memurun annesinin ölümü halinde ölüm izni / Memura Ölüm İzni Kaç Gün Ve Hangi Akrabaları İçin Veriliyor? - funduszeue.info

Memurun Annesinin Ölümü Halinde Ölüm Izni

memurun annesinin ölümü halinde ölüm izni

Evlilik, ölüm, babalık ve doğum izinleri kaç gündür?

Babalık izni 10 gün,

Evlilik izni 7 gün,
Ölüm izni 7 gün,

 

       Doğum öncesi izin 8 hafta, doğum sonrası izin 8 haftadır. Doğum öncesi 5 hafta izin doktor raporuyla belgelemek şartıyla doğum sonrasına eklenebilir. Böylece doğum sonrası izin 13 hafta olur.  Çoğul gebeliklerde doğum öncesi izinine 2 hafta eklenir. Doğum öncesi izinin doğum sonrasına eklenebilmesi için mutlaka fiilen çalışılması gerekmektedir. Yani bu süre zaafında yıllık izin, mazeret izini, kısa ve uzun süreli doktor raporu alınamaz. Alınırsa doğum sonrası izinden düşülür. Doğum izini bitişinde 2 yıla kadar ücretsiz izin alınabilir. Doğum izininden sonra ilk 6 ay süt izini 3 saat,  ikinci6 ayda  1,5 saattir.  Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır.

 

TEBLİĞ


KAMU PERSONELİ GENEL TEBLİĞİ

(SERİ NO: 2)

        25/2/ tarihli ve (Mükerrer) sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 13/2/ tarihli ve sayılı Kanunla sayılı Devlet Memurları Kanununda yapılan değişikliklerle ilgili olarak uygulama birliğinin sağlanması ile kamu kurum ve kuruluşlarının kadro tahsisi, dağılımı ve kullanımına ilişkin olarak yaptıkları işlemlerde etkinliğin artırılması amacıyla aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.

 

A) DEVLET MEMURLARINA DOĞUM SEBEBİYLE VERİLECEK İZİNLER

 I. Doğum Sebebiyle Verilecek Analık İzni

sayılı Kanunun üncü maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinde, sayılı Kanunla yapılan değişiklikten önce; “Memura doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir. Çoğul gebelik halinde, doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir. Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde, tabibin onayı ile memur isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, memurun çalıştığı süreler, doğum sonrası sürelere eklenir. Yukarıda öngörülen süreler memurun sağlık durumuna göre tabip raporunda belirlenecek miktarda uzatılabilir. Memurlara, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır.” hükmü yer almaktaydı.

sayılı Kanunla yapılan değişiklikten sonra; “Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği hâlinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir. Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir. Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü hâlinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir.” hükmü getirilmiştir.

Yapılan bu değişiklik sonrası sayılı Kanunun değişik üncü maddesinin (A) fıkrası çerçevesinde doğum sebebiyle verilecek analık izninin uygulanmasına ilişkin açıklamalara aşağıda yer verilmiştir:

1- Memura doğum yapmasından önce sekiz ve doğum yapmasından sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilmekte, çoğul gebeliklerde (ikiz, üçüz, ) doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki haftalık bir süre daha ilave edilmektedir. Böylece çoğul gebeliklerde doğumdan önceki analık izni süresi on haftadır.

2- Memura, sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporu ile belgelendirmesine bağlı olarak, isteği üzerine doğumdan önceki üç haftaya kadar Kurumunda çalışabilmesi ve bu durumda tabip raporuna dayanarak Kurumunda fiilen çalıştığı sürelerin doğum sonrası analık izni süresine eklenmesi imkanı tanınmıştır.

3- Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilmiştir. Söz konusu hüküm ile; beklenen doğum tarihinden daha önce doğum yapan kadın memurun,  erken doğum nedeniyle doğum öncesinde kullanamadığı analık izni sürelerinin doğum sonrası analık izni süresine eklenmesi imkanı getirilmiştir.

4- Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü hâlinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilmesi imkanı getirilmiştir.

Bu hükmün uygulanma şekli;

a) Doğumdan önceki üç haftaya kadar Kurumunda çalışabileceği tabip raporuyla onaylanan ve doğum sonrası analık iznine eklenmesi gereken azami beş haftalık süre içerisinde kanuni izinlerini kullanan kadın memurun, doğum sonrası analık iznine sadece doğum öncesi analık izni içerisinde Kurumunda fiilen çalışarak geçirdiği sürelerin eklenmesi gerekmekte olup, bu süre içerisinde alınan kanuni izinler doğum sonrası analık iznine ilave edilemeyecektir.

b) Memurun doğumdan önceki sekiz haftalık analık izninin, doğum tarihinden önceki üç haftaya kadarki kısmını Kurumunda çalışarak geçirebileceği, bu durumda tabip raporuna bağlı olarak Kurumunda fiilen çalışarak geçirdiği azami beş haftalık izin süresinin doğum sonrası analık izni süresine ekleneceği hükme bağlanmış olduğundan, sağlık durumunun uygun olduğunu tabip raporu ile belgelendirmeden Kurumunda çalışmaya devam eden memurun fiilen çalıştığı sürelerin doğum sonrası analık iznine eklenmesi mümkün bulunmamaktadır.

c) Beklenen doğum tarihinden önce doğum yapan memurun, doğum yapmadan önce kullanamadığı analık izni süreleri, doğum sonrası analık izni sürelerine ilave edilecektir.

 Bu çerçevede;

- Doğumdan önce sekiz hafta süreli analık iznine ayrılan ve bu süre içerisinde erken doğum yapan memurun, erken doğum sebebiyle kullanamadığı doğum öncesi analık izni süreleri, doğum sonrası sekiz haftalık analık iznine eklenecektir.

- Beklenen doğum tarihinden önceki üç haftaya kadar Kurumunda fiilen çalışan kadın memurun,  son üç haftalık doğum öncesi analık izni süresi içerisinde erken doğum yapması sebebiyle doğum öncesinde kullanamadığı analık izni süresi (kurumunda fiilen çalışarak geçirdiği süreler ile birlikte), doğum sonrası analık izni süresine ilave edilecektir. 

- Beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesinde doğum öncesi analık iznine ayrılmayarak, sağlık durumunun uygun olduğuna dair tabip raporu almak suretiyle kurumunda fiilen çalışmaya devam eden kadın memurun, bu süre içerisinde erken doğum yapması halinde, erken doğum sebebiyle kullanamadığı doğum öncesi analık izni süresi ile kurumunda fiilen çalışarak geçirdiği süreler doğum sonrası sekiz haftalık analık iznine eklenecektir. 

- Kadın memurun otuz ikinci haftadan önce doğum yapması halinde, erken doğum sebebiyle kullanılamayan sekiz haftalık doğum öncesi analık izni süresinin tamamı doğum sonrası analık iznine ilave edilecektir.

ç) sayılı Kanunun sayılı Kanunla değişik üncü maddesinin yürürlüğe girdiği 25/2/ tarihinden önce erken doğum yapan ve mezkur maddenin yürürlük tarihinde doğum sonrası analık iznini kullanan kadın memurun erken doğum sebebiyle kullanamadığı doğum öncesi analık izni süreleri, kullanmakta olduğu doğum sonrası analık iznine eklenecektir.

d) Doğumun beklenen tarihten sonra gerçekleşmesi halinde, fazladan geçen süreler doğum sonrası analık izni süresinden düşülemeyecektir.

e) Devlet memurluğuna atanmadan önce doğum yapan ve doğum yaptığı tarihten itibaren sekiz haftalık süre içerisinde göreve başlayanlara,  sayılı Kanunun üncü maddesinin (A) fıkrası çerçevesinde doğum yaptığı tarih dikkate alınarak sadece sekiz haftalık doğum sonrası analık izni süresinin kalan kısmı kullandırılacaktır.

 

II. Süt İzni

sayılı Kanunun üncü maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinde, “… Memurlara, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır.” hükmü yer almaktaydı.

sayılı Kanunla yapılan değişiklikten sonra mezkur maddenin (D) fıkrası ile; “Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır.” hükmü getirilmiştir.

Yapılan bu değişiklik sonrası sayılı Kanunun üncü maddesinin anılan fıkrası çerçevesinde doğum sebebiyle verilecek süt izninin uygulanmasına ilişkin açıklamalara aşağıda yer verilmiştir:

1- Memura bir yaşından küçük çocuğunu emzirmesi için günde toplam bir buçuk saat olarak verilen süt izni, doğum sonrası analık izni süresinin (asgari 8, azami 13 hafta)  bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saate çıkarılmış ve ikinci altı ayda ise günde bir buçuk saat olarak belirlenmiştir. 

2- Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususu kadın memurun tercihine bırakılmıştır.

Bu hükmün uygulanma şekli;

a) Değişiklikten önceki hükme istinaden süt izni hakkını kullanmakta olan memura, doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ay içinde bulunması halinde günde üç saat, doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ikinci altı ay içinde bulunması halinde ise günde bir buçuk saat süt izni kullandırılacaktır.

b) Süt izninin, kadın memurun çocuğunu emzirmesi için günlük olarak kullandırılması gereken bir izin hakkı olması sebebiyle bu iznin birleştirilerek sonraki günlerde kullandırılmasına imkan bulunmamaktadır.

 

III. Doğum Sebebiyle Verilecek Aylıksız İzin

sayılı Kanunun inci maddesinin üçüncü fıkrasında, “Doğum yapan memurlara istekleri halinde üncü maddenin (A) bendinde belirtilen sürelerin bitiminden itibaren 12 aya kadar aylıksız izin verilir.” hükmü yer almaktaydı.

sayılı Kanunla yapılan değişiklikten sonra ise mezkur Kanunun inci maddesinin (B) fıkrası ile; “Doğum yapan memura, üncü madde uyarınca verilen doğum sonrası analık izni süresinin bitiminden; eşi doğum yapan memura ise, doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilir.” hükmü getirilmiştir.

Yapılan bu değişiklik sonrası sayılı Kanunun değişik inci maddesinin (B) fıkrası çerçevesinde doğum sebebiyle verilecek aylıksız iznin uygulanmasına ilişkin açıklamalara aşağıda yer verilmiştir:

1- Doğum yapan memura isteği üzerine oniki aya kadar verilen aylıksız izin hakkı yirmidört aya çıkarılmış ve eşi doğum yapan memura da isteği üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin hakkı tanınmıştır.

2- Doğum yapan memura verilecek aylıksız iznin başlangıç tarihi, doğum sonrası analık izninin (asgari 8, azami 13 hafta) bitimi; eşi doğum yapan memura verilecek aylıksız iznin başlangıç tarihi ise doğum tarihi olarak belirlenmiştir.

Bu hükmün uygulanma şekli;

a) Mülga hükme istinaden doğum sebebiyle verilen aylıksız iznini kullanmakta olan kadın memurun aylıksız izin süresi, isteği üzerine yirmidört aya kadar çıkarılacaktır.

b) Mülga hükme istinaden doğum sebebiyle verilen on iki aylık aylıksız izin süresini tamamlayan kadın memura, isteği halinde yirmidört aylık aylıksız izin süresinin kalan kısmı kullandırılacaktır.

c) Eşi doğum yapan memura, eşinin Devlet memuru olup olmadığına bakılmaksızın, mezkur Kanunun inci maddesinin (B) fıkrası çerçevesinde isteği halinde yirmidört aya kadar aylıksız izin verilecektir. Ancak söz konusu iznin bitiş tarihi, eşinin doğum yaptığı tarihten itibaren hiçbir surette yirmidört aylık sürenin bitimini geçemeyecektir.

ç) sayılı Kanunun sayılı Kanunla değişik inci maddesinin yürürlüğe girdiği 25/2/ tarihinden önce eşi doğum yapan memura isteği üzerine yirmidört aylık aylıksız izin süresinin kalan kısmı kullandırılacaktır. Ancak, söz konusu aylıksız iznin bitiş tarihi, doğum tarihinden itibaren yirmidört aylık süreyi hiçbir şekilde geçemeyecektir.

d) Eşlerin her ikisinin de memur olması halinde, doğum sebebiyle verilen aylıksız iznin yirmidört aylık süre içerisinde her iki eşe aynı dönemde veya birbirini takip edecek şekilde kullandırılması mümkündür.

e) Doğum sonrası analık izninin bitiminde aylıksız izin verilen ve izin bitiminde göreve başlayan memurun yeniden aylıksız izin talebinde bulunması halinde, bu memura doğum sonrası analık izninin bitiş tarihini takip eden yirmidört aylık sürenin aşılmaması kaydıyla tekrar aylıksız izin verilecektir. 

f) Doğum yaptıktan sonra ataması yapılan memura, isteği üzerine doğum sonrası sekiz haftalık sürenin bitimini takip eden tarihten itibaren yirmidört aylık sürenin bitimini aşmayacak şekilde, aylıksız izin kullandırılacaktır. 

 

Ölüm İzni Nedir? Kimlere Kaç Gün Verilir?

Ölüm İzni Nedir?  

Kamu çalışanları ve özel sektör çalışanları için kanun aracılığıyla hak olarak tanınan izin türlerinden biri de ölüm iznidir. sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre kamu çalışanları birinci derece yakınını kaybetmesi durumunda 7 günlük izin hakkına sahiptir. 

sayılı İş Kanunu ölüm izni hakkı özel sektör çalışanlarını kapsar. Bu hüküm uyarınca özel sektör çalışanlarının birinci derece yakınını kaybetmesi halinde ücretlerinden herhangi bir kesinti yapılmadan 3 gün izin yapma hakkı bulunur. 

Ölüm İzni Kimlere Verilir? 

Ölüm iznini kullanacak kişilere göre uygulamada farklılıklar bulunur. Devlet memurlarının 1. derece ölüm izni kapsamında eşini, çocuğunu, kendisinin ya da eşinin anne-babasını vefat sebebiyle kaybeden kişiler için ölüm izni uygulanmasına izin verilir. Ancak özel sektör çalışanları için bu izin kapsamı biraz daha farklıdır. Özel sektör çalışanları yalnızca anne-baba, eş-çocuk vefatı sebebiyle 3 günlük izin kullanma hakkına sahip olur. 

Ölüm İzni Kaç Gündür? 

Ölüm izni nedir ve kaç gündür soruları özel sektör ve kamu çalışanları tarafından merak konusu olmaktadır. Birinci derece yakınını kaybeden çalışanlar için kamu ve özel sektöre göre farklı izin süreleri söz konusudur. 

Kamu çalışanları 2. derece ölüm izni hakkıyla eşlerinin anne-babasının vefat etmesi durumunda izin hakkını kullanabilir. Özel sektör çalışanları için bu hak yalnızca birinci derece yakınlarının ölmesi halinde kullanılabilir. 

Ölüm izni süreleri boyunca hem özel hem de kamu çalışanları için ücret kesintisi yapılmaz. Ücretli ölüm izni için yasayla belirtilen süreç memurlarda 7 gün, özel sektör çalışanlarında 3 gündür. Bu sürecin dışında iş yeri icazeti ile izin kullanan özel sektör çalışanlarının ücret talep etme hakkı bulunmaz. Ücret ödenip ödenmemesi kurumun kendi inisiyatifindedir.  

Ölüm İzni Ne Zaman Kullanılır? 

Ölüm izni kaç gün ve ne zaman kullanılabilir konularında bilgi sahibi olmak isteyen kişiler için bu haklar yasa hükmünde açıklanmıştır. 

İlgili yasaya göre kamu kuruluşlarında görev alan memurlar birinci derece yakınlarının ölümünden itibaren geçen 7 gün içinde izin hakkını kullanabilir. Özel sektör çalışanları ise birinci derece yakınlarının ölümünün ardından verdikleri başvuru dilekçesinin işleme alınmasıyla birlikte geçen 3 gün için izinli sayılır. 

Ölüm İzninde Ücret 

Ölüm izni kime verilir, ücret hakları nelerdir ve nasıl ölüm izni alınır gibi hususlar tüm çalışanlar için önemli sorulardır. Çünkü birinci derece yakınlarını ölüm sebebiyle kaybeden çalışanlar için ilgili yasa uyarınca bazı haklar mevcuttur. Bunlardan biri de ölüm izni kullanan çalışanların ücret hakkıdır. 

Yasaya göre ölüm izninde olan çalışanların maaşından ya da ödemelerinden herhangi bir kesinti yapılamaz. Yıllık izin ya da ara izinlerden farklı bir hukuki hak olan ölüm izni, dilekçesi verildiği andan itibaren memurlar için 7, özel sektör çalışanları için 3 gün ücretli olacak şekilde uygulanır. 

Ölüm İzni Verilmezse İşçi Ne Yapabilir? 

Ölüm izni hakkı yasayla tanınan haklar arasında yer alır. Ölüm izni ne kadar sürer, nasıl uygulanır ve kimler yararlanabilir gibi konuya ilişkin her husus yasada kapsamı belirtilerek açıklanır. 

Buna göre sayılı kanun gereği birinci derece yakınını kaybeden işçiler için 3 gün izin kullanılması ve herhangi bir ücret kesintisi yapılmaması hükmü uygulanır. Eğer ölüm izni kapsamında hakkını kullanamayan işçiler söz konusu olursa; bu işçiler haklarını aldıkları kanunu dayanak göstererek hukuki yollara başvurabilir.  

Memur Ölüm İzni  

Memurların ölüm izni kullanma hakkı sayılı kanunla kapsamı belirlenen haklardan biridir. Bu kanun hükmünce kamu kurumlarında görev alan memurlar eş, çocuk, anne-baba, kardeş, eşinin anne-babası gibi birinci derece yakınını ölüm sebebiyle kaybetmesi durumunda izin hakkını kullanabilir. Memur ölüm izni için yasanın tanıdığı süre 7 gündür. Bu süre dahilinde memurun ücretinden herhangi bir kesinti yapılmaz ve çalışır durumda kabul edilir. 

Özel Sektör Ölüm İzni  

Özel sektör çalışanlarının ölüm izni hakları sayılı kanun aracılığıyla elde edilen bir haktır. sayılı kanun kapsamında özel sektör çalışanları için ölüm izni kimlere verilir, kaç gün kullanılabilir, ücret ödemeleri nasıl etkilenir gibi tüm hususlar açıkça belirtilmiştir. Bu yasa uyarınca özel sektörde görev alan çalışanların birinci derece yakınlarını ölüm nedeniyle kaybetmesi halinde 3 gün izin kullanma hakkı bulunur.  

Ölüm İzni Dilekçe Örneği 

Birinci derece yakınını kaybeden memur ve özel sektör çalışanları bu durumdan doğan izin haklarını kullanmak için çalıştıkları kuruma dilekçeyle başvurmalıdır. 

Memurlar için ölüm izni dilekçe örneği;  

(Dilekçenin Verileceği Birimin Adı)

…/…/….. tarihinde yakınımın ölmesi nedeniyle, sayılı Devlet Memurları Kanununun üncü maddesinin (B) fıkrası uyarınca 7 (yedi) gün (daha kısa süre de olabilir) izin kullanmak istiyorum. Gereğini bilgilerinize arz ederim.

Adres:

İkametgâh adresi:

İznin geçirileceği adres:

Telefon numarası: 

İşinizi Büyütürken Profesyonel Destek Avantajından Yararlanın! 

Norma ile şirketiniz için gereken tüm ön muhasebe, finansal danışmanlık, e-dönüşüm uygulamaları için gereken desteği alabilir, vaktinizin çoğunu işinize ayırabilirsiniz. 

Şirketinizin kuruluş işlemlerinden e-imzaya geçişe kadar ihtiyaç duyduğunuz her alanda Norma’nın Profesyonel Hizmetlerinden faydalanabilir; bütün finansal işlemlerinizi tek platformdan yönetebilirsiniz!

Ölüm &#x;zni Nedir?

Ölüm İzni Nedir? </p>
            <span class=nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.