helikobakter ağız kokusu yaparmı / Mideden Gelen Ağız Kokusunun Sebepleri

Helikobakter Ağız Kokusu Yaparmı

helikobakter ağız kokusu yaparmı

Ağız Kokusu

 
 

 Ağız Kokusu

Ağız kokusu (Halitozis) sık rastladığımız önemli bir sağlık funduszeue.infoı zamanda sosyal bir sorun olarak kişilerin sosyal faaliyetlerini sınıfunduszeue.infoşide özgüven kaybına yol açfunduszeue.info eşler arasında uyumsuzluğa  neden olabiliyor.Ülkemizde ve yurt dışında yapılan çalışmalarda ağız kokusunun (halitozis) toplumda görülme sıklığı %30’a kadar çıkmaktadır.Ağız içinden kaynaklanan kötü kokunun esas nedeni volatil sülfür bileşikleri adı verilen hidrojen sülfid,metii merkaptan ve dimetil sülfittir.Ağız veya burun yoluyla verilen havada bu maddelerin ölçümü bize tanıda yardımcı olmaktadır.

Ağız kokusu yapan hastalıklar ağız içi ve ağız dışı hastalıklar olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır.Ağız içi nedenler arasında; dil üzerinde biriken bakteriler,diş eti ve diş destek dokularının iltihabı ve diş çürükleri sayılabilir.Ağız kokusu ile gelen hastaların %90 kadarında ağız içerisinde bir hastalık ile karşılaşılmaktadır.

Ağız kokusu yapan diğer hastalıklar; uzun süre devam eden kulak burun boğaz enfeksiyonları (sinüzit, bademcik iltihabı), sindirim sistemi ve tüm vücudu ilgilendiren hastalıklar,ilaçlar,yiyecekler sayılabilir.Şeker hastalarında ağızda aseton kokusu önemlidir. Böbrek yetmezliği olan hastalarda üre ve sirozlu hastalarda amonyak birikimi ağız kokusunun önemli nedenleridir.

Ağız kokusu yapan hastalıklar içerisinde midede yerleşen Helikobakter pilori adı verilen bakteri önemli bir yer tutmaktadır.Ülkemizde yapılan çalışmalarda bu mikrobun sıklığı %80 dolayındadır.

Ağız kokusuna yol açan diğer sindirim sistemi hastalıkları şunlardır; barsak parazitleri,sindirim sistemi kanamaları, midenin üst kısmında yerleşen divertiküller (barsak gibi içi boş bir organın duvarından dışarı doğru çıkıntı yapan anormal bir kese veya poş olarak tarif edilir), reflü hastalığı, akalazya (yemek borusundaki kasların kasılma ve gevşemesindeki funduszeue.infoar yutma güçlüğü ile doktora baş vururlar), mide fıtığı (midenin üst kısmının yemek borusuna doğru sarkması olan mide fıtığı, midenin üst kısmındaki kas gevşekliği sebebiyle oluşur ), karaciğer yetmezliği, mide çıkışında tıkanma ve bazı emilim bozukları sayıfunduszeue.infoü hastalığı ağız kokusu yapabilen en önemli hastalıklardan bir funduszeue.infoü hastalığının ülkemizde görülme sıklığı %20 dolayındadır.

Helikobakter pilorinin ağız kokusu oluşumundaki rolü konusunda birçok farklı görüşler funduszeue.info görüşe göre;bakteri ağız içerisine yerleşmekte ve ağız kokusuna yol açan sülfür bileşiklerinin oluşmasına neden olmaktadıfunduszeue.infoılan bir çalışmada ağız kokusu olan ve mide yakınmaları olan hastaların %57’inde Helikobakter pilori saptanmıştıfunduszeue.infoinin tedavi edilmesi ile hastaların ağız kokusunda kaybolma gözlenmiştir.

Ağız kokusu olan hastalarda öncelikle nedeni ortaya çıkarmak gereklidir.Ağız içi kaynaklı ise ağız temizliği son derece öfunduszeue.infoş ve diş etlerinin günde en az iki kez fırçalanması öfunduszeue.infoş hekimi ve kulak burun boğaz  muayenesi mutlaka yapılmalıdır.Ağız içinde herhangi bir hastalık yoksa hastaların reflü hastalığı ve mide mikrobu (funduszeue.info) yönünden tetkik edilmesi çok önemlidir.

 

 

 

 

Mide ve sindirim sisteminden kaynaklanan ağız kokusunu gidermenin yolları

Ağız kokusu probleminin boğaz ve diş sorunlarından kaynaklanabileceği gibi sindirim sistemindeki sorunlardan da ortaya çıkabildiğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. A. Murat Koca, “Akciğer ve böbrek hastalıkları da ağız kokusu nedeni olabiliyor. Mide ve sindirim sistemi kaynaklı ağız kokularında karakter genelde çürük yumurta kokusu gibidir. Bunun nedeniyse midede oluşan aşırı asitten dolayı ortaya çıkan sülfürdür. Özellikle helikobakter pilori, hem gastrit hem ülser hem de bunun oluşmasını tetikler. Amonyak gibi koku varsa böbrek rahatsızlığı düşünülmeli” dedi.

İşte ağız kokusuna yol açan mide rahatsızlıkları

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. A. Murat Koca, ağız kokusu nedeni olabilecek mide ve üst sindirim sistemi rahatsızlıklarını şöyle paylaştı: 

- Helikobakter pilori dengesi bozulunca gastritler, ülserler ve şikâyetler ortaya çıkar. İlaç ve diyetle tedavi edilince iyileşir. 

- Reflü hastalığını tetikleyen gıdalardan sonra oluşan şikayetler içinde ağız kokusu önemli bir yer tutar. Reflü de geğirmelerle daha fazla koku ortaya çıkar. Aynı zamanda kişide helikobakterde beraber olunca şikayetler daha da artar. İyi bir ilaç ve diyet tedavisiyle sorun çözülebilir, gerekli durumda ameliyat da yardımcı olur. 

- Safra kesesi çalışma bozukluğu, taşları alınmış olması hazımsızlık ve ağız kokusu yapabilir.

 - Mide sinirlerinde sorun nedeniyle boşalmasının çok yavaş olması nedeniyle gastroparezi yaşanıyorsa koku yapabilir. 

Mide ve sindirim sisteminden kaynaklanan ağız kokusunu gidermenin yolları

- Pilor stenozu, mide çıkış kapakçığında sorun ve daralma olmasıdır. En sık bebeklerde görülür. Kusma, dehidratasyon ve ağız kokusu olur. 

- İrritabl bağırsak sendromu, bağırsaklarda faydalı bakterilerin sayılarının çok artması ve büyümesi ağız kokusu yapabilir. Antibiyotik ve diyet tedavisi faydalı olur. 

- İnce bağırsakların crohn, çölyak gibi bazı hastalıkları emilim bozukluğu yaparak ağız kokusuna neden olabilir. 

- Sindirim sistemi iltihap ve parazit hastalıkları da (gigardiasis) geğirme ve ağız kokusu yapabilir.

 Ağız kokusunu önlemek için ne yapılmalı?

Mide ve üst sindirim sistemi kaynaklı tüm bu hastalıkların ağız kokusu nedeni olabileceğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. A. Murat Koca, “Hatta kanser belirtisi bile olabilir. Bazı tedbirler ağız kokusunu geçirebiliyor veya azaltabiliyor ama mutlaka bir uzmana danışılmalı"  diyerek ağız kokusunu önlemek için tavsiyelerini şöyle paylaştı: 

- Mide asidini yükselten gıdalardan uzak durulmalı. 

- Tüketilen su miktarına dikkat edilmeli. 

- Probiyotik tüketilmeli. 

- Mide ve sindirim sistemini dengeleyici ve rahatlatıcı bir diyet uygulanması ağız kokusu şikayetini rahatlatabilir veya geçirebilir ancak mutlaka tanı konulmalı ve ona yönelik tedavi yapılmalı.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası