glukozamin zararları / Glukozamin Nedir? Ne İçin Kullanılır? | Nutraxin

Glukozamin Zararları

glukozamin zararları

Glukozamin nedir? Ne işe yarar?

Bu yazımızda glukozamin nedir, faydaları nelerdir, nasıl ve ne zaman kullanılır, yan etkileri nelerdir konularını detaylı şekilde bulabilirsiniz. Ayrıca glukozamin hakkında sıkça sorulan soruların cevaplarına ulaşabilirsiniz.

1. Glukozamin nedir?

Glukozamin, insan vücudunda doğal olarak bulunan amino-şeker yapısında bir kimyasaldır. Eklem sıvında yoğun olarak bulunur. Glukozamin bazı besinlerde de doğal olarak bulunmaktadır. Örneğin, diyet takviyelerinde kullanılan glukozamin genellikle kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarından elde edilir. Glukozamin laboratuvarda sentezleme yoluyla üretilebilmektedir.

Glukozamin sülfat, glukozamin hidroklorür ve N-asetil glukozamin olmak üzere 3 farklı formu vardır. Bu farklı kimyasal formlar besin takviyesi olarak alındığında aynı etkileri göstermemektedir. Glukozamin üzerine gerçekleştirilen bilimsel araştırmaların çoğu glukozamin sülfat üzerine yoğunlaşmıştır.

Glukozamin sülfat ve glukozamin hidroklorür en yaygın olarak osteoartrit (kireçlenme) için kullanılmaktadır. Ancak bilimsel çalışmalarda birçok farklı faydası da gözlenmiştir.

funduszeue.info

2. Faydaları nelerdir?

İnflamasyonu (İltihap) Azaltabilir

Glukozamin genellikle çeşitli inflamatuar durumların semptomlarını tedavi etmek için takviye edici gıda olarak kullanılır. Bir laboratuvar çalışması, kemik oluşumunda yer alan hücrelere glukozamin uygulandığında önemli bir anti-inflamatuar etki gösterdiği belirlemiştir.

Glukozamin üzerine yapılan araştırmaların çoğu, vücudunuzun sağlıklı kıkırdak üretimi ve bakımında da yer alan glukozamine benzer bir bileşik olan kondroitin ile aynı anda takviye etmeyi çalışmaktadır.

’den fazla kişide yapılan bir araştırma, glukozamin takviyesinin inflamasyonun iki spesifik biyokimyasal belirtecini azalttığını göstermiştir. Aynı çalışma, kondroitin ile beraber glukozamin alan kişilerde bu inflamatuar belirteçlerde daha yüksek bir azalma sağladığını da gözlemiştir.

Diğer çalışmalar bu bulguları güçlendirmektedir. Bu nedenle, sonuçların tek başına glukozamin tarafından mı yoksa birlikte alınan her iki takviyenin bir kombinasyonu tarafından mı kaynaklandığı belirsizliğini korumaktadır

Sonuç olarak, glukozaminin nasıl çalıştığı tam olarak anlaşılamamış olmasına rağmen, özellikle kondroitin ile birlikte kullanıldığında iltihabı azaltabileceğini göstermektedir.

Eklem sağlığını iyileştirir

Glukozaminin doğal olarak başlıca rollerinden biri, eklemlerin arasındaki dokuların sağlıklı gelişimini desteklemektir. Kıkırdak, eklemlerin birleştiği yerde kemiklerin uçlarını kaplayan düz beyaz bir doku türüdür.

Bu tür doku – sinovyal sıvı adı verilen bir yağlayıcı sıvı ile birlikte – kemiklerin birbirleri üzerinde serbestçe hareket etmesine izin vererek sürtünmeyi en aza indirir ve eklemlerde ağrısız hareket sağlar.

Glukozamin, eklem kıkırdağı ve sinovyal sıvının oluşumunda yer alan çeşitli kimyasal bileşiklerin oluşmasına yardımcı olur. Nitekim bilimsel çalışmalar, glukozamin takviyelerinin kıkırdak yıkımını önleyerek eklem dokusunu koruyabileceğini göstermektedir. 41 bisikletçide yapılan küçük bir çalışma, günlük 3 grama kadar glukozamin takviyesinin dizlerdeki kolajen yıkımını azalttığını bulmuştur.

Başka bir çalışmada, üç aylık bir süre boyunca günde 3 gram glukozamin ile tedavi edilen futbolcuların eklemlerinde kolajen yıkımının kolajen sentez belirteçlerine oranının önemli ölçüde azaldığını bulgulamıştır.

Dolayısıyla glukozamin, uygun eklem sağlığı için çok önemli olan dokuların geliştirilmesinde rol oynar. Araştırmalar, glukozamin takviyesi kullanmanın eklemleri hasardan koruyabileceğini göstermektedir.

Kemik ve eklem rahatsızlıklarını tedavi eder

Glukozamin takviyeleri sıklıkla çeşitli kemik ve eklem rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılır. Bu madde osteoartrit, romatoid artrit ve osteoporoz ile ilişkili semptomları ve hastalık ilerlemesini tedavi etme potansiyeli açısından özel olarak incelenmiştir.

Birden fazla çalışma, günlük glukozamin sülfat takviyesi almanın eklem ağrısında önemli bir azalma, eklem boşluğunun korunması ve hastalığın ilerlemesinde genel olarak yavaşlama sağlayarak osteoartrit için etkili ve uzun süreli tedavi sunabileceğini göstermektedir.

Bazı çalışmalar, çeşitli glukozamin formlarıyla tedavi edilen farelerde romatoid artrit belirteçlerinin önemli ölçüde azaldığını göstermiştir. Ancak bu bulgunun aksine, insanlar üzerinde yapılan bir çalışma, glukozamin kullanımı ile romatoid artrit ilerlemesinde önemli değişiklik gözlenmemiştir. Bununla birlikte, çalışma katılımcıları semptomların önemli ölçüde iyileştirdiğini bildirmiştir.

Osteoporozlu farelerde yapılan bazı öncü araştırmalar, kemik gücünü artırmak için glukozamin kullanımının potansiyelini ortaya koymuştur. Sonuç olarak glukozamin, çeşitli kemik ve eklem rahatsızlıklarını tedavi etmek için sıklıkla kullanılsa da, etkileri hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

İnterstisyel sistit

Glukozamin, bileşik glikozaminoglikandaki bir eksiklikle ilişkili bir durum olan interstisyel sistit için bir tedavi olarak yaygın olarak desteklenmektedir.

Glukozamin bu bileşiğin öncüsü olduğundan, glukozamin takviyelerinin interstisyel sistiti yönetmeye yardımcı olabileceği teorize edilmiştir. Ancak, bu teoriyi destekleyecek güvenilir bilimsel bulgu yoktur.

İnflamatuar Bağırsak Hastalığı (IBD)

İnterstisyel sistit gibi, inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD), glikozaminoglikan eksikliği ile ilişkilidir. Birkaç araştırma, glukozaminin IBD’yi tedavi edebileceği fikrini desteklemektedir. Ayrıca, IBD’li farelerde yapılan bir çalışma, glukozamin takviyesinin iltihabı azaltabileceğini göstermiştir. Sonuç olarak, kesin sonuçlara varmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Multipl Skleroz (MS)

Bazı uzmanlar glukozaminin multipl skleroz (MS) için etkili bir tedavi olabileceğini iddia etmektedir. Ancak, bu iddiayı destekleyici araştırmalar oldukça azdır.

Bir çalışma, MS için geleneksel tedavinin yanında glukozamin sülfat kullanmanın etkisini değerlendirmiş ve nüks oranı ile hastalığın ilerlemesi üzerinde önemli bir etki gözlenmemiştir.

Glokom

Bazı erken araştırmalar, glukozamin sülfatın, retinadaki azaltılmış inflamasyon ve antioksidan etkiler yoluyla göz sağlığını destekleyebileceğini göstermektedir.

Ancak, küçük bir çalışma, aşırı glukozamin alımının glokomlu insanlara zarar verebileceğini belirlemiştir. Bu nedenle bir yargıya varmak mümkün değildir.

3. Glukozamin kullanımı ve dozu

Tipik glukozamin dozu günde mg’dır ve günde bir kere veya dozu bölerek bir kaç seferde kullanılabilir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan “Kısıtlı Maddeler Listesi“nde de mg/gün limiti bulunmaktadır.

Bilimsel çalışmalarda 3 yıla kadar takviyenin güvenli olduğu gösterilmiştir. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından glukozamin içeren takviye edici gıdalar üzerine “Bu takviye edici gıdanın 3 aydan fazla kullanılması durumunda doktora danışılmalıdır” ifadesinin yazılması zorunludur. Bu nedenle 3 ay kullanımdan sonra bir süre ara verilmesi önerilir.

Glukozamin takviyesi aç veya tok olarak kullanılabilmesine rağmen, mideyi etkileyebileceğinden tok karna alınması önerilmektedir.

4. Yan etkileri ve ilaç etkileşimleri

Yan etkileri

Glukozamin takviyeleri çoğu insan için güvenli kabul edilir. Ancak nadiren bazı yan etkiler oluşabilir. Olası yan etkiler:

  • Mide bulantısı ve kusma
  • İshal
  • Göğüste ağrılı yanma hissi
  • Karın ağrısı

Kimler kullanmamalı

Tarım ve Orman Bakanlığı 18 yaş altı bireylerde glukozamin kullanımını yasaklamıştır. Bu nedenle glukozamin içeren takviyeler üzerinde “18 yaş altı bireylerde kullanılmaz” ifadesi yer almaktadır.

Hamilelik veya emzirme döneminde kullanımına ilişkin güvenliğini destekleyen kanıt bulunmadığından glukozamin kullanımı önerilmemektedir.

Glukozamin kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarından elde edilebildiği için, kabuklu deniz ürünleri alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir.

Varfarin etken maddeli bir ilaç kullananlar, glukozamin takviyesi kullanmadan önce doktoruna danışmalıdır.

İlaç etkileşimleri

Aşağıda belirtilen etken maddeleri içeren ilaçlar glukozamin ile birlikte kullanılırken dikkatli olunmalıdır.

Asetaminofen (Parasetamol) etken maddeli ilaçlar (Aferin, Gripin, Calpol, Minoset, Panadol, Excedrin, Tylenol): Glukozamin sülfat ve asetaminofenin birlikte alınması, hem takviyenin hem de ilacın etkinliğini azaltabilir.

Varfarin etken maddeli ilaçlar (Coumadin ve orfarin). Tek başına veya kondroitin takviyesi ile birlikte glukozamin alınması, kan sulandırıcı etkilerini artırabilir. Bu durum kanama riskini artırabilir.

5. Sıkça sorulan sorular

Glukozamin hangi besinlerde bulunur?

Karides, ıstakoz ve yengeç gibi kabuklu deniz canlıları, ilikli kemik suyu ve frenk üzümü ve mantar gibi bitkisel kaynaklarda doğal olarak bulunmaktadır. Ayrıca çeşitli mayalar kullanılarak laboratuvarda üretilebilmektedir.

Glukozamin hangi meyvelerde var?

Bitkisel kaynaklardan mantar ve frenk üzümünde bulunduğu bildirilmiştir.

Glukozamin zayıflatır mı?

Glukozamin takviyesinin vücut ağırlığını azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteren önemli çalışmalar mevcut değildir.

Glukozamin kilo aldırır mı?

Glukozamin takviyesinin vücut ağırlığını arttırdığını gösteren önemli çalışmalar mevcut değildir.

Glukozamin hangi takviye edici gıdalar ile birlikte kullanılmalıdır?

Glukozaminin, kondroitin, MSM ve hyaluronik asit gibi takviyeler ile birlikte kullanılması, takviyelerin etkinliğini arttırmaktadır.

Bitkisel glukozamin olur mu?

Evet, bitkisel kaynaklı glukozamin takviyeleri bulunmaktadır.

Glukozamin böbreklere zarar verir mi?

Bu yönde herhangi bir bulgu yoktur.

Glukozamin boy uzatır mı?

Bu yönde herhangi bir bulgu yoktur.

Glukozamin çarpıntı yapar mı?

Nadiren çarpıntı ve göğüste ağrı gibi yan etkiler yapabilir.

Şeker hastaları glukozamin kullanabilir mi?

Glukozamin, diyabetli insanlar için güvenli kabul edilmektedir.

Glukozamin şekeri yükseltir mi?

Bazı erken araştırmalar, glukozaminin diyabetli kişilerde kan şekerini yükseltebileceğini öne sürmüştür. Ancak daha yeni ve daha güvenilir araştırmalar, glukozaminin tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri ve insülin düzeyini etkilemediğini göstermiştir. Glukozamin, diyabetli insanlar için güvenli kabul edilmektedir.

Glukozamin eksikliği belirtileri nelerdir?

Glukozamin eksikliği en sık yaşlanma ile birlikte ortaya çıkar. Yaşlandıkça, eklemlerimizdeki glukozamin gibi temel besinleri içeren sıvı azalırve incelir. Glukozamin eksikliği, rahatsız edici ağrı ve sızılara, eklem sertliğine ve hareketsizliğe ve artan iltihaplanmaya neden olabilir.

Glukozamin eksikliği yaşayan bireyler genellikle şu semptomları gözler:

  • Eklem ağrıları
  • Kas ve eklem sertliği
  • Osteoartrit belirtileri
  • Kas kütlesi ve gücünde azalma
  • Azalmış kemik yoğunluğu

Glukozamin kaç yaşında kullanılır?

Ülkemizde geçerli yasal mebzuat gereği 18 yaş ve üstü bireyler için uygundur.

Glukozamin gut hastalarını nasıl etkiler?

Glukozamin takviyesi kullanmanın gut üzerinde iyi ya da kötü herhangi bir etkisi olması muhtemel değildir.

Gut, eklemlerde ani, şiddetli, ağrı, kızarıklık ve hassasiyet nöbetleri ile karakterize bir artrit (kireçlenme) şeklidir. Gut, bir eklemde ürik asit kristallerinin birikmesinden kaynaklanır. Ürik asit, insan vücudu, kabuklu deniz ürünleri ve organ etleri de dahil olmak üzere belirli gıdalarda doğal olarak bulunan maddeler olan pürinlerin parçalanmasından oluşan atık bir üründür.

Tipik olarak, glukozamin kimyasal olarak veya kabuklu deniz hayvanlarının dış kabuklarından (dış iskeletlerinden) üretilmektedir. Bu nedenle pürin içermediğinden, ürik asit düzeylerini artırması veya gut semptomlarını ağırlaştırması olası değildir. Aynı şekilde, glukozamin gutu önlemeye veya tedavi etmeye yardımcı olduğuna dair klinik bir bulgu yoktur.

6. Glukozamin kullanıcı yorumları nelerdir?

Bu yorumlar çeşitli pazaryerlerinde rastgele seçilmiş glukozamin ürünleri için yapılmış yorumlardır:

  • Dizimdeki sıvı azalmasından dolayı eşimin önerisiyle aldım. İçeriğinin ve markanın iyi olduğunu söyledi. 1 haftadır kullanıyorum. Diz ağrım azalıyor gibi.
  • Annemin diz ağrıları için aldık günde iki kez içiliyor annem memnun kaldığını işe yaradığını söylüyor bittikçe alacağız bu ürünü
  • Bende çok etkili olamadı. 52 yaşındayım ve diz ağrısı için kullandım. Daha önce **** markasını kullanmış ve ağrılarımın azaldığını farketmiştim. Üç aya yakın süredir kullanmama rağmen istediğim etkiyi yaratmadı ne yazık ki.
  • iltihaplı romatizma ve bel fıtığı hastasıyım. çok ciddi ağrılarıma inanılmaz iyi geldi. ilk kullanımda 4. gün etkisini gördüm. ilk kutuyu günde 2 kez içerek kullandım. sonrasında günde 1 kullanmaya başladım ve öyle devam ediyorum.
  • Annemin dizinde sıvı azalması var agrıları için kullanıyor bazen bacağını bükemiyor ama ilacı kullandığında beri daha iyi oldugunu söylüyor. Bu ilacı 3 ay kullanıp sonra ara vermek gerekiyormuş ayrıca bilginize.
  • Menisküs yırtığı ve topuk dikenine o kadar iyi geliyor ki diğer faydalarını saymıyorum bile eşim kullanıyor çok memnunuz hızlı geldi çok teşekkür ederim
  • Günde iki kere kullanımında dizlerdeki ağrıları kesti
  • Alalı 2 hafyayı buldu ve bu süreçte ağrılarımda eskiye nazaran baya azalma oldu düzenli kullanımda işe yarayacağı belli

İnstagram hesabımızı takip ederek güncel bilgilere ulaşabilirsiniz.

Glukozamin Nedir? Nasıl Kullanılır?

Kemik sağlığı ve eklemler için vazgeçilmez olan Glukozamin aslında vücut tarafından üretilen bir salgıdır. Ana görevi eklemlerin sürtünmeye bağlı olarak hasar almaması ve sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamaktır. Lakin üretimi azalmaya başlayan Glukozamin ek takviye olarak da vücuda alınabilir. Eklem bölgelerinde sorun yaşamamak adına düzenli olarak alabileceğiniz Glukozamin ne işe yarar, yan etkileri var mıdır?

Glukozamin Faydaları Nelerdir?

Eklem yerlerinde bulunan kıkırdak dokular kendi içerisinde jel kıvamında bir sıvıya sahiptir. Bu jelimsi sıvı kemiklerin birbirine sürtünmesini engeller. Lakin sıvı azalır ise pek çok kişinin şikayetçi olduğu şiddetli eklem ağrıları başlar. Devam eden eksilmeler bir süre sonra hayati fonksiyonları sağlıklı bir şekilde yerine getirmeyi engeller.

Bu noktada devreye giren Glukozamin doktorların tavsiyesiyle düzenli olarak vücuda alınabilir. Ancak öncesinde bilmelisiniz ki glukozamini gıdalar sayesinde alamıyorsunuz. Bunun için alanının uzman doktorları başta ıstakoz, yengeç ve karides olmak üzere kabuklu deniz canlılarını kullanıp ek takviye oluştururlar. Orta yaş ve üzeri herkesin düzenli kullanması gereken Glukozamin faydaları nelerdir, ne işe yarar listeleyelim.

  • Kemik ve eklem sağlığını olumlu olarak etkiler.
  • Eklem sürtünmelerinden kaynaklanan ağrı ve acıları hafifletir.
  • Bağırsak astarında meydana gelebilecek hasarları ortadan kaldırır.
  • Çatlak, kırık gibi rahatsızlıkların daha hızlı iyileşmesini sağlar.
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için kalkan görevi görür.
  • Sindirim sistemine büyük fayda sağlar. Bu sebeple düzenli, sağlıklı ve sorunsuz çalışan bir sindirim sistemine sahip olabilirsiniz. Böylece güçlü bir takviye olan Glukozamin kilo aldırır mı endişesi taşımanıza da gerek kalmaz.
  • İltihaplanmalarda iyileştirici etkisi yüksektir.
  • Huzursuz bağırsak sendromunun etkilerini hafifletir.
  • MS hastalığının etkilerini yavaşlatma özelliği vardır.
  • TMJ gibi çene kaslarıyla alakalı rahatsızlıklardan iyileştirici özelliği vardır. Bu hastalığa sahip kişiler basit baş reflekslerini yerine getirirken dayanılmaz acı ve ağrı yaşarlar.

Glukozamin Kaç Ay Kullanılmalı?

Alanının uzman doktorları tarafından tavsiye edilen ve yine doktor kontrolünde tüketilmesi gereken Glukozamin başta kireçlenme gibi eklem sorunlarının önüne geçmek için kullanılır. Ek olarak bağışıklık sistemine de etki eden ve orta yaş üzeri çoğu kişinin rahatlıkla kullanabildiği Glukozamin için belirlenmiş tek bir kullanım miktarı ve süresi yoktur.

Kişilerin rahatsızlığı, bünyesi ve doktor geçmişi dikkate alınarak tavsiye edilen Glukozamin genellikle günlük olarak mg olarak tüketilir. Tek seferde bu miktarı alabileceğiniz gibi gün içerisine yararak 2 veya 3 kez alabilirsiniz. Ancak yeniden belirtmek gerekir ki bu miktarları kesinlikle doktor belirlemelidir ve rahatsızlığın boyutuna göre artıp azalabilir.

Glukozamin genellikle 3 ay boyunca düzenli kullanılır. Eğer devam edilmesi kanısına varılırsa yeniden takviyeye başlamak için 3 ay dinlenme süresi gerekir. Bu süreyi doldurmadan yeni bir Glukozamin takviyesine başlanmaz. Glukozamin ne zaman etkisini gösterir diye kullanan kişilere bakıldığında ise kişinin rahatsızlık seviyesiyle yakından ilişkili olduğu görülmektedir. Bazı kişilerde 3 aylık kullanım direkt etki ederken bazı kişilerde devam kullanımı önerilir.

Glukozamin Yan Etkileri Nelerdir?

Kullanım rahatlığıyla dikkat çeken Glukozamin günlük dozlarda alınabilen bir takviyedir. Yapılan araştırmalar şimdiye kadar herhangi bir yan etkisini bulamasa da dikkatli olmakta fayda var. Özellikle kabuklu deniz canlılarından üretildiği için bu tarz gıdalara alerjisi olanların mutlaka doktoruna danışması gerekir. Ek olarak doktorunuzun önerisine göre alınmayan ve aşırı tüketilen glukozaminin yan etkileri şunlardır:

  • Çeşitli alerjik reaksiyonlar,
  • Baş ağrısı,
  • Mide ekşimesi ya da bulantısı,
  • Kaşıntı ve cilt lekeleri,
  • İshal ya da tam tersi kabızlık sorunları,
  • Vücudun belli alanlarında uyuşma ve uyuşuklukların başlaması.

Bazı kronik rahatsızlıklar ya da ciddi operasyon geçiren kişiler oldukça ağır içerikli ilaçlar kullanmak zorunda kalabiliyor. Sizlerde böyle bir durum yaşıyorsanız Glukozamin kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Hangi ilaçları kullandığınızı ve birlikte alınmasının bir etkileşime neden olup olmayacağını öğrenin.

glukozamin (glucosamine) faydaları yan etkileri kullanım dozajı

Araştırma Destekleme

Osteoartrit için Chard J. Glucosamine: sihir, hype veya karışıklık? Muhtemelen güvenlidir - ancak işe yaradığına dair iyi bir kanıt yoktur [editöryel]. BMJ . ;

Clegg DO, Reda DJ, Harris CL ve diğerleri. Glukozamin, kondroitin sülfat ve ağrılı diz osteoartriti için kombinasyon içindeki ikisi. N Engl J Med . ; (8):

Dahmer S, Schiller R. Glucosamine. Amerikan Aile Hekimleri . , 78 (4).

Das A, Hammond TA. Diz osteoartritinin tedavisinde FCHG49 glukozamin hidroklorür, TRH düşük moleküler ağırlıklı sodyum kondroitin sülfat ve manganez askorbatın bir kombinasyonunun etkinliği. Osteoartrit Kıkırdak . , 8 (5):

Delafuente JC. Osteoartrit tedavisinde glukozamin. Rheum Dis Clin North Am . , 26 (1):

Firestein. Romatoloji Kelley Ders Kitabı . 9. baskı. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 

Herrero-Beaumont G, Ivorra JA, Del Carmen Trabado M, vd. Diz osteoartrit belirtileri tedavisinde glukozamin sülfat: yan karşılaştırıcı olarak asetaminofen kullanılarak randomize, çift-kör, plasebo kontrollü bir çalışma. Artrit Rheum . , 56 (2):

Huskisson EC. Osteoartrit için glukozamin ve kondroitin. J Int Med Res .  Kasım-Aralık; 36 (6):  Gözden geçirmek.

Kantor ED, Lampe JW, Peters U, Shen DD, Vaughan TL, Beyaz E. Glukozamin ve kondroitin takviyelerinin kullanımı ve kolorektal kanser riski. Kanser Kontrolü Gerektirir . ; 24 (6):

Lee YH, Woo JH, Choi SJ, Ji JD, Song GG. Glukozamin veya kondroitin sülfatın osteoartrit ilerlemesi üzerindeki etkileri: bir meta-analiz. Rheumatol Int . ; 30 (3):

Leeb BF, Schweitzer H, Montaq K, Smolen JS. Osteoartrit tedavisinde kondroitin sülfatın bir meta analizi. J Rheumatol . ;

Osteoartrit ve romatizmal artritli hastalarda oral yolla verilen glukozamin-kondroitin-quercetin glucosid'in sinovyal sıvı özellikleri üzerindeki etkileri. Biosci Biotechnol Biochem .  Şub; 73 (2):

McAlindon TE, LaValley Milletvekili, Gulin JP, Felson DT. Osteoartrit tedavisinde kullanılan glukozamin ve kondroitin: Sistematik bir kalite değerlendirmesi ve meta-analiz. JAMA . , (11):

Miller K, Clegg D. Glukozamin ve Kondroitin Sülfat. Kuzey Amerika Romatizmal Hastalıklar Kliniği . Philadelphia, PA: Elsevier Saunders;  37 (1).

Muniyappa R, Karne RJ, Hall G, Crandon SK, Bronstein JA, Ver MR, Hortin GL, Quon MJ. Oral glukozamin standart dozlarda 6 hafta boyunca zayıf veya yağlı bireylerde insülin direncine veya endotel disfonksiyonuna neden olmaz veya kötüleştirmez. Şeker hastalığı . ; 55 (11):

Ücretsiz ve Alternatif Tıp Ulusal Merkezi. NIH Glucosamine / Kondroitin Artrit Müdahale Davası (GAIT). J Pain Palliat Bakım Farmakotu . , 22 (1):

Petersen SG, Saxne T, Heinegard D ve diğerleri. Glikozamin ancak ibuprofen, fiziksel eğitime tepki olarak osteoartrit hastalarında kıkırdağın cirosunu değiştirir. Osteoartrit Kıkırdak . ; 18 (1):

Rakel. İntegratif Tıp . 3. baskı. Philadelphai, PA: Elsevier Saunders; 

Reginster JY, Deroisy R, Rovati LC ve diğerleri. Glukozamin sülfatın osteoartrit ilerlemesi üzerindeki uzun vadeli etkileri: randomize, plasebo kontrollü bir klinik çalışma. Lancet . ;

Rindone JP. Diz osteoartritinin tedavisinde glukozamin için randomize, kontrollü deneme. West J Med . , (2):

Salvatore S, Heuschkel R, Tomlin S ve diğerleri. Çocukluk çağı kronik inflamatuvar bağırsak hastalığında glikozaminoglikan sentezi için besleyici bir substrat olan N-asetil glukosamin'in pilot çalışması. Aliment Pharmacol Ther . ,

Sawitzke AD, Shi H, Finco MF, Dunlop DD, Bingham CO 3rd, Harris CL, et al. Diz osteoartritinin progresyonu üzerine glukozamin ve / veya kondroitin sülfatın etkisi: glukozamin / kondroitin artrit müdahale denemesinden bir rapor. Artrit Rheum .  Ekim; 58 (10):

Song KH, Kang JH, Woo JK, vd. Glukozamin'in yeni IGF-IR / Akt-bağımlı anti kanser aktiviteleri. BMC Kanseri . ;

Thie NM, Prasad NG, Binbaşı PW. Temperomandibular eklem osteoartritinin tedavisi için glukozamin sülfatın ibuprofen ile karşılaştırılması: randomize çift kör kontrollü 3 aylık klinik çalışma. J Rheumatol . ;

Towheed TE, Anastassiades TP. Osteoartrit semptomlarını tedavi etmek için glukozamin ve kondroitin. JAMA . , (11):

Vangsness CT Jr, Spiker W, Erickson J. Diz osteoartritinde glukozamin ve kondroitin sülfat kullanımı için kanıta dayalı tıbbın gözden geçirilmesi. Artroskopi .  Ocak; 25 (1):  Gözden geçirmek.

Wu D, Huang Y, Gu Y, Fan W. Osteoartrit tedavisinde farklı glukozamin preparatlarının etkinliği: randomize, çift-kör, plasebo kontrollü çalışmaların bir meta-analizi. Uluslararası J Clin Uygulaması . ; 67 (6):

Alternatif İsimler

Glukozamin sülfat; Glukozamin hidroklorür

Versiyon bilgisi

  • Son inceleme tarihi:
  • Steven D. Ehrlich, NMD, Çözümler Akupunktur, tamamlayıcı ve alternatif tıp konusunda uzmanlaşmış özel bir uygulama olan Phoenix, AZ. VeriMed Healthcare Network tarafından sağlanan inceleme.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası