pulmoner dolaşım nedir / Pulmoner Döngü / Küçük Kan Dolaşımı - Evrim Ağacı

Pulmoner Dolaşım Nedir

pulmoner dolaşım nedir

Küçük Kan Dolaşımı Nedir? Küçük Kan Dolaşımı Sırası İle Nerede Başlar Ve Biter, Ne İşe Yarar?

İnsanlar da dahil olmak üzere, tüm omurgalıların dolaşım sisteminin baş aktörü kalptir. Kalbin sağlıklı bir şekilde çalışması için durmadan kan pompalaması gerekir. Bu noktada kan ve damarlar devreye girer. Kalbin görevini düzgün bir biçimde yerine getirmesi, damarların sağlıklı olmasına ve kan akışını düzenli olarak sağlamasına bağlıdır. Vücudun herhangi bir bölgesine ait dokular, kan yoluyla taşınan oksijene ve diğer maddelere ihtiyaç duyar. Bundan dolayı, küçük kan dolaşımı nedir sorusunun cevabı iyi öğrenilmelidir. Çünkü insan bedeninin ayakta kalmasını sağlayan önemli bir olaydır. Küçük kan dolaşımı nerede başlar nerede biter işte cevabı…

Küçük Kan Dolaşımı Nedir?

Kan dolaşımı sağlıklı bir şekilde gerçekleşmiyorsa, organların fonksiyonlarında bozulma, performans kaybı ve hastalıklar meydana gelir. Tıpta 'pulmoner dolaşım' olarak da adlandırılan küçük kan dolaşım; kalpten akciğerlere giden oksijensiz kanın, oksijen alarak tekrar kalbe dönmesidir.

Vücutta bulunan oksijensiz kan ilk olarak kalbin sağ kulakçığına gönderilir. Oksijen almak ve temizlenmek için akciğerlere iletilir. Burada karbondioksitten arınır ve oksijen ile dolar. Temizlenme işleminden sonra, akciğer toplardamarları aracılığıyla kalbin sol kulakçığına gönderilir.

Küçük Kan Dolaşımı Nasıl Gerçekleşir?

Kalpteki pis kanın temizlenmesi amacıyla akciğerlere yönlendirilmesi olayına, 'küçük kan dolaşımı' denilir ve aşağıdaki sıralamaya göre gerçekleşir.

1. Sağ atriyuma girdikten sonra, oksijensiz kan sağ ventrikül yoluyla akciğerlere iletilir.

2. Kan daha sonra arteriollere ve pulmoner alveolleri çevreleyen pulmoner kılcal damar ağına geçer.

3. Pulmoner kılcal damarlara geçtikten sonra, kan karbondioksitinden arındırılır ve yeniden oksijenlenir.

funduszeue.info oksijenli kan daha sonra venüller ve pulmoner damarlar yoluyla kalbin sol kısmına gider.

5.Böylece sol ventrikül tarafından sistemik dolaşıma itilmeyi beklerken sol atriyuma ulaşır.

Küçük Kan Dolaşımı Olmazsa Ne Olur?

Kan, içinde bulunan kan hücreleri, yağ, protein ve mineraller sayesinde vücutta yer alan dokuları besler. Yetişkin bir insanın vücudunda yaklaşık, 6 ile 7 litre arasında kan vardır. Küçük kan dolaşımının gerçekleşmediği bir durumda, vücut oksijenden mahrum kalır.

Oksijensiz ve kirli kanın temizlenmemesi, insan bedenindeki karbondioksitin atılmasını imkansız bir hale getirir. Bu durum, kalp ve damar sağlığını tehdit eder, dolaşım sistemi hastalıklarının oluşmasına zemin hazırlar. Aynı zamanda, vücuttaki organları ve dokuları olumsuz etkileyerek farklı rahatsızlıkların ortaya çıkmasını tetikler. Bu hastalıkların bazıları şunlardır:

funduszeue.infor Arter Hastalığı

funduszeue.infokleroz, Arteriyoskleroz ve Arteriyoloskleroz.

funduszeue.info

funduszeue.infoansiyon (Yüksek Tansiyon)

funduszeue.info Yetmezliği.

funduszeue.infoomiyopati.

funduszeue.infoak Ritim Bozukluğu ve Taşikardi.

funduszeue.info Kapağı Hastalıkları

funduszeue.info

Dolaşım sisteminde bir sorun olduğuna dair belirtiler şu şekildedir:

funduszeue.info darlığı

2.Öksürük

3.Çarpıntı ve hızlı kalp atışları

4.Göğüs ağrısı

funduszeue.infolik ve yorgunluk

6.Çarpıntı

funduszeue.infoılma

8.Ödem

funduszeue.infoı ve yoğun balgam çıkarma

Mide bulantısı ve kusma

İştahsızlık

Kalpten gelen anormal sesler

Yolda yürürken rahat nefes almak için durma ve bekleme ihtiyacı duyma

Siyanoz oluşumu (parmakların ve dudakların morarması)

Küçük kan dolaşımı

Pulmoner dolaşım ya da Küçük kan dolaşımı, oksijen yoksunu kanıkalptenakciğerlere taşıyan ve buradan da oksijenlenmiş kanı geri kalbe taşıyan dolaşım sistemi bölümüdür. Pulmoner dolaşım, kalbin sağ karıncık kısmından çıkan kirli kanın akciğer atar damarını izleyerek akciğere gelmesi ve akciğerlerde temizlenmesi sonucunda kalbin sol kulakçık bölümüne dökülmesi olayına denir.

Küçük kan dolaşımı sağ karıncıkta başlar sağ karıncıktan gelen kirli kan akciğer atardamarına gider. Akciğer atar damarındaki kirli kan akciğerlere gider. Akciğerlerde temizlenerek akciğer toplar damara gider. Akciğer ana toplar damar gelen temiz kan sol kulakçığa gider ve olay gerçekleşmiş olur.

Karşıtı olan ve dolaşımın diğer büyük bölümünü oluşturan sistemik dolaşımdır ki sistemik dolaşımda oksijenlenmiş kan kalpten vücudun farklı bölgelerine taşınır, buralardan da oksijen yoksunu kan geri kalbe taşınır.

Dolaşımın seyri[değiştir

Pulmoner Atrezi

Pulmoner atrezi gebeliğin ilk 8 haftasında fetal kalbin anormal gelişimine bağlı meydana gelen karmaşık bir doğumsal hastalıktır.

Pulmoner kapak sağ ventrikül ve pulmoner arter arasında bulunur. Tek yöne açılan kapılar gibi çalışan, oksijence fakir kanın oksijen tutmak üzere sağ ventrikülden akciğerlere gitmesine izin veren 3 yaprağı bulunur. Sağ ventrikül gevşerken kanın sağ ventriküle geri kaçmaması için bu kapak kapanır.

Pulmoner Atrezi Nedir?

Pulmoner atrezi de kapak gelişimindeki problemler nedeniyle kapak yaprakları açılmaz, bu nedenle kan sağ ventrikülden akciğerlere doğru akamaz. Doğumdan önce fetüs gelişimi devam ederken, bebek için gerekli oksijen plasenta tarafından sağlandığı ve akciğerler henüz kanı oksijenlendirmek için kullanılmadığı için hayati risk taşımaz. Fetal kalbin sağ tarafına giren kan foramen ovale adı verilen bir açıklıktan geçer, bunun sonucu plasentadan gelen oksijenden zengin kan kalbin sol tarafına geçerek vücuda dağılır.

Bazı durumlarda ikinci bir açıklık olabilir, bu açıklık bu kez ventrikül duvarındadır ve kana sağ ventrikülden çıkma imkanı verir. Bu açıklığa ventriküler septal defekt (VSD) adı verilir. VSD olmadığında, doğumdan önce sağ ventriküle az miktarda kan akımı gelir ve tam olarak gelişmez.

Doğumda bebek plasentadan ayrıldığında ilk nefes ile birlikte akciğerler açılır ve artık kanı oksijenlendirme işini yapmalıdır. Ancak pulmoner kapak açıklığının olmadığı durumlarda, kan akciğerlere ulaşarak oksijen almak için başka bir yol bulmak zorundadır.

Foramen ovale normalde doğumda kapanır; ama bu durumda açık kalarak oksijenden fakir kanın sağ atriyumdan sol atriyuma geçişine izin vermelidir. Oradan da sol ventrikül, aort ve vücuda gitmelidir. Oksijenden fakir kan vücudun ihtiyaçlarını karşılayamayacağı için bu durum hayatla bağdaşmaz. Yeni doğanlarda aort ve pulmoner arter arasında duktus arteriyozus adı verilen bir bağlantı daha bulunur, bir miktar oksijenden fakir kanın akciğerlere geçmesine müsaade eder. Ne yazık ki, duktus arteriyozus normal olarak doğum sonrası birkaç saat veya gün içinde kapanır.

Vücuda sunulan oksijenin az olmasından dolayı pulmoner atrezi mavi-bebek sendromu olarak tanımlanan kalp hastalıklarından biridir. Pulmoner atrezi yaklaşık her 10, canlı doğumdan birinde görülür.

Pulmoner Atrezi Nedenleri

Bu problem fetal gelişimin ilk sekiz haftasında meydana gelir.

Bazı doğuştan kalp hastalıklarının, gendeki bir hata, bir kromozom anormalliği veya çevresel maruziyet nedeniyle ortaya çıkan ve bazı ailelerde daha sık görülen kalp problemlerine neden olduğu bir genetik bağlantı söz konusudur. Çoğu zaman bu kalp hastalığı açık bir nedeni olmaksızın sporadik olarak (rastlantısal) bulunur.

Pulmoner Atrezi Bulgu ve Belirtileri

Doğumdan hemen sonra genellikle bir dereceye kadar siyanoz (mavi renk) görülür. Kalbin diğer yapısal farklılıklarına bağlı olarak hafiften şiddetli hastalık tablosuna kadar değişiklik gösterebilir. Siyanozun derecesi, aralarında fetal yaşamda akciğerlerin bypass edilmesine yarayan patent duktus arteriyozusun da olduğu kan karışımına müsaade eden diğer defektlerin varlığına bağlıdır Duktus arteriyozus doğumdan kısa süre sonra kapanmaya başlar. Bebek kendiliğinden nefes almaya başlayınca kana oksijen sunumu ile birlikte kapanma da başlar. Duktusun kapanması doğumdan sonra saatler içinde başlar ve birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir. Duktus kapandıkça siyanoz da artar.

Bazı bebeklerde kanı arterden akciğerlere götüren kollateral damarlar adı verilen ekstra kan damarları gelişir. Bu damarların büyüklüğüne bağlı olarak bebekte erken dönemde siyanoz olmayabilir ve uzun bir süre boyunca herhangi bir cerrahi müdahale gerekmeyebilir. Ancak zamanla bebek oksijenasyon için yeteri kadar kanı akciğerlere götürmesi gereken damarların kapasitesini aşar.

Aşağıdakiler pulmoner atrezinin en yaygın bulgu ve belirtilerinden bazılarıdır: Ancak her çocukta farklı belirtiler olabilir.

Bazı belirtiler şunlardır:

  • Hızlı nefes alma
  • Nefes almakta zorluk
  • İrritabilite
  • Letarji
  • Soluk, soğuk veya nemli cilt
  • Siyanoz

Pulmoner atrezi belirtileri başka hastalıklar ve kalp problemleri ile benzerlik gösterebilir.

Pulmoner Atrezi Tanısı

Pediatrik kardiyolog ve/veya yeni doğan uzmanları çocuğunuzla ilgilenebilir. Pediatrik kardiyologlar doğumsal kalp hastalıkları tanı ve tedavisi, ve geç çocukluk çağında ortaya çıkan kalp hastalıkları alanında uzmanlaşmıştır. Yeni doğan uzmanları ise prematüre ve term yeni doğanları etkileyen hastalıklar alanında uzmanlaşmıştır.

Siyanoz, yeni doğan çocuğunuzda bir sorun olduğunu gösteren önemli bir bulgudur. Fizik muayene sırasında da çocuğunuzda üfürüm duyulabilir. Kanın karışmasına yol açan açıklıklardan geçen türbülan kan akımının neden olduğu sese üfürüm denir.

Tetkikler

Tanıda yardımcı tetkikler gerekmektedir ve bu tetkikler şunlardır:

Göğüs filmi, vücut içindeki doku, kemik ve organların görüntüsünü oluşturmak için gözle görülemeyen elektromanyetik enerji dalgalarını kullanan bir tanı testidir.

Elektrokardiyografi (EKG), kalbin elektriksel aktivitesini kaydeden, anormal ritimleri gösteren ve kalp kası yüklenmelerini tespit eden bir tetkiktir.

Ekokardiyografi (EKO), kalbin ve kalp kapaklarının ekranda hareketli görüntüsünü oluşturmak ve kaydetmek üzere ses dalgalarını kullanarak kalbin yapı ve fonksiyonlarını değerlendiren bir işlemdir.

Kalp kateterizasyonu, kalp içi yapıları hakkında oldukça ayrıntılı bilgiler veren girişimsel bir işlemdir. Sedasyon altında kasık bölgesindeki bir kan damarından küçük, ince, esnek bir tüp (kateter) ile girilerek kalp içine doğru yönlendirilir. Kalbin dört boşluğu, pulmoner arter ve aorttan kan basıncı ve oksijen ölçümleri alınır. Kalp içi yapıları daha net görebilmek için kontrast madde verilir.

Çocuklarda kalp kateterizasyonu yazısını okumak için tıklayınız

Bu kalp hastalığı genellikle doğumdan önce, yapılan ultrasonlarda saptanır. Kadın doğum doktorunuz sizi fetal ekokardiyografi yapması için bir uzmana yönlendirir. Bu size hastalık hakkında bilgi sahibi olma şansı verir ve doktorların bebeğinizin doğumuna hazır olmalarında yardımcı olur. Bu hastalığın doğumdan önce bilindiği durumlarda, bebek etraflıca muayene edilip yeni doğan döneminde ameliyat ihtiyacı olup olmadığını belirlemek amacıyla ekokardiyografi yapılıncaya kadar fetal bağlantıların açık kalmasını sağlayabilen bir ilaç ile stabilize edilebilir.

Pulmoner Atrezi Tedavisi

Pulmoner atrezili bebeklere doğar doğmaz duktus arteriozusu açık tutacak ilaç infüzyonu başlanır (Prostavasin

Damaryolu konusunun anlaşılabilmesi için damaryolu ile ilgili dolaşım sistemi anatomi ve fizyolojinin çok iyi bilinmesi gerekir.  Damaryolu girişimleri temel olarak dolaşım sistemi üzerine yapılan cerrahi müdahalelerdir. Bu müdahaleler ile damar sisteminde anatomik ve fizyolojik değişiklikler oluşur. Yapılan işlemler için önemli hususlardan birinin her kişide anatominin ve dolaşım sistemindeki değişkenlerin farklılık göstermesi ve bu farklılıkların operasyonlar öncesi değerlendirilmesi gerekliliğidir. Damaryolunun oluşturulmasındaki başarıyı ve uzun süreli kullanımı değiştiren bu faktörler operasyonları gerçekleştiren ve damaryolunu kullanan hekim-hemşireler tarafından göz önünde bulundurulmalıdır.

Dolaşım sisteminin görevi hücrelerin yaşaması için gerekli oksijen, glikoz, vb. maddeleri dokulara taşımak ve hücresel aktiviteler sonucu oluşan atık maddelerin dokulardan uzaklaştırılarak akciğer, böbrek ve deriye ulaşmasını sağlamaktır. Dolaşımda sistemi birbirinden bağımsız olarak çalışan sistemik dolaşım ve pulmoner dolaşım adı verilen 2 kapalı devre olarak incelenebilir:

Sistemik Dolaşım: Akciğerlerde temizlenen kanın, sol ventrikül ve aort yoluyla,  tüm vücut dokularına ulaştırılması ve dokularda oluşan oksijence fakir kanın venöz sistem üzerinden sağ atriuma ulaşmasıdır.

Pulmoner Dolaşım: Sağ atriuma ulaşan deoksijenize kanın, pulmoner arterler ile akciğerlere ulaşması, akciğerlerde oksijenlenerek kalbin sol atriumuna ulaşmasıdır.

Dolaşım sisteminin bileşenleri Kalp, Arterler, Venler ve Lenfatik damarlardır.

 

 Kalp

Kalp dolaşım sisteminin pompa vazifesi gören temel elemanıdır. Kalp dokusu kendine göre farklı yapı ve fonksiyonlar içeren katmanlardan oluşur:

1- Epikard: Kalbe sıkıca yapışık olan ince ve fibröz tabakadır.  Perikard ile epikard arasında perikard sıvısı denilen kaydırıcı sıvı bulunur.

2-Miyokard: Kalbin kasılma işlevini sağlayan esas tabakasıdır. Kalbin ağırlığının büyük kısmını oluşturur.

3- Endokard: Kalbin kan ile temas eden tüm yüzeyini endotel ile kaplayan ince bir tabakadır. Bu tabaka, en az travma ile ve tromboz oluşmadan kanın akımını sağlayan özel bir dokuya sahiptir.

Kalp her sistolde oluşturduğu basınç farkı ile kanın dolaşımını sağlar. Kalpte atrium ve ventriküllerin senkronize bir şekilde çalışması kalbin iletim sistemi ile sağlanır. İletim sisteminin bileşenleri Sinoatriyal Düğüm, Atrioventriküler Düğüm, Atrioventriküler Demet ve Purkinje Lifleridir.

Bir kalp atımı ile oluşan süreç kardiyak siklusu oluşturur. Her bir kardiyak siklus yaklaşık saniye sürer ve dakikada kez tekrarlanır.  Kardiyak siklus her atrium ve ventrikül için farklı olan sistol ve diyastol dönemlerinden oluşur. Kalp her atımda ml kanın dokulara atılmasını sağlar. Kalpte bulunan kapakçıklar kanın geriye dönmesine engel olan valv sistemi vazifesi görür. Kalp debisi dakikada her bir ventrikülden geçen kan akımı miktarıdır. Kabaca Atım Hacmi x Atım Sayısı olarak tanımlanır. Normal bir erişkinde kalbin debisi yaklaşık ml/dak. dır. Kalp debisi vücudun ihtiyacına göre otonom ve endokrin sistem tarafından belirlenir. Ağır eksersiz durumunda kalp debisi ml/dak. düzeyine kadar artabilir.

 Arteryel Sistem

Arteryel sistem kalpten çıkan kanın dokulara iletilmesini sağlayan damar sistemidir. Arter duvarı içten dışa İntima, Media ve Adventisya denilen üç tabakadan oluşur. İntima tabakası damar içinde düzgün bir yüzey oluşturan endotelyumdan oluşur. Orta tabaka olan Media ise bağ dokusu ve düz kas dokusundan oluşur. En dıştaki Adventisya ise elastin ve kollajenden zengindir.

Tüm vücudumuzdaki kanın %20 si arteryel sistemdedir. Kanın arteryel sistemde dolaşmasını kalbin oluşturduğu basınç farkları sağlar. Bu basınç (tansiyon) arteryel sistemin her bölümünde farklıdır. Tansiyonu oluşturan faktörler; kan akımı miktarı ve bu akıma karşı oluşan dirençtir.  Kan sistol ile kalpten mm Hg basınç ile aorta fırlatılır. Aort kapakların kapanması ile diyastolde basınç 80 mm Hg’ya düşer. Tansiyon ölçümünde sistol ve diyastolde oluşan basınç değerleri belirlenir. Bir arterde sistol ile diyastol arasında oluşan basınç farkına arteryel nabız adı verilir. Nabız, arterlerin yüzeyelleştiği bölümlerde palpasyon ile değerlendirilebilir.

Arteryel sistem aort, büyük arterler, küçük arterler ve arteriyoller olarak devam funduszeue.info ve büyük arterler geniş oldukları için kan akımına fazla direnç göstermezler. Bu damar yüksek basınca karşı koyabilmek için elastik doku ve bağ dokusundan zengindir. Küçük arterler ve arteriyollerin çevresinde sempatik sistem tarafından kasılan düz kaslar bulunur. Bu kasların kasılması veya gevşemesi ile dokulara gidecek kan miktarı ayarlanır.

Kan arteriyollerden sonra kapillerlere akar. Kapillerler doku içinde yaygın bir ağ oluşturur. Kapillerler dokulara oksijen ve besin maddelerinin geçişine imkan verecek şekilde çok ince duvarlı ve porlu bir yapıdadır.

Venöz Sistem

Venöz sistem kanın dokulardan kalbe ulaşmasını sağlayan sistemdir. Venöz sistem aynı zamanda kan için rezervuar görevi görür. Vücudumuzdaki kanın % 75’i venöz sistemdedir. Venöz sistemde kanın hareketi arteryel sistemden oldukça farklıdır. Venlerin duvarı arterlere göre daha incedir, oldukça esnektir ve daha az basınca maruz kalırlar. Venöz sistemde basınç mm Hg basınç arasındadır. Bu kadar düşük basınç bile kanın sağ atriuma dönmesi için yeterli olur.

Venöz sistemde kan akımını sağlayan bir çok faktör etkilidir. Bunlar:

  1. İskelet kaslarının pompa etkisi

  2. Bacak venlerinin refleks olarak vazokonstruksiyonu

  3. Geri akıma engel olan venöz kapakçıklar

  4. Solunumla oluşan basınç farkıdır.

Lenfatik Sistem

Lenfatik sistem lenfatik damarlardan ve lenf düğümlerinden oluşur. Amacı bağışıklık sisteminde rol oynayan fagositler ve lenfositleri barındırmak ve kılcal damarlarda yaşanan kaybolan sıvıyı toplayıp kan dolaşımına geri kazandırmaktır.

 Lenfatik sistemde doku dışına sızan sıvıdan oluşan lenf sıvısı dolaşır. Lenf sıvısının en büyük kaynağı karaciğer ve barsaklardır.  Lenfatik damarlar hücreleri, proteinleri ve diğer artıkları toplayarak, süzülmek üzere lenf düğümlerine gönderirler.  Lenfatik damarların çoğunluğu, duktus torasikus olarak birleşerek venöz sisteme katılırlar.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.