oyak kesintisi ne kadar / Asteğmenlerin OYAK Kesintilerinin Akibetine Ne Oluyor? - Memurlar.Net

Oyak Kesintisi Ne Kadar

oyak kesintisi ne kadar

OYAK kesintilerine kanuni düzenleme yapılmalı

YEDEK SUBAYLARIN

OYAK KESİNTİSİNİN DAYANAĞI

HUKUKİ DURUMU

ve

KESİNTİNİN GERİ ALINMASI İÇİN ÖNERİLER

Öncelikle OYAK; 1960 darbesi sonrasında kurulan Milli Birlik Komitesi'nin çıkardığı 205 Sayılı Kanunla Kurulmuş Antidemokratik bir dönemin mahsulü bir kanundur. Kanun anti demokratik dönemde çıkan her kanunun anti demokratik olmayacağını biliyoruz ancak 205 Sayılı OYAK Kanunu'nda anti demokratik hükümler var. Burada Yedek subayları ilgilendiren kısmına değineceğiz.


*Dolandırılan 97 muvazzaf Oyak Bank'a dava açacak

*Asteğmenlerin OYAK kesintilerinin akibetine ne oluyor?


ÜYELİK.

Üyelik işlemleri anti demokratiktir. Çünkü tüm subaylar OYAK'a üye olmak zorundadır. Fikriniz sorulmaz. Üye olmama hakkınız yoktur. Zorla sizi yardım sandığına üye yaparlar.

OYAK Kanunu'nun

KURUMUN ÜYELERİ:

Madde 17 - Kurumun üyeleri (Daimi ve geçici) aşağıda gösterilmiştir.

a) (Değişik bent: 26/06/1996 - 4148/1 md.) Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında görevli bilumum muvazzaf subay sözleşmeli subay, askeri memur, astsubay, sözleşmeli astsubay ve uzman jandarmalar ile emekli maaşı sistemine giren üyeler ve ölümleri halinde sisteme devam etmek isteyen eşleri Kurumun daimi üyeleridir.

b) Uzman erbaşlar ile Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Kumandanlığı teşkilatında, Ordu Yardımlaşma Kurumu ve bu Kurumun sermayesinin %50'sinden fazlasına sahip olacağı veya iştirak edeceği şirketlerde çalışan bilumum maaşlı ve ücretli memur ve müstahdemlerden arzu edenler Kuruma daimi üye olabilirler.

c) Muvazzaflık hizmetini yapmakta olan yedek subaylar Kurumun geçici üyeleridir.

( Ek fıkra: 26/06/1996 - 4148/1 md.) Geçici üyelikten daimi üyeliğe geçenler, Kurumca belirlenecek usuller dahilinde hesaplanacak aidat farkını nemaları ile birlikte ödemek şartıyla, geçici üyelikte geçen süreleri ile daimi üyelik sürelerinin birleştirilmesini isteyebilirler.

diyen maddesi bu söylediklerimizi doğrulamaktadır.

2. KESİNTİ

Askerliğini Yeden Subay olarak yapanlardan OYAK Kanununa göre % 5'lik kesinti yapılır.

KURUMUN GELİRLERİ:

Madde 18 - (Değişik madde: 25/06/2009-5917 S.K./13.mad)

Kurumun gelirleri;

a) Aylık (ek gösterge dâhil), taban aylığı ve kıdem aylığı toplam tutarına, 657 sayılı Kanuna tabi en yüksek Devlet memuru aylığı (ek gösterge dâhil) brüt tutarının,

7) Diğerlerine % 40'ının,

ilave edilmesi suretiyle bulunan matrah üzerinden; muvazzaf subay ve astsubay, sözleşmeli subay ve astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar için % 10 oranında, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı kadrolarında çalışan memur ve sözleşmeli personel için % 10 oranında, yedek subaylar için % 5 oranında yapılan kesintilerden,

diye belirtilmiştir. Bu günün şartlarında 2.500 TL civarında maaş alan bir asteğmenin askerlik boyunca alacağı para 2.500 X 15 ay = 37.500 TL yapar. Bu paradan yapılan % 5 oranındaki kesinti ise 1.875 TL'dir. Askerlik bitişinden günümüze kadar geçen süredeki yasal faizi hesap edildiğinde bu rakam 2.500 TL civarını bulur.

3. BU ÜYELİKLE ELDE EDİLEN HAKLARIMIZ:

Askerlik süresince ölür ya da sakat kalırsak ölüm yardımı ve maluliyet yardımı alabiliyoruz. Her hangi bir şey olmazsa alınan yardımlar sandığa kalıyor.

Madde: 20

b) Geçici üyeler: (Aidat kesildiği müddetçe)

(1) Maluliyet yardımı

(2) Ölüm yardımı

4. ÜYELİKTEN AYRILMA:

Yasa 3 yıldan az sürede üyelikten ayrılırsanız hiçbir şey alamazsınız diyor. Yedek subaylar, mecburen üye yapılır. Askerlik sonrası 15 ay (bu süre günümüzde ise 1 yıl) sonunda askerlikle ilişiğiniz kesilir. Dolayısıyla OYAK'tan da ayrılırsınız. Böylece binlerce yedek subayın yukarıda bahsettiğimiz gibi bugünün parasıyla (yasal faizi hariç) 1.875 TL'si OYAK'a kalır.

Madde 21 - (Değişik madde: 25/04/1985 - 3184/1 md.)

En aza 10 yıl müddetle Kurumda üye olarak bulunduktan sonra, görevli oldukları kuruluşlardan herhangi bir sebeple ayrılmak suretiyle üyeliği sona eren daimi üyeler emeklilik yardımından faydalanırlar.

(Ek fıkra - 26/06/1996 - 4148/4 md.) Sistemde bulunan üyelerin, sisteme girişlerinden itibaren üç yıl geçtikten sonra rezervlerini alarak ayrılabilmeleri mümkündür. Ancak, sistemden çıkanlar bir daha sisteme kabul edilemezler.

(Ek fıkra - 26/06/1996 - 4148/4 md.) Sistemden ayrılan üyelerin hakları, sahibi bulunduğu rezerv kendisine ödeninceye kadar devam eder.

5. HUKUKİ DURUM:

Kısaca durumu özetlersek; 15 Ay yedek subaylık yapan bir asteğmen için, askerliğin başlangıcında üye yapılır ve % 5 maaşından OYAK'a para kesilir. 15 Ayın sonunda OYAK'tan ayrılmak zorunda kalırsınız. 3 yıl boyunca OYAK'a üye olup yardım sandığına ödeme yapmadığınız için hiçbir hak talep edemezsiniz.

OYAK kesintilerini OYAK'tan almak üzere mahkemeye başvuranlar, haklı olmalarına rağmen, OYAK kanunu'na göre bir hak elde edememektedir.

6. ÖNERİLER

Antidemokratik olan 205 Sayılı OYAK kanunu değiştirilmelidir. En azından yedek subaylarla ilgili kısmı haksızlığı önleyecek ve haksız yere kesilen ve bunca zamandır ödenmeyen haklarımızı geri alabileceğimiz şekilde yeniden düzenlenmelidir. Düzenlemenin içeriği;

Yedek Subaylar OYAK'a üyelikte zorlanmamalıdır.

Daha önce üye yapılanlardan yapılmış olan kesintiler yasal faizi ile birlikte hak sahiplerine OYAK tarafından ödenmelidir.

3 yıl boyunca prim ödemeyenlere para iadesi hükmündeki süre kaldırılmalı, en azından yedek subaylar bu hükmün dışında tutulmalıdır.

SONUÇ

OYAK her ne kadar Askeri bir yardım sandığı görüntüsünde olsa da, gerçekte Ticari bir kuruluş ve işletmedir. Binlerce Yedek subaydan haksız şekilde elde ettiği geliri hak sahiplerine bir an önce iade etmesi sağlanmalıdır.

OYAK'a başvuran bir vatandaşa OYAK yetkililerince gönderilen cevap yazısı Ekte sunulmuştur. Bu yazıdan da anlaşılacağı üzere haklarımızı almak üzere OYAK'a yapılacak başvurulardan bir netice alınamayacaktır.

Mahkemeye başvurarak hakkımızı istemek ise şu anda bir çözüm değildir. Çünkü mahkemeler önlerindeki kanuna göre hüküm vermektedirler.

Değerlendirmemizin başından beri bahsettiğimiz gibi meselenin kesin çözümü OYAK kanunundaki haksız hükümlerin kaldırılması ve OYAK'ın herhangi bir mahkemeye başvurmaya gerek kalmadan hak sahiplerine haklarını ödemesi için geçici bir kanun maddesi hazırlanıp, OYAK Kanununa eklenmelidir.

Bu işlemi yapacak yer TBMM'dir. Mecliste, bu kanundaki anti demokratik ve haksız kazanç hükümlerini kaldıracak ve meydana gelen mağduriyetleri gidecek bir düzenlemenin yapılmasını gündeme taşımak en akılcı ve en hızlı çözüm yoludur.

Hükümetin mağdurların beklentisi yönünde yapacağı bir düzenlemenin mali dengeler açısından da olumsuz bir yönü olmayacaktır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi OYAK bir ticari kuruluştur. Kanuni olmasına rağmen haksız şekilde aldığı bu paraların hak sahiplerine ödenmesi bu ticari firma tarafından yapılmalıdır. Akla da, mantığa da hukuka da uygun olanı budur.

Hükümetin mali dengelerini etkilemeyecek, ancak büyük bir haksızlığı gidererek binlerce insanın hakkını almasını sağlayacak basit bir düzenlemeyi sağ duyulu her hükümetin yapacağı açıktır. Yeter ki bu konuyu gündeme taşıyıp, gerektiği gibi derdimizi anlatalım.

Bu Habere Tepkiniz

205 sayılı Ordu Yardımlaşma Kurumu Kanunu hükümleri uyarınca, Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında görevli bütün muvazzaf Subay, sözleşmeli Subay, Askeri Memur, muvazzaf Astsubay, sözleşmeli Astsubay ve Uzman Jandarmalar, OYAK’ın Zorunlu Daimi üyeleri iken; Uzman Erbaşlar ile Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı teşkilatlarında, OYAK ve OYAK'ın sermayesinin %50'sinden fazlasına sahip olduğu şirketlerde çalışanlar OYAK’ın İsteğe Bağlı Daimi üyesi olabilmektedir. Ayrıca OYAK Emekli Maaşı Sistemi'ne giren üyeler ve ölümleri halinde sisteme devam etmek isteyen eşleri de OYAK’ın İsteğe Bağlı Daimi üyeleridir.

Üyelik Nasıl Gerçekleşir?

Subay ve Astsubayların üyelik işlemleri, ilgili Kuvvet Personel Başkanlığı tarafından gönderilen bilgiler doğrultusunda OYAK tarafından gerçekleştirilmektedir.

Sivil Memur, Uzman Erbaşlar ve OYAK/İştirak Çalışanlarının ise üye olurken "Başvuru Formları" bölümünde yer alan"OYAK Üyelik Başvuru Formu"nu eksiksiz olarak doldurup, bağlı olduğu birlik ya da kuruluşun onayını aldıktan sonra OYAK'a ulaştırmaları gerekmektedir.

Üyelik hakları ilk aidatın OYAK'a ulaşmasıyla başlamaktadır.

OYAK Başvuru Formu’nu Doldururken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Doldurulan formun 10 Maddelik güncel"OYAK Üyelik Başvuru Formu"olması önemlidir.
  • Formun ilk sayfasında yer alan "Kişisel Verilen Korunması ve İşlenmesine İlişkin Üye Aydınlatma Metni"nin imzalanması gerekmektedir. 
  • Özellikle 9’uncu madde olmak üzere, tüm sözleşme maddelerinin dikkatlice okunup kabul edildiğine dair form sahipleri tarafından"Açıklamalar" bölümünün altına imza atılması gerekmektedir.
  • Uzman Erbaşların gönderecekleri formların“ONAY BİLGİLERİ”bölümünde birlikte görev yaptıkları Subay veya Astsubay rütbesindeki bir birim amiri imzasının, Ad, Soyad, Sicil No, Rütbe/Unvan bilgileri de doldurularak, tamamlanmış olması gerekmektedir.
  • Sivil Memurların gönderecekleri formların ise,“ONAY BİLGİLERİ”bölümünde birlikte görev yaptıkları Subay veya Astsubay rütbesindeki bir birim amiri imzasının, Ad, Soyad, Sicil No, Rütbe/Unvan bilgileri doldurularak tamamlanmış olması ve ayrıca formların bağlı bulunulan Kuvvet Personel Başkanlıkları/Personel Genel Müdürü/İnsan Kaynakları Müdürü tarafından da onaylanması ertesinde Kurum’a ulaştırılması gerekmektedir.

Konut Ön Biriktirim Fonu’na Üye Olmak


Konut Ön Biriktirim Fonu (KÖBF), OYAK daimi üyelerinin konut edinmelerini sağlamak amacı ile 205 sayılı Kanun çerçevesinde kurulmuş olan bir fondur. KÖBF’in misyonu üyelerimizin ön biriktirim yaparak konut edinmeleri için gerekli özkaynağı sağlamaktır. OYAK’tan konut kredisi kullanmamış bütün üyeler isteğe bağlı olarak Fon’a katılabilmektedir. Fon’a katılan üyelerimiz her ay OYAK üye aidatı kadar ek aidat ödemektedir. KÖBF için kesilen aidatlar OYAK tüzel kişiliği içinde getirisi en yüksek, riski en az olan çeşitli finansal araçlarda, 205 sayılı OYAK Kanunu'nun sağlayacağı avantajlar ile değerlendirilmekte; yüksek gelir elde etme imkânı sunulan bu Fon’daki birikimler ile enflasyonun olumsuz etkilerine karşı korunma sağlanmaktadır. Konut Ön Biriktirim Fonu’na üye olmak için "KÖBF Üyelik Başvuru Formu"nun doldurularak OYAK’a ulaştırılması gerekmektedir.

OYAK'a para kaptırdığını düşünen subaylara bilgi

Ordu Yardımlaşma Kurumu'nda geçici üye olan yedek subaylara aidat kesildiği müddetçe yani yedek subaylık süresi içinde malul kalmaları halinde kendilerine veya vefatlarında geride kalanlarına yardım yapılıyor. Bunun dışında yedek subaylara herhangi bir ödeme veya yardım yapılmıyor

Gazeteniz ekonomi ekinde 16.06.2009 tarihinde yayımlanan Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) Genel Müdürü Coşkun Ulusoy ile yapılmış röportaj çok ilgimi çekti. Anlattıkları çok güzel ve benim gibi memur olarak çalışanlar için kıskandırıcı. Ancak benim merak ettiğim konu, askerliğini yedek subay olarak yapanların görev sürelerince aldığı maaşlardan kesilen OYAK kesintilerinin, OYAK'ın toplam varlıkları içindeki oranı ne kadardır? Yedek subay olarak askerliğini yapanlardan istekleri dışında zorunlu olarak yapılan bu kesinti hak sahiplerine dağıtılabilir mi? Yoksa yedek subay olarak görev yaptığım dönemde bize söylenen, "OYAK kesintilerini geri alabilmeniz için görev yaptığınız süre içerisinde dava açmalısınız" söylemi hâlâ geçerli mi? Yıllardır yüzlerce hatta binlerce kişi yedek subay olarak görev yapıyor, en az bir yıl OYAK kesintisi yapılıyor, bu paralar ne oluyor? İsmi SAKLI

Sayın okurum, 03.01.1961 günü Milli Birlik Komitesi tarafından kabul edilen ve 9 Ocak 1961 günlü Resmi Gazete'de 205 sayılı Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) Kanunu'nun 17'nci maddesi gereğince,

■ Daimi üyeleri; Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında görevli bilumum muvazzaf subay, sözleşmeli subay, askeri memur, astsubay, sözleşmeli astsubay ve uzman jandarmalar ile emekli maaşı sistemine giren üyeler ve ölümleri halinde sisteme devam etmek isteyen eşleri kurumun daimi üyeleridir.

■ İsteğe bağlı üyeleri; Uzman erbaşlar ile Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Kumandanlığı teşkilatında, Ordu Yardımlaşma Kurumu ve bu kurumun sermayesinin % 50'sinden fazlasına sahip olacağı veya iştirak edeceği şirketlerde çalışan bilumum maaşlı ve ücretli memur ve müstahdemlerden arzu edenler kuruma daimi üye olabilirler.

■ Zorunlu geçici üyeleri; Muvazzaflık hizmetini yapmakta olan yedek subaylar kurumun geçici üyeleridir.

Görüldüğü üzere yedek subaylar istese de istemese de OYAK'ın zorunlu geçici üyeleridir.

■ Kesinti tutarları farklıdır. Kanunun 18'nci maddesine göre;
■ Zorunlu üye ile isteğe bağlı üyelerin aylıklarından yüzde 10,
■ Yedek subayların her ay maaşları tutarı üzerinden ise yüzde 5 kesinti yapılmaktadır.
■ Öte yandan zorunlu üyeler ile isteğe bağlı üyelerden ev almak isteyenlerden ayrıca her ay yüzde 10 daha ek kesinti yapılabilmektedir ki bu husus ilgililerin talebine bağlıdır.

OYAK'ın üyelerine yaptığı yardımlar kanunun 20'nci maddesine göre;

a) Daimi üyelere bir defaya mahsus olarak yapılacak toptan yardımlar şunlardır:
(1) Emeklilik yardımı.
(2) Maluliyet yardımı.
(3) Ölüm yardımı.
(4) Konut yardımı kesintisi yaptıranlara da Konut Edindirme Yardımı.

b) Geçici üyeler: (Aidat kesildiği müddetçe)
(1) Maluliyet yardımı.
(2) Ölüm yardımı.

c) Emekli maaşı sistemine giren üyelere yapılacak yardımlar ise şunlardır:
(1) Emekli maaşı,
(2) Ölüm yardımı. Görüldüğü üzere geçici üye
olan yedek subaylara aidat kesildiği müddetçe yani yedek subaylık süresi içinde malul kalmaları halinde kendilerine veya vefatlarında geride kalanlarına yardım yapılmaktadır. Bunun dışında yedek subaylara herhangi bir ödeme veya yardım yapılmamaktadır.

■ ölüm yardımı tutarı: OYAK üyesinden herhangi biri aidat ödediği müddet içinde ölürse geride kalan mirasçılarına, almakta olduğu son aylık tutarının 12 misli ölüm yardımı olarak ödenir ki ölen üyenin, hayatta iken kuruma vereceği beyannamedeki mirasçılarına ödenir.

Maluliyet yardımı tutarı

Yedek subaylar görevleri sırasında malul hale gelirlerse kendilerine OYAK tarafından maluliyet yardımı da verilmektedir. (Md. 26)
■ Tam ve daimi maluliyet yardımı ölüm yardımı gibi hesaplanır, yani son aylığının 12 katı kadardır.
■ Kısmi malullük halinde örneğin sol kolun veya elin kaybı halinde oran yüzde 50'dir.
Kanunun 23'üncü maddesine göre daimi üyelerle isteğe bağlı üyelerden ayrılanlara, en az 3 sene aidat ödeyenlerin aidatları geri ödenir ama yedek subaylara aidat ödenmez.
"Madde 23 - Kurumun daimi üyelerinden 21 ve 25'nci maddelerde gösterilen sebepler dışında üyelik vasfını kaybedenlere aidatları iade olunur. Ancak, kurum üyelik müddetleri üç seneyi geçmeyenlerle geçici üyelere hiçbir aidat iadesi yapmaz."

Şehit oğlunuzdan size aylık bağlanmaz

Mustafa VARLIK-Bandırma

Siz, emekli albaysınız ve oğlunuz Mustafa Varlık, 1998 yılında astsubay olarak mezun olmuş ve Kıbrıs'a tayin edildikten sonra da 2002 yılında burada görev yaparken evinde kalp krizi geçirerek şehit olmuş. Genelkurmay Başkanlığı emri ile devlet töreniyle Bandırma Şehitliği'ne defnedilmiş. Bekar olan oğlunuz üzerinden size aylık bağlanması için sizin emekli olmamanız gerekirdi. Oğlunuzun 10 yılı olsaydı bile aylık alamazdınız. Tarafıma gönderdiğiniz şehadet belge asıllarının hepsini size postayla gönderiyorum.

İşten ayrılınca 100 gün sağlık hakkı var

Ben 25.03.2005 tarihinde işe girip 02.02.2009 tarihinde işveren tarafından işten çıkarıldım. Ne kadar süre SSK'dan yararlanabilirim? Sinan YANIK

1 Ekim 2008 tarihinden sonra yürürlüğe giren 5510 sayılı kanunun GSS (Genel Sağlık Sigortası) uygulamaları gereğince işten çıkan kişi her hal ve şartta 10 gün daha sağlık sigortasından yararlanır. Öte yandan işten ayrıldığınız tarihten geriye doğru bir yıl içinde (02.02.2009 ile 02.02.2008 arasında) en az 90 günlük çalışmanız varsa 10 güne ilave olarak bir 90 gün daha Genel Sağlık Sigortası'ndan bedava yararlanırsınız. Bu arada işsizlik ödeneği alıyorsanız Genel Sağlık Sigortası primlerinizi İŞKUR ödediğinden ödenek alma süresince Genel Sağlık Sigortası'ndan bedava yararlanırsınız.

Asteğmenlerin OYAK kesintilerinin akibetine ne oluyor?

205 sayılı Ordu Yardımlaşma Kurumu Kanunu ile kurulan Ordu Yardımlaşma Kurumu'nun başlıca gelirleri üyelerinden yapmış olduğu kesintilerdir. Bu çerçevede kurumun iki tür üyesi bulunmaktadır.

Bunlar; 1- Daimi üyeler 2- Geçici üyeler. Muvazzaflık hizmetini yapmakta olan yedek subaylar kurumun geçici üyeleridir. Daimi üyelerden bazılarına isteğe bağlı üyelik mümkünken geçici üyelere getirilen zorunluluğu anlamak mümkün değildir.

Yani daimi üyeliğin, uzman erbaşlar ile Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Kumandanlığı teşkilatında, Ordu Yardımlaşma Kurumu ve bu kurumun sermayesinin % 50'sinden fazlasına sahip olacağı veya iştirak edeceği şirketlerde çalışan bilumum maaşlı ve ücretli memur ve müstahdemler için isteğe bağlı olmasına rağmen geçici üye olan yedek subaylar için üyelik zorunludur. Doğrusu yedek subaylık süresi sona erdiği zaman üyeliğin bitmesine rağmen yedek subaylar için üyeliğin zorunlu olmasını anlamak doğrusu mümkün değildir. Acaba amaç OYAK için geri dönüşü olmayan bir gelir kaynağı oluşturmak olabilir mi?

Yedek subaylardan ne kadar kesinti yapılmaktadır?

205 sayılı Kanun'un 18'inci maddesine göre; Aylık (ek gösterge dâhil), taban aylığı ve kıdem aylığı toplam tutarına, 657 sayılı Kanun'a tâbi en yüksek devlet memuru(Başbakanlık Müsteşarının) aylığı (ek gösterge dâhil) brüt tutarının % 40'ının toplamının % 5 i tutarında yedek subaylardan OYAK kesintisi yapılmaktadır.

Bu kesintilerin karşılığında ise yedek subaylara veya ölümleri halinde mirasçılarına yapılacak yardımlar şunlardır: Yedek subaylara: (Aidat kesildiği müddetçe) 1-Maluliyet yardımı, 2- Ölüm yardımı yapılmaktadır.

Maluliyet Yardımı

OYAK üyelerinin herhangi bir kaza, hastalık gibi nedenlerle görevlerini tam ya da kısmi olarak yerine getiremedikleri durumlarda yapılan ödemedir. Maluliyet Yardımı, "Tam ve Daimi Maluliyet Yardımı" ya da "Kısmi Maluliyet Yardımı" olarak yapılmaktadır.

"Tam ve Daimi Maluliyet Yardımı" görev içi veya harici herhangi bir kaza veya hastalık sonucunda bir işle meşgul olma imkanından kesin olarak mahrum kalan üyelere yapılan ödemedir.

Yapılacak ödemenin miktarı, üyenin Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ilişik kesme tarihindeki aidata esas maaşı albay maaşından düşük ise albayın aidata esas maaşının 20 katı; maaşı albay maaşından yüksek ise kendisinin aidata esas maaşının 20 katıdır.

Tam ve Daimi Maluliyet Yardımı Miktarları Tablosu

"Kısmi Maluliyet Yardımı" görev içi ve harici herhangi bir kaza nedeniyle uzuvlarında kayba uğrayanlara yapılan yardımdır. Yapılacak ödemenin miktarı, Tam ve Daimi Maluliyet Yardım matrahı üzerinden 205 sayılı Yasa'nın ekinde yer alan iki numaralı tablodaki maluliyet derecelerine göre hesaplanmaktadır.

Ölüm yardımı

Yedek subayın kuruma aidat ödediği müddet içinde ölmesi halinde, almakta olduğu son aylık tutarının 12 misli ölüm yardımı olarak ödenmektedir. Ayrıca, bu yardıma ilave olarak üyeye, Kuruma dahil olduğu tarihten ölüm tarihine kadar geçen müddeti esas ittihaz edilmek suretiyle 205 sayılı Kanuna göre hesabedilecek emeklilik yardımı da verilir.

Ölüm Yardımı Tablosu

Yedek subayların ölümü veya maluliyet hali gerçekleşmezse geçici üyeliğin sona ermesi halinde hiçbir aidat iadesi yapılmamaktadır ve yapılan kesintiler kuruma kalmaktadır. Yani yedek subayların hiçbir hak talebinde bulunmaları mümkün değildir. Bu durumun adil olduğunu hiçbir kişi iddia edemez. En azından geçici üyelerin aidatlarının geri iade edilmesi gerekirdi. Yedek subaylar hem zorunlu üyeliğe tâbi tutulmaktadırlar hem de üyeliğin sona ermesinden sonra hiçbir ödemede bulunulmamaktadır. O zaman akla bu durumun güzel bir finansman kaynağı olduğu gerçeği gelmektedir. Aksi takdirde uzman erbaşlar gibi üyelik isteğe bağlı olurdu.

Milli Savunma Bakanlığı'nın bu duruma el atması gerektiğini düşünüyoruz. Ya üyelik isteğe bağlı hale getirilmeli ya da yedek subaylık süresince kullanılan aidatlar iade edilmelidir. Binlerce yedek subayın ödemiş olduğu aidatlarla ilgili haksızlık bir an önce sona erdirilmelidir. Ya da itiraz yoluyla ilgililerce Anayasa Mahkemesi'nde dava açılması halinde de soruna çözüm getirilebileceğini de buradan ifade etmek istiyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası