kedilerde kanlı ishale ne iyi gelir / Kedi Ve Kцpek Parvo Kanlэ Эshal

Kedilerde Kanlı Ishale Ne Iyi Gelir

kedilerde kanlı ishale ne iyi gelir

Kedilerde kanlı ishal. Bir kedide kanla ishal nasıl tedavi edilir? Özel tedavinin özellikleri

Dış görünüş sıvı dışkı kedilerde bazen norm olabilir ve yiyeceklerdeki küçük hataların bir sonucu olarak ortaya çıkar. Ancak dışkıda mukus ve kan pıhtıları, kusma görünümü ve sıcaklıkta bir artış olduğunda, düşünmeye değer. ciddi hastalıklar hayvan ve en kısa sürede temas Veteriner Kliniği yardım için.

İçindekiler:

Kedilerde kanlı ishalin nedenleri

Kan katkılı gevşek dışkı oluşumunun birçok nedeni vardır. En yaygın olanları:

toksoplazmoz

Protozoa, enfekte kemirgenlerin, domuzların, koyunların, keçilerin etiyle bir kedinin vücuduna girer. İki ila üç hafta boyunca patojen dışkı ile dış ortama çıkar. İnsanlara ve diğer hayvanlara fekal-oral yolla bulaşır. Rahim içi enfeksiyon dışında, hasta bir kişiden onunla yakın temas yoluyla enfekte olmak imkansızdır.

Çoğu durumda, kedigillerde toksoplazmoz şu şekilde ifade edilir: soğuk algınlığı veya bozulma sindirim kanalı. Enfeksiyondan sonraki ilk birkaç gün hayvan uyuşuktur ve yemek yemekten kaçınabilir. Kusma ve ishal var. Bir süre sonra hastalık gizli form ve görünmeyi bırakır. Hastalığın şiddetli seyrinde, kediler pürülan içerikli gözlerden akıntı geliştirir, dışkıda kan karışımı görülür, vücut ısısı yükselir, solunum yolu enfeksiyonu belirtileri ortaya çıkar: hapşırma, öksürme, hırıltı duyulur ve nefes darlığı meydana gelmek.

meydana gelen toksoplazmozis akut form tüm hücreleri yok eder iç organlar, nekroz alanları oluşturan. Bu nedenle, prognoz tamamen etkili ve zamanında tedaviye bağlıdır.

helmintiyazlar

Solucan yumurtaları et, su, yıkanmamış meyve ve sebzeleri yalayarak ve hatta hava yoluyla kedinin vücuduna girer. Hiç dışarı çıkmamış hayvanlar, bir kişinin ayakkabısı, elleri veya kıyafetleriyle getirdiği helmint yumurtalarını da yutabilir.

Bunlar, konakçılarının bağırsaklarında yaşayan ve çeşitli hastalıklara neden olan mikroskobik canlı organizmalardır. Protozoalar, tuvaleti kullandıktan sonra patilerini yalayarak su, yiyecek yoluyla bir hayvanın vücuduna girebilir.

Protozoanın neden olduğu hastalıkların belirtileri hemen ortaya çıkmayabilir. Hayvanın vücudunda yeterli sayıda mikroorganizma yoksa, hastalık asemptomatiktir. Koku, kusma, kuruluk ile dışkının en sık görülen bozukluğu deri ve kırılgan saçlar. Vücudun genel zehirlenmesi nedeniyle, görünebilir alerjik reaksiyon döküntü şeklinde. Hasta kedilerin aktivitesi azalır, iştah kaybolur.

Hastalığın derecesi doğrudan hayvanın bağışıklığına, enfekte eden dozaja ve sosyal faktörlere bağlıdır. Genellikle sokakta yürüyen hayvanlar enfeksiyona en duyarlıdır.

Yabancı vücutlar

Bu kediler arasında yaygın bir sorundur. Hayvanın yuttuğu nesneler şekil, boyut ve yapı bakımından çeşitlidir. İğneler, düğmeler, çantalar, iplikler olabilir, küçük parçalar oyuncaklar.

vurulduğunda gastrointestinal sistem yabancı cisim ortaya çıkıyor aşağıdaki belirtiler: tekrarlayan kusma, kabızlık veya ishal, yemekten kaçınma, uyuşukluk, ağrı karın içinde. Uzun süreli mevcudiyet ile çok yaygın yabancı nesne bağırsakta, motor aktiviteyi bozan önemli iltihaplanma meydana gelir, ayrıca doku nekrozu, mukozal alanın delinmesi ve sepsis. Bu durumda acil ameliyat gereklidir.

Tüm semptomların mevcut olması gerekli değildir, belki de yukarıdakilerden sadece biri ortaya çıkacaktır. Tıkanma tam değilse, yavru kedi hala iştahlı olabilir ve normal dışkı. Her durumda, herhangi bir semptom bulunursa, bunu bir uzmana göstermek gerekir, çünkü bu tür işaretler diğer ciddi patolojileri de gösterebilir.

Gastroenterit

Bu, hazımsızlık, bağışıklık tepkisi ve genel zehirlenme belirtilerinin eşlik ettiği bağırsağın çeşitli bölümlerinin enflamatuar bir hastalığıdır. Doğası gereği hemorajik, pürülan, fibröz, seröz ve nezle formları ayırt edilir.

Hastalığın nedenleri farklıdır: düzensiz beslenme, kaba, kalitesiz gıda yeme, aynı ürünleri besleme (örneğin kuru gıda), sonrası komplikasyon geçmiş hastalıklar(salmonelloz, veba, leptospirosis, kolibasilloz ve diğerleri). Yiyeceklerdeki tuz da gastroenterite neden olabilir. ağır metaller, tıbbi maddeler veya gıdaya karşı yaygın bir gıda alerjik reaksiyonu.

Gastroenteritten mustarip kedilerde, aşağıdaki belirtiler not edilir: iştah azalması veya yokluğu, normalin üzerinde bir sıcaklık, mukus ve kanla karışık gevşek dışkı ve kusma. Genellikle ağrı sendromları vardır - zaman zaman artan, açıklayabilen kolik saldırgan davranış. Bir hayvanın ağzını incelerken görebilirsiniz bol tükürük, beyazımsı veya grimsi bir renk tonu dili üzerinde plak. Bol ishalin bir sonucu olarak, cilt turgorunda azalma, kürkün donukluğu ve batık gözlerle kendini gösteren vücudun dehidrasyonu meydana gelir. Pençelerin, kuyruğun ve kulakların uçları soğuktur, mukoza zarları bazen mavi veya sarı gölge. Kardiyovasküler sistemin çalışması bozulur, nabız zayıf bir şekilde hissedilir.

Gastroenterit tedavisinde diyet önemli bir rol oynar. Bu durumda, her cinsin özellikleri dikkate alınabilir.

Sindirim sistemi tümörleri

Kedigillerde çok nadir görülürler ve tüm kanser vakalarının sadece %1'ini oluştururlar. Kanserler genellikle ince bağırsakta, ağırlıklı olarak yaşlı kedilerde görülür. Kanserin nedenleri henüz belirlenmemiştir. Malign neoplazmalar Sindirim sistemi yüksek hızda büyür ve yayılır.

Klinik tablo, tümörün boyutuna ve konumuna bağlıdır. İshal ve kusma olabilir (genellikle kanla), ani kayıp vücut ağırlığı, şişkinlik, ağrı karın boşluğu, karın duvarının gerginliği. Bazen kabızlık ve dışkılamada zorluk vardır. Hayvanlar, soluk diş etleri şeklinde anemi belirtileri gösterebilir.

Teşhis, tam bir muayeneden, dışkı çalışmasının sonuçlarından ve etkilenen dokuların biyopsisinden sonra yapılır. Cerrahi tedavi yöntemi tercih edilir. Prognoz, tümörün boyutuna, tipine ve çıkarılma olasılığına bağlıdır.

teşhis

Tanı koymadan önce uzman bir doktor tam denetim kediler, sahiplerine hayvanın davranışlarını, yeme alışkanlıklarını sormak, çeşitli durumlar ve Stresli durumlar bir hayvanda. Hastalığın nedeni, şiddeti ve iltihaplanma sürecinin aşaması laboratuvar testlerinin oluşturulmasına yardımcı olacaktır.

Bağırsak duvarlarının bütünlüğünü veya tam tersini, ihlallerini, tümörlerin veya yabancı cisimlerin varlığını netleştirmek için kontrast radyografi yardımcı olur. Bu yöntem, yavru kedinin vücudu için oldukça bilgilendirici ve oldukça güvenlidir.

Helmintiyazlardan şüpheleniliyorsa yumurta ve solucan kistleri için dışkı muayenesi yapılır. Bu amaçla mikroskobik inceleme yapılır.

Yavru kedi, kilo kaybı ve dehidrasyonun eşlik ettiği ishal konusunda endişeleniyorsa, 1,5 aylıkken analiz için dışkı almaya değer. Bu, belirli bir patolojinin yokluğunda yapılır. saat olumsuz sonuç kedi sağlığında güvenilirlik amacıyla analiz 6. ve 9. ayda tekrarlanmalıdır.

Küçük yavru kedilerde rektal prolapsusun nedeni ishal olabilir. Ancak tedavi zamanında ve hastalığa göre yapılırsa süreç geri dönüşümlüdür. Ancak hayvanın iyileşmesinden sonra bağırsak geri çekilmezse, cerrahi müdahale gereklidir.

Tedavi

Terapötik önlemler neredeyse her zaman damlalıklar kullanılarak gerçekleştirilir. Onların yardımıyla toksinler atılır, kaybedilen sıvı ve kan yenilenir ve ayrıca vücudu beslemek için kullanılır.

AT hatasız Vikasol, Dicinon, C vitamini gibi hemostatik ajanlar kullanıyorum.

Hayvanın diyeti bazen sonsuza kadar değişir. saat bakteriyel enfeksiyon helmintler ile antibiyotik tedavisi reçete - antelmintik.

İshalli kedilerde görülen mukuslu kan neden olabilir çeşitli hastalıklar. Bu nedenle, böyle bir şeyi atmak sevgi dolu sahibi hiçbir şekilde mümkün değildir. Bir kedinin dışkısında kan - bunun sonucu ne tür bir planın nedenleri olabilir? Kanlı gevşek dışkıları varsa, bir kedinin neyle hasta olduğu nasıl belirlenir? Bu gibi durumlarda ne yapılmalı? Aşağıda bununla ilgili daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

[ Saklamak ]

Nedenler

Ancak tüm soruları sırayla ele alacağız. Bir hayvanı tedavi etmeden ve hangi tedavinin gerekli olduğunu bilmeden önce, bir evcil hayvanın neden kanlı gevşek dışkıya sahip olduğunu anlamalısınız. Neden ortaya çıkıyor?

Ana nedenlerin yanı sıra kedinin ishal veya kanlı dışkı yapmasına neden olan belirtileri de göz önünde bulundurmalısınız. Bazen, sonuçta, kanlı ishal ve dışkı değildir. tek işaret hastalıklar. Peki, bir kedinin veteriner tedavisine ihtiyacı varsa, hastalıkların belirtileri nelerdir?

  • hayvanın sık idrara çıkması durumunda;
  • ishale ek olarak, evcil hayvan periyodik olarak kusma nöbetleri yaşayabilir;
  • hayvanın hiç iştahı yoktur veya çok zayıftır - kedi günde bir kez ve biraz yer;
  • sık ishal ile kedi yavaş yavaş kilosunu kaybetmeye başladı;
  • kedinin güçlü bir susuzluğu var, sürekli içmek istiyor;
  • kedi çevresinde olup bitenlere kayıtsız hale geldi - artık daha önce ilgilendiği oyunlar ve diğer etkinliklerle eğlenmiyor.

Solucanlar evcil hayvanlar için böyle görünüyor

Veterinere başvurma zamanı ne zaman?

Kedilerde yukarıdaki belirti ve semptomların görülmesi durumunda doktora başvurulması gerekmektedir. Kendi başınıza hiçbir şey yapmamanızı ve hayvanı kendi başınıza tedavi etmemenizi öneririz. Bu sadece ona zarar verebilir, bu nedenle doktor tedaviyi reçete etmelidir. Bu nedenle, bir uzmanın yardımına ihtiyacınız olduğunda:

  • kedi kan döktüyse ve dışkı katranlıysa;
  • varsa büyük şans zehirli bir şey yediği için hayvanın zehirlenmiş olması;
  • kedi yanlış kaka yaptıysa ve zamanla diş etlerinin sarardığını veya beyazladığını fark etmeye başladıysanız;
  • kedideki yanlış dışkıya ateş ve dehidrasyon eşlik ediyorsa;
  • yavru kedi dışkısını kanla akıttıysa, ancak gerekli tüm aşılarla henüz aşılanmadıysa;
  • hayvanınızın tepsi üzerinde yürürken acı çektiğini görürseniz;
  • kedi hemen kaka yaptıysa ve kustuysa ve bu düzenli olarak tekrarlanıyorsa.

Tedavi

Tabii ki, kedi yanlış kaka yaptıktan sonra hiç kimse herhangi bir sonuç çıkarmayacak ve tedaviyi reçete etmeyecektir. Kedilerde bu tür belirtiler ortaya çıkarsa testler yapılmalı ve bunun için evcil hayvan doktora gösterilmelidir.

Bazen hayvanın bağırsaklarının eskisi gibi çalışması için beslenmesinde değişiklik yapmak yeterli olacaktır. Diyet durumunda, hayvan pirinçle beslenmeli veya yulaf ezmesi veya kolayca sindirilebilir yem. Füme et ve tatlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

Üzgünüz, şu anda kullanılabilir anket yok.

Durum daha ileriyse, veteriner, eylem türünde antiviral ve antibakteriyel ilaçlar reçete edebilir. Hem immün uyarıcılar hem de çeşitli özel serumlar olabilir. Öyle ya da böyle, ancak kedinin tedavi edilmesi gerekiyor:

  • dezenfektan lavmanları;
  • kedi mamasına enzimler ekleyerek sindirimi iyileştirmeye yardımcı olur;
  • Enfeksiyonların yayılma olasılığını azaltmak için onları antibiyotik yemeye zorlamak veya enjekte etmek.

Önleyici faaliyetler

İlişkin önleyici tedbirler, o zaman her şeyden önce hayvana antelmintik ilaçlar verilmelidir.

Zehirli kemirgenler veya hamamböcekleriniz varsa, evcil hayvanınızın hareketini işaretli alanda sınırlayın. Seni çok merak ediyorsa, bu onun zehri tatmamasına ve onu bekleyebilecek sonuçları öğrenmemesine yardımcı olacaktır.

Ek olarak, kan göründüğünde, evcil hayvan dışkısı toplanabilir ve analiz için alınabilir. Bu prosedür en basitlerinden biridir, çünkü bu şekilde sorunu hızlı bir şekilde tanımlayabilir ve uygun tedaviyi reçete edebilirsiniz. Genel olarak, bu sorunlardan herhangi birine sahipseniz, her zaman veterinerinize danışmalısınız. Temel önlemeye uygunluk, evcil hayvanınızın sağlıklı olmasını sağlayacaktır.

Video "Solucanlar hakkında ayrıntılı bilgi"

Kedi severler, ata binerken su değişikliğinin veya taşıt tutmasının bile küçük bir evcil hayvanda kolayca bağırsak rahatsızlığına neden olabileceğini bilirler. 12 saatten fazla olmayan yavru kediler için kısa bir oruç ve dengeli bir düşük kalorili diyet ile tedavi edilir. Ancak sıvı dışkı geçmediğinde, çay veya Aktif karbon yardım etmeyin, sahipleri paniklemeye başlar. Özellikle hayvanseverlerimiz kanlı ishalden korkuyor ki bu gerçekten çok tehlikeli işaret, bebeklerin dışkısında bu kadar kötü akıntı görürseniz ne yapmalısınız?

Kanlı ishal, hastalığın nedenleri

Genellikle, bu belirtiler konunun çok ileri gittiğini gösterir. Küçük kedi yavruları bile yeniden ortaya çıkma sıvı dışkı ciddi sebep veteriner kliniğine acil seyahat için. Sonuçta, dehidrasyon hızlı bir şekilde gerçekleşebilir. Olası kanlı ishal için üç neden vereceğiz:

Probiyotikler ve prebiyotikler normal mikrofloranın yenilenmesine yardımcı olur. Solucanlardan özel tabletler veya süspansiyonlar reçete edilir. Bağırsak spazmları görülürse Papaverine gerekir. Ciddi bir enfeksiyon durumunda zararlı mikroflorayı bastırmak için uygun antibiyotikler kullanılır. Dehidrasyon ve zehirlenme bazen sadece bir damlalık ile ortadan kaldırılabilir. Çoğu amatörün listelenen prosedürlerin çoğunu kendi başlarına gerçekleştiremeyecekleri açıktır. Yavru kedi kanlı ishal varsa, tereddüt etmeyin. Doğru tanı koymak ve hemen tedaviye başlamak için bebeğinizi kliniğe taşıyın.

Kedinizin ara sıra gevşek dışkıları varsa, hayır özel günler endişeler. İshal, yeme sırasındaki herhangi bir hatadan, birlikte tüketilen yanlış gıda setinden kaynaklanabilir. Bununla birlikte, bir kedi kan, kusma, ateş ile ishal olduğunda, bu sadece zehirlenmeyi değil, aynı zamanda ciddi kronik hastalıklar. Özel eğitim olmadan, kendi kendine tedavi Evcil Hayvan işe yaramaz, ama böyle bir ishal ile zaman kaybedemezsin. Bu nedenle, kanlı ishalin ilk belirtisinde derhal bir veteriner kliniğine başvurun.

Kanlı ishalin nedenleri

Bir hayvanda kan bulunan gevşek dışkı neden olabilir farklı sebepler. En yaygın olanlar:

Kanlı gevşek dışkı nedeni olarak hastalıklar

Yukarıdaki ishal nedenlerine ek olarak, ciddi hastalıkları ve hatta ölümü tehdit eden daha ciddi olanlar da vardır. Evcil Hayvan :

Bir kedide dışkıda kan görülmesinin nedenleri çok farklı olabilir, bir evcil hayvanda ishale neyin neden olduğunu tam olarak bilmiyorsanız, ishali kendi başınıza tedavi etmeye çalışmayın.

Bir kedide kanlı ishal ile ne yapmalı?

Kedi birkaç gündür kan kusuyorsa, derhal veterinerinize başvurmalısınız. Herhangi bir hastalığın özelliği olan belirtiler size bir hayvanın midesindeki bozukluklar hakkında bilgi verecektir: bir kedinin genel zayıflığı, kusma, iştahsızlık, kilo, kanlı ishal.

Kanlı dışkı bir kerelik olsaydı, evcil hayvanınızı diyete sokmaya değer. Yaklaşık 12 saat boyunca kediye haşlanmış yemek vermenize gerek yoktur, ancak temiz içme suyu kesinlikle gerekli. Kanla karışık ishalden kaçınmak için hayvanın daha fazla beslenmesi dengeli ve kaliteli olmalıdır.

Bir kedinin kanlı ishali varsa, doktora gitmeyi ertelememelisiniz, çünkü bu kedi için ciddi sağlık sorunları ile tehdit eder.

Evcil hayvanlarını seven her sahip, sağlık durumlarına kayıtsız değildir.

Kanlı gevşek dışkı gibi bir sorun, özellikle hayvanın kronik patolojilerden muzdarip olmaması durumunda oldukça nadir görülen bir olgudur. Ancak ortaya çıkarsa, kedinin ciddi bir hastalığı olduğunu düşünmeniz gerekir, bu da deneyimli bir veterinerin yardımı olmadan yapamayacağınız anlamına gelir.

etiyoloji

Uzmanlar, bariz kan safsızlıkları olan gevşek dışkıların ortaya çıkmasına neden olabilecek birçok neden tespit ediyor. Çoğu zaman bunlar şunları içerir:

toksoplazmoz

Çoğu durumda, kedilerde toksoplazmoz, soğuk veya bozulmuş bir çalışma şeklinde ifade edilir. sindirim sistemi. Patojenlerin vücuda girdiği andan itibaren birkaç gün içinde hayvan uyuşuk görünecek, sunulan yemeği reddedecektir. Kusması ve ishali var. Belli bir süre sonra hastalık gizli bir seyir aşamasına geçer ve kedi tezahürlerini hissetmez. Şiddetli toksoplazmoz formları, bol miktarda görünümü kışkırtır. pürülan akıntı gözlerden, dışkıda çok miktarda kan, vücutta hipertermi, organ hasarı belirtileri solunum sistemi: öksürük, hapşırma, nefes alırken hırıltı, nefes darlığı vb.

Hastalığın akut formu, iç organların birçok hücresini yok ederek nekroz alanlarının ortaya çıkmasına neden olur. Yukarıdakilerin tümüne dayanarak, nihai prognoz, hastalığın tedavisinin etkinliğine ve zamanında olmasına bağlıdır.

Helmint yumurtaları, enfekte bir kediyi yerken evcil bir kedinin vücuduna girer. çiğ et, bir kedi yıkanmamış sebze veya meyveleri ve hatta kirli havayı yaladığında. Bir kişi helmintleri ve yumurtalarını dış giyim, ayakkabı ve ellerine getirdiği için, sokakta hiç yürümemiş olanlar bile sigortalı değildir.

  • Bir yavru kedide çok belirgin olan genel halsizlik.
  • Ceketin renginin solması.
  • Gevşek dışkı, genellikle kanla kaplı.
  • Hayvanın dokunuşuna ve ağrılı karnına sıkı.
  • Kediler sürekli yalar ve hatta kuyruklarının altını kemirirler.
  • Bir evcil hayvanın ağzından fetid kokunun ortaya çıkması.
  • Kedi yemeği reddediyor veya tam tersi, çok büyük yiyecek parçalarını yutuyor. Ancak, her durumda, önemli bir kilo kaybı var.

Hayvanı solucanlardan arındırmanın doğru teşhisin yanı sıra uygun ilaçların seçimini gerektirdiğini unutmamalıyız. Bazı laboratuvar testlerini yapacak deneyimli bir veteriner bu konularda yardımcı olabilir.

protozoa

Taşıyıcılarının bağırsaklarında yaşayan çeşitli bakteriler de bir kedide kanlı ishale neden olarak çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Protozoa, kedinin vücuduna su, yiyecek ile birlikte veya evcil hayvanın tepside çiğnediği pençeleri yaladıktan sonra girebilir.

En basitinin kışkırttığı patolojinin klinik tablosu kendini hemen gösteremez. Kedinin vücudunda alevlenme için gerekli mikroorganizma sayısı yoksa, hastalığın gizli bir seyri vardır. Çoğu zaman, sahibi hayvanda keskin bir dışkı bozukluğu olduğunu fark eder. kötü koku, kusma, kuru cilt ve kırılgan tüy.

Vücudun zehirlenmesinin arka planına karşı, kediler döküntü şeklinde spesifik bir alerji geliştirebilir. Hasta hayvanların aktiviteleri azalır ve ayrıca yiyeceğe olan ilgilerini tamamen kaybederler.

Hastalığın seyrinin şiddeti duruma bağlıdır bağışıklık sistemi evcil hayvan ve patojenik ajanların sayısı. Bölgede artan risk sokak yürüyüşlerinde çok zaman harcayan hayvanlar var.

Bağırsaktaki yabancı cisimler

Hayvanlar genellikle yuttuğu için bu sorun kediler arasında çok yaygın olarak kabul edilir. çesitli malzemeler. Bunlar şunları içerir: iğneler, düğmeler, çantalar, iplikler, çocuk oyuncaklarının küçük parçaları vb.

Gastrointestinal sisteme girdikten sonra yabancı cisim Hayvanlar aşağıdaki belirtileri gösterir:

  • tekrarlanan kusma.
  • bağırsak duvarlarına travma nedeniyle dışkı ile karıştırılan kan safsızlıkları ile kabızlık veya ishal.
  • İştahsızlık.
  • Halsiz hali.
  • Karında ağrı sendromu.

Çoğu zaman, yabancı bir cismin bağırsağında uzun süre kalmak şiddetli inflamatuar süreç motiliteyi bozan ve ayrıca sepsise olası geçiş ile nekroz alanlarına neden olan. AT benzer durum, operasyon olmadan yapamaz.

Yukarıdaki işaretlerin hepsinin bulunması şart değildir, bazı hayvanlarda bunlardan birkaçı veya sadece biri olabilir. Lümen kısmen tıkanmışsa, yavru kedi hala alışılmış bir iştaha ve az çok normal dışkıya sahip olabilir. Ancak, her durumda, yukarıdaki semptomlardan herhangi birinin varlığında, hayvanı veterinere göstermeniz gerekir, çünkü bunlar daha ciddi nitelikteki hastalıkları gösterebilirler.

Gastroenterit

Bağırsakların çeşitli bölgelerinde sindirim bozukluklarına ve tüm organizmanın genel zehirlenme belirtilerine neden olan inflamatuar süreçler. Kursun doğasına göre, gastroenterit hemorajik, pürülan, seröz, fibröz ve nezle formlarına ayrılır.

Hastalığın gelişiminin etiyolojisi çok farklı olabilir:

  • Düzensiz evcil hayvan besleme.
  • Kediyi kaba veya dikişli yiyeceklerle beslemek.
  • Aynı diyet türü (kuru gıda özellikle zararlıdır).
  • Mevcut hastalıkların komplikasyonu.

Kedinin gastroenterit geliştirmesinin nedeni ağır metal tuzları, ilaçlar veya banal gıda alerjisi ile zehirlenme olabilir.

Gastroenterit kurbanı olan hayvanlarda aşağıdaki belirtiler görülür:

  • Zayıf veya tamamen yok iştah.
  • Yüksek ateş.
  • Mukus veya kan safsızlıkları ile sıvı akıntısı.
  • Kusma.
  • Ağrı.

Kedinin ağzını incelerken evcil hayvan bulunabilir bol salgı tükürük ve beyaz kaplama dilde. Sık ve şiddetli ishal, cilt elastikiyetinde azalma, donukluğu ve çökük gözlerle kendini gösteren dehidrasyonun gelişmesine neden olabilir. Uzuvların uçları dokunuşa soğur, mukoza zarları soluklaşır. Kalp kasının çalışma kapasitesi bozulur, nabız zayıf hissedilir.

Hastalığın tedavisinde, ana yerlerden biri tarafından işgal edilir. diyet yemeği. Aynı zamanda, veteriner hekimler kişisel özellikler her cins kedi.

Sindirim sistemi neoplazmaları

Bu tür problemler nadiren mırlamalarda kaydedilir ve onkolojik lezyonlar tüm tümörlerin sadece %1'ini kaplar. Genellikle kanser, özellikle yaşlı kedilerde ince bağırsağı etkiler. Kanserin nedenleri bugün bile tam olarak belirlenmemiştir. Tüm onkolojik neoplazmalar hızlı büyüme ile karakterizedir ve vücuda yayılır.

Hastalığın tüm belirtileri, büyüklük ve yere bağlı olarak değişecektir. patolojik süreç. Kusma, kanlı ishal, hızlı zayıflama, şişkinlik, karın boşluğunda ağrı, karın duvarında gerginlik olabilir. Hasta kedilerde, soluk diş etleri ile kendini gösteren anemi geliştirme belirtileri tespit edilebilir.

Kesin tanıyı koymak için doktor hayvanı muayene eder, dışkı testleri ve lezyondan biyopsi yapar. Tedavi genellikle cerrahidir, nihai prognoz tümörün boyutuna, tipine ve çıkarılma olasılığına bağlıdır.

Tedavi

Bir kedide kanlı ishal, bu bariz semptomlardan biridir. ciddi hastalık tedavisi sıklıkla gerektiren entegre bir yaklaşım doktor tarafından.

  • Başlangıç ​​olarak, hayvan şu dile çevrilir: açlık diyeti, 6 ila 12 saat sürer. Bu süre zarfında kaynamış su içmenize izin verilir. Besleme yavaş yavaş küçük porsiyonlarla başlar.
  • Uzmanlar, kediye adsorban verilmesini tavsiye ediyor.
  • Herhangi bir antispazmodik: no-shpa veya papaverin. Bazen, no-shpu'da bir yavru kedi kendini gösterebilir. artan tükürük, bu nedenle papaverin tercih edilir.
  • Kediler için Lactobifadol gibi probiyotikler, Vetom Normal bağırsak mikroflorasını restore etmek için tüm koşulları yarattığı için Vetom ile başlamak en iyisidir.
  • Antibakteriyel ilaçlar: Tylosin, Ersefuril.
  • Glikozlu Ringer solüsyonlu damlalıklar.
  • Vikasol, Aminokaproik asit, Dicynon, Kalsiyum Glukonat, Vitamin C gibi hemostatik ajanlar.
  • Hiperimmün serum Vitafel veya Globfel.
  • AT bireysel vakalar kan nakli reçete edilir.

İshalden kurtulmayı amaçlayan terapötik önlemler her zaman damlalık kullanılarak gerçekleştirilir. Damla uygulaması, toksinlerden kurtulmak, bcc'yi yenilemek ve ek beslenme için kullanılır.

Bazı durumlarda, büyük kan kaybı nedeniyle, kan nakli ile tedavi edilebilen solunum yetmezliği meydana gelebilir.

Kesin olarak, kedilere Vikasol, Dicinon, Kalsiyum Glukonat veya C Vitamini gibi kan pıhtılaşmasını iyileştiren maddeler reçete edilir.

Tedavi planının geri kalanı, ishali tedavi etmek için kullanılan olağan prosedürlerden oluşur.

Kategoride popüler:

Danil Koretsky: Dövmeli cilt

Danil Koretsky: Dövmeli cilt

okuman
Aile hakkında dövme yazı

Aile hakkında dövme yazı

okuman
Skyrim'de taş ocağı taşı nereden bulunur Skyrim'de taş ocağı taşı nereden alınır

Skyrim'de taş ocağı taşı nerede bulunur Taş ocağı taşı nereden alınır

okuman
İzografları tahmin ettikten sonra nesnelerin isimlerini öğreneceksiniz.

İzografları tahmin ettikten sonra nesnelerin isimlerini öğreneceksiniz.

okuman

Kedilerde İshal Yönetimi: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Kedinizin kumunu temizlerken, yakın zaman ishal olduklarını fark ettiniz ve biraz endişeli misiniz? Milyonlarca kedi sahibi, her yıl kedileriyle bu sıkıntıyı yaşıyorlar. Kedinizin dışkısı yumuşak ve sulu, bulanık ve kanlı ya da ne yazık ki sulu olması fark etmeksizin, kumda gözlemlediğiniz bu gibi durumlarda yalnız olmadığınızdan emin olabilirsiniz.

Kedi İshali Nedir?

İshal, olması gerekenden daha yumuşak, gevşek ve sulu olan dışkı olarak tanımlanır. İshal olan kediler, tuvaletini normalden daha sık yapabilir, evin farklı yerlerini pisletebilir veya dışkılarında kan, mukus ve hatta parazitler bile görülebilir.

Kedi ishali vakalarının çoğu müdahale olmaksızın saatler veya günler içinde düzelse de, birkaç günden uzun süredir ishal olan veya daha şiddetli belirtiler gösteren kedilerde (kusma, iştahsızlık, kanlı dışkı, sulu dışkı veya yorgunluk gibi) ), hemen bir veteriner hekim tarafından görülmelidir.

Daha küçük veya yavru kedilerde, ishalin özellikle dehidrasyona yol açabileceğini unutmamak önemlidir. Bu yüzden derhal veteriner hekim tarafından müdahale edilmelidir.

Fayans zeminde, beyaz kum kutusunda duran İran kedisi.

Kedilerde İshal Belirtileri

Sağlıksız görünen dışkıların (genelde gevşek veya sulu görünen) yanı sıra ishal olan kediler aşağıdaki belirtileri gösterebilir:

  • Dışkıda mukus veya kan
  • Dışkıda kurtlar
  • Dışkısını tutamama
  • Daha sık dışkılama
  • Dışkılamak için zorlama
  • Mide bulantısı veya kusma
  • İştah kaybı
  • Yorgunluk veya halsizlik
  • Karın ağrısı
  • Kilo kaybı

Kedi İshali Nedenleri

İshalin birçok nedeni olabilir. Genelde, normalde yemediği bir şey yiyen veya mama rutini aniden değişen kedilerde görülür. Kedilerin mamasını değiştirirken en iyisi, her gün biraz daha fazla yeni mamadan ve biraz daha az eski mamadan ekleyerek, bir hafta içinde yavaş bir geçiş yapmaktır. Bu geçiş, evcil hayvanın sindirim sisteminin alışmasına olanak sağlar ve ishal ihtimalini azaltır.

PDSA'ya göre, diğer olası kedi ishali nedenlerinden bazıları şunlardır:

  • Virüsler; ör. kedi enfeksiyöz peritoniti (FIP)
  • Parazitler; ör. kurtlar, giardia, kriptosporidyum
  • Kedinizin bağırsak mikrobiyomundaki (bakteriler dahil) dengesizlikler
  • Bağırsak tıkanıklığı
  • Gıda intoleransları/alerjileri
  • İltihaplı bağırsak hastalığı
  • Antibiyotikler ve diğer ilaçlar
  • Zehirlenme/toksinler
  • Bağırsak enfeksiyonları; ör. salmonella, kampilobakter
  • Pankreatit
  • Karaciğer hastalığı
  • Böbrek hastalığı
  • Hipertiroidi
  • Kanser

Kediniz İshal Olursa Ne Yapmalısınız?

Kedinizin davranışlarını kontrol edin. İyi hissediyor gibi mi yoksa normalden daha yorgun mu görünüyor? İştahı azaldı mı veya normalden farklı diğer belirtiler gösteriyor mu? Ayrıca kusuyor mu? Kedilerde ishalin birkaç saatten kısa sürede geçmesi veya başka hiçbir belirti görülmemesi durumunda bu genelde bir acil durum değildir. Ancak kediniz sık sık ishal oluyorsa veteriner hekiminizi ziyaret etmeyi göz önünde bulundurun.

Uzun süren (bir günden fazla) ishal ve davranışlarda önemli değişiklik ile başka işaretlerin eşlik ettiği ishal durumları, acilen tedavi edilmelidir ve kediniz hemen veteriner hekimine veya veteriner polikliniğine götürülmelidir. Parlak kırmızı kanlı veya daha koyu renkli dışkılar da acil durum olarak görülmelidir.

Son olarak, sonraki ziyaretinizde veteriner hekiminize söyleyebilmeniz için ishalin sıklığını ve durumunu not edin.

Veteriner hekiminiz Nedenini Nasıl Belirler?

Veteriner hekimler, kedinizin ishal olma nedenini belirlemek için birkaç teknik kullanabilir:

  • Kedinin tıbbi geçmişi
  • Fiziksel muayene
  • Basit laboratuvar çalışması (ör. kan testi, dışkı muayenesi)
  • Röntgen (ör. x-ray)
  • Sonografi (ör. ultrason)
  • Gastro intestinal işlev testleri (kan testleri)
  • Endoskopi/kolonoskopi ve biyopsi (doku örneği almak için)
  • İlaç denemeleri (bir ilaca verilen reaksiyonun değerlendirilmesi)
  • Gıda denemeleri (belirli gıdalara verilen reaksiyonun değerlendirilmesi)

Tedavilerin ve Beslenmenin İshali Nasıl Etkilediği

İshalin tedavi edilmesi altında yatan nedene bağlıdır. Çeşitli etkenlere bağlı olarak veteriner hekiminizin önerebileceği birçok ishal tedavisi vardır. Ancak bu durumun yönetilmesinde beslenme önemli bir rol oynar.

Sağlıklı kedi dışkısında, beslenmenin önemli bir yeri vardır. Yetersiz beslenme, kronik (devam eden) ishale yol açabilir. Bu nedenle veteriner hekiminiz, kedinizin beslenmesini de değerlendirecektir. Tedavi olarak, farklı kedi mamaları arasında geçiş yapılmasını önerebilir. Düşük yağ içeren veya lif ilaveli kompleks karbonhidrat ya da sindirilebilir kompleks karbonhidratlar açısından daha zengin olan mamalar önerilebilir.

Kronik ishal durumları, çoğunlukla ilaçların yanında özel diyetetik mamalara da yanıt verir. Bu GI hastalığı kategorisine, "mamaya yanıt veren enteropati" adı verilir. Birçok durumda veteriner hekiminiz, doğru sindirime yardımcı olmak ve iyi bir dışkı kalitesi sağlamak için kedinizin hayatı boyunca diyetetik mama tüketmesini önerir. Gıda intoleransı olan durumlarda, bu kediler için beslenme denemesinin bir parçası olarak, hidrolize veya yeni protein mamaları önerilebilir. Bu süre boyunca kediler yalnızca önerilen mamayı tüketebilir; ödül maması veya başka atıştırmalıklar verilmez. Bu denemeler, ishal olan evcil hayvanlar için genelde hafta sürer ancak kaşıntı veya derilerinde ya da kürklerinde herhangi bir sorun varsa, 12 haftaya kadar da sürebilir.

Kedi ishali talihsiz bir durum olsa da doğru tedavi ve veteriner hekiminizin yardımıyla, kediniz, mutlu ve sağlıklı haline tekrar geri dönebilir.

 

Yazarın Biyografisi

Dr. Patty Khuly

Dr. Patty Khuly, Wellesley College ve Pensilvanya Üniversitesi Veteriner Fakültesi diplomalarına sahiptir. Prestijli VMD/MBA çift dal programının bir parçası olarak Wharton School of Business'tan MBA diploması almıştır. Miami, Florida'daki Sunset Animal Clinic'in sahibi olmaktan gurur duymaktadır. Ancak hepsi bu kadar değil. Dr. K okumayı, örgü örmeyi, yoga yapmayı, müzik dinlemeyi çok sevmesinin yanı sıra koşu yapmaya ve yemek yemeye bayılıyor. Üç köpek, sayısız kedi, kurtardığı iki keçi ve eğlenceli bir tavuk sürüsüyle birlikte South Miami'de yaşıyor.

Yazılarını seafoodplus.info ve seafoodplus.info adreslerinden takip edebilirsiniz.

Kedi Dışkısında Kan Olmasının Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri

Kedilerde dizanteri tanımlaması zor durumlardan biri olduğundan kedi sahiplerinin bu konuda çok dikkatli olması gerekmektedir. Dizanteri, kedilerin yaşam kalitesini düşüren çok önemli bir hastalıktır. Bugünkü yazımızda dizanteri ile ilgili bilmeniz gereken önemli noktalara değineceğiz.

İçindekiler

Kedilerde dizanteri nedir?

Genellikle halk arasında &#;kanlı ishal&#; olarak bilinen dizanteri, su, besin ve elektrolitlerin emiliminin azalmasına bağlı olarak bağırsak hareketlerinin hızlanmasıyla kendini gösteren bir hastalıktır. Pek çok farklı sebepten ötürü ortaya çıkabilecek bu rahatsızlık kedinizin büyük ağrılar çekmesine neden olabilir.

Kedilerde dizanterinin nedenleri nelerdir?

Kedilerde dizanteriye neden olabilecek şeyler hayli fazladır. Kediler pek çok neden ötürü dizanteriye yakalanabilir. En sık karşılaşılan dizanteri sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Parazitler (Özellikle coccidia, giardia ve bağırsak solucanı gibi bağırsaklardaki parazitler)
  • Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar

Kötü hijyen koşullarından dolayı örneğin kedinizin beklemiş suları içmesi, duş giderlerindeki suları koklaması veya yalaması, aynı şekilde tuvalet suyuyla yakından olan ilişkisi dizanteriye yakalanmasına sebebiyet verebilir.

Kedilerde dizanteri belirtileri nelerdir?

kedilerde dizanteri belirtileri

Kedilerde dizanterinin en sık ve net olarak görülen sebeplerinin başında, beklemiş sularla olan temas gelmektedir. Hastalığın hafif olduğu durumlarda genellikle dışkısının biraz yumuşak olması dışında kedinizin rutininde herhangi bir değişim gözlenmeyebilir. Bu durumda veterinere gitmeden önce bir sonraki dışkısını beklemeniz doğru olacaktır.

Aşağıda, dizanteri konusunda uyanık olmanız gereken bazı semptomları sıraladık:

  • İştah kaybı
  • Letarji veya depresyon
  • Ağrı veya rahatsızlık
  • Kedinin dışkısında kan: Rengi ne olursa olsun dışkıda kan görmek çok ciddi bir durumun habercisi olabileceğinden vakit kaybetmeden veterinere başvurmak gerekmektedir. Kakada kan kimi zaman tespiti zor olan bir durumdur. Bu durumda kum kabının kenarında ya da dışkının üst ucunda pembe veya kırmızı noktalar tespit edebilirsiniz.
  • Çoğu kedi günde bir kere dışkı yapar ve dışkısı rahat bir şekilde çöp kutusuna atılacak sertlikte olur. Eğer kedinizin dışkısı yumuşaksa ve kediniz günde birden fazla dışkı yapmaya başladıysa dizanteriden şüphelenmelisiniz.
  • Anal bölgede tahriş
  • Saklanma ve kaçma gibi davranışlar sergileme
  • Tuvalete çıktığında acıdan dolayı miyavlama
  • Karın yalama ve miyavlama davranışında artış

Kedilerde dizanteri nasıl tedavi edilir?

kedilerde dizanteri tedavisi

Kedilerde dizanteri tedavisi geç kalınmadan yapılmalıdır. Aksi takdirde kedinizde çok ciddi ve kalıcı problemler ortaya çıkabilir. Veteriner ile iletişime geçildiğinde ilk olarak 24 saat boyunca yiyecekleri kesmenizi ve az miktarda hafif ve sindirimi kolay yiyeceklerle, suyu kesmeden beslemenizi tavsiye edebilir. Bu durumlarda genellikle bağırsaklardaki lif dengesini sağlayacak haşlanmış pirinç, haşlanmış yağsız tavuk, patates gibi besinler önerilmektedir.

Veteriner tarafından dizanteri teşhisi yapıldıktan sonra çoğunlukla ishal önleyici ilaçlarla ve antibiyotiklerle tedavi süreci ilerlemektedir. Bu ilaçlar tehlikeli olabileceği için veteriner kontrolü olmadan kullanılmamalıdır. Aynı zamanda bağırsak florasının doğal haline kavuşmasını sağlamak amacıyla kedilerin kullanımına uygun probiyotikler de tedavi sürecinde kullanılabilmektedir.

Tedavi boyunca en belirleyici şey dışkının normale dönmesidir. Bu durumda kedinin normal diyetine çok hızlı bir geçiş yerine, veterinerin önerdiği diyetle karıştırılarak kademeli olarak geçilmelidir. İki veya üç gün içinde kedinizin durumunda olumlu bir değişim gözlenmediği taktirde ise hemen veterinerinize başvurmanız faydalı olacaktır.

Kedilerde dizanteri nasıl önlenir?

  • Herhangi bir olumsuz durum hissettiğinizde uygun bir şekilde davranabilmek için kedinizin kum kabını düzenli bir şekilde gözlemlemelisiniz.
  • Düzenli veteriner kontrolünü ihmal etmemelisiniz.
  • Kedinizin ve tuvaletinin temizliğine dikkat edin. Tuvalet temizliğini günlük olarak yapın.
  • Kedinizin mama su kaplarını günlük olarak temizleyin.
  • Beklemiş mamalardan ve sulardan uzak durmasını sağlayın.

Dizanteri olan kediye nasıl davranmalısınız?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi dizanteriye neden olabilecek şeylerin listesi oldukça uzundur ve her bir sebebe bağlı olarak farklı bir tedavi yöntemi gerekebilir. Bu nedenle herhangi bir şüpheli durumda veterinere başvurmanız çok önemlidir.

Veteriner tedavisiyle birlikte kedilerde dehidrasyon ve elektrolit dengesizliklerini düzenlemek gerekiyor.

Ayrıca ishal olan kedinize anlayışlı davranmanız ve ona kızmamanız gerektiğini de hatırlatalım. Kedilerin ne kadar temiz canlılar olduğunu hepimiz biliyoruz fakat ne yazık ki ishal olduklarında tuvalet kaplarına bazen yetişemeyip en yakın uygun buldukları yere tuvaletlerini yapabiliyorlar. Böyle bir durumda da ona kızmayıp temizlemekten başka çare kalmıyor 🙂

Kedilerde dizanteri bulaşıcı mıdır?

Kedilerde dizanteri belirtileri arasında virüsler ve parazitler gibi hem kediden kediye hem de kediden insana geçebilecek etkenler bulunmaktadır. Bu nedenle dizanteri kediler arasında ve bazı paraziter etkenlerin sebep olduğu dizanteri türleri kedilerden insanlara bulaşıcı olabilmektedir. Bu durumdan kendinizi korumak için kişisel hijyeninize dikkat etmeniz  yeterli olacaktır. Kedinize veya tuvaletine dokunduktan sonra ellerinizi güzelce yıkayıp tuvaletini, kap dışında bir yere yaptıysa o bölgeyi iyice dezenfekte etmenizi öneririz.

Dizanteri olan kedilerin beslenmesi nasıl olmalıdır?

Son kullanma tarihi geçmiş ve besleyici özelliği olmayan, kalitesiz mamaların kedilere yedirilmemesi gerekmektedir. Kedinin beslenme düzeninde ani değişikliklerden kaçınılmalı ve ilaç tedavisi veteriner kontrolünde gerçekleştirilmelidir. Sindirimi kolay olduğu için düşük lifli gıdaları tercih etmek de faydalı olacaktır. Kedinizin bol su içmesini teşvik ederek sindirimin kolaylaşmasını sağlayabilirsiniz. Bol su tüketimi aynı zamanda ishal durumunda kedinizin kaybettiği ve yaşam için gerekli olan sıvıyı geri kazanmasını sağlayacaktır.

İlgili diğer içerikler:

Sıkça Sorulan Sorular

İki üç haftadan uzun süren kronik ishalin teşhisi ve tedavisi zor olsa da düzenli ve kapsamlı bir süreçle tedavisi mümkün olabilmektedir.

Kedinizdeki ishal durumu birkaç gün içinde geçmediyse endişelenmeli ve derhal veterinere başvurmalısınız.

Basit ishal vakaları çok hafif düzeyde seyreder ve genellikle birkaç gün içinde geçer. Ciddi durumlarda ise mutlaka veteriner tarafından dizanteri tedavisi uygulanmalıdır.

Bu İçerikler İlginiz Çekebilir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir