profesyonel fotoğraf çekme teknikleri / Profesyonel Fotoğraf Çekimi İçin 5 Tavsiye | IIENSTITU

Profesyonel Fotoğraf Çekme Teknikleri

profesyonel fotoğraf çekme teknikleri

etiket Güzel Fotoğraf Çekmek! Daha İyi Fotoğraf Çekmek İçin 13 İpucu

Haberler

Genel Kültür

Sanat

Güzel Fotoğraf Çekmek! Daha İyi Fotoğraf Çekmek İçin 13 İpucu

Güzel fotoğraf çekmek, gelişen teknoloji ile birlikte birçoğumuzun hobisi haline geldi diyebiliriz. Artık akıllı telefonlarımız ile bile harika fotoğraflar çekebiliyoruz. 

Bu içeriğimizde size harika fotoğraf çekme tekniklerini ve yöntemlerini aktaracağım. Fotoğraf nasıl çekilir diyorsanız buyrun içeriğimize.

Güzel fotoğraf çekme konusunda daha da usta hale geleceksiniz!

1. Işığı ayarlayın.

1. Işığı ayarlayın.

2. Kompozisyonu iyi ayarlayın.

2. Kompozisyonu iyi ayarlayın.

3. Fotoğrafa "Resim" demeyin.

3. Fotoğrafa "Resim" demeyin.

4. Anı yakalayın.

4. Anı yakalayın.

5. Ritmi hissedin.

5. Ritmi hissedin.

6. Farklı bakış açıları yakalayın.

6. Farklı bakış açıları yakalayın.

7. Uzun pozlama yapın.

7. Uzun pozlama yapın.

8. Hareketi vurgulayın.

8. Hareketi vurgulayın.

9. Renklerle oynayın.

9. Renklerle oynayın.

Objeye yaklaşın.

 Objeye yaklaşın.

Objeyi öne çıkarın.

 Objeyi öne çıkarın.

Özel hayatın gizliliği.

 Özel hayatın gizliliği.

Kullandığınız fotoğrafa dikkat edin.

 Kullandığınız fotoğrafa dikkat edin.

Daha İyi Fotoğraf Nasıl Çekilir?

Deneyimsiz fotoğrafçılar için iyi fotoğraf çekmek basit gibi görünüyor. Sadece fotoğraf makinesini çekmek istediğiniz yöne doğru tutmak ve tuşa basmak elbette ki yeterli değil. Daha iyi fotoğrafı nasıl çekeceğini bilmek isteyen ya da profesyonel fotoğraf çekmek isteyenler bundan daha fazlası olduğunu çok net biliyor. Mükemmel bir fotoğraf çekmek için doğru konuyu seçmekten harika bir kompozisyon oluşturmaya ve en iyi ışığı bulmaya kadar birçok şeyi bir arada düşünmek gerekiyor. Fotoğrafçılığınızı bir üst seviyeye taşımak istiyorsanız iyi fotoğraf çekmeyi öğrenmenize yardımcı olacak bazı ipuçları bulunuyor. Bu temel profesyonel teknikleri öğrenip bir kez kavradığınızda sonuçların büyük ölçüde değiştiğini görüyorsunuz. Bu yazımızda daha iyi fotoğraf nasıl çekilir konusunda sizlere yol göstermeye çalışacağız.

Güçlü Bir Odak Noktası Seçin

Odak noktası, bir fotoğrafın temelini oluşturuyor. Odak noktası olarak bir ağaçtan bir binaya ya da bir insanın gözlerine kadar her şeyi seçebiliyorsunuz. Güçlü bir odak noktası bulmak için fotoğraf çekerken izleyicinin neye odaklanmasını istediğinize karar vermeniz gerekiyor.

Odak noktanızın ne olduğuna karar verdikten sonra onu güçlü kılmak için kompozisyon kurallarını uygulamaya başlayabiliyorsunuz.

Üçte Bir Kuralını Takip Edin

Odak noktanızı fotoğrafın merkezine yerleştirmek yerine üçte bir kuralına göre hareket ederseniz daha iyi bir kompozisyon elde ediyorsunuz. Bu kural, fotoğraflarınızdaki en önemli öğeyi merkezden uzağa yerleştirmeniz gerektiğini gösteriyor.

Fotoğraf çekerken makinenizin ızgara ayarlarını etkinleştirdiğinizde üçte bir kuralını daha kolay uygulayabiliyorsunuz. Eğer ızgara ayarı yoksa ya da açmak istemiyorsanız objektiften baktığınızda bu ızgaraları hayal ederek kompozisyon oluşturabiliyorsunuz. Bunun için iki dik çizginin çerçevenizi dikey olarak üçe böldüğünü ve iki yan çizginin de yatay olarak üçe böldüğünü hayal ediyorsunuz. Böylece çekim yapacağınız konuyu ve fotoğraftaki diğer önemli unsurları bu çizgiler üzerine ya da bu çizgilerin kesiştiği 4 noktadan birine yerleştiriyorsunuz.

Bu kural çektiğiniz fotoğrafları daha profesyonel göstermenin en kolay yolu olarak sayılıyor. Özellikle tüm portre fotoğraflarınızı vesikalık gibi çekmek yerine bu şekilde bir kompozisyon ayarlarsanız arka planla birlikte muhteşem bir uyum yakaladığını görüyorsunuz.

Öncü Çizgileri Kullanın

Öncü çizgiler, fotoğrafınıza bakan kişinin gözlerini odak noktanıza yönlendirmesine yardımcı oluyor. Yolları, binaları, uzun koridorları ya da ağaçları öncü çizgi olarak kullanabiliyorsunuz.

Bu çizgileri kullandığınızda izleyicinin dikkatini istediğiniz yere kolayca çekebiliyorsunuz. Ayrıca bu çizgileri takip edip odak noktanıza gelen izleyicilerinizi bir tür görsel yolculuğa çıkarmış oluyorsunuz.

Öncü çizgilerin fotoğrafınıza kattığı bazı anlamlar da oluyor. Örneğin dikey çizgiler kullandığınızda güçlü ve heybetli bir ruh halini anlatırken, yatay çizgiler kullandığınızda sakinlik ve sukunet mesajı vermiş oluyorsunuz.

Perspektif İçine Biraz Düşünce Koyun

Perpektif kullanmak herhangi bir fotoğrafın kompozisyonunu mükemmel hale getirmeye yarayabiliyor. Sadece çekim yaptığınız açıyı ve mesafeyi biraz değiştirdiğinizde fotoğrafınızdaki anlamı tamamen değiştirebiliyorsunuz.

Bunu görmenin en basit yolunu, aynı konuyu bir yukarıdan bir de aşağıdan çekerek görebiliyorsunuz. Yukarıdan çekim yaptığınızda konunuzun daha küçük görünmesini sağlarken aşağıdan çekim yaptığınızda yükseliyor gibi bir anlam yükleyebiliyorsunuz. Uzaktan çekim yaptığınızda konunuzu önemsiz gösterirken yakından çekim yapıp çerçeveyi doldurduğunuzda önemli hale getirip güçlü gösterebiliyorsunuz.

daha iyi fotograf cekme teknosa

Derinlik Oluşturun

Fotoğraflarınızın sıkıcı ve düz görünmesini önlemek istiyorsanız bir derinlik oluşturmanız gerekiyor. Derinliği en kolay, fotoğraftaki bazı unsurları ön plana, bazılarını ortaya ve arka plana yerleştirerek oluşturabiliyorsunuz. Örneğin portre fotoğrafı çekerken karşınızdaki kişiyi duvarın önünde çekmek yerine onu kameraya yaklaştırıp duvarla arasına mesafe koyarak çekerseniz iki fotoğrafın birbirinden çok farklı olduğunuz görüyorsunuz.

Derinlik oluşturmak ve bu derinliği izleyiciye net olarak aktarmak istiyorsanız, fotoğraf makinenizin alan derinliğini azaltarak yapabiliyorsunuz. Alan derinliğini azalttığınızda odak noktanızı ön plana alıp arka planı daha yumuşak bir şekilde bulanıklaştırıyorsunuz. Böylece konunuz arka plandan fırlamış gibi görünüyor.

Bir Çerçeve Oluşturun

Kompozisyonunuz için doğal bir çerçeve oluşturduğunuzda izleyicinin dikkati hemen odak noktanıza kayıyor. Bu nedenle çekim yaparken odak noktanızın bir çerçeve içerisinde bulunmasına dikkat etmeniz büyük bir fayda sağlıyor.

Doğal çerçeve olarak bir kapı ya da bir duvar sayılabiliyor. Ayrıca çerçeveniz kameraya biraz yakınsa fotoğrafınızda derinlik yaratmayı sağlayan bir katman görevi de görebiliyor.

Çerçeveyi Doldurun

Tüm fotoğraf öğrencilerine nasıl profesyonel fotoğraf çekecekleri öğretilirken genellikle çerçeveyi doldurmaları gerektiği söyleniyor. Bu, mükemmel fotoğraf çekmenin temellerinden birini oluşturuyor. Çünkü fotoğraf çerçevesinin içinde odak noktanızın çevresinde çok fazla dikkat dağıtıcı unsur varsa izleyicileriniz asıl odak noktanızdan kolaylıkla uzaklaşabiliyor.

Bu nedenle, örneğin bir portre fotoğrafı çekmek istiyorsanız en fazla belden yukarısını çerçeveye dahil etmeye çalışmanız gerekiyor. Hatta mümkünse sadece yüzüyle bile çerçeveyi doldurabiliyorsunuz. Gereksiz tüm ekstra alanlar çıkartıldığında ortaya muhteşem bir fotoğraf çıkıyor.

İyi Bir Aydınlatmaya Sahip Olduğunuzdan Emin Olun

Daha iyi fotoğraf nasıl çekilir konusunda ışığı doğru kullanmanız en önemli köşe başlarından biri oluyor. Çekiminizin düzgün bir şekilde aydınlatıldığından emin olmanız gerekiyor. Deneyimsiz fotoğrafçılar bunu çok kolay gözden kaçırabiliyor.

Odak noktanızın tüm detaylarının görülebilmesi için yeterli ışığa sahip olduğundan emin olmanız gerekiyor. Yeterli ışığınız yoksa kameranız tüm detayları alamayabiliyor.

Eğer otomatik ayarda çekim yapıyorsanız flaş kullanarak ya da ISO değerini artırarak yeterli aydınlatmayı sağlayabiliyorsunuz. Ancak bunun sonucunda muhtemelen grenli ve bulanık bir sonuç elde ediyorsunuz. Bu nedenle fotoğraf makinenizin aldığı ışığı artırmak yerine fiziksel olarak ortamı ışıklandırmanız ya da ışığı yeterli bir alanda çekim yapmanız daha iyi sonuç veriyor.

Öte yandan fotoğraf çekiminizde çok fazla sert ışık varsa bu da istenmeyen sert gölgelere neden olup fotoğrafınızı mahvedebiliyor. Yeterli ışığa sahip olduğunuza emin olduğunuzda sertliğini de kontrol etmeniz gerekiyor. Bir reflektör ya da karşı ışık kullanarak bu sertliği azaltabiliyorsunuz.

Yukarıda daha iyi fotoğraf nasıl çekilir anlatmaya çalıştık. İyi fotoğraf çekebilmek için iyi bir fotoğraf makinesine de ihtiyacınız var.

En iyi fotoğraf makineleri ve ekipmanlarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Fotoğraf Çekme Teknikleri -Kişisel Gelişim Yazıları Serisi: Kompozisyon Kuralı

Fotoğraf çekme teknikleri açısından &#;doğru kompozisyon&#; fotoğrafta denge, ritim, uyum ve derinlik algısını yönlendirmektedir. Bugünkü kişisel gelişim yazıları serimizde, değerli fotoğraf sanatçısı Mustafa Orhan Selçuk, kişisel gelişim yazıları için bizlerle harika bir çalışmasını paylaştı. Kendisinin Paris&#;te yakaladığı 2 farklı kareyi, kendi sosyal medya hesabında takipçilerine sordu. Gelen yanıtlar sonrasında kaleme aldığı görüşlerini, kendisinin onayı ve izni dahilinde sizlerle paylaşıyorum.

Otantik Anları ve Güzel Portreleri Yakalamak için Sokak Fotoğrafçılığı ve Portre İpuçları

Sokak fotoğrafçılığı ve portre fotoğrafçılığı, farklı teknikler ve yaklaşımlar gerektiren iki farklı fotoğrafçılık tarzıdır. Sokak fotoğrafçılığı, kamusal alanlarda otantik anları ve duyguları yakalamakla ilgiliyken, portre fotoğrafçılığı, bireylerin güzel ve çekici görüntülerini oluşturmakla ilgilidir. Bu bölümde, her iki fotoğrafçılık stilinde de ustalaşmak ve konunuzun özünü yakalayan çarpıcı görüntüler yaratmak için ihtiyacınız olan ipuçlarını ve teknikleri keşfedeceğiz.

Sokak Fotoğrafçılığı İpuçları ve Teknikleri

Sokak fotoğrafçılığı, teknik beceri ve sanatsal vizyonun birleşimini gerektiren zorlu bir türdür. Kamusal alanlarda otantik anları ve duyguları yakalamak için bazı temel ipuçları ve teknikler:

Hazırlıklı olun: Sokak fotoğrafçılığı tahmin edilemez, bu nedenle her şeye hazırlıklı olmanız gerekir. Kamera ayarlarınızın aydınlatma koşullarına göre optimize edildiğinden emin olun ve anı olduğu gibi yakalayabilmek için kameranızı hazır bulundurun.

Karıştırın: Otantik anları yakalamak için kalabalığa karışmanız gerekir. Uygun giyinin, doğal davranın ve dikkatleri üzerinize çekmemeye çalışın.

Sabırlı olun: Sokak fotoğrafçılığı doğru anı beklemekle ilgilidir. Acele etmeyin, çevrenizi gözlemleyin ve mükemmel çekimi bekleyin.

İlginç konular arayın: Sokak fotoğrafçılığı tamamen ilginç insanları ve durumları bulmakla ilgilidir. Eşsiz karakterler, ilginç arka planlar ve duygu ve dram anları arayın.

Farklı açılar ve perspektiflerle denemeler yapın: Görsel açıdan ilgi çekici görüntüler oluşturmak için farklı açılardan ve perspektiflerden çekim yapmayı deneyin. Yere inin, yukarıdan çekim yapın ve farklı kompozisyonlar deneyin.

Cep telefonu ile en iyi fotoğraf nasıl çekilir?

Portre Fotoğrafçılığı İpuçları ve Teknikleri

Portre fotoğrafçılığı, detaylara dikkat ve kompozisyon için keskin bir göz gerektiren daha kontrollü bir türdür. Güzel ve çekici portreler oluşturmak için bazı temel ipuçları ve teknikler:

Işığa dikkat edin: Aydınlatma, portre fotoğrafçılığının en kritik unsurudur. Mümkün olduğunca doğal ışık kullanın ve istenen etkiyi yaratmak için farklı aydınlatma kurulumları deneyin.

Sığ bir alan derinliği kullanın: Sığ bir alan derinliği (geniş diyafram), dikkati konuya çeken yumuşak, bulanık bir arka plan oluşturur. Netlik ve bokeh arasında doğru dengeyi bulmak için farklı diyafram açıklıklarıyla denemeler yapın.

Doğru lensi seçin: Doğru lens, portre fotoğrafçılığında büyük fark yaratabilir. Bir portre merceği (tipik olarak 85 mm veya daha uzun), hoş bir perspektif ve sıkıştırma oluştururken, daha geniş bir mercek (35 mm gibi) daha dinamik ve yaratıcı bir görüntü oluşturabilir.

Öznenizi yönlendirin: İyi pozlama ve yönlendirme bir portreyi yapabilir veya bozabilir. Konunuza net talimatlar verin ve kamera önünde kendilerini rahat ve rahat hissetmelerine yardımcı olun.

Kompozisyona dikkat edin: Portre fotoğrafçılığında kompozisyon çok önemlidir. Görsel olarak çekici bir görüntü oluşturmak için üçte bir kuralı, negatif boşluk ve diğer kompozisyon tekniklerini kullanın.

En güzel fotoğraf nasıl çekilir?

Sokakta fotoğraf çekme teknikleri

Çarpıcı sokak ve portre fotoğrafları oluşturmak için teknik beceriyi sanatsal vizyonla birleştirmeniz gerekir. Doğru kamera ayarlarını, aydınlatmayı, lensleri ve kompozisyon tekniklerini kullanarak konunuzun özünü yakalayan ve etkileyici bir hikaye anlatan görüntüler oluşturabilirsiniz.

Bu teknikleri uygulamaya koymak için düzenli olarak deney yapmak ve pratik yapmak önemlidir. Farklı ortamlarda farklı konuların fotoğraflarını çekin ve iyileştirilecek alanları belirlemek için resimlerinizi dikkatlice inceleyin. Pratik ve ısrarla, sokak ve portre fotoğrafçılığı sanatında ustalaşabilir ve gerçekten akılda kalan görüntüler oluşturabilirsiniz.

Sokak ve portre fotoğrafçılığı, farklı teknikler ve yaklaşımlar gerektiren iki farklı fotoğrafçılık tarzıdır.

Bu bölümde özetlenen ipuçları ve tekniklerde ustalaşarak, özgün anları yakalayabilir ve zamana meydan okuyan güzel ve çekici portreler yaratabilirsiniz. İster acemi ister deneyimli bir fotoğrafçı olun, bu teknikler fotoğraf çekmenize yardımcı olabilir.

Sokak fotoğrafçılığı, ayrıntılar için keskin bir göz ve risk almaya istekli olmayı gerektiren zorlu ve ödüllendirici bir türdür. Kamusal alanlarda otantik anları yakalamak için hazırlıklı, sabırlı ve gözlemci olmanız gerekir. Başarılı sokak fotoğrafçılığının anahtarlarından biri kalabalığa karışmak ve dikkati üzerinize çekmekten kaçınmaktır. Bu, uygun şekilde giyinmek, doğal davranmak ve sağduyulu ve kullanımı kolay bir kamera kullanmak anlamına gelir.

Otantik anları yakalamaya gelince, zamanlama her şeydir. Mükemmel çekimi elde etmek için sabırlı olmanız ve doğru anın kendini göstermesi için beklemeniz gerekir. Bu, bir noktada uzun süre durmak anlamına gelebilir veya mükemmel konuyu veya durumu bulana kadar hareket etmek ve çevrenizi gözlemlemek anlamına gelebilir.

Sabırlı ve gözlemci olmanın yanı sıra, farklı açılar ve bakış açıları denemek de önemlidir. Farklı yüksekliklerden, mesafelerden ve açılardan çekim yaparak, konunuzun özünü yakalayan, görsel olarak ilgi çekici görüntüler oluşturabilirsiniz.

portre fotoğraf çekme teknikleri

Öte yandan portre fotoğrafçılığı, detaylara dikkat ve kompozisyon için keskin bir bakış gerektiren daha kontrollü bir türdür. Aydınlatma, portre fotoğrafçılığının en kritik unsurudur ve mümkün olduğunca doğal ışık kullanmak çok önemlidir. Bu, açık havada veya bol doğal ışık alan bir pencerenin yanında çekim yapmak anlamına gelir.

Aydınlatmaya ek olarak, konuya dikkat çeken yumuşak, bulanık bir arka plan oluşturmak için sığ bir alan derinliği (geniş diyafram) kullanmak da önemlidir. Bu, hızlı bir lens (düşük f-durağı olan) kullanılarak ve konuyu arka plandan uzakta konumlandırarak elde edilebilir.

Poz verme ve konunuzu yönetme söz konusu olduğunda, anahtar her şeyi doğal ve rahat tutmaktır.

Net talimatlar verin ve konunuzun kamera önünde rahat hissetmesine yardımcı olun. Portre fotoğrafçılığında poz vermenin yanı sıra kompozisyon da çok önemlidir. Öznenizin özünü yakalayan görsel olarak çekici bir görüntü oluşturmak için üçte bir kuralını, negatif alanı ve diğer kompozisyon tekniklerini kullanın.

Bu teknikleri uygulamaya koymak için düzenli olarak deney yapmak ve pratik yapmak önemlidir. Farklı ortamlarda farklı konuların fotoğraflarını çekin ve iyileştirilecek alanları belirlemek için resimlerinizi dikkatlice inceleyin. Pratik ve ısrarla, sokak ve portre fotoğrafçılığı sanatında ustalaşabilir ve gerçekten akılda kalan görüntüler oluşturabilirsiniz.

Güzel ve daha iyi fotoğraf nasıl çekilir: fotoğraf Çekme Teknikleri

Aşağıda yazdıklarımda amacım kesinlikle bir polemik çıkarmak değil, ağırlıklı olarak kendi fikirlerim. Kişisel gelişim yazıları açısından, 2 fotoğrafı da ben çektim. İkisini de sevdim, birini biraz daha çok, onun için A diyen de B diyen de sağ olsun, var olsun.

Bu çok kısa açıklanacak bir şey değil. Burada fotoğrafçı olmayan arkadaşlar cevap versin derken ki amacım birçok kaynaktan okuduğum kompozisyonun fotoğrafın gizli dili olup olmadığını test etmekti amacım. Fotoğraf konusunda akademisyen arkadaşlarım da var, bu işi öğreten hocalık yapan arkadaşlarım da. Öncelikle onların affına sığınıyorum, yanlış anlattığımı düşündüğünüz bir konu olursa lütfen altına not düşün.

Şimdi kısaca anlatmam gerekirse, mağara devrinden, günümüze kadar yapılan resimlerin en öne çıkanlarında, beğenilenlerinde de, son yıldır çekilen ve beğenile gelmiş fotoğraflarda da ortak bir nokta var. Nesnelerin yerleştirilme şekillerinde, pozisyonlarında benzerlikler görülebiliyor (hatta doğada bile ortak bir çok şekil, oluşum var). Bunu da kompozisyonla açıklayabiliriz. Yapılan birçok deneyde de konuyla alakasız insanların da belli kurallara göre dizilmiş nesneleri algılaması daha kolay olmuş, bilinçsiz olarak iyi kompoze edilenden yana yönelmişler.

Buna fotoğrafın gizli alfabesi de diyorlar. Başka bir çok konuda başka bir milletten insanla anlaşabilmek için dile ihtiyaç duyarken, bir fotoğrafı (yada görsel sanat eserini) anlatırken iletişime gerek duymayız. O kendisini anlatır zaten.

fotoğraf çekme teknikleri

Üçte Bir Kuralında Ustalaşmak ve Fotoğraflarınızda Mükemmel Netliğe Ulaşmak

Fotoğrafçılık beceri, yaratıcılık ve detaylara dikkat gerektiren bir sanattır. Çarpıcı görüntüler yaratmak için fotoğrafçıların çeşitli tekniklerde ustalaşması ve kompozisyon ilkelerini anlaması gerekir. Fotoğrafçılığınızı bir sonraki seviyeye taşıyabilecek iki temel teknik, üçte bir kuralında ustalaşmak ve mükemmel keskinliğe ulaşmaktır. Bu bölümde, bu teknikleri ayrıntılı olarak inceleyeceğiz ve daha dinamik ve dengeli fotoğraflar oluşturmanıza yardımcı olacak pratik ipuçları ve tavsiyeler vereceğiz.

Üçte Bir Kuralı ile fotoğraf çekme teknikleri

Üçte bir kuralı, bir görüntüyü iki yatay ve iki dikey çizgi kullanarak dokuz eşit parçaya bölen bir kompozisyon kılavuzudur. Bu çizgilerin kesişme noktaları &#;güç noktaları&#; olarak bilinir ve gözün doğal olarak çizildiği noktalardır. Fotoğrafın ana konusunu bu noktalardan birine yerleştirerek daha dengeli ve görsel açıdan çekici bir kompozisyon oluşturabilirsiniz. Üçler kuralını etkili bir şekilde kullanmak için &#;negatif alan&#; kavramını anlamanız gerekir.

Negatif alan, ana konunun etrafındaki alandır ve fotoğrafta görsel ilgi ve denge oluşturmak için kullanılabilir.

Nesneyi merkez dışına yerleştirerek ve negatif boşluk kullanarak daha dinamik ve ilgi çekici bir görüntü oluşturabilirsiniz. Üçler kuralı, konuyu konumlandırmanın yanı sıra manzaralarda ve diğer fotoğraf türlerinde derinlik ve denge oluşturmak için de kullanılabilir. Öğeleri ön plana, orta zemine ve arka plana yerleştirerek görüntüde bir derinlik ve boyutluluk duygusu yaratabilirsiniz.

Mükemmel Netlik Elde Etme ile fotoğraf çekme teknikleri

Netlik, iyi bir fotoğrafın temel unsurudur ve bunu başarmak, teknik ve ekipmanın bir kombinasyonunu gerektirir. Diyafram, deklanşör hızı, ISO ve odak dahil olmak üzere keskinliği etkileyen birkaç faktör vardır. Diyafram, merceğin içinden ışığın geçtiği açıklıktır ve görüntüdeki alan derinliğini belirler. Daha geniş bir diyafram açıklığı (düşük f değeri) sığ bir alan derinliği oluştururken, daha dar bir diyafram açıklığı (daha yüksek f değeri) daha derin bir alan derinliği oluşturur.

Netlik elde etmek için, alan derinliği ile konunun keskinliğini dengeleyen bir diyafram kullanmanız gerekir.

Deklanşör hızı, kamera sensörünün ışığa maruz kaldığı süredir ve görüntüde hareketin nasıl yakalandığını belirler. Daha hızlı bir deklanşör hızı hareketi dondurur ve daha keskin bir görüntü oluştururken, daha yavaş bir deklanşör hızı hareket bulanıklığı oluşturur. Netlik elde etmek için, hareketi donduran ve yine de sensöre yeterli ışığın ulaşmasına izin veren bir deklanşör hızı kullanmanız gerekir. ISO, kameranın ışığa duyarlılığıdır ve görüntüde ne kadar gürültü (grenlilik) olduğunu belirler.

Yüksek ISO nasıl etki gösterir?

Daha yüksek bir ISO, kameranın ışığa duyarlılığını artıracak, ancak görüntüdeki parazit miktarını da artıracaktır. Netlik elde etmek için, sensöre yeterli ışığın ulaşmasına izin verirken mümkün olan en düşük ISO&#;yu kullanmanız gerekir. Odak, netliğe ulaşmada en kritik faktördür ve ayrıntılara dikkat etmeyi gerektirir. Keskin odak sağlamak için uygun odak modunu seçmeniz, doğru odak noktasını seçmeniz ve geri düğmesiyle odaklama ve odak yığınlama gibi teknikleri kullanmanız gerekir.

Hepsini Bir Araya Getirmek Gerçekten nefes kesici görüntüler yaratmak için, üçte bir kuralını mükemmel netlikle birleştirmeniz gerekir. Konuyu bir güç noktasına yerleştirerek ve negatif boşluk kullanarak dinamik ve dengeli bir kompozisyon oluşturabilirsiniz. Doğru diyafram açıklığı, deklanşör hızı, ISO ve odaklama tekniklerini kullanarak konunun keskin ve iyi tanımlanmış olmasını sağlayabilirsiniz.

En faydalı fotoğraf işleme yazılımları

Üçte bir kuralında ustalaşmak ve mükemmel netlik elde etmek için başka bir yararlı araç, Adobe Lightroom veya Photoshop gibi son işleme yazılımlarıdır. Bu programlar, fotoğraflarınızın kompozisyonunu ayarlamanıza, görüntüyü keskinleştirmenize ve başka düzeltmeler ve geliştirmeler yapmanıza olanak tanır. Ancak, bu araçları makul bir şekilde kullanmak ve onlara çok fazla güvenmemek önemlidir. En iyi fotoğraflar kamera içinde oluşturulur ve son işleme, temel kusurları düzeltmek için değil, görüntüyü geliştirmek ve iyileştirmek için kullanılmalıdır.

Bu teknikleri uygulamaya koymak için, deney yapmak ve pratik yapmak esastır. Farklı ışık koşullarında ve farklı teknikler kullanarak farklı nesnelerin fotoğraflarını çekmeyi deneyin. Resimlerinizi dikkatlice inceleyin ve nelerin işe yaradığını ve nelerin iyileştirilebileceğini analiz edin. Fotoğrafçılığınızla yeni şeyler denemekten ve risk almaktan korkmayın.

Üçte bir kuralına hakim olmak ve mükemmel keskinliğe ulaşmak, fotoğrafçılığınızı bir sonraki seviyeye taşıyabilecek iki temel tekniktir.

Kompozisyon ilkelerini anlayarak, doğru ayarları ve teknikleri kullanarak ve düzenli olarak pratik yaparak, konunuzun özünü yakalayan çarpıcı görüntüler oluşturabilirsiniz. İster acemi ister deneyimli bir fotoğrafçı olun, bu teknikler kalabalığın arasından sıyrılan daha dinamik ve ilgi çekici fotoğraflar oluşturmanıza yardımcı olabilir.

Dikkat çekici fotoğraf nasıl çekilir: Fotoğraf Çekme Tekniği &#; Hareketin Yönü

Şimdi diğer sanatları bir kenara bırakıp fotoğrafa dönecek olursak ve yine çok hızlıca birkaç örnek vereyim. Bir fotoğrafta yürüyen bir insan (hareket eden her şey de aslında) varsa onun gittiği yönü vurgulamak için gittiği yönde boşluk bırakılır. Ya da bir yere bakıyorsa o yönde boşluk bırakılır. Yine yürüyen bir insanı anlatırken ayakları tam yan yanayken çeker paylaşırsak bakan yürüyüp yürümediğini daha zor algılar. Oysa bacaklar B deki gibi açıksa böyle bir karmaşa olmaz.

Yürüyen insan konusunda yine başka bir örnek. Fotoğraf çekme teknikleri açısından bir insan size doğru yürüyorsa, yüzü size dönükse gelmeyi anlatır, geliyor hissini uyandırır ve anlatır, sırttan çekildiğinde gidişi, terk edişi anlatır fotoğrafın hikayesinde. Bazen çekinip insanların yüzüne karşı fotoğraflarını çekemeyiz, bekleriz arkadan çekeriz. İşte orda tüm hikaye değişir aslında sonradan fotoğrafı izleyecekler açısından.

Bir insan çekiyorsak gözleri net olmak zorundadır. Dünyanın en meşhur fotoğraflarına bakın bu şekildedir hep, aksini sizler de beğenmezsiniz zaten. Yada bir insan çekiyorsak kafasının arkasına bir şeyleri denk getirmek istemeyiz elimizden geldiğince. Yani kafadan çıkan bir direk, ufuk çizgisi, kafaya denk gelen bir ağaç dalı iyi algılanmıyor yine insanlar tarafından.

Cep Telefonu ile Fotoğraf Çekim Teknikleri

mobil fotoğrafçılık: Cep Telefonu ile en başarılı fotoğraf çekme teknikleri 

Cep telefonu kameraları son yıllarda çok yol kat etti ve günümüzün akıllı telefonları, profesyonel kameralarla çekilenlere rakip olacak çarpıcı fotoğraflar çekebiliyor. Ancak, cep telefonunuzla harika fotoğraflar çekmek, iyi bir kameradan daha fazlasını gerektirir. Bu bölümde, cep telefonunuzla çarpıcı fotoğraflar çekmenin 10 sırrını keşfedeceğiz ve gerçekten olağanüstü fotoğraflar çekmenize yardımcı olacağız.

Kameranızı Tanıyın

Cep telefonunuzla harika fotoğraflar çekmenin ilk adımı kameranızı tanımaktır. Kameranızın özelliklerini ve ayarlarını keşfetmek için biraz zaman ayırın ve pozlamayı, odağı ve beyaz dengesini nasıl ayarlayacağınızı öğrenin. Bu, düzgün pozlanmış, keskin ve iyi dengelenmiş görüntüler çekmenizi sağlar.

Lensinizi Temizleyin

Kirli bir lens harika bir fotoğrafı mahvedebilir, bu nedenle lensinizi temiz tutmanız çok önemlidir. Fotoğraf çekmeden önce lensinizdeki lekeleri ve parmak izlerini çıkarmak için yumuşak bir bez veya lens temizleme solüsyonu kullanın.

Doğal Işık Kullanın

Doğal ışık, fotoğrafçılık için en gurur verici ve güzel ışık kaynağıdır, bu nedenle mümkün olduğunca onu kullanmaya çalışın. Sert gölgeler oluşturabilen ve görüntüyü düzleştirebilen flaş kullanmaktan kaçının.

Cep telefonu ile en iyi fotoğraf nasıl çekilir?

Cep Telefonlarıyla Profesyonel Fotoğraf Çekmenin Yolları

İlginç Konular Bulun ve Kompozisyonla Deney Yapın

Çarpıcı fotoğraflar çekmek için ilginç konulara ihtiyacınız var. Mimari, doğa veya insanlar gibi benzersiz ve görsel açıdan ilgi çekici konuları arayın. Kompozisyon, fotoğraftaki öğelerin düzenlenmesidir ve görsel olarak ilgi çekici görüntüler oluşturmak için gereklidir. Üçte bir kuralı, önde gelen çizgiler ve simetri gibi farklı kompozisyonlarla denemeler yapın.

Izgarayı Kullanarak Pozlamayı ve Odağı Ayarlayın

Çoğu cep telefonu kamerasında, çekimlerinizi hizalamanıza ve üçte bir kuralını daha etkili bir şekilde kullanmanıza yardımcı olabilecek bir ızgara özelliği bulunur. Izgarayı açın ve çekimlerinizi sıralamak için kullanın.

Cep telefonu kameraları genellikle düşük ışık koşullarında zorlanır, bu nedenle pozlamayı ve odağı manuel olarak ayarlamak önemlidir. Odağı ve pozlamayı ayarlamak için ekrana dokunun ve parlaklığı ayarlamak için poz telafisi özelliğini kullanın.

Bolca alıştırma karesini RAW&#;da çekerek deneyin

Cep telefonunuzun kamerası izin veriyorsa RAW modunda çekim yapın. Bu size son işlemede görüntü üzerinde daha fazla kontrol sağlar ve pozlama ve renkte daha önemli ayarlamalar yapmanıza olanak tanır. Cep telefonunuzla çarpıcı fotoğraflar çekmenin son sırrı, pratik yapmak ve deney yapmaktır. Farklı aydınlatma koşullarında farklı konuların fotoğraflarını çekin ve farklı teknikler ve ayarlar deneyin. Resimlerinizi dikkatlice inceleyin ve iyileştirilmesi gereken alanları belirleyin.

Cep telefonunuzla çarpıcı fotoğraflar çekmek, iyi bir kameradan daha fazlasını gerektirir. Bu 10 sırrı takip ederek iyi pozlanmış, iyi düzenlenmiş ve görsel olarak ilgi çekici görüntüler oluşturabilirsiniz. İster acemi ister deneyimli bir fotoğrafçı olun, bu ipuçları cep telefonu fotoğrafçılığınızı bir sonraki seviyeye taşımanıza ve gerçekten olağanüstü fotoğraflar çekmenize yardımcı olabilir. O yüzden telefonunu al, dışarı çık ve ateş etmeye başla!

Fotoğrafta Altın Oran Nedir? En güzel fotoğraf çekme tekniği

Bir yolu, bir dereyi uzayıp giden bir şeyi anlatacağımızda onun fotoğrafımızda diyagonal bir şekilde yer alması bilinçli bilinçsiz her izleyicide daha çok beğeni alıyor, daha estetik geliyor insana. Yine insan her konuda karar verebilmek istiyor. Kararsız kalmak rahatsız edicidir, onun için fotoğrafta tek sayıda yer alan nesneler daha iyi hazmediliyor fotoğrafına göre. 2 şey olduğunda ikisi arasında kalmak rahatsız ediyor insanı. Fotoğraf çekme teknikleri bu kadarla da kalmıyor kompozisyon kuralları. En temel kurallardan biri yine altın oran dediğimiz şeydir. Aslında yukarda A fotoğrafını beğenenlerin çok büyük çoğunluğu bu nedenle o fotoğrafa yönelmişlerdir diye tahmin ediyorum ve ben de hemen her fotoğrafımda buna dikkat ederim.

fotoğraf çekme teknikleri

Hangisi Doğru Kompozisyon?

Fotoğraf A: Kızların konumu aslında altın oran dediğimiz konumda, yürüyüş yönlerinde ideal boşluk var. Bu 2 kompozisyon kuralı ideal şekilde yer almış ama diğer taraftan başlarının arkasına denk gelen sütun ve özellikle bacaklarının tam açık anda yakalanamaması görece olarak diğer kareye göre değerini bir çıt düşürüyor BENCE. Fotoğraf çekme teknikleri açısından şimdi hangi kompozisyon kuralı daha önemli diye bir şey yok. Her fotoğrafta yerine göre bunlar çeşitli oran ve şekillerde yer alabilirler.

Fotoğraf B: Altın oran tam uygulanamamış olsa da kızların yürüme yönünde belirgin bir boşluk halen var. Kızların arkasında sütun kadar belirgin bir nesne yok artık. Bacaklar adımın en açık pozisyonunda ve iki kızın uyumu yine BENCE bu fotoğrafı öne taşıyor.

Kişisel gelişim yazıları serimizde, bir çok farklı konudaki uzmanın bilgilerini sizlere aktarıyoruz. Yorumlardaki birçok kişinin aynı yönde karar vermesinde, kompozisyon bilmeseler bile bu söylediğim faktörler yer alıyor diye düşünüyorum. Burada psikolojimiz işe müdahil oluyor.

Son söz; bir şiir, güzel bir roman bizi nasıl etkiliyorsa, kompozisyon da bir fotoğrafı nasıl algıladığımızı çok etkiliyor, bu kesin. Ancak bazı durumlarda fotoğrafın hikayesi o kadar güçlü olabiliyor ki, orda kompozisyon önemini yitirebiliyor. Ve her kural gibi kompozisyon kuralları da siz tercih ettikten sonra gönül rahatlığıyla bozulabilir.

Neyse sağlam gevezelik yaptım. Bir seçim yaparak teorimi desteklediğiniz için teşekkürler, sevgiler.

Mustafa Orhan Selçuk
Fotoğraf Sanatçısı 

Editörün Notu: Değerli dostum Mustafa, Paris&#;te yaşamını sürdürüyor. Fotoğraf çekme teknikleri sanatına o şehrin çok değer kattığına eminim. Kendisini kişisel gelişim yazıları açısından sosyal medya hesaplarında mutlaka takip etmenizi öneririm. Yakaladığı harika kareleri paylaşıyor. Üstelik kendisinin uzmanlık alanı siyah beyaz fotoğraflardır. Kişisel gelişim yazıları ile değer kattı kendisi. Saygı ve özlemlerimle, Dr. Bora Küçükyazıcı

Kameralı telefonlar ve küçük boyutlu dijital kameralar seyahat fotoğrafçılığında devrim yarattı ve bunun sonucu olarak inanılmaz sayıda fotoğraf çekmeye başladık. Bu fotoğrafların milyonu Facebook’a ve 95 milyonu Instagram&#;a yükleniyor. Hem de her gün&#; Ancak biraz eleştiriyi kaldırabilirsek, büyük bir çoğunluğumuzun iyi fotoğraf çekme konusunda birkaç tüyoya ihtiyacı var gibi.

Peki, tatil fotoğraflarımızın biraz daha iyi görünmesini nasıl sağlarız? Danimarka’nın önde gelen Instagram fotoğrafçılarından Thomas Søndergaard’dan elini taşın altına koymasını istedik ve o da bize daha güzel fotoğraf çekmenin yolları konusunda 10 profesyonel ipucu verdi.

1. En iyi kamera o anda yanında olandır

“Mobil fotoğrafçılığın ve onun hem çekim ve düzenleme hem de Instagram’da diğer fotoğrafçılarla iletişim kurabilmeyi sağlaması konusunda önümüze getirdiği imkanların büyük bir hayranıyım. Ayrıca, birkaç ay önce, daha az spontane çekimler için de yüksek kalitede kompakt bir kamera satın aldım ve çoğunlukla yanımda taşıyorum.”

Thomas-Sondergaard-fotoğrafçılık-ipuçları

Kopenhag&#;ı yukarıdan seyretmek&#;

2. Sadece ne yaptığını biliyorsan flaş kullanmalısın

“Eğer flaşı doğru şekilde nasıl kullanacağını bilmiyorsan hiç kullanmamalısın. Flaşlı fotoğrafçılık neredeyse başlı başına bir sanat formudur ve büyük bir etki yaratabilir ama doğru kullanmak da oldukça zordur.

Çok fazla iç mekan fotoğrafı çekiyorsan özel bir flaş edinmeli ve flaşı tavana doğru yöneltmelisin ama bu çok fazla alıştırma yapmayı gerektiriyor! Çok hızlı (yani ışığa duyarlı) bir lens alıp flaştan tamamen vazgeçebilir veya ışık hassaslığını artırmak için kameranın ISO değerini yükseltebilirsin. Bu fotoğrafa bir parça parazit katacaktır ama bu o kadar da kötü bir şey değil.”

Güzel fotoğraf çekmenin yolları: 10 profesyonel ipucu

Bazen en güzel kareler beklenmedik anda karşına çıkar

3. Sonbahardan en iyi şekilde yararlan

“Sonbahar fotoğrafçılık için harikadır, özellikle de muhteşem renklerden hoşlanıyorsan. Yılın bu zamanında ışığın az olmasının bir sorun oluşturması gerekmiyor, sadece farklı şeyler dene.

Mesela, siluet etkisi yaratmak için çıplak ağaçları arkalarındaki gri veya mavi gökyüzüyle birlikte çek. Ve o sarı yaprakları da&#; Onları gri veya monokrom bir çekimdeki tek renk kaynağı olarak kullan.”

Güzel fotoğraf çekmenin yolları: 10 profesyonel ipucu

Bu güzel havalar&#;

4. 50mm lens doğru bir tercih

“İnsanların fotoğraflarını çekmeyi planlıyorsan, 50mm’lik prime lens hatalı bir tercih olmaz. Ucuz ve her konuda başarılıdır. Manzara resimleri çekmeyi seviyorsan bir tripod ve aynı şekilde uzaktan kumanda (kameranın sallanmasını önlemek veya fotoğrafa kendini de dahil edebilmek için) da oldukça kullanışlıdır. Bu tarz bir fotoğrafçılık için ayrıca geniş açılı lense de ihtiyacın olacak.”

Güzel fotoğraf çekmenin yolları: 10 profesyonel ipucu

İnsanları fotoğraflarına eklemeye çalış

5. Kendini insanlarla sına

“Manzaralar hataları oldukça affedicidir. Ufku düz tutmayı başardığımız takdirde, harika bir günbatımının fotoğrafını çoğumuz başarılı bir şekilde çekebiliriz!

İnsanların fotoğrafını çekmek ise çok daha az kontrole sahip olduğun ve bir de kendi sınırlamalarınla uğraştığın için zordur. Bir sokak portresi için yabancı birine nasıl yaklaşmalısın? Ya sokakta rastgele fotoğraflar çekerken yakalanırsan ne olacak? Yine de bir denemelisin – pişman olmayacaksın.”

Güzel fotoğraf çekmenin yolları: 10 profesyonel ipucu

Ve tabii her zaman kendini sokaklara at

6. Sokak gizliliği

“Göze çarpmadan ve fotoğraflamak istediğin şey üzerinde etki bırakmadan çekim yapmak istediğin zamanlarda telefonun oldukça kullanışlıdır. Sokak fotoğrafçılığı bunun için iyi bir örnek ve sokakta çektiğim en iyi fotoğraflarımdan bazılarını iPhone’umla çektim.

Bu gizliliğe katkıda bulunmak için, kulaklıklarını kulağa takıp, müzik dinliyormuş gibi yaparak kablodaki ses düğmesini deklanşör olarak kullanabilirsin.”

Güzel fotoğraf çekmenin yolları: 10 profesyonel ipucu

Kendi telefonunla bile güzel kareler yakalayabilirsin

7. Klişelerden sakın

“Sanırım klişe çekimlerin daha kabullenilebilir görülmesinin suçlusu Instagram ve itiraf etmeliyim ki bundan ben de payıma düşeni aldım. Barselona’ya gittiğinde La Sagrada Familia’nın önünde selfie çekmek zorunda değilsin ve New York’a gittiğinde kimse seni Williamsburg’dan günbatımını veya Rockefeller Center’dan şehir manzarasını çekmen için zorlamıyor.

Bunun yerine, merakını kullan ve olduğun yeri gezerek keşfet. İlginç ara sokaklara dal ve fotoğraf çekilebilecek başlıca noktaları öğrenmek için yerel halkla iletişim kur. Yeni bir yere seyahat edeceğim zaman çoğunlukla yerel Instragramcılarla iletişime geçerim – bu aynı fotoğrafçılığı senin kadar seven yerel (ve ücretsiz!) bir rehberin olması gibi bir şey.”

Güzel fotoğraf çekmenin yolları: 10 profesyonel ipucu

Biraz farklı şekilde bakmaya hazırla kendini

8. Kalabalığa karış

“Yeni bir yere gittiğinde doğal olarak daha dikkatli oluyor, çevreyi daha iyi gözlemliyorsun ve bu da fotoğrafını çekecek ilginç şeyler bulmana yardım ediyor.

Eğer bir şehri ziyaret ediyorsan, dar ve kalabalık bir sokakta iyi bir nokta bul ve orada ayakta dikil. Sahnenin kompozisyonunu oluştur, kameranı ayarla (eğer kullanıyorsan), insanların kareye girmesini bekle ve harika bir doğaçlama çekim için doğru anı bekle.”

Güzel fotoğraf çekmenin yolları: 10 profesyonel ipucu

En iyi kareler için sokaklardan daha iyi bir yer olamaz

9. Fotoğrafla bütünleş

“Fotoğraflarla bütünleşmeni en fazla sağlayan şey, karanlık odada beş saat geçirip, eve sadece tamamlanmış iki fotoğrafla dönmektir! Manuel bir kamerayla çalışıp karanlık odada zaman geçirme fırsatına herkes sahip değildir ama elinde bu şans varsa kullan!

Bu sayede kompozisyon, ışık ve odak hakkında çok şey öğreneceksin. Ne kadar fazla oynama ve çekim yaparsan, kompozisyon hakkında eskiden neyin işe yaradığı, neyin yaramadığı gibi konularda daha çok düşünecek ve bu konuda daha rahat olacaksın.”

Güzel fotoğraf çekmenin yolları: 10 profesyonel ipucu

Bu kare&#;

Tüm düzenlemeler için VSCOcam

“En çok kullandığım uygulama, filmi oldukça doğal yollardan yorumladığı için VSCOcam. Snapseed (VSCOcam ile yapılamayan küçük düzenlemeler için), Mextures ve Darkroom da kullanıyorum.”

Güzel fotoğraf çekmenin yolları: 10 profesyonel ipucu

Ve doğa&#; sana her zaman en güzelini sunmaya hazır

Artık hiçbir şey seni durduramaz! Bir sonraki tatilini planla ve fotoğraf çekmeye başla!

Okumaya devam et:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası