kıl kurdu için en iyi ilaç / Kıl Kurdu Neden Olur ve Nasıl Geçer? Kıl Kurduna Nasıl Düzelir ve Ne İyi Gelir?

Kıl Kurdu Için En Iyi Ilaç

kıl kurdu için en iyi ilaç

Kıl kurdu neden olur, nasıl geçer? Kıl kurduna ne iyi gelir?

Kıl Kurdu Nedir?

Yaygın ve sık görülen bir sorun olan kıl kurdu, genelde okul çağındaki çocuklarda ortaya çıkmaktadır. Mikroskobik yumurtalar aracılığı ile de kolayca çocuklar arasında yayılmaktadır. ‘’Kıl kurdu nasıl geçer?’’ sorusu ise oldukça sık merak edilenler arasında yer almaktadır. Böyle bir durumda tedavi için ağızdan alınması gereken bazı ilaçlar bulunmaktadır. Kişinin yatak çarşaflarının ve kıyafetlerinin sürekli yıkanması ve temiz tutulması gerekmektedir. Özellikle iç çamaşırı temizliğine çok önem verilmesi önerilenler arasında yer almaktadır.

Kıl Kurdu Neden Olur?

Kıl kurdu, yiyecekler, içecekler ya da parmak yolu ile kişiye bulaşabilmektedir. Yutulmuş olan yumurtalardan çıkan larvalar, ince bağırsakta birkaç hafta içinde kurda dönüşebilmektedir. Ardından kalın bağırsağa giderek bu bölgeye yerleşmektedir. Bununla birlikte kıl kurdunun daha sık bulunduğu nesneler arasında ise şunlar yer almaktadır:

  • Kıyafetler
  • Havlular
  • Yatak örtüleri
  • Mutfak tezgahı
  • Oyuncaklar
  • Kum havuzu
  • Okul sıraları
  • Banyoda bulunan yüzeyler
  • Tuvaletler
  • Bardaklar
  • Yiyecekler

Bunlar ve bunlar gibi pek çok nesne kıl kurtlarını barındırabilmekte ve bulaşmasına olanak sağlayabilmektedir. Bu nedenle oldukça dikkatli davranılması gerekmektedir. Aynı zamanda temizliğe önem verilmesi gerekmektedir.

Kıl Kurdu Nasıl Geçer?

Böyle bir durumda hijyene oldukça büyük önem verilmesi gerekmektedir. Kişi ne kadar hijyenine dikkat ederse bir o kadar bu durumdan kurtulma ihtimali artmaktadır. İlk olarak ellerin düzenli bir şekilde yıkanması gerekmektedir. Bununla birlikte tırnakların kısa tutulması ve sürekli olarak temizlenmesi önerilmektedir. Tırnak ısırmaktan kesinlikle kaçınılmalıdır. Aynı zamanda sıkı iç çamaşırları tercih edilmelidir. İç çamaşırlarının her gün değiştirilmesi gerekmektedir. Pijamaların da düzenli olarak değiştirilmesi önerilenler arasında yer almaktadır. Evde de temizliğe önem verilmelidir. Düzenli olarak süpürülmesi gerekmektedir. Bununla birlikte böyle bir durumda tüm çarşaflar temizlenmeli ve günlük olarak değiştirilmelidir. Tüm bunlara dikkat edilmesinin yanında mutlaka uzman bir hekime başvurulması da gerekmektedir. Böylelikle tedavinin hızlanması sağlanmaktadır.

Kıl Kurduna Ne İyi Gelir?

Başta çocuklar olmak üzere hemen her yaştan insanda oluşabilen kıl kurduna iyi gelen bazı yöntemler bulunmaktadır. Bunlar bu sorunu yaşayan kişiler tarafından oldukça sık merak edilenler arasında yer almaktadır. İlk olarak düzenli bir şekilde zerdeçal veya zencefil çaylarının tüketilmesi önerilmektedir. Bunun yanında papatya çayı ve yeşil çayında iyileştirici etkisi olduğu düşünülmektedir. Sarımsak, portakal kabuğu, kekik gibi besinlerinde tüketimine önem verilmesi gerekmektedir. Bunların dışında ananas, kabak çekirdeği, nar suyunun da tüketilmesi önerilmektedir. Böylelikle iyileşme sürecine yardım edilebilmektedir.

Kıl Kurdu Evde Doğal Tedavi Yöntemleri

Kıl kurdundan kurtulmak için evde uygulanabilecek bazı doğal tedavi yöntemler bulunmaktadır. Bunlardan ilki bitkisel bazı çayların düzenli olarak kullanılmasıdır. Özellikle papatya, zencefil, zerdeçal çaylarının tüketimi bu durumun geçmesine yardımcı olabilmektedir. Aynı zamanda sarımsakta düzenli olarak tüketilmesi önerilenler arasında yer almaktadır.

Kıl Kurdu Nedir? Zararları Nelerdir?

Kıl kurdu, yaygın olarak görülen bağırsak kurdu enfeksiyonu ve bir parazit türüdür. Tıpta enterobiasis olarak bilinen enfeksiyon, özellikle eğitim dönemlerinde ve okul çağlarında çocuklarda görülmektedir. Mikroskobik yumurtalar aracılığıyla çocuklar arasında hızlıca yayılabilir. Vücutta gelişen parazitleri ortadan kaldırmaya yönelik ilaç tedavileri bulunmaktadır. Aile üyelerinin tamamına belirli test ve tetkiklerin yapılması gerekirken, kullanılan çarşaf, pijama ve iç çamaşırları yıkamak da önemlidir.

Parazit solucanlarının bağırsaklarda yol açtığı enfeksiyon hastalığıdır. Hayatta kalmak ve üremek için vücutta kalmaları gerekirken, sadece insandan insana bulaşabilir. Genellikle bireyde kaşıntıya ve bazı rahatsızlıklara yol açar. Zarar verici bir durum söz konusu değilken, tedavisi kolay ve hızlı yapılır.

Kıl Kurdu Zararları Nelerdir?

Genellikle ciddi sorun ve problemlere yol açmaz. Nadir olarak görülen durumlar arasında kadın üreme organlarında enfeksiyon oluşması yer alır. Parazit anal bölgeden vajinaya ulaşarak, uterusa ve pelvik organların etrafına ilerleyebilir. Bu durumda iç zarın iltihabı ve vajina iltihabı gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Ayrıca nadir olarak görülen kıl kurdu enfeksiyonu zararları şu şekildedir:

İdrar Yolu Enfeksiyonu
İdrar yollarında yaşanan enfeksiyonlar, ağır istila durumlarının yaşandığı kadın bireylerde daha fazla görülür. Solucan mesaneye ilerleyerek sistite yol açabilir.

Kilo Kaybı
Enfeksiyonun yoğun ve şiddetinin fazla olduğu durumlarda, kişinin vücudundaki besin maddeleri parazit tarafından emilebilir ve bu durum kilo kaybına yol açabilir.

Karın ve Üreme Organları Enfeksiyonu
Solucan, kadınların vajina bölgesine ve karın boşluğuna ilerleyerek buralarda enfeksiyonlara ve ciddi sorunlara yol açabilir.

Cilt Enfeksiyonları
Hastalık kişinin cildinde çok yoğun kaşıntılara yol açabilir. Ayrıca ciltte enfeksiyon ihtimalini artıran çizikler ve yaralar yol açabilir.

Kıl Kurdu Neden Olur?

Mikroskobik yumurtalar içeren gıdaların, içeceklerin tüketilmesi sonucunda ortaya çıkabilen enfeksiyon hastalığıdır. Yumurtaların ortaya çıkardığı larvalar, ince bağırsakta kurtlara dönüşerek kalın bağırsağa ilerle ve oraya yerleşir.
Bunlar kirli ve temizlenmemiş elde, herhangi bir yüzeyde veya nesnelerde bulunabilir. Genellikle Yatak örtülerinde, havlularda, iç çamaşırı ve pijamalarda, tuvalet ve banyoda, yiyeceklerde, bardaklarda, mutfakta ve mutfak tezgahında, oyuncaklarda, okul sıralarında ve yemek kaplarında bulunabilir.  
Vücuttaki dişi kurtçuklar, yumurtaların vücuda girmesinden yaklaşık 1 ila 2 ay sonrasında yumurtalarını bırakmak için anal bölgeye ilerler. Bu gibi durumlar kişinin makat bölgesinde yoğun bir kaşıntı yaşamasına neden olur. 
Bireyin bu bölgeyi kaşıması sonucunda tırnakların altına yerleşen yumurtalar, farklı bölgelere, yatak örtülerine ya da yüzeylere bulaşabilir. Ayrıca gıdalara, içeceklere, kıyafetlere ve başka kişilere taşınarak yayılabilir. Bu yumurtalar farkı yüzeylerde kalarak yaklaşık 2-3 hafta yaşayabilir. 

Kıl kurdu enfeksiyonu risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir:

Çocuklar
Genellikle 5 ila 10 yaşları arasında çocuklarda görülen bu hastalık, kalabalık ortamlarda eğitim görülmesi sonucunda hızla yayılabilir. Bunun sonucunda çocukları bu yumurtaları evlerine, aile bireylerine veya farklı kişilere kolayca bulaştırabilir. 2 yaşın altında bebek ve çocuklarda çok fazla görülmez.

Kalabalık Ortamlar
Huzurevi, çocuk esirgeme kurumu ve yurt gibi kalabalık alanlarda ve ortamlarda yaşayan kişilerde bu hastalığın görülme riski daha fazladır.

Kıl Kurdu Belirtileri Nelerdir?

Kıl kurdu belirtileri arasında, kişilerin makat ya da vajinal bölgelerinde kaşıntılar ortaya çıkabilirken bu kaşıntılar yoğun ve şiddetli bir hal alabilir. Kişilerde uyku problemleri, huzursuzluk ve bazı rahatsızlıklar yaşanabilir. 
Ara ara yaşanan karın ağrılarının yanı sıra mide problemleri, bulantı ve kusma gibi durumlar gözlemlenir. Bunlar nadir olarak görülse de yoğunluğa bağlı olarak karşılaşabilecek sorunlar arasında yer alır.
Çok sık görülen semptomlar arasında anüs etrafında kaşıntılar ve uykusuzluk yer alır. Kaşıntı çoğunluklar akşamları şiddetini artırır. Geceleri harekete geçen bu kurtlar yumurtaları bırakmak için anüse doğru ilerler. Vajinaya kadar yayılabilen bu hastalık, vajinada bazı akıntılara yol açabilir.
Kaşınmalar sonucunda ciltte açık yaraların oluşması durumunda cilt enfeksiyonu gelişimi görülebilir. Ayrıca bazı kişilerde herhangi bir semptom veya şikayet olmadan da görülebilir.

Kıl Kurdu Nasıl Önlenir?

Parazitlerin yol açtığı enfeksiyondan korunmak için alınması gereken bazı önemler bulunmaktadır. Bu yumurtaların yüzeyler ve nesneler üzerinde uzun süreler boyunca kalabildiği göz önüne alınarak yapılması gereken durumlar vardır. 
Kişilerin hijyen konusuna dikkat etmeleri, öncelikle ellerin her zaman temiz tutulması, tuvalet ve banyoların sık sık temizlenmesi, yatak örtülerinin yıkanması önemlidir. Düzenli olarak yapılan yüzey temizliği parazitin bulaşmasını önleyebilir.
Bunların yanı sıra “kıl kurdu nasıl önlenir ve nasıl geçer?” sorularına veya enfeksiyonun tekrar etmemesi konusunda alınabilecek önlemler ve günlük yapılacak rutin işler şu şekildedir:

  • Sabahları anal bölge temizliğine önem vermek
  • İç çamaşırları ve çarşafları günlük olarak temizlemek ve değiştirmek
  • Kaşınan bölgeleri kaşımamaya özen göstermek, kaşıma eylemi sonrasında elleri ve tırnakları iyice temizlemek
  • Ellerin temiz tutulması ve sık sık yıkanmasına önem göstermek
  • Çocukların temizliğine ve günlük duş almalarına önem vermek
  • Çocuklarda tırnak ve el bakımına dikkat etmek

Yukarıda verilen maddelere dikkat etmek ve bunlara özen göstererek rutin haline getirmek hastalıktan korunmanıza, ayrıca bu gibi durumların yol açabileceği farkı problemlerin önüne geçilmesine katkı sağlar.

Kıl Kurdu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kıl kurdu tedavisi, basit bir şekilde yapılabilir. Enfeksiyonun tekrar etmemesi için bir tedavi planı yapılır. Ayrıca hastalığı taşıyan kişilerin aile üyelerine de bazı tetkiklerin yapılması ve ailedeki herkesin tedavi edilmesi gerekmektedir. 
Tedavi iki farklı yolla yapılabilir. Bunlar, 4 ila 6 hafta arasındaki özenli ve düzenli bir hijyen takvimine uymak ve ilaç tedavisidir. Doktorun ilaç tedavisine yönlendirdiği durumlarda, uzmanın gerekli gördüğü şekilde kullanılması önemlidir. Ayrıca aile içindeki herkesin bu tedaviden faydalanması gerekir. 
Hamilelik dönemlerinde veya emzirme dönemlerinde ilaç tedavisi çok fazla önerilmezken, bu kişilere diğer bir tedavi yöntemi olan ve yaklaşık 6 hafta süren hijyen temizliği önerilmektedir.

Kıl Kurdu Evde Nasıl Düşürülür?

Evde yapılabilecek yöntemler arasında elma sirkesinin tüketimi yer alabilir. Bir bardak suyun içine 2 çay kaşığı elma sirke eklenerek karıştırılmalıdır. Bu karışımı günde 2 bardak içebilirsiniz. Bu gibi yöntemlerin doktor tavsiyesi üzerine kullanılması önemlidir. Doktorunuzun önerdiği tedavi yöntemlerinin ön planda olması ve doktor tarafından önerilen uygulamaların yapılması önemlidir.

Kıl Kurdu Vajinaya Girerse Ne Olur?

Nadir olarak görülen durumlarda enfeksiyonun artması ve kadınların vajina bölgesinde gelişmesi yer alabilir. Bu gibi durumlarda vajina iltihabı veya iç zarın iltihabı durumları yaşanabilir. Önlem alınması için doktora gidilmesi gerekir.

Kıl Kurdu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Hastalığın belirtileri ve şikayetleri ortaya çıkması halinde vakit kaybetmeden doktora görünmeli ve tedavi edilmelidir. Tedavinin yapılmadığı ve ertelendiği durumlarda önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Parazitin türüne bağlı olarak kişilerde kansızlığa, karaciğer ve dalağın büyümesine, bağırsaklarda tıkanmaya, deride döküntülere, astıma veya farklı organların hasar almasına neden olabilir.

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2022

Yayınlama Tarihi: 05 Aralık 2022

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır