karın nefes egzersizleri / 10 Dakikada Rahatlamanıza Yardımcı Olabilecek 6 Nefes Egzersizi - Mahmure

Karın Nefes Egzersizleri

karın nefes egzersizleri

Nefes hayattır ve nefes almaya devam ettiğimiz sürece hayatta her şey mümkündür. Ancak öncelikle doğru nefes almayı öğrenmek gerekir. Doğru nefes almak kendinizi daha dinç ve yenilenmiş hissetmenize yardımcı olur.

Ayrıca iş yaşamınızda yaşadığınız stresten ya da günlük yaşamınız içerisindeki yorgunluktan arınmanın en iyi yollarından biri de nefes egzersizleri yapmak. Vücudunuzu dinleyerek ve farklı nefes teknikleri uygulayarak kendinizi daha enerjik, daha canlı hissedebilirsiniz.

Nefes alıp vermeyi kontrollü bir şekilde gerçekleştirebildiğinizde, vücudunuz optimum düzeyde çalışmaya başlar. Nefes teknikleri aynı zamanda sakinleştirici egzersizler olarak da bilinir.

Nefes egzersizleri ile tansiyonunuzu düzene sokabilir, ferahlayabilirsiniz. Bu yazımızda size kısa sürede rahatlamanızı sağlayacak nefes tekniklerinden bahsedeceğiz. Hazırsanız başlayalım ve daha iyi hissedelim.

● Karından Nefes Almak

Karından nefes alma tekniğini uygularken dikkat etmeniz gereken nokta, göğsünüzün değil diyaframınızın şişmesi. Bu nefes tekniğini bir eliniz göğsünüzdeyken diğer elinizi karnınızın üzerine koyarak ve burnunuzdan diyaframınızı şişirip ciğerlerinize girecek kadar derin bir nefes alarak uygulayabilirsiniz.

Bu tekniği tansiyonunuzu ve kalp atış hızınızı düzenlemek için her gün uygulayabilirsiniz. Ayrıca bu egzersizi stres altında kalabileceğiniz durumlar öncesinde de sakinleşmek için yapabilirsiniz.

● Eşit Nefes Alıp Vermek

Eşit nefes alıp verme egzersizini uygularken yalnızca burnunuzdan solumalısınız. Nefes alırken dörde kadar sayın, ardından nefesinizi verirken yeniden dörde kadar sayın. Bu sayede nefesinize bir direnç eklemiş olacaksınız.

Bu egzersiz ile sinir sisteminizi rahatlatabilir, odaklanmanızı geliştirebilirsiniz. Koyun saymaya benzeyen bu yöntem, uyku problemi yaşayan kişiler için de etkili olabilir.

● Kafatası Parlatan Nefes

Kafatası parlatan nefes, beynin uyanmasına ve vücudun ısınmasına yardımcı olan bir nefes egzersizidir. Bu nefes tekniğini uygulamak için öncelikle uzun ve yavaş bir nefes alın. Sonrasında ise alt karnınızı kullanarak güçlü bir nefes verin.

Bu şekilde nefes alıp verme hızınızı saniyeye ayarlayabilir ve toplamda 10 tekrar yapabilirsiniz.

● Dönüşümsel Nefes

Dönüşümlü nefes alma egzersizi huzur veren, denge sağlayan egzersiz türlerinden biri olarak önerilir. Bu egzersizi uygulamak için öncelikle sağ başparmağınız ile sağ burun deliğinizi kapatın ve nefes alın. Nefesinizi verdikten sonra bu defa sol burun deliğinizi kapatın ve uygulamayı tersten tekrar edin. Arka arkaya sol ve sağ burun deliklerinizi kapatarak ve nefes alıp vererek setler halinde devam edin.

Bu nefes tekniği ile nefes alma kanallarınızı temizleyebilir ve burnunuzu açabilirsiniz.

● x 7 Nefes Egzersizi

Kaygılı ya da korku dolu bir andaysanız rahatlamak için hemen x 7 nefes egzersizini uygulayabilirsiniz. Bu egzersizi gerçekleştirmek için içinizden 4'e kadar sayarken burnunuzdan nefes alın. Sonra nefesinizi tutun, 7'ye kadar sayın ve 8'e kadar sayarken ağzınızdan yavaş yavaş nefesinizi verin.

Bu döngüyü tam 7 kez tekrarlayın. Bu nefes tekniğini özellikle endişeli zamanlarınızda uygulayabilirsiniz.

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz. Birbirinden farklı özellikte olan bu nefes tekniklerinden ve egzersizlerinden size en uygununu seçerek kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.


Kış Tatili İçin Gidilecek En Güzel Yerler: Beyaz Büyünün Peşinde

DEVAMINI OKU

Evde Keyifli ve Verimli Zaman Geçirme Rehberi

DEVAMINI OKU

Sonbahar Depresyonunu Önlemenin Yolları Nelerdir?

DEVAMINI OKU

Kışın Faturalarınız Artmasın: Tasarrufu Sağlayan Akıllı Ev Teknolojileri

DEVAMINI OKU

Sonbahara Hazırlanın: Bağışıklığınızı Güçlendiren Evde Yapabileceğiniz Egzersizler

DEVAMINI OKU

Tatili Kaçırmayın: Seyahat Çantasında Olması Gereken 6 Eşya

DEVAMINI OKU

Nefes Egzersizi ile Zayıflamak Mümkün Mü?

Vücudumuzu oluşturan yüz binlerce hücreyi besleyen ve hayat kaynağımız olan nefesin, zayıflamak için de oldukça etkili bir yöntem olduğunu duymuş muydunuz? İlk başta kulağa tuhaf gelse de nefes egzersizi ile zayıflamak mümkün. Evet doğru duydunuz doğru bir şekilde nefes alarak fazla kilolardan kurtulabilirsiniz.

İnsan bedeni üzerindeki etkilerini saymakla bitiremeyeceğimiz bu egzersizin ana vatanı Japonya olsa da özellikle Asya kıtasında oldukça sık uygulanan ve etkisi kanıtlanmış bir zayıflama yöntemidir. Günümüzde ise tüm dünyaya yayılan ve etkisi kanıtlanmış bir uygulamadır.

Fazla kilolar ve bunun yanında getirdiği bir takım fiziksel ve de mental problemler geçmişten günümüze genç yaşlı herkesin kâbusu olmuştur. Zayıf ve fit bir vücuda sahip olmak ilk çağlardan beri dış görünüşüne önem veren kadınların en büyük arzusu. Kadınların yanı sıra günümüzde erkekler için de iyi ve sağlıklı bir bedene sahip olmak oldukça önemli. Neyse ki fazla kilolardan kurtulmak nefes egzersizi ile artık hayal değil.

İstenmeyen fazla kilolar çoğunlukla düzensiz ve yüksek kalorili beslenmeden kaynaklanmaktadır. Fakat kontrolsüz kilo alımı sebebinin altında psikolojik ve hormonal problemler de yatabilir. Bu nedenle öncelikle kilo probleminin asıl sebebini anlamak gerekmektedir.

Hayallerdeki vücuda sahip olmak önemli. Sorunun temelini çözmek fazla kilolardan kurtulmak ve hayal edilen görünüme kavuşmak için harika bir başlangıç olacaktır. Sorunun temeline inildiğinde ve bu sorun kökten çözüldüğünde artık nefes egzersizlerine başlamak için hiçbir engel kalmayacak. Nefes egzersizleri ile artık hayal edilen vücut uzakta değil!

Milyonlarca kişiyi zayıflatan ve mental iyilik halini yükselten nefes egzersizleri nedir? Nasıl uygulanır? Gelin birlikte inceleyelim.

Nefes Egzersizi Nedir?

nefes egzersiziBildiğiniz gibi tüm canlılar kendilerini oluşturan hücreleri beslemek için oksijene ihtiyaç duymaktadır. Oksijeni vücudumuza almanın en etkili ve doğal yöntemlerle gerçekleşen yolu nefes almaktır. Doğru ve verimli bir şekilde alınan nefes tüm hücreleri besleyerek vücutta dengeyi sağlamaktadır. Hayati organların oksijenle buluşması, etkin çalışmasını sağlayarak insanlara iyilik halini sunmaktadır. Hayat kaynağı olan nefesi olabildiğince verimli bir şekilde ciğerlere çekmek bu noktada oldukça önemlidir.

Nefes egzersizioksijeni ciğerlere en verimli şekilde çekmemize ve oksijenin tüm hücrelerimize işleyerek vücudumuzu beslemesine olanak veren bir yöntemdir. Tüm organlarımızı taşıyan bir askı niteliğindeki diyafram bu egzersizler yardımıyla çok daha verimli bir şekilde çalışmaktadır.

Bilimsel olarak da kanıtlanmış olan bu yöntem tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de özellikle kilo problemi olanlar tarafından sıklıkla uygulanmaktadır. Asya menşeili bir nefes tekniği olan bu egzersizi aynı zamanda tüm dünyada kilo vermek isteyen ve mental olarak iyilik haline ulaşmak isteyen kişilerce uygulanan bir tekniktir. Aynı zamanda bunu bir yaşam tarzı haline getirip fiziksel ve mental olarak daha sağlıklı bir yaşam sürme felsefesidir.

Nefes Egzersizi Ne İşe Yarar?

Tüm dünyada uygulanan ve faydası saymakla bitmeyecek olan nefes egzersizi birçok alanda bedenimize fayda sağlamaktadır. Öncelikle vücudumuzdaki tüm hücrelerin daha aktif ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlayarak denge kurmaktadır.

Günümüzde birçok kişi fazla kilolarından ve diyet yapmasına rağmen kilo verememekten şikayetçidir. Özellikle monoton hayatın ve hareketsizliğin neden olduğu bölgesel yağlanmadan şikayetçi olduğu su götürmez bir geçek. Nefes egzersizi kilo vermeye ve özellikle bölgesel yağlanmanın giderilmesine yardımcıdır.

Doğru ve verimli nefes almak tüm hücreleri ve organları beslediği gibi beynimizin de daha fazla oksijen almasını sağlamaktadır. Beynimizin yeterli ve dengeli bir biçimde oksijen alması etkin bir şekilde çalışmasına yardımcı olmaktadır. Özellikle depresyon, anksiyete, panik atak ve benzeri birçok karmaşık düşünce kaynaklı mental probleme karşı nefes egzersizi doğal bir yöntem olarak uygulanmaktadır.

Nefes Egzersizi Nasıl Yapılır?

Nefes egzersizi yapmak ve bedeninizi hak ettiği iyilik haline kavuşturmak düşündüğünüzden daha kolay. Üstelik bu egzersizi aşağıda sıralanan adımları takip ederek evde kendiniz yapabilirsiniz.

Nefes egzersizi yapmak için öncelikle vücudunuzu ve çenenizi dik bir pozisyona getirmelisiniz. Vücudunuzun dik durması teknik açıdan oldukça önemli adım. Vücut, dik durduğunda kaburga kemiklerimiz genişler ve akciğerin de açılmasına olanak sağlar. Kambur duruş, kaburgaların içe doğru kapanmasına neden olmaktadır. Kaburgalarımızın kapanmasıyla akciğerler de içe doğru kapanarak verimli ve doğru nefes almaya engel olmaktadır.

Vücudumuzdaki organları ve organları oluşturan hücreleri besleyen nefesin doğru ve verimli bir şekilde ciğerlerimize almak egzersizin ilk adımıdır.

Birçoğumuz farkında olmadan ağzından nefes almaktadır. Ancak doğru nefes tekniğinde ağızdan nefes alınması önerilmez. Burun nefes alındığında havada yer alan mikropları filtreleyerek daha kaliteli nefes almamıza olanak sağlamaktadır. Bu nedenle nefesi burundan almak ve ağızdan vermek nefes kalitesi açısından önemlidir.

Egzersize burnumuzdan üç saniye boyunca derin nefes alarak başlanır. Ardından yedi saniye boyunca aldığınız nefesi vererek döngü oluşturacak şekilde devam edilir. Gün içinde zaman ve mekân fark etmeksizin nefes egzersizlerini uygulayabilirsiniz.

İlk uygulamanızda biraz zorlanmanız normaldir. Özellikle sigara kullananlar, üst solunum yolu hastalığına sahip olanlar nefes verme esnasında yorulma yaşayabilir. Bunu önlemek için egzersize daha kısa tempoda ve az tekrarla başlamanız olası bir tansiyon düşmesinin önüne geçecektir. Başlangıçta günde iki dakika yapmanız yeterli olacaktır.

Nefes Egzersizinin Faydaları Nelerdir?

Nefes egzersizi doğru uygulandığında yağ yakımını hızlandırmaktadır. Böylelikle daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo vermenize olanak sağlamaktadır. Peki, nefes egzersizinin faydaları nelerdir?

  • Alt karın ve bel çevresinde oluşan yağlanmayı önlemektedir. Böylelikle bölgesel kilo verme problemine etkili bir çözüm olur.
  • Metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye destek olmaktadır.
  • Diyafram kasının daha iyi çalışmasına olanak sağlamaktadır.
  • Üst ve alt solunum yolu hastalıklarına karşı vücudunuzu korumaktadır.
  • Anksiyete, panik atak ve depresyon gibi mental problemleri karşı etkili bir yöntemdir.
  • Stres anında ve olası bir atakta daha sakin kalmanıza olanak sağlamaktadır.
  • Stres kaynaklı baş ağrılarını ve migren ağrılarını hafifletmektedir.
  • Vücudumuzun nefes dağıtım merkezi olan diyaframı daha etkili çalıştırarak tüm organlarımızın yeterli enerjiyi toplamasını sağlamaktadır.
  • Yorgunluk hissini ortadan kaldırmaktadır. Böylelikle, hayat kalitesinin artırmaktadır.
  • Doğru nefes tekniği pozisyonu, duruş bozukluğunu önlemektedir.

Nefes Egzersizi Zayıflatır Mı?

Elbette nefes egzersizi yaparak zayıflayabilirsiniz. Ancak gün içerisinde aldığınız kalorinin tükettiğiniz enerjiden fazla olmaması kaydıyla. Bu egzersiz zayıflamada çok etkili bir yöntemdir. Fakat unutmayın ki, kilo vermek için beslenme düzenine mutlaka dikkat etmeniz gerekmektedir.

Aynı zamanda doğru nefes almak spor yaparken de oldukça önemlidir. Doğru nefes tekniği spor yaparken enerjinizi daha verimli kullanmanıza olanak verir. Böylelikle daha iyi sonuçlar almanızı sağlar. Etkili ve verimli bir spor kilo vermek için oldukça iyi bir fırsat.

Nefes egzersizi karın bölgesini doğrudan çalıştırdığı için karın ve bel bölgesindeki yağlanmayı önlemektedir. Böylelikle özellikle bölgesel kilo verme problemi yaşayanlar için oldukça etkilidir. Dünya üzerinde nefes egzersizi yöntemini kullanarak kilo verenlerin ve özellikle bölgesel olarak incelen kişilerin sayısı oldukça fazla. Tüm koşullar uygun olduğunda siz de evde dahi uygulayabileceğiniz nefes egzersiziyle zayıflayabilirsiniz.

Temel Nefes Egzersizleri

Nefes alıp vermek, hayatımızın en temel fonksiyonlarından biridir. Doğru bir şekilde nefes alıp vermek, vücudun işleyişini iyileştirebilir, stresi azaltabilir ve zihinsel odaklanmayı artırabilir. Aşağıda temel nefes tekniklerinden bazılarını paylaşıyoruz. Bu tekniklerin hepsi düzenli uygulandığında vücudun sinir sistemini düzenlemeye, stres ve gerginlik duygularını dengelemeye yardımcı olabilecektir. Uygulamaya başlamadan vücudun rahat olabileceği, gevşeyebileceği bir ortamda oturma ya da yatma pozisyonu tercih edilmeli ve tercih edilen teknik dakika uygulanmalıdır.

Nefes Egzersizlerinin Çeşitleri

Doğru nefes almanın pek çok tekniği bulunmaktadır. Aşağıda bu tekniklerden kısaca bahsedelim.

Diyafram Nefesi

Diyafram nefesi, diyafram adı verilen bir kası kullanarak burundan derin ve rahat bir nefes almayı içerir. Bu nefes tekniği, göğüs kafesinin altında bulunan diyafram kasını kullanmaya yardımcı olur. Nefes alırken, karın bölgesi genişlemeli ve nefes verirken karın bölgesi küçülmelidir.

Derin ve Dengeli Nefes

Bedeni gevşeterek beşe kadar sayarak burundan nefes alınmalı, ardından yine beşe kadar sayarak burundan verilmeli.

Nefes

Bu teknikte nefes 4 saniyede burundan alınmalı, 7 saniye nefes tutulmalı ve 8 saniyede nefes verilmelidir.

Kutu Nefes

Nefes 4 saniyede burundan alınmalı, 4 saniye tutulmalı, 4 saniyede verilmeli ve yeniden nefes almak için 4 saniye beklenmelidir.

Pipetten Nefes

Bu nefes tekniğinde nefes, burundan derin olarak alınır, ardından sanki pipetten üflüyormuş gibi dudakları büzerek yavaşça verilir.

Dönüşümlü Nefes

Sağ baş parmakla sağ burun deliği kapatılarak sol burun deliğiyle nefes alınır. Sonrasında sağ serçe ve yüzük parmağıyla sol burun deliğini kapatılarak sağ burun deliğiyle nefes verilir.

Tekniklerden her biri ya da sadece biri kişi için daha rahatlatıcı olabilir, her birini deneyerek daha rahat hissedilen yöntem tercih edilebilir. Önemli olan tercih edilen tekniğin bir rutin oluşturularak uygulanmasıdır. Düzenli uygulanan, doğru nefes tekniği ile kişi, çok daha sağlıklı, kendisi ve çevresi ile olan ilişkisinde daha dingin ve mutlu olabilecektir.

Temel Nefes Egzersizleri

Doğru Nefes Nasıl Alınır?

Nefes almak vücudumuzun en temel işlevlerinden biridir. Bunu her gün üzerinde fazla düşünmeden yaparız, ancak çoğumuzun doğru nefes almadığını biliyor muydunuz? Yanlış nefes almak, anksiyete ve stresten daha ciddi solunum sorunlarına neden olacaktır. Bu sebeple doğru nefes almanın tamamen hayat kalitemizi etkilediği söylenebilmektedir. Nefes almak oksijen solumayı ve karbondioksit vermeyi içerir. İçimize çektiğimiz oksijen hücrelerimize taşınır ve burada enerji üretmek için kullanılır. Akciğerlerimiz bu süreçte hayati bir rol oynar. Çünkü soluduğumuz havadan oksijen alınmasına ve karbondioksitin vücudumuzdan atılmasına yardımcı olurlar.

Doğru nefes alma teknikleri, vücudumuzun burun, akciğerler ve kaburga gibi çeşitli bölümlerini kullanmayı içerir. Vücudumuzun doğru çalışması için gerekli oksijeni almasını sağlamak amacıyla doğru nefes almak çok önemlidir. Nefes almanın en iyi yolu, nefes alırken diyaframımızı kullanmaktır. Diyaframdan nefes aldığımızda daha derin nefesler alabiliriz. Bu da kendimizi daha rahat ve sakin hissetmemize yardımcı olabilir. Diyafram nefesi sırasında karnımızdaki boşluğun genişlediğini hissetmeliyiz. Kaburgalarımız da hem öne hem arkaya doğru genişlemeli ve akciğerlerimizin tam kapasitelerini kullanmalarına izin vermelidir. Bu şekilde vücudumuz için gerekli oksijeni alabiliriz. Bu teknik aynı zamanda besinlerin kullanılabilir enerjiye daha kolay dönüştürülmesini sağlayacaktır.

Panik Atak Nedir sayfamızdan da bilgi edinebilirsiniz.

Nasıl doğru nefes alacağımızı öğrenmek için, günümüzün kısa bir zamanını nefesimize odaklanmaya ayırmalıyız. Başlangıçta sadece beş dakikalık nefes egzersizleriyle başlayabilir ve tekniklerde ustalaştıkça süreyi artırabiliriz.

Nefes alıp vermemizi iyileştirmek için uygulayabileceğimiz çeşitli nefes egzersizleri vardır. Örneğin, büzülmüş dudaklar egzersizi, özellikle yüksek efor gerektiren egzersizler sırasında nefes almayı kolaylaştırmaya yardımcı olabilir. Bunu yapmak için burnumuzdan yavaşça iki derin nefes almalı, ardından dudaklarımızı büzerek ve bir "o" oluşturarak yavaş bir şekilde nefes vermeliyiz. Bunu dört ila beş kez tekrarlamanız yeterlidir.

Bir başka egzersiz de yatarak yapılan diyafram nefesi egzersizidir. Başımızın altına bir yastık koyarak sırt üstü uzanmalı ve nefesimizi daha iyi hissetmek için ellerimizi göğsümüzün ve karnımızın üzerine koymalıyız. Burnumuzdan yavaşça nefes alarak karın boşluğumuzu genişletebilmek amacıyla çaba göstermeliyiz. Nefes verdiğiniz sırada mide kaslarımızı çalıştırmaya dikkat edin. Aynı zamanda kaburgalarımızın arasındaki boşluğu da kapatmaya çalışmalısınız. 

Nadi Shodhana Pranayama olarak bilinen nefes tekniği de etkili ve aç karnına yapılması gereken bir tekniktir. Bunu uygularken oturur pozisyonda olmalı, sağ ve sol burun deliklerimizi iki parmağımızla kapatmalıyız. Ardından sırası ile açmalı ve burnumuzdan yavaş bir şekilde nefes alıp vermeliyiz. Fakat bu teknik beş dakikadan fazla uygulanmamalıdır. 

Doğru Nefes Alma Teknikleri Hayatınızı Nasıl Değiştirir?

Nefes alma şeklimiz fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığımızı önemli ölçüde etkileyebilir. Doğru nefes alma tekniklerinin birincil faydalarından biri enerji artışıdır. Nefes alma şeklimiz vücudumuza ulaşan oksijen miktarını etkiler ve bu da enerji seviyelerimizi etkiler. Sığ nefesler aldığımızda vücudumuzu oksijenden mahrum bırakırız. Bu durum yorgunluğa ve enerji düşüklüğüne yol açar. Öte yandan, derin nefes alma teknikleri oksijen alımını artırmaya yardımcı olarak vücuda enerji artışı sağlar. Doğru nefes alma tekniklerinin bir diğer önemli faydası da stresi azaltmasıdır. Stres, zihinsel ve fiziksel sağlığımız üzerinde ciddi bir etkiye sahiptir. Doğru nefes alınmadığında anksiyete ve depresyon gibi psikolojik sorunlar görülebilir. Diyafram nefesi gibi derin nefes alma tekniklerinin sinir sistemini aktive ederek stres seviyelerini azalttığı gösterilmiştir. Bu sistem vücudu sakinleştirmeye ve stres hormonlarının salınımını azaltmaya yardımcı olarak rahatlama ve sakinlik hissi sağlar.

Doğru nefes alma teknikleri odaklanmayı ve konsantrasyonu da artırabilir. Derin nefes aldığımızda, beyne giden oksijen akışını artırırız, bu da bilişsel işlevi ve odaklanmayı geliştirebilir. Derin nefes almak ayrıca zihnin temizlenmesine yardımcı olarak üretkenliğin artmasına ve daha iyi karar verilmesine yol açabilir. Araştırmalar, derin nefes almanın solunum fonksiyonunu iyileştirebileceğini, kan basıncını düşürebileceğini ve dolaşımı iyileştirebileceğini göstermiştir. Ek olarak, derin nefes almak sindirimi iyileştirmeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.

Yeteri Kadar Nefes Alamama Hissinin Psikolojik Nedenleri Nelerdir ? 

Yeterince nefes alamadığınızı hissetmek oldukça endişe veren bir durumdur. Yeterince hava alamadığınızı ya da nefeslerinizin çok sığ veya çok hızlı olduğunu hissedebilirsiniz. Bu his hem fiziksel hem de psikolojik çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Yeterince nefes alamıyormuş gibi hissetmenin en yaygın psikolojik nedenlerinden biri anksiyetedir. Anksiyete vücudun "donup kalmak, savaşmak ya da kaçmak" tepkisini tetikleyebilir. Bu da hızlı, sığ nefes almaya neden olabilir. Bu tür bir nefes alma, normal nefes alıyor olsanız bile yeterince nefes almıyormuşsunuz gibi hissetmenize neden olabilir. Ayrıca hiperventilasyona da neden olabilir. Bu da nefessizlik hissini daha da arttırabilir.  

Bunlara ek olarak,  yeterince nefes alamadığınızı hissetmeniz ayrıca şu psikolojik faktörlerden de kaynaklanabilir. Örneğin panik ataklar hızlı, sığ nefes almaya ve nefessizlik hissine neden olabilir. Panik ataklar stres, kaygı ve belirli fobiler gibi çeşitli faktörler tarafından tetiklenebilir. Nefessizlik hissine katkıda bulunabilecek diğer psikolojik faktörler arasında depresyon, travma sonrası stres bozukluğu ve obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) yer alır. Bu durumlar, nefes darlığı hissi ve nefes almada zorluk hissi dahil olmak üzere çeşitli fiziksel ve psikolojik semptomlara neden olabilir.

Nefes darlığı hissediyorsanız, altta yatan herhangi bir tıbbi durumu ekarte etmek için öncelikle size en yakın sağlık kuruluşundan tıbbi yardım almanız gerekir. 

Dikkat Yasal Uyarı!: Nefes alamama hissi/nefes darlığı hissi gibi durumlar söz konusu olduğunda ilk müracaat edilecek alan ilgili tıp doktorlarıdır. Tıp doktorlarının tetkikleri ve yönlendirmeleri neticesinde tıbbi/organik bir durum/hastalık bulunmadığı ve rahatsızlığa sebebiyet veren söz konusu durumun psikolojik kaynaklı olduğu kesinlikle tıp doktorları tarafından teyit edilmelidir. Tıp doktorlarının, durumun tamamen psikolojik olduğuna kanaat getirmesi ve yönlendirmesi sonrasında; stres, panik bozukluk, panik atak, anksiyete, kaygı, belirtileri, psikolojik travma/travma sonrası stres bozukluğu gibi psikolojik durumlara bağlı gelişen “nefes alamama hissi” gibi sıkıntıların çözümleri için bir Klinik Psikolog/Psikoterapist ile görüşebilirsiniz.

Blog - Psikoloji

Travmaya Tutunmak

İçinizdeki Çocukla Tekrar Buluşun

Kendine Koşulsuz Değer Vermek

İlişkilerde Kişisel Özgürlük Alanı Yaratmak

Hep Haklı Olma Hassasiyeti

Psikolog Nedir, Ne İş Yapar

Onay Bağımlılığı

Her Sonun Yası Olur

Antisosyal Kişiliklerin Cinsel Yaşamları

Kuşkuculuk ve Kötüye Kullanılma Hassasiyeti

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası