belin sol tarafında şişlik ve ağrı / Medistate | Bel Ağrısı ve Bel Fıtığı

Belin Sol Tarafında Şişlik Ve Ağrı

belin sol tarafında şişlik ve ağrı

Bel Ağrısı ve Bel Fıtığı

Bel Ağrısı ve Bel Fıtığı

Bel ve bacak ağrısının en sık nedeni bel fıtığıdır. Disk omurgalar arasında yastık görevi yapan kıkırdağımsı dokudur. Zorlama ile bu doku normal yapısını kaybeder; yırtılma ve patlamalar olur. Patlayan kısım hemen komşuluğunda bacağa giden sinire baskı yapar ve bulgular oluşur. Fıtıklaşmış bir diskin belirtileri bel ve bacakta künt veya keskin ağrı, kas spazmı veya kramp, bacaklarda güçsüzlük ve/veya uyuşukluk şeklindedir. Hapşırma, öksürme veya belden öne doğru eğilme ve bükülme genellikle ağrıyı artırır. Nadiren dışkılama veya idrar kontrolü kaybedilir ve idrar, dışkı kaçırma durumu oluşur. Bu durumda derhal acil tıbbi yardım istenmelidir.

Bacağa yayılan ağrı “siyatik” olarak bilinir. Siyatik genelde bel fıtığına bağlı bir belirtidir. Siyatik, aynı adlı siniri oluşturan bir veya birkaç sinir üzerindeki baskı, kalçadan bacağa ve bazen ayağa kadar inen ağrı, yanma, karıncalanma ve uyuşukluğa neden olabilir. Bu belirti ve bulgular genellikle tek taraftadır (sol veya sağ).

Anatomi: Beş tane bel omurgası arasında disk dediğimiz, dışı sert içi nispeten yumuşak doku bulunur. Disklerin görevi bele esneklik sağlamak ve şok darbelerini emmektir. Her diskin jel benzeri bir iç maddesi (çekirdek) ve lastik benzeri bir dış halkası vardır. Disk fıtıklaşması, dış halkanın zayıflaması veya yırtılması sonucu çekirdeğin halkanın dışına kaçması durumudur (kalın ok). Fıtıklaşan kısım hemen komşuluğunda bulunan bacağa giden sinir üstüne (küçük ok) baskı yaprak ağrıya neden olur; daha ileri durumlarda sinirin iletim yapmasını engeller ve etkilenen taraf bacakta güç kaybı ve uyuşukluk ortaya çıkar.

Bel fıtığı için risk faktörleri: Birçok faktör disk fıtıklaşma riskini artırır.

  1. Sigara kullanımı, düzenli egzersiz eksikliği, fazla kilo ve yanlış beslenme gibi yaşam tarzı tercihleri kötü disk sağlığına büyük ölçüde katkıda bulunur.
  2. Vücut yaşlandıkça doğal biyokimyasal değişiklikler disklerin kademeli olarak su içeriğinin azalmasına yol açar ve bu da disk gücünü ve esnekliğini etkiler. Yaşlanma ile diskler hareketlerimizden gelen şokları daha az emici hale gelebilir.
  3. Yanlış vücut duruş alışkanlığı, yanlış egzersiz, ağır iş bel omurgasını zorlar

Bu faktörler, günlük yıpranma, kazalar, yanlış ağır kaldırma veya bükme etkileriyle birleşince bel fıtığı oluşma olasılığı çok artar. Örneğin, yanlış bir şey kaldırmak disk içi basıncının kg /cm2 nin üstüne yükselmesine neden olabilir.

Bel fıtığı Nasıl Teşhis Edilir?

Şiddetli bel ve bacak ağrısı, bacakta uyuşma ve güç kaybı varsa doktora gitmeniz gerekmektedir.

  • Fizik muayene ve nörolojik muayene
  • MRG, bazen omurga BT ve düz omurga filmi
  • EMG

Doktorunuz bu yöntemleri kullanarak size tanı koyacaktır.

Bel fıtığını Cerrahi Olmayan Tedavisi

Kendimizin yapabileceği uygulamalar:

  1. Orta sert bir yatakta gün dinlenmek
  2. Soğuk Uygulama: İlk saat boyunca soğuk tedavisi kan akışını azaltarak şişme, kas spazmı ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Derinize asla soğuk veya buz uygulamayın; bunun yerine, buz paketini veya soğuk aküyü bir havluyla sarın ve en fazla 15 dakika boyunca belinize uygulayın.
  3. Sıcak tedavisi: Genellikle, ilk 48 saatten sonra, ısı tedavisi uygulanabilir. Yumuşak dokuları ısıtmak ve rahatlamak kan akışını arttırır. Artan kan akışı, kas spazmı ve disk yaralanması sonucunda dokularda birikebilecek tahriş edici toksinleri temizlemeye yardımcı olur. Isıyı doğrudan cildinize uygulamayın (tıpkı soğuk gibi); Bunun yerine, ısı kaynağını kalın bir havluyla sarın ve uygulama 20 dakikadan uzun olmasın.

İlaç Tedavisi: Bu ilaçlardan herhangi birini almadan önce mutlaka doktorunuzla görüşün.

Ağrı kesicler: Ağrıyı hafifletmek için ağrı kesici içerebilir. Hafif ve orta seviyedeki ağrı steroidal olmayan anti-inflamatuar ilaçlarla (NSAİİ'ler) tedavi edilebilir. Bunlar hem dokudaki şişmeyi hem de ağrıyı azaltırlar.

Anti-inflamatuarlar: Bu ilaçlar hasarlı dokulardaki şişmeyi azaltmak için kullanılır.

Kas gevşeticler: Spazmı gidermek için kas gevşetici alınır.

Spinal Enjeksiyon

Bacak ağrısı çok şiddelti ise epidural steroid enjeksiyonu uygulanabilir. Ayrıca lomber omurga'daki etkilenen sinirlerin yakınına anti-inflamatuar ilaçlar verir. Bu seçeneği doktorunuzla görüşün ve bu tedaviye başlamadan önce yan etkileri hakkında bilgi alın.

Fizik Tedavi

Doktorunuz fiziksel terapiyi tavsiye edebilir. Fiziksel terapi, ağrıyı azaltmak ve esnekliği artırmak için tedavilerin bir kombinasyonunu içerir. Buz ve ısı terapisi, nazik masaj, germe ve pelvik çekme bazı örneklerdir, ancak fizyoterapistiniz ağrı ve diğer belirtiler için en iyi tedavi planını geliştirmek için sizinle birlikte çalışır.

Bel Fıtığında Cerrahi Tedavi:

Bel fıtığı;

İlaç tedavisine yanıt vermeyen ağrı

Çok şiddetli bel ve/veya bacak ağrısı

Bacak kaslarında zayıflık, düşük ayak

Varsa ameliyat edilir.

Bazı bel fıtıkları nadiren, bağırsak / idrar kesesi kontrol bozukluğuna neden olur. Bu durumda acil tıbbi ameliyat yapılmalıdır.

Ameliyat önerilirse, ameliyatın amacı ve olası sonuçlarını sorun. Neyin önerildiğini tüm ayrıntılarını anlamanız ve başka bir omurga cerrahından ikinci bir fikir almakta tereddüt etmemeniz gerekir. Omurga ameliyatı büyük bir karardır, bu yüzden acele karar vermeyin.

Sinir baskısını ve bacak ağrısını gidermek için ameliyat yapılır. Ameliyatla sinire baskı yapan diskin tamamı veya bir kısmını çıkarılır. Bu işlem mikroskop altında yapılır.

Günümüzde en başaralı tedavi yöntemi mikroskop altında yapılan “mikrodisketomi” ameliyatıdır. Cerrah siniri kapatan kemiğin bir kısmını çıkararak fıtıklı diske erişir. Bu işleme laminotomi denir. Daha sonra fıtıklaşan diskle birlikte omur kemikleri arasındaki diskin de bir kısmı alınıp sinir üstündeki baskı giderilir. Alınan materyal mutlaka patolojiye gönderilir.

Ameliyat minimal invaziv teknikler kullanılarak yapılabilir. Minimal invaziv omurga ameliyatı büyük cilt kesisi gerektirmez, bunun yerine operasyon sırasında küçük kesikler ve minik özel araçlar ve mikroskop gibi cihazlar kullanır.

Hastanemizde yılında beri Op. Dr. Cevdet Gökçek, mikroskop altında, 50 ye yakın mikrodisketomi ameliyatı yapmış ve hastaların tamamında başarılı sonuçlar almıştır. Hiçbir hastada ciddi bir komplikasyon görülmemiş, tamamının ağrısı geçmiş ve işlerine ve normal yaşamlarına geri dönmüşlerdir.

Bel fıtığı oluşmasını önleyebilir miyiz ?

Bel fıtığının sık görülen bir nedeni yaşlanmadır. Yaşlanmayı durdurmak ise pek mümkün değildir. Ancak kontrolünüz altında olan çeşitli faktörler vardır; özellikle bir şey kaldırırken destek almak, beli zorlayan hareketlerden kaçınmak, duruşunuzu düzeltmek, sigara içmemek, sağlıklı besin seçimi yapmak, kilo almamak, egzersiz yapak bel fıtığı oluş riskiniz azaltır.

Gebelikte Görülen Bel ve Kalça Ağrılarına Dikkat!

Gebelik Döneminde Yaşadığınız Bel Ağrısının Nedenlerinden Biri Kemik Erimesi Olabilir!

Gebelikte en sık görülen rahatsızlıklardan biri de bel ağrıları. Özellikle hamileliğin son aylarında görülen bu ağrılar zaten zorlu bir süreç olan hamileliği daha da zorlaştırabiliyor
Hamilelikte görülen bel ağrılarını, nedenlerini ve nasıl daha kolay atlatılabileceğini Hisar Intercontinental Hospital Fizik Tedavi ve RehabilitasyonUzmanlarına sorduk…

Gebelik döneminde bel ağrısı görülmesi normal midir?

Gebeliğin genellikle aylarında gebelerin büyük çoğunluğunda görülen bel ağrıları, doğum sonrası büyük oranda geçtiği için; kadın doğum uzmanları tarafından gebeliğin kaçınılmaz bir şikayeti olarak görülür. Bu bel ağrıları genellikle doğumdan ay sonra kaybolur. Ancak bazı özellikler gebelikteki bel ağrısını önemli kılar. Bel ağrılı vakaların üçte birinde, ağrı yaşam kalitesini etkiler, daha sonraki gebeliklerde ağrıya yatkınlığını artırabilir ve % vakada kronik hale gelebilir.

Gebelikte görülen bel ağrılarının nedenleri nelerdir?

Gebelikte en sık karşılaşılan leğen kemiği çevresinde veya bel bölgesinde olan kas ve eklemlerin gerilimi veya gevşemesine bağlı ağrılardır. Bunların ikisi bir arada da olabilir. Bu dönemde görülen bel ağrıları biyomekanik, hormonal, damarsal veya diğer nedenlerle oluşan ağrılardır.
Yapılan araştırmalar gebelikte görülen bel ağrısının kilo alımı ve göbeğin büyümesinin sonucu oluşan vücut duruş şekli değişikliğine bağlı olmadığını; gebelik öncesinde bel çukuru fazla olanların gebelikte bel ağrısına yatkın olduğunu göstermektedir. Kısa zamanda fazla kilo artışı bel ağrısı oluşumuna neden olabilir. Gebelikte rahimdeki büyüme karın ve sırt kasları arasında kuvvet yönünden dengesizliğe veya büyümüş rahmin ağırlığı direkt olarak basıya sebep olarak ağrı yapabilir.
Gebelikte relaksin, östrojen ve progesteron serum düzeylerinde artış gözlenir. Yüksek relaksin seviyesi eklem gevşemesine, östrojen de relaksinin etkisinin artmasına neden olarak bel ağrısının gelişmesine katkıda bulunabilir.
Büyüyen rahim, aort gibi büyük damarlarda basıya neden olup, iskemi ve metabolik bozukluk bel ağrısı yaratabilir.
Bunların yanı sıra iş ve psikolojik faktörler de belde ağrıya neden olabilir.
Kalça veya çevre kemiklerde geçici osteoporoz (özelikle D vitamini eksikliği olan gebelerde eksikliğin artmasına bağlı olarak kemiklerde yumuşama ve kırılmalar), kas zorlanmaları da ağrı nedeni olabilir.

Bu Önlemleri Alarak Bel Ağrınızı Azaltabilirsiniz!

Gebelik öncesi fit durumda olmak, karın ve sırt kaslarının kuvvetli olması bel ağrısı olasılığını azaltsa da; kalça ve pelvis çevresindeki ağrıyı azaltmaz. Relaksin hormon salgılanması bazı kişilerde daha fazladır. Bu hormon bu bölgelerdeki ağrıyı artırır.

Hamilelik dönemini daha rahat geçirmek için;

  • Gereğinden fazla kilo almamaya çalışın.
  • Yeterli D vitamini ve kalsiyum alın.
  • Sık sık yürüyün.
  • Kaslarınızdaki gerilimi ve zorlanmayı azaltmak için vücudunuzun düzgün duruş şeklini koruyun.
  • Otururken sık sık pozisyon değiştirin.
  • Sandalyede otururken bel yastığı kullanın.
  • Beliniz geceleri daha çok ağrıyorsa sırt üstü yatmaktan kaçının. Yan yatın ve karnınızı yastıkla destekleyin.
  • Kalça ve belinizi yoracak hareketlerden kaçının.
  • Uzun süre ayakta hareketsiz kalmayın.
  • Uzun oturma ve ayakta durma sırasında bir ayağınızın altına basamak koyarak kaslarınızı gevşetmeye çalışın.
  • Solunum ve gevşeme egzersizleri yapın.
  • Yüksek topuklu ayakkabılar giymekten kaçının.
  • Gün içerisinde sık sık istirahat edin.
  • Günde birkaç defa, saat arayla 20 dakikayı geçmeyecek şekilde, soğuk veya sıcak uygulamalar yapın.
  • Masaj yaptırın.
  • Çok ağrınız olduğunda hekiminizin kontrolünde ağrı kesici kullanın.

D Vitamini Eksikliği Gebelik Döneminde Artarsa Erken Yaşta Kemik Erimesine Neden Olabilir!

  • Gebelikte D vitamini eksikliğine bağlı olarak bel ağrısından çok; leğen kemiği ve kalça bölgesinde ağrılar gelişebilir.     D Vitamini eksikliği;
  • Vücuttaki kalsiyum dengesini bozarak kemiklerdeki kalsiyumun kana geçmesine neden olur ve kemikleri zayıflatır.
  • Kırık oluşma riskini artırır.
  • Kas gücü azalır.
  • Yürüme, merdiven inip-çıkma gibi hareketleri zorlaştırır.
  • Dengede bozulmaya neden olarak düşme riskini artırır.
  • Yorgunluk oluşturur,
  • Yaygın vücut ağrılarına neden olur.
  • Depresyona eğilimi artırır.
  • Unutkanlığa neden olabilir.
  • Kemikte yumuşama, erime ve kemiklerde kırılmaya yol açarak sakatlığa neden olabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası