kestane ağacı nasıl yetiştirilir / Kestane Çimlendirme: Kestane Kaç Günde ve Nasıl Çimlendirilir? - Bitkiler Haberleri

Kestane Ağacı Nasıl Yetiştirilir

kestane ağacı nasıl yetiştirilir

Kestane Ağacı Nasıl Yetişir? Kestane Ağacı T&#;rkiye'de En &#;ok Ve En İyi Nerede Yetişir Ve Nasıl Yetiştirilir?

Kestane Kayıngiller ailesine ait bir ağaçtır. Ana vatanı Kuzey Yarım kürenin ılıman bölgeleridir. Ayrıca ağacın yenilebilen oldukça lezzetli tohumları da kestane adını taşımaktadır.

Kestane Nedir?

Kış aylarına özel bir meyve olarak tüketilen kestane lezzetiyle çok sevilmektedir. Besin değerleri açısından bakıldığında da yüksek değerlere sahip meyvenin sağlık için tüketilmesi önemlidir. Yüksek oranda lif içeren kestane ayrıca protein, kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum ve demir gibi önemli değerlere de sahiptir. Ülkemizde bolca yetiştiriciliği de yapılan kestane kış ayları için mükemmel bir besindir. Farklı şekillerde pişirilerek bu lezzetli ve besleyici meyveyi tüketmek mümkündür.

Kestane Ağacı Nasıl Yetişir?

Kışın nostaljik bir meyvesi olan kestanenin ağacının yetişebilmesi için ılıman hava şartlarına ihtiyacı vardır. Soğuk iklim şartlarına da dayanıklı bir ağaç türüdür. Ortalama metreye kadar yüksekliklerde kestane ağacının yetişebildiği gözlemlenmektedir. Ağacın yetişmesinde ise en uygun rakım metre olmaktadır.

Kestane ağacının kazık köklere sahip olması nedeniyle ihtiyaç duyduğu toprak geçirgen özellikte ve gevşek yapıda olmalıdır. Ağacın meyve verme durumu ise fidanın dikilmesinden sonra toprağa yerleşmesi sonrasında oluşur. Bu durum ortalama olarak 3 ila 4 yıl sürebilmektedir. Kestane ağacının meyvesinin en verimli hale gelebilmesi için gereken süre ise 5 yıldır. Verimli bir bölgede ağaç başına 45 kilograma kadar kestane alınabilmektedir.

Kestane Ağacı Türkiye'de En Çok, En İyi Nerede Yetişir ve Nasıl Yetiştirilir?

Ilıman iklimi seven kestane ağacı ülkemizde birçok bölgede rahatlıkla yetişmektedir. Marmara, Doğu Karadeniz ve Ege bölgelerinde bol miktarda kestane ağacına rastlanmaktadır. Kestane ağacı bu bölgelerin hepsinde yetişebilmektedir fakat en verimli şekilde Ege bölgesinde yetiştirilmektedir. Gerek rakım yüksekliği gerekse iklim şartları olarak kestane ağacı için en uygun bölge Ege olmaktadır.

Ülkemizde uygun koşullara sahip olan Ege bölgesi kestane ağacı yetiştiriciliğinde de önde gelen bölge olmaktadır. Türkiye kestane üretiminin %70 inin Ege bölgesinden elde edildiği bilinmektedir. Ege bölgesinde ise en çok yetiştirilen ve verim alınan il ise Aydın olmaktadır. Aydın ilinde gerek toprak yapısı gerek iklim şartları ile oldukça verimli kestane yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bölge şartlarının ve toprağın uygunluğu ile verimde Aydın ili ilk sırada gelmektedir.

False

Kestane Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Türkiye’nin bazı bölgelerinde, özellikle yüksek kesimlerinde çok fazla kestane ağacına denk gelirsiniz. Özellikle Bursa’ya bakan Uludağ yamaçlarında yetişen kestane ağaçları, ülkenin en kaliteli mahsullerini verirler. Evinde kestane ağacı yetiştirmek ve dikenli meyvelere sahip bir kestane ağacı nasıl yetiştirilir merak edenler için, ekimden yetiştirmeye kadar kapsamlı bir rehber hazırladık.

Kestane ağaçlarının büyüklükleri, türlerine göre değişiklik gösterseler de ortalama 30 metre uzunluğunda olduğu söylenebilir. En uzun kestane ağaçları, Amerikan kestanesidir. Ülkemizde yetişen Avrupa kestanesi, kırmızı, kahverengi veya gri kabuklu ağaçlardır. Gençken gövdeleri daha çok düz ve pürüzsüz olur ancak yaşlandıkça çam ağacına benzer bir hal alırlar. Çok dayanıklı bir ağaç türüdür ve yapraklar yılın her günü yeşildir. Mızrak şeklinde geniş kestane ağaçlarını tanıdıktan sonra gördüğünüz her yerde tanıyabilirsiniz. Kestane ağacının bahar aylarında açan çiçekleri uzun ve beyaz renktedir.

Kestane ağacı nasıl yetiştirilir diye merak ediyorsanız en önemli husus topraktır. Tüm kestane ağacı türlerinin gelişmesi için iyi drene edilmiş toprak gerekir. Arazi eğimli ise kısmen killi toprakta büyüyebilirler, ancak en iyi sonucu derin, kumlu topraklarda verirler. Kestane ağaçları yetiştirmeden önce toprağınızın asidik olduğundan emin olun. Emin değilseniz pH testi yaptırın. ile arasında bir pH&#;a ihtiyacınız olacak. Kestane tohumunu çimlendirmek için kışlama işlemi uygulamanız gerekir. Bunun için üç ay boyunca soğuk olacak bir yer kilerine veya buzdolabına ihtiyacınız olacak. Kışlama işleminden önce tohumları poşetlere koyduğunuza emin olun. Belli bir zaman sonra nemi kendi kendilerine oluştururlar. Tohumlar, sıcaklığa bağlı olarak birkaç ay sonra filizlenmeye başlayacaktır.

Eğer uygun şartlar sağlanamaz ve çimlenme gerçekleşmezse, nemlendirilmiş bir kâğıt havlu ile kestane tohumlarını sarıp nemli tutabilirsiniz. Çimlenen tohumları mart ayında drenajlı toprağa ekebilirsiniz.

Kestane Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Kestane ağaçlarının Avrupa’da ve Amerika’da yetişen iki farklı türü olsa da çoğu özellikleri ortaktır. İşte kestane ağacının özellikleri:

Botanik isimleri castanea sativadır. Teknik olarak rüzgârda tozlaşan ağaçlardır ancak böcekler de kestane çiçeklerine çok fazla gelirler ve tozlaşmaya yardımcı olurlar. Ortalama boyları 20 metredir ve 30 metreye kadar uzayabilirler. Kışın yaprak dökmezler, yaprakları düzensiz, çok yoğun ve koyu renkli olurlar. Kabukları gençken pürüzsüz olur ancak olgunlaştıkça pürüzlü bir hal alırlar.

Çiçeklerinin renkleri beyaza çalar ve 8 ila 13 cm arasında olurlar. Çiçekler bal arıları ve kelebekler için çok önemli bir besin kaynağıdır.  İlkbahardan yazın ilk aylarına kadar yoğun çiçekler verirler ve bu çiçekler dikenli kabuklara dönüşür. Bu dikenli kabuklar olgunlaşır ve içlerinden kestaneler çıkar. At kestanesi dışındaki kestaneler çiğ olarak yenilebilir ve toksik değildir. Genelde yüksek ve soğuk kesimlerde yaşarlar ve ,3 ile ,6 ° C sıcaklıklara karşı dayanabilirler.

Kestaneler, kompleks karbonhidrat bakımından zengin, çok hızlı büyüyen ağaçlardır. Kestanenin faydaları bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bilinen bazı faydaları:

Kestane Ağacı Bakımının/Yetiştirmenin Püf Noktaları

Kestane ağacı bakımın/yetiştirmenin püf noktaları değişken toprak ve iklim koşullara bağlıdır. Bu noktada dikkat etmeniz gerekenler basit:

FacebookLinkedInTwitterEmail

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası