regl döneminde kanamayı azaltmak için / Aşırı Adet Kanamaları – Dr. Murat Emanetoğlu

Regl Döneminde Kanamayı Azaltmak Için

regl döneminde kanamayı azaltmak için

Menoraji (Aşırı Adet Kanaması)

Menoraji, anormal derecede ağır veya uzun süreli kanaması olan adet dönemleri için kullanılan tıbbi terimdir. Ağır adet kanaması endişe verici bir durum olmasına rağmen, çoğu kadın menoraji olarak tanımlanacak kadar ciddi kan kaybı yaşamaz.
Menorajiniz varsa normal aktivitelerinizi sürdüremezsiniz çünkü çok fazla kan kaybı ve krampınız olur. Adet kanamanızın çok fazla olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşun. Menoraji için birçok etkili tedavi vardır.
Menoraji belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:
•Ard arda birkaç saat boyunca her saat bir veya daha fazla hijyenik ped veya tampon değiştirme
•Adet kanamanızı kontrol etmek için çift ped kullanmaya ihtiyaç duymak
•Gece boyunca bir kaç kez ped değiştirmek için uyanma ihtiyacı
•Bir haftadan daha uzun süre kanama
•Kan pıhtıları ve parçaların dökülmesi
•Yoğun menstrüel kanama nedeniyle günlük aktivitelerin kısıtlanması
•Yorgunluk, halsizlik veya nefes darlığı gibi anemi belirtileri
•Vajinal kanama ile her saat başı bir ped veya tampon tamamen ıslanıyorsa
•Menstrüel periyotlar arasında kanama veya düzensiz vajinal kanama varsa
•Menopoz sonrası herhangi bir vajinal kanama olduysa
MUTLAKA BİR KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM UZMANINA
Bazen, ağır adet kanamasının nedeni bilinmemekle birlikte bazı durumlar menorajiye neden olabilir.
Yaygın nedenler arasında şunlar bulunur:
Hormon dengesizliği: Normal bir adet döngüsünde, östrojen ve progesteron hormonları arasındaki denge, adet sırasında dökülen rahim zarı epitelinin (endometrium) kalınlaşmasını düzenler. Eğer bir hormon dengesizliği meydana gelirse, endometrium aşırı gelişir ve sonunda ağır adet kanaması yoluyla dökülerek dışarı atılır.
Polikistik over sendromu (PKOS), obezite, insülin direnci ve tiroid problemleri gibi bir takım koşullar hormon dengesizliklerine neden olabilir.
Yumurtalıkların işlev bozukluğu: Yumurtalıklar bir adet döngüsü sırasında yumurtlayamazsa, normal adet döngüsü sırasında olduğu kadar progesteron hormonu üretemez. Bu durum hormon dengesizliğine yol açar ve menoraji ile sonuçlanabilir.
Myomlar yani Uterus fibroidleri: Uterusun bu iyi huylu tümörleri genellikle doğurganlık yıllarında ortaya çıkar. Uterin fibroidlerden kaynaklanan kanamalar başka sebeplerden kaynaklı menorajilerden de ağır olabilir.
Polipler: Endometrial polipler, rahim zarında küçük, iyi huylu büyümeler olup ağır veya uzun süreli adet kanamasına neden olabilir.
Adenomyozis: Endometrium (Rahim zarı) tabakasının uterusun düz kas tabakası içine gömülmesi ile meydana gelen ve sıklıkla ağır kanamaya ve ağrılı
dönemlere neden olan bir durumdur.
Rahim İçi Araç (RİA): Menoraji, genellikle doğum kontrolü için hormonal olmayan, bakırlı plastik rahim içi araçları kullanmanın iyi bilinen bir yan etkisidir. Böyle bir durumda Doktorunuz alternatif korunma yöntemlerini seçmenizde yardımcı olacaktır.
Hamilelik komplikasyonları: Düşük nedeniyle ağır bir vajinal kanama olabilir. Hamilelik sırasında ortaya çıkan ağır kanamanın diğer bir nedeni de, plasentanın rahim ağzına yakın yerleşimi yani plasenta previa durumudur .
•Kanser: Uterin kanser ve rahim ağzı kanseri aşırı vajinal kanamaya neden olabilir.
•Kalıtsal Kanama Bozuklukları: Bazı kanama bozuklukları örneğin von Willebrand&#;s hastalığı, önemli bir kan pıhtılaşma faktörünün eksik veya bozuk olduğu bir durumdur ve anormal adet kanamasına neden olabilir.
•İlaçlar: Anti-enflamatuar ilaçlar, östrojen ve progestinler gibi hormonal ilaçlar ve warfarin (Coumadin) veya enoxaparin (Lovenox) gibi antikoagulanlar dahil olmak üzere bazı ilaçlar ağır veya uzun süreli kanamalara katkıda bulunabilir.
•Diğer tıbbi durumlar: Karaciğer veya böbrek hastalığı da dahil olmak üzere diğer bazı tıbbi durumlar menoraji ile ilişkili olabilir.
Risk faktörleri yaşa ve menorajinizi açıklayabilecek başka tıbbi durumlara sahip olup olmadığınıza göre değişir. Normal bir döngüde, bir yumurtanın yumurtalıklardan salınması, vücudun progesteron üretimini teşvik eder; bu, periyotları düzenli tutmaktan en fazla sorumlu olan kadınlık hormonudur. Yumurtanın salınmaması durumunda, yetersiz progesteron ağır adet kanamasına neden olabilir.
Ergen kızlarda menoraji tipik olarak anovülasyona bağlıdır. Ergen kızlar, özellikle ilk adet döneminden (menarş) sonraki ilk yıldaki açılma döngüsüne yatkındır. Yaşlı üreme çağındaki kadınlarda menoraji tipik olarak fibroidler, polipler ve adenomiyozis dahil olmak üzere uterus patolojisine bağlıdır. Bununla birlikte, rahim kanseri, kanama bozuklukları, ilaç yan etkileri ve karaciğer veya böbrek hastalığı gibi diğer problemler göz ardı edilmelidir.
Aşırı veya uzun süreli adet kanaması, aşağıdakiler dahil diğer tıbbi durumlara yol açabilir:
Anemi: Menoraji dolaşımdaki kırmızı kan hücrelerinin sayısını azaltarak kan kaybına neden olabilir. Dolaşımdaki kırmızı kan hücrelerinin sayısı, kırmızı kan hücrelerinin dokulara oksijen taşımasını sağlayan bir protein olan hemoglobin ile ölçülür. Demir eksikliği anemisi, vücudunuz daha fazla hemoglobin yapmak için demir depolarınızı kullanarak, kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşıyabilen kayıp kırmızı kan hücrelerini telafi etmeye çalışırken ortaya çıkar. Menoraji, demir eksikliği anemisi riskini artıracak kadar demir seviyelerini düşürebilir. Belirti ve semptomlar arasında soluk cilt, halsizlik ve halsizlik bulunur. Diyet demir eksikliği anemisinde rol oynamasına rağmen, sorun ağır adet dönemleri ile karmaşıktır.
Şiddetli Acı: Ağır adet kanaması ile birlikte, ağrılı adet krampları (dismenore) olabilir. Bazen menoraji ile ilişkili kramplar tıbbi değerlendirme gerektirecek kadar şiddetlidir.
Doktorunuz tıbbi geçmişinizi ve adet döngülerinizi soracaktır . Kanamalı ve kanamasız günlerin bir günlüğünü tutmanızı isteyebilir. Doktorunuz fizik muayene yapabilir ve bir veya daha fazla test veya prosedür isteyebilir:
Kan testleri: Amaç demir eksikliği anemisi ,tiroid hastalıkları veya kanın pıhtılaşma anormallikleri gibi diğer durumları değerlendirmektir.
Pap testi: Bu test, rahim ağzındaki hücreler toplanarak enfeksiyon, iltihaplanma, kanserli veya kansere neden olabilecek hücre değişiklikleri tespit etmek için yapılır.
Endometrial biyopsi: Doktorunuz, bir patolog tarafından incelenmek üzere Rahim zarınızdan bir doku örneği alabilir.
Ultrason: Bu görüntüleme yöntemi rahim, yumurtalıklar ve pelvisinizin görüntülemek için kullanılır. İlk testlerinizin sonucuna dayanarak, doktorunuz aşağıdakileri içeren ek testler önerebilir:
Sonohisterografi. Bu test sırasında vajina ve serviksiniz yoluyla bir tüpten rahim içine bir sıvı enjekte edilir. Doktorunuz daha sonra rahim zarındaki problemleri aramak için ultrason kullanır.
Histeroskopi: Doktorunuz uterusunuzun içini görmek için vajinanız ve rahim ağzınızdan ince, ışıklı bir aleti rahminize yerleştirir. Doktorlar menoraji teşhisi konusunu ancak diğer menstrüel bozuklukları, tıbbi durumları, ilaçları ve bu durumun olası nedenlerini dışladıktan sonra emin olabilirler.

İlaçlar

Steroidal olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID&#;ler): İbuprofen veya naproksen sodyum gibi NSAID&#;ler, adet kan kaybını azaltmaya yardımcı olur. NSAID&#;ler ağrılı adet kramplarını (dismenore) hafifletmek gibi ek bir avantaj sağlar.
Traneksamik asit: Traneksamik asit adet kan kaybını azaltmaya yardımcı olur ve sadece kanama sırasında alınması gerekir.
Oral kontraseptifler: Doğum kontrolünün yanı sıra, oral kontraseptifler adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olabilir ve aşırı veya uzun süreli adet kanaması ataklarını azaltır.
Oral progesterone: Progesteron hormonu, hormon dengesizliğinin düzeltilmesine ve menorajinin azaltılmasına yardımcı olabilir.
Hormonal RİA (Liletta, Mirena):Bu rahim içi araç, rahim zarını ince kılan ve adet kan akışını ve krampı azaltan levonorgestrel adı verilen bir progestin salınımı sağlar. Hem doğum kontrolü sağlar hem de aşırı kan kaybını engellemiş olur. Menorajinize bağlı aneminiz varsa, doktorunuz düzenli olarak demir takviyesi almanızı önerebilir. Demir seviyeniz düşükse ancak henüz anemik değilseniz, anemik hale gelinceye kadar beklemekten ziyade demir takviyelerine başlayabilirsiniz.

Prosedürler

Medikal tedavi başarısız olursa menoraji için cerrahi tedaviye ihtiyacınız olabilir. Tedavi seçenekleri şunları içerir:
Dilatasyon ve kürtaj (D&C): Bu prosedürde, doktorunuz rahim ağzınızı açar (genişletir) ve sonra adet kanamasını azaltmak için rahminizin iç kısmından dokuları sıyrır veya kazır. Bu prosedür sıklıkla akut veya aktif kanamayı başarılı bir şekilde tedavi
Uterin arter embolizasyonu: Menorajisine fibroidlerin neden olduğu kadınlar için bu prosedürün amacı uterus arterlerini bloke ederek ve kan akımını keserek uterustaki herhangi bir fibroidin küçültülmesidir. Uterin arter embolizasyonu sırasında cerrah, uyluktaki büyük arterden (femoral arter) bir kateteri geçirir ve rahim damarlarınıza, fibroide kan akışını azaltan materyaller enjekte eder.
Odaklanmış ultrason ameliyatı: Uterin arter embolizasyonuna benzer şekilde, odaklanmış ultrason cerrahisi, fibroidleri küçülterek fibroidlerin neden olduğu kanamayı tedavi eder. Bu prosedür fibroid dokusunu yok etmek için ultrason dalgalarını kullanır. Bu işlem için gerekli hiçbir kesi yoktur.
Miyomektomi: Bu prosedür uterus fibroidlerinin cerrahi olarak çıkarılmasını içerir. Fibroidlerin büyüklüğüne, sayısına ve konumuna bağlı olarak, cerrahınız açık karın ameliyatı kullanarak, birkaç küçük insizyon (laparoskopik) veya vajina ve serviks yoluyla (histeroskopik olarak) miyomektomiyi yapmayı seçebilir.
Endometrial ablasyon: Bu prosedür, endometriyumun tahrip edilmesini içerir. İşlem, dokuyu yok etmek için endometriuma uygulanan bir lazer, radyofrekans veya ısı kullanır. Endometrial ablasyon sonrası kadınların çoğu daha hafif adet dönemleri funduszeue.infotrial ablasyon sonrası gebelikte, ablasyon ile ilişkili bir çok komplikasyon oluşur. Endometrial ablasyon yapıldıysa, menopoza kadar güvenilir veya kalıcı kontrasepsiyon kullanılması önerilir.
Endometrial rezeksiyon: Bu cerrahi prosedür uterusun astarını çıkarmak için elektrocerrahi bir tel halkası kullanır. Hem endometrial ablasyon hem de endometrial rezeksiyon, çok ağır adet kanaması olan kadınlara yarar sağlar. Bu işlemden sonra gebelik önerilmemektedir.
Histerektomi: Rahim Rahim ağzı ile birlikte çıkarılır. Kısırlığa neden olan ve adet dönemlerini sona erdiren kalıcı bir işlemdir. Histerektomi anestezi altında yapılır ve hastanede kalmayı gerektirir. Yumurtalıkların ek olarak çıkarılması (iki taraflı ooforektomi) erken menopoza neden olabilir. Bu cerrahi işlemlerin çoğu ayaktan tedavi bazında yapılır. Genel bir anesteziye ihtiyacınız olsa da, muhtemelen aynı gün eve gidebilirsiniz. Abdominal myomektomi veya histerektomi genellikle hastanede kalmayı gerektirir. Menoraji, tiroid hastalığı gibi başka bir durumun bir işareti olduğunda, bu durumun tedavisi genellikle başarı ile sonuçlanır.

Adet Döneminde Sağlıklı Kalmanın Anahtarı: Doğru Beslemek

Adet olmadan günler önce telaşı da başlar Vücudun şişmesi, her zaman giyilen kıyafetlerin dar gelmesi ve bitmek bilmeyen tatlı krizleri Bir büyük çikolatayı bitirdikten sonra duyulan suçluluk hissi pek çok kadının her ay yaşadığı sıradan bir duygudur adeta Bu dönemde sağlıklı beslenmenin önemi büyüktür. Dikkat edilmediği takdirde kilo almak kaçınılmaz olurken, beslenme programında bazı noktalara dikkat etmek regl döneminin istenmeyen etkilerini azaltabilir.


Memorial Hizmet Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanları, regl döneminde sağlıklı beslenmek için ipuçları veriyor.

Geçici kilo alımı görülebilir

Adet öncesi yaklaşık bir hafta boyunca bazal metabolizma hızınızda ortalama kalori kadar artış olmaktadır. Bu da günlük alınan enerjinin ortalama kalori artırılabileceği anlamına gelmektedir. Bu dönemde tartıda ,5 kg fazla çıkmanız olasıdır. Bu durum, vücutta su tutumuna bağlı geçici bir durum olduğundan endişelenmenize gerek yoktur.

Regl olacağınız tarihten 1 hafta önce tuzu kesin

Tuz miktarını azaltmanız, regl öncesi vücutta oluşacak sıvı toplanmasını azaltacaktır. Günlük 1 silme çay kaşığı tuz tüketmeniz vücudunuzun tuz ihtiyacını karşılayacaktır. Az tuzlu beslenmekte zorluk yaşıyorsanız; bu dönemde yemeklerinizi tuzsuz pişirebilir, tuz yerine karabiber, kekik gibi baharatlar kullanabilir, salatalarınızı nar ekşisi, limon ve sirkeyle tatlandırabilirsiniz. Ayrıca konserve ürünlerin tuz içerikleri yüksek olduğundan taze ürünleri tercih etmenizde fayda vardır.

Demir kaybına karşı kırmızı et

Adet döneminde vücutta demir, magnezyum ve B6 vitamini seviyelerinde da azalma söz konusudur. Bu dönemde vücutta kanamayla birlikte özellikle demir kaybı çok fazla olmaktadır. Yeterli demir minerali alınmadığı takdirde demir eksikliği oluşacağından halsizlik, yorgunluk, isteksizlik, enfeksiyonlara dirençsizlik, konsantrasyon güçlüğü oluşabilir, dikkat edilmediği takdirde demir eksikliği anemisi görülebilir. Bu nedenle adet dönemi boyunca kırmızı et, yumurta, tavuk, balık gün içerisinde ortalama 1avuç içi büyüklüğünde (90gram kırmızı et, gram tavuk-balık) mutlaka tüketilmelidir. Yağsız kırmızı et demir içeriği daha yüksek olduğu için öncelikli tercih edilmelidir. C vitamini demir emilimini artırdığı için kırmızı et, tavuk, yumurta tüketirken yanında c vitamininden zengin olarak 1 bardak taze sıkılmış portakal suyu, bol domates ve maydanoz tüketmenizde fayda vardır.

Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerinin de demir içeriği yüksektir ancak bu demirin vücut için biyoyararlığı yoktur. Eğer yanında belli bir miktar et/ tavuk/ balık tüketilirse vücut için faydalı olacaktır.

Pekmez ve siyah üzümünde demir içeriği yüksektir. Günlük 1 yemek kaşığı pekmez veya 1 avuç siyah üzüm tüketilmesi beslenmenize demir açısından destek sağlayacaktır.

Yemekten hemen sonra çay içmeyin

Öğünlerle birlikte çay tüketilmesi demir emilimini azaltacağından önerilmemektedir. Yemek yedikten 45dk sonra açık limonlu çay içebilirsiniz

Süt ve çikolata magnezyum eksikliğinize iyi gelir

Regl döneminde magnezyum düzeyi azalacağından tatlı isteği artmaktadır. Koyu yeşil sebzeler, rafine edilmemiş tahıllar, tam tahıllı ekmek, fındık, badem, soya fasulyesi, kuru yemişler, kuru baklagiller, kakao tozu, muz, avokado, ayçiçeği çekirdeği, kabak çekirdeği, kepek, fındık, yer fıstığı ezmesi, buğday gevreği, patlamış mısır, tahıl ekmeği, balık ve tavuk eti, peynir, yumurta, patates ve portakalda da bol miktarda magnezyum bulunmaktadır. Magnezyumun kalsiyumla birlikte tüketildiğinde sakinleştirici etkisi bulunduğunda kakao oranı yüksek 20 gram çikolatayla birlikte bir fincan sıcak süt tüketmek sizi hem sakinleştirecek, hem tatlı ihtiyacınızı karşılayacak hem de fazla kalori almanızı engelleyecektir

B6 Vitamini adet öncesi gerginliği azaltıyor

B6 vitamininden zengin bir beslenme, sinir sistemine olumlu etkisi sayesinde adet öncesi yaşanan gerginlik ve sinirlilik durumunu azaltır. Balık, tavuk, soya ürünleri, brokoli, muz, havuç, yumurta, avakado, ıspanak ve tahıllar B6 vitamininden zengin besinlerdir. Bu dönemi beslenmemizde ufak değişiklikler yaparak daha rahat geçirmemiz mümkündür.

Regl döneminde oluşan ödemlerden nasıl kurtulabiliriz?

  •  Su içerek ödem atın

    Günde 2, litre su içmek ödemi azaltmaktadır. Yetersiz su tüketildiğinde vücut kendini koruyabilmek için içilen her suyu tutmakta, bu da daha çok ödem oluşumuna sebep olmaktadır.

  •  Bol bol taze ananas tüketin

    Taze ananas, içeriğindeki protein sindiren enzimlerin karışımı olan bromelain"in olumlu etkisi sayesinde ödemlerin çözülmesine yardımcı olur. Maydanoz, karahindiba, tarçın, kiraz sapı, beyaz- kırmızı lahana, kabuklu armutta ödem çözülmesinde çok faydalıdır.

  •  Tuzlu yiyecekler ve şarküteri ürünlerinden uzak durun

    Salam, sosis, sucuk, pastırma vb. şarküteri ürünleri, tuzlu krakerler, konserve ürünler, içeriği bilinmeyen hazır gıdalar tuz içeriği yüksek olduğu için bu dönemde vücutta ödeme neden olacağından bu gıdalardan uzak durulmalıdır.

    Meme hassasiyetini azaltmak için kahve ve koladan kaçının

    Regl döneminde vücutta oluşan değişimlerden en rahatsız edici olanlarından biri de memede hassasiyettir. Günlük yaşamda kişisel konforu büyük ölçüde etkileyen bu şikayetten korunmak mümkündür. Kafein içeren içecekler (kahve, kola) ve alkol tüketimini azaltmak yoğun meme hassasiyetinin azalmasını sağlayacaktır. Bu dönemde içilen adaçayı, melisa çayı (düşük tansiyonlara önerilmez) size iyi gelecektir.

    Regl döneminde beyaz ekmek ve makarna tüketmeyin

    Beyaz ekmek, makarna, beyaz pirinç pilavı beyaz undan yapılmış her türlü yiyecek tokluk hissi vermediğinden bu dönemde de zaten kendinizi sürekli aç hissettiğinizden fazla kaçırmanız çok olasıdır. Ancak bu dönemde posa içeriği yüksek, bol suyla birlikte tüketildiğinde tokluk hissi veren kepek /çavdar /tam buğday ekmeği, kepekli makarna/pilav, bulgur pilavı ve kurubaklagilleri tüketirseniz hem ufak porsiyonlarla doymuş olursunuz hem de daha az kalori almış olursunuz.

    Yeterli miktarda kuruyemiş yiyin

    Kuruyemişler E vitamini, magnezyum, selenyumdan zengin besinler olduğu için bu dönemde tüketildiğinde yakınmaları azaltıcı etkileri vardır. Aynı zamanda kuruyemişler yağlı tohum olduklarından bol suyla birlikte tüketildiklerinden tokluk hissi vereceklerdir. Ancak kuruyemişlerin kalori seviyesi oldukça yüksektir. Gün boyunca 10 fındık, 6 badem, 2 ceviz yemeniz ihtiyacınızı karşılayacaktır.

    Regl döneminde tatlı krizlerinin ile başa çıkın

    Regl dönemi öncesi bayanların çoğunda iştahını kontrol edememe, aşırı tatlı ve karbonhidratlı yiyecek tüketme isteği artmaktadır. Bu durum östrojen hormonunun vücutta dolaşımının azalması nedeni ile oluşmaktadır. Östrojen hormonu azaldığından kan şekerinde düşme eğilimi artmakta, dolayısıyla iştahta artma söz konusu olmaktadır. Bu yüzden sürekli tatlı yeme ihtiyacı hissedilir. Bu dönemde kan şekerini dengelemek gerekmektedir. Bunun için;

  •  3 ana 3 ara öğün olacak şekilde 2, saatte bir beslenmeli,
  •  Kompleks karbonhidratları tercih etmeli (Kurufasulye, nohut vb. kurubaklagiller, kepekli ürünler, bulgur gibi),
  •  Ara öğünlerde meyve süt, peynir ekmek, yoğurt grissini gibi kan şekerini dengeleyici yiyecekler tercih edilmeli,
  •  Posalı yiyeceklere ağırlık verilmelidir. (Her öğünde bol salata yenmelidir)

Tatlı krizlerini rahat aşabilmek için sağlıklı öneriler

Günde 1 defa olacak şekilde ara öğünlerde (Özellikle öğle- akşam yemeği arasında)  ufak porsiyonlarda bu gıdaları tüketebilirsiniz.

Sütlaç / keşkül
      veya
Taze ananas fındık
     veya
Kuru kayısı ceviz
     veya
Kuru incir  ceviz
     veya
Diyet bisküvi
     veya
Tarçınlı çay grissini
     veya
Tarçınlı süt meyve

Bu dönemde artan kabızlık şikayetleri için;

Meyve ve sebze tüketiminizi artırın. Özellikle kayısı, incir, kabuklu armut, beyaz- kırmızı lahana, karnabahar, bamya bağırsak hareketlerinizi artırarak kabızlığınızı önleyecektir. Ayrıca ara öğünlerde probiyotik yoğurt, yulaf ezmesi karışımları da kabızlığınızı önler.

Regl dönemi sıkı diyet programınıza denk gelenler için;

Regl döneminde eğer sıkı bir diyetteyseniz günlük aldığınız enerjiyi ortalama kalori civarı artırabilirsiniz. Bu dönemde 1 hafta boyunca diyet listenize harfiyen uysanız dahi vücuttaki ödemden dolayı kilo vermemiş çıkabilirsiniz. Asla moralinizi bozmayın, listenizi aynen uygulamaya devam edin, adet döneminiz bittikten sonra fazlasıyla kilo kaybettiğinizi göreceksiniz.

Adet kanaması nasıl durdurulur? Adet kanamasını azaltan besinler nelerdir?

Kadınların adet dönemlerinde kanamaları her vücutta farklı olmaktadır. Kişiden kişiye değişiklik gösteren kanama miktarı, bazen çok fazla olabilmektedir. Bu gibi durumlarda basit çözümler adet kanamasının azalmasını sağlamaktadır. Bazı çaylar veya besinlerin adet kanamasını azalttığı bilinmektedir. Bu yöntemlerin dışında doktor kontrolünde de tedavi edilebilmektedir.
İlaç tedavisi şu durumlarda ilk tedavi olarak önerilir

Belirli bir ilaç sizin için uygun değilse veya bir ilaç denenmiş fakat işe yaramamışsa doktorunuz başka bir ilaç önerebilir. Bazı ilaçlar kanamanızın miktarını azaltır, bazıları kanamayı tamamen keser ve bazıları aynı zamanda gebeliğe karşı da koruyucudur. Doktorunuz her bir ilacın nasıl çalıştığını, muhtemel yan etkilerini size açıklayarak hangi ilacın sizin için en uygun olduğuna karar vermenize yardımcı olur.

Adet sancısı nasıl geçer?

Adet sancısına; sıcak içecekler, özellikle bitki çayları iyi gelir. Adet sancısı sırasında öğünlerinizi hafif tutun ve azar azar sık sık yiyin. Alt karın bölgesine avuç içi ve parmak uçlarınızla dairesel hareketlerle masaj yapın. Koltuğa oturduğunuzda ve yatağa yattığınızda ayaklarınızın altına yastık koyarak uzatın. Sancıların şiddetlendiği zamanlarda ılık bir duş iyi gelecektir. Hafif bir yürüyüş sancıyı hafifletebilir. Düzenli egzersizin ve fazla kilolardan kurtulmanın adet sancılarını azalttığı bilinmektedir.

Regli sancısına iyi gelen besinler nelerdir?

Zencefil
Birkaç parça zencefili demliğin içine koyup üstüne sıcak su ekledikten sonra içine birkaç dilim limon atıp biraz demleyin. Günde bardak tüketildiğinde regli sancılarının büyük ölçüde azaldığı bilinmektedir. Tadı biraz acı olabileceğinden içine 1 çay kaşığı bal koyulması daha güzel bir tat sağlamaktadır.

Fesleğen
Fesleğeni suda kaynatıp bir bardağın ağzını kapatarak 20 dakika kadar demleyin. Günde 1 bardak tüketilmesi halinde regli sancısının azaldığını ve hatta geçtiği görülmektedir. Fesleğenin rahatlatıcı etkisi kasık bölgesindeki ağrılara da iyi gelmektedir.
Tarçınlı su regli ağrısını azaltır
Ilık veya sıcak suya bir çay kaşığı tarçın atıp iyice karıştırdıktan sonra içildiğinde regli ağrısına büyük ölçüde iyi geldiği bilinmektedir. Günde bardak tüketmek vücudu rahatlatacaktır.

Regli döneminde kafeini azaltın!
Kafein veya kafein içeren içecekler regli döneminde tüketildiğinde ağrıların artmasına neden olmaktadır. Olabildiğince az ya da mümkünse hiç kafein tüketmemek daha rahat bir regli dönemi geçirilmesini sağlamaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası