2 aylık bebek parmak emmesi / Parmak emme nasıl bıraktırılır

2 Aylık Bebek Parmak Emmesi

2 aylık bebek parmak emmesi

Bebekler Neden Elini Emer? Tokken Parmağını Emen Bebeğin Anlatmak İstedikleri

Haberin Devamı

Daha büyük yaşlarda başlayan el emmelerinin sebepleri genellikle aileye yeni bir bebeğin katılması olmaktadır. Bu durumlarda kardeşlerini taklit etmek için çocuklar parmak emmeye başlayabilmektedirler.

Aile içerisinde yaşanan sorunlar veya ölümler gibi travmalar da bebeklerin ellerini başlayabilirler.

Bebeklerin ellerini emmelerindeki en büyük sebeplerden birisi de uykuya dalma sırasında olmaktadır. Bebekler bu dönemlerinde kendilerini bu şekilde sakinleştirmektedir.

Diğer bir yandan bebekler diş çıkarma dönemlerinde damaklarını kaşımak için de ellerini emmeye başlayabilirler.

Bebeklerde utanma duygusu da genellikle parmak ya da el emmek olarak kendisini göstermektedir. Bu ayrıca çocuğun herhangi bir sebepten dolayı içine kapandığının da göstergesi olmaktadır.

Son olarak bebeklerde sevgi ve güven eksikliği de parmaklarını ya da ellerini emmelerine sebep olmaktadır.

Tokken Parmağını Emen Bebeğin Anlatmak İstedikleri

Bebekler parmaklarını büyük olasılıkla aç oldukları ve emmek istedikleri zaman emmektedirler. Ancak bebeğin karnının tok olduğu biliniyorsa o zaman bebeğin anlatmak istediği bir şeyler olduğu düşünülmektedir. Bunun içinde akla ilk gelen seçenek, eğer bebek diş çıkarma döneminde değilse, duygusal olarak tatmin edilmek olmaktadır. Bu sebeple bebeklere daha fazla ilginin gösterilmesi ve onu rahatlatmaya yönelik davranması yerinde olacaktır.

Haberin Devamı

Bebeklerin tok karnına parmaklarını emmelerinde ki bir diğer etmen ise günlük rutinlerinde olan değişim veya travma olmaktadır. Bu durumlarda da bebek kendisini sakinleştirmek veya doyumu sağlamak için parmak emme yoluna gidebilmektedir. Bu durumlarda da bebeğin en kısa süre içerisinde tanıdığı rutine geri dönmesi sağlanmalıdır.

Eyvah! Çocuğum Parmağını Emiyor

Çocuğumun parmak emme alışkanlığı var. Neler yapabilirim?

Normal çocuklarda herhangi bir psiko-patolojik etken olmaksızın yaşlarına kadar görülen bir olgudur. Bebeklerin çoğu başparmaklarını ya da diğer parmaklarını emerler. Zararsız bir davranış olan parmak emmeye hemen hemen bebeklerin tümünde rastlamak mümkündür. Doğumu takiben ilk ayda normal olarak bir çocuğun yeme ve içmesi için tek yol emmedir. Birinci yılın sonuna kadar emme esas yol olarak kalır. Çocukların bu faaliyetten belli bir şekilde ve derecede zevk aldıkları görülür. Emme refleksinin sıklığı çocuğa göre değişir. Çocukların parmakları emmelerinin altında mutlaka psikolojik bir problem aranmamalıdır. Çocuklar bu davranışı diş çıkarırken, uykuya dalarken ya da yeni bir kardeşi olduğu zaman yapabilirler.

 

Parmak emme ana rahminde öğreniliyor

Yeni doğan bebekler, parmak emmeyi daha anne rahminde öğrenir. Doğuştan sahip oldukları en güçlü reflekslerden biri parmak emmedir. Bazı bebekler yeni dişlerin çıkması nedeniyle bazıları da zorlukla karşılaştıklarında utanma ve sıkılma belirtisi olarak parmaklarını emerler. İlk bir yaş içinde bebeklik döneminde çocuk doğal olarak parmak emebilir. Daha çok başparmağını hatta bazen ayak parmağını bile emebilir. Bu davranışın, çevreyi tanıma ve keşfetme ihtiyacından doğduğu kabul edilebilir. Parmak emmenin temelinde anne-çocuk ilişkisindeki yetersizlik ve çocukta güven duygusunun yeterince gelişmemiş olduğuna ilişkin görüşler vardır. Ayrıca parmak emmenin uykuyla sıkı bir ilgisi vardır. Birçok çocuk parmaklarını uykulu oldukları ve uykuya daldıkları zaman emerler. 2 yaşındaki çocukların bir kısmı uykuya dalarken parmaklarını ağızlarına almak için direnirler. 3 yaşında bu alışkanlık uyku sırasında kendiliğinden kaybolabilir.

güdüsünün yeterince tatmin olmaması.

Anne-babaların parmak emen çocuklarına verdikleri tepkiler ve vazgeçirme yöntemleri farklıdır.

 

Bilinçsiz anne babaların verdikleri tepkiler şunlardır;

Bağırmak, azarlamak, tehdit etmek, ceza vermek, küçük düşürmek, çocuğun ellerine biber sürmek, parmağını emmeyen diğer çocuklarla kıyaslamak, sık sık ‘ellerini çek ağzından’ gibi uyarılarda bulunmak, çocuğun elleri bağlamak.

 

Parmak Emme Alışkanlığı Karşısında Anne Babanın Yaklaşımı Ne olmalı?

Olayı telaşa kapılmadan sabırla karşılamak ve sürekli ilgilenmekten kaçınarak, çocuğa bu alışkanlığın bebekçe bir davranış olduğunu, başkalarını gözüne hoş görünmeyeceğini basit bir dille anlatmaktır. Okul yaşında parmağını emen çocuk, öğretmenin uyarısı, anne babasının eleştirisi, hatta arkadaşlarını alaylarını karşın bu alışkanlığını sürdürür. Bu durumda çocuğa yapılan olumlu tavsiye ve açıklamalarla psikolojik açıdan uyumunun sağlanması, sorunun ortadan kalkmasına neden olabilir. Burada önemli olan, bir gerileme belirtisi sayılan bu alışkanlığı oluşturan etkenlerin ana baba tarafından keşfedilerek ortadan kaldırılmasıdır. Alt ıslatma benzerliği nedeniyle parmak emme de yaşla azalır. Okul öncesi dönemindeki parmak emme ya da alt ıslatma durumunda gereksiz telaş yerine, olayın temelinde anne babanın da etkisi bulunduğu düşünülerek uzmanlarca sabırlı ve sürekli bazı eğitimsel önlemler uygulanmalıdır.

 

Anne ve baba bu durum karşısında neler yapabilir?

Anne babalar, çocukları parmak emme davranışı geliştirdiğinde bunun nedenini araştırmalıdır. Gerekli görürlerse bir uzman psikologa başvurmalıdırlar. Çocuğun parmak emmesine neden olan olay bulunduğu zaman çözümü ardından gelecektir. Daha çok ilgi, iletişim ve daha çok sevgi, koşulları çocuk için daha uygun konuma getirir.

Bu alışkanlık çocuğa rahatlama ve güven sağladığı için başlangıçta anne babalar parmak emmeyi görmezden gelmeli ve çocuğun kendiliğinden bırakmasını beklemelidir. Parmak emmeden vazgeçirme çalışmaları, çocuk tarafından 3 yaşına kadar dirençle karşılanır. ayda yoğunlaşan parmak emmenin 4 yaşına doğru kaybolması beklenir. Beklemek anne baba için zor bir durum olabilir. Ancak bu dönemde baskılı ve ısrarcı olarak çocuğun ilgisini bu konuya odaklamak, davranışın pekişmesine neden olabilir. Çünkü çocuğu alışkanlığından vazgeçmesi için zorlamak ve inatlaşmak, negatif enerjiyle dolu bir kısır döngüyü de başlatmış olur. Bunun her iki tarafa da faydası olmaz. Alt ıslatmada olduğu gibi parmak emme de yaşla birlikte azalır. Bu nedenle ilk çocukluk döneminde müdahaleden kaçınılmalıdır. Ailenin çocuğun parmak emme davranışını evde sürekli konuşarak gergin bir havaya neden olması, çocukta bu davranışın yok olmasını engellemediği gibi çocukta tik, tırnak yeme, kekemelik gibi sorunların da ortaya çıkmasına neden olabilir. Çocuğu, okul çağına gelmesine rağmen parmağını emdiği için suçlamak ve cezalandırmak çocuğun kendine güvenini azaltabilir. Bu yüzden aile çocuğu suçluluk duygusuna itmeden, gerekli açıklamaları yaparak, onu rahatlatmalıdır. Çocuk alışkanlıktan vazgeçmeye hazır bir duruma geldiğinde ona yardımcı olmaya hazır olunmalıdır. Doğum günleri ya da yıllık değişimleri gösteren diğer günler, çocuğunuzla onun alışkanlıklarını konuşabileceğiniz dönemlerdir. Bu konuşmalar sırasında alışkanlıktan ne zaman vazgeçeceğine karar verme hakkını çocuğa bırakarak, tutmak istemeyeceği sözler verdirmeye çalışmamak gerekir. Çocuk yaşı nedeniyle sözlü açıklamaları anlayamıyor ya da anlasa da davranışa devam ediyorsa, parmağını emdiğinde dikkati başka şeylere çekilerek, unutturmaya çalışılabilir. Çözüm yoluna giderken sadece annenin çabası yeterli olmaz. Çünkü çocuğun dünyasında anne baba bir bütündür. Yalnızca birinin ilgisi, şefkati ve sevgisi, çocuğu doyurmaz. Çocuğun gelişimiyle ilgili babanın da sorumluluk alması gerekir. Uykuya geçerken parmak emiyorsa uyuduktan sonra eli ağzından çekilebilir. Çünkü çocuğun parmağını emerek uyumaya devam etmesi,   alışkanlığın yerleşmesini kolaylaştırır.

 

Parmak Emme ve Emzik Kullanımı

 Parmak Emme ve Emzik Kullanımı Bebeğiniz parmağını emiyor ya da emzik mi kullanıyor? Korkmanıza gerek yok. Bu

Parmak Emme ve Emzik Kullanımı


Bebeğiniz parmağını emiyor ya da emzik mi kullanıyor? Korkmanıza gerek yok. Bu alışkanlık bebekler arasında çok yaygındır ve onların üzerinde yatıştırıcı bir etkisi bulunur. Bütün bebekler emme ihtiyacı duyarlar. Hatta bazı bebekler anne karnındayken parmaklarını emmeye başlarken bazıları doğduktan hemen sonra bunu yapar.

Bebeklerin büyük çoğunluğu ilk bebeklik çağlarında mutlaka bir dönem başparmaklarını ya da diğer parmaklarını emerler. Parmaklarını emen çok sayıda bebek, altı ya da yedi aylıkken bu alışkanlığını terkeder. Kaygılanmanızı gerektirecek iki durum vardır. Birincisi çocuğunuzun yaşlarına kadar buna devam etmesi, ikincisi ise bu alışkanlığın çocuğunuzun ağzına veya dişlerine zarar vermeye başlamasıdır. Çocuğunuzun damağında değişiklikler görürseniz ya da dişlerinin dizilişinde bir anormallik farkederseniz mutlaka çocuk doktorunuza veya bir diş doktoruna başvurmalısınız.

Bazı bebekler parmakları yerine emzik emmeyi tercih ederler. Ebeveynler genellikle emzik kullanımına sert tepkiler verir. Kimileri, emziklerin görünüşünden dolayı emziğe karşı çıkarken, bazıları emzik kullanımının çocuğa zarar verdiğini düşünür. Bu doğru değildir. Emzik kullanımı hiçbir tbbi ve psikolojik probleme yol açmaz. Bebek anne sütüyle veya biberonla beslenmenin de ötesinde emme ihtiyacı içindeyse emzik onun bu ihiyacını giderecektir.

Bu emziğin bebeğinizin beslenmesinin yerini alması veya beslenmesini geciktirmesi anlamına gelmemelidir. Sadece bebeğinizin aç olmadığından emin olduğunuzda, beslenmeden sonra ya da beslenme aralarında emzik kullanmasına izin vermelisiniz. Eğer bebeğiniz açsa ve siz onu beslemek yerine emzik veriyorsanız, bu durum onun üzülmesine neden olabilir. En iyisi ne zaman emzik kullanıp kullanmayacağına çocuğunuzun karar vermesidir.

Bazı bebekler uyumak için emzik kullanırlar. Uyurken emzik kullanmanın yarattığı en büyük sıkıntı, emziğin bebeğin ağzından düşmesi sebebiyle bebeğin sık sık uyanmasıdır. Bebeğiniz biraz büyüyüp emziği bulup tekrar ağzına koyma becerisini kazandıktan sonra sorun kalmayacaktır. Bu döneme kadar bebeğiniz geceleri emziğini vermeniz için ağlayabilir. Bu sorunu çözmek için kesinlikle emziği karyolaya, bebeğinizin eline ya da boynuna bağlamamalısınız. Bu çok tehlikelidir. Ciddi yaralanmalar ve hatta ölümle sonuçlanan durumlar yaşanabilir.

Eğer bebeğiniz emzik alışkanlığı edinmişse, güvenli emzikler kullandığınızdan emin olmalısınız. Bir emzik alacağınız zaman, güvenilirliğinden emin olmak için aşağıdaki noktalara dikkat etmelisiniz:

Emmeyi ve Emzik Kullanmayı Bırakma


Bebekler büyüyüp geliştikçe emme ihtiyaçları ortadan kalkar. 6 ile 8 yaşlarından sonra parmaklarını emmeye devam eden çocuklar arkadaşları, kardeşleri ve akrabaları tarafından yapılan çeşitli yorumlarla karşılaşırlar. Bu yorumlar bazen çocuğun parpaklarını emmeyi bırakmasını sağlar. Çoğu ebeveyn, yaşıtlarının psikolojik baskısı olmadan çocuklarının bu davranışı terk etmelerini isterler.

Eğer büyüyen çocuğunuzu emme alışkanlığından kurtarmak istiyorsanız yapacağınız ilk şey çocuğunuzun bu davranışınI çok önemsememektir. Genellikle emme alışkanlıkları zamanla ortadan kalkar. Sert sözler söylemek, alaya almak veya cezalandırmak çocuğunuzun üzülmesine neden olur ve alışkanlığın daha da terk edilmez bir hal almasına yol açar.

Cezalandırmak, çocuğunuzu alışkanlıklarından kurtarmak için kesinlikle etkin bir yöntem değildir.

Büyük çocuklar (genellikle 3 yaşından büyük olanlar), emme alışkanlığını can sıkıntısından kurtulmak için sürdürüyor olabilirler. Çocuğunuzun dikkatini, ona eğlenceli gelecek aktivitelere çekmeye çalışın. İyi davranışı ödüllendirmek, değişim sağlamak için herzaman en iyi yoldur. Çocuğunuzu, parmağını emmediği ya da emzik kullanmadığı zaman güzel sözlerle övün ve ödüllendirin. Yıldız tabloları, günlük ödüller ve özellikle gündüzleri yapılan küçük hatırlatmalar da ayrıca yardımcı olacaktır.

Eğer çocuğunuzun bu durumunda değişiklik olmuyorsa, pediatri doktorunuzdan yardım alıp çocuğunuzu bu alışkanlıktan kurtarmanın yollarını bulmalısınız.

Doktorunuz çocuğunuzun parmağını, ona emmemesi gerektiğini hatırlatacak plastik bir band ile kaplamanızı ya da parmağın ucuna uyan koruyucu bir kapak takmanızı isteyebilir. Çocuğunuzu hangi tedavi şeklinin seçileceği konusuna dahil etmeniz gerekir. Bu metodları kullanmadan önce çocuğunuza anlatmalısınız. Eğer bu metodlar çocuğunuzu korkutuyorsa veya sinirli yapıyorsa hemen bırakmalısınız.

Eğer bütün bu anlatılan yöntemleri denediyseniz ve çocuğunuzun dişleri emme davranışından etkilenmeye başladıysa, bir diş doktoruyla görüşmeniz gerekecektir. Bazı diş doktorları, parmakların çocuğunuzun dişlerine ya da damağına zarar vermemesi için ağıza engelleyici bir alet takacaktır. Bu aletler başparmağı ya da diğer parmakları ağza sokmayı genellikle çok tatsızlaştırdığı için çocuğunuz parmağını ağzına soktuğu gibi geri çıkaracaktır.

Bazı duygusal üzüntüler ya da stres ile ilgili problemler, çocuğunuzun parmağını emmesine veya emzik kullanmasına neden olabilir. Ayrıca, çocuğunuz bu davranıştan bir türlü kendisini alamayan ender çocuklardan da olabilir. Bu arada, çoğunlukla çocuklar okulda kaldıkları sürece emme davranışından uzak dururlar. Bu arkadaş baskısının bir sonucudur. Aynı çocuklar, üzgün oldukları zaman kendilerini yatıştırmak ya da uyuyabilmek için emmeyi bir yol olarak görebilirler. Bu genellikle gizli olarak yapılır ve çocuk üzerinde fiziksel veya duygusal bir zarara yol açmaz. Çocuğunuzun bu tür bir davranıştan uzak durması için ona uygulayacağınız baskı iyilikten çok kötülük anlamına gelebilir. Gizli olarak emmeye devam eden çocuklar bu alışkanlıklarını bizzat kendileri bırakırlar.

 
Detaylı bilgi için randevualabilir veya 54 33çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce kez değerlendirilmiş ve ortalama yıldız verilmiş.

01 Eylül Pazar -

Bebeklerin en önemli reflekslerinden biri emmedir; beslenme ve sağ kalım için hayati önem taşır. İlk 6 ay beslenmenin tek yoludur ve çocukluğun ilk yılına kadar doğal gelişen bir davranıştır. Beslenme ile birlikte çevreyi keşfetme davranışı olarak da sürdürülen emme ve nesneleri ağza alma zaman içinde keyif kaynağı haline gelir. 

Üç yaşla birlikte emme yerini doğal beslenme, konuşma ve yaşamsal etkinliklerin artışına bırakır ancak bazı çocuklar bu alışkanlığı sürdürmeye devam ederler. Sağlıklı çocukların alışkanlık olarak sürdürdükleri bu davranış, gelişim geriliği ya da nörolojik tanısı olan çocuklarda da sık gözlenir.

Parmak emen çocuk yakından takip edilmeli 
Araştırmalar duygusal gelişim ve kaygı, gerginlik ile ilişkilendirmekte; bebeklikten gelen emme ihtiyacının ya da emme davranışından alınan haz nedeniyle bu alışkanlığın devam ettiğini bildirmektedir. 

Uzun süren parmak emme alışkanlığının özellikle diş ve damak gelişimini olumsuz etkilediği bilinmektedir.  Öte yandan diğer davranışsal bozukluklarda olduğu gibi parmak emme de çocuğun duygusal gelişimi ile yakından ilişkilidir. Parmak emme aynı zamanda uykuya geçiş aracı olarak da kullanılır çocuklarda. Gece uyku arasında parmağını emmeye devam eden çocuklara rastlanır.  Tek başına duygusal ya da gelişimsel bir sorun olarak düşünülmese de 3, yaşında hala parmağını emen çocuğu yakından izlemek önemlidir.

Uyku öncesi kitap okuyun
Yalnızca uyku ile ilişkili olan parmak emme alışkanlığı, anne-babanın biraz yakın ilgisi ile ortadan kaldırılabilir. Uykuya geçerken kitap okumak, uykusu gelmeden yatağa yatırmamak ve uyku öncesinde rahatlatıcı aktiviteler planlamak yararlı olacaktır. Gün içinde sürekli çocuğu uyarmamak ya da aile arasında konunun konuşulmamasını sağlamak gerekir. Dikkatli gözlem yapan bir anne-baba çocuğun yalnız kaldığında, kaygılandığında ya da heyecanlandığında parmak emdiğini gözleyecektir. Bu anlarda çocuğun yanında olmak ve farklı bir konuya yönlendirmekle alışkanlığı engelleyebilirler.

Parmak emmesinin altında kaygı ya da stres olabilir
Çocuğu duygusal açıdan zorlayan bazı yaşantılar da (okula başlamak, kardeş doğumu, vb.) parmak emmenin başlamasına ya da artmasına neden olabilir.  Önemli olan emme davranışına odaklanmadan çocuğu zorlayan durumlara müdahale etmektir. Aynı zamanda çocuğu duygusal açıdan güçlendirici tutum ve söylemler baş etme becerisini güçlendirerek zararlı alışkanlıkları sürdürmesini engeller.

Çocuğun ihtiyaçlarına duyarlı ve yaşına uygun eğlenceli etkinliklerin planlandığı bir ev ortamında parmak emme ve benzeri zararlı alışkanlıkların kalıcı olmayacağı bilinmelidir.

Uzm. Birgül Bayoğlu
Bayındır Söğütözü Hastanesi Çocuk Gelişimi Uzmanı

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir