besinler ve özellikleri 5 sınıf konu anlatımı / Besinler ve Özellikleri 4.Sınıf Konu Anlatımı

Besinler Ve Özellikleri 5 Sınıf Konu Anlatımı

besinler ve özellikleri 5 sınıf konu anlatımı

5. Sınıf Fen Bilimleri Canlıları Tanıyalım konu anlatımı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eyl&#;l 14,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Canlılar ortak özelliklerine göre gruplara ayrılmaktadır. Canlıların taşıdığı ortak özelliklere göre gruplara ayrılmasına ise sınıflandırma denmektedir. Canlı varlıklar; yapısına, hareket özelliklerine, üreme ve beslenme şekline göre sınıflandırılmaktadır. Canlılar dört sınıfa ayrılmaktadır; hayvanlar, bitkiler, mikroskobik canlılar ve mantarlar. İşte, canlıları tanıyalım konu anlatımı.

Haberin Devamı

Canlıların sınıflandırılması onların incelenmesini, bilimsel iletişimi ve onlar hakkında bilgi edinmeyi kolaylaştırmaktadır. Dünya üzerindeki canlıları tek tek incelemek kolay olmadığı için sınıflandırma sayesinde daha hızlı bilgi edinilebilmektedir. Sınıflandırılan canlılar kendi içerisinde de alt gruplara ayrılmaktadır.

monash.pwer

 Çiçekli ve çiçeksiz olmak üzere ikiye ayrılan bitkiler güneş ışığı sayesinde besin ve oksijen üretmektedir. Çiçeksiz bitkilere örnek olarak kibrit otu, alg, eğrelti otu ve at kuyruğu gösterilebilir. Basit yapıda olan çiçeksiz bitkilerin çiçekleri olmadığı gibi tohumları da yoktur. Ayrıca bitkinin gövde, kök ve yaprak kısımları ya yoktur ya da az gelişmiştir.

 Çiçekli bitkiler ise çiçeksiz olanların dışında kalanları kapsamaktadır. Gelişmiş bir yapıya sahiptirler. Örneğin gün, mısır, selvi çiçekli bitkilerdendir. Çiçekli bitkiler kök, gövde, çiçek ve yaprak kısımlarından oluşmaktadır. Kök, bitkinin toprağa bağlanmasını sağlar ve toprak altındaki kısımdır. Bitkinin dik durmasına yarayan ve üzerinde çiçek ile yaprakların olduğu kısma ise gövde denmektedir. Yapraklar fotosentez yapar. Çiçekler ise üreme organı olduğu için tohum/meyve meydana getirmektedir. Bitkinin çiçeklerinin kısımları şu şekildedir; erkek ve dişi organ, taç yaprak, çanak yaprak. Dişi organda meyve/tohum oluşmaktadır. Erkek organda çiçek tozu bulunmaktadır. Taç yapraklar çiçekteki renkli bölümdür. Çanak yaprak ise bitkinin yeşil ve en dış bölümüdür.

Haberin Devamı

 Bitkiler fotosentez yoluyla kendi oksijen ve besinlerini üretmektedir. Fotosentez olayı bitkinin yalnızca yeşil bölümlerinde meydana gelmektedir. Fotosentez olayının zıttı ise solunumdur. Bitkiler solunumu gece yapmaktadır. Bitkilerin yaprak kısımlarından su atmasına ise terleme denilmektedir.

monash.pwlar

 Aktif bir şekilde hareket yeteneğine sahip ve gelişmiş yapıda olan hayvanlar omurgalı ve omurgasız şeklinde iki gruba ayrılmaktadır.

Omurgalı Hayvanlar: Vücudundaki kıkırdak veya kemiklerden meydana gelen omurgalara sahip hayvanlardır. Kendi içerisinde beşe ayrılmaktadır. Kuşlar, memeliler, balıklar, sürüngenler ve kurbağalar omurgalı hayvanlardandır.

Haberin Devamı

Omurgasız Hayvanlar: Vücutlarında omurga olmayan hayvanlardır. Bu grupta yer alan hayvanlar; solucanlar, eklembacaklılar, süngerler, derisi dikenliler, yumuşakçalar ve sölenterler şeklindedir.

monash.pwkobik Canlılar

 Mikroskobik canlılar, çıplak gözle görmenin mümkün olmadığı canlı türleridir. Sadece mikroskopla görülebilen bu canlılar amip, öglena, bakteri ve paramesyumdur.

 Mikroskobik canlıların özellikleri:

Elverişli ortamlarda hızlı bir şekilde ürerler. Neredeyse her ortamda bulunurlar.

Eğer mikroskobik canlılar bir gıda üzerinde çoğalırsa bu gıda tüketildiğinde kişi zehirlenir. Bunun için gıda ürünleri üzerinde son kullanma tarihleri belirtilmektedir.

Haberin Devamı

Kolera, grip, verem, diş çürüğü gibi rahatsızlıklara mikroskobik canlılar neden olmaktadır.

Bazı mikroskobik canlıların faydaları da bulunmaktadır. Antibiyotik üretiminde, aşı üretiminde, hamur mayalanmasında, sütten süt ürünleri yapılmasına, üzümden sirke yapılmasında vb. durumlarda bu canlılardan yararlanılmaktadır.

4. Mantarlar

 Mantarlar bitki olmadıkları için fotosentez yapıp besin üretmezler. Hazır besinler sayesinde beslenirler. Mantar çeşitleri dört tanedir. Bunlar; küf mantarı, şapkalı mantar, hastalık yapan mantar ve maya mantarıdır.

Küf Mantarı: Hayvan ve bitki atıklarının çürümesine ayrıca yiyeceklerin de küflenmesine neden olmaktadır.

Haberin Devamı

Şapkalı Mantar: Yapısı itibariyle şapkaya benzediği için bu ismi almıştır. Doğal ortamda zehirli çeşitleri bulunur. Zehirli olmayanlar vitamin ve protein açısından zengindir. Yiyecek olarak yalnızca kültür mantarının tüketilmesi önerilmektedir.

Hastalık Yapan Mantar: Parazit olarak da adlandırılan bu mantar çeşidi bitki ya da hayvanlardan insanlara hastalık geçmesine neden olmaktadır.

Maya Mantarı: Çıplak gözle görülemeyecek mantarlardır. Hamur mayalandırmak için kullanılır. Ayrıca bira gibi bazı içeceklerin yapımında da kullanılmaktadır 

Besinler neden gerekli?

     Vücudumuz sürekli çalışan bir buzdolabı gibidir. Buzdolabının çalışması için enerjiye gereksinim vardır. Buzdolabı kullandığı enerjiyi elektrikten alır. İnsanlarında yaşamlarını sürdürebilmeleri için bir enerjiye ihtiyaçları vardır. Vücudumuzun ihtiyacı olan enerjiyi yediğimiz besinlerden elde ederiz. Doğadaki bütün canlılar yaşamlarını sürdürebilmek için beslenmek zorundadır.

      Yiyecekler, büyüyüp gelişmek, hareket etmek, çalışmak, düşünmek için vücudun gereksinim duyduğu besin öğelerinin ve enerjinin kaynağıdır.

BESİNLERİ NEREDEN ELDE EDERİZ:

        İnsanlar, besinleri bitki ve hayvanlardan elde eder. Ayrıca yaşamsal etkinlikleri düzenlemek için suya ve minerallere de gereksinim duyarlar.

    Besinler 3’e ayrılır.

monash.pwel Besinler:

      Bitkiler ve bitkisel ürünlerden elde ettiğimiz besinlerdir. Meyve ve sebzeler, ekmek, kuruyemişler ve şeker bitkisel besinlerden bazılarıdır.

monash.pwsal Besinler:

     Hayvanlar ve hayvansal ürünlerden elde ettiğimiz besinlerdir. Et, süt, yumurta, peynir, balık ve bal hayvansal besinlerden bazılarıdır.

monash.pw, Mineraller ve Vitaminler:

     Bunlar doğada hazır olarak bulunabildiği gibi bitkisel ve hayvansal yiyeceklerin içinde de bulunur. Vücudumuzun yüzde yetmişini su oluşturur.

YİYECEKLERİN İÇERİKLERİ VE NE İŞE YARADIKLARI

      Yiyecek ve içeceklerin özellikleri farklıdır. Her besin vücudumuza ayrı bir işlevi vardır. Yiyeceklerin özelliklerini ve yaptığı işi bilirsek beslenmemize daha da dikkat ederiz. Yiyecekler, protein, karbonhidratlar ve yağlar enerji verici; su, mineral ve vitaminler de düzenleyici besinlerdir.

İçeriklerine Göre besinler 3’e ayrılırlar:

YAPICI VE ONARICI BESİNLER

Proteinler

ENERJİ VERİCİ BESİNLER

Karbonhidratlar ve yağlar

DÜZENLEYİCİ BESİNLER  

Su – Mineraller – Vitaminler

PROTEİNLER

  Et,süt,yumurta,balık,yoğur,balık ve peynir gibi hayvansal besinlerde monash.pwel besinlerden ise tahılgiller, baklagiller, kuru yemişler protein bakımından zengin yiyeceklerdir. Nitrik asit damlatıldığında sarı olan besinlerde protein vardır.

KARBONHİDRATLAR

    Temel besin maddelerimizdendir. Ekmek, makarna, pilav, süt, bal ve meyve çeşitlerinde, tahıllarda, tahıllarda ve şeker kamışında bol miktarda bulunur. Karbonhidrat içeren maddelere tentürdiyot damlattığımızda mavi renkte olurlar.

    Karbonhidratlar vücudumuza enerji monash.pw ve sebzelerde, kepekli ekmekte bulunan lif sindirimi kolaylaştırır. Sonuçta Lif de karbonhidrattır.

    Sporcular ve dağcılar  enerji kaybettiklerinden bolca karbonhidratlı besinler tüketirler.

YAĞLAR

     Vücudumuz için gerekli enerji önce karbonhidratlardan sağlanır. Karbonhidratların yetersiz kaldığı durumlarda ( çok enerji gerektiren işler yaptığımızda) gereksinimimiz olan yağlardan sağlarız.

      Kış uykusuna yatan, göç eden hayvanlar ( ayı, leylek vb.) yağ depolar. Çünkü yağ, vücut sıcaklığını korur ve vücuda enerji verir.

Vücuda alınan yağlar iç organların çevresinde ve derinin altında depolanır. Bu yağların görevleri:

*Vücudu darbelerden korumak

*İç organları korumak

*Vücudun ısı dengesini sağlamak

*Depolanarak uzun süreli enerji kaynağı olmak.

Bitkisel Yiyecekler     Hayvansal Yiyecekler

Ayçiçeği                            Et

Zeytin                               Süt

Susam                              Yumurta

Soya Fasulyesi                 Balık

Ceviz                                Tereyağı

VİTAMİNLER

     Vitaminler A-B-C-D-E ve K olmak üzere 6 çeşittir. Şimdide bu vitamin gruplarının hangi besinler içerdiğine bakalım.

A VİTAMİNİ: Havuç, kereviz, taze fasulye, domates, fıstık avokado, baklagiller, mantar, yumurta, süt buğday ve cevizde bol miktarda bulunur. A Vitamini eksikliğinde gece körlüğü, deride kuruma ve pullanma görülür. Kemik ve diş gelişimi için oldukça faydalıdır.

B VİTAMİNİ: Süt ve süt ürünlerinde, kırmızı et yumurta ve birçok sebzede monash.pwıl ve tahıllardan elde edilen ürünlerde de B vitamini bulunur. B vitamini eksikliğinde kansızlık, yorgunluk, deride yaralar gibi hastalıklar oluşur.

C VİTAMİNİ: Turunçgiller(portakal,limon,mandalina,greyfurt, vb.) çilek, kuşburnu, böğürtlen, domates, maydanoz, lahana, patates ve yeşil yapraklı sebzelerde monash.pwş ve diş eti sağlığı için gereklidir.Vücudu mikroplara karşı korur.

D VİTAMİNİ: Süt yumurta tereyağı balık ve balık yağı peynir ve sebzelerde bulunur. Kalsiyum ve fosforun emilmemesini ve kemiklerde depolanmasını sağlar. Güneş ışınlarından da D vitamini alınır. Balık yağıyla da doğrudan alınabilir.

E VİTAMİNİ: Kırmızı et, süt ve süt ürünleri, yumurta, tahıl ve tahıl ürünlerinde bulunur. Eksikliğinde kısırlık, karaciğer, kalp ve damar hastalıkları meydana gelir.

K VİTAMİNİ: Kırmızı et, pirinç, karaciğer, mısır, domates, yeşil sebzeler, muz, şeftali ve çilekte bulunur. Kanın pıhtılaşmasını sağlar. K vitamini eksikliğinde kan pıhtılaşmaz. Yaralanmalarda çok kaybı olur.

SU

        Canlılar için hayati önemi vardımonash.pw yemeden 2 hafta yaşanırken, susuz 3 gün yaşayabiliriz.Vücudumuzun % 70’i monash.pw içerek vücudumuzun su ihtiyacını karşılarız. Her gün ortalama 1,5 veya 2 litre su içilmelidir. Meyve ve sebzelerde de su ihtiyacı karşılanır. Yazın terleyip su kaybettiğimiz için daha fazla su tüketiriz. Suda vitaminler gibi vücutta düzenleyici etki yapar.

MİNERALLER

       Kendimizi halsiz hissediyorsak vücudumuzda mineral eksikliği olabilir. Minerallerin vücudumuz için en önemli görevi düzenleyici olmaktır. Bunun yanında kemiklerin güçlenmesini, yaraların iyileşmesini sağlar ve vücudun gelişmesine katkıda bulunur. Vücudumuz için gerekli mineraller bitkisel ve hayvansal yiyeceklerden elde ederiz.

      Süt, peynir ve yoğurtta kemiklerimizi ve dişlerimizi güçlendiren mineraller bulunur.

      En çok mineral içeren yiyecekler; su, süt, peynir, balık, marul, maydanoz, karnabahar, salatalık ve biberdedir.

NASIL BESLENMELİYİZ

    Yaşamımızı sağlıklı bir biçimde sürdürebilmemiz için dengeli ve sağlıklı beslenmeliyiz. Sağlıklı ve dengeli beslenmek için de vücudumuz için gerekli olan tüm maddeleri almalıyız. Enerji veren-yapıcı—onarıcı ve düzenleyici besinlerden yettiği kadar yemeliyiz.

monash.pw günde en fazla karbonhidrat içeren besinler yenilmelidir. Böylece vücudumuzun sağlıklı çalışabilmesi için gerekli enerjiyi sağlamış oluruz. Karbonhidrat en çok ekmek, makarna, pilav, unlu mamülleri gibi besinlerde bulunur.

monash.pwhidratlardan sonra en çok tüketmemiz gereken besinler vitaminler ve minerallerdir. Bu besinler düzenleyicidir. Vücudumuzun hastalıklara karşı direncini arttırımonash.pw ve meyvelerde bolca bulunur.

3.Üçüncü besin gurubu ise monash.pwnler yapıcı ve onarıcıdımonash.pw çok süt ve süt ürünleri ile et ve et ürünlerinde bulunur.

4. Enerji verici yağ ve şekerlerden ise yeteri kadar almalıyımonash.pw besinler yeterli miktarda alınırsa enerji ihtiyacı karşılanır. Aksi halde obez hastalığıyla karşı karşıya kalabiliriz.

Gölge Oluşumu Videolu Konu Anlatımı TIKLAYINIZ

Isı ve Sıcaklık Videolu Ders Anlatımı TIKLAYINIZ

Doğal Sayılarda Bölme İşlemi Soru Çözümleri TIKLAYINIZ

Doğal Sayılar Soru Çözümleri 1 TIKLAYINIZ 

Deyimler ve Atasözleri Alıştırma Videoları TIKLAYINIZ

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır