emzirirken neden adet görülmez / Doğum Sonrası Adet Düzensizliği

Emzirirken Neden Adet Görülmez

emzirirken neden adet görülmez

Doğum sonrası ne zaman adet olunur?

Yeni doğum yapan annelerin en sık merak ettikleri sorunun, doğum sonrası ne zaman adet görecekleri olduğunu söyleyen Jinekolog Furkan Kayabaşoğlu, adet kanamalarının emzirme ile ilişkilisine değiniyor.

Doğum sonrası eğer anne bebeğini emzirmiyorsa, adet kanaması ilk iki hafta içinde bile izlenebilmektedir. Ancak düzenli adet kanamaları, gebeliğin etkisi ile oluşan hormonal değişikliklerin normale dönmesi ile başlayacak yumurtlamaya bağlıdır. Doğumun ardından hafta sonra oluşan yumurtlamadan yaklaşık 15 gün sonra adet kanaması başlamaktadır. Yumurtlama gelişse bile adetlerin düzene girmesi için birkaç adet döneminin geçmesi gerekebilmektedir.

Emziren anneler için adet kanamalarının başlaması, emzirmeyenlere göre daha da gecikmektedir. Bunun nedeni ise emzirmenin devam etmesi ile “prolaktin” adı verilen süt hormonunun yüksek seyretmesidir. Prolaktin hormonu yumurta gelişimini sağlayan hormonal düzenin oluşmasını baskılar. Yumurtlama baskılanınca da adet kanaması oluşmamaktadır. Yapılan araştırmalar günde yaklaşık beş defa, 10’ar dakika emziren kadınlarda yumurtalamanın baskılandığı gösterilmiştir. Zaman içinde emzirmenin azalması ile yumurtlama üzerindeki baskılama kalkar ve düzenli adet kanamaları başlar.

Ne zaman hekime başvurulmalı?

Emziren kadınlarda yumurtlamanın baskılanması tek başına gebeliğin önlenmesine yeterli olmayabilir. Halk arasında “sütün gebelikten koruduğu” bilgisi genel olarak doğru olsa da, zaman zaman gelişebilen yumurtlamalar nedeni ile emziren kadınlar yeniden hamile kalabilirler. Bu nedenle adet görülmediği emzirme döneminde, olası bir gebeliğin atlanmaması için aralıklı gebelik testi yapılması yerinde olacaktır. Eğer emzirme azaltıldığı ya da tamamen kesildiği durumlarda adet hala görülmüyorsa mutlaka hekime başvurmak gerekmektedir. Emzirirken oluşabilecek kanamalar da anneler için kaygı verici olabilmektedir. Çoğu zaman altında yatan ciddi bir neden belirlenemiyorsa da, vajinal kanaması olan emziren annelerin de hekime başvurmaları yerinde olacaktır.

False

Doğumdan Ne Kadar Zaman Sonra Adet Olunur?

Doğumdan sonra ilk kez ne zaman adet görüleceği diğer bir deyişle ilk adet görmesi süresi kişiden kişiye değişebiliyor. Aslında doğum sonrası adet gecikmesinin doğrudan annenin emzirmesi ile alakalı olduğu biliniyor. Emzirme devam ettiği sürece annede salgılanan hormonlar adet kanamasının başlamasını engelliyor. Anne düzenli olarak bebeğini emzirdiği takdirde 1 yıl sonra bile adet görmesi söz konusu olabiliyor. Emzirmeyen anneler daha erken bir süre içerisinde adet görebiliyor. Bu durumun emzirme sıklığıyla ve şekliyle de ilgili olduğu biliniyor. Doğumdan sonra ilk adet görme süresi üzerinde annenin normal doğum ya da sezaryen doğum yapması etkili olmuyor. Annenin doğumdan sonra adet görmeye başlaması için vücudunun, hormonlarının ve rahminin toparlanması gerekiyor. Bu da yaklaşık olarak 6 hafta sürdüğünden annelerin doğumdan 6 hafta sonra adet görme ihtimalinin arttığı kabul ediliyor.

Doğumdan sonra ne zaman adet görmeye başlayacakları annelerin en çok merak ettiği konulardan biri olsa da adet kanamasının doğumdan sonraki loşia olarak da bilinen kanamayla karıştırılmaması gerekiyor. Doğumdan sonraki bu kanama normal adet kanamasından biraz daha fazla oluyor ve altı hafta kadar devam edebiliyor. Doğumun ardından lohusalığın ilk günlerinde kırmızı renkli olan akıntı sonraki günlerde pembeye ardından ise kahverengiye ve sarımsı beyaz renge dönebiliyor. Loşia denilen doğum sonrası akıntının sona ermesinin ardından eğer anne emzirmeye devam ediyorsa adet kanamasının başlaması süresi daha geç olabiliyor. Bunda emzirme nedeniyle salgılanan hormonların önemli bir rol oynadığı biliniyor.

Adet Kanaması İle İlgili Merak Edilenler

Son adet tarihinin ilk gününden bir sonraki adet tarihinin ilk gününe kadar geçen zaman ve bu süre içerisinde kadının vücudunda gerçekleşen olaylar adet döngüsü ya da siklus olarak adlandırılıyor. Genellikle 28 gün süren adet döngüsünde normalin alt ve üst sınırları 21 ile 35 gün arası kabul ediliyor. 

Adet döngüsü sırasında beyinde, yumurtalıklarda ve rahmin iç tabakasında bazı değişiklikler yaşanıyor. Beyinden salgılanan hormonlar yumurtalıklardan birini uyararak süreci başlatıyor. Uyarılan yumurtalıktan döllenmeye hazır bir yumurta hücresinin serbestleşmesiyle rahmin iç tabakası da kendisini olası bir gebeliğe hazırlıyor. Döllenme gerçekleşmediği takdirde serbestleşen yumurta hücresinin ömrü bitiyor. Gebelik için kendisini hazırlamış olan rahim iç tabakasının adet kanamasıyla dışarı atılması ile birlikte yeni bir adet döngüsü başlıyor. 

Gebelik ve emzirme dönemleriyle menopoz durumlarında herhangi bir yumurtlama söz konusu olmadığı için adet görülmesi söz konusu olmuyor. Doğumun ardından adet kanaması çoğunlukla 8 &#; haftalar arasında başlıyor. Bebeğin yalnız anne sütü ile beslendiği durumlarda genelde ilk 6 aylık süre içerisinde adet kanamasının başlaması ya da başladığı takdirde düzenli olması beklenmiyor. 

Emzirme döneminde annelerin düzensiz adet kanamaları yaşaması tamamen normal bir durum olarak kabul ediliyor. Anne doğumun ardından bebeğini emzirirken yeniden yumurtlamaya başlamadan önce biraz sürenin geçmesine ihtiyaç duyabiliyor. Ayrıca adet görmeye ilk başladığında yumurtlamaları da düzensiz olabiliyor. Yeni doğum yapan kadınların adet döngüsündeki düzensizlikle herhangi büyük bir sağlık sorunu ile ilgili olmuyor. Bu durum 9 ay gibi uzun süren bir değişim süreci yaşayan vücudun kendisini yeniden ayarlamak ve eski haline dönmek için belirli bir zamana ihtiyaç duymasından kaynaklanıyor. Bununla birlikte lohusalık döneminin bitmesinin ardından düzenli adetlerin görülmemesi durumunda adet düzensizliğinden bahsedilmesi söz konusu olabiliyor. 

Her kız bebek, milyonlarca yumurta ile dünyaya geliyor. Doğumdan sonraki süreçte bazı hastalıklar yaşanması, ilaç kullanımı gibi sorunlarda yumurta sayısında azalma yaşanabiliyor. Normal şartlar altında ergenliğe girişle birlikte üreme dönemine de giren kız çocuklar, ayda bir kez yumurtluyorlar, yani yumurta onu kaplayan folikülden çıkıyor. Eğer bu yumurtlama dönemi için korumasız cinsel ilişki yaşanırsa, yumurta ve sperm bir araya geliyor ve döllenme gerçekleşiyor. Bu şekilde döllenen yumurtayla oluşan embriyo da anne adayının rahim duvarına tutunuyor ve gebelik meydana gelmiş oluyor. İşte bu embriyonun rahme tutunabilmesi için yumurtlama döneminde artan kadınlık hormonları rahim duvarını kalınlaştırıyorlar ve gebeliğe uygun hale getiriyorlar. Ancak bu dönem içinde döllenme gerçekleşmezse kalınlaşan rahim duvarı pul pul dökülüyor, eski haline dönüyor ve yenileniyor. Rahim duvarından dökülen bu atıklar da adet kanaması şeklinde vücudu terk ediyor. Yani eğer gebelik gerçekleşmemişse ve adet görmeye engel bir durum yoksa üreme çağı içindeki her kadın ayda bir kez adet görüyor.

Hamilelikte adet görülür mü?

Hamilelik döneminde bazı kadınlarda kanama olabilir. Fakat bu kanamalar genellikle lekelenme şeklinde gerçekleşir ve her hangi bir düzende değildir. Bu bakımdan adet kanaması olarak adlandırılmazlar. Tüm hamilelik boyunca kez olabilen bu kanama, anne adayını gebeliğin gidişatı hakkında endişelendirebilir. Ancak gebeliğin başların görülen kanama genellikle “üstüne görme” şeklinde adlandırılır ve aslında bebeğin rahme tutunmasının göstergesi olarak da düşünülür. Asla yoğun kıvamlı ve adet kanaması gibi fazla miktarda değildir. Gebelik sürecinde bu kanamalar olduğunda, sıklaştığında ya da miktarı arttığında doktora danışmakta fayda var.

Doğum sonrası kanaması

Kadın, elbette ki doğum esnasında ve doğumdan sonra da belli bir miktarda kanama yaşar. Fakat bu adet kanaması değil, doğumdan kaynaklı bir kanamadır. Doğum sonrası kanamalar genellikle normal adet kanamasından daha uzun sürmektedir.

Doğum sonrası kanaması, lohusalık döneminin başlangıcında görülür. Bu kan, ilk günler kırmızıyken sonralarda rengi açılır, pembe ve en son dönemde ise kahverengi olur. Eğer lohusalıktan çıktıktan sonra da kadın bebeğini emzirmeye devam ederse, normal adet döngüsüne geçmesi daha uzun süre almaktadır. Zira emzirme dönemi içinde salgılanan hormonlar adet düzeninin oturmasını engellemektedir.

Emziren kadınlar, doğumdan ne kadar zaman sonra adet görür?

adet

Kadınlar gebe kaldıktan sonra genellikle adetten kesilirler ve doğuma kadar da adet kanaması yaşamazlar. Ancak doğumdan sonraki süreçte kadın normal adet döngüsüne geri dönmüş olur. İşte bu zamanın hangisi olduğu konusu da aslında her kadında farklılık gösterebiliyor. Fakat genel olarak bir yargıda bulunmak gerekirse, adet kanamasının başlama dönemi ile kadının emzirmesi arasında bir ilişki vardır. Doğum yapan ve doğumun hemen ardından bebeğini emziren kadınlarda adet kanaması, emzirmeyenlere göre daha geç başlamaktadır.

Ancak genel bir zaman dilimi belirtmek gerekirse bu emzirmenin, adet kanamasını engellemesi durumu ay, yani 8 hafta gibi sürdüğü söylenebilir. Ancak hiç ara vermeden emzirmeye devam eden kadınların normal adet döngüsünü yakalaması 6 ayı da bulabiliyor.

Bazı kadınlarda aylık sürecin ardından adet döngüsü başladığı halde, kanamalarda düzensizlik görülüyor. Bazılarında ise doğumun ardından 18 ay, yani 1, 5 yıl geçmesine rağmen adet kanamasının başlamadığı görülüfunduszeue.info en genel ve doğru tespit, bebeklerini çok düzenli bir şekilde, günde 10’ar dakikalık 5 kez emzirmeye devam eden kadınların, doğumdan sonraki bir yıl boyunca adet kanaması yaşamadıkları bilinir. Çok düzenli bir şekilde emzirdiği halde doğum sonrasında 6 ay içinde adet kanaması yaşayabilen kadınların sayısı yok denecek kadar azdır.

Emzirmeyen kadınlar doğumdan ne kadar zaman sonra adet görmeye başlar?

Emziren kadınlarda, süt hormonu kadının adet görmesini engelleyebiliyor. Ancak her hangi bir sebeple sütü olmayan ya da emzirmeyen kadınlarda böyle bir durum söz konusu değil. Emzirmeyen kadınlar, genellikle doğumdan sonraki 4 – 8 haftalık süreçte normal adet düzenlerine geri dönebiliyorlar. Bebek hiç emmediyse çoğunlukla doğumdan sonraki bir ay içinde adet kanaması başlarken, bebeğin az ya da düzensiz emdiği durumlarda ise en fazla 2 ay içinde adet kanaması yaşanacaktır.

Doğum sonrasında adet düzensizlikleri

adet-gecikmesi

Hamilelik dönemi, kadının tüm hormon dengesinin değiştiği, farklılaştığı bir dönemdir. Doğum sonrasında bu hormonların eski rutinini alması da kesinlikle belli bir süreç gerektiriyor. Hele bir de kadın emziriyorsa, yine süt salgılayıcı hormonlar da bu adet görme durumunu etkiliyor. Kadının emzirme sıklığı, bebeğin aldığı ek gıda miktarı ve dolayısıyla emdiği süt miktarı, annenin emzirme süresi gibi pek çok faktör doğum sonrasında adet kanamalarının düzensiz olmasına sebep olabiliyor. Kadın daha lohusalık dönemi içindeyse, zaten adet kanamasının düzenli seyretmesi beklenemez, düzensiz olması normal karşılanır. Fakat lohusalık döneminden çıkmış olan kadınların adet kanamalarının ne zaman başlayacağı, ne zaman düzene gireceği konusunda doktora danışmaları uygun olacaktır.

Doğum sonrasında adet kanaması ne zaman tam olarak düzene girer?

Süt yapımında görevli olan süt hormonu prolaktinin, adet kanamasını önlediğinden bahsetmiştir. Bu bakımdan eğer kadın düzenli olarak emziriyorsa doğumdan sonraki en az 6 ay, en fazla da 1- 1,5 yıl boyunca adet kanamasının düzene girmemesi normaldir. Ancak emzirmeyi bırakan kadınlarda ya da hiç emzirmeyen kadınlarda emzirme tamamen bittikten sonraki 1 -2 ay içinde kesinlikle adet kanaması da düzene girecektir. Emzirmediği halde adet kanaması düzensiz olan kadınların doktora danışmaları gerekir.

Neden emzirmek, adet kanamasının düzensiz olmasına yol açar?

emzirme

Bebek, anneyi emdiği sürece, annenin göğüs uçları uyarılacak ve de süt yapımı devam edecektir. Burada sütün oluşması da prolaktin hormonunun artışı ile ilgili bir durumdur. prolaktin hormonu salgılanarak süt üretilmeye devam ettikçe de, folikül gelişip yumurtlama olmasını sağlayan hormonlar salgılanamaz. Bebek, düzenli olarak emerse foliküller artık büyümez, çatlamaz ve yumurtayı ortaya çıkaramaz, sadece dinlenir. Bebek düzenli olarak emdiğinde yumurtlama bastırılır ve adet kanaması da gerçekleşmez.

Emzirmek gebelikten korur mu?

Halk arasında loğusa kadının ya da emziren kadının gebe kalamayacağı yönünde bir inanış söz konusudur. Bu durum genellikle “sütün koruması” şeklinde ifade edilir. Evet, düzenli olarak emzirmek, yumurta gelişimini, yumurtlamayı ve dolayısıyla da adet kanamasını engelleyici bir durumdur. Ancak bu konuda kesin bir bilgi, veri bulunmamaktadır. Süt korur mantığıyla aile planlaması yapılmaması, gebelik önleyici adımların atılmaması genellikle istenmeyen gebeliklere yol açıyor.

Doğumdan sonra hemen adet görmeye başlamayan kadınlar kilo alır mı?

Doğum sonrasında kilo alan ya da hamilelik dönemi kilolarını kolaylıkla veremeyen kadınlar genellikle bu durumu adet görememeye ya da adet düzensizliğine bağlarlar. Ancak adet görememek kesinlikle kilo almaya sebep değil, kilo vermeye de engel değildir. Kadınlar hamilelik döneminde yemeye alıştıkları gibi aşırı yeme, içmeyi doğum sonrasında da devam ettirdiklerinde hamilelik kilolarından kurtulamazlar. Bu sebeple de aslında mantıklı bir dayanağı olmayan bahanelere sığınırlar. Doğum sonrasında sağlıklı ve dengeli beslenmeye, düzenli olarak egzersiz yapmaya özen gösterenler, ister adet görsünler, ister görmesinler kilo verebilirler.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası