evli olmayan bayan kürtaj yaptırabilir mi / Evlilik dışı kürtaj yapılır mı? | Op. Dr. Güray Ünlü - Antalya Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Evli Olmayan Bayan Kürtaj Yaptırabilir Mi

evli olmayan bayan kürtaj yaptırabilir mi

Kürtaj yasal mı konusunda toplumda maalesef doğru bilinen çok sayıda yanlış bilgi bulunuyor. Medyada da sıklıkla konunun gündeme geldiğini belirtebiliriz. Kürtaj tüm dünyada çeşitli yasal düzenlemelerle birlikte anılan cerrahi operasyonlardan biridir. Avrupa Birliği’ne üye olan 31 ülkede kürtaj yasal çerçevede olmak kaydıyla ve gebeliğin belirli bir süresine kadar yapılabiliyor.

Pek çok ülkede kürtaj yaptırmak yasal mı sorusunun yanıtı da değişiyor. Örneğin Lüksemburg, Finlandiya, Polonya ve İrlanda’da herhangi bir sınır olmaksızın gebeliğin haftasına kadar bebeğin tahliye edilmesi mümkün olabiliyor. Cinsel saldırı ya da tıbbi zorunluluk durumunda ise gebeliğin haftasına kadar serbest ve sonrasında kürtaj yasak mı konusu devreye giriyor.

Ancak Avrupa Birliği üyesi olan Malta’da ise kürtaj yasak mı sorusunun yanıtı gayet net: evet! Hiçbir koşulda ve durumda bebeğin tahliyesine müsaade edilmiyor. Kıbrıs Rum kesiminde yalnızca cinsel saldırı durumunda izin verilen bu işlem 58 farklı ülkede ise sadece anne adayının ya da bebeğin sağlığıyla ilgili bir sorun olduğunda yapılabiliyor.

Bu ülkelere Suudi Arabistan, İsrail, Arjantin ve Tayland gibi örnekler verebiliriz. 68 ülkede ise kürtaj yasak mı sorusunun yanıtı istisnasız bir şekilde ‘evet’ oluyor ve bu ülkelere de Brezilya, Şili, Meksika, Kolombiya, Dominik, İran, Suriye, Endonezya ve Afganistan örneklerini verebiliriz.

Kürtaj hakkını kadınlara tanıyan ilk ülke ise Sovyetler Birliği olmuştu. yılında kürtaj yasak mı sorusunun yanıtı bu ülkede ‘hayır’ oldu ve 14 yıl içerisinde bin kadın kürtaj işleminden faydalanınca bazı tıbbi zorunluluklar getirildi. Sonuç olarak sadece ülkemizde değil, dünya genelinde kürtaj yasal mı konusunda çeşitli düzenlemeler bulunuyor. Ülkemizde geçerli olan yasal düzenlemeler hakkında ise tüm yetişkin bireylerin bilgi sahibi olması önem taşıyor.

Kürtaj fiyatları ile ilgili detaylı bilgi almak için aşağıdaki linkten göz atabilirsiniz.

Tıkla &#;> Kürtaj fiyatları

Kürtaj Yasal Olmalı mı?

Ülkemizde ise kürtaj yasak mı sorusunun yanıtı çeşitli sınırlamaları kapsıyor. Yasalar gereği kürtaj işleminin yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmuyor ancak bu konuda çeşitli sınırlamalar mevcut. Gebeliğin sadece haftasına kadar istenmeyen gebelik durumunda bebeğin tahliye edilmesine izin veriliyor ve sonrasında ise kürtaj yasak mı konusu devreye giriyor.

Ancak gebeliğin bu haftasını kaçıran kişi sayısının da bir hayli fazla olduğu dikkatlerden kaçmıyor. Bunun en yaygın nedeni evde idrar numunesi ile yapılan gebelik testlerinde sonucun pozitif çıkmasının ardından herhangi bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanıyla görüşülmemesi ve beraberinde kürtaj yasal mı konusunda da doğru bilgilere sahip olmamaktır.

Kadınlar doktor ile görüşmediklerinde gebelik süresini yanlış hesaplayabiliyor. Hamile olduğunu öğrendiği haftanın gebeliğin ilk haftası sanan çok sayıda kişi olduğunu belirtebiliriz. Dolayısıyla kürtaj yasal mı konusunda belirttiğimiz gebeliğin Haftasını kaçırabiliyorlar ve bu nedenle bebeği istemedikleri halde dünyaya getirmek durumunda kalabiliyorlar.

Oysa evde yapılan gebelik testinin pozitif çıkması durumunda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşmelisiniz. Böylece gebelik haftası doğru olarak hesaplanabilir ve kürtaj yasal mı konusunda bahsettiğimiz yasal süreyi kaçırma riskiniz de ortadan kalkar.

Evlilik Dışı Kürtaj Yasal mı?

Halk arasında yanlış bilinenlerden biri evlilik dışı gebelik durumunda kürtaj işleminin yapılamadığı oluyor ve bu bilgi kesinlikle doğru değildir. Sıklıkla kürtaj yasal mı ya da evli olmak mı gerekiyor gibi sorularla da karşılaşabiliyoruz. Evli olmayan kadınlar da 18 yaşından büyük olmak ve gebeliğin haftasını geçirmemiş olmak kaydıyla kürtaj yasak mı endişesine gerek kalmıyor ve işlem yaptırabilir. Üstelik herhangi bir rıza belgesine gerek olmaz.

18 yaşından büyük olan ve evli olmayan kadınların kendi beyanları bu operasyonun yapılması için yeterlidir. Bu arada kürtaj yasal mı konusunda işlemin tamamen gizlilik esaslarına göre yapıldığı bilgisini de aktarmak gerekiyor. Kürtaj yaptırdığınıza dair bilgi üçüncü kişilerle paylaşılmaz ve bu konuda da rahatlıkla kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşebilirsiniz. Zira kürtaj yasak mı konusunda kadınlar gizlilik esasları hakkında da bilgi sahibi olmalıdır.

Kürtaj işlemi sonrası ne zaman adet görürsünüz ? detaylı bilgi için aşağıdaki makalemizi okuyabilirsiniz.

Tıkla &#;> Kürtaj sonrası adet

Kürtajın Yasal Süresi Nedir?

Sadece kadınların değil erkeklerin de bilmesi gereken kürtaj yasal mı konusunun detaylarını da sizlere aktaralım. Bu işlemin yapılabilmesi için gebeliğin haftasını geçirmemiş olmak gerektiğini belirttik. Ancak bu süre aşıldığında sadece bazı tıbbi zorunluluklar olduğunda bebeğin anne karnından tahliyesi yapılabiliyor. Türkiye’de kürtaj yasak mı konusunda bilinmesi gereken detaylardan biri 3 farklı durumda bu işlemin gebeliğin haftasından sonra yapılabildiğidir.

Bunların ilki bebeğin anne karnında ölmesi durumudur ve bu durumda kürtaj yasal mı sorusuna ‘evet’ yanıtı vermelidir. Çünkü hayatını kaybeden bebeğin rahimden tahliye edilmemesi durumunda anne adayı da hayatını kaybedebilir.

Gebeliğin haftasından sonra küretaj yaptırmak yasal mı konusunda ikinci durum ise kanama gibi anne adayının hayatını riske atan bir sağlık sorununun gelişmesidir. Böyle bir tablo karşısında da kürtaj yasal mı sorusuna ‘evet’ yanıtı veriliyor. Üçüncü durum anne karnındaki bebeğin hayatını sürdürebilmesi ve yaşam fonksiyonları bakımından ciddi bir sıkıntı yaşayacağı anomalilerin olmasıdır.

Down Sendromu gibi durumlarda kürtaj yasal mı konusu çok daha farklı bir boyut kazanıyor ve anne ile baba adayının talep etmesi halinde yasal olarak kürtaj işlemi yapılabiliyor. Ancak bu üçüncü durumun mevcudiyetinin hekim heyeti içerisinden en az 3 hekim tarafından onaylanmış olması gerektiğini de belirtmek lazım.

Herhangi bir anomali durumunda değil, bebeğin doğduğunda yaşamsal anlamda sıkıntı yaşayacağı durumlarda müsaade edildiği bilgisini de aktarmak gerekiyor. Yani bebeğin kolunun olmaması ya da bacağının olmaması gibi durumlarda kürtaj yasak mı şeklindeki soruna ‘evet yasak’ şeklinde bir yanıt verebiliriz.

Kürtaj yaptıracakların mutlaka okuması gereken bir yazı kürtaj kaçıncı haftaya kadar yapılır makalesini sizler için derledik. Aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

Tıkla &#;> Kürtaj kaçıncı haftada yapılır

Türkiye’de Kürtaj Yasal mı?

Türkiye’de kürtaj yasak mı konusunda yanlış bilinenlerden biri de her yaşta bu işlemin yapıla bildiğidir. Kürtajın kadının beyanı ve şayet gerekliyse rıza belgeleri ile birlikte yapılabilmesi için 18 yaşını doldurmuş olması ve bekar olması gerekiyor. Şayet evli ise bu durumda eşin de kürtaja rızasının olduğuna dair belge istenir ve eşin rozası yoksa kürtaj yasal mı konusu farklı bir boyut kazanır. Bu durumda kürtaj yapılamaz. Operasyonun yapılması için eşlerin bu konuda hemfikir olması gerekiyor.

17 Yaşında Kürtaj Yasak mı? Aileye Haber Verilir mi?

17 yaşında kürtaj yasal mı konusunda bilinmesi gereken unsu ebeveyn onayının gerektiğidir. Kadının evli olup olmadığına bakılmaksızın mutlaka ebeveyn onayı istenir. Şayet evliyse ebeveyn onayı ile birlikte eşin rıza gösterdiğine dair ıslak imzalı belge de istendiğini belirtmek gerekiyor. Dolayısıyla 17 yaşında küretaj yaptırmak yasal mı ve aileye haber verilir mi konusu önemini kaybediyor çünkü aileden direkt olarak onay isteniyor.

16 yaşında ve altında olan kişiler için de kürtaj yasak mı konusu çok daha farklı bir yanıt içerir. Bu kişilerde kürtaj işlemi ancak mahkeme kararı ile yapılabiliyor ve kürtaj taleplerinde de mutlaka yetkili resmi mercilere bilgi verilmesi gerekiyor. Yani 16 yaşın altında olan kişiler ebeveyn onayı ve eş rızası olsa bile mahkeme kararı olmadan kürtaj işlemini yaptırabiliyor. Bu konuda kararı adli merciler veriyor. Böyle bir durumda ailenin haberinin olmaması da mümkün değildir.

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Cep Tel: 30 08
Asistan Tel: 60 97
Mail: [email protected]

Kürtaj, rahme yerleşmiş ceninin gebenin rızasıyla veya tıbbi bir gereklilik sonucu rahimden kazınarak alınması anlamına gelmektedir. Bu noktada gebenin rızasının, evli kadınlarda kürtaj olmak için yeterli olup olmadığını tartışmak gerekir. Uygulamada kürtaj olmak isteyen evli kadın, bu yöndeki rızasını hekime açıkladığında yeterli olmamakta, eşin rızasını/iznini açıklayan belge de talep edilmektedir.

Kadın, kendi bedeni üzerinde söz hakkına sahip olduğuna göre bu belge olmaksızın kürtaj yaptırabilir mi?

Türk hukukunda kürtaj işleminin yapılma sebepleri ve bu sebeplere göre belirli süreler kanun ve tüzükle düzenleme altına alınmıştır. Kürtaj sebepleri; gebeliğin isteğe bağlı sonlandırılması, gebeliğin tıbbi gereklilik sonucu sonlandırılması ve gebeliğin cinsel saldırı sonucu oluşması sebebiyle sonlandırılmasıdır.

Gebeliğin isteğe bağlı sonlandırılması için 10 haftayı geçmemiş olması gerekmektedir. 10 haftanın altındaki gebeliği sonlandırmak isteyen kadın bekar ise, sadece onun bu yöndeki rızası kürtaj için yeterli olacaktır. Evli gebe kadın için durum farklıdır. Nüfus Planlaması Hakkında Kanun (NPHK) ve Rahim Tahliyesine İlişkin Tüzük’e göre evli kadının kürtaj olabilmesi için eşinin de rızası gerekir. Bu rıza, bebeğin eş dışında bir kişiden olması halinde de eşten alınır. Eş rızası olmadan kürtaj yapan hekimin TCK’ye göre “çocuk düşürtme” suçunu işlediği gündeme gelebilir. Bu sebeple hekimler bu belge olmaksızın gebeliği sonlandırmayı kabul etmemektedir.

Gebeliğin tıbbi gereklilik sonucu sonlandırılması her zaman mümkün olabilmektedir. Bu noktada gebeliğin kadının hayatını tehlikeye sokması / gebeliğin devamının doğacak çocuk ile onu takip edecek nesiller için ağır maluliyete neden olacak olması hallerinde eş rızasını ele almak gerekir. NPHK’nin düzenleniş tarzına bakıldığında bu hallerde eş rızasının aranmadığı, kadının kendi rızasıyla gebeliği sona erdirebileceği anlaşılmaktadır. Örneğin bebek down sendromlu ise veya doğum anne için oldukça riskli olacaksa, eş rızası aranmaksızın gebelik sonlandırılabilir. Cinsel saldırı sonucu gebe kalınması halinde gebeliğin sonlandırılması ise 20 haftaya kadar mümkündür.

Eşin rızasının alınması uygulamasının temelinde babanın da bu kararda söz sahibi olması gerektiği düşüncesi yatar. Günümüzde bu düşünceyi sürdüren hukuk sistemi sayısı bir hayli azalmıştır. Kürtaj kararından ve gebeliğin devamından doğrudan etkilenen taraf kadındır, bu sebeple kürtaj konusunda eşler hemfikir değilse kadının kararına göre hareket edilmelidir görüşü hakim olan görüştür. Türkiye’de ise uygulama eşin rızasını almayı gerekli kılmaktadır.

Gebeliğin sonlandırılması hususunda eşlerin fikir birliğine varamaması halinde boşanma davası gündeme gelebilir. Eşinin zorlaması nedeniyle kürtaj olan kadın boşanma davasında ek olarak manevi tazminat talep edebilir.

Çitil Avukatlık Ortaklığı Blog sayfasında yer alan hukuk ve diğer konulardaki yazılar ilk sizin e-postanıza gelsin isterseniz Çitil Haber Bülteni’ne abone olun!

Kaynakça:

funduszeue.info

funduszeue.info

funduszeue.info

DAMLA KUZU

Kürtaj Hakkı Rehberi

Kürtaj Nedir?

Kürtaj, hamileliği tıbbi olarak sonlandırma işlemidir. Rahimden embriyoyu çıkarmak için ilaçlı ve/veya cerrahi yöntemler kullanılır. İlaçlı kürtaj doktor takibinde evde ve hamileliğin ilk haftalarında gerçekleştirilebilir.

Kürtaj işlemini hangi doktor, hastane bölümü yapar?

Kürtaj işlemi, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından sağlık kurumlarının “Kadın Hastalıkları ve Doğum” bölümlerinde yapılır.

Kürtajın yapılmasına engel olabilecek hastalık veya özel bir durum var mıdır?

Yoktur.

On haftayı geçmeyen gebeliklerde yapılacak kürtajda gebe kadın; reşitse kendisinden, küçükse kendisinin rızası alınmakla birlikte velisinden, vesayet altında bulunup da reşit ya da ayırt etme gücüne sahip olmayan, kendisinden ve vasisinden (Bu halde ayrıca sulh hakiminden de izin alınması gerekir), evliyse eşinden, örneği tüzükte belirtilen izin belgesinin alınması gerekir.

Kürtaj için yasal gebelik süresi ne kadardır?

Türk Ceza Kanunu’nun ve Maddelerinde düzenlenen çocuk düşürme ve çocuk düşürtme suçlarına göre kürtaj bakımından çocuk aldırmanın suç sayılmaması için hamileliğin ilk 10 haftasında olunması gerekmektedir. Bu düzenlemeye göre 10 haftasını doldurmuş olan ceninin düşürülmesi annenin rızası olsa dahi suç kabul edilir.

Evlilik dışı hamileliklerde kürtaj olmak için ne gibi yasal zorunluluklar gerekir?

Nüfus Planlaması Hakkında Kanun’un 5. maddesine göre, “Gebeliğin onuncu haftası doluncaya kadar annenin sağlığı açısından tıbbi sakınca olmadığı takdirde istek üzerine rahim tahliye edilir.” 6. maddeye göre de “müdahale, gebe kadının iznine, küçüklerde küçüğün rızası ile velinin iznine bağlıdır… rızaları aranılacak kişiler evli iseler, sterilizasyon veya rahim tahliyesi için eşin de rızası gerekir.” Yani Türk yasalarına göre evlilik dışı hamileliklerde isteğe bağlı kürtaj süresi 10 haftadır. Ancak Ceza hukukuna göre suç sayılan bir eylem sonucu meydana gelen gebeliklerde bu süre 20 hafta olarak kabul edilmiştir. Kişinin evli olmaması durumunda partnerinin rızası aranmaz ve bu hizmet yasal süresi içerisinde devlet hastanelerinde devlet sağlık sigortası tarafından karşılanır.

Tecavüz sonucu hamile kalan kadın için yasal sürenin farklıdır. Peki hamileliğin tecavüz ile oluştuğunun ispatı için bir mahkeme kararı şart mıdır? Kadının beyanı yeterli olur mu?

Türkiye’de kadınlar tecavüz sonucu oluşan gebeliği 20 hafta içinde sonlandırabilirler. Başka somut delilin olmadığı durumlarda mağdurun beyanının önemi artsa da tek başına mahkumiyet kararı için yeterli değildir. Bu konuda mağdurun beyanının kesin delil sayılıp sayılmayacağıyla ilgili birbirinin zıttı iki görüş vardır. Yargıtay doğrudan bir görüşe katılmış değildir. Yargıtay’ın sadece mağdurun beyanına göre mahkumiyet verdiği durumlarda; mağdurun şikayet süresine, mağdurun sanığı tanıyıp tanımadığına, tanıyorsa önceden aralarında bir anlaşmazlık geçip geçmediğine, mağdurun iftira atmasıyla ilgi bir sebep bulunup bulunmadığına, mağdurun beyanının hayatın olağan akışına uygun olmasına, mağdurun beyanının teknik delillerle çelişip çelişmediğine, mağdurun yardım isteme imkanının olup olmamasına ve mağdurun fiili üçüncü kişilere anlatıp anlatmamasına bakarak karar verir.

18 yaşın altındaki bireyler için kürtaj şartları nelerdir?

18 yaşının altındaki bireylere kürtaj işleminin yapılabilmesi için ebeveyn veya vasinin izni gereklidir.

15 yaşın altındaki bireyler için kürtaj şartları nelerdir?

15 yaşının altındaki bireylere kürtaj işlemi adliyeye suç duyurusunda bulunarak mahkeme izni ile yapılır.

Herhangi bir hastalık, travma gibi konular kürtajın yapılmasına engel midir yoksa yasal olmak üzere her başvuran kürtaj olabilir mi?

Uygun şartlar sağlandığı takdirde (anestezi, yoğun bakım şartları ve ilgili dahili branşlar) herhangi bir hastalık ya da travma, kürtaj yapılmasına engel değildir. yılında, sayılı Nüfus Planlaması Hakkında Kanun ile onuncu gebelik haftasının altında isteğe bağlı gebelik kürtajı yasal olmuştur. Kürtaj için kadın reşitse kendisinden, küçükse kendisinin rızası alınmakla birlikte velisinden, vesayet altında bulunup da reşit ya da mümeyyiz değilse kendisinden ve vasisinden (bu halde ayrıca sulh hakiminden de izin alınması gerekir), evliyse eşinden kanunda belirtilen izin belgesi alınır.

Kürtaj olmaya karar veren bir kadın işlem öncesinde psikolojik destek almalı mı?

Kürtaj olmaya karar vermekte ya da verilen kararla ilgili zorlanılan noktalarda yardım almak düşünülebilir ancak bu, karar veren her kadının yardıma ihtiyacı olduğu anlamına gelmez.

Kürtaj işlemi öncesinde toplumsal ve dini baskıların etkisi ne kadar? Bu baskının üstesinden nasıl gelinebilir?

Dünyanın her yerinde kürtaj tartışmalı bir konudur ve neredeyse tüm dinlerce yasaklanmış durumdadır. Bu da toplumsal olarak kürtaj konusunun konuşulmasını güçleştirmektedir. Bu baskılar sonucu yasal olduğu halde bugün kürtaj yapacak kurum bulmak neredeyse imkânsız hale gelmektedir.

Evlilik birliği içerisinde eşin rızası olmadan yasal kürtaj yapılabilir mi?

Türk Ceza Kanunu açısından yasal süresi içerisinde kürtaj yapılabilmesi için eşin rızası gerekli olmasa da Nüfus Planlaması Kanunu ile Rahim Tahliyesi ve Sterilizasyon Hizmetlerinin Yürütülmesi ve Denetlenmesine İlişkin Tüzük uyarınca eşin rızasının alınması da şarttır. Kanunlar arasında bir çelişkinin olduğu ve eşin rızasının aranmasının uluslararası düzenlemelere de aykırı olduğu söylenebilecekse de günümüzde uygulama, eşin de rızasının alınması şeklindedir.

Evlilik birliği içinde tecavüze uğrayan kadın, eşinin rızası olmadan kürtaj olabilir mi? Ayrıca bu durumda yasal kürtaj süresi değişir mi?

Öncelikle evlilik birliği içindeyken tecavüze uğrayan kadın her halde Türk Ceza Kanunu madde ’ye göre cinsel saldırı suçu işlendiğinden şikayette bulunabilir. Hamile kalan kadın bir suçun mağduru olduğu için TCK 99/6’ya göre süresi 20 haftadan fazla olmamak kaydı ile kürtaj olabilir. Ayrıca TCK’da kürtaj olmak için eşin rızası şartı aranmadığı ve bu durumda da eş zaten “suç işlediği” için eşin rızası aranmaz.

Kürtaj hizmeti veren bir hastanenin, yasal olmayan nedenlerle kürtajı reddetmesi mümkün müdür?

Sağlık bakanlığının “Gebeliğin haftası doluncaya kadar annenin sağlığı açısından tıbbi sakınca olmadığı takdirde istek üzerine rahim tahliye edilir” açıklamasına göre kadının sağlığı tehlikede olmadığı her durumda bu hizmeti veren hastane kürtaj işlemini yapabilir, reddetmesi mümkün değildir.

Kürtaj hizmeti veren bir hastanede çalışan doktorun hastayı reddetme olanağı var mıdır?

Nüfus Planlaması Hakkında Kanun’un 5. maddesine göre gebeliğin 10’uncu haftası doluncaya kadar annenin sağlığı açısından tıbbi sakınca olmadığı takdirde istek üzerine rahim tahliye edilir. Yani hamileliğinde 10’uncu haftasını doldurmamış kadınlar isteğe bağlı olarak kürtaj olma hakkına sahiptir. Toplumumuzda oluşan kürtajın yasak olması yanılgısının kanuni bir dayanağı yoktur. Bu sebeple de bahsettiğimiz maddenin tanıdığı hak doğrultusunda doktorun belirli kanuni şartları sağlayan ve kürtaj olma isteğini belirten kadını bu hususta reddetme şansı yoktur.

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası