erkek kedi kısırlaştırması nasıl olur / Kedi ve Köpeklerde Kısırlaştırma - Caka Veteriner Kliniği

Erkek Kedi Kısırlaştırması Nasıl Olur

erkek kedi kısırlaştırması nasıl olur

Erkek Kedi Kısırlaştırma Operasyonu (Castration)

Kızgınlık dönemine kadar kum kabı dışında hiçbir yere idrarırını yapmamış olan bir erkek kedi bile, evin veya bulunduğu ortamın çeşitli yerlerine düzenli olarak idrar püskürtme yoluyla koku bırakma eğilimindedir. Bu davranışın sebebi, doğada dişi kediye kendini tanıtma ve çiftleşme arzusunu bildirme içgüdüsüdür.

Bu içgüdüye, evlerde beslenen erkek kediler de kayıtsız kalamayacak ve belirli aralıklarla idrar püskürteceklerdir. Odalarda gezinip yüksek sesle miyavlayacak, cam, balkon benzeri yerlerden atlayıp kaçmaya çalışacaktır. Dişi kediye ulaşmak ve çiftleşme güdüsünü tatmin edebilmek amacıyla kediler evlerini veya bulundukları (bahçe vs). mekanları kısa süreli olarak terkedebilirler. 

Erkek Kedi Kısırlaştırılma Öncesi

Erkek kedilerde hormon düzeylerinden dolayı, kızgınlık dönemlerinde saldırgan davranışlar gelişebilir ve bu nedenle evden kaçan erkek kediler, sokakta birçok kavgaya karışabilir ve yaralanabilir. Bu açıdan erkek kedilerin kısırlaştırılması, onları tehlikelerden, testis kanserine ve bulaşıcı hastalıklara yakalanmaktan koruyacaktır.

Erkek kediler kızgınlık dönemlerine girmelerinden itibaren, kısırlaştırılabilirler. Fakat böbrek hastalıklarına yakalanma risklerinin azaltılması açısından tercihen aylık olana kadar kısırlaştırılmamalıdırlar. Erkek Kedilerde Kısırlaştırma işlemi, erkek kedinin yumurtalıkların kesilerek alınması ve kordonların bağlanması şeklinde gerçekleşir.

Erkek Kedi Kısırlaştırma Ameliyatı

Erkek kedilerde kısırlaştırma operasyonu, dişi kedilerden çok daha kolay ve tehlikesizdir. Basit ve kısa süren bir operasyonla, erkek kedilerin kısırlaştırılması gerçekleşir. Ameliyat sonrasında dikişe bile gerek kalmaz  ve erkek kedi kısa sürede normal hayatına geri döner.

Dişi kedilerde dikiş açılması, iltihap oluşması gibi yaşanan komplikasyonlar, erkek kedilerin kısırlaştırılmasında görülmez.

erkek kedilerin kısırlaştırılma ameliyatı

Erkek Kedi Kısırlaştırma Zararları

Çok erken kısırlaştırmak, erkek kediler için sağlık açısından zararlı olabilir. Böbrek hastalıkları, idrarda kristalleşme gibi hastalıklar; erkek kediler için kısırlaştırmadan kaynaklı sağlık problemleridir.

Bu sağlık problemlerinin engellenmesi için, kısırlaştırılmış kediler için özel yapılan, sterilize mamalar kullanılmalı, kedinin düzenli olarak kontrolleri yapılmalıdır. Özellikle evde, onu yakından gözlemleme imkanı olan sahiplerine bu konuda çok iş düşer.

Çünkü böbreklerde bir problem oluşursa, bunu erken teşhis etmek hayat kurtarıcı olacaktır. Kedinin ne sıklıkla tuvalete gittiği kontrol edilmeli ve idrarın kesik kesik  gelip gelmediğine bakılmalıdır. Bazen  de kedi, kumuna gidip kazar fakat idrarını yapamadan çıkar. Bu durumlar oluşursa derhal veteriner hekime başvurulmalı ve acil müdahale edilmelidir.

erkek kedilerde kısırlaştırılma

Erkek Kedi Kısırlaştırma Sonrası

Erkek kedilerde kısırlaştırma ameliyatı sonrası oluşan böbrek hastalıklarını önlemede kullanılan mamanın, kısırlaştırılmış kediler için üretilmiş bir mama olmasının öneminin yanında, yeteri kadar su tüketimi de vardır.

Yeterli miktarda ve taze su tüketen kedilerde, bu rahatsızlığın görülme oranı düşecektir. İdrarda kristalleşme olmasını engelleyecek en önemli etken, günlük olarak yeteri kadar su tüketilmesidir. Kedilerin rahatlıkla ulaşabilecekleri yerlerde  taze su bulundurmak (sabah ve akşam su değiştirimelidir), onları su içmeye teşvik edecektir.

erkek kedi kısırlaştırılma ameliyatı sonrası

  • merhaba erkek kedi kısırlaştıran yerler hakkında bilgisi olan varmı acaba?
    bide birşey sormak istiyorum kedi kısırlaştıktan sonra uyku sorunu olur mu? bikaç arkadaşımın söylediğine göre kedi kısırlaştırma sonrası uyku problemi ve mama yemesinde birtakım sorunlar oluyormuş
    bilgi verirseniz sevinirim

    45

    yorum beğen

    Cevapla

  • Özge Öztirkaki

    6 sene önce

    Bizimki de aynı anlatıldığı şekilde kapıları duvarlara idrar püskürterek tüm evi kokutmuştu, hatta bir keresinde camdan aşağı atlamıştı. Kısırlaştırıldıktan sonra hafta evin içinde sakin sakin gezdi, haftanın sonunda aynı hareketlerine devam etti, biraz agresifleşti ama etrafa kokusunu bırakmayı kesti.

    34

    yorum beğen

    Cevapla

  • Merhaba benim dün 10 aylık erkek kedim kısırlaştırıldı. Çok agresifleşti ve bizim ev bahçeli dışarı gezdirme ipi ile bağlasan bile kaçmaya ya da diğer kedilerle kavga etmeye çalışıyordu. Veteriner bize aylık arası kızgınlık döneminin geldiğini artık kısırlaştırabileceğimizi söyledi. İşte kısırlaştı ama yemek yese su içse bile kusuyor. Bide bizim veteriner ne boyunluk taktı ne de sargılı falan sardı. Başka sitelerde boyunluk takmalı yoksa yalarsa dikişini açabileceği yazıyordu. Bildiğim kadarıyla erkekkedilerde dikiş atılmıyor. Yani ameliyatlı yerini yalasa sorun olur mu? Bu arada benim kedi 10 aylık bir erkekti ve ameliyata girmeden önce 5 kiloydu. Kaç günde toparlar kendi oğlum?

    0

    yorum beğen

    Cevapla

  • Tam bir vahşet. Öyle bir emir verilseydi şayet Allah katından elbetteki uyulurdu ama nedir bu ya hayvanın organlarını sökmek. Türkiyede her kesin evinden bir günde 20 kediyi doyuracak yemek artığı ve ekmek çöpe atılıyor. Sözde kendini akıllı ve modern gören kara cahil kadınlar kağıt çöpünü tuvalet çöpünü yemek ve ekmek fazlasını tek bir torbada birleştirip çöpe atıyor. Hayvana yemek verip sevabını almak varken canını söküp ölümüne bile sebep olmak tercihiyse kişinin. Yarın Hakkın divanına varınca süleyman dan hakkını alır karınca.

    1

    yorum beğen

    Cevapla

  • Nasıl bir insansınız ya hayvanların organlarını kendi hayvan besleme egonuzu tatmin etmek için söktürüseafoodplus.info hakkınız var?Allah hesabını soracaktır bekleyin görün&#;

    0

    yorum beğen

    Cevapla

Petify Blog

Kısırlaştırma Sonrası Kedi Bakım Süreci ve Alınabilecek Önlemler

Pet sahipleri için kısırlaştırma işlemi kararını vermek oldukça zor bir süreçtir. Özellikle kedi sahiplerinin evcil dostlarının en az bir kere yavrulaması düşüncesine sahip olması, bu kararı vermek daha da güçleştirebilir. Bu nedenle evcil dostlarımızın kısırlaştırılmasıyla ilgili tüm avantajların ve dezavantajların bilincinde olarak hareket etmekte fayda vardır. Kedi kısırlaştırma işleminden önce ve sonra yapılması gerekenleri bilmeniz ve uygulamanız kedinizin sağlığı açısından kritik bir önem taşır.

Kedi Kısırlaştırma Operasyonundan Önce Yapılması Gerekenler

Kısırlaştırılacak kedinin bir gün önceden hiçbir şey yememesi gerektiği dikkat edilmesi gereken etmenlerin başında gelir. Operasyon sürecine kadar su içmesine dahi izin vermemeniz önemlidir. Kedinizin ne kadar süre besin almayacağını operasyon saatinin belirginleşmesiyle birlikte düzeninize göre ayarlayabilirsiniz. Pet sahiplerinin de bu sürece psikolojik olarak hazırlıklı olması ve sakin kalması ise faydalı olacak diğer elementlerin başında gelir. Gergin bir psikolojide olmanız, sizin kadar evcil dostlarınızın da bu stresli süreci daha zor atlatmasına sebep olabilir. Bizlerin ruhsal durumunu hisseden minik dostlarımızın tıbbi süreçlerinde psikolojik olarak temkinli bir ruh hali taşımak oldukça önemlidir.

Erkek ve Dişi Kedilerin Kısırlaştırma Sonrası İyileşme Süreçleri ve Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Kısırlaştırma işlemi sonrası kedinizin bakımını iyi bir şekilde sağlamak, bu sürecin sorunsuz geçmesinin en önemli noktasıdır. Dişi kedilerde kısırlaştırma operasyonu 'spaying' olarak da adlandırılabilir. Dişi kedi kısırlaştırma operasyonu, kızgınlık dönemine giren kedinin dışarıya kaçmasını ve oluşabilecek tüm olumsuz durumları ortadan kaldırmak için yapıldığı gibi, istenmeyen gebeliklerin önüne geçmek için de uygulanabilir. Dişi kediler 4 aya ulaştıktan sonra gebe kalma ihtimali taşırlar. Bu nedenle gebelik ihtimali taşıdığı olgunluğa ulaşmalarının ardından veterinerizin de onayını sağladıysanız kısırlaştırma işlemine niyetlenebilirsiniz. Dişi kedinin kısırlaştırılmasının sağladığı avantajlardan en önem taşıyan kriter rahim enfeksiyonu riskinin ortadan kalkmasıdır. Bu sayede istenmeyen gebeliklerin de önüne geçilmiş olunur. Unutmayın ki kediler kısırlaştırma işleminin ardından bir daha yavru sahibi olamamaktadır.

Erkek kedi kısırlaştırma işlemi ise 'castration' olarak bilinir. Dişi kedilerde olduğu gibi erkek kedilerin de kızgınlık döneminde dışarıya kaçıp kendine ve diğer kedilere zarar vermesi muhtemel bir olasılıktır. Erkek kedilerin kısırlaştırma işleminden dişi kedilere nazaran daha kolay bir süreç olarak bahsedilebilir. Erkek kedilerde kısırlaştırma işleminde vücutlarının dış bölümünde bulunan testisler çıkartıldığından dolayı risk çerçevesi daha kısıtlıdır. Erkek kediler kısırlaştırma sonrası depresyona girme eğilimi  gösterebildiğinden dolayı psikolojik olarak daha hassas bir dönemle baş edebilirler. Bu durumun sebebi ise cinsel yetisinin kaybolmasına bağlı olabilir.

Kısırlaştırma işlemi sonrası kedi bakımıyla ilgili yapılması gerekenlerden ise bahsetmemiz gerekirse:

  • Kedi kısırlaştırma işlemini takip eden 24 saat oldukça önemlidir. Bu süreç içerisinde kedinizin sessiz ve kalabalık olmayan bir yerde dinlenmesi gerekmektedir.
  • Kısırlaştırma sonrası kediler, anestezinin de etkisiyle ışığa karşı daha duyarlı olabilir. İçerisinde bulunduğu ortamın ışığını orantılı bir şekilde ayarlayabilir veya evcil dostlarınız için karanlık bir ortam yaratmanın faydası dokunabilir.
  • Kedinizin kısırlaştırma işleminin ardından farklı kedilerle veya çocuklarla aynı ortamda bulunmaması daha sağlıklı olabilir. İnsanlar gibi kediler de kısırlaştırma sonrası anestezinin etkisiyle halsiz ve mutsuz hissedebilirler.
  • Kısırlaştırma sonrası kedinizin mide bulantısı yaşama olasılığı vardır. Anestezi etkisini yitirmeye başladığında kedinize veterinerinizin kontrolü ışığında az miktarda su ve mama verebilirsiniz.
  • İyileşme süreci boyunca kediniz için tuvalet kabını öncekine nazaran daha yakınındaki bir noktaya yerleştirmeniz iyi bir karar olacaktır. Tuvaleti sürekli temiz tutmanız ise dışkıdan dikişlere herhangi bir maddenin bulaşmasını engeller.
  • 24 saat içerisinde kedinizin idrarında kan görünmesi normal olabilir ancak 24 saatin ardından kanama durumu devam ediyorsa veteriner hekiminize başvurmanız olası risklerin önüne geçmenizi sağlar.
  • Kısırlaştırma sonrası kediniz daha fazla yeme eğilimi gösterebilir ve bu gibi durumlar sağlıksız kilo almasına yol açabilir. Kısırlaştırma sonrası kedilerin daha fazla kilo almasını önlemek için kısır kediler için üretilmiş olan özel mamalar tüketmeleri önerilmektedir.
  • Kısırlaştırma sonrası kedinizin fazla hareket etmesine izin vermemelisiniz. Aynı zamanda çok uzun süre hareketsiz de kalmamalı. Dikişleri iyileşene kadar atlamasına, koşmasına ve zıplamasına engel olmanız da faydalı olacaktır. Ani ve yorucu hareketler sonucunda dikişler zarar görebilir ve iyileşme süreci uzayabilir. Kedinizi belirli bir alanda tutmak, gözlemlemek adına işinizi kolaylaştırabilir.
  • Yara tamamen iyileşene kadar kedinizin dikiş bölgesine zarar vermemesi için Elizabeth veya Buster olarak bilinen yakalığı kullanmanız iyi bir çözüm olabilir. Böylece kedinizin yara bölgesine temas etmesi ve kaşıması zorlaşacaktır.
  • Kısırlaştırma işlemi sonrası kedinizin vücudunda şişme, kızarma gibi belirtiler görürseniz, veteriner hekiminize bildirmelisiniz.
  • Kediniz iyileşene kadar dışarıya çıkarmaktan ve yıkamaktan kaçınmalısınız. Yara kısmını ise hijyen bakımından nazik bir şekilde nemli bir bez ile temizlemeniz doğru olacaktır.
  • Kedinizin dikişlerini bir iki gün gözlemlemeyi ihmal etmeyin. Kısırlaştırma sonrasında kedinizin tam anlamıyla iyileşmesi gün gibi bir süreci bulabilir.
  • Kısırlaştırma işlemi sonrası kedinizin duygusal olarak hal ve hareketlerinde değişimler olacağından dolayı minik dostunuzdan ilgi ve şefkati esirgememelisiniz.
  • Kısırlaştırma sonrası kedinizi veterinerinizin uygun gördüğü zamanlarda kontrole götürerek oluşabilecek sorunların önüne geçebilirsiniz.

Tüm evcil dostlarınız ve kedileriniz hakkında detaylı bilgilere erişmek için veteriner hekimlerin ve pet severlerin buluştuğu ilk evcil hayvan ekosistemi olan Petify'i takip edebilirsiniz. Akıllı harita ile size en yakın konumdaki uzman veteriner hekimi bulabilir, kolaylıkla yardım alabilirsiniz.

ERKEK KEDİLERDE KISIRLAŞTIRMA NASIL YAPILIR?

İnsanlarla en iyi anlaşan hayvanlardan biri kedilerdir.  Eve kattıkları enerji, kolay bakımları ve insanlara vermiş olduklarıyla sevgiyle birlikte harika canlılar olduklarını söyleyebiliriz.  Yüzyıllar önce evcilleştirilen kediler insanların her daim hayatında olan, varlıkları tartışılmaz bir canlıya dönüşmüştür.  Bizler insanlar gibi doğan büyüyen ve üreyen kediler maalesef bizlerden daha kısa bir ömre sahiptirler.

Kötü yaşam şartları ne yazık ki ömürlerinin kısalmasına neden olur.  Bu kısımda kısırlaştırma söz konusu olmaktadır. Kısırlaştırma tıbbi yollarla üremenin engellenmesi demektir. Cerrahi yöntemlerle yapılan kısırlaştırma operasyonu, kedilerin kötü şartlar altında yaşamamasını sağlamaktadır.  Her doğumda en az yavrunun dünyaya gelmesi kedi popülasyonunun artmasına ve bakım şartlarının düşmesine neden olur.

Dişi kedilerde yapılan kısırlaştırma operasyonuna kıyasla erkek kedilerde gerçekleştirilen kısırlaştırma daha az risk arz eder. Oldukça kısa süren bu operasyonda kedilerin testisleri alınarak testislere bağlı olan damarlar kanallar bağlanır. Erkek kediler de gerçekleşen kısırlaştırma işlemi sonrası dikiş atılmaz. Operasyon öncesi ve sonrası kedinin bir süre aç kalması gerekmektedir, anestezi etkisinin dağılması sonrasında veterinerin tavsiyesiyle besin vermeye başlayabilirsiniz.

Operasyon sonrası kedinizin sakin bir ortamda dinlenmesini sağlamalısınız.  Antibiyotik tedavisini düzenli olarak devam etmeli, kedinizin yaraya temas etmesini engellemelisiniz. Erkek kedilerde kısırlaştırma operasyonu testis kanserine, AIDS hastalığına yakalanma riskini ortadan kaldırmaktadır.

NEDEN KEDİNİZİ KISIRLAŞTIRMALISINIZ?

NEDEN KEDİNİZİ KISIRLAŞTIRMALISINIZ?

NEDEN KEDİNİZİ KISIRLAŞTIRMALISINIZ?

NEDEN KEDİNİZİ KISIRLAŞTIRMALISINIZ?

NEDEN KEDİNİZİ KISIRLAŞTIRMALISINIZ?

NEDEN KEDİNİZİ KISIRLAŞTIRMALISINIZ?

NEDEN KEDİNİZİ KISIRLAŞTIRMALISINIZ?

Share

Sorumlu bir kedi sahibi olarak, kedinizi kısırlaştırmak, yapacağınız en önemli kararlardan biridir. Kediler hala yavru iken cinsel olarak olgunlaştığı için, veterinerinizle mümkün olan en kısa zamanda tartışılması gereken bir karardır.

Kısırlaştırmanın faydaları

Kısırlaştırmanın faydaları

İstenmeyen gebeliklerin önlenmesinin yanı sıra, kısırlaştırma aynı zamanda belirli hastalıkların ve sosyal olmayan davranışların riskini azaltmaya da yardımcı olur..

  • Kısırlaştırma, kedilerde üreme hormonun üretimini azaltır, erkek kedilerde işaretleme ve bölgesel mücadele gibi davranışları ve dişi kedilerde aşırı sevme ve saldırganlık gibi davranışları önemli ölçüde azaltır, bu da kedilerde yaşam süresi beklentilerini önemli ölçüde artırarak kavga ve yaralanmalar sırasında bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkma riskini azaltır.
  • Dişi bir kedinin kısırlaştırılması, kanser, pirometra, polikistik yumurtalıklar ve metritis dahil olmak üzere yumurtalık ve uterus hastalıkları riskini ortadan kaldırır ve ayrıca meme kanseri ve yanlış gebelik gibi hormon kaynaklı hastalıkların riskini azaltır.
  • Erkek kedilerde, kısırlaştırma kanser de dahil olmak üzere testiküler hastalık riskini ortadan kaldırır ve testosteronun neden olduğu hastalıkların (örneğin prostatit, perianal adenomlar, perineal herniler ve benign prostat hiperplazisi) riskini azaltır.

Ne zaman kısırlaştırılmalı

Veterineriniz kedinizi kısırlaştırmanız için size en uygun zamanı önerecektir, ancak genellikle cinsel olgunluğa ulaşılmadan önce yaklaşık altı aylıkken yapılır. Bununla birlikte, bulunduğunuz ülkeye ve veterinerinizin tavsiyesine bağlı olarak, sekiz haftalık bir sürede yapılabilir.

Ne zaman kısırlaştırılmalı

Operasyon

Bir erkek kedinin kısırlaştırılması kastrasyon olarak adlandırılır ve her iki testisin çıkarılmasını içerir. Dişi bir kedinin kısırlaştırılması, hem tek başına uterusun hem de iki yumurtalığın çıkarılmasını içerir.

Her ne kadar kısırlaştırma önemli bir ameliyat olsa da, rutin olarak kabul edilir ve komplikasyon riski düşüktür. Kediniz normal olarak operasyon günü eve gönderilir ve görünür dikişlere sahip olabilir veya olmayabilir.

Operasyondan sonra

FLUTD tedavi etmesi zorlayıcı ve çok sabır gerektirir. Kedinizin günlük yaşamındaki stres ve bunun nasıl azaltılacağını düşünmeniz ve kedinizin davranışında büyük bir değişiklik fark ettiğinizde kedi doktoru uzmanı veya davranışçısı ile görüşmeniz gerekebilir.

Enfeksiyon riskini en aza indirmeye yardım etmek için kedinizi ameliyattan en az üç gün sonra kapalı tutmaya çalışın. Herhangi bir kızarıklık veya şişlik veya yara etrafında herhangi sıra dışı akıntı fark ederseniz, hemen veterinerinize başvurmanız önemlidir.

Erkek kedilerin ameliyattan sonra genellikle hiç dikişi olmaz. İlk 24 saat boyunca biraz uykulu olsalar da, normal yaralayıcı yollarına oldukça hızlı bir şekilde geri dönme eğilimi gösterirler.

Dişi kedilerin ameliyatı daha karmaşık olduğundan dişi kedilerin iyileşmesi biraz daha uzun sürebilir. İlk birkaç gün boyunca onları nispeten sessiz tutmak ve yüzeylere sıçramasını önlemek, vücut dokusunun iyileşmesi için zaman tanıyacaktır.

Besin desteği

Vücudun etkili bir şekilde iyileşmesine yardımcı olması için besinlere ihtiyaç duyması nedeniyle, yüksek kaliteli, besleyici bir diyet ameliyat sonrası önemlidir.

Kediniz tamamen iyileştikten sonra, yüksek kalorili yavru beslenmeden PURINA® PRO PLAN® STERILIZED gibi daha düşük kalorili bir diyete geçmeyi düşünmeniz önemlidir, çünkü kısırlaştırılmış kediler kilo alma riskinde artışa neden olurlar. Bu daha sedanter bir yaşam tarzıyla bağlantılıdır ve düşük enerji gereksinimlerinin ve artan iştahın birleşiminden kaynaklanır. Bu değişikliklerin her ikisi de üreme hormonlarının üretim ve salgılanmasının azalmasından kaynaklanır.

PAYLAŞ

ShareEmailtwitterFB

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir