orkide nasıl toprak sever / Çiçekler Açsın: Orkide Bakımı Nasıl Yapılır? - Hopi Blog

Orkide Nasıl Toprak Sever

orkide nasıl toprak sever

Orkidelerin karşı konulamaz güzelliğinin bozulmasını istemeyiz. Bu sebeple de orkide bakımı konusunda oldukça özenli davranırız. Özellikle özel günlerde yahut sevdiklerimizden hediye gelen nice orkide çiçeği bakımsızlıktan çürüyüp gidiyorlar. Dolayısıyla bu yazımızdan sonra orkidelerinizin uzun yıllar sağlıklı kalacağından emin olabilirsiniz.

Orkide yetiştirmeye karar verdiniz. Evinizde ya da iş yerinizde bu güzel dekoratif bitkiye bakmak istiyorsunuz. Peki tercih edeceğiniz orkide çiçeği nasıl olmalı? Öncelikle çiçeğinizi seçerken köküne dikkat edilmelisiniz. Kökü kahverengi yahut siyaha dönükse kesinlikle almamalısınız. Çünkü bu kökler ölmüştür.

Diğer taraftan orkide çiçeğinizi alırken şeffaf saksıda olan orkideyi seçmeniz size kolaylık sağlayacaktır. Orkide alırken çiçekleri tamamen açmış olanları değil tomurcukları bulunan orkideyi seçmelisiniz. Tamamen açmış olan orkide çiçekleri artık dökülme evresine girecektir. Fakat tomurcuklu olanları tercih ederseniz çiçekleri uzun süre kalacaktır.

Seçtiğiniz orkide çiçeğine göre bitkinin çiçeklerinin ömrü değişecektir. Evinizde orkide bakmak için bir önemli unsur da evinize uygun orkide çiçeği seçimidir.

? Evinize şıklık katacak orkide türleri Muhiku&#;da! Muhiku&#;nun birbirinden güzel ve zarif orkide çiçekleri ile evinizde şık ve doğal bir atmosfer oluşturabilirsiniz.

Orkide çiçeği tropikal bir bitki olduğu için sıcağı sever. Orkide bakımında sıcaklığa da çok dikkat edilmelidir. Phalaenopsis, doritis, dendrobium gibi orkide türleri derece sıcaklığı sever. Cymbidium, odontoglossum ve miltonias gibi orkide türleri ise C sıcaklık en verimli yetişme sıcaklığıdır.

Evlerde bakımı en rahat olan ve en çok tercih edilen orkide çiçeği Phalaenopsis’dir. Bu orkide türü iki – altı ay arası çiçekli kalabiliyor. Phalaenopsis ayrıca çok dayanıklıdır. Orkide çiçeği seçerken mutlaka seçtiğiniz orkidenin özelliklerini bilmeniz gerekmektedir.

Sevdiklerinize orkide armağan etmeyi sevdiğinizi biliyoruz. Fakat onlara orkide armağan ederek hiç beklemedikleri bir anda onlara sorumluluk da yüklüyorsunuz. Özellikle hediye vereceğiniz kişi yoğun iş ya da okul hayatına sahipse ona bu sorumluluğu yüklemenizi önermeyiz.

Ayrıca orkide dışında bir türe yönelmek istiyorsanız Muhiku&#;nun çiçek kategorisine göz atabilirsiniz. Farklı günlere özel düzenlenen çiçek modelleri ile sevdiklerinize en uygun çiçek modelini bulmanıza yardımcı oluyoruz.

Bunun yerine onlara daha keyifli ve hayatın tadını çıkarabilecekleri bir hediye armağan edebilirsiniz. Hayata dokunan dopdolu bir hediye kutusu bunun için harika bir alternatif olacaktır. Muhiku hediye kutuları ile sevdiklerinize hayatın akışında eşlik edecek ve keyif verecek bir hediye armağan edebilirsiniz.

Orkide Bakımı Nasıl Yapılır?

orkide-orchid-cicek

Eğer evinizde ya da iş yerinizde orkide bakmak istiyorsanız bu işin sorumluluğunu almanız gerekir. Bakımıyla yakından alakadar olmalı ve çiçeğin ölüp gitmesine izin vermemelisiniz. Sizin için hazırladığımı orkide bakımı ile ilgili püf noktalar ise işinizi bir hayli kolaylaştıracak.

Orkidenin Yeri

Orkide bakımı için öncelik çiçeğinizin yeridir. Orkideniz cereyanda kalmamalı yahut güneş ışığına direkt olarak maruz kalmamalıdır. Orkide çiçeğiniz filtrelenmiş gün ışığını ihtiyacı olduğu kadar almalıdır.

Nem

Orkideler % arasındaki nem oranını severler. Eğer orkidenizin bulunduğu ortamın nem oranının yeterli olmadığını düşünüyorsanız saksı tablasına çakıl taşı dizip taşların üst seviyesine çıkmadan su doldurup saksıyı çakıl taşlarının üstüne yerleştirebilirsiniz. Çiçeğinizi günde bir kez fısfısla nemlendirmeyi de unutmamalısınız.

Orkide Sulama

Orkide bakımının en çok kafa karıştıran konusu ise orkide sulamasıdır. Orkideler duyu sevmeyen çiçekler olarak bilinir fakat bu yanlıştır. Orkide sulamada dikkat etmeniz gereken şey orkideler ne çok suyu ne de susuz kalmayı sever. Peki, sulama işlemini ne sıklıkla yapmalıyız?

Orkide sulama işlemini ne sıklıkla yapmalıyız? orkide sulama işlemi saksı büyüklüğüne, saksı malzemesine ve ortam nem durumuna göre değişmektedir. Bir de orkidenizin yetişkin yahut yavru orkide olması da sulamayı etkileyecek bir başka faktördür. Yavru orkideler devamlı nemli kalmak isterler.

Orkide sulama işlemi saksı tercihinize ve orkide çiçeğinizin türüne göre farklılık gösterecektir. Birazdan anlatacağımız orkide sulama işleminde küçük rötuşlar yaparak orkide çiçeğiniz için mükemmel sulama yöntemini geliştirebilirsiniz.

Orkideleri kışın 7 günde bir sulamanız yeterli olacaktır.Yazın ise bu süreyi 4 günde bir olacak şekilde revize edebilirsiniz. Orkide sulama işlemini sabahları sıcaklık seviyesinin düşük olduğu zaman yapmanız verimli sonuç almanızı arttıracaktır.

Orkide çiçeğinizi her zaman aynı saatte ve düzenli periyotlar halinde sulamayı ihmal etmemelisiniz. Yazın hava şartları çok fazla değiştiği için kış aylarına nazaran sulama işlemi için daha dikkatli olunmalıdır. Eğer bitkinizin nemsiz kaldığını, toprağının kuruduğunu gözlemliyorsanız orkide çiçeğinizin sulama periyodunu kısaltabilirsiniz.

Sulama işlemi saksıyı bir lavaboya koyarak toprağı tamamen ıslatarak yapılmalıdır. Eğer musluk suyunuz çok sert değilse (kireç oranı çok değil ise) musluk suyu ile de orkidenizi sulayabilirsiniz. Orkide çiçeğinizin tüm toprağı ıslanmalı ve fazla su saksının altından süzdürülmelidir.

Orkide sulamada dikkat etmeniz gereken bir diğer etken ise sulamadan 15 dakika sonra saksı tablasında biriken suyun dökülmesidir. Eğer fazla su saksı tablasında kalır yahut saksınızdan atılmazsa bu orkide çiçeğinizin köklerini çürütecektir.

Malum küresel ısınma sebebiyle yazları orkide bakımı biraz daha zor olmaktadır. Toprağın çok çabuk kuruduğunu, bitkinizin hemencecik boynunu büktüğünü gözlemlerseniz saksı büyüklüğüne göre toprağın üst tarafına bir iki tane buz koyabilirsiniz. Bu buzlar yavaş yavaş eriyerek orkide çiçeğinizi nemlendirecek ve ferahlatacaktır.

Orkide Bakımında Toprak ve Saksı Değişimi Nasıl Olmalı?

orkide-bakimi-toprak-ve-saksi

Çiçek bakımında toprak son derece önemli. Toprağın hava alması çiçeğin hem köklerini rahatlatır hem de daha iyi gelişmesini sağlar. Bu sebeple belli aralıklarla toprak bakımı ve saksı değişimi yapılmalıdır. Peki, orkide bakımında toprak bakımı ve saksı değişimi nasıl olmalı?

Orkide Toprağı ve Toprak Bakımı

Orkideler normal bitki topraklarında yaşayamazlar. Orkide bakımında bitkinizin köklerinin hava almasına izin verecek toprak seçimi yapmanız önemlidir. Orkide topraklarında genel olarak Hindistan cevizi lifleri, çam kabukları, sphagnum yosunu ve pomza bulunur.

Ekstra eklenen bu ürünler suyu sünger vazifesi görerek çeker ve orkide köklerini ihtiyaç duyacağı şekilde nemlendirir. Bu özel toprak karışımı orkide çiçeği toprağı olarak hazır bir şekilde satılmaktadır. Orkide bakımında göz ardı etmemeniz gereken bir unsur da gübrelemedir.

Orkidelere ek besinlere ihtiyaç duyarlar ve çiçek malzemeleri satan yerlerden orkide gübresi edinebilirsiniz. Bu gübreyi sadece orkidenizin köklerine değil fısfıs yardımı ile yapraktan da besleme yapabilirsiniz. Yaz aylarında orkide bakımının biraz daha özen istediğini söylemiştik dilerseniz nemlendirme için yaptığımız buzlu yöntemi gübreli suyu dondurarak da yapabilirsiniz.

Orkide Budama

Orkide budama çok dikkatli yapılmalı. Zira çok kolay hasar görebilir. Dolayısıyla orkidenize hasar vermek istemezsiniz. Orkide budama için orkidenizin çiçeklerinin dökülmesini beklemelisiniz.

Çiçekleri döküldükten sonra orkidenizin kök kısmından yukarı doğru boğumlarını sayın üçüncü boğumdan sonrası kesilecektir. Üçüncü boğumu kendinize sınır kabul edip steril (steril olması çok önemli) bir bahçe makası ile keserek orkide budama işlemi yapılır.

Orkidenizin boyunun kısalması sizi korkutmasın orkide bakımı özenli ve doğru yapılırsa kısa sürede tekrar büyümeye başladığını göreceksiniz.

Saksı Değişimi

Orkidelerde sık sık saksı değişimi bitkiye zarar verir. Bu sebeple çok sık saksı değiştirmenizi önermiyoruz. Ancak yanlış gübreleme, toprağın kirlenmesi, köklerin çürümeye başlaması yahut saksı ile ilgili problemler sebebi ile saksı değişimi yapabilirsiniz.

Saksı değişiminden gün önce orkide sulama işlemini normalden fazla nemli kalacak şeklide bol su ile yapmalısınız. Saksı değişimi esnasında köklerin dirençli olması ve orkide çiçeğinizin saksıdan kolay çıkmasını sağlayacaktır.

Orkidenizi saksıdan çıkarırken bitkiyi ters çevirerek çıkarmalısınız aksi takdirde orkidenin gövdesine zarar verebilirsiniz. Saksıdan ayırdığınız orkidenizin hasarlı kökleri var ise sağlıklı olanlara zarar vermeden steril bir makas ile temizleyebilirsiniz. Orkidenizi yeni saksısına dikerken toprağını bastırmadığınıza ve köklerin hava alabildiğinden emin olmalısınız.

Orkideniz nem, ışık ve sıcaklığını sevdiği ortamda yeni saksısı ile sağlıklı bir şekilde büyüyecektir.

Orkide bakımı özen ister. Günlük hayatın yoğunluğunda ve yorgunluğunda bu bazen bize çok daha yorucu gelir. Fakat orkide çiçeğimiz o güzel çiçeklerini açıp gözlerimizi bayram ettirmesinin yanında bu işlemlerin hepsi nefes alıp su içmek kadar basit gelecektir.

Orkide Bakımı Nasıl Yapılır ?

Orkide saksı çiçeği yaşam alanlarımızı renklendiren birbirinden güzel renkleri olan çiçeklerdir. Sarı, beyaz, fuşya, pembe renkleri en çok bulunan renklerdir. Sarkık köklere sahiptir. Tek dallı, çift dallı olarak çeşitleri mevcuttur. Phalaenopsis ve spidyum olmak üzere 2 çeşidi vardır. Sevgiyi, aşkı ve eşsizliği ifade eder. Boyları 40 cm ile cm arasında değişmektedir. Orkide çiçeği bol ışık sever. Fakat direk güneş ışığından uzak tutulmalıdır. Işık alan bölge ışık aldığı yöne doğru yamulduğu için haftada bir kez bitkinin yönü ışık almayan tarafı, ışık yönüne çevrilmelidir. Cam önü kapı önü gibi rüzgar akımına maruz kalacak yerlere koyulmamalıdır, aksi takdirde yapraklarını döker. Kış aylarında düzenli olarak haftada 1 kere, yaz aylarında ise hava sıcaklıklarının artmasından dolayı düzenli olarak haftada 2 kere sulanmalıdır. Sulamada kullanılan su kabı ve ölçek değiştirilmemelidir. Sulama yaparken en önemli nokta suyun ısısının oda sıcaklığında olmasına dikkat edilmelidir, aksi halde çiçeğin kökleri ve yaprakları zarar görür. Sulamadan sonra saksının altındaki kapta biriken su, böceklenme ve koku olmaması için dökülmelidir. Orkide saksı çiçeği, sulanmalar esnasında doğal olarak toprakta azalmalar olacağından, bitkinin saksısına azaldığı dönemlerde üst taraftan toprak ilave etmek orkidemizin daha sağlıklı yetişmesine katkı sağlayacaktır. Orkide toprağı diğer bitkilere göre ağaç kabuklarından oluşmaktadır. Bu tarz toprak köklerinin ışık almasını sağlar ve orkide çiçeği köklerinden ışık alarak beslenir.

Orkide Bakımı - Evde Orkide Çiçeği Nasıl Bakılır Ve Yetiştirilir, Ne İster, Kaç Günde Bir Sulanır?

En çok tercih edilen bitkilerden birisi olan orkideler, dünya üzerinde birçok yerde yetiştirilir. Özel günlerin kurtarıcısı olan bu hoş görüntülü bitkiler, farklı renkleriyle tüm ilgiyi üzerine toplamaktadır. Genellikle Orta Asya ülkeleri ve Afrika'da yetişebilen bu bitkiler, ılıman iklim yapısını sever. Ülkemizde ise gerekli iklim koşulları sağlandığı müddetçe orkide türleri yetişebilir. Anadolu bölgesi içerisinde yetişen bu bitkiler, Bolu'nun Abant dağlarında da kolaylıkla yetişmektedir. Orkide yetiştirmek isteyenler ise bitkinin bakımı konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Orkide yetiştirirken ışık, sıcaklık ve nem dengelerini karşıladığınızda bitkinizin kısa sürede gelişme gösterdiğini göreceksiniz. Çok sevilen bitkilerden birisi olan orkidelerin bakımı için püf noktaları dikkate almanızda fayda vardır.

Orkide Bakımı

Orkidelerin aydınlık ortamda olması ve ışıkları doğrudan almaması gerekir. Orkidenin bakımında su oranının önemi de dikkate alınan bir husustur. Bol suya ihtiyaç duyan orkideler, sulama arasında biraz kurumaya bırakılmalıdır. Orkidenin su oranı mevsimlere göre de değişecektir.

Yaz mevsiminde orkideler daha fazla su isteyebilirken, kış aylarında bu oran azalabilir. Orkidenizi gübrelemek de önemlidir. Bunun için haftada bir kez gübreleme işlemi yapılabilir. Orkide için saksının cm civarında olması yeterlidir.

Orkide Nasıl Bakılır?

Fazla güneş sevmeyen orkidelerin güneş almayan, karanlık ortamda yetişmesi mümkün değildir. Orkidelerin sağlıklı büyümesi için sıcaklık oranının da yeterli olması gerekir. Orkidelere bakacağınız ortamın sıcaklığı en az 18 derece, en yüksek 29 derece olması gerekecektir.

Orkide bakımında bir diğer önemli nokta, sulamanın doğru yapılmasıdır. Fazla sulama, bitkinin köklerine zarar vereceği için sulama işlemini yeterli oranda yapmaya özen göstermelisiniz.

Toprak seçimi de bitkinin bakımında dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bitkiye özel lif ve torf karışımlı zengin topraklar işe yarayacaktır. Toprak değişimini ise saksı değişikliğiyle birlikte yapmalısınız.

Orkide Çiçeğine Nasıl Bakılır?

Orkide çiçeğini evlerde balkon pervazından evlerin salonlarına kadar pek çok alanda yetiştirebilirsiniz. Son derece narin olan bu çiçeklerin bakımını iyi yapmak, olası problemleri önleyecektir. Saksı seçiminde boyutunun ortalama olmasına dikkat edilmelidir. Saksının drenaj deliklerinin olması, bitkiniz için önemlidir.

Kökler su içinde kalmaya başladığında etkisini yitireceği için drenaj delikleri önemlidir. Bitkiye fazla verilen su, deliklerden dışarıya çıkar ve böylece bitkinin kökleri rahatlar. Böylece bitkinizin çürümesi önlenmiş olur.

Orkide Nasıl Yetiştirilir?

Yetiştirmek istediğiniz orkidenin ışıklı ve aydınlıklı bir ortamda olması önemlidir. Direkt güneş ışığına maruz kalmayı sevmeyen bu bitkilerin yeterli düzeyde güneş alması gerekecektir.

Orkide çiçeğini ışık alan bir yerde, gölgede kalacak şekilde muhafaza etmeniz bitkinizin gelişimi için önemlidir. Orkidenin yetiştirilme sürecinde sulama işlemine dikkat etmek gerekecektir. Bitkinin 4 ya da 7 günde sulanması tercih edilebilir.

Orkide Çiçeği Bakımı

Orkide çiçeğinin bakımında dikkat edilmesi gereken püf noktalar vardır. Evde saksının içinde yetiştireceğiniz orkidenin yeterli düzeyde güneş alması gerekir. Bitkinin üzerine gelen güneş yarı yarıya olmalıdır.

Orkidelerin şeffaf bir saksıda yetişmesi de önemlidir. Çünkü orkidelerin köklerinin de ışığa ihtiyacı olacaktır. Orkidenin kökleri saksıdan dışarıya sarkıyorsa, saksı değişimini yapmak gereklidir.

Çiçekler Açsın: Orkide Bakımı Nasıl Yapılır?

Çiçekler Açsın: Orkide Bakımı Nasıl Yapılır?

TADINI ÇIKAR

Orkide bakımı nasıl yapılır, orkide çiçeği bakımı için hangi püf noktalarına dikkat etmen gerekir bu yazımda bulabilirsin. Hadi orkide çiçeklerini açtır!

Evde orkide büyütmeye ne dersin?
Bugüne kadar baktığın orkideleri neden mutlu edemediğini düşünüyorsan bir de benim önerilerime göz at! Senin için orkide bakımı nasıl yapılır adım adım yazdım!

Orkide Toprağı Nasıl Olmalıdır?


Orkide çiçek bakımı aşamasının ilkini yani ekimi yapmadan önce onun rahat edeceği, güzelce büyüyeceği bir toprak seçmen gerek. Onun için en uygunu suyun hızlı akmasına izin veren yani çabuk drene olan bir toprak olacaktır. Kabuk ya da yosun bazlı özel orkide toprakları tam da bu özelliklere sahiptir. Piyasada satılan orkide topraklarını inceleyerek en uygun seçeneği kolayca bulabilirsin.

Orkide İçin İdeal Sıcaklık ve Işık Miktarı Nedir?


Orkide için ideal sıcaklık derecedir. Ilık, soğuk ya da çok sıcak olmayan bir ortamda yetiştirdiğin orkidelerin çiçek açması da kolaylaşacaktır. Peki, orkide güneşi sever mi?
Orkide, sıcağı çok sevmese de ışığı sever. Ancak ışığı doğrudan almaları gerekmez. Bu nedenle az güneş alan, güneşin doğrudan gelmediği bir pencerenin önü onun için idealdir. Eğer onu bol güneş alan bir pencerenin önüne koyacaksan güneş her geldiğinde kalın perdelerini çekmen gerekir. Tüm bunların yanında hiç güneş almayan bir odada orkidenin büyüme şansının çok düşük olduğunu da belirtmem gerekir.

Orkide Nasıl Sulanmalıdır?


Orkide çiçeğinin bakımı için sulama oldukça önemlidir. Orkideyi aşırı sulamaktan kaçınman gerekir. Zira fazla su köklerinin çürümesine neden olacağından bitkiyi öldürür. Bitkinin sulama zamanı geldiğini toprağına dokunarak anlayabilirsin. Eğer toprak nemliyse orkidenin suya ihtiyacı yoktur. Toprak kuruysa onu nemlendirecek miktarda ılık su ile sulamak yeterlidir.

Çiçek Açan Orkideye Nasıl Bakılır?


Önerilerimi de dinleyerek orkidene en iyi şekilde baktın. O da sana güzel çiçekler verdi. Şimdi sıra orkide çiçeği bakımı yapmakta. Bunun için üç aşama var: sulama, besleme ve budama.
Orkide çiçek açtıktan sonra sulamaya ekstra dikkat ederek kökleri korumak birinci görevin. Bunun yanı sıra onu orkide toprağına uygun gübreler aracılığıyla besleyerek çok daha güçlü hale getirebilirsin. Son olarak sonbaharda orkide budama işlemini de gerçekleştirerek yeni çiçekler için gerekli ortamı oluşturabilirsin. Orkide budama işlemini yaparken sadece kurumuş, sararmış yapraklar ve çiçek dalları kesilir. Bunun dışında derinden kesim yapmamak ve henüz yeşil, sağlıklı kısımları kesmemek oldukça önemlidir.
“Orkide bakımı nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını öğrendiğine göre artık evini ya da ofisini çiçek açan, canlı orkidelerle güzelleştirebilirsin!

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir