bankacılıkta valör ne demek / Valör Nedir? Ne Anlama Geliyor? - Alnus Yatırım

Bankacılıkta Valör Ne Demek

bankacılıkta valör ne demek

Bankacılıkta İşlem Gerçekleşme Süresini İfade Eden Valör Ne Demek, Nasıl Hesaplanır?

Para bilimi olan ekonomi karışık, bu sistemde yer alan bankacılık ise yine bir o kadar karışıktır. Eğer bu işin okulunu okumadıysanız ya da bu sektörde çalışmıyorsanız pek çok konuda kafanız karışabilir çünkü kendine özgü bazı terimleri var. Bunlardan bir tanesi de valör. Daha çok karşımıza valör tarihi olarak çıkan bu terim, işlem talimatı ile gerçekleşmesi arasındaki süreyi anlattığı için bu şekilde kullanılır. 

Valör ve valör tarihi gibi terimler genel olarak bir faizin ya da borcun başlama tarihini belirtmek için kullanılır. Çünkü bir işlemin yapılması ile gerçekleşmesi arasında geçen bir süre vardır. Hatta zaman zaman BDDK valör tarihi hakkında bazı düzenlemeler yaparak yeni programlar sunuyor. Gelin valör ne demek, nasıl hesaplanır gibi merak edilen soruları tüm detaylarıyla inceleyelim.

Temelden başlayalım, valör ne demek?

Fransızca kökenli olan bu sözcük dilimize valör, İngilizceye ise value olarak geçmiştir. Direkt olarak çevirmek gerekirse valör, değer demektir. Genel olarak faizli işlemlerde başlangıç tarihi valör olarak adlandırılır. Kredi işlemlerinde bir sonraki iş gününü ifade ederken borç işlemlerinde o günü ifade etmektedir. Tabii uygulamaya göre değişiklik gösterebilir.

valör

Daha yaygın kullanılan valör tarihi ne demek?

Aslında valör tarihi için valörün gerçek kullanımı diyebiliriz. Çünkü bankacılık sektöründe genel olarak valör tarihi şeklinde kullanılmaktadır. Faizin işlemeye başladığı ilk gün ya da bir sonraki gün şeklinde farklı uygulamalarla karşımıza çıkabilir. 

Örneğin bir bankaya gittiniz ve vadeli bir hesap açmak istediniz. Parayı yatırdınız ve hesap açıldı. Banka politikalarına göre değişiklik gösterse bile genel olarak faiz ertesi gün işlemeye başlar. İşte o gün valör tarihidir. Eğer faiz sonraki gün işlemeye başladıysa valör tarih odur. 

Valör tarihi örnekleri:

  • Vadeli mevduat hesaplarında hesabın açılması ile faiz işlemeye başlayan tarih arasındaki gün farkı. 
  • Yapılan para transferlerinde transfer talimatı tarihi ile transferin gerçekleşip, diğer hesaba geçmesi arasındaki gün farkı.
  • Kredi alımlarında borç faizinin başlayacağı gün.

valör

Peki ya spor valör ne demek?

İngilizce spot date yani spot valör olarak kullanılmasına rağmen dilimizde spor valör olarak bilinen bu terim, bankacılık işlemlerinde tarihlerin iki gün sonrasına talimatlandırılmasını ifade eder. Yani işlem o gün ya da ertesi gün değil, iki gün iş günü sonrasında gerçekleşmesi için talimatlandırılır. 

Fon temini ve benzeri işlemler için gerekli belgeler ya da bazı şartların kontrol edilmesi gibi özel prosedürler vardır. Bu prosedürlerin yerine getirilmesi için belirli bir süre gerektiği için valör tarihi iki gün sonrası olarak belirlenir. Örneğin bir işlem spor valör ile pazartesi günü işleme girdiyse gerçekleşmesi çarşamba günü olur. 

Spor valör genel olarak iki gündür ancak işlemin durumuna göre bazen bu süre üç gün de olabilir. Böyle bir durumda yani valör süresi uzarsa faiz hesaplamasında da değişiklik olabilir. Örneğin 32 gün vadeli bir hesapta spor valör süresi olarak size üç gün verildiyse hesaplama 35 gün üzerinden yapılır. 

Bankadan bankaya değişiklik gösteren diğer bir durum da valörlü ve valörsüz işlemdir. İşlem durumuna göre bazen vakit kaybetmeden söz konusu işlem gerçekleşebilir. Bu değişiklik para hacmine göre yaşanmaktadır. Çok büyük tutarlarda bir gün valör bile büyük farklar yaratabileceği için buna göre bir düzenleme yapılır. 

Dekont üzerinde valör ile karşılaşabilirsiniz:

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BDDK tarafından valör tarihi hakkında zaman zaman düzenlemeler yapıldığını söylemiştik. Mesela bir dönem bin dolar üzerindeki döviz ile gram üzerindeki altın işlemlerinde bir gün valör kuralı vardı. Yani yapmış olduğunuz böyle bir işlem ancak bir gün sonra gerçekleştirilebiliyordu.

Bu tür bir işlem sonrası bir gün valörlü olarak aldığınız dekont üzerinde de bu bilgiyi görmek mümkündü. Kural değişse bile farklı işlemlerde farklı valör tarihleri kullanıldığı için hala bu bilgi ile karşılaşabilirsiniz. Maalesef bu durum zaman zaman kafa karışıklıklarına neden olabiliyor.

valör

Gelelim en merak edilen konuya; valör nasıl hesaplanır?

Valör hesaplama işlemi için kullanabileceğiniz basit bir formül var; 

paranın faize yatırıldığı gün sayısı / valörlü gün sayısı x banka faiz yüzdesi

Diyelim mevduatınızı 30 gün için yüzde 11 faizle ve 1 gün valörle bankaya yatırdınız. Formulü uyguladığımız zaman 30 / 31 x 11 = oranı ile karşılaşıyoruz. Bunun anlamı, bankaya 30 günlüğüne 1 gün valörlü olarak yatırdığınız paranın faiz getirisi yüzde 11 değil, yüzde oluyor.

Valör hesaplaması zaten banka tarafından otomatik olarak hesaplandığı için pek çok kullanıcı bu hesaplama işlemi ve formül ile ilgilenmiyor. Ancak valör hesaplamasını bilirseniz vadeli hesap açarken, alış satış yaparken, kredi borcu ödemelerinde ve benzeri işlemler sırasında çok daha avantajlı anlaşmalar yaparak paranızın değerini koruyabilirsiniz. 

Neden valör uygulanıyor?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BDDK tarafından valör ve benzeri kararların uygulanmasının nedeni, finans araçlarını kontrol etmektir. Valör uygulaması ile finans kurumu, valör süresinden sonra faiz ödemesine başlar. Bu uygulama özellikle piyasayı etkileyecek kadar büyük mevduatlar söz konusu olduğu zaman başarılı bir kontrol mekanizmasına dönüşür. 

Bu tür bir işlem yapılacağı zaman kişi “Bir iş günü valörlü olarak uygulanacaktır” ve benzeri bir uyarı ile valör uygulamasından haberdar edilir. Borç, kredi ve faiz işlemleri bu şekilde düzenlenir. Örneğin EFT işlemlerinde de valör süresi ile karşılaşabilirsiniz. EFT valör tarihi demek, paranın karşı tarafın hesabına ne zaman geçeceğini ifade eder. Yani her iki finans kurumunun araçları da buna göre hazırlanır.

Bankacılıkta karşımıza çıkan bir terim olan valör nedir, valör tarihi ne demek, spor valör nedir gibi merak edilen soruları yanıtlayarak bu finans uygulaması hakkında bilmeniz gereken detaylardan bahsettik. Anlattıklarımız güncel düzenlemelere göre ya da banka politikalarına göre değişiklik gösterebilir.

Emoji İle Tepki Ver

4

Valör Nedir?

Fransızca kökenli valör terimi ile bankacılık işlemlerinde sıklıkla kullanılır. Söz konusu kelime, Fransızcada değer anlamına gelir. Bu terim, bir işlemin yapılış tarihi ile resmî olarak gerçekleşmesi arasındaki farkı ifade eder. 

Valör ne demektir sorusu bankacılık işlemleriyle ilgilenenlerin sıklıkla karşılaştığı bir sorudur. Mevduat ve diğer birtakım finansal uygulamalarda faiz hesaplanırkenbaz alınan başlangıç tarihine valör adı verilir. Kredi hesaplamalarında ise alacak hareketlerinin işlem tarihinden sonraki ilk iş günü bu şekilde adlandırılır. Borç alma/verme durumlarında ise terim söz konusu işlem gününü belirtmek için kullanılır. Fon alım satımı ve hisse senedi de bu uygulamaların kapsamı altındadır.

Valör Tarihi Ne Demek?

Bankacılık terimleri söz konusu olduğunda “Valör tarihi ne demek?” sık karşılaşılan bir sorudur. İngilizcede “value date” olarak ifade edilen bu terim, doğrudan bir değer tarihini ifade eder. Söz konusu terim, işleme konulan bir varlığın değer kazanacağı tarihi belirtmek amacıyla kullanılır. Bu değer, altın ya da doğrudan para olabilir. Örnek vermek gerekirse mevduat hesaplarına faiz işlemeye başladığı ilk gün, valör tarihidir.

Söz konusu değer, bankaya faiz kazanımı amacıyla yatırılan meblağlar için kullanılabilir. Kişinin parayı yatırdığı günle bankanın faizi fiili olarak işleteceği tarih arasında fark olur. Bu durumda, bankanın parayı tahsil ettiği tarihi izleyen ilk iş günü bu şekilde adlandırılır. Daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse bu tarih, vadeli hesap açıldığında yatırılan paraya faizin işlemeye başladığı günü belirtir.

external link icon
liam-kevan-W-NZZIkuARI-unsplash

Büyük Gelir Artışı Beklenen Ucuz Hisseler

Para Transferinde Valör Tarihi Ne Demek?

Bankacılıkta valör farklı anlamlar kazanabilir. Bu terim para transferi özelinde yatırılan meblağın hesaba geçeceği ileriki bir tarihi ifade eder. Örnek vermek gerekirse ayın 28’inde yapılan para transferi, hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle karşı tarafa 29’unda geçer. Bu durumda işlemin doğrudan değer tarihi ayın 29’u olarak gösterilir.

İleri Gün Valörlü Ne Demek?

Bir işlem aynı gün olabileceği gibi ileri bir günde de gerçekleşebilir. İleri gün valörlü işlem, yapılışından sonraki tarihte gerçekleşmiş kabul edilir. Örneğin; altın alımı yapıldığında söz konusu işleme dair buibare yer alabilir. Bu durumda satın alınan altının kişinin hesabına aynı gün yerine ileri bir tarihte aktarılacağı anlaşılır. Eğer faiz yatırım işlemi 1 gün valörlü olarak gözüküyorsa faiz kişinin hesabına hemen işlemez. Bu durumda bir gün faiz kaybı yaşanır.

Spor Valör Nedir?

Spor valör terimi, piyasada yapılan bir işleme bağlı ödemenin 2 iş günü sonra gerçekleşmesini ifade eder. Örnek vermek gerekirse salı günü yapılan bir işlem resmî olarak ancak perşembe günü gerçekleşir. Bu durumda para işlem yapılan tarihten 2 gün sonra hazır olur. Bu iki gün sürenin nedeni; işlemle alakalı mesajlar, kontroller ve fonlarla ilgili belirli bir zamana gereksinim duyulmasıdır. Bu durumda bankanın parayı sizin kullanımınıza hazır hâle getirebilmesi için zamana ihtiyacı vardır.

Valör ne demek, ne anlama geliyor?

Altın ve dolarda "valör" uygulamasının kaldırılmasının ardından kelimenin anlamı vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Kelime anlamı olarak valör, Fransızca “değer” anlamına geliyor.

Yayınlanma:

Valör ne demek, ne anlama geliyor?

Dilimize Fransızcadan geçen bu kelimenin İngilizcesi de “value date”, yani değer tarihi olarak ifade edilebilir. Burada ilgili şeyin değer kazanacağı, işleme konacağı tarih kastedilmekte ve buna vurgu yapılmaktadır. İşte valör hakkındaki detaylı bilgiler…

BDDK’TAN VALÖR AÇIKLAMASI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, (BDDK) altın ve döviz alımında 1 iş günü valör uygulamasının kaldırıldığını açıkladı.

BDDK'dan yapılan açıklamada gerçek kişilerin günlük , dolar ve üzerinde döviz alım işlemlerinde dövizin ilgilinin hesabına aktarılmasının ve/veya kullanıma açılmasının/fiziki teslimatının bir iş günü valörlü olarak gerçekleştirilmesine ilişkin uygulamanın kaldırıldığını açıladı.

BDDK açıklamasına göre ayrıca gerçek ve tüzel kişilerin günlük gram ve üzerinde altın alım işlemlerinde, altının ilgilinin hesabına aktarılmasının ve/veya kullanıma açılmasının bir iş günü valörlü olarak gerçekleştirilmesine ilişkin uygulamanın kaldırılmasına da karar verdi.

VALÖR NE DEMEK?

Valör, faiz hesaplamasına başlangıç oluşturan tarihtir. Kredi hesaplarına alacak geçen hareketler için işlemin yapıldığı günü takip eden ilk iş günüdür. Borç geçen işlemler için valör, işlemin yapıldığı gündür.

VALÖR TARİHİ NEDİR?

Bankacılık sisteminde bir vadeli mevduat hesabı açtığınızda ve paranızı burada faize yatırdığınızda paranıza faizin işlemeye başlayacağı tarih valör tarihi olarak adlandırılır. Uygulamada genel olarak bir bankada vadeli mevduat hesabınıza para yatırdığınız tarihten bir gün sonra faiz işlemeye başlar.

Bazı bankalarda bu tarih, 2 gün ya da 3 gün valörlü olarak karşımıza çıkar. Bu durumda banka size daha yüksek faiz verebilir. Valör hesaplama işlemi yapıldığında sunulan faizin gerçek halini de görmüş oluruz. 3 gün valörlü işlem yapıldığında 32 gün için %14 faiz veren bir banka aslında paranızı 35 gün kullanmış demektir.

Bankalarda işlemlerin aynı gün valörlü ya da valörsüz adı altında vakit kaybetmeden başlatılması da olasıdır. Bunun için banka ile pazarlık yapabilirsiniz. Genelde bankaya yatırdığınız paralar 1 gün valörlü değer kazanmakta, bankadan çektiğiniz paralar ise aynı gün valörlü olacak şekildedir.

Döviz ve altın alımında valör uygulaması kaldırıldıİlginizi ÇekebilirDöviz ve altın alımında valör uygulaması kaldırıldı

AltınbankaDolarEkonomifaizpara

Valör Nedir?

Valör Ne Anlama Geliyor?

Faiz hesaplaması işlemlerinde başlangıç oluşturan tarihe valör adı verilir. Günümüzde valör, kredi hesaplamalarında alacak olarak kayda geçen hareketlerin işlemi hangi gün yapıldıysa, o günü takip eden ilk iş günü olarak açıklanabilir. Borç geçen işlemlerde valör ise doğrudan işlem yapılan gün olarak baz alınır.

Valör Tarihi Ne Anlama Gelir?

Bankaya giderek bir vadeli hesap açmak istediğinizde, vadeli mevduat hesabınızda paranızı burada faize yatırırsınız ve faiz işlemeye başlar. Vadeli hesapların içerisinde yatırım amaçlı paranızın faizi işlemeye başladığı tarihe direkt olarak valör tarihi adı verilir. Uygulamada bir bankada vadeli mevduat hesabınıza para yatırma işlemlerinde, parayı yatırdığınız gün sonrasında direkt faiz işlemeye başlayacaktır.

Piyasalarda yapacağınız çeşitli takas işlemleri olarak belirlenen hisse senedi, fon satışı veya alışı gibi konularda da doğrudan birbirinden farklı süreçler için valör işlemleri bulunur. Sermaye piyasalarında yapacağınız bu işlemler olmak üzere, paraya dayalı birçok konuyla ilgili valör bulunmaktadır.

Spor Valör Ne Anlama Geliyor?

Spot valör ise doğrudan piyasada yapılan bir işleme bağlı kalarak, ödemelerin işlemin yapıldığı günden sonraki takip ettiği iki iş günü sonrasında gerçekleşmesine karşılık verilen terimdir. Bu işlemlerde de yine değer tarihi önem kazanmaktadır. Şöyle örneklendirebiliriz ki; Pazartesi günü gerçekleşecek olan bir ödeme Çarşamba günü sizlere yapılır. Bu konuda spot valör karşılığı aslında müşteri için, istenilen paranın banka tarafından sizlere kullanılabilir günü ifade etmektedir. İşlem tarihi ve kullanım tarihi arasında 2 iş günü farkı bulunmaktadır. Bu farklar, mesaj hazırlığı, kontrollerin yapılması ve fon temini gibi işlemler olmaktadır.

Bankacılık sistemlerinde bu tip işlemler elbette değişkenlik gösterir. Şöyle ki, bazı bankalarda aynı gün olurken bazılarında 2 gün ya da 3 gün valörlü olarak hesaplamayla karşı karşıya kalabilirsiniz. Böyle konularda bankalar, bu sürelerin uzamasına bağlı olarak yüksek faiz verebiliyor. Bu tip valör hesaplama yapılması halinde de, bankaların size sunduğu faiz hesaplamalarını da basitçe görebiliyorsunuz. Daha iyi anlaşılması adına örnek vermek doğru olacaktır. Buna göre örnek vermek gerekirse, 32 gün vadeli hesaba koyduğunuz para içi 3 gün valör işlemi yapılmak istendiğinde ve buna göre faiz oranı olarak %14 faiz aldığınızı varsayalım. Böyle bir durumda aslında banka, paranızla ilgili bu faizi toplamda 35 gün kullanmış olacak ve sonunda size bu faizi vermiş olacaktır.

Birbirinden farklı bankalarda olmak üzere, birçok değişken valörlü sistemlerde devreye girer. Aynı gün valörlü ya da valörsüz olarak adlandırılan terimler de bulunurken, bu isme dayalı olarak vakit kaybetmeden doğrudan bazı şeyleri başlatabiliyorsunuz ancak bu konuda paranızın hacmine göre, para yükünüzün büyüklüğüne göre banka ile yetkili kişi ile oturup pazarlık yapmak gerekecektir. Genel olarak bankaya yatırdığınız paralarda 1 gün valörlü olarak değer kazanacağınız bir durum için, bankadan eğer para çekerseniz, aynı gün valörlü para çekmiş oluyorsunuz anlamlarını taşımaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası