maaşın işverene maliyetini hesaplama / Maaş Hesaplama - Muhasebe ve Mali Müşavirlik

Maaşın Işverene Maliyetini Hesaplama

maaşın işverene maliyetini hesaplama

İşçi Maliyeti Nedir? Nasıl Hesaplanır?

İşçi Maliyeti Nedir?

İşverenler bünyelerinde çalıştırdıkları kişilere belirli aralıklarla ‘maaş’ adı altında ödemeler yapar. Çalışanlar işveren için maaşla birlikte çeşitli prim ödemeleri de dahil olmak üzere büyük bir gider kalemidir. İşçi maliyeti bir çalışanın işverene ne kadara mal olduğunu gösterir. Brüt ücrete SGK işveren payı eklendiğinde işçi maliyeti bulunabilir.

Asgari Ücret Maliyeti Ne Kadar?

yılında asgari ücretle çalışan bir işçinin işverene maliyeti ,40 TL’dir. Brüt asgari ücret ,00 TL’dir.

Brüt Maaş Nasıl Hesaplanır?

Brüt maaş ücretin bütün vergi ve kesintileri içeren versiyonudur. Net maaş ücretine SGK primi, işsizlik primi, gelir vergisi ve damga vergisi eklenmesiyle brüt maaş bulunabilir.

İşçilik Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

İşçilik maliyeti brüt aylık ücrete işverenin ödemesi gereken vergi ve kesintilerin eklenmesiyle hesaplanır. Brüt aylık ücrete SGK işveren primi, işsizlik sigortası işveren primi ve Sosyal Güvenlik Primi işveren ödemesi eklenmesiyle işçilik maliyeti bulunabilir.

Sigorta Primi Nasıl Hesaplanır?

Sigorta primi brüt maaşın %37,5’idir. Bu dilimin içerisinde şunlar yer alır:

● %14 işçi sigorta primi

● %20,5 işveren sigorta primi

● %1 işsizlik sigortası işçi payı

● %2 işsizlik sigortası işveren payı

Asgari Geçim İndirimi Nedir?

Asgari geçim indirimi medeni hal ve çocuk sayısına göre belirlenen, bazı asgari ücretli çalışanların maaşlarının bir kısmının vergiden muaf tutulmasına imkan tanıyan bir indirim sistemidir. yılında asgari ücrete yapılan zamla beraber asgari ücretlerin vergilendirilmesi de yürürlükten kaldırıldı. Dolayısıyla yılında AGİ yürürlükte değildir.

İşçi Maliyeti Hesaplama İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

● İşçi maliyeti nedir?

İşçi maliyeti bir çalışanın işverene oluşturduğu maliyete verilen isimdir. Maaşlar arttıkça işçi maliyeti de artış gösterir.

● İşçi maliyeti nasıl hesaplanır?

İşçi maliyetinin hesaplanması için brüt aylık ücrete işverenin ödemesi gereken paylar eklenmelidir. Bu paylar işsizlik sigortası işveren payı, Sosyal Güvenlik Primi işveren ödemesi ve işveren sigorta primi şeklindedir.

● yılında asgari ücretin işçi maliyeti ne kadar?

yılında asgari ücrete yapılan zamla birlikte asgari ücretin işverene maliyeti TL’den ,40 TL’ye çıktı.

Kullanan 10 kişiden 9&#;unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı&#;nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

İşveren Bir İşçi İçin Ne Kadar SGK Primi Öder ?

yılında bir işveren çalıştırdığı bir işçi için brüt aylık ücretin %20,5’i tutarında SGK primi ödemelidir. Brüt asgari ücretin TL olduğu yılında bu oran ile ek ,64 TL SGK primi ödemelidir.

İşçi Maliyeti Hesaplama Nasıl Yapılır?

İşçi maliyeti = Brüt aylık ücret + SGK işveren primi + Sosyal Güvenlik Primi işveren ödemesi + işsizlik sigortası işveren primi

,00 TL brüt asgari ücretin işçi maliyeti şu şekilde hesaplanır:

,00 + SGK işveren primi ( ,64 TL) + İşsizlik sigortası işveren primi ( ,16 TL) + Sosyal Güvenlik Primi işveren ödemesi (1, TL) = 11, TL

İşçi Maliyeti Hesaplama

İşçi maliyetinin hesaplanması için brüt aylık ücrete %20,5 oranında işveren SGK primi ve %2 oranında işsizlik sigortası işveren payı dahil edilmelidir. ,00 TL ücret alan bir işçi için:

İşveren SGK primi: 1, TL

İşsizlik sigortası işveren payı: TL

TL maaş alan bir işçinin işverene maliyeti 11, TL’dir.

SGK İşçi Payı Nasıl Hesaplanır ?

SGK işçi payının hesaplanması için brüt aylık ücrete %14 işçi sigorta primi ve %1 işsizlik sigortası işçi payı eklenmelidir. Brüt aylık ücretin ,00 TL olduğu bir işçi için:

SGK primi: ,12 TL

İşsizlik sigortası: ,08 TL

İşçi toplamda ,77, TL SGK primi öder.

Asgari Ücret Prim Ödemesi Ne Kadar?

yılında asgari ücret net olarak ,80 TL, brüt olarak TL ve işverene maliyet olarak 11, TL’dir. İşçi yılında ,77, TL prim öder. İşveren ise ,40 prim ödemelidir.

Asgari Ücret Günlük Yevmiye Ne Kadar?

Asgari ücretin günlük yevmiye oranının hesaplanması için brüt aylık ücretin 30’a bölünmesi gerekir.

yılında brüt aylık asgari ücret ,00 TL

,00 / 30 = ,6 TL yılında asgari ücretin günlük yevmiyesi ,6 TL’dir.

Siz de on binlerce kullanıcısı olan ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir, gelir-gider takibi ve stok takibi gibi bir çok işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Alanında uzman danışanların ücretsiz desteği ile tüm ön muhasebe işlemlerinizi ister webden ister cepten kolaylıkla kontrol edebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9&#;unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı&#;nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Personelin İşletmeye Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

Her personelin çalıştığı işletme için belli bir maliyeti vardır. Bu maliyet, personele iş karşılığında verilen maaşın yanı sıra bazı giderlerle belirlenir. Söz konusu işletme giderleri arasında prim ve vergi ödemeleri bulunur. İşletmenin aylık maliyetleri hesaplanırken personel masrafları da hesaba katılmalıdır. yılı İşveren maliyeti hesaplama işlemi hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz yazının devamını okuyabilirsiniz.

Bir İşçinin Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

İşçi maliyeti hesaplama işleminde dikkate alınması gereken ilk kalem maaş ödemesidir. Söz konusu ödeme; saatlik çalışma ücretleri baz alınarak aylık olarak hesaplanır. İşveren, personele maaş vermenin yanı sıra sağlık ve emeklilik ödemelerini yapmakla da mükelleftir. Çalışan maliyetini hesaplarken bu yükümlülükleri göz önünde bulundurmanız gerekir.

Vergi mükellefiyeti, işveren maliyeti hesaplama işleminde dikkate alınması gereken konulardan biridir. İşletmenin yükümlülüklerini yerine getirmesi için ödemesi gereken farklı vergi kalemleri bulunur. Bu ödemelerden bazıları personel maaşı üzerinden belirlenir. Sonuç olarak; personel maliyeti maaşa ek olarak SGK ve vergiler ile belirlenir. Prim ve vergi ödemeleri genellikle 30 günlük periyotlarda hesaplanır. Bahsi geçen maliyetleri aylık hesaplarınıza eklemeniz faydalı olur.

Brüt Maaş Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Personelin sosyal güvencesinin işveren tarafından sağlanması kanunî bir yükümlülüktür. Bu yükümlülüğün yerine getirilmesi için personel maaşına birtakım prim eklemeleri yapılır. İşveren, çalışana iş karşılığı ücreti ödemenin yanı sıra onun adına sigorta primlerini yatırır. Bahsedilen primler eklenerek hesaplanan tutar brüt maaş olarak adlandırılır. 

Sağlık ve emeklilik aktivasyonu için ödenen aylık primler brüt maaşa dâhildir. İşveren, her maaş döneminde yatırmakla mükelleftir. Brüt maaş tutarı içinde işsizlik primi de bulunur. Söz konusu prim, personelin işten çıkarılma durumunda maddî istikrarsızlığının önlenmesini amaçlar. Personelin net aylığı, ödenmesi gereken prim tutarları ve vergiler brüt maaş üzerinden belirlenir. İşveren, brüt maaşı en az asgari ücret seviyesinde tutmakla mükelleftir.

Net Maaş Nasıl Hesaplanır?

Net maaş, işçi payına düşen prim ve ödemelerin brüt tutardan çıkarılmasıyla hesaplanır. Bu hesaplama, personelin eline yaptığı iş karşılığı geçen net tutarı gösterir. Personel, eline geçen net maaş üzerinden herhangi bir prim veya vergi ödemesi yapmakla mükellef değildir. Tüm bu ödemeler, işçi adına işveren tarafından gerçekleştirilir. Personele yan haklar tanıyarak net maaşın daha verimli kullanılmasını sağlamak mümkündür. MultiGift kurumsal hediye kartı ile çalışanların maddî refahının artmasına katkıda bulunabilirsiniz.

-

-

Brüt Asgari Ücret

,00 TL

,50 TL

Asgari Ücret Sigorta Primi İşçi Payı (%14) (Brüt Asgari Ücret x 0,14)

,12 TL

,03 TL

Asgari Ücret İşsizlik Sigortası İşçi Payı (%1) (Brüt Asgari Ücret x 0,01)

,08 TL

,15 TL

Asgari Ücretlinin İşveren Maliyeti

,40 TL

,04 TL

Asgari Net Ücret

,80 TL

,32 TL

SGK ve İşsizlik Primi Nasıl Hesaplanır?

İşsizlik primi, SGK işveren maliyeti hesaplama işleminde önemli bir kalemdir. İşveren, personelin işten çıkarılma durumunda maddi güvencesini sağlamakla yükümlüdür. İşsizlik primi, bu yükümlülük doğrultusunda ortaya çıkan bir ödemedir. Söz konusu prim, her ay brüt maaşa dâhil olarak düzenli olarak ödenir. Bahsedilen ödemeler, işsizlik fonuna aktarılır. Personel, işsiz kalması durumunda bu fondan maaş alır.

İşsizlik maaşı, günlük brüt kazanç üzerinden %40 tutarında hesaplanır. Günlük olarak hesaplanan primler, aylık maaş dönemlerinde yatırılır. Personelin bu fondan yararlanması için en az gün prim ödemesi yapılmış olması gerekir. İşsizlik maaşı, söz konusu primlerin bahsedilen süre boyunca ödenmesiyle mümkün olur.

İşçinin Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Düzenli olarak kazanç elde eden herkes gelir vergisi ödeme yükümlülüğüne sahiptir. Bu yükümlülük, maaşlı çalışan personeller için de geçerlidir. İşçi gelir vergisi, personel adına işveren tarafından ödenmesi gereken bir kalemdir. Söz konusu vergi, brüt maaşa ek olarak ortaya çıkan personel maliyetleri arasındadır.

İşçi payına düşen gelir vergisi yıllık olarak hesaplanır. Ödenmesi gereken tutar, yıllık total kazanca göre belirlenir. Söz konusu tutar, yıllık gelirin vergi dilimiyle çarpılmasıyla hesaplanır. İşçi maaşı gelir vergisi hesaplama işlemi hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz “Vergi Dilimleri” başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Yılı Ücret Hesaplamasında Yapılan Önemli Değişiklikler Nelerdir?

Artan GSS primleri, yılı işveren maliyeti hesaplama işleminde dikkate alınması gereken konulardan biridir. Genel Sağlık Sigortası primleri, önceki yıla oranla bir miktar artmıştır. Bu rakam, yılında ,50 TL tutarında iken ’de ,81 TL olarak belirlenmiştir. Bu tutar, GSS primi sigorta matrahının %12,5 ile çarpımı sonucu bulunur. Emeklilik ve işsizlik primlerinde de bahsedilen tutarla orantılı bir artış söz konusudur. Bahsedilen rakamlar, asgari ücret için geçerlidir. Personel maliyeti dâhilindeki prim ve ödemeler, maaşla orantılı olarak artar.

Asgari Ücretin İşverene Maliyeti Ne Kadardır?

Asgari ücret, her yıl ekonomik göstergelere bağlı olarak artar. Haziran'da düzenleme yapılmıştır. Düzenleme Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun kararı uyarınca gerçekleştirilmiştir. Temmuz itibarıyla net asgari ücret ,32 TL tutarındadır. Bu tutara SGK ve işsizlik primleri eklendiğinde asgari ücret maliyeti ,04 TLolarak hesaplanır.

Asgari Ücret SGK Primi Ne Kadardır?

Asgari ücret SGK primi, brüt maaş üzerinden hesaplanır. Bu hesaba göre, söz konusu tutarın %15,5’lik oranı SGK primi olarak kabul edilir. Bahsedilen tutar, işveren olarak ödemekle yükümlü olduğunuz miktardır. Netten brüte işveren maliyeti hesaplama işlemi yaparken bu kalemleri göz önünde bulundurmak gerekir. Haziran itibarıyla yapılan düzenlemeye göre, asgari ücret SGK primi ,28 TL tutarındadır.

SGK primi, SGK işçi payı ve SGK işveren payı olarak ikiye ayrılır. Temmuz ’ten itibaren SGK işveren payı ,25 TL, SGK işçi payı ise ,03 TL’dir. 

1 Aylık Sigorta Primi Ne Kadardır?

Asgari ücret işveren maliyeti dâhilinde sağlık ve işsizlik primleri bulunur. İşsizlik ödeneği dışında kalan tutar sigorta primi olarak adlandırılır. Temmuz ayından itibaren geçerli olmak kaydıyla aylık sigorta primi ,87 TL’dir. %5’lik SGK işveren teşviki ile bu tutar ,25 TL olarak ödenir. ,28 TL’lik işsizlik primi de dâhil edildiğinde işveren maliyeti ,04 TL olur.

İşveren SGK Primi Ne Kadardır?

Brüt maaş tutarında yer alan SGK primleri işçinin payına düşen ödemelerdir. İşçinin işverene maliyetini hesaplama işlemi yaparken işveren payına düşen tutarları da dâhil etmeniz gerekir. yılında yapılan düzenlemelere göre SGK primi üzerindeki işveren hissesi %20,5 tutarındadır. Bu tutar, “ Sayılı Kanunun 81’inci maddesi a bendi”nde söz konusu prim oranları şu şekilde kararlaştırılmıştır: “Malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim oranı, sigortalının prime esas kazancının % 20'sidir. Bunun % 9'u sigortalı hissesi, % 11'i işveren hissesidir.” Asgari ücret maliyet hesaplama işlemi bahsedilen primler dikkate alınarak yapılır.

%5 Puanlık SGK İndirimi Nedir?

yılı itibarıyla işveren desteği kapsamında yürürlüğe giren uygulamalar arasında SGK indirimi de mevcuttur. Bu indirim, SGK primindeki %20,5 işveren payında %5 tutarında uygulanır. Söz konusu tutar, işverenin adına devlet tarafından karşılanır. Bahsedilen indirimlerden yararlanarak personel maliyetlerini bir miktar azaltmak mümkündür.

%5’lik indirimden yararlanmak için bazı koşullar söz konusudur. Prim borcu olan işverenlerin bu indirimden yararlanamaz. Böyle bir durumda, işveren payı yine %20 olarak hesaplanır. Primlerinizi düzenli olarak ödüyorsanız SGK’ya başvuru yaparak indirimden yararlanabilirsiniz. Bu olanaktan yararlanmak için gereken koşullara sahip olup olmadığınızı SGK’nın web sitesinden başvuru yaparak öğrenebilirsiniz.

Örnek Personel Maliyeti Hesaplama

Personel maliyeti hesaplama işlemi yaparken brüt maaşın yanı sıra çeşitli parametreleri de dikkate almak gerekir. İşçinin sosyal güvencesi için gereken ödemeler arasında işveren payı da bulunur. Bahsedilen pay, brüt maaşa dâhil değildir.

Toplam işveren maliyeti şu formülle hesaplanabilir: Brüt maaş + işveren payı.

Örnek personel maliyetini yılı brüt asgari ücret tutarı üzerinden hesaplamak mümkündür. Bu hesaplamada, brüt maaşa %22,5’luk işveren payını eklemek gerekir. Bahsedilen tutar, sosyal güvence ve işsizlik ödeneğini kapsar. İşçi payına düşen tutar da işveren tarafından maaş döneminde ödenir. Tüm bu rakamlar dikkate alındığında ’te minimum personel maliyeti,04 TL olarak hesaplanır.

,04 TL'lik işveren maliyeti, ,32 TL asgari ücret için geçerlidir. Çalışanların maaşları arttıkça, işletmenin maliyetleri değişiklik gösterir. Ayrıca engelli çalışanlar için hesaplamalar farklılaşabilir. Engellilerin çalışanlar ile ilgili detaylı bilgi için “Özel Sektörde Çalışan Engellilerin Hakları” başlıklı yazımızı ziyaret edebilirsiniz. 

Emekli İşçi Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

Emekli işçi maliyeti hesaplamasında SGDP gibi farklı paylar devreye girer. Bu nedenle de hesaplamalar farklıdır. Emekli çalışan maliyetini hesaplamak için "Emekli Çalışan Maliyeti Hesaplama" yazımızı kontrol edebilirsiniz.

İşçilerin SGK Maliyetleri Hesaplanırken Dikkate Alınacak Önemli Noktalar Nelerdir?

İşçi başına ödenmesi gereken primler personelin durumuna göre değişiklik gösterir. Örneğin; çalışanın medeni durumu ve çocuk sayısı primler üzerinde belirleyicidir. SGK primleri, eşin çalışma durumuna göre de değişebilir. Engellilik durumu olan personeller için gereken SGK primleri için özel bir destek paketi mevcuttur. Bahsi geçen primler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ödenir. İşletmenizde engelli personel çalışıyorsa bahsi geçen prim ödemeleri için başvuru yapabilirsiniz.

Asgari Brüt  Ücret

,50 TL

Asgari Ücret Sigorta Primi İşveren Payı (%20,5) (,50 TL x 0,)

,87 TL

Asgari Ücret İşsizlik Sigortası Primi (%2) (,50 TL x 0,02)

,28 TL

SGK İşveren Teşviki (%5) (,50 TL x 0,05)

,70 TL

Asgari Ücretlinin İşveren Maliyeti

,04 TL

Asgari Net Ücret

,32 TL

Yılında Artan Diğer Eleman Giderleri Nelerdir?

Artan sigorta bedelleri, işveren maliyeti hesaplamalarında önemli bir yere sahiptir. SGK prim ücretleri, sağlık maliyetlerine ek oranlar artmıştır. Bu artışın brüt maaşta yükselişle sonuçlandığını görmek mümkündür. Net maaşta da enflasyona ve alım gücüne bağlı bir yükseliş söz konusudur. Tüm bu etkenler, asgari brüt ücretin yükselmesiyle sonuçlanmıştır.

Maaşın işverene maliyetini hesaplama işlemi yaparken yan hakları da dikkate almanız faydalı olur. Yan haklar, personelin maddî refahını ve buna bağlı olarak iş performansını arttırır. Bahsi geçen olanaklar için ödenmesi gereken ücretler, enflasyona bağlı olarak artmıştır. Personel masraflarını SGK maliyeti hesaplama oranlarının yanı sıra yan hakları da dâhil ederek belirlemeniz tavsiye edilir.

Çalışanlarınızın yeme içme ihtiyaçlarını MultiNet Yemek Kartı ile karşılayabilirsiniz. MultiNet Yemek Kartı, işletmenizi yılda TL’nin üzerinde masraftan kurtarır. Türkiye genelinde ’i aşkın noktada geçerli olan MultiNet ile çalışanlarınız, öğle yemeklerini yiyebilir veya market alışverişi yapabilir.

Multinet Up Hizmetlerinden Faydalanarak Personel İşletme Maliyetlerinizi Avantajlı Hâle Getirin! 

Multinet Up, personel masraflarını minimum seviyeye üreten çözümler üretir. Bu çözümler arasında MultiGift Hediye Kartının yanı sıra yemek, akaryakıt ve seyahat kartları bulunur. Multinet Up ürünleriyle personelinizin her türlü ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Söz konusu sistemler, işletmenize olabildiğince düşük maliyet getirecek biçimde yapılandırılır. 

MultiFlex Kurumsal Hediye Platformu ve diğer ürünlerden yararlanarak çalışanlarınızın maddi refahını artırabilirsiniz. MultiGift ve MultiFlex ürünleri marketlerde, giyim mağazalarında ve restoranlarda kullanılabilir. Özel olarak geliştirilen kartlarla çalışanlarınıza maaşa ek olarak haklar sunabilirsiniz. Bu sayede, personelinizin bağlılığını ve iş performansını düşük maliyetlerle artırabilirsiniz. Çalışanlarınıza gelişmiş haklar sunarak maliyetlerinizi en düşük seviyeye indirmek için Multinet Up’a başvurmanız yeterlidir.

Multinet Up Blog’da yer alan içeriğin yalnızca bilgi verme amaçlı olduğunu, hukuki görüş ve tavsiye içermediğini, bilgilerin Multinet Up Blog’un hazırlanma tarihindeki mevzuata dayalı olduğunu ve zamanla mevzuat değişiklikleri ile ilgili kurumların görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabileceğini bildiririz.

Bir Personelin İşletmeye Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

Personelin işverene olan maliyetinin hesaplanması işletme sahiplerinin ve bordro özlük çalışanlarının sıklıkla karşılaştığı bir sorudur. İşveren maliyeti, özetle bir personelin işverenden aldığı maddi kaynakların tümüdür. İşverenler işletmelerinde bulunan çalışanlara belirli miktarlarda ‘maaş’ adında bir ücret öderler. İşverenlerin çalışanlar için ayırmış olduğu iki gider kalemi vardır. Bunlar; maaş ve primler olmak üzere ayrılır ve işveren için büyük bir gider kalemi oluşturmaktadır. Personel maliyet hesaplama işlemini tamamladığınızda işveren maliyetini de hesaplamış olursunuz. İşçinin işverene maliyetini hesaplama kısmında belirli payların eklenmesi gerekmektedir. Bu paylar brüt aylık ücrete ek olarak işverenin ödemesi gereken paydır.

Paylar şu şekilde sıralanabilir:

• İşsizlik sigortası işveren payı

• Sosyal Güvenlik Primi işveren ödemesi

• İşveren sigorta primi

Genellikle yıllara göre göstermekte olan çalışanın işverene maliyeti; brüt maaş ile SGK işveren payı toplanarak hesaplanabilir. 1 Ocak itibariyle sigorta primi; ,64 TL’dir. %5’lik SGK işveren teşviki ile bu tutar ,24 TL olarak ödenir. ,16 TL’lik işsizlik primi de dâhil edildiğinde işveren maliyeti ,40 TL olarak hesaplanmaktadır.

Genel Hatlarıyla yılındaki işveren gider kalemleri;

Asgari Brüt Ücret > TL

Asgari Ücret Sigorta Primi İşveren Payı (%20,5) ( TL x 0,) >  ,64 TL

Asgari Ücret İşsizlik Sigortası Primi (%2) (Brüt Ücret x %2) > ,16 TL

SGK İşveren Teşviki > ,4

yılında asgari ücretin işveren maliyeti >  TL

Asgari Net Ücret > ,80 TL

Detaylı hesaplama için  yılı asgari ücretin işverene maliyeti nasıl hesaplanır? blog içeriğimiz ile ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Personel Maliyeti Hesaplaması Nedir?

Personel maliyeti firmaların ödemeleri içindeki yüksek harcamalardan birisidir. İşverenler bu konuda destek ihtiyacı duyabilirler. Bu noktada devreye devlet teşvikleri girmektedir. 1 personelin maliyeti hesaplama işlemi sırasında brüt aylık ücretle beraber mevcut vergi ve kesintiler de eklenmelidir. Bu vergi ve kesintiler işverenin ödemek zorunda olduğu kalemlerdir. İşçinin toplam maliyeti aylık brüt ücrete; SGK işveren primi, işsizlik sigortası işveren primi ve Sosyal Güvenlik Primi işveren ödemesinin eklenmesi ile hesaplanabilmektedir.

Çalışanın Sigorta Pirimi Nasıl Hesaplanır?

Personel sigorta maliyeti hesapları sırasında brüt maaşın belirli bir kısmı kullanılmaktadır. Çalışanların sigorta primlerinin hesaplanmasında sigorta primi brüt maaşın %37,5’lik kısmı alınarak hesaplanmaktadır. Bu yüzdelikte yer alan primleri şu şekilde sıralayabiliriz;

%14 işçi sigorta primi,

%20,5 işveren sigorta primi,

%1 işsizlik sigortası işçi payı,

%2 işsizlik sigortası işveren payı.

Personel Brüt Ücret Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Personel brüt ücret; brüt maaş ücretinin tüm vergi ve kesintilerinin yapılmamış versiyonudur. Bürüt maaşın hesaplanması için gerekenler; SGK Primi, İşsizlik Primi, Gelir Vergisi ve Damga Vergisi’dir. Tüm bu prim ve vergilerin net maaşa eklenmesi sonucunda brüt maaş hesaplanabilir. En kolay açıklama ile Brüt Maaşı; net maaşı, SGK primini, İşsizlik primini, gelir vergisini ve damga vergisini toplayarak bulabilirsiniz.  Net maaş ve brüt maaş terimleri zaman zaman maaşların hesaplanma süreçlerinde çeşitli karışıklıklara sebep olabiliyor. Bu sebeple maaş hesaplaması sırasında belirli konularda hassas davranılması gerekiyor. Formüllerin dikkatli bir şekilde uygulanması ile kolayca maaş hesaplamalarını yapabilirsiniz. Özetle aşağıdaki gibi formüle edebiliriz:

Brüt Maaş = Net Maaş + SGK primi + İşsizlik Primi + Gelir Vergisi + Damga Vergisi

Net ücret nedir? Nasıl Hesaplanır?

Net maaş hesaplaması ise brüt maaşın tam tersidir. Brüt maaşta hiçbir kesinti yapılmazken net maaşta brüt maaş üzerine birçok kesinti uygulanmaktadır. Brüt maaş üzerinden yapılan kesintiler net maaşı oluşturur. Aslında çok daha basit ve anlaşılır bir ifade ile net ücret; vergi ve sigorta kesintilerinin ardından aylık olarak size ödenen paradır. Yani işverenin banka hesabınıza yatıracağı net miktardır. Net maaşı hesaplamak için yapılması gerek işlem şu şekildedir; Net Maaştan tüm kesinti ve işlemlerin yapıldığı brüt maaş çıkarılır. Brüt maaştan ise SGK primi, işsizlik primi, gelir vergisi, damga vergisi çıkarılmaktadır. Formül aşağıdaki gibidir:

Net Maaş = Brüt Maaş – (SGK Primi + İşsizlik Primi + Gelir Vergisi + Damga Vergisi)

Bu formülleri uygulayarak maaşlarınız hakkındaki hesaplamaları çok kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Detaylı bir şekilde yaptığınız hesaplamalar sonucunda gider kalemlerini net bir şekilde öğrenme şansınız olur. Genel olarak hesaplamalar daha pratik ve anlaşılır bir halde olması için netten brüte, brütten nete şeklinde formüle edebilmektedir. Bu da hesaplama sırasında sizlere büyük bir kolaylık sağlamaktadır.

İlgili içerik: İnsan Kaynakları Nedir? İK Görev ve Tanımı Nedir?‍

Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Gelir vergisi, hükümetin sene süresince çalışmakta olan gerçek kişiler üzerine uyguladığı bir vergi tipidir. Yapacağınız ödemeler kazancınız paralelinde artacak ya da azalacaktır. Uygulanan vergiler belirli kazanç limitlerine göre değişim göstermektedir. Vergi hesaplama formülü oldukça kolaydır. Vergi, gelir tutarı ile belirli olan gelir vergi oranının çarpılması ile elde edilir. Ayrıca İşçinin sigorta matrahı brüt kazanç toplamından istisnaların çıkarılması ile hesaplanmaktadır.

● TL kadar %15,

● TL’nin TL’si için TL, fazlası olması halinde %20,

● TL’nin TL’si için TL, fazlası olması halide %27,

● TL’nin TL’si için , fazlası olması halinde %35,

● TL’den fazlasının TL’si için TL, fazlası olması halinde %40

KolayBi' Ön Muhasebe ve Finans Yazılımı olmasının yanı sıra, işletmelerin ofis işlerini optimize eden bulut tabanlı ön muhasebe programıdır. İşletmenize ait tüm giderleri tek bir ekran üzerinden rahatlıkla takip edebileceğiniz bulut tabanlı ön muhasebe programı KolayBi' ile işletmenizin finansal durumu kontrol altında!

İlgili içerik: Asgari geçim indirimi kaldırıldı mı?

Şimdi 7 Gün Ücretsiz kullanabilir, işletmenize sağlayacağı faydaları hemen görmeye başlayabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular
Brüt Ücret Nedir?

Çalışanın aylık ücreti üzerinde kesintilerin yapılmadan önceki halidir.

Net Maaş Nedir?

Net maaş ise personelin aylık olarak eline geçen net para tutarına verilen isimdir.

Net Maaş Nasıl Hesaplanır?

Net Maaş, brüt maaştan; SGK Primi, İşsizlik Primi, Gelir Vergisi, Damga Vergisi gibi giderlerin çıkarılması ile elde edilir.

Asgari ÜCret SGK Primi Ne Kadardır?

SGK Ppimi SGK İşçi Payı ve SGK İşveren Payı olarak ikiye ayrılmaktadır. 1 Ocak tarihinden itibaren SGK işveren payı 1,,24 lira, SGK işçi payı ise 1,,20 lira’dır.

Asgari Ücret Günlük Yevmiye Ne Kadar?

1 Ocak itibariyle asgari ücret günlük olarak ,60 TL olarak belirlendi.

SGK Taban ve Tavan ücret ne kadar?

Aylık kazançta SGK alt sınır ,00 TL’dir. Üst sınır ise TL olarak belirlenmiştir.

SGK 5 Puanlık İndirim Nedir? Nasıl Hesaplanır?

SSK’lı çalışanlardan totalde %37,5 kadar prim kesilmektedir. Bu primleri zamanında ve aksatmadan ödeyen çalışanlara 5 puanlık prim indirimi verilmektedir. Normalde %37,5 oranda hesaplanan tutar ,40 ise %5’lik teşvik sonrasında uygulanan %32,5’lik hesaplama sonrasında tutar ,48 olmaktadır.

'de Bir Personelin İşletmeye Olan Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

Bir şirketin önemli gider kalemlerinden biri çalışanların maaşıdır. Özellikle net ücret üzerinden ödenen vergi ve SGK primleri de eklendiği zaman bir çalışanın şirkete olan maliyeti bilinenin çok daha üzerindedir.

ÇALIŞANIN İŞLETMEYE OLAN MALİYETİ NASIL HESAPLANIR?

Net ücret üzerinden yaptığınız anlaşmalarda, kümülatif gelir vergisi dilimi aylar içinde artacağı için brüt maaş tutarı, dolayısıyla toplam işveren maliyeti de artacaktır. Çalışan maliyetini hesaplamak için en basit formül aşağıdaki gibidir.

Brüt maaş nasıl hesaplanır?

Personel maliyetinin ilk kalemi brüt maaş ücretidir.

Brüt Maaş = Net Maaş + (SGK İşçi Primi + İşsizlik Primi) + Gelir Vergisi + Damga Vergisi

İşçilik maliyeti nasıl hesaplanır?

Çalışanın işverene olan maliyeti brüt maaşla sınırlı değildir.

Çalışanın İşverene Maliyeti = Brüt Maaş + SGK İşveren Payı

MAAŞLARDA SGK VE İŞSİZLİK PİRİMİ NASIL HESAPLANIR?

Brüt ücret üzerinden hesaplanan SGK ve işsizlik primi oranları taban ve tavan tutarları arasına uygulanır.

SGK Primi - İşveren Payı %20,5 - İşçi Payı %14 - Toplam %34,5
İşsizlik Primi - İşveren Payı %2 - İşçi Payı %1 - Toplam %3
Toplam İşveren Payı %22,5 - Toplam İşçi Payı %15 - Toplam %37,5

'de SGK Taban ve Tavan ücret ne kadar?

Ocak ile Aralık arasında uygulanacak aylık taban ücret ,00 TL'dir.
Ocak ile Aralık arasında uygulanacak aylık tavan ücret ,00 TL'dir.

SGK 5 PUANLIK İNDİRİM NEDİR? NASIL HESAPLANIR?

sayılı Kanun'un maddesinin (ı) bendine göre, söz konusu şartları sağlayan işverenlere, SGK primi, işveren payında 5 puanlık indirim (%20,5 - 5 Puan = %15,5) sağlanır. İndirimden yararlanmak için ayrıca başvuru yapmanıza gerek yoktur. Muhasebeciniz SGK bildiriminde bulunurken gerekli işlemleri yaparak bu indirimden faydalanmanızı sağlar.

SGK 5 puanlık indiriminin şartları nedir?

  • Personelin aylık prim ve hizmet belgelerinin kanuni süresi içinde SGK'ya verilmesi,
  • Ödemelerin kanuni süresi içinde yapılması,
  • SGK'na prim, idari para cezası, bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun olmaması,

PERSONELİN GELİR VERGİSİ NASIL HESAPLANIR?

Çalışan maaşları gelir vergisine tabidir. Bu vergi, personel ücretinden, işveren tarafından kesilerek devlete ödenir. Çalışanın maaşından kesilecek gelir vergisi aşağıdaki şekilde hesaplanır.

Vergilenecek Maaş Tutarı = Brüt Maaş – SGK İşçi Payı (SGK İşçi Primi + İşsizlik Primi)
Vergi Tutarı = Vergilenecek Maaş Tutarı x Gelir Vergisi Oranı (%)

Yılı gelirlerine uygulanacak gelir vergisi tarifesi

Gelir vergisi oranları aşağıdaki bilgiler baz alınarak belirlenir.

Gelir dilimi - Vergi oranı

TL'ye kadar %15
TL'nin TL'si için TL, fazlası %20
TL'nin TL'si için TL fazlası %27
TL'nin TL'si için TL, fazlası %35
TL'den fazlasının TL'si için TL, fazlası %40

YILI ÜCRET HESAPLAMASINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER NELER?

  • Asgari ücretin aylık brüt tutarından İşçi SGK primleri düşüldükten sonra kalan tutarına isabet eden ücretleri gelir vergisinden istisna edildi.
  • Asgari Geçim İndirimi (AGİ), tarihinden itibaren yürürlükten kaldırıldı.
  • Ücret ödemelerine ilişkin ödemenin asgari ücrete isabet eden kısmı Damga Vergisinden istisna tutuldu.

ASGARİ ÜCRETLİ ÇALIŞANIN İŞVERENE MALİYETİ NEDİR?

Asgari ücretli çalışan bir kişinin işverene maliyetinin ne olduğu konusunda detaylı bilgi almak için Yılında Asgari Ücretin İşverene Maliyeti Nedir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

sgk-tesvik

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası