lipom nedir / Yağ Bezesi (Lipom) Neden Olur, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lipom Nedir

lipom nedir

Yağ Bezesi (Lipoma) Nedir?

Tıp dilinde lipom olarak da adlandırılan yağ bezeleri, vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Çoğu zaman küçük yapıda olup iyi huylu tümör olarak da bilinirler. Büyüklüğü değişebilen yağ bezeleri, gözle görülebilir olup, dış tarafı yumuşak deri ile kaplıdır. Daha çok yetişkinlerde ortaya çıktığı gözlemlenirken küçük yaşta olan çocuklarda ise bu duruma daha az rastlanmaktadır. Genel olarak yağ bezeleri zararsızdır ve kişiyi görsel olarak rahatsız etmesi durumunda basit bir cerrahi operasyonla alınabilmektedir.

Yağ Bezesi Neden Olur? Nasıl Geçer?

İnsan vücudunun herhangi bir bölgesinde oluşabilen yağ bezelerinin oluşma nedenleri tam olarak bilinmese de oluşum sürecini etkileyen ve ihtimalleri artıran belirli maddeler bulunmaktadır. Yağ bezesi oluşumunu etkileyen bazı maddeler şunlardır;

  • Genetik faktörler
  • Darbeye bağlı travmalar
  • Düzensiz ve sağlıksız beslenme
  • Obezite
  • Yaşlılık
  • Şeker hastalığı

Yağ bezeleri genellikle kanserleşme göstermeyen iyi huylu türlerdir. İnsan vücudunun yüz ve boyun gibi dikkat çeken bölümlerinde çıkan bezeler, estetik olarak güzel durmadığı için bazı kişiler tarafından rahatsız edici olabilir. Ayrıca sırt bölgesinde görülen yağ bezesi, sağlığı kötü yönden etkilemese bile, geriye yaslanma, çanta kullanımını gibi durumlarda sırta baskı yapması halinde ağrılara neden olabilir.
Özellikle darbeye bağlı oluşan enfeksiyon sonucu o bölgede şiddetli ağrı, kızarma ve akıntı gibi belirtiler olabilmektedir. Bu gibi durumlarda yağ bezesi aldırma işlemi basit bir cerrahi müdahale ile çıkartılabilir. Bu operasyonda müdahale edilecek bölge uyuşturularak, genellikle yarım saatten kısa bir süre içinde gerçekleştirilir. Hasta aynı gün taburcu edildiği gibi ertesi gün de günlük yaşantısına dönebilmektedir.

Yağ Bezesi Belirtileri Nelerdir?

Yağ bezelerinin en fazla rastlanan semptomları arasında bezenin oluştuğu bölgede gelişen şişlik bulunmaktadır. Oluşan bu şişlik zaman içerisinde yavaş bir şekilde de olsa büyüyebilir. İnsan vücudunun herhangi bir bölgesinde oluşabilen yağ bezleri, yüz bölgesinde de oluşabilirken bu bölgedeki bezelerin boyutları genellikle çok küçük boyutlardadır. 
Sırt ve boyun bölgelerinde şişlikler oluşabilirken bu şişlikler büyük boyutta ve daha derin olmaktadır. Göz altı yağ bezeleri yüz bölgesinde görülmektedir. Göz kapağının üzerinde oluşan yağ bezesi beyaz-sarı renktedir. Üzerini kaplayan deri ise çok incedir. Bu yüzden içindeki yağ kitlesi kolaylıkla görülebilir. Vücudun farklı bölümlerinde oluşabilen yağ bezeleri derinin altında olduğu için o bölgede sadece şişlik hissi oluşmaktadır.
Yağ tabakaları dışarıdan bakıldığında gözle görülmez ve çoğunlukla ağrılara yol açmazlar. Ancak bu bezeler, darbe alınması ya da iyi huylu olmaması durumunda zaman içerisinde ağrılara ve akıntıya neden olmaktadır. Yağ bezelerinin risk oluşturduğu durumlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Bezelerin boyutlarında hızlı bir artış
  • Renk değişikliği
  • Kızarıklık
  • Giderek artan ağrılar

Yağ Bezesi Türleri Nelerdir?

Yağ bezelerinin türlerini 3 başlık altında inceleyebiliriz. Bu başlıklar şu şekildedir;
Yağ kistleri: Daha çok kafa derisinin üstünde oluşan yağ kistleri, beze türünde olmayıp, yapılarınca akışkan olup, ince bir deri tabakasından oluşmaktadır.
İyi huylu yağ dokuları: Boyun ve sırt bölgelerinde daha fazla görülen yağ dokuları, çoğunlukla iyi huylu olup bu grubun içindedir. Sert bir yapısı bulunan yağ kitlesinin renkleri açık sarı renktedir. Diğer kistler gibi boyutları büyüyebilir. Kişiye rahatsızlık vermesi durumunda cerrahi müdahale ile alınabilirler.
Kötü huylu yağ dokuları: Derinin alt kısmında bulunan yağlı dokunun kanserleşmesi durumunda ortaya çıkan kitleler, kötü huylu yağ dokusu olarak bilinmektedir. Kötü huylu dokuların içinde bulunan sıvının rengi sarı-gri tonlardadır. Çok fazla görülen bir tür olmamasıyla birlikte, oluştuğu durumlarda cerrahi yöntemle alınması gerekmektedir.

Yağ Bezesi Sıkılır mı?

Yağ bezelerinin büyük bir kısmının tedavisine gerek kalmaz. Fakat oluştuğu bölgede hızlı bir büyüme varsa, ağrıya neden oluyorsa ve iltihaplanmışsa hastane ortamında müdahale edilmesi gerekmektedir. Yağ bezelerini, sıkma işlemi uygulayarak ya da delme yöntemiyle çıkarmaya çalışmak oldukça zararlı bir eylemdir. Böyle durumların iltihaplanma, büyüme ve şiddetli ağrılara yol açtığı görülmektedir.

Yağ Bezeleri Kendiliğinden Geçer mi?

Yağ bezelerinin kendiliğinden geçmesi ya da kaybolması durumu mümkün değildir. Bu bezeler, cildin alt kısmında zamanla çoğalan kitleler olduğu için, rahatsız edici olduğu durumlarda cerrahi müdahale ile alınması gerekmektedir.

Lipoma (Yağ Bezeleri) Tehlikeli Midir?

Lipoma (Yağ Bezeleri) Tehlikeli Midir?

Lipoma (Yağ Bezesi) Nedir?

Vücutta bulunan yağ hücrelerinin çok fazla büyümesi ile meydana gelen iyi huylu kitlelerdir. Vücudun yağ hücrelerinin bulunduğu herhangi bir bölgesinde görülebilmektedir. Belirli bir yaş aralığı yoktur. Her yaşta görülebilmektedir. Fakat çocuklarda çok nadir görülmektedir. Vücudun her yerinde görülebilmektedir. Boyun, karın bölgesi, sırt, omuz, kollar ve bacalar en sık görülen yerlerdir.

Lipomlar Nasıl Oluşur? Neden Oluşur?

Hastanın yaptığı bir şeye göre oluşmamaktadır. Lipomların içinde yap hücresi bulunduğundan dolayı kilo almaya bağlı olarak büyüyebilmektedir. Her yaştan kişide görülür ve doğuştan da olabilmektedir.

Lipomalar Kimlerde Görülür?

Yaygın olarak görülen bir hastalıktır. kişiden birinde lipoma görülebilmektedir. Lipoma sayısı birkaç adet veya daha fazla görülebilmektedir. Yani sayısı değişmektedir.

Vücutta Hangi Bölgelerde Görülür?

Sırt, boyun, kol ve bacaklarda, saçlı deride ve deri olan her bölgede görülmektedir.

Lipoma Semptomları Nelerdir?

Cildin alt kısımlarında görülmektedir. Çok yumuşak oldukları için dokunulduğunda hissedilmektedir. Lipoma acıya neden olmamaktadır. Yalnız bu durum lipomanın nerede bulunduğuna bağlı olabilmektedir.

Lipomanın Teşhisi

Uzman doktor tarafından muayene sırasında teşhis koyulmalıdır. Birçok vakada uzman doktorlar, lipomayı kolay bir şekilde teşhis edebilmektedir. Bazı bölgelerde ultrason ile teşhis koyabilmektedir.

Lipomanın Tedavi Yöntemleri

Genel olarak lipomaları aldırmaya gerek yoktur. Fakat bazı durumlarda hasta veya doktor lipomayı alabilmektedir. Bu durumun sebebi oluşan kitlenin lipoma olup olmadığını belirlemektir.  Büyümeye devam eden bir lipoma var ise, sinirlere baskı yaparak veya bağırsak tıkanıklığına yol açarak semptomlara neden olmaktadır. Hasta lipmayı aldırmak isteyebilir ve genel olarak lokal anestezi yöntemi ile operasyon yapılmaktadır.

Lipomalar Kansere Dönüşebilir Mi?

Lipomaların kansere dönüşmesi oldukça nadirdir. Liposarkom yağ hücrelerinin kanserli olan  tümörlerine denilmektedir.  Lipomalardan kaynaklanmamaktadırlar. Fakat lipomalar değişkenlik gösterir veya yeni kitleler görülürse, mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Benzer Yazılar

El ve Ayaklar Neden Terler?
El ve Ayaklar Neden Terler?

Terlemek, insan doğasında oldukça normal bir şeydir, fizyolojik bir durumdur. Ancak bazı durumlarda; eller, ayaklar veya koltuk altları terleyerek kişileri rahatsız etmektedir.

Devamı

Balık Pulu Hastalığı Hakkında Merak Edilenler
Balık Pulu Hastalığı Hakkında Merak Edilenler

Balık pulu hastalığı genetik geçişli bir hastalık olarak bilinir. Fakat bazı vakalarda genetik geçiş olmadan da görülebilir. Balık pulu hastalığı görülen kişilerin ciltlerinde oluşan ölü deri hücreleri dökülmez ve atılamazlar.

Devamı

Sedef Hastalığı Nedir?
Sedef Hastalığı Nedir?

Kronik bir hastalık olan sedef hastalığı bulaşıcı olmamakla birlikte sıklıkla dirseklerde, saçlarda, el veya ayaklarda ve dizlerde pullu ve kırmızı renkte görülebilmektedir.

Devamı

Yağ bezesi (Lipoma) nedir? Yağ bezesi nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Ülkemizde çoğunlukla yağ bezesi olarak bilinen lipoma nedir? Çoğunlukla sırt, boyun, saçlı deri, kollar ve bacaklarda kendini gösteren lipomların nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Yayınlanma:

Yağ bezesi (Lipoma) nedir? Yağ bezesi nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Orta yaşlı erkekler ve kadınlarda görülme sıklığı fazla olan “iyi huylu tümörler” denen Lipomlar hakkında merak ettiğiniz her şey haberimizde… Lipom nedir? Lipomun nedenleri, belirtileri ve tedavi yolları…

YAĞ BEZESİ (LİPOM) NEDİR?

Lipom, cildin altında yavaşça gelişen yağ dokusunun büyümesidir. Her yaştan insanda görülebilir. Ancak çocuklarda çok nadir görülür. Bir lipoma vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir, ancak tipik olarak aşağıdaki bölgelerde görünürler:

– Boyun
– Omuzlar
– Sırt
– Karın bölgesi
– Kollar
– Bacaklar

İyi huylu büyümeler veya tümörler, yağlı doku olarak sınıflandırılırlar. Bu, bir lipomun kanserli olmadığı ve nadiren zararlı olduğu anlamına gelir.

LİPOMUN RİSK FAKTÖRLERİ

– Lipomların nedeni bilinmemektedir. Bir aile öyküsü varsa, bu tür deri yumrularını geliştirme riskiniz artar.

– Bu durum, yetişkinlerde 40 ila 60 yaşları arasında en yaygın olanıdır.

– Bazı durumlar ayrıca lipoma gelişimi riskinizi artırabilir. Bunlar şunları içerir:

– Adipoz dolorosa (çoklu, ağrılı lipomlar ile karakterize nadir bir hastalık)
– Cowden sendromu
– Gardner sendromu
– Madelung hastalığı

DOKTORA NE ZAMAN BAŞVURMALI?

Vücudunuzda bir şişlik fark ederseniz, doktora kontrol etttirmelisiniz. Doktorunuz bunun zararsız bir lipom mu yoksa daha fazla teste ihtiyacı olan başka birşey mi olduğunu söyleyebilir.

Lipomlar nadir durumlarda, vücudun içinde, kaslarda veya iç organlarda oluşurlar. Biri size acı veriyorsa veya kaslarınızı etkiliyorsa, onu aldırmanız gerekebilir.

Çok nadir durumlarda, lipofarma adı verilen bir yumru, hızla büyüyen ve ağrılı olabilen bir kanser türü olabilir. Eğer doktorunuz bu durumdan şüphelenirse, muhtemelen daha fazla test yaptırmanızı isteyecektir.

YAĞ BEZESİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Doktorlar genellikle bir fiziksel muayene yaparak lipomu teşhis edebilirler. Muayene sıarsında yumuşaklığı hisseder ve acı vermez. Ayrıca, yağlı dokulardan oluştuğu için, dokunduğunda lipoma kolayca hareket eder.

Bazı durumlarda, bir dermatolog lipomun biyopsisini alabilir. Bu prosedür sırasında, dokunun küçük bir kısmını kazıyacak ve test için bir laboratuvara göndereceklerdir. Bu test, kanser olasılığını dışlamak için yapılır. Bir lipom kanserli olmamasına rağmen, malign veya kanserli bir liposarkoma benzeyebilir. Lipomlardan farklı olarak, liposarkomlar ağrılıdır ve cildin altında hızla büyür.

MRI ve BT taramaları kullanılarak yapılan ek testler sadece biyopsi şüpheli bir lipomun aslında bir liposarkom olduğunu gösteriyorsa gereklidir.

LİPOM TEDAVİSİ

Lipomlar zararlı değildir. Lipoma tedavisi genellikle sizi rahatsız etmedikçe gerekli değildir. Lipomun tek tedavisi de cerrahidir ama bazen liposuction ile de lipomu eriterek almak mümkün olabilmektedir.

Boynunuzda beze çıktıysa dikkat! İşte adenit nedir? Adenit belirtileri ve tedavisiİlginizi ÇekebilirBoynunuzda beze çıktıysa dikkat! İşte adenit nedir? Adenit belirtileri ve tedavisi

ailekanser

Yağ Bezesi (Lipom) Neden Olur, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yağ bezesi tıpta lipom olarak adlandırılan, yağ hücrelerinin bir araya toplanması ile oluşan ve toplumda sıklıkla görülebilen cilt altı lezyonlarıdır. Estetik kaygı dışında nadiren şikayete neden olmamasından dolayı hastalar genellikle doktora başvurmazlar. Bu nedenle görülme sıklığı hakkında net bilgiler bulunmamaktadır. Ancak genel olarak yapılan çalışmalarda her yüz kişiden 1&#;inde yağ bezesi olduğu tespit edilmiştir. Yağ bezesi tedavisi tecrübeli eller tarafından, modern yöntemlerle birkaç dakika içinde kolayca yapılabilir.

Bu yazımızda sıklıkla görülen yağ bezelerini ayrıntılı olarak ele alacağız.

yağ bezesi lipom neden olur

Yağ Bezesi Nedir?

Yağ bezesi tıbbi olarak lipom olarak anılan yağ dokularıdır. Lipomlar iyi huylu tümörler olarak tanımlanabilir. Ancak bazı lipomlar kötü huyludur. Boyutları oldukça farklılık gösterebilir. Bazı lipomlar 1 cm kadar küçükken bazıları ise 20 cm kadar büyük olabilirler.

Lipom vücudun her yerinde görülebilir ancak çoğunlukla vücudun üst kısmında özellikle sırt ve ense bölgelerinde görülmektedir.

Yağ Bezesi Neden Oluşur?

Lipomların oluşmasının nedeni kesin olarak tespit edilememiştir. Ancak uzmanlar tarafından yağ bezlerinin kontrolsüz çalışması ve alınan darbe ve travmaların yağ bezelerinin oluşmasına neden olduğu düşünülmektedir.

Yağ bezlerinin kontrolsüz bir şekilde çalışması kontrolsüz bir büyümeye neden olmaktadır. Kontrolsüz büyüyen yağ dokuları ise deri altında yağ bezeleri oluşmasına neden olmaktadır.

Ayrıca bazı hastalıklara sahip olan kişilerde lipomların daha sık görüldüğü gözlenmiştir. Bu hastalıklar;
• Gardner sendromu
• Cowden sendromu
• Madelung hastalığı
• Adiposis Dolorosa

Yağ Bezesi Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır? Yağ Bezesi Diğer Şişliklerden Nasıl Ayırt Edilir?

Yağ bezelerinin tespit ve teşhis edilmesi oldukça kolaydır. Yağ bezeleri cilt altında oluşan, hareket ettirilebilen, yumuşak dokulu şişliklerdir. Vücutta oluşan diğer şişlikler genellikle hareket ettirilemez. Ancak yağ bezeleri elinizle üstüne bastığınız zaman deri altında sağa sola hareket etmektedir. Ayrıca yağ bezeleri şişliğe neden olmasına karşın herhangi bir ağrıya neden olmazlar.

Yağ bezeleri içerisinde sinir bulunmadığı için hiçbir şekilde ağrıya neden olmazlar. Bu sayede apse gibi şişliklerden kolaylıkla ayırt edilebilir.

Yağ Bezesi Teşhisi Nasıl Konur?

Yağ bezesinin teşhis edilmesi için doktorun yapacağı muayene yeterlidir. EK olarak herhangi bir test ya da uygulamaya ihtiyaç duyulmaz.

Yağ Bezesi En Çok Kimlerde Görülür?

Sorunun genellikle doktora bildirilmemesinde dolayı görülme sıklığı kesin olarak bilinmemekle birlikte yapılan araştırmalar toplumun %1inde lipom görüldüğünü tespit etmiştir.

Ayrıca yapılan çalışmalarda lipomların yaş arasında daha sık görüldüğü de tespit edilmiştir. Fazla kilo problemi olanlarda, yüksek kolesterolü olanlarda, şeker hastalarında, karaciğer hastalığı bulunanlarda ve glikoz intorelansı olanlarda yağ bezelerine daha sık rastlandığı görülmüştür.

Yağ Bezesi Tedavi Edilmeli Midir?

Yağ bezelerinin vücutta bulunmasının sağlık açısından herhangi bir olumsuz etkisi bulunmamaktadır. Ancak bulunduğu alana ve büyüklüğüne göre rahatsızlığa neden olabilir. Sağlık açısından herhangi bir soruna neden olmasa da estetik anlamda istenmeyen bir görüntüye neden olabilirler. Özellikle büyüme eğiliminde olan yağ bezeleri zaman içerisinde rahatsız edecek boyutlara ulaşabilmektedir.

Estetik anlamda istenmeyen görüntülere neden olan ya da boyutundan ve konumundan dolayı rahatsızlık veren lipomların alınmasının hiçbir sakıncası yoktur. Alınması şart değildir. Ancak kişinin isteğine bağlı olarak ufak bir işlemle sorunsuz bir şekilde alınabilmektedir.

Yağ Bezesi (Lipom) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Günümüzde bir çok sağlık probleminin tedavisi ameliyatsız tekniklerle yapılabilmektedir. Ancak henüz lipom tedavisi için ameliyatsız bir yöntem bulunamamıştır. Ancak yağ bezesinin tedavisi için ameliyat etmek gerekir demekte doğru olmaz. Çünkü tedavi 1cm kadar küçük bir kesi ile kolayca dakikada gerçekleştirilmektedir. Uygulanan kesi gizli dikiş ile kapatılır ve herhangi bir dikiş aldırma gibi işleme de gerek duyulmaz.

Yağ bezesi tedavisi cerrahi yöntemlerle yapılabilmektedir. Herhangi bir ilaçla veya bitkisel kürlerle tedavisi günümüzde mümkün değildir. Hastanın yağ bezesi bulunan bölgesine lokal anestezi uygulanarak en küçük kesiyle tedavi tamamlanmaktadır.

Yağ Bezesi Vücuttan Nasıl Çıkarılır?

Yağ bezesi vücuttan ameliyat ile çıkarılmaktadır. Ancak ameliyatta ne kadar kesi yapılacağı uygulayan doktora ve yağ bezesinin büyüklüğüne göre değişmektedir.

Yağ bezeleri genellikle vücudun göz önünde olan kısımlarında bulunmaktadır. Bu nedenle ameliyatın en az kesi ile yani en az iz kalacak şekilde uygulanması hasta açısından önemlidir.

Küçük çaplı bir uygulama olması sayesinde narkoza ihtiyaç duyulmadan bölgesel uyuşturma ile dakikalar içerisinde yapılabilmektedir.
Ameliyatta yağ bezesinin boyutu kadar kesi yapılması ciddi boyutlarda iz kalmasına neden olabilmektedir. Bunun yerine lipomun 3’te 1 i kadar kesi yapılması vücuttan çıkarılması için yeterlidir. Yani 8 cm lik bir yağ bezesi 2 cm kadar bir alanda kesi uygulanarak çıkarılabilir. Ayrıca gizli dikiş yapılarak kalacak izin boyutu en aza indirilebilir.

Yağ Bezesi Nasıl Geçer?

Kendiliğinden, ilaçla, kremlerle veya cerrahi dışı herhangi bir uygulamayla geçmez. Farklı ameliyat yöntemi olmakla birlikte tek tedavi yöntemi ameliyatla alınmasıdır. Klasik cerrahiyle genişçe keserek alınabilir, mikro cerrahiyle en küçük kesikten çıkarılabilir veya liposuction denilen emme yöntemiyle alınabilir.

Bu yazılanlar vücuttaki tümör gigi bezeler için geçerlidir. Yüzdeki yağ bezeleri daha farklı yapılardır ve neredeyse tamamı ameliyatsız alınabilmektedir.

Yüzdeki yağ bezeleri ve tedavisi şöyle sınıflanabilir;

Komedon; toplu iğne başı kadar ya da biraz daha büyük siyah nokta şeklinde yağ salgılarıdır, sıkılarak ya da cilt bakımıyla temizlenir.

Millia; daha çok göz cevresindedir, yine toplu iğne başı büyüklüğünde keratin katlantılarıdır, radyo frekansla basitöe alınır.

Ksantelazma; göz kapaklarında kolesterol birikintileridir, yağa benzer bir yapıdır, radyo frekansla eritilir.

Yağ Bezesi Ameliyatı Nasıl Yapılır, Ameliyat Şart mı?

Evet şart, çok küçültülmüş ameliyat olsa da liposuction da bir ameliyattır. 6 &#; 7 mm kalınlığında vakuma bağlı boru yardımıyla yağ bezesi vakumla emilerek alınır, bunun dışında klasik ameliyatla veya mikro cerrahi yöntemiyle alınır.

Idea Klinik şubelerinde uygun vakalarda mikro cerrahi yöntemiyle alınmaktadır.

Yağ Bezesi Eriten Krem Var mı, İşe Yarar mı?

Kesinlikle böyle bir krem yoktur olamaz da çünkü krem deri altına eritecek kadar inemez, inse bile tüm normal deri tabakasını eritir ve çok ciddi soruna neden olur ama kremin işe yaramayacağı kesindir.

Geçmişte alkol enjeksiyonuyla eritmeye çalışılmış ama yaşanan ciddi sorunlar sebebiyle uygulamadan kalkmıştır.

Yağ Bezesi Aldırma Zararlı mı?

Hayır aldırmanın bilinen hiç bir zararı yoktur, hatta işe gitmeye bile engel olmaz yani hasta 10 dakikada aldırıp sonrası işine dönebilir. Çok seyrek görülen iltihaplanması ya da yine çok seyrek görülen morluk sorun yaratmadan düzelir. Aslında aldırmamanın da belirlenmiş bir zararı yoktur, büyümesi dışında sorun yaratmaz.

Yağ Bezesi Kendiliğinden Geçer mi?

Hayır, kendiliğinden, masajla veya eritici krem diye satılan işe yaramaz kremlerle iyileşmez. Tek çözüm cerrah tarafından alınmasıdır.

Kötü Huylu Yağ Bezesi Nasıl Anlaşılır?

Lipomlar çok büyük oranla iyi huyludur. Ancak nadiren de olsa kötü huylu türleri bulunmaktadır. Kanserleşme riski olan yani doktorların şüphelendiği lipomlarda patoloji yapılarak kesin tanı konulur. Kanserleşme riski olan lipomlara liposarkom ismi verilmektedir.

Lipomlar normalde ağrısızdır. Ancak kanserleşme riski olan lipomlar ağrılıdır ve hızla büyüme eğilimindedir. Ayrıca sertleşme ve ciltte renk değişimine de neden olabilir. Bu nedenle ağrılı ve hızla büyüme eğiliminde olan lipomlara dikkat edilmelidir.

Ameliyatsız Yağ Bezesi Tedavisi Mümkün Değil mi?

Yağ bezeleri cilt altında oluşan bir sorun olduğundan maalesef cilt üzerinden tedavisi mümkün değildir. Ancak endişe etmeyin çok küçük bir kesi ile çok büyük boyuttaki yağ bezeleri kolayca çıkarılabilmektedir.

Beze çıkarıldıktan sonra açılan kesi tıbbi yapıştırıcı ile yada estetik dikiş ile kapatılır ve hastaya kozmetik açıdan rahatsızlık verecek herhangi bir durum oluşmaz.

Pansuman yada istirahat gibi dezavantajlarda söz konusu değildir.

Yağ Bezesi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Her Lipomu Patolojiye Göndermek Gerekir Mi?

Hayır. Lipomların %99u iyi huyludur. Yalnızca kanserleşme belirtisi gösteren lipomlar için patoloji yapılması yeterlidir.

Lipomlar Lazer İle Tedavi Edilir mi?

Lipomlar cilt altında bulunan yağ dokularıdır. Lazer cihazının gücü bu tür dokuları yok edecek kadar etkili değildir. Ayrıca lazer cildin cm derinliğine kadar etki eder. Yağ bezeleri ise daha derinde ve daha geniş çaplı dokulardır. Bu nedenle lazerle tedavisi mümkün değildir.

Yağ Bezesi Kremle Tedavi Edilir Mi?

Cildin altında oluşmuş bir kitlenin yüzeysel olarak uygulanacak bir krem ile yok olması mümkün değildir. Lazer cihazının bile etkisiz kaldığı kitlelerin kremle tedavi edilmesi elbette ki mantıklı değildir. Bu tür ürünler yalnızca zaman ve para kaybına neden olmaktadır.

Lipom Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Lipom tedavisi genel cerrahi uzmanları tarafından yapılmaktadır. Doktor seçerken iyi araştırma yapmak gerekir. Çünkü doktor 8 cmlik yağ bezesini 8 cm kesi yaparak da çıkarabilir. 2 cm kesi ile de. Bu nedenle doktor iyi araştırılması en az kesi ile en az iz kalacak şekilde işlem uygulanmalıdır.

Yağ Bezesi Acıyorsa Tehlikeli midir, Ne Yapılmalı?

Yağ bezesinin acıması tehlikeli olduğunu göstermez. Acı varsa 2 ihtimal akla gelir;

1- Çarpma sonucu ezilmiş olabilir

2- Beze değil kisttir, kistte iltihaplanma olmuştur.

Ezilme kaynaklı ağrı kendiliğinden geçer ancak iltihap (kızarıklık, ağrı, sıcaklık artışı, şişlikte büyüme) varsa boşaltmak gerekebilir.

Kanserli Yağ Bezesinin Belirtileri Nelerdir?

Kanserli yağ bezesi en seyrek görülen kanserlerdendir ve dışardan anlamak mümkün değildir. Doku çıkarıldığında anlaşılabilir. Rengi sarıdan çok kahverengine yakındır, daha çabuk dağılır, kapsülü olmaz ve yuvarlak şekilli değil şekilsizdir.

Yağ Bezesi Sıkmak Zararlı mı, Çözüm Olur mu?

Yağ bezesini sıkmanın zararı da faydası da olmaz ancak kistse sıkılarak boşaltıldığı için küçülür. Kapsülü içerde kaldığı için % tekrarlar, tekrar büyüyene kadar görsel olarak daha güzel görünür.

Yağ Bezesi Kendiliğinden Kaybolur mu?

Hayır teşhis doğru ise kendiliğinden kaybolmaz, küçülmez, büyüyebilir sabit kalabilir.

Lipom Aldırma Ücreti Ne Kadar?

Yağ bezesi tedavi ücretleri için WhatsApp Destek hattımızdan detaylı bilgi alabilir yada tedavi ücretleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Referanslar

1- Charifa, A., Azmat, C. E., & Badri, T. (). Lipoma pathology.

2- Guler, O., Mutlu, S., & Mahirogulları, M. (). Giant lipoma of the back affecting quality of life. Annals of Medicine and Surgery4(3),

3- Hardy, C. L., & Goliath, G. (). Constipation associated with a lipoma. New England Journal of Medicine(7),

4- Kolb, L., Yarrarapu, S. N. S., Ameer, M. A., & Rosario-Collazo, J. A. (). Lipoma. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing.

5- Lee, Y. J., Jeong, Y. J., Lee, J. H., Jun, Y. J., & Kim, Y. J. (). Liposarcoma in the axilla developed from a longstanding lipoma. Archives of Plastic Surgery41(05),

6- Op. Dr. Atilla KAYA &#; Yağ Bezesi Tedavisi Nasıl Yapılır &#; funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası