çocuğa diş fırçalama eğitimi / ÇOCUKLARDA DİŞ FIRÇALAMA YAŞI VE EĞİTİMİ

Çocuğa Diş Fırçalama Eğitimi

çocuğa diş fırçalama eğitimi

Diş fırçalamanın önemi çocuklar kadar yetişkinler için elzemdir. Ancak yetişkinlik döneminde ağız ve diş sağlığının korunması için kazanılması gereken alışkanlıklar büyük oranda çocukluk döneminde elde edileceği için erken yaşlarda anne ve babalara büyük iş düşüyor. Diş sorunlarının uzun vadede önüne geçmek için erken yaşlardan itibaren hatta bebeklik döneminde diş bakımına önem verilmesi gerekir. Çocuklarda diş fırçalama eğitimi 2 – 3 yaşından itibaren verilmeye başlanabilir. Bu yaşların öncesinde parmak fırçaları veya gazlı bez yardımı ile diş bakımlarının yapılması da oldukça önemlidir.

Çocuklarda Diş Fırçalama Eğitimi Ne Zaman Verilir?

Diş fırçalama eğitimi çocuklarda 2 – 3 yaşından itibaren yavaş yavaş verilmeye başlanabilir. Ancak 6 yaşından sonra aktif olarak bu alışkanlığın çocuklara kazandırılması son derece önemlidir. İlk dişlerin çıkmasının ardından küçük yaş grubundaki çocuklar kendi başlarına bu alışkanlığı kazanamayacağı için ebeveynlere bu dönemde büyük iş düşüyor. Çocuklar için özel olarak üretilen diş fırçaları ve diş ipleri yardımıyla 6 yaşına kadar çocuklara diş bakımı için yardım edilmesi gerekir. Uzun vadede biberon çürüklerinden ve diğer çürüme ve diş sorunlarından korunmak için bebeklik döneminden ergenliğe kadar çocukların diş ve ağız bakımına önem vermesi ve bu konuda teşvik edilmesi son derece önemlidir.

Çocuklarda Diş Fırçalama Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Çocuklarda diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak için diş fırçalamayı bir oyun haline dönüştürmek ve bu konuda rol model olmak oldukça önemlidir. 6 – 8 yaş arasında çocuklar dişlerini kendileri fırçalamaya başlayabilir. Bu nedenle bu yaşa kadar sizin destek olmanız ve bu dönemden sonra da çeşitli oyunlarla diş fırçalamayı sevdirmeniz tavsiye edilir.

  • Renkli, hayvan figürlü diş fırçaları tercih etmek,
  • Diş fırçalamayı oyun haline dönüştürmek,
  • Çocukla birlikte diş fırçalamak,
  • Ödül yöntemi kullanarak çocukları teşvik etmek vb.

Yöntemler alışkanlığın kazanılması için etkili olacaktır. Çocuklarda diş fırçalama eğitimi sırasında onları teşvik etmek için ailecek diş ve ağız bakımına ilişkin basit etkinlikler yapabilirsiniz.

Çocuklarda Ağız ve Diş Bakımı İpuçları

Okul öncesi diş sağlığı eğitimi çocukların ilerleyen yaşlarda ağız ve diş sorunlarından korunması için oldukça önemlidir. Diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak için sizin bu konuda göstereceğiniz tavır son derece önemlidir. Çocuklar için özel olarak geliştirilen diş fırçalarını tercih etmek ve alışkanlığı kazandırmak için çocuklarda diş fırçalama eğitimi 6 – 8 yaş arasında başlanmalı ve bu dönemde teşvik edici ve rol model olunması son derece önemlidir.

Diş fırçalama eğitimi; çocuklara erken yaşta verilmesi gereken bir eğitimdir. Doğru teknikler ile dişin fırçalanmaması durumunda; dişte artıklar kalabilmektedir ve bu artıklar da zamanla dişe zarar verebilmektedir. Dolayısı ile dişlerini doğru fırçalayamayan yetişkinlerin diş fırçalama eğitimi alarak, ağız ve diş sağlıklarını korumaları gerekmektedir.

Doğru Diş Fırçalama Tekniği Nasıldır?

Doğru diş fırçalanabilmesi için yetişkinlerde 2 dakikalık, yani saniyelik bir süre belirlenmiştir. Diş eti çizgisi ve dişlerin arka kısımları da fırçalanmalıdır. Fırçalarken kısa ve nazik hareketlerin uygulanmasına özen gösterilmelidir. Uygulanabilecek teknik ise aşağıda anlatılmıştır:

  • Üst dişlerin dış yüzeyi ile fırçalanmaya başlanmalıdır. Ardından alt dişlerin dış düzeyine geçilmelidir.
  • Dış yüzey iyice temizlendikten sonra iç yüzeyin temizlemesi yapılmalıdır. Önce dış yüzeyi ve sonra iç yüzeyi fırçalanmalıdır.
  • Ardından çiğneme yüzeyi temizliği başlamalıdır. Dişlerin hepsinin üst yüzeylerini temizlemeye özen gösterilmelidir.
  • Nefesin daha ferah hissedilebilmesi için dil de diş fırçası ile fırçalanmalıdır.
  • Dişin yüzeylerinin diş etinden dişe doğru fırçalanması gerekmektedir ve bunu yaparken fırça 45 derecelik açı ile tutulmalıdır.

Çocuklarda Diş Fırçalama Eğitimine Ne Zaman Başlanmalıdır?

Çocuklara diş fırçalama eğitimi verilmesi için ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi olmaktadır. Çünkü çocuk dış fırçalama alışkanlığını ne kadar erken edinir ise; bunu o kadar kolay bir şekilde uzun sürdürebilmektedir. Diş fırçalama eğitiminin başlaması ve çocuğun seveceği bir alışkanlık olarak devam ettirebilmesi için bebeklerin arka dişlerinin çıktığı zaman baz alınmalıdır. Zaman içerisinde bebeğin hoşuna giden bir aktivite olmaya başlamaktadır. Bu yüzden aksatılmadan yapılması önemli olmaktadır. Süt dişleri çıkan çocuğun dişlerinin fırçalanması masaj etkisi yarattığı için rahatlamasını da sağlamaktadır.

Çocukların Diş Fırçalama Eğitimine Yanıt Verebilmesi İçin Neler Yapılabilir?

Çocukların diş fırçalama eğitimini sevebilmesi için yapılabilecekler aşağıda verilmiştir:

  • Çocuklar anne ve babalarından ne görürlerse onu yapmaya meyilli oldukları için diş fırçalama eğitimi verirken ebeveyn ile çocuk aynı anda dişlerini fırçalar ise yararlı olabilmektedir.
  • Diş fırçalarının çocuğun sevdiği renklerde ve desenlerde olması, bunu bir oyun olarak görebilmesini sağlayabilmektedir.
  • Diş fırçalama panosu teşvik edici olabilmektedir.
  • Çocukların oyuncak bebeklerinin dişlerini fırçalaması istenebilmektedir. Bu istek çocuklarda diş fırçalamanın gerekli olduğu algısını güçlendirmektedir.
  • Dişlerin temiz ve kirli olduklarındaki görüntüler gösterilerek çocuğu diş fırçalamaya teşvik etmek mümkündür.
  • Alışma sürecinde çocukların diş fırçaladıktan sonra takdir edilmeleri gerekmektedir.

EvdekiBakicim Blog

Diş fırçalama işlemi küçük yaşlardan itibaren düzenli olarak yapılması ve rutin haline getirilmesi gereken bir kişisel bakım ritüelidir. Yetişkinler bu konuda bilinçli olsa da özellikle çocukların diş fırçalaması için özel eğitimler verilmeli ve bu alışkanlığın yaşamına kazandırılması gerekir. Uzmanlara göre diş fırçalama, 6 ila 8 aylık arasında başlanmalıdır. Ebeveynler, bebeklerinin diş temizliğini bu aylar çerçevesinde öğünlerden sonra ve gece uyumadan önce çocuğun ağzını temizleyerek başlatmalıdır.

Bebeklerin diş fırçasına uygun bir ağız yapısı olmadığı için uzmanlar, nemli bir pamuk yardımıyla bebeklerin çiğneme yüzeylerini temizlemesini öneriyor.

Çalışan anne ve babalar, yoğun iş temposunda ev ve iş arasındaki tempoda diş fırçalama eğitimini aksatabiliyor veya unutabiliyor. Bu noktada ebeveynler, bebek bakıcısı aracılığıyla bu eğitimin başlangıcını yapmalıdır. Bebek bakıcısı, bakmakla yükümlü olduğu bebeğin sadece yeme-içme-uyuma-oyun sürecinde değil eğitim ve sağlık sürecinde de aktif rol oynamalıdır. Bebek bakıcısı, her öğünden sonra ve bebeği uyutmadan önce pamuk yardımıyla dişlerin temizliğini yapmalı ve çocuğa bu alışkanlığın bir rutin olduğu imajını aşılamalıdır.

Çocukların ilerleyen dönemlerde diş fırçalama alışkanlığını tam anlamıyla kazanabilmesi için, mümkün olduğu kadar erken yaşlarda diş fırçalamaya başlaması gerekiyor.

Bebeklerde gerçek bir diş temizliği için arka dişlerinin çıkması beklenmelidir. İlk kez diş fırçalama işlemi gerçekleştirildiğinde işlem zorlayıcı hatta bebek ve çocuklar için ağlamalı bir dönem oluşturur. Bunu daha kolay hale getirmek için oyun ablası yardımı alınarak eğlenceli bir öğretme süreci gerçekleştirilebilir. Oyun ablası, çocuklara öğrenmeleri gereken şeyi eğlenceli aktivitelerle çocuğa farkında olmadan öğrettiğinden diş fırçalama eğitimi aynı şekilde kolayca çocuğa aşılanabilir. Oyun ablası desteği ile çocuklar diş fırçalamanın eğlenceli ve aynı zamanda sağlık için gerekli bir işlem olduğunu daha kolay kavramaktadır.

Oyun ablalarının çocuklar ile yapabileceği diğer aktivitelere de göz atmak için &#;Oyun Ablası Ne Yapar?&#; isimli makalemize göz atabilirsiniz.

Çocuk bakıcısı, diş fırçalama alışkanlığı olmayan çocuklara bu yönde eğitim verirken bunu öncelikle doğal bir biçimde gerçekleştirmelidir. Çocuğa bunun bir kural olduğunu katı bir şekilde hissettirmek yanlış sonuçlar doğurabilir. Çocuk bakıcısı, yemekten sonra dişlerini fırçalamaya gideceğini, fırçalamadan rahat etmediğini vurgulayarak diş temizliğini yapabilir ve sonrasında ne kadar sağlıklı ve rahat ettiğini söyleyerek çocuğun merakını cezbedebilir.

İnatçı çocuklar, çocuk bakıcısı aracılığıyla gördükleri bu ritüeli bir noktadan sonra yine çocuk bakıcısının doğal bir şekilde yönlendirmesiyle alışkanlığa dönüştürebilmektedir. Bu aşamada yatılı bakıcı özellikle büyük bir rol üstlenmelidir. Zira uyumadan önce diş fırçalamak yorgun ve uykusuz gelmiş çocuklar için büyük bir külfetten başka bir şey değildir. Çocuklara birkaç dakika süren fırçalama sürecini kolayca yaptırmak yine yatılı bakıcı sayesinde gerçekleşir. Yatılı bakıcı veya ebeveynler, mutlak suretle çocuklara uyumadan önce diş fırçalamanın sadece birkaç dakika süren ve önem teşkil eden bir süreç olduğunu öğretmelidir.

Diş Fırçalamanın Önemini ve Bu Alışkanlığı Çocuklara Nasıl Başarılı Bir Şekilde Aktarabilirsiniz?

Daha önce de yazımızda yer verdiğimiz gibi oyun ablasının ve bakıcının diş fırçalama üzerinde önemli bir faktör olduğunu tekrar hatırlamakta fayda var. Anne ve babaların direkt olarak çocuğu diş fırçalaması için zorlaması ters etki yaratacağından oyun ablası ve bakıcının kuracağı iletişim diş fırlama alışkanlığının kazandırılması rolü daha etkin olacaktır. Bu nedenle, diş fırçalama eğitimi vermek istediğiniz çocuğunuz için onun yaşına inebilen ve rahat iletişim kurabilen bakıcıları devreye sokmakta fayda var. Diş fırçalamanın önemi konusunda da bakıcılarla gireceğiniz diyaloglardan çocuklarınız eminiz ki verilmek istenen mesajı alacaktır.

Peki, diş fırçalama konusunda sizlere zorluk çıkaran çocuğa diş fırçalama alışkanlığı nasıl verilebilir? diyen tüm ebeveynler için diş fırçalama alışkanlığını sağlama konusunda etkili yöntemlerden bahsetmekte fayda var.

Çocukların Verilmek İstenen Mesaja En Çok Açık Olduğu Süreci Değerlendirin!

Tüm ebeveyn ve bakıcı adaylarının diş fırçalama alışkanlığını edindirme sürecinde yaşayabileceği bir takım zorluklar bulunabiliyor. Çocuklar diş fırçalamayı ret edebiliyor ya da diş fırçalama konusunu gerektiği kadar önemsemiyor olabilir. Bu gibi durumlarda onlara vermek istediğiniz “diş fırçalamanın önemi” mesajını onun en çok zayıf olduğu alanlardan yaklaşarak vermeniz halinde başarıya ulaşabilirsiniz.

Bir çocuğun en zayıf anları herkesin bildiği üzere elbette oyun oynadığı anlardır. Oyun oynarken birçok şeyi istemeden ve süzmeden bilinçaltına alabilen çocuklar diş fırçalamanın gerekliliğini de oyun esnasında öğrenecektir. Bu doğrultuda çocuklarınıza diş fırçalama ve ağız temizliğini sağlama alışkanlığını kazandırmak istiyorsanız ilk olarak bir oyun türeterek onlara yaklaşın. Peki, diş fırçalama oyunu nasıl planlanır?

Yepyeni Boyama Aktiviteleri Üretin: Diş Fırçalama Boyama

Boyama hepimizin bildiği üzerine çocukların en sevdiği etkinliklerden birisi. Kalemlerle haşır neşir olmayı seven bir çocukla karşı karşıyaysanız boyama etkinlikleriyle işiniz çok kolay. Diş fırçalama adımlarıdiş fırçalama boyama sayfası esnasında çocuğunuza aktarabilir ve soru- cevap şeklinde giden bir sohbette aktarmak istediğiniz mesajı kolaylıkla aktarabilirsiniz. Bembeyaz bir diş boyama sayfası üzerine siyah kalemle birkaç dişi boyayarak dişin hangi durumlarda bu hale geleceği hakkında çocuğunuzla konuşmanızda oldukça ideal bir mesaj iletimi olacaktır. “Çikolata yersen, şekerli meyve suları içersen işte böyle simsiyah dişlerin olur” demek yerine” eğer bu gıdaları tüketip dişlerini fırçalamazsan böyle bir görüntüyle karşılaşabilir sonra dişlerin bembeyaz parlamaz” diyerek harekete geçirmeyi sağlayacak cümleleri tercih edebilirsiniz.

Diş Fırçalama Çizgi Filmi Diş Fırçalama Eğitimini Verirken Önemli Rol Oynayacaktır

Çizgi film kuşkusuz çocukların en çok sevdiği şeylerden birisi. Saatlerce çizgi film izlemek isteyen çocuklarımıza kolaylıkla diş fırçalama alışkanlığını edinmesi üzerine eğitimimizi verebiliriz. Büyük bir keyifle çizgi filmleri izleyen çocuklar çizgi filmden verilen tüm mesajları direk kabul eder, doğruluğunu sorgulamaz. Örneğin, Diş fırçalamamanın sonuçları hakkında sizin anlatımınız çocuğun kafasında bir görsel oluşturmadığında etkisiz kalabilir. Ancak diş fırçalamayan bir çocuğun hikâyesini bir çizgi film olarak izlettiğinizde orada ağızda görünen bakterileri çocuklar görsel zekâlarıyla hemen anlar ve verilmek istenen mesajı alırlar. Bu noktada, çocuklara diş fırçalaması için direkt olarak baskı yapmak yerine birçok farklı kanaldan bu mesajı daha etkin verebilirsiniz. Sevdiği kurabiyeleri veya içecekleri de o esnada motive olması için verebilir ve birlikte çizgi film sonucunda hemen dişlerinizi fırçalamanız gerektiği konusunda bir konuşma yapabilirsiniz.

Diş Fırçalama Tablosu Oluşturarak Çocuğunuzun Bu Alışkanlığı Sürdürmesini Sağlayın

Diş fırçalama çizgi filmi ve boyama sayfası gibi birçok etkinlikte vermek istediğiniz mesajı çocuğunuzun aldığını kabul edelim. Bu alınan mesajın bir alışkanlığa dönüştürülmesi süreci de diğer önemli konulardan sadece birisi. Sürekli siz veya bakıcısı “ dişini fırçala, dişini fırçalamadın bak” diye aynı şeyleri tekrar ettiğinizde çocuklar çabucak sıkılır. Bu alışkanlığı edindirmek ve sürdürebilmek içinse yine bir oyuna ihtiyacımız var.

Diş Fırçalama Tablosu Nasıl Hazırlanır?

Diş fırçalama tablosu hazırlayarak çocuğun sürekli dış fırçalaması çok kolaylıkla sağlanabilir. Kendi odasına asacağınız diş fırçalama tablosuna her öğün o dişlerini fırçaladıktan sonra bir çentik atın. Hafta sonunda hiç aksatmadan dişlerini fırçaladıysa ve siz unuttuğunuzda dahi o size hatırlattıysa ona küçük hediyeler verin veya sevdiği şeylerle ödüllendirin. Böylece, hiç diretmeden ve tepki göstermeden diş fırçalama alışkanlığını sürdürmeye devam edecektir.

Çocukların dişlerinin fırçalanması

  • Çocuğunuz 7 yaşına gelene dek dişlerinin fırçalanmasından siz sorumlu olmalısınız. Onların tekniklerini geliştirmelerine izin verebilirsiniz. Ancak, çocuğunuzun dişlerini yine de kendiniz fırçalamanız gerekir. 8 yaşına yaklaştıklarında, kendi dişlerini fırçalamalarına izin verebilirsiniz, ancak yine de başlarında bulunmalısınız.

  • Yatmadan önce yapacağı son şey dişlerini fırçalamak olmalı ve gün içerisinde bir kez daha dişlerini fırçalamış olmalıdır.

  • Dişlerini çocuklara özel, yumuşak veya orta sertlikte bir diş fırçasıyla iki dakika boyunca fırçalayın. Dişler çok sert fırçalandığında yanıp sönen bir kırmızı ışığa sahip Oral-B Junior Smart Şarj Edilebilir Diş Fırçası dahil olmak üzere Oral-B, pek çok manuel ve şarj edilebilir diş fırçası seçeneği sunmaktadır.

  • Şarj edilebilir bir diş fırçası kullanıyorsanız çocuğunuz sadece diş fırçasını sabit tutmalı ve tüm işi fırçanın yapmasına izin vermelidir. Dişlerin tüm dış ve iç yüzeylerinde aynı fırçalama hareketini kullanarak ve daha küçük ön dişlerin iç kısımlarına daha iyi ulaşmak için fırçayı eğerek bu işlemi her bir diş üzerinde birkaç saniye uygulayın.

  • Manuel bir diş fırçası kullanıyorsanız çocuğunuz diş fırçasını diş eti çizgisine 45 derece açı yapacak şekilde yerleştirmeli ve ardından dairesel bir şekilde hareket ettirirken hafif baskı uygulamalıdır.

  • nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası