gölyazı bursa nerede / Gölyazı | Gezimanya

Gölyazı Bursa Nerede

gölyazı bursa nerede

Gölyazı Köyü Nerede, Nasıl Gidilir? ve Gezilecek Yerleri

Gölyazı Köyü Bursa&#;nın Nilüfer İlçesine bağlı Uluabat gölü kıyısında yer alan küçük bir balıkçı köyü. Manzarası, çevre yapısı ile Türkiye&#;de böyle bir yer mi varmış? dedirten bir güzelliği olmasına karşın pek çok kişinin buranın varlığından haberi yok.

Hatta Bursa&#;nın belirli kesimleri bile bu yerin Bursa&#;da olduğunu bile bilmiyor. Bursa&#;da olan buralarda bulunan yazarlarımız ile fikir alış-verişi yaparak size bu köyü daha yakından tanıtmak istedik.

Gölyazı Köyü Gezimizden En Güzel Kareler

Gölyazı&#;na gitmeden önce bu güzel görüntüleri izlemeyi unutmayın. :) Daha çok video gelmesi için lütfen Youtube Kanalımıza Abone olun.

Yerel halk genelde hafta sonları olmak üzere yediden yetmişe balık tutmayı çok seviyor. Zaten başta belirttiğimiz gibi burası küçük bir balıkçı köyü. Bu köyde kadınlar da erkekler de balıkçılık yapıyor, sokakta oturup balık ağı ören kadınlara rastlayabilirsiniz. Ve özellikle belirtmek isterim ki köy halkı güler yüzlü, oldukça da sıcak kanlı ve misafir perver.

Eski adı Apolyont olan eski bir rum köyü burası. Şimdiki adıyla Gölyazı olan bu yere bağlı toplam 8 küçük ada mevcut ve bunlardan en büyüğü tanıtımımızda da resmini kullandığımız Halilbey Adası.

Gölyazı Gezilecek Yerler

Aslında gezilecek yer bu köyün ta kendisi. Köyün doğal manzarası haricinde eski Rum evlerini gezebilir, köy içerisindeki tarihi yerlerine göz atabilirsiniz. Daha içerilere girdikçe İç ve Dış Kale surlarını göreceksiniz. Sadece üç duvarı ayakta kalabilmiş maalesef.

Dipnot geçmeliyim ki özellikle Rum evlerin bir kısmı korunmuş, Türkiye şartlarında bunu sevindirici bir haber olarak verebiliriz. :) Göl ve köy çevresi tamamen sit alanı olarak belirlenmiş.

Gölyazı köyüne bazı Turizm şirketleri belirli aralıklarla eğitim amaçlı geziler de düzenlemektedir.

1- Ağlayan Çınar

Gölyazı Köyü &#;nün sembolü desek yeridir. Neden ağlayan çınar diye soranlara da hemen açıklayalım. Yüzyıllar içinde gittikçe yan yatan ağacın gövdesinin bir bölümünden zamanla doğal kaynak suyunun yüzeye çıktığı bir oluk oluşması, o oluktan akan suyun da ağacın altında minik bir havuz oluşturması bu ağaca ağlayan çınar denmesine neden olmuştur.

2- Aziz Panteleimon Kilisesi

Aziz Panteleimon Kilisesi

yılında yapımı tamamlanan yaklaşık yıllık kilise Gölyazı’nın tarihi yapılarından birisidir.

3- Apollon Tapınağı

Roma dönemine ait Apollon Tapınağı görmek isterseniz bu tapınakta Kızadasındadır. Adaya ulaşım sadece tekne ile yapılmaktadır.

Ulubat Gölü, göçmen kuşlar için doğal bir kuş cenneti. Yavrulama döneminde Manyas Gölü’nde konaklayan kuşlar, balıkların bolluğu nedeniyle beslenmek için Gölyazı’na gelir.

Bu doğal kuş cennetinin yanı sıra Ulubat Gölü özel kuş cenneti var. Gölyazı tabelasını İzmir’e doğru 5 km. geçtikten sonra sola dönülünce 1 km sonra özel kuş cennetine varılıyor.

Burada bir doğasever tavuskulu, sülün, ördek, taklacı güvercin yetiştiriyor. Girişte kuşlar için bir yem parası ödeniyor.

Gölyazı Köyü Kahvaltı ve Yeme &#; İçme Yerleri

Kahvaltı: Eşsiz göl manzarası eşliğinde unutulmaz bir Pazar kahvaltısı yapmak için bile buraya gelmeye değer. Özellikle hamur işi yemekleri sevenler burada yapılan gözlemelere bayılacaklardır.

Öyle aman aman kahvaltı tabakları, kahvaltılıklar bol çeşit bekliyorsanız hemen belirtelim boşuna beklemeyin. Sınırlı sayıda da olsa kahvaltı çeşitleri ve uygun fiyatlar ile harika bir hafta sonu geçireceğinizden şüpheniz olmasın.

Tatmadan Dönme: Dedik ya balıkçılık köye işlemiş diye. Buralara kadar gelmişken meşhur Turna Balığı ve Yayın’ı tatmadan dönmeyin deriz. Mekanların hepsi fiyat – lezzet bakımından aynı kalibrede. Alkol satışının da olmadığını belirtelim.

Gölyazı’da Neler Yapılmalı?

Fotoğrafçılık: Özellikle gün doğumu ve batımını fotoğraflamak için buraya gelen fotoğraf tutkunları var. Sizin de fotoğraf merakınız varsa burayı fotoğraflamak için listenize ekleyin.

Balıkçılık: Olta ile balık tutmak oldukça keyifli. Hele ki tatil zamanları yapılıyorsa ayrı bir keyif. Gölyazı’ya günübirlik gelmeyenlerdenseniz Ulubatlı Gölü’nde balık avlamanın keyfini kesinlikle çıkarmalısınız.

Göl Manzaralı Kahvaltı: Pazar kahvaltıları pek çoğumuz için büyük bir eğlence. Bu kahvaltı eşsiz doğa güzelliği ve göl manzaralı olursa hiç şüphesiz bütün haftanın yorgunluğunu o kahvaltıda atabilir.

Ada’da Turlayın: Amacınız sadece turlamak gezip bakınmak değilse taş çatlasın 30 dakika da turlayabilirsiniz. Ama yok gezip bakınalım diyenlerdenseniz 2 saatte tamamen adayı gezebilirsiniz.

Sandal Keyfi: Buralara kadar gelmişken sandala binip göl gezintisi yapmadan olmaz elbette. Adayı bir de göl üzerinden izleyin.

Zambak Tepe’ye Çıkın: Tüm adayı tam tepeden görebileceğiniz eşsiz bir yer. Harika manzarası ile güneşi buradan batırmak ve güne nokta koymak başka bir keyif.

Yaşanabilecek Sıkıntılar

-Köye araç girişi yasak. Aracınızı köyün kilometre kadar uzağında otoparka park ederek oradan kalkan minibüsler ile ulaşım sağlanmaktadır. Burada genellikle araçların kalkış zamanları sorun olabilmekte.

-Yazın ortaya çıkan aşırı yoğunluğa alt yapı hizmetleri karşılık verememekte.

-Otel ve Pansiyonlar sayı olarak oldukça yetersiz. (Sezon Dönemlerinde)

Gölyazı Köyü Nerede, Nasıl Gidilir?

Araç ile: Bursa&#;dan İzmir istikametine giderken Ulubat Gölünü gördükten 5 km. kadar sonra Gölyazı tabelası görülür. Bu tabelayı gördükten sonra sola dönerek zeytin ağaçlarıyla çevrili güzel bir yoldan 5 km. gidildiğinde Gölyazı köyü&#;nün girişine ulaşılır.   İzmir tarafından Bursa istikametine gidenlerin ise gölü gördükten 20 &#; 30km. sonra tabelaları takip ederek sağa girmeleri gerekir.

Otobüs ile: Bursa’nın ulaşım firması olan Burulaş’ın sitesinden 5-G hattının seferlerine bakabilir, sizin için hangi saatlerin uygun olduğunu karar verdikten sonra Bursa merkezde bulunan Küçük Sanayii istasyonuna gelip buradan da 5-G hattı ile 1 saatlik bir yolculuk ile Gölyazı merkeze kadar ulaşabilirsiniz. Konum için tıklayın.

Gölyazı

Gölyazı, Türkiye Cumhuriyeti’nin Marmara Bölgesi içinde yer alan Bursa il merkezinin batısında, Nilüfer ilçesinde yer almaktadır. Uluabat Gölü’nün kıyısında küçük bir yarımada olan Gölyazı, Bursa’nın kent merkezine 40 kilometre mesafededir.


Gölyazı’ya Nasıl Gidilir?

Gölyazı’ya Bursa’dan hareket eden minibüs ve otobüsler ile ulaşmak mümkündür. Önce Bursa’ya şehirlerarası otobüsler vasıtası ile gidip, buradan yaklaşık 1 saatlik yolculuk sonucunda Gölyazı’ya ulaşmak mümkündür. Ayrıca Bursa Mudanya’ya İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) veya Bursa Deniz Otobüsleri (BUDO) vasıtası ile ulaştıktan sonra Bursa merkeze gidip, buradan minibüs veya 5G adlı otobüs hattıyla Gölyazı’ya ulaşmak mümkündür.

Özel araç ile kilometrelik İstanbul’dan Gölyazı yolculuğu ise yaklaşık 2 saat 50 dakika sürmektedir. İstanbul’dan Eskişehir-Topçular feribotu ile Yalova’ya gidilebilir ya da Osmangazi Köprüsü kullanılabilir. Gölyazı’nın otopark kapasitesi yeterli olmadığından arabayı 4 kilometre önceden park etmek gerekmektedir. Buradan ücretsiz otobüsler ziyaretçileri Gölyazı’ya ulaştırmaktadır.

Gölyazı’nın Tarihi

Gölyazı’nın tarihi, Romalılara kadar gitmektedir. Roma yerleşiminden ev kalıntıları, su kemeri ve mezar gibi kimi yapılar günümüze kadar Gölyazı’da varlığını sürdürmüştür. Gölyazı, Apollon Krallığı’nın merkezi olarak da bilinmektedir. Köyün kıyısında yer aldığı Uluabat Göl’nün eski adı ise Apolyont’tur. Apollon Krallığı’nın ardından Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu’na da ev sahipliği yapmış olan Gölyazı, mübadele dönemine kadar küçük bir Rum köyü olarak varlığını sürdürmüştür. Mübadele sırasında Selanik’ten göç edenlerin bazıları buraya yerleştirilmiştir. Gölyazı’nın tamamı günümüzde sit alanı olarak koruma altında bulunmaktadır. Köyde çekilmiş birkaç ünlü film ve dizi, Gölyazı’yı tanınır hale getirmiş ve meraklısını artırmıştır.

Gölyazı’da Görülecek Yerler

Gölyazı’daki yerleşim yıllık tarihî surların içinde devam etmektedir. Uluabat Gölü kıyısındaki konumu ve köklü tarihiyle Gölyazı, bünyesinde birçok güzelliği barındırmaktadır. Tarihî yapılarının bazı bölümlerinde Roma, Bizans ve Osmanlı mimari tarzının iç içe geçtiği gözlenmektedir.
Arnavut kaldırımlı dar sokakları, misafirperver köy halkı, ilkbaharda yükselen su seviyesinde su içinde kalan ağaçlar, pelikanlar ve ördekler Gölyazı atmosferini meydana getiren öğelerdir. Köy, oldukça ufak görünmesine rağmen içinde bulundurduğu dikkat çekici doğal ve kültürel yapılarıyla zamanın hızla akıp geçtiği bir yerdir.

Yunan Klasik mimarisi özelliklerini yansıtan Aziz Panteleimon Kilisesi, yapımı yılında tamamlanan yıllık bir kilisedir. Rum vatandaşlar tarafından inşa edilmiş olan kilise, yakın zamanda restore edilmiştir ve kültür merkezi olarak kullanılmaktadır.

Gölyazı’nın sembolü olan yaşını aşmış Ağlayan Çınar, köyün en önemli anıtlarından biridir. Ağacın bu adı almasında ise zamanla eğilip bükülmesi ve kaynak suyunun gövdesini oluk olarak kullanıp dışarı akması etkili olmuştur. Ağaçtan yolunu bulmuş olan su küçük bir havuz meydana getirmiştir.

Kuşlar için bir cennet gibi olan Uluabat Gölü ise bahar mevsiminde zengin balık varlığıyla kuşların beslenme alanı olmaktadır.

Gölyazı’da Yapılacaklar

Gölyazı özellikle fotoğraf meraklıları için oldukça güzel manzaralar sunmaktadır. Gölün etrafını kuşatan dağlar, göl balıkçıları, ayna etkisi yapan su yüzeyi; gün doğumunda eşsiz fotografik kareler sunmaktadır.

Gölyazı köyü, güzel bir kahvaltı yapmak için de tercih edilen bir yerdir. Göl kenarındaki manzara eşliğinde kahvaltı mekânlarında serpme kahvaltı ve gözleme yemek oldukça keyifli olmaktadır.

Köyün sokaklarında dolaşmak ise Gölyazı’nın sakinleriyle tanışmak için bir vesile olabilmektedir. Köyün içinde dolaşırken, sokakta oyun oynayan çocuklara, kapı önlerinde ağ örenlere ve muhabbetçi yaşlı teyzelere rastlanmaktadır. Köy, tarihî öğelerini yeterince koruyamasa da yeni inşa edilen evler eski dokuyla benzer şekildedir.

Yazıcı Dostu Sürüm

kaynağı değiştir]

Gölyazı, leyleklerle insanların iç içe yaşadığı bir yerleşim yeridir ve yılından bu yana çeşitli kamu ve sivil toplum kuruluşlarının desteklediği "Leylek Dostu Köyler Projesi” kapsamındaki leylek dostu köylerden birisidir.[8] Köyde leylekler, elektrik direklerine yuva yapıp tellere çarparak ölmelerine engel olmak için kurulmuş yuva platformları üzerinde yuva kurmaktadır.

Gölyazı'da, kadın balıkçı geleneği yaşatılmaktadır. Marmara Bölgesinde kadın balıkçıların yer aldığı tek göl olan Uluabat Gölü'nde göldeki aktif balıkçıların yaklaşık %30 unu kadın balıkçılar oluşturmaktadır.[9]Fiberden yapılmış motorlu ya da motorsuz teknelerle avlanmaya çıkan kadın balıkçılar av yasağı ve dini bayram dönemlerinde işlerine ara vermekte, bu dönemlerin dışında her gün göle çıkmaktadır. Yakalanan balıklar Gölyazı'da her gün kurulan mezatta satılarak Bursa, Eskişehir, İstanbul, Konya, İzmir ve Eğirdir pazarlarına gönderilir.[9]

Coğrafya[değiştir kaynağı değiştir]

Gölyazı'nın alan büyüklüğü hektardır.[6] Bitkisi örtüsü çalılık, çayırlık, ağaçlıkların yanı sıra sazlık ve su bitkilerinden oluşur.

Galeri[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası