Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir? Kendini Belli Eder mi?

Sessiz kalp krizi kendini bazı belirtilerle gösterebilir. Fakat genellikle birçok kişi bu belirtileri fark etmeden yaşamına devam ediyor. Bu duruma alınabilecek bazı önlemler bulunuyor. Özellikle şeker hastaları, fazla sigara kullanımı ve tansiyon hastaları gösterdiği belirtiler nedeniyle hastaneye gidebiliyor. Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabiliyor.

Göğüs ağrısı sadece kalp krizinde değil birçok hastalıkta kendini gösteren bir belirtidir. Yapılan sanal anjiyo işlemleri, sessiz kalp krizinin oluştuğunu gösterebiliyor. Sessiz kalp krizleri genellikle göğüs ağrısı, terleme, çarpıntı ve nefes darlığı gibi belirtilerle kendini gösterebiliyor.


Kalp krizi bazen tipik göğüs ağrısıyla değil de nefes darlığı, bulantı, terleme ile kendini gösteriyor. Sessiz kalp krizi oalrak adlandırılan bu tablonun tedaviyi geciktirdiğini ve yaşamı daha fazla tehdit ettiğini belirten Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Değertekin kalp krizi nedenleri ve kalp krizi belirtilerini anlattı.

 

Kalp Krizi Sırasındaki Göğüs Ağrısını Tarif Edebilir misiniz?

Kalp damar hastalıklarına bağlı görülen göğüs ağrısı, halk arasında iman tahtası olarak bilinen göğüs orta kısmındaki kemiğin arkasında hissedilen, eforla veya duygusal stresle şiddetlenen bir ağrı olarak tanımlanabilir. Bu ağrı oluştuktan sonra hasta dinlenmeye geçtiğinde ya da eğer bir kalp damar hastalığı varsa kendisine reçete edilen dil altı ilacını aldığı zaman azalır. Oluşan ağrının karakteri sıkıştırıcı, yanma şeklinde ya da göğüs kafesine birisi oturuyormuş gibi bir his olarak tarif edilebilir. Kalp krizi sırasında görülen göğüs ağrısı ise az önce anlattığımız ağrı özelliklerine benzemekle birlikte genellikle daha şiddetlidir, istirahatte geçmez ve uzun süreli olur. Bulantı, kusma, soğuk terleme, fenalık hissi, ölüm korkusu gibi bulgular sıklıkla eşlik eder.

Her Hastada Tablo Bu Kadar Net Olur mu?

Ne yazık ki hayır Hastaların bir kısmı göğüs ağrısını "ağrı" olarak değil de nefes darlığı, göğüste sıkıntı hissi olarak ifade ederler. Bu da teşhisi zorlaştırır. Bu tarz ağrı dışındaki Kalp krizi bazen tipik göğüs ağrısıyla değil de nefes darlığı, bulantı, terleme ile kendini gösteriyor. Sessiz kalp krizi olarak adlandırılan bu tablo, tedaviyi geciktiriyor ve yaşamı daha fazla tehdit ediyor. Belirtiler sıklıkla kadınlarda, yaşlılarda ve diyabet hastalarında görülür.

Ağrı Parmakla Gösterilebilen Bir Noktada Mıdır Yoksa Daha Geniş Bir Alanda Mı Olur?

Hasta ağrısını tipik olarak yumruk genişliğinde bir bölgeyi göstererek ifade eder. En sık göğüs kafesinin orta bölgesinde hissedilmekle birlikte ağrı her iki omuza, kola (genellikle sol kola bazen her iki kola), sırta ve midenin üst kısmına yayılabilir. Özetle ağrı, alt çene ve göbek deliği arasında herhangi bir bölgeye yayılabilir. Ağrının tek bir noktada görülmesi kalp damar hastalıklarında görülen ağrıdan ziyade daha çok kas-kemik ağrısı, akciğer hastalıklarında görülen ağrıları düşündürür.

Nefes Alıp Verirken Ya Da Hareketle Değişen Ağrılar Kalp Krizini Düşündürür mü?

Derin nefes alıp vermekle, öksürmekle veya vücut pozisyonunun değiştirilmesiyle oluşan, özellikle batıcı karakterdeki ağrılar daha çok kalp damar hastalıkları dışındaki başka hastalıklarda görülür. Bu hastalıklara kas ve kemik nedenli ağrılar, kalp zarının iltihaplanması, akciğer damarlarının pıhtı ile tıkanması gibi durumlar örnek olarak verilebilir.

Kalp Ağrısının Süresi Önemli mi?

Kalp damarlarının daralması ile ilişkili ağrılar genellikle dakika arasında sürer, nadiren dakikayı bulur. Genellikle hastanın o sırada yaptığı aktivitesini durdurmasına yol açar ve biraz dinlendikten sonra azalarak kaybolur. Bu süreden daha uzun devam eden veya dil altı ilacının alınmasına rağmen geçmeyen bir ağrı varlığında kalp krizinden şüphelenmek gerekir. Tam tersi 30 saniyeden daha kısa süren, anlık ve bilhassa batıcı karakterde ağrılar kalp damarlarında daralma nedeniyle oluşmazlar.

Şeker Hastaları ve Kadınlar Kalp Krizini Daha Sessiz Geçirme Eğiliminde mi?

Kadınlar, erkeklere göre ağrı karakteristikleri bakımından daha atipik şikayetlerle başvurur. Bunlara nefes darlığı, bulantı, terleme örnek olarak verilebilir. Diyabet hastalarında yüksek kan şekerinin kalbin sinir uçlarında meydana getirdiği hasar sonucu kişi ağrıyı hissedemeyebilir. Kalp krizi geçiren hastaların özellikleri incelendiğinde yaklaşık üçte birinin tipik göğüs ağrısı ile başvurmadığı görülmüştür. Yaşlılar, kadınlar, diyabet hastaları ve kalp yetersizliği olan kişilerde atipik karakterde şikayetler nedeniyle hastaların tanısının ve tedavisinin gecikmesi bu hasta gruplarında ölüm oranlarını artırır.



Kalp Krizinin Sebepleri Nelerdir?

Kalp krizlerinin çok büyük bir kısmı kalbi besleyen koroner atar damarlarda görülen yağlı plakların yırtılması ve yırtılan plak üzerine kan pıhtısı oturması sonucunda damarın tamamen ya da tama yakın tıkanması nedeniyle oluşur. Bunun dışında tansiyon yüksekliği veya düşüklüğü, kan oksijen miktarında azalma, ciddi kansızlık, aort damarında yırtılma gibi nedenler sonucunda da kalp krizi gelişebilir. Daha seyrek olarak by-pass cerrahisi veya stent-balon işlemlerinin bir Komplikasyonu olarak da kalp krizi görülebilir.

Kalp Krizi Geçirdiğini Düşünen Biri Ne Yapmalı?

Kendinizin veya yakınınızdaki bir kişinin kalp krizi geçirdiğinden şüpheleniyorsanız ivedilikle 'yi arayarak sağlık yardımı talep etmelisiniz. Kalp krizi geçiren kişi asla tek başına hastaneye gitmemeli, araba kullanmamalı, kalbin iş yükünü arttıracak eforlardan uzak durmalı. Profesyonel sağlık yardımı alana kadar geçen süre zarfında mg aspirin çiğnenmesi ilk tıbbi müdahaleyi sağlayacaktır.

Kalp-Damar Hastalığı Olan Biri Olası Bir Kalp Krizine Karsı Eylem Planı Yapmalı mı?

Kalp damar hastalığı olan kişilerin tekrarlayan kalp krizi geçirme riski normal kişilerden yüksektir. Bu nedenle bu kişilerin hekimleri tarafından reçete edilen ilaçlarına riayet etmesi, yine hekiminin önerdiği hayat tarzı değişikliklerine (tuzsuz ve yağsız diyet, egzersiz vb.) uyması gerekir. Göğüs ağrısı olması ya da var olan göğüs ağrısının şiddetlenmesi halinde en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna gitmeleri, özellikle istirahatte 20 dakikadan uzun süren göğüs ağrılarının olması halinde aracılığıyla acil servise başvurmaları önerilir.

Kalp Krizi Geçirme Sıklığının Mevsimlerle İlgisi Var mı?

Kalp krizi kış aylarında daha çok görülür. Rüzgarlı ve soğuk havalar kalp damarlarında daralmaya neden olarak ağrı eşiğini düşürebilir. Kişi normalde göğüs ağrısı hissettiği efor düzeyinden çok daha az efor sarf ettiğinde bile belirti hissedebilir.


Kullanıcılar bunları da aradı:

 

 

 

Yayın Tarihi : 14/07/

Kalp krizi ‘geliyorum’ der!

Peki, siz kalp krizine karşı güvende misiniz?

Yaşam bize birçok seçenek sunar. Ve yaptığımız seçimler hayatımızdaki yol haritamızı belirler. Aynı durum sağlığımız ve tabi kalbimiz için de geçerlidir. Yaptığımız her seçim, attığımız her adım kalbimiz adına bir rota belirler. Doğru izlenen bir yol haritasıyla kalbimize ihtiyacı olanı verirken, yanlış atılmış her adımla da kalp krizine zemin hazırlayabiliriz. Kalp krizine sebep olan unsurları, belirtileri ve tedavi yöntemlerini Avrasya Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Profesör Dr. Esat Akıncı ile konuştuk.

Çağın korkutan hastalığı: Kalp Krizi

Kalp krizi, kalbin ana besleyici damarları olan koroner arterlerde oluşan tıkanma sonucu kalp kasının bir bölümünün oksijensiz kalmasına bağlı olarak kalp kasında meydana gelen zedelenmedir. Kalp krizinin en korkutucu yanı; ani gelişen bir hastalık olmasıdır.
Kalp krizinin belli sebeplere bağlı olarak ortaya çıktığı söyleyen Prof. Dr. Esat Akıncı, “Bu sebeplerin başında; diyabet, kolesterol, tansiyon yüksekliği, aşırı kilo, ailevi yatkınlık ve sigara kullanımı geliyor. Bunun dışında damar tıkanıklığı riski taşıyanlar, sigara kullananlar ve kötü beslenme alışkanlığına sahip kişiler de risk grubu altındadır.” dedi.

Kalp krizi nasıl meydana gelir?

Normal bir damarda çok düşük miktarda bir darlık vardır. Bu darlık % oranında olabilir. Bazen stres, gerginlik, tansiyon çıkması gibi durumlarda plak dediğimiz bu kısım damarların içinden ayrılır. Ayrılma durumunda ise aniden yaşayan damar tıkanıklığı veya damarların büzüşmesi sonucunda da kalp krizi gerçekleşebilir.
Kalp krizinin daha az görülen bir diğer nedeni ise koroner arterde meydana gelen ani kasılmalardır. Bu ani kasılmalar, damarı tıkayan plağa bağlı olmaksızın yaşanabilir. Damar kasıldığında kalbe kan akışı durur ve bunun sonucunda kalp krizi yaşanabilir.

Dikkat kalp krizi geçiriyor olabilirsiniz!

Kalp krizi geliyorum der! Göğüste 20 dakikadan fazla süren, boyun, omuz ve kollara yayılan şiddetli ve baskı yapan ağrı, nefes darlığı, öksürük, baş dönmesi ve bayılma, kusma, mide bulantısı, soğuk terleme, çarpıntı, aşırı halsizlik duyulur. Bazen kalp krizi çok ani ve şiddetli belirtiler gösterirken bazı kişilerde örneğin; şeker hastalığı olan kişilerde olay yavaş ve hafif bir ağrı veya rahatsızlık hissi ile başlar.

Bu belirtiler varsa;
• Göğüs bölgesinde rahatsızlık ve ağrı
• Hareket edince artan ağrı
• Sol kola ve çeneye doğru seyreden ağrı
• Ağrıyla birlikte soğuk soğuk terleme
• Öksürük
• Mide bulantısı
• Baş dönmesi
• Bayılma
• Solunum güçlüğü
• Karın ağrısı
• Kaygı
• Kusma
• Aşırı halsizlik
• Çarpıntı, soğuk terleme

Dikkat, kalp krizi geçiriyor olabilirsiniz!

Kalp krizi esnasında neler yapılmalı?

Kalp krizi esnasında yapılacak hatalar ölümcül olabilirken, tıkalı damarların açılması için yapılacak küçük adımlar hastaya zaman kazandırabilir. Ağrı ve diğer belirtileri fark ettiğiniz takdirde;

• Öncelikle telefonla mutlaka yakınlarınızı arayıp durumu haber verin.
• Bulunduğunuz yerin kapısını aralayın ve yardıma gelecek kişinin sizi bulmasını kolaylaştırın.
• Bir bardak su ile aspirin için. Bunun dışında kesinlikle bir şey yiyip içmeyin. Unutmayın, kalp krizi sırasında aspirin çiğnenmesi ile kalp krizinden ölümlerin %23 oranında azaltır.
• Kuvvetli öksürük geçici olarak kan akımını artırır. Bu nedenle burun deliklerinizi kapatarak kuvvetli biçimde öksürmeye çalışın.
• Pencerenizi açın ve odaya oksijen girmesini sağlayın.
• Yardım gelmesini beklerken uzanın ya da oturun. Ancak ayakta beklememeye özen gösterin.
• Soğuk ya da sıcak suyun altına kesinlikle girmeyin. Özellikle soğuk su böyle durumlarda çok tehlikelidir. Çünkü kalp damarlarını büzer ve mevcut durumu daha da kötüleştirebilir.

Kalp krizinin önüne geçmek için neler yapılmalı?

Sağlıklı beslenin! Kuşkusuz ki sağlıklı bir kalbe sahip olmanın yolu sağlıklı beslenmeden geçiyor. Sağlıklı ve düzenli beslenme alışkanlığıyla kalbinize iyi bakarken olası kalp krizi riskini de düşürebilirsiniz. Kalp için olmazsa olmaz besinler;
• Zeytinyağı kullanımını arttırın. Tercihiniz hayvansal gıdalardan ziyade zeytinyağı olmalıdır. Yapılan araştırmalarda zeytinyağı tüketen kişilerde kalp krizi ve felç riskinin %41 oranında düştüğü görülmüştür.
• Yeterli ve dengeli beslenme esas alınmalı.
• Yağ, protein veya yüksek karbonhidrat içeren rejimlerden uzak durulmalı. (Atkins Diyeti-Karatay Diyeti gibi)
• Günlük harcanan kaloriden fazlasını almamak özellikle 40 yaş üstü için önemli.
• Şeker hastalığı olan kişiler çok kontrollü olmalıdırlar. Kontrolsüz, özellikle kan şekeri ’ün üzerinde seyreden hastalarda kalp, böbrek ve beyin damarlarında kısa sürede ciddi daralmalar olabilir.
• Akdeniz tipi diyetler damar sertliğinin önlenmesi veya geciktirilmesinde etkili olmaktadır.
• Özellikle 40 yaş üzerindeki her bireyin haftada 5 gün en az 40 dk. Tempolu yürümesi veya yüzmesi kalp sağlığı açısından oldukça faydalıdır.

Düzenli spor yapın ve stresi hayatınızdan çıkarın! Düzenli egzersiz, kalp hastalıkları ve kalp krizinden korur. Kalbinizi, kemiklerinizi ve kaslarınızı güçlendirir. Ancak 35 yaşından sonra yoğun efor gerektiren bir spora başlayacaksanız mutlaka gizli kalp hastalığı riskine karşı iyi bir kalp kontrolünden geçin
Sağlığınızı her zaman kontrol altında tutun! Aile geçmişinizde kalp hastası varsa, kilo problemi yaşıyorsanız, diyabet veya yüksek tansiyon hastasıysanız, sigara kullanıyorsanız 40 yaşından sonra bu testleri mutlaka yaptırın; total kolesterol, HDL (iyi huylu kolesterol), LDL (kötü huylu kolesterol), trigliserid ve kan şekeri.
Menopozu olabildiğince geciktirin! Kadınlarda bulunan östrojen hormonu, damar sertliğine karşı güçlü bir koruma sağlar. Ancak menopozdan sonra östrojen hormonunda yaşanan ciddi düşüş damar tıkanıklığının da önünü açar. Bu sebeple gerekirse menopozu geciktirecek tedaviler için doktorunuzla ile görüşün.

ETİKETLER: ekg, eko, göğüs sıkışması, kalp, kalp cerrahi, kalp hastalığı, kalp hastalıkları, kalp krizi, kalp muayenesi, kalp sağlığı

Bu Belirtiler Var İse, Kalp Krizi Geçiriyor Olabilirsiniz!

Bu Belirtiler Var İse, Kalp Krizi Geçiriyor Olabilirsiniz!

Kalp Krizi Nasıl Anlaşılır?

Nefes darlığı, şiddetli öksürük, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, bayılma, soğuk terleme, çarpıntı, halsizlik, göğüste 20 dakikadan fazla süren kollara kadar yayılan şiddetli ağrı ve ölüm korkusu duyulmaktadır.

Bazı hastalarda görülen kalp krizi ani ve şiddetli başlar, kolaylıkla tanı koyulabilmektedir. Fakat bazı durumlarda ise yavaş, hafif ağrılarla başlamaktadır.

Kalp Krizi Belirtileri

Hissedilen ağrı ile birlikte soğuk terleme, mide bulantısı, nefes alamama hissi, öksürük, baş dönmesi, kusma, bayılma, göğüste oluşan sıkışma hissi, hareket edince oluşan ve artan ağrı.

Bazı hastalarda bu belirtiler görülmemektedir. Örnek olarak, şeker hastaları hiç ağrı duymayabilmekte ve sadece soğuk terleme ve nefes darlığı şikayetleri yaşamaktadırlar.

Kalp Krizine Neden Olan Faktörler

Düzenli olarak egzersiz yapılmaması, stresli yaşam tarzı, kötü kolesterolün yüksek olma durumu, fazla kilolu olma durumu, sigara kullanımı, 35 yaş üzerindeki erkekler, 45 yaş üzeri ya da menapozdaki kadınlar, diyabet hastaları, hipertansiyon gibi faktörler kalp krizine sebep olabilmektedir.

Kalp Krizi Anında Neler Yapılmalıdır?

Kalp krizi geçirmekte olan bir kişinin tıkalı olan damarını açmak adına yapabilecekleri hastaya zaman kazandırabilmektedir.  Ağrı başladığı andan itibaren ilk olarak, telefon ile ambulans çağrılmalı ve yakınlarına haber verilmelidir.

Bir bardak su içilmelidir. Bunun dışında hiçbir şey yenilip, içilmemelidir.

O anda bulunduğunuz yerin kapısını aralamalı ve gelecek yardımları beklemelisiniz.

Öksürük kan akışını arttırmaktadır. Böylelikle burun delikleri kapatılarak kuvvetli bir şekilde öksürülmelidir.

Bulunduğunuz yerin penceresi açılmalı ve bol oksijen girmesi sağlanmalıdır.

Yardımın gelmesi oturur pozisyonda veya yatar pozisyonda beklenmelidir. Ayakta durulmamalıdır.

Sıcak veya soğuk suyun altına girilmemelidir. Özellikle kalp krizi durumlarında soğuk suya girilmesi oldukça tehlikelidir. Çünkü bu durumda kalp damarları büzüleceğinden daha kötüye gidilebilmektedir.

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası