bebeklerde gribe iyi gelen şeyler / Çocuklarda Öksürük Neden Olur, Ne İyi Gelir? - Acıbadem Hayat

Bebeklerde Gribe Iyi Gelen Şeyler

bebeklerde gribe iyi gelen şeyler

Çocuklarda Influenza (Grip)

Özellikle kış aylarında sıklıkla görülen grip ile ilgili tüm merak edilenler, "Grip nedir?",  "Çocuklarda grip influenza nasıl tedavi edilir?", "İnfluenza semptomları nelerdir?", gibi soruların cevapları ile grip aşısı ile ilgili bilinmesi gerekenleri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte grip vakaları artmakta ve okullarda yaygın görülmektedir. Influenza (grip) virüsü damlacık yoluyla (öksürme, hapşırma) veya kontamine yüzeylere dokunulduğu taktirde bulaşmaktadır. Bu nedenle öksürürken, hapşırırken mendile veya dirsek içine öksürmeliyiz. Elimize bulaşan virüslerle dokunduğumuz her yeri kontamine etmeliyiz. Grip, genellikle kendi kendine iyileşir ancak kimi insanları da ciddi şekilde hasta edebilir. Eğer uzmanlar tarafından tavsiye ediliyorsa, grip aşısı olmanız oldukça önemlidir.

Medicabil Randevu Al

Grip Belirtileri Nelerdir?

Grip belirtileri çok hızlı ortaya çıkar ve şunları içerebilir:

  • Aniden yükselen ateş
  • Vücut ağrısı
  • Yorgun veya bitkin hissetmek
  • Kuru öksürük
  • Boğaz ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Uykuya dalmakta güçlük
  • İştah kaybı
  • İshal veya karın ağrısı
  • Kendini hasta hissetmek

Çocuklarda Gripten Ne Zaman Şüphelenmeliyiz?

Çocuklarda ani başlayan yüksek ve dirençli ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı, öksürük, yaygın kas ve eklem ağrısı, kusma ve ishal görülebilir. Küçük yaştaki çocuklarda özellikle dirençli ateş ve halsizlik ön planda ise influenza akla gelmelidir. Influenza virüsü zatüre (pnömoni) sebebi olabilir. Influenza’ya bağlı bir diğer komplikasyon da kas iltihabıdır. Bu durumda çocuk ayakta duramayacak kadar veya yürümekte zorlanacak kadar ağrı hissedebilir ve kanda kreatin kinaz denilen bir enzimin yükselmesiyle kas iltihabı teşhisi konur.

Soğuk Algınlığı ve Grip Arasındaki Farklar Nelerdir?

Soğuk algınlığıyla grip (influenza) arasındaki belli başlı farklar şunlardır:

  • Soğuk algınlığı ve grip belirtileri birbirine benzer ancak grip semptomları daha şiddetli olma eğilimindedir.
  • Grip birkaç saat içinde hızla ortaya çıkarken soğuk algınlığı yavaş yavaş ilerler.
  • Grip sadece burnunuz ve boğazınızdan daha fazlasını etkilerken, soğuk algınlığı esas olarak burnunuzu ve boğazınızı etkiler.
  • Grip, kendinizi bitkin ve gündelik hayatınıza normal bir şekilde devam edemeyecek kadar kötü hissetmenize neden olur. Soğuk algınlığında da kendinizi iyi hissetmezsiniz ancak yine de normal faaliyetlerinizi yapamayacak kadar kötü durumda olmazsınız.

Grip Tedavisi Nedir?

Eğer grip olursanız daha hızlı iyileşmenize yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Bunlar;

  • Dinlenmek ve uyumak
  • Kendinizi sıcak tutmak
  • Ateşinizi düşürmek ve ağrılarınızı tedavi etmek için parasetamol ya da ibuprofen almak
  • Su kaybını önlemek için bol bol su içmek (İdrarınız açık sarı veya berrak olmalıdır)

Bunun dışında, tedavide spesifik antiviral ilaçlar, şikayetlere yönelik semptomatik tedavi ve destek tedavisi önerilir. Ateş düşürücüler, istirahat, bol sıvı alımı, C vitamininden zengin besinlerin tüketilmesiyle tedavi gerçekleştirilir. 

Ev ortamında odalar sık sık havalandırılmalı, kapalı ortamlardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

Grip Antibiyotikle Tedavi Edilebilir mi?

Birçok hafif bakteriyel enfeksiyon, antibiyotik kullanmadan kendi kendine iyileşir. Antibiyotikler soğuk algınlığı ve grip gibi viral enfeksiyonlarda işe yaramazlar. Antibiyotikler bazı hastalıkların tedavisinde artık rutin olarak KULLANILMAMAKTADIR. Antibiyotiklere ihtiyaç olup olmadığı hususunda doktorların tavsiyesine uyulmalıdır. Antibiyotik direnci oldukça büyük bir sorundur. İhtiyaç olmadığı halde antibiyotik kullanmak, gelecekte antibiyotiklere gerçekten gerek duyulduğuna işe yaramamalarına neden olabilir

Grip Şüphesinde Hangi Durumlarda Tıbbi Yardım Almak Gerekir?

Sizde veya çocuğunuzda grip belirtileri varsa ve;

  • Bebeğinizin veya çocuğunuzun semptomları hakkında endişeleniyorsanız,
  • 65 yaşında veya daha büyükseniz,
  • Hamileyseniz,
  • Kronik bir hastalığınız ya da uzun süredir devam eden bir tıbbi durumunuz varsa (Örneğin diyabet veya kalbinizi, akciğerlerinizi, böbreklerinizi, beyninizi ya da sinirlerinizi etkileyen bir durum),
  • Zayıflamış bir bağışıklık sisteminiz varsa (Örneğin kemoterapi veya HIV yüzünden),
  • Semptomlarınız 7 gün sonra hala düzelmemişse tıbbi yardım almanız gerekmektedir.

Aşağıdaki durumlarda ise acil çağrı merkezinin aranması gerekir!

  • Ani göğüs ağrısı çekmek
  • Nefes almakta zorlanmak
  • Kan öksürmeye başlamak

Gribin Yayılması Nasıl Önlenir?

Grip oldukça bulaşıcıdır ve diğer insanlara kolayca yayılabilir. Gribi, ilk 5 gün içinde başkalarına bulaştırmanız daha olasıdır. Grip, öksürük ve hapşırma yoluyla yayılan mikroplarla bulaşır ve hem ellerde hem de yüzeylerde 24 saate kadar yaşayabilir.

Gribin bulaşma riskini azaltmak için:

  • Ellerinizi sık sık ılık su ve sabunla yıkayın.
  • Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu bir mendille kapatın.
  • Kullandığınız mendilleri olabildiğince çabuk çöpe atın.
  • Ateşiniz yüksekse veya kendinizi gündelik aktivitelerinizi yapacak kadar iyi hissetmiyorsanız evde kalmaya çalışın ve diğer insanlarla temastan olabildiğince kaçının.

Influenza Testi var mıdır?

Klinik şüphe halinde, burundan sürüntü alarak hızlıinfluenza testi yapılması önerilmektedir. Pozitif sonuçlar teşhis koydururken, negatif sonuçlar ise hastalığı kesin olarak dışlamamaktadır.

Grip Aşısı Ne Zaman Olunur?

Grip aşıları oldukça güvenli ve etkilidir. Aşılar, grip komplikasyonları riski altındaki kişilerin korunmasına yardımcı olmak için her yıl halka sunulurlar.

Grip aşısı olmak için en iyi zaman, grip yayılmaya başlamadan önceki sonbahardır ancak daha sonraki bir dönemde de aşı olabilirsiniz.

Kimler Grip Aşısı Olmalıdır?

Yetişkinler için grip aşısı olması tavsiye edilenler şöyledir:

  • 50 yaş ve üzerinde olanlar.
  • Belli başlı bazı sağlık koşullarına sahip olanlar.
  • Hamileler.
  • Uzun süreli yatılı bakımda olanlar.
  • Hastalanması durumunda risk altında olabilecek yaşlı veya engelli bir kişiye bakıcılık yapanlar.
  • HIV ile yaşayan, organ nakli geçirmiş, kanser, lupus veya romatoid artrit için belirli tedaviler görenler gibi zayıflamış bir bağışıklık sistemi nedeniyle ciddi bir enfeksiyon kapma olasılığı daha yüksek olan biriyle yaşayanlar.

Grip Aşısı Yapılmalı mıdır?

Sağlık bakanlığı tarafından tanımlanmış risk grubunda olan kişilerin grip (influenza) aşısı yaptırmaları önerilir. Yumurta alerjisi olanlar veya aşının içerdiği maddelere karşı daha önce ciddi alerjisi gelişmiş olan kişilere grip aşısı yapılmamalıdır.

 

Çocuklara grip olduğunda ne yedirilmeli?

Grip bilindiği gibi viral bir hastalık olduğundan, hastalığın tedavisinde semptomları yani belirtileri iyileştirmeye yönelik tedavi uygulanır. Gribin en etkili tedavi şekli istirahat ve bol sıvı alımıdır. Özellikle küçük çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalıkta, risk grubu sayılan çocukları hekimin görmesi önemlidir. Küçük çocuklar ateş ve ishal gibi durumlarda aşırı ve hızlı sıvı kaybedebilirler, bu ciddi bir durum oluşturabilir. Hatalık döneminde iştahı da azalan çocuklara grip olduğunda ne yedirilmeli sorusu ebeveynlerin sık dile getirdiği bir konudur.

Grip olduğunda bebekler nasıl beslenmeli?

Anne sütü alan çocuklar için emzirmeye devam etmek önemlidir. Anne grip dahi olsa emzirme kesilmez. Virüs sütten değil solumun yoluyla bebeğe bulaşır. Ağız ve burun akıntısı için bir maske takmak ve elleri iyi yıkamak işe yarayabilir. Ancak emzirme her şekilde devam etmelidir. bebek hastayken emmeye çok istekli olmayabilir. İştahı azalacağından beslenme vakitleri aralıklarla bölünerek bebeği de çok sıkmadan denemek gerekebilir.

Eğer ateş yüksekse ilave su vermek de gerekebilir. Emzirilme döneminde olan bebekleri hekimin görmesi önemlidir. Çok fazla su kaybı tıbbi müdahale ile yerine konulması gereken önemli bir durum doğurabilir. Ek gıda döneminde olan bebekler için çorba, yoğurt gibi gıdalara sağlıklı beslenmeye devam edilir.

Çocuklara grip olduğunda ne yedirilmeli?

Su

Su, vücudun dengesini koruması ve virüsün vücuttan hızlıca atılması için en önemli içecektir. Çocukların bu günlerde sıvı ağırlıklı beslenmesi önerilir. Çorbalar, ayran, meyve ve evde sıkılmış meyve suları ilave sıvı alımı için yardımcı olacaktır. Çocuklara grip olduğunda ne yedirilmeli sorusunun ilk yanıtı mutlaka sudur.

Çorba ve sıvı gıdalar

Çorba sıvı alımı açısından takviye sağlar ve çocuklar kolay yediği için ebeveyne de yardımcı olur. Mevsim sebzeleri ve biraz da et suyu gibi hayvansal protein içeren çorbalar iyi bir besin kaynağıdır. Çocuklar grip olduğunda ne yiyebilir sorusunun ilk yanıtı su ve çorba gibi sıvı alımını artıran gıdalar olmalıdır. Çorba çocuğa içebileceği sıcaklıkta verilir. Bu ısı boğaz ve burun kanalını rahatlatmada yardımcı olur. Burnun açık olması kulakları olası bir ikincil hastalığın oluşmasından koruyabilir.

Narenciye

Narenciye dediğimiz portakal, mandalina, greyfurt gibi besinler bol C vitamini ve faydalı pek çok içeriğe sahiptir. Ancak fazla alımı özellikle küçük çocuklarda deride döküntü, kuruma, kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu sebeple 1 yaş altına önerilmez. Ama hastalık döneminde alerjisi olmayan aylık ve üzeri bebeklere günde birkaç dilim zarı soyulmuş mandalina yedirilebilir ya da tatlı kaşığı mandalina suyunu su ile karıştırarak deneyebilirsiniz.

Büyük çocuklar için hastalık döneminde eğer çocuk yiyebiliyorsa portakal ve daha tatlı olan mandalina çocuğa verilebilir. Yiyemiyorsa 1 çay bardağı kadar suyu içirilebilir. Okul çağında olan daha büyük çocuklarda miktar 1 su bardağına kadar çıkabilir. Unutmayın her gün sürekli vermek alerjiye ve fazla şeker alımı nedeniyle kilo alımına sebep olabilir. En güzeli çocuğun meyveyi yemesidir. İki mandalina ya da 1 portakal çocuk için bir porsiyon meyve demektir.

Bal 1 yaştan büyük çocuklara

Bal, bağışıklık sisteminizi güçlendiren antioksidanlar içerir ve mukusları kırarak öksürüğü gidermeye yardımcı olabilir. Bal da yine 1 yaş altı bebeklere verilmez. Miktarı da abartmamak gerekir. Çocuğun gün içinde içeceği ılık bir içeceğe ya da yoğurduna bir çay kaşığı bal koymak yeterlidir. Özellikle bal ve zencefil bu dönemde önerilen gıdalardır.

Zencefil

Zencefil bağışıklık sistemi için faydalı bir besindir ancak acımsı tadı nedeniyle çocuklar sevmeyebilir. Küçük bir dilim zencefil atılmış bir çay bardağı ıhlamuru bal ile tatlandırıp verebilirsiniz. Yalnız ıhlamur da bal da zencefil de sürekli kullanılmaz günde 1 çay bardağı ıhlamurdan fazla çocuklara vermemek gerekir. Doğal olduğuna kanıp fazla kullanmayın onların da yan etkileri olabilir.

Yoğurt

Yoğurt içeriği gereği sindirim sistemini düzenleyici faydalı bakteriler içerir. Çocuklara ayran, yoğurt yedirmek kolay olabilir. Hastalık döneminde hem uyku verici hem de vücuda gerekli kalsiyum, D vitamini, probiyotik takviyesi sağlar. Virüsten kaynaklı bağırsak problemlerini önlemede de yardımcı olabilir.

Sarımsak ve soğan

Doğal antibiyotik olarak bilinen sarımsak ve soğan çocukların yemeklerine katılabilir. Virüs tedavisinde antibiyotik işe yaramaz ama bu sebzelerdeki mikro besinler ve C vitamini diğer gıdalarda da olduğu gibi değerlidir. Kültürümüzde pek çok yemek zaten sarımsak ve soğan ile yapılır. Ayrıca salatalara soğan eklenebilir. Fazlası özellikle mide problemi olanlarda reflüsü olanlarda mideyi rahatsız edebilir.

Sebzeler

Yeşil sebzeler hem C vitamini hem de antioksidan ve lif kaynağıdır. Lifli beslenmek hastalık dönemlerinde özellikle viral hastalıklarda vücudun toparlanmasında önemli yer tutar. Brokoli çorbası, yemeği, lahana içeren çorbalar, ıspanak yemeği bunlar kış sebzeleridir ve vücudumuzu kış aylarında hastalıklara karşı korumada yardımcıdır. Diğerlerinde olduğu gibi bunlarda da miktar abartılmamalıdır. Dengeli ve sağlıklı beslenmek esastır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir