benzin pompası arızası belirtileri / Benzin Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır ve Nasıl Tamir Edilir? - Araba

Benzin Pompası Arızası Belirtileri

benzin pompası arızası belirtileri

Benzin pompası veya diğer adıyla yakıt pompası, LPG’li ve dizel araçlarda bulunur. Araçtaki yakıtı depodan motora doğru aktaran çok önemli bir parçadır. LPG’li ve benzinli araçlarda benzin pompası bulunurken, dizel yakıt kullanan araçlarda mazot pompası bulunur. Yakıt pompasının görevi, bar miktarında yakıtı, basınçlı bir hâldeyken hazır bir durumda bekletmek olarak açıklanabilir. Aracın kontağı çevrildiği andan itibaren tam marşa basmadan bu pompa devreye girer ve pompalama işlemiyle yakıt, aracın motor kısmına iletilir. Motor çalışır durumda olduğu sürece benzin pompası da devrededir.

Son model arabalarda ise elektrikli yakıt pompaları kullanılmaktadır. Elektrikli yakıt pompası, birçok açıdan eski model pompalara göre daha avantajlıdır. Öncelikle elektrikli pompalar, uzun ömürlü bir kullanım sunar. Ayrıca, aracın yakıt beslemesi için en uygun pompa çalışma yöntemine sahiptir. Ek olarak, elektrikli yakıt pompaları, minimum gürültü seviyesinde çalışır. Bu bakımdan eski tip pompalara göre oldukça büyük tasarruf sağlar.

Benzin Pompası Neden Bozulur?

"Benzin pompası neden bozulur?" sorusunun birden fazla cevabı olabilir. Fakat, en bilinen arıza nedeni, aracın uzun süre benzinsiz kalmasıdır. Benzinli araçlarda depo seviyesi çeyreğin altına düşmemelidir. Bu seviyenin altına düşen yakıt sebebiyle aracın pompası zamanla arızalanmaya başlayabilir. Hatta, bu seviyenin altına düşmek, basıncın seviyesinde de olumsuz değişikliğe neden olabilir. Benzin pompaları, sürekli çalışmaya uygun olarak üretildikleri için uzun süre pasif durumda kalmaları, çeşitli arızalara neden olabilir. Ayrıca, bu tarz pompalar, soğutma düzeneğine de sahip değildir. Bu nedenle soğutma misyonu, benzin tarafından gerçekleştirilir. Depodaki benzin seviyesi aşağılara indikçe pompa soğuyamaz ve arızalanmaya başlar. Özellikle LPG’li araçlarda bulunan benzin pompaları, bu şekilde bozulmaktadır. Bu nedenle yakıtın çeyrek deponun altına düşmesi engellenerek, aracın benzin seviyesi sürekli kontrol edilmelidir.

Benzin pompaları, ayrıca, aşırı kirlenmeden dolayı da arızalanabilir. Kirlenme dolayısıyla oluşan arızalarda ya pompa, işlevini hiç gerçekleştiremez ya da araç çalışır durumdayken tekleme sorunları yaşanır. Bu tarz arızalarda pompanın komple temizliği esastır. Bu durumda tüm sistemin temizlenmesi önerilir. Ayrıca, düşük seviyedeki benzin miktarıyla araç kullanmak, sürücü tarafından bir alışkanlık hâline getirilirse, zamanla az miktardaki benzin içerisindeki yabancı maddeler, depo içinde birikecektir. Sıklıkla karşılaşılan diğer pompa sorunları ise şunlardır:

- Elektrikli benzin pompalarındaki sigorta sorunları

- Benzin pompasında bulunan röledeki problemler

- Bağlantı kabloları aksaklıkları

Benzin Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır?

Benzin pompası arızası, birçok belirtiyle kendini gösterir. Araçtayken gaz pedalına basıldığı an motor, normal bir tepki vermiyorsa, bu aslında benzin deposunda bir sorun olduğuna dair ilk belirtidir. Bununla beraber aracın yüksek hızlara çıkamaması, sürüş sırasındaki tekleme sorunları ve hızlı yakıt tüketimi de benzin pompasının bozulduğuna dair ilk sinyallerdendir. Benzin pompası arızasının genel belirtileri şunlardır:

- Kontak açıldığında marşa basmadan hemen önce pompadan yüksek ses gelmesi

- Aracın hızlanmakta zorlanması

- Yüksek devirlere geçildiği zaman teklemelerin başlaması

- Benzin düşük seviyelere indiği zaman aracın devirlenme sorunu yaşaması

- Yakıt miktarının hızlı bir şekilde azalmaya başlaması

- Aracın çalıştırıldıktan sonra devirlenmede sorunlar yaşanmaya başlaması

Benzin Pompası Tamiri Nasıl Olur?

Benzin pompası arızasının çözümü mevcuttur. Bireysel olarak sürücü tarafından yapılabildiği gibi uzman teknik servisler aracılığıyla da yapılabilir. En temel çözüm, arızalı benzin pompasının araçtan sökülüp, yerine yeni pompanın takılmasıdır. Benzin pompasını çıkarmak için arka koltuğun altında bulunan halka, çevrilerek açılmalıdır. Çıkarılan benzin pompasının yerine yenisi, oldukça kolay bir şekilde takılabilir. Ancak, tamir sürecinin uzman ellere bırakılmasında fayda vardır. Detaylı tespit gerektiren benzin pompası sorunları dışında temizlik gibi basit sorunlar için ilk müdahale olarak benzin pompası tamiri şu adımlar izlenerek yapılabilir:

- Benzin pompası, aracın arka koltuğunun altında bulunan bölmeden çıkarılmalıdır.

- Ardından benzin pompasının filtresi sökülmeli ve filtre, aerosol gibi bir temizleyici ürün ile temizlenmelidir.

- Sonrasında pompanın her bir parçası, dikkatlice çıkarılmalı ve iyice temizlenmelidir.

- Pompanın tekrar toplanma aşamasında bütün parçalar doğru şekilde birbirine bağlanmalıdır. Özellikle elektrik kablolarının pozitif ve negatif kutuplarına dikkat edilmelidir.

Benzin Pompası Arızasının Detaylı Tespiti

- LPG’li olmayan bir araç test ediliyorsa benzin pompasının bar ölçümü yapılabilir. Bu şekilde basınç güç seviyesi kontrol edilerek sorunun kaynağı tespit edilebilir.

- Ateşleme testleri uygulanabilir.

- Test edilen LPG’li bir araç, OBD cihazına bağlanarak arıza yeri tam olarak tespit edilebilir.

- Benzin pompasının tüm parçaları teker teker kontrol edilerek detaylı incelenebilir.

- Yakıt pompasının rölesi söküldükten sonra röle hafifçe sallanarak test edilebilir. Rölenin içinde anormal bir sallanma olup olmadığı kontrol edilebilir.

- Yakıtın yoğunluğu, akış ölçer aracılığıyla ölçülebilir. 

- Motor kapalı durumdayken, pompaya elektrik verilerek belirli zaman dilimlerinde yakıt miktarı ölçülebilir. Düzgün çalışan bir yakıt pompası, 30 saniye içinde yaklaşık bir litre yakıt sağlamaktadır.

- Ayrıca araç, bilgisayarla yapılan diğer testlere de tabi tutulabilir.

Benzin pompası, pek çok nedenden dolayı arızalanmış olabilir. Bu nedenle detaylı testlerden geçmesi, arızanın asıl nedenini ortaya çıkaracaktır. Dolayısıyla aracı bir teknik servise götürmekte yarar vardır. Bunun gibi çeşitli araç sorunlarında sürücüleri ve araçları güvence altına alan kasko sigortalarına başvurulabilir. funduszeue.info üzerinden kasko fiyatı teklifleri alabilirsiniz.

Yakıt Benzin Pompası Nedir Nasıl Çalışır?

Günümüzde elektrikli yakıt pompaları hem benzinli hem dizel araçların yakıt depolarında bulunarak, motora yakıt beslemesi yapmaktadır. Elektrikli yakıt pompaları, kontak açıldığı andan itibaren birkaç saniye çalışır ve durur, böylece motor çalıştırılmadan önce yakıt sisteminde bir ön yakıt basıncı oluştururlar. Motor çalıştıktan itibaren sürekli çalışmaya devam ederler.

Benzin Pompası Arıza Belirtileri Nelerdir? (Benzin pompası arızası nasıl anlaşılır)

Benzin pompası arızalanırsa ne olur sorusunun cevabı, pompa tamamen durmuşsa , yakıt motora gönderilemeyeceğinden, motor stop eder bir daha çalışmaz. Pompa tamamen bozulmamışsa yani tıkanma vb sebeplerle basma miktarı azalmışsa, bu durumda motor tekleme, gaz yememe, yüksek hızlara çıkamama gibi belirtileri olacaktır. 

Marşa bastınız, motor marş alıyor ama çalışmıyor, bunun iki temel sebebi vardır; ya ateşleme yapmıyor, ya da benzin gelmiyor. Benzin pompasının çalışıp çalışmadığını, sessiz bir ortamda kontağı açarak ve dinleyerek anlayabilirsiniz, aracın arkasından uğultu şeklinde kısa süreli bir ses gelmeli. En kolay yöntem budur.

Yeni nesil araçlarda, yakıt basıncı sürekli ölçüldüğünden, ve diyagnostikte benzin pompası çalışma testi yapılabildiğinden, benzin pompası arızası kolaylıkla belirlenebilir.


Benzin pompası neden arıza yapar neden yanar? (Yakıt pompası arıza sebepleri)

Benzin pompasının bozulma sebebi genelde kirliktir. Eğer benzin deposunda toz-pas-tortu-katı parçacıklar gibi kirler varsa, bu kirler benzin pompasını bozabilir, benzin pompasının filtresini tıkayabilir ve pompanın yanmasına sebep olabilir. Bu sebeple, yakıt deposunu temiz tutmak, kaliteli yakıt almak önemlidir.

Bir diğer yakıt pompası arıza sebebiyse, aracı çok az benzinle kullanmaktır. Bu genelde lpg&#;li araç sahiplerinin başına gelir. Araç lpg&#;de çalışsa bile, motor çalıştığı sürece, yakıt pompası da sürekli çalışır. Depodaki benzin seviyesi çok az olduğunda, benzin pompasının soğuması ve yağlanması zorlaşır, bu durumda aşırı ısınarak arıza yapar. Bunu önlemek için, depoda her zaman 1/4  çeyrek depodan az olmayacak şekilde benzin bulundurmak uygun olacaktır.

Elektrikli yakıt pompalarının görevi nedir?

*Çok noktalı enjeksiyonlu benzinli araçlarda (MPI) (benzin, emme supapının arkasına püskürtülür), depodaki yakıtı yaklaşık 5 bar civarı bir basınçla enjektörlere basar.

* Direkt enjeksiyonlu benzinli motorlarda  (GDI) (benzin, direkt yanma odasına püskürtülür), depodaki yakıtı motorda bulunan bir yüksek basınç pompasına basar. Bu sistemde elektrikli yakıt pompası bir &#;ön besleme pompası&#; görevi görür. Basınç yaklaşık bar civarındadır.

*Dizel araçlarda kullanılan elektrikli yakıt pompası da yine, depodan çektiği mazotu, dizel motorun common rail yüksek basınç pompasına gönderir, burada da bir besleme pompası görevi görür.

Yeni nesil elektrikli yakıt pompaları, motorun ihtiyaç duyduğu yakıt miktarına göre ayarlanabilir. Pompanın çalışma hızı, motor kontrol ünitesi (ECU) tarafından değiştirilebilir.

Elektrikli yakıt pompaları, yakıt deposunun içinde bulunur. Yakıt pompasının depo içinde olması sayesinde, pompa sesi önlenmiş olur, pompanın soğutulması ve yağlanması yakıt tarafından gerçekleştirilir. Aracı yakıt deposunda çeyrek depodan az benzinle sürekli kullanmak,   pompa yeterince yağlanıp soğuyamadığı için, ömrünün kısaltacaktır. Arıza yapma riskini yükseltecektir.

Elektrikli yakıt pompasının emiş hattı girişinde, depodaki pas, kir  vb. parçacıkların engellenmesi için bir filtre bulunur.

Eski karbüratörlü araçlarda, elektrikli benzin pompası bulunmaz, bu araçlarda benzin otomatiği dediğimiz diyaframlı tip bir benzin pompası vardır. Bu benzin otomatiği motorda bulunur ve hareketini mekanik olarak eksantrik milinden alarak çalışır. 90&#;lı yıllardan öncesine ait bir sistem. (Karbüratörlü motorlardaki benzin otomatiği için (Bkz: Mekanik Benzin Pompası))

Elektrikli Yakıt Pompası Çeşitleri Nelerdir?

En yaygın iki çeşidi: 

* Roller cell pump (makaralı pompa silindir hücreli pompa) 

* Türbin tip  (turbine style fuel pump)

Konuyla ilgili bakınız: Karbon Kanister Sistemi  Yakıt Deposu Havalandırma Sistemi

Karbüratörlü motorlardaki benzin otomatiği için (Bkz: Mekanik Benzin Pompası))
Ana konu (Bkz: Yakıt Sistemi)

Ağu 22,

  • Boğaz Kelebeği Arızası Nasıl Anlaşılır , Boğaz Kelebeği Adaptasyonu Nasıl Yapılır

    Yorum yapılmamış

    nest...
  • çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası