uzay araştırmaları sonucu üretilen araçlar / SİZE DÜŞÜNDÜĞÜNÜZDEN DAHA YAKIN OLAN 10 UZAY İCADI

Uzay Araştırmaları Sonucu Üretilen Araçlar

uzay araştırmaları sonucu üretilen araçlar

1. Çizilmeye dayanıklı lensler 
Uzay ortamı astronotların kask vizörlerine zarar verebilecek kir ve parçacıklar içerdiği için NASA, çizilmeye dayanıklı lensler üretmek amacıyla bir işlem geliştirdi. Optik endüstrisi, bu işlemden faydalanarak çizilmeye karşı eskisinden on kat daha dayanıklı gözlük camları üretmeyi başardı.

2. Kulak termometreleri 
Normal termometreler yıldızların sıcaklığını ölçemez, bu yüzden NASA bu iş için kızılötesi teknolojisini kullanmaya karar verdi. Bu fikirden yola çıkan bir şirket bir kızılötesi sensör icat etti, bu sensörü kulak termometresine yerleştirdi ve bu termometreyi kulak zarınızın kulak kanalına verdiği enerjiyi ölçmek için kullandı. Hastanelerde kullanılan modeller artık ateşinizi iki saniyeden kısa zamanda ölçebiliyor.

3. Ayakkabı astarları 
Apollo görevleri için tasarlanan uzay giysisinin bir parçası da astronotların tabanlarına yay koyan özel tasarımlı botlardı. Bazı spor ayakkabısı şirketleri, bu teknolojiyi benimseyerek yere değen ayağınızın enerjisini emip daha yükseğe sıçramak için geri vermeyi başardı. Neil Armstrong "insanlık için büyük bir adım" dediğinde, bu sözün ne kadar doğru olduğunun farkında bile değildi.

4. Görünmez diş telleri
Tom Cruise, metalik gülümsemesiyle sinema izleyicilerini büyüleyemeyeceğini çok iyi biliyordu. Bu yüzden, 'de çıkan ve çıkar çıkmaz büyük başarı yakalayan görünmez telleri kullanmayı tercih etti. Bu diş tellerinin üretiminde kullanılan şeffaf çok kristalli alümin (TPA) adlı malzeme, ısı güdümlü füze takip sistemlerinin kızılötesi antenlerini korumak için geliştirilmişti. Bu süpersonik güçteki teknoloji, artık dişlerinize hizmet ediyor.

5. Kablosuz aletler
Taş örnekleri toplamak için aya kadar gittiğinizi ve matkabınızın fişini takacak priz bulamadığınızı hayal edin. NASA bu utancı yaşamamak için pil ömrü maksimuma yükseltilmiş manyetik motorlu, güçlü bir matkap geliştirdi. Dünyadaki tüm tamiratçılar o günden beri bu yeniliği kutluyor.

6. Musluk suyu filtreleri
Görünürde basit olan bu ürünler, NASA'nın uzun uzay uçuşlarında suyu temizleme ihtiyacından doğdu. Neden temizlemeleri gerekiyordu? Çünkü uzayda musluk yoktu! Astronotların içtiği su, astronotların daha önceden içtiği sudan geri dönüştürülüyordu.

7. Uydu navigasyonu 
İnsanlar uzaya gönderilmeden önce NASA yerdeki insanlarla iletişim kurabilen uydular inşa etti. Günümüzün gelişmiş modelleri, uzun mesafeli telefon görüşmeleri yapmamıza ve adına "harita" dediğimiz eski usul kağıt parçalarına bakmadan arabamızı sürmemize olanak tanıyor.

8. Hafızalı köpük 
Açık hücreli, poliüretan silikon plastik, iniş sırasında çarpma şiddetini azaltmak için NASA hava araçlarının koltuklarında kullanılmak üzere geliştirildi. Malzeme darbe emilimi için ağırlığı ve basıncı eşit olarak dağıtıyor ve boyutunun %10'una kadar sıkıştırıldıktan sonra bile orijinal şeklini geri kazanıyor. Bu malzeme, günümüzde yataklarda sıklıkla kullanılıyor.

9. Duman dedektörleri 
Uzay ortamınızda yangın çıkması veya zehirli gaz kaçağı olması durumunda bunu olabildiğince erken öğrenmeyi istersiniz. NASA bu yüzden yanlış alarmları önlemek için farklı hassasiyet seviyelerine sahip olan ilk ayarlanabilir duman dedektörünün icat edilmesine yardımcı oldu. Evinizdeki dedektörler, ABD'nin ilk uzay istasyonu Skylab'deki modellerin torunları.

 Emniyet kanalları
Bunun aklınıza gelmediğine bahse gireriz. Bu basit, ancak hayat kurtaran işlemde uzun, sığ kanallar pistlerde ve yollarda betona yerleştiriliyor. Bu kanallar, yüzeydeki fazla suyu yönlendirerek lastik tutuşunu artırıyor. İlk kez 'larda NASA'nın Araştırma Merkezi'nde denenen bu yenilik, günümüzde kaldırımlarda, yüzme havuzlarında, hatta hayvan kafeslerinde kullanılıyor.

Uzayda bilimsel deney gerçekleştirmenin gururlarla dolu tarihinin parçası olmak ister misiniz? Göreve katılın.

etiket Hayatımıza Uzay Yolculukları Sayesinde Girmiş Olan 14 Önemli Buluş

Haberler

Teknoloji

Hayatımıza Uzay Yolculukları Sayesinde Girmiş Olan 14 Önemli Buluş

Uzay yolculukları asıl amaçlarının dışında, bu yolculuklar için yapılan araştırma ve geliştirmeler sırasında da insan hayatını kolaylaştıran birçok buluşun ortaya çıkmasını sağladı. Bunlardan bir çoğu artık günlük hayatımızda sıradan hale gelmiş eşyalar.

Kaynak:funduszeue.info

1. Taşınabilir Bilgisayarlar

1. Taşınabilir Bilgisayarlar

2. Protezler

2. Protezler

3. Şarjlı El Süpürgesi

4. Su Arıtma Sistemi

4. Su Arıtma Sistemi

5. Ev İzolasyonu

5. Ev İzolasyonu

6. LED'ler

6. LED'ler

7. CAT Tarama

8. Hafızalı Köpük

9. Mouse

9. Mouse
funduszeue.info

Hidrolik Kurtarma Makası

 Hidrolik Kurtarma Makası

Çizilmeye Dayanıklı Mercekler

 Çizilmeye Dayanıklı Mercekler

Kablosuz Kulaklıklar

 Kablosuz Kulaklıklar

Cep Telefonu Kameraları

 Cep Telefonu Kameraları

Bebek Mamaları

 Bebek Mamaları

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Uzay Çalışmaları Sayesinde Günlük Hayatımıza Giren Teknolojiler

Uzay Çalışmaları Sayesinde Günlük Hayatımıza Giren Teknolojiler

14 Nisan • 4 Dakika Okuma Süresi

Son bir ayın yerçekimi dengelerini değiştiren gündemlerini hatırlayalım mı? NASA’nın son keşif aracı Perseverance, yedi aylık uzun yolculuğunu tamamlayıp Mars'ın yüzeyine indi. İnsanlığın keşfettiği ilk kara deliğin aslında düşündüğümüzden çok daha büyük olduğunu öğrendik…

Dünya dışında hayat var mı henüz bilmiyoruz ama öğrenmek amacıyla yıllardır devam eden çalışmaların, yapılan onca uzay yolculuğunun günlük hayatta kullandığımız pek çok şeyi bize kazandırdığını biliyor musunuz? Bugün artık çok aşina olduğumuz teknoloji ya da cihazların hangilerini uzay araştırmalarına borçluyuz bir bakalım…

GPS: Küresel konumlama sistemi olarak bilinen GPS sayesinde aradığımız adresi şıp diye buluyor, bir tıkla kendi konumumuzu başkalarına bildirebiliyoruz. Kimilerine büyük kolaylık sağlayan, kimilerine gözetleniyor hissini veren GPS, bilim insanlarının uzay boşluğunda hareket eden uzay araçlarının konumunu belirleyebilmek amacıyla geliştirdiği bir teknoloji. Bir metreye kadar yakın bir kesinlikte coğrafi konum hatta saat bilgisi sağlayan bu küresel uydu navigasyon sistemi, aynı zamanda hâlâ uzayın derinlikleri için de kullanılıyor. Yeni gezegenlerin keşfinde, gök mekaniği hesaplamalarında GPS’e başvuruluyor.

MRI cihazı, bilgisayarlı tomografi, ultrason: Hayat kurtaran tespitlerin yapılmasını sağlayan bu tarama yöntemleri, uzayın derinliklerinden en iyi ve detaylı görüntüyü alabilmek ihtiyacından doğdu. Dijital sinyal işleme süreci, mevcut radyografi yöntemlerine nazaran daha net, parlak ve ayrıntılı görseller sunmakla kalmadı, çok daha hızlı tarama imkânı da getirdi. Bu da MRI, tomografi ve ultrason gibi günümüzde yaygın şekilde kullanılan taramaların temelini oluşturdu.

Üstelik uzay teknolojisinin tıp alanına etkisi bunlarla da sınırlı kalmadı. Örneğin hastabaşı monitörleri başlangıçta uzaya çıkan kişilerin sağlık durumunu takip edebilmek için tasarlandı. Uzak gök cisimlerinin sıcaklığının ölçülmesi için geliştirilen kızılötesi sensörler kulak termometrelerine ilham verdi. Uzay gereçlerindeki kusurları tespit etmek amacıyla başlatılan projeler kanser detektörlerinin doğuşuna yol açtı.

Mars'ı keşfetmek amacıyla gerçekleştirilen Viking programları sırasında yapılan çalışmalar bugün diyabet hastalarının hayatını kolaylaştırıyor.

İnsülin pompası: Mars’ı keşfetmek amacıyla gerçekleştirilen Viking programları sırasında yapılan çalışmalar bugün diyabet hastalarının hayatını kolaylaştırıyor. O dönemde uzayda daha uzağa gitme ihtimali astronotların sağlık durumlarının izlenmesinde zorluklar yarattı ve araştırmacıları yaşamsal belirtileri denetlemek için yeni yollar bulmaya teşvik etti. Bu sırada yapılan araştırmalar, bir kişinin kan şekeri seviyelerini izleyebilen ve gerektiğinde vücuduna insülin salmak için sinyaller gönderebilen bu cihazların yaratılmasına önayak oldu.

Nesnelerin İnterneti’ne (IoT) giden yol: Uzay teknolojilerinin fitili ateşlediği dijital dönüşümlere bakalım bir de… ‘Günlük kullanımdaki nesnelerin internete bağlanarak veri gönderme-alma kabiliyeti’ olarak tanımlanan Nesnelerin İnterneti, aslında NASA tarafından geliştirilen Embedded Web Technology (Gömülü Web Teknolojisi) yazılımına dayanıyor. Bu teknoloji başlangıçta astronotların Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) internet üzerinden uzaktan deneyler gerçekleştirmesini ve takip etmesini sağlamak için yaratıldı. Daha sonra kamuya sunulması üzerine Nesnelerin İnterneti doğdu.

Toz gıdalar ve bebek mamaları: Dünyada beş-on dakikada hallettiğimiz günlük rutinler uzay söz konusu olduğunda bazen içinden çıkılmaz problemler yaratıyor. Beslenme de bunlardan biri. Uzay yolculuklarının uzunluğu da düşünülürse gıda depolamak ciddi bir sorun teşkil ediyor. Dolayısıyla fazla yer kaplamayan, uzun süre dayanan, kolay hazırlanan gıdalara gereksinim duyuluyor: Toz gıdalar. Bebek mamalarına evrilen süreç ise şöyle gelişiyor: Uzay yolculuklarında geri dönüşüm ajanı olarak kullanılacak alglerin potansiyelinin keşfedilmesiyle alg tabanlı sebze benzeri bir yağ geliştiriliyor. Bunun, DHA ve ARA olarak adlandırılan doymamış yağ asitleri açısından zengin olduğu fark ediliyor. Bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişiminde büyük rol oynayan DHA ve ARA, anne sütünde yüksek miktarda bulunsa da o dönemde hiçbir mama formülünde yer almıyor. Dolayısıyla astronotların öğünü olarak düşünülen toz gıdalar bebek mamalarına da girmeye başlıyor.

Hafızalı köpük: Yüzey gerilimine karşı direnç gösteren, yoğunluğu artıran kimyasallardan oluşan materyaller kısaca hafızalı köpük olarak adlandırılıyor. Tanımlama her ne kadar karmaşık olsa da bu bileşen omurgamızı destekleyen minderlerde, bel yastıklarında, yataklarımızda ve sporcu kasklarında kullanılıyor. Bu teknoloji, kalkış ve iniş sırasında G kuvvetinin etkisini hafifletmek, astronotlar için hem güvenli hem de farklı fiziksel özelliklere göre özelleştirilebilir koltuklar tasarlamak amacıyla geliştirildi.

Çizilmeye Dayanıklı Mercekler: İnanması güç olsa da ’li yıllardan önce kullanılan lensler cam benzeri maddelerden üretiliyordu. Ancak yılında tüm güneş gözlüklerinin ve lenslerin parçalanmaya karşı dayanıklı olması şartı getirildi. Bunun üzerine üreticiler cam yerine plastiğe yöneldi. Ancak bu kez de çizilme gibi bir sorun ortaya çıktı. Bu noktada NASA’nın bir süredir kullandığı teknolojiye başvuruldu. Astronot kasklarının vizörlerinde ve diğer plastik havacılık ekipmanlarında kullanılmak üzere geliştirilen ince, plastik ancak dayanıklı film, lens ve gözlüklere uygulandı.

Protezler: Uzay görevlerine gönderilen insanlı ya da insansız tüm araçlar oldukça gelişmiş makinelerle donatıldı. Tüm bu makinelerin robotik algılama ve hareket konusunda son derece yetenekli olması, hatta çoğu kez bir insanın yapacağı işlemleri yapması beklendi. Bu makineleri kontrol edebilmek adına geliştirilen teknolojiler de zamanla engelli bireylerin fonksiyonel protez uzuvlara sahip olabilmesi için kullanıldı. Üstelik bu hâlâ gelişmeye devam eden bir teknoloji. Örneğin Uluslararası Uzay İstasyonu’nda aslında robot kollar için tasarlanmış küçük motorları kullanan yeni bir protez bacağın, mevcut protezlere göre daha doğal bir yürüyüş ve daha sessiz çalışma sunduğu belirtiliyor.

Gördüğümüz gibi bilimin her bir alanı bir diğerini besliyor ve bitip tükenmek bilmeyen araştırmalar sonucu geliştirilen her yeni teknoloji hayatımızı kolaylaştırıyor. Uzayın derinliklerinde kullanılan teknolojiler bile böylece günlük rutinimize adeta ‘ışınlanıyor’!

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası