rota virüsü fiyatı / Rota Aşısı - İshal Aşısı | Doktor Amcam

Rota Virüsü Fiyatı

rota virüsü fiyatı

Bebekleri Hedef Alan Bir Enfeksiyon: Rotavirüs

Rota Virüs Aşı Fiyatları - Rota Virüs Belirtileri

Rota virüsüne bağlı gelişen rota virüs enfeksiyonu; özellikle bebekleri ve çocukları hedef alan, aşırı sıvı kaybına neden olan ve ishallerle kendisini belli eden bir hastalıktır. Her yaşta görülebilir ancak en çok 5 yaş altındaki çocuklarda rastlanır. Özellikle 6 – 15 aylık bebeklerde hastalık çok ağır seyreder. Genellikle kusma ve ishalle seyreden enfeksiyon; dışkı, ağız veya solunum yolu ile bulaşabilir. Bu nedenle dünyada en sık görülen enfeksiyonlardan biridir. Araştırmalara göre; ülkemizde ishal sebebiyle hastaneye getirilen çocukların %30 - 50'sine rota virüs enfeksiyonu tanısı konulmaktadır. Bu enfeksiyona yakalanan her 65 çocuktan birinin de hastaneye yatırıldığı bildirilmektedir. Eğer tedavi edilmez ve gerekli önlemler alınmazsa, hastalık ölümcül dahi olabilir. Rota virüs belirtileri neler, rota virüs nasıl bulaşır,rota virüs aşısı yaptırılmalı mı,rota virüs aşı fiyatları ile ilgili tüm merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

*Aşı takvimine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Bebekleri Hedef Alan Bir Enfeksiyon: Rotavirüs

Rota Virüs Belirtileri

Rota virüsün tipik belirtileri; şiddetli ishal, kusma, halsizlik, karın ağrısı ve yüksek ateştir. Enfeksiyon en çok ılıman iklimlerde ve kış aylarında görülür. Hastalığın kuluçka süresi gündür. Rota virüs tanısı, dışkıda bulunan rota virüs antikorlarının görülmesi ile konabilir. Ağır ishal durumlarında ciddi sıvı kaybı oluşacağından, hastaneye yatış gerekebilir. Enfeksiyon özellikle 6 – 15 aylık bebeklerde ağır seyreder. Bunun nedeni, hem bebeklerin bağışıklık sisteminin yeteri kadar gelişmemiş olması hem de sıvı kaybını daha zor tolere etmeleridir. Rota virüs ciddi sorunlara yol açabileceğinden, ebeveynlerin bu belirtileri görür görmez hekime başvurmaları, hayati önem taşımaktadır.

Rota Virüs Nasıl Bulaşır?

Rota virüsü enfeksiyonunu en sık bulaşma şekli, enfeksiyonu taşıyan kişilerde direkt veya dolaylı temastır. Virüs, hasta çocukların kullandığı tuvaletler, tuttuğu oyuncaklar veya dokunduğu zeminlerden geçebiliyor. Bununla birlikte solunum yolu ile de bulaşabilen bir enfeksiyondur. Bu nedenle kreş veya okul gibi toplu yaşanan yerlerde salgın yaşanabiliyor. Hastalığın bulaşmasında çocuğun üzerine yapışan iç çamaşırı veya yatak çarşafı da önemli rol oynuyor. Çocukları bu tarz salgınlardan korumak için el temizliğine çok dikkat edilmesi gerekir. Sık sık eller yıkanmalı ve yıkarken en az 20 saniye ellerin ovalanması önerilir.

Bebekleri Hedef Alan Bir Enfeksiyon: Rotavirüs

Rota Virüsü Aşısı Yaptırılmalı mı?

Rota virüs tedavisinde antibiyotik veya ishal durdurucu ilaçlar kullanılmaz. Gerekirse ateş düşürücü ilaçlar verilebilir. Tedavide amaç kaybedilen sıvıyı yerine koymaktır. Bunun için de su kaybı fazla olan bebek veya çocukların hastaneye yatışı gerçekleştirilir ve ağız veya damardan sıvı takviyesi uygulanır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde hastalığın daha hafif seyrettiği bildirildiği için, anne sütü ile beslemeye devam edebilirsiniz. Rota virüsünden korunmanın tek etkili yolu ise aşıdır. Ancak aşının da % koruma sağladığı söylenemez. 

Rota virüsü aşısının iki veya üç doz yapılan farklı tipleri bulunur. Üç doz olan; genellikle ikinci, üçüncü ve dördüncü ayda, iki doz olan ise; ikinci ve dördüncü veya üçüncü ve beşinci aylarda yapılır. Eğer bebeğinizde bağışıklık yetmezliği yoksa ve doktorunuz da öneriyorsa, rota virüs enfeksiyonuna karşı önlem için yaptırmanız tavsiye edilir. 

Rota Virüsü Aşısı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Rota virüs aşısına 6 – haftada başlanmalı, aşının ilk dozu 3. aya kadar yapılmalıdır.
  • Son aşının 6. – 8. ayda tamamlanması gerekir. İki doz uygulananda en geç 6. üç doz uygulananda en geç 8. ayda dozlar tamamlanmış olmalı.
  • Rota virüs aşısı canlı aşı olduğundan, bağışıklık yetmezliği yaşayan bebeklere yapılması önerilmez.
  • Farklı rota virüs aşılarıyla dozu tamamlamanız tavsiye edilmez. Hangi aşı ile başladıysanız, dozu o aşı ile bitirmelisiniz.

Bebekleri Hedef Alan Bir Enfeksiyon: Rotavirüs

Rota Virüs Aşı Fiyatları

Rota virüs aşısı, ulusal aşı takviminde yer almadığı için devlet tarafından karşılanmamaktadır. Ülkemizde iki ayrı firmaya ait rota virüs aşısı bulunmaktadır. Rota virüs aşısı fiyatları yılı Temmuz ayı için; tek dozu - TL arasıdır. 

Rota Virüs Tedavisinde Ebeveynlere Öneriler

  • Rota virüs enfeksiyonunun tedavisinde öncelik, kaybedilen sıvıyı yerine koymaktır. Bu nedenle çocuğunuzun bol bol sıvı almasına dikkat edin.
  • İshali azaltan bir diyet uygulayabilirsiniz. Örneğin; haşlanmış patates, muz, yoğurt ve pirinçli gıdalar yedirebilirsiniz.
  • İshali daha da şiddetlendirebilecek yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durun. Yumurta ve sütü azaltabilirsiniz. Eğer bebeğiniz devam sütü kullanıyorsa, ishal maması olarak da bilinen özel devam sütüne geçin.

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

Rota Aşısı - İshal Aşısı

Bu makale daha önce @doktoramcam Instagram sayfasında yaptığım bir canlı yayından alıntılanmıştır, faydalanacağınızı umuyorum.

Canlı yayının tamamını &#; Özel Aşılar Kafanızı Karıştırmasın &#; adlı videomuzda bulabilirsiniz.

Rota aşısı &#; İshal Aşısı ( Rotateq, Rotarix )

Evet şu anda yaptığımız özel aşılardan bir tanesi, Rotavirüs &#; İshal Aşısı. Biraz halk arasında bu yanlış anlaşılıyor zehirli ishal deniyor. Burada bir kavram kargaşası var, bazen doktorlar da kolay anlaşılabilir düşüncesiyle bunu söyleyebiliyor. Ama benim mantığıma göre baktığınızda, Rotavirüs&#;e zehirli ishal demek pek mümkün değil. Sümük yok, kan yok, ateş nadir olsa da çok yüksek değil, genellikle olmuyor. O yüzden ben genellikle, Salmonella veya Shigella bakterisine bağlı olarak ortaya çıkan kanlı ishale, zehirli ishal demeyi tercih ediyorum.

Rota Aşısı sonrasında çocuk kusarsa&#;

Rotavirüs İshal Aşısı, ağızdan uygulanan, neredeyse yan etkisi hiç olmayan bir aşı. Nadiren kusma, bazen ishal, bazen ateşe sebep olabilir. Çok sık soruluyor, &#; Rotavirüs Aşısı&#;ndan sonra emzirebilir miyiz? &#; . Ağızdan alınan bir aşı olduğu için, evet emzirebilirsiniz hiçbir sakınca yok. Yine Rotavirüs Aşısı olan anne babaların çok merak ettiği konu: &#; Şimdi bu ağızdan alınan bir aşı, çocuk aşıyı aldıktan sonra hemen kusarsa, ne olacak? &#; . Tabii ki bilim insanları da bu soruyu kendi kendilerine sormuşlar, bu konuda çalışma yapmışlar. Hemen kussa bile alınan çok az miktardaki virüsün çoğalarak, yeterli seviyede antikor oluşturdukları görülmüş. Dolayısıyla çocuk aşının büyük bir kısmını kussa bile birkaç damla bağırsaklarda gerekli korumayı sağlıyor aslında.

Rota Aşısı &#; İshal Aşısı 15 haftadan büyük bebeklere yapılmamalı!

Bu aşıda önemli bir kuralımız var, bu aşıların ruhsatında ve prospektüsünde de yazılı. Bebek 15 haftayı geçmişse kabaca, aslında 14 hafta 6 günden daha büyükse bu aşının yapılmaması tavsiye ediliyor. Tabii ki yapılabilir, çok büyük bir ciddi sıkıntı mı olur? Hayır, ama yine de böyle bir uyarı var. Ben de genellikle hastalarım geciktiği zaman bu bilgiyi söylüyorum riskin çok büyük olmadığını ama böyle bir öneri olduğunu. İlle de yaptırmak istiyorsa da dosyasına bu konuda bilgi verildiğini yazarak bu aşıyı yine uygulayabiliyoruz. Nedir sorun? Geç yapıldığı zaman, Invajinasyon dediğimiz bir bağırsak tıkanıklığının, normal popülasyona göre biraz daha sık, hani örnek veriyorum &#;de 5 ise, işte &#;de &#;e çıktığını söyleyebiliriz. Sonuçta bu aşıyı geç olan herkeste Invajinasyon olmuyor aslında ama sonuçta firma böyle bir uyarı yapma ihtiyacı hissetmiş.

Rota Aşısı ve doz karmaşası

Genellikle kafaları karıştıran; işte &#; Benim iki doz oldu, benim 3 doz oldu&#; Benim 2 ayda başladı, benim 3 ayda başladı gibi&#; &#; Dediğim gibi ilk doz 15 haftayı geçmemesi gerekiyor, son dozun da 8 ayı geçmemesi gerekiyor. Aslında markalara göre doz değişiyor, 2 tane marka var. Açıkçası bu, kafanızdaki soruları yanıtlamak için yapılan bir canlı yayın. Bu nedenle marka ve fiyat söylemekten hiç gocunmayacağım. Ama &#; Şu aşı iyidir, bu aşıyı tercih edin &#; gibi bir önerim de bulunmayacak. Açık ve net bir şekilde, &#; Hangi aşı ne kadar yapılır, hangi ayda başlanırsa doz sayısı ne olur? &#; sadece bunları söyleyeceğim. Karar, doktorunuzla sizin arasında kalan bir şey aslında.

Evet Rotavirüs Aşısı doktordan doktora değişmekle birlikte, en erken 2 aylıkken başlanabilir. Bazı doktorlar 2 ayda hemen, Sağlık Bakanlığı aşılarından bir süre sonra bunu uygulamayı tercih edebilirler ama 3 ayda başlanması da bir sorun teşkil etmeyecektir. Ben pratik uygulamamda 2 ayda çok fazla aşı var diye genellikle 3 .ayı tercih ediyorum. Böylece 1 ay devlet aşısı, 1 ay özel aşı şeklinde bir pratik bir takvim oluşturdum kendime. 3 ayda başladığınızı farz edersek Rotarix markası 2 doz yapılıyor. Dolayısıyla 5. ayda 2. dozu yapmak gerekiyor. Eğer Rotateq tercih edildiyse 7. ayda 3. doz da uygulanıyor. Rotarix sadece 2 doz olarak uygulanıyor. Bunu tekrar hatırlatmak gerekiyor, son dozun 8 ayı geçmemesi gerekiyor.

Rota aşısı fiyatı nedir?

Özel aşıların fiyatlarını da merak ettiğiniz için güncel fiyatlarını söyleyeceğim. Rotarix 2 doz uygulanıyor.  Rotarix fiyat bilgisi Ocak itibariyle doz başına TL. Rotateq 3 doz olarak uygulanıyor, doz başına da TL. Yani toplam maliyeti, 2 aşının aşağı yukarı birbirine eşit. Kabaca İshal Aşıları ile ilgili bunları söyleyebiliriz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir