et seğirmesi / Yüz Seğirmesi - Hemifasiyal Spazm | Doç. Dr. Ali Yılmaz

Et Seğirmesi

et seğirmesi

HABERLER

 ‘21 Haziran Dünya ALS Günü’ dolayısıyla açıklamada bulunan İskenderun Gelişim Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Atilla Kara, ALS hastalığının kol ve bacaklarda kas güçsüzlüğüyle başladığını ifade ederek, vücutta yaygın bir seğirme varsa, nörolojik muayenenin önemli olduğunun altını çizdi.

ALS hastalığının ilerleyici bir hastalık olduğunu dikkat çeken ve bu hastalıkla ilgili önemli uyarılarda bulunan Uzm. Dr. Atilla Kara, “Tüm dünyada sıkça görülen bir tür motor nöron hastalık olan Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS), beyindeki sinir hücrelerinin kaybıyla kasların işlevsiz kalmasına yol açan, ilerleyici bir hastalıktır. Ortalama yaşı 55 olan bu hastalık, genç yaşlarda veya ileri yaşlarda da görülebilmektedir. Hastalığın kesin bir tedavisinin olmamasıyla beraber, bu hastalığın farkına varabilmek, ilaçlarla hastanın yaşam kalitesinin ve süresinin uzatılabilmesi açısından büyük önem taşımaktadır” dedi.

ALS Nasıl Belirtiler Verir?

ALS Hastalığının belirtileri hakkında bilgiler veren Uzm. Dr. Atilla Kara, “ALS hastalığının en önemli belirtileri; kas güçsüzlüğü, kas erimesi ve seğirmelerdir. Bu belirtilerle birlikte, hastada yutma güçlüğüyle beraber, aynı zamanda solunum sıkıntıları da gelişebilir. Fakat ilk bulguları daha çok yaygın kas güçsüzlüğü ve seğirmelerdir. Seğirmeler, sadece ALS belirtisi değildir. Ama seğirmelerin, kastaki erimeler ve güçsüzlükle birlikte görülmesi bu hastalığın belirtisidir. Eğer, vücutta yaygın bir seğirme varsa, nörolojik muayeneden geçmekte yarar vardır” açıklamasında bulundu.

 

 

T&#;m Haberler

Neler Yapıyoruz

  Kliniğimizde Nöroloji alanında tüm hastalıkların takip ve tedavilerini güncel tanı testleri, hastalık şiddetini değerlendiren skalalar ve güncel tedavi yöntemlerini kullanarak yapmaktayız. EMG(sinir filmi) işlemlerinde ayrıntılı bilgi sağlayan iğne EMG ve nadir EMG tekniklerini de kliniğimizde uygulayacak bilgi ve deneyime sahibiz. Ayrıca MİGREN BOTOKSU , inme sonrası spastisite(eklem ve kas sertlikleri), hemifasial spasm gibi bazı hastalıklarda özel tedavi yöntemi olarak tercih edilen Botulinum toksin uygulamasını kliniğimizde gerektiğinde iğne EMG eşliğinde gerçekleştirmekteyiz. Nöroloji alanında özellikli hasta grupları olarak kabul edilen çocuk yaş grubu hastalarımıza ve evde bakıma muhtaç hastalarımıza da hizmet sunmaktayız. Hastalarımıza rahat, güvenli ve kendilerini rahatça ifade edebilecekleri ortam ve zaman sağlamak ilk misyonumuzdur. Güleryüzlü personelimiz, son model teknikleri kullandığımız tanı ve tedavi araçlarımız ve konforlu,temiz, ferah muayene ortamımızla hizmetlerimizi sunuyoruz. Balıkesir, nöroloji doktoru

Miyoklonus (Kas Seğirmesi) Nedir ve Neden Olur?

Miyoklonus veya kas seğirmesi, birçok farklı tıbbi durumun belirtisi olarak bilinir. Bir kasın ya da kas grubunun ani ve kısa süreli istemsiz seğirmesi anlamına gelir. Pek çok durum kas seğirmesine neden olabilir. Kas spazmı veya seğirmelerin yaşandığı sırada kişiler, bu durumu kontrol edemez ve engel olamaz. Belirtiler hafif veya şiddetli olarak değişiklik gösterebilirken, bu durum çocukluk veya yetişkinlik dönemlerinde başlayabilir.

Kas seğirmeleri sağlıklı bireylerde de ortaya çıkabilir. Hıçkırık bu durumun hafif bir formudur. Ancak seğirmeler bir hastalıktan veya farklı bir durumdan kaynaklanıyorsa, altta yatan nedenin tespit edilmesi gerekir. Bazı hastalıkların sinir sistemini etkilemesi sonucu görülebilir. Epilepsi veya Parkinson hastalığı olan kişilerin sık sık yaşayabileceği bir durumdur. Tedavisi yaşanan kas seğirmelerinin altta yatan nedenine bağlı olarak farklılık gösterir.

Miyoklonus (Kas Seğirmesi) Neden Olur?

Miyoklonus nedenleri arasında birçok farklı hastalık veya bozukluk olabilir. Kas seğirmeleri genellikle bir rahatsızlığın belirtisi olarak meydana gelebileceğinden bazı durumlarda bu soruna neyin sebep olduğunu saptamak zor olabilir.
Kas seğirmesine neden olabilecek sağlık sorunları ve bazı durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Travmatik beyin yaralanmaları
  • Enfeksiyon
  • Böbrek veya karaciğer yetmezliği
  • Beyne giden oksijen eksikliği (Serebral hipoksi)
  • Epilepsi
  • Multipl skleroz
  • Alzheimer hastalığı
  • Parkinson hastalığı
  • İnme
  • Beyin tümörü

Miyoklonus Türleri Nelerdir?

Miyoklonus türleri, kas seğirmelerinin altında yatan nedenlerine bağlı olarak sınıflandırılır. Türler şu şekilde açıklanabilir:

Eylem: Hareket etmek ya da yalnızca hareket etmeyi düşünmek kas seğirmelerine neden olur. Kas spazmları kişinin yüzünü, kollarını ve bacaklarını etkileyebilir.

Epileptik: Epilepsili hastalar kas seğirmelerine daha yatkındır.

Temel: Herhangi bir hastalığa bağlı olarak görülmez, tek başına ortaya çıkar. Kalıtsal bir bozukluk olarak düşünülmektedir. Yavaş ilerleme eğilimi vardır.

Uyku: Uyku ve uyku geçişleri sırasında, genellikle kişi uykuya dalarken ortaya çıkan kas seğirmeleridir.

Miyoklonus (Kas Seğirmesi) Risk Faktörleri

Bazı durumların yaşanması halinde bireylerde kas seğirmesi görülme ihtimali artar. Bu konuda risk faktörü olarak görülen hastalıkların kişilerde bulunması, kas seğirmesine yatkınlığı artırırken ortaya çıkma riski de farklı kişilere oranla fazladır. Bu hastalık ve durumlar şu şekildedir:

  • Otoimmün hastalıklar (Multipl skleroz gibi) 
  • Kafa travmaları ve serebral hipoksi (beyne giden oksijen eksikliği) 
  • Organ yetmezliği; böbrek ve karaciğer yetmezliği
  • Nörolojik hastalıklar; Alzheimer, deli dana hastalığı (Creutzfeldt-Jakob) ya da Parkinson hastalığı
  • Nöbetler (Epilepsi gibi)

Miyoklonus (Kas Seğirmesi) Tanısı Nasıl Konur?

Miyoklonus tanısı için bu durumun altında yatan nedenlerin tespit edilmesi ve birtakım testlerin yapılması gerekir. Uzmanlar tarafından genellikle istenen testler şu şekildedir:

  • Enfeksiyon ya da hastalık semptomlarını kontrol etmek için idrar veya kan testleri
  • Kas seğirmelerini tetikleyecek ve beyindeki elektriksel (nöbet) uyarılarını gözlemlemek için elektroensefalogram (EEG)
  • Kas ve sinirlerin elektriksel uyarılarını ölçen elektromiyografi (EMG)
  • Beyin ve omurilikte belirli uyaranlarla (ör. dokunsal, işitsel, görsel uyarım) uyarılan elektriksel aktiviteyi izlemek
  • Beyin, omurilik, sinir ve diğer dokularda tümör veya farklı anormallikleri belirlemek için manyetik rezonans görüntüleme (MRI) gibi görüntüleme teknikleri

Miyoklonus (Kas Seğirmesi) Tedavisi

Miyoklonus tedavisi, altta yatan nedene ve kas seğirmelerinin türüne bağlı olarak farklılık gösterebilir. Hastalığın tam olarak bir tedavisi bulunmamaktadır. Tedavide genellikle kas seğirmelerinin sıklığı ve şiddeti azaltılmaya ve kontrol edilmeye çalışılır. 
Belirtileri azaltmaya yönelik ilaç tedavisi uygulanabilir. Doktorların genellikle bu durumlar için reçete ettiği ilaçlar arasında belirtileri sakinleştirici ilaçlar ve nöbetleri kontrol altında tutabilmek için verilen antikonvülsanlar yer alabilir. 
Yüz spazmları için Botulinum toksin enjeksiyonları uygulanabilir. Hastanın uyarıya duyarlı kas seğirmesi için elektronik ekranlardan uzak durması ve titreyen ışıklardan kaçınması gerekir.

Miyoklonus (Kas Seğirmesi) Ne Kadar Yaygındır?

Her insanın yaşayabileceği bir durumdur. Hıçkırık, sıçrama veya uykuya dalma sırasında vücudun sarsılması gibi durumlar kas seğirmesi olarak bilinir. Yaygın olarak uyku veya uykuya dalma sırasında yaşanan irkilme veya sıçramalar bilinir. 
Vücudun bir tepkisi olarak bilinen bu durum herkeste görülebilir. Ancak bu gibi durumlar uzun süreli ve tekrar etmesi halinde bir sorun olduğu anlamına gelir. Uzun süreli tekrar eden kas seğirmesi veya kas spazmları herhangi bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Kas Seğirmesi Nasıl Geçer?

Kas veya kas grupları beslenme, stres ya da aşırı kafein tüketimi sonucu kasılabilir. Bu duruma neden olan etkenlerden uzak durulması halinde geçicidir. Ancak uzun süreli devam eden seğirmelerin altta yatan nedeni bir hastalık veya sinir sistemi bozuklukları olabilmektedir. Bu nedenle altta yatan sebebin ne olduğu tespit edilip tedavisinin yapılması gerekir.

Miyoklonus Geçer mi?

Ani ve kısa süreli kasılmalar genellikle kendiliğinden geçer. Ancak beyin ve sinir sistemi ile ilgili travmalar veya bozukluklar sonucunda ortaya çıkması halinde geçici bir durum değildir. Tedavide genellikle semptomlar azaltılmaya ve kontrol edilmeye çalışılır.

Kas Seğirmesi Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Kas seğirmesi bir hastalık olarak görülmemektedir. Genellikle bir rahatsızlığa bağlı olarak ortaya çıkan belirtilerdir. Bu rahatsızlıklar ve hastalıklar arasında nörolojik hastalıklar ve sinir sistemi hastalıkları yaygın olarak görülebilir.

Güncelleme Tarihi: 06 Ocak

Yayınlama Tarihi: 28 Aralık

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Psikolojik kas seğirmesi daha &#;ok kadınlarda g&#;r&#;l&#;yor

Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, psikolojik kas seğirmesi hakkında değerlendirmede bulundu.

Kişide rahatsızlık hissi oluşturabilir

Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, psikolojik kas seğirmesi eğer nörolojik veya başka bir nedenle açıklanmıyorsa tanı konabilen bir durum olduğunu belirterek “Bölgesel olarak kasların hafifçe titreşiyor olması şeklinde görülür. Hem kasın hareketi hem de deri altından görülüyor olması rahatsız edici bir durumdur.” dedi.

Ruhsal gerginlikten kaynaklanabilir

Psikolojik kas seğirmesinin nedeninin ruhsal gerginlik halleri olabileceği gibi özellikle o bölge kaslarının yorulmasından da kaynaklanabileceğini kaydeden Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, “Ruhsal gerginlik olarak da açıklanabilen anksiyete bozukluğu benzeri durumlarda da sıklıkla bu durum ortaya çıkabilir ve hastanın ilk yakınması seğirme olabilir.” dedi.

Kadınlarda daha fazla görülebilir

Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, cinsiyetler arası fazla fark olmasa da psikolojik kas seğirmesinin kadınlarda daha fazla dikkat çektiğini belirterek bunda kadınların daha duygusal kişilikler olmasının da etkisi olabileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, “Belirti zaten hastanın öncelikle fark edip bize başvurduğu bazı bölgelerde kaslarının seğirmekte olmasıdır. Bazı durumlar gelip geçici olduğu için ancak hastanın anlatımı ile değerlendirilir. Bazen hekim de gözle görebilir. Daha önce söylediğimiz gibi başka bir nedenle olmadığı gösterilmiş olmalıdır.” dedi.

Anksiyeteyi gideren ilaçlarla tedavi edilir

Psikolojik kas seğirmesinde tedavinin anksiyeteyi gideren ilaçlarla yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, “Ayrıca psikoterapi, gevşeme egzersizleri de faydalı yaklaşımlardır. Doğal olarak bu durumu ortaya çıkaran bir ortam varsa onu da kaldırmaya çalışmak uygun olacaktır.” diye konuştu.

Tedavi edilmeyen olgulara dikkat!

Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, tedavi edilmeyen olguların değişik seyirler gösterdiğini söyledi. Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, “Bazıları zaman zaman atak geçirirler, bazıları çevresel baskının azalması ile kaybolabilir ama en rahatsız edici durum bu belirtinin kronik ağrı bozukluğuna dönüşmesidir ki bu durumda kişinin kasları fazlasıyla kasılmaya başlar ve sürekli bir ağrıya dönüşür.” uyarısında bulundu.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası