tomurcuklanmış patates yenir mi / diyetasistan | Filizlenmiş Patates Yenir mi? Filizlenmiş Patates Zararlı mı?

Tomurcuklanmış Patates Yenir Mi

tomurcuklanmış patates yenir mi

Filizlenmiş patates yenir mi?

Birçoğumuz patatesler filizlendiğinde çöpe atar ve bu besini kullanmaz. Peki patates filizlendiği zaman gerçekten tüketilmeli midir?

Yayınlanma:

Filizlenmiş patates yenir mi?

Birçoğumuz patatesler filizlendiğinde çöpe atar ve bu besini kullanmaz. Peki patates filizlendiği zaman gerçekten tüketilmeli midir?

Patatese yakından baktığınızda üzerinde minik noktalar olduğunu görürsünüz. Bu noktalar kök boğumlarıdır. Yer üstündeki bitkilerde bu boğumlardan yeni yapraklar ve dallar çıkar. Eğer patatesi de aydınlık yerde bekletirseniz zamanla bu noktalardan filizler çıkar.

Evdeki ısı sebebiyle tetiklenen büyüme güneş ışığı da söz konusuysa hızlanacaktır. Bu sayede filizlenen patates sanılanın aksine yüksek demir üretimiyle dikkat çeker.

Mide bulantısı, ishal, kusma, mide krampları, boğazda yanma, baş ağrısı ve baş dönmesi görülebilir. Bu kimyasal patatesin kabuklarının hemen altında daha yoğun miktarlarda bulunur.

Özellikle içeriğindeki demirin fazlalaşmasıyla oldukça yararlı olabilir fakat güneşe maruz kaldığı için zararlı maddelerin oluşumu engellenemez ve bazı gıda zehirlenmelerini de beraberinde getirebilir. Bu yüzden filizlenen patatesleri tüketmek pek de sağlıklı bir seçim olmayacaktır.

Bu sebeple rengi yeşile dönmüş ve filizlenmiş patateslerin tüketilmemesi önerilmektedir. Bu patatesler filizlendikleri anda atılması gereken besinlerdir.

Her ne kadar küçük görünse bile üzerinde en ufak bir filizlenme görseniz bile bu besinden anında kurtulmanız doğru bir seçim olacaktır.

Filizlenmiş Patates Yenir mi? Filizlenmiş Patates Zararlı mı?

Filizlenmiş patatesler, aşırı yendiğinde insanlar için toksik olabilen yüksek glikoalkaloid seviyeleri içerir.

 

Patates ülkemizde de olduğu gibi neredeyse tüm dünyada sofralarda sıkça yer verilen bir besindir. Beslenmede önemli bir yere sahip olan patates genellikle stoklar halinde alınabilmektedir. Yanlış depolama sonrası patatesler filizlenebilir. Çimlenmiş olarak da ifade edilen bu filizlenmiş patatesleri yemek zararlı mıdır? Filizlenmiş patatesler sağlığa zarar verir mi? Filizlenmiş patates, aşırı tüketildiğinde insanlarda toksik etkilere sahip olabilir. Özellikle hamilelerin uzak durması çok önemlidir. Patatesin filizlerini, tomurcuklarını, yeşil kabuğunu ve çürük kısımlarını atmak ve kızartmak toksik etkileri azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak yine de en sağlıklı yöntem filizlenmiş patatesleri yememektir.

 

Çok uzun süre depoda bırakıldığında, patatesler filizlenmeye başlayabilir ve onları yemenin güvenli olup olmadığı konusunda tartışmalara yol açabilir.

 

Bir yandan, bazıları filizlenmiş patatesleri, filizleri çıkardığınız sürece yemenin tamamen güvenli olduğunu düşünüyor. Öte yandan, birçok kişi filizlenmiş patateslerin toksik olduğu, gıda zehirlenmesine ve hatta potansiyel olarak ölüme neden olduğu konusunda uyarıyor.

 

Filizlenmiş patates yenir mi? Filizlenmiş patates zararlı mı? Çimlenmiş patates yenir mi? Filizlenmiş patates yersek ne olur? Bu makale, bu ve bunun gibi sorular ışığında filizlenmiş patates yemenin güvenli olup olmadığını belirlemek için yapılan araştırmayı gözden geçirmektedir.

 

Whatsapp üzerinden sizinle ilgilenen diyetisyeniniz ile iletişim sağlayarak rehber eksikliği yaşamayacağınız sağlıklı kilo verdiren diyet listelerine ulaşmak artık çok kolay. Günün diğer öğünleriyle uyum içerisinde olan, kilo vermek için diyetisyenlerimiz tarafından size özel hazırlanmış diyet listesindeki lezzetli menülere ulaşmak bir tık uzağınızda (Zayıflamak Bir Tık Uzağında!)

 

Filizlenmiş Patates Zararlı mı?

 

Patates, patlıcan ve domates de dahil olmak üzere çeşitli gıdalarda doğal olarak bulunan iki glikoalkaloid bileşiği olan solanin ve chaconine için doğal bir kaynaktır (1).

 

Küçük miktarlarda glikoalkaloidler, antibiyotik özellikleri, kan şekeri ve kolesterol düşürücü etkiler dahil sağlık yararları sağlayabilir. Bununla birlikte, aşırı yenildiğinde toksik olabilirler (1, 2).

 

Bir patates filizlenirken, glikoalkaloid içeriği artmaya başlar. Bu nedenle, filizlenmiş patates yemek, bu bileşiklerin aşırı miktarlarını almanıza neden olabilir. Belirtiler genellikle filizlenmiş patatesleri yedikten birkaç saat ila 1 gün içinde ortaya çıkar.

 

Düşük dozlarda, aşırı glikoalkaloid tüketimi tipik olarak kusmaya, ishale ve karın ağrısına yol açar. Daha büyük miktarlarda tüketildiğinde, düşük tansiyon, hızlı nabız, ateş, baş ağrısı, sersemlik ve hatta bazı durumlarda ölüme bile neden olabilirler (1, 2).

 

Dahası, birkaç küçük çalışma hamilelik sırasında filizlenmiş patates yemenin doğum kusurları riskini artırabileceğini düşündürmektedir. Bu nedenle, hamile kadınlar filizlenmiş patateslerden özellikle kaçınmalıdırlar (3, 4).

 

Özet: Filizlenmiş patates, aşırı tüketildiğinde insanlarda toksik etkilere sahip olabilen daha yüksek glikoalkaloid seviyeleri içerir. Hamilelik sırasında filizlenmiş patates yemek de doğum kusurları riskini artırabilir.

 

 

Filizlenmiş Patatesten Toksik Bileşikleri Çıkarabilir misiniz? Filizlenmiş Patates Ne Yapılır?

 

Glikoalkaloidler özellikle bir patatesin yapraklarında, çiçeklerinde, tomurcuklarında ve filizlerinde yoğunlaşır. Filizlenmeye ek olarak, fiziksel hasar, yeşillenme ve acı bir tat, bir patatesin glikoalkaloid içeriğinin önemli ölçüde artmış olabileceğinin üç işaretidir (1).

 

Bu nedenle, filizleri, tomurcukları, yeşil kabuğu ve çürük parçaları atmak toksisite riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, soyma ve kızartma, glikoalkaloid seviyelerini azaltmaya yardımcı olabilir - ancak kaynatma, pişirme ve mikrodalga fırının çok az etkisi olduğu görülür (1, 5).

 

Bununla birlikte, şu anda bu uygulamaların sizi glikoalkaloid toksisitesinden yeterli ve tutarlı bir şekilde korumak için yeterli olup olmadığı belirsizdir.

 

Bu nedenle, Ulusal Başkent Zehir Merkezi - aynı zamanda Zehir Kontrolü olarak da bilinir - filizlenmiş veya yeşile dönen patatesleri yememenin en iyisi olabileceğini öne sürüyor (6).

 

Özet: Patatesin filizlerini, tomurcuklarını, yeşil kabuğunu ve çürük kısımlarını atmak ve kızartmak glikoalkaloid seviyelerini azaltmaya yardımcı olabilir, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. O zamana kadar, filizlenmiş veya yeşil patatesleri yememek en güvenli şey olabilir.

 

Patateslerin Filizlenmemesi için Ne Yapılır? Patates Nasıl Saklanır?

 

Patateslerde filizlenmeyi azaltmanın en iyi yollarından biri, onları stoklamaktan kaçınmak ve onları yalnızca kullanmayı planladığınız zaman satın almaktır.

 

Ayrıca, zarar görmüş patateslerin atılması ve kalanlarının serin, kuru, karanlık bir yerde saklanmadan önce tamamen kurumasının sağlanması da filizlenme olasılığını azaltabilir (7).

 

Anekdot raporlarına göre, patatesleri soğanla birlikte saklamaktan da kaçınılmalıdır, çünkü ikisini bir araya getirmek filizlenmeyi hızlandırabilir. Bununla birlikte, şu anda bu uygulamayı destekleyen hiçbir bilimsel kanıt yoktur.

 

Özet: Patatesleri serin, kuru ve karanlık bir yerde saklamak filizlenme olasılığını azaltmaya yardımcı olabilir. Patatesleri stoklamaktan kaçınarak ihtiyaç kadar almak en iyisidir. Soğanlardan uzak tutmak isteyebilirsiniz.

 

Patates Nasıl Saklanır? konu başlıklı blog yazımızı inceleyerek patateslerinizi sağlıklı koşullarda nasıl saklayabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

 

Uzun Lafın Kısası

 

Filizlenmiş patatesler, yüksek glikoalkaloid seviyeleri içerdikleri için aşırı tüketildiğinde insanlar için toksik olabilir. Solanin ve chaconine adlı glikoalkaloid bileşikleri, patatesin filizlerinde ve yeşil kabuğunda yoğunlaşır. Filizlenen patates yenir mi? Tüketilmesi, bu bileşiklerin aşırı miktarda alınmasına yol açabilir. Aşırı glikoalkaloid tüketimi kusma, ishal, karın ağrısı gibi belirtilere neden olabilir. Daha büyük miktarlarda tüketildiğinde ise düşük tansiyon, hızlı nabız, ateş, baş ağrısı, sersemlik ve hatta ölüme kadar ciddi etkilere sebep olabilir. Hamile kadınlar için filizlenmiş patates tüketimi, doğum kusurları riskini artırabilir. Filizlenmiş patateslerin zararlı etkilerini azaltmak için filizleri, tomurcukları, yeşil kabuğu ve çürük kısımları atmak, patatesleri kızartmak veya soyarak hazırlamak önerilir. Bununla birlikte, tam olarak ne kadar etkili olduğu belirsizdir. Filizlenmiş patateslerin tüketiminden kaçınmak en güvenli yol olarak önerilir. Patateslerin filizlenmemesi için onları serin, kuru ve karanlık bir yerde saklamak ve stoklamaktan kaçınmak da önemlidir.

 

Patatesin Sağlığa Yararları konu başlıklı blog yazımızı inceleyerek patates yemenin faydaları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

1 haftada 10 kilo verdiren diyet listesi gibi sağlıksız diyetlere başvurmadan önce, sağlıklı ve dengeli beslenmeye adım atmak için diyetisyenlerimiz tarafından sizin için hazırlanmış online diyet imkanlarından faydalanabilirsiniz. (Şimdi Değilse Ne Zaman?)

 

Filizlenmiş patates yenir mi, sağlığa zararlı mı

Filizlenmiş patates yenir mi, sağlığa zararlı mı

Özel İçerik

Çok uzun süre bekletildiğinde, patatesler filizlenmeye başlayabilir ve onları yemenin güvenli olup olmadığı konusunda tartışmalara yol açabilir. Bazı uzmanlar, filizlenmiş patatesleri, filizleri çıkardığınız sürece yemenin tamamen güvenli olduğunu düşünüyor. Öte yandan başka bir görüş ise, birçoğu filizlenmiş patateslerin zehirli olduğu ve gıda zehirlenmesine ve hatta ölüme neden olabileceğini savunuyor.

Bu konudaki fikir ayrılığı, filizlenmiş patates yemenin güvenli olup olmadığını belirlemenizi zorlaştırsa da, konu hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmanızı sağlayacak bilgileri sizler için araştırdık…

Filizlenmiş patates yenir mi, sağlığa zararlı mı

FİLİZLENMİŞ PATATES TÜKETİMİNDEKİ TEHLİKE

Patates, patlıcan ve domates dahil olmak üzere çeşitli diğer gıdalarda doğal olarak bulunan iki glikoalkaloid bileşiği olan solanin ve chaconine için doğal bir kaynaktır. Küçük miktarlarda glikoalkaloidlerin, antibiyotik özelliklerinin yanı sıra, kan şekeri dengeleme ve kolesterol düşürme gibi sağlığımız üzerinde olumlu etkileri vardır. Ancak aşırı yenildiğinde toksik hale gelebilirler.

Patates filizlendikçe glikoalkaloid içeriği yükselmeye başlar. Bu nedenle, filizlenmiş patatesleri yemek, bu bileşiklerden aşırı miktarda almanıza neden olabilir. Belirtiler tipik olarak filizlenmiş patatesleri yedikten birkaç saat ila 1 gün sonra ortaya çıkar.

Daha düşük dozlarda aşırı glikoalkaloid tüketimi tipik olarak kusma, ishal ve karın ağrısına yol açar. Daha büyük miktarlarda tüketildiğinde düşük tansiyon, hızlı nabız, ateş, baş ağrısı, kafa karışıklığı ve hatta bazı durumlarda ölüme neden olabilir.

Dahası, birkaç küçük çalışma, hamilelik sırasında filizlenmiş patates yemenin doğum kusurları riskini artırabileceğini düşündürmektedir. Bu nedenle hamile kadınlar özellikle filizlenmiş patateslerden uzak durmaktan fayda görebilirler.

Filizlenmiş patates yenir mi, sağlığa zararlı mı

FİLİZLENMİŞ KISIMLARI ÇIKARMAK İŞE YARAR MI?

Glikoalkaloidler özellikle patatesin yapraklarında, çiçeklerinde, gözlerinde ve filizlerinde yoğunlaşmıştır. Filizlenmeye ek olarak, fiziksel hasar, yeşilleşme ve acı bir tat, bir patatesin glikoalkaloid içeriğinin önemli ölçüde yükselmiş olabileceğinin üç işaretidir.

Bu nedenle, filizleri, yeşil ve çürük kısımları atmak, toksisite riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca pişirme şeklinin de önemi büyüktür, soyma ve kızartma, glikoalkaloid seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Haşlama ya da fırınlamanın glikoalkaloidler üzerinde etkisi çok azdır.

Bununla birlikte, bu uygulamaların sizi glikoalkaloid toksisitesinden yeterince ve tutarlı bir şekilde korumak için yeterli olup olmadığı şu anda belirsizdir. Daha fazlası bilinene kadar, filizlenmiş patatesleri tamamen yemekten kaçınmak en güvenli yoldur.

Filizlenmiş patates yenir mi, sağlığa zararlı mı

PATATESLERİN FİLİZLENMESİNİ ÖNLEMENİN YOLLARI

Patateslerde filizlenmeyi azaltmanın en iyi yollarından biri, onları stoklamaktan kaçınmak ve sadece onları kullanmayı planladığınızda satın almaktır. Ayrıca, zarar görmüş patatesleri atmak ve kalanların serin, kuru, karanlık bir yerde saklamadan önce tamamen kuru olduğundan emin olmak da filizlenme olasılığını azaltabilir. İşte, filizlenmenin önüne geçmenizi sağlayacak yollardan bazıları;

1. Patatesleri serin bir yerde saklayın. İdeal sıcaklık 7 - 10°C arasındadır. Patatesleri nerede saklamaya karar verirseniz verin, sıcaklıkların sabit kaldığından emin olun. Çok fazla değişirlerse patatesler çürümeye veya filizlenmeye başlayabilir.

2. Saklama alanının kuru olduğundan emin olun ve patatesleri saklamadan önce yıkamayın. Yıkamayı, pişirmeye hazır olduğunuz zamana saklayın. Önce patatesleri yıkarsanız, ciltte nem tutma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Bu, patateslerin daha erken çürümesine neden olabilir.

3. Uygun havalandırmayı sağlamak için patatesleri bir kağıt torbada saklayın. Sıcaklık ve nemi hapsetme eğiliminde oldukları için plastik torbalardan kaçının. Bununla birlikte, file veya delikli bir plastik torba iyidir, çünkü patateslerin kurumasına neden olmadan hava sirkülasyonu sağlar.

4. Patatesleri karanlık bir yerde saklayın. İdeal depolama yerleri arasında bodrum katları, dolaplar, dolaplar ve kilerler bulunur. Çok fazla ışık, özellikle güneş ışığı, patateslerin filizlenmeye başlamasına neden olabilir. Ayrıca patateslerin yeşile dönmesine ve acı bir tat vermesine neden olan Solanin adlı bir kimyasalın aşırı üretilmesine neden olabilir.

5. Patatesleri ısınmaya meyilli yerlerde saklamaktan kaçının. Bunlar, lavabonun altındaki ve soba ve buzdolabı gibi büyük cihazların yanındaki dolapları içerir. Patatesler sıcak bir yerde tutulursa filizlenmeye başlayacaktır.

6. Patatesleri soğan, elma, muz, armut ve diğer meyvelerin yakınında saklamaktan kaçının.

SağlıkGıdapatates

Google News ile Takip Et

Filizlenmiş patates uyarısı: Sakın yemeyin, ciddi zehirlenmelere yol açıyor

Patates hemen hemen her gün severek tükettiğimiz yiyeceklerin başında geliyor. Sağlık açısından da faydalı olan patates doğru koşullarda saklanmazsa ciddi tehlikelere yol açabilir. Peki patates nasıl oluyor da bu kadar tehlikeli bir hale gelebiliyor? Filizlenmiş patatesi tüketmenin birçok sağlık problemlerine yol açtığını söyleyen uzmanların yanı sıra filizileri çıkarttığınızda yenilebilir olduğunu söyleyenler de var. Ancak filizlenmiş patatesin ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı unutulmamalı. İşte patatesi doğru koşullarda saklamanın püf noktaları

FİLİZLENMİŞ PATATES YENİR Mİ, SAĞLIĞA ZARARLI MI?

Patates çok uzun süre beklediğinde filizlenmeye başlar. Patates filizlendiğinde çoğumuz filizlenen kısmı kesip diğer yerleri kullanırız. Peki patatesin bu şekilde tüketilmesi ne kadar doğru? Bazı uzmanlar, filizlenmiş patatesleri, filizleri çıkardığınız sürece yemenin tamamen güvenli olduğunu düşünüyor. Fakat bazı uzmanlar ise, birçoğu filizlenmiş patateslerin zehirli olduğu ve gıda zehirlenmesine ve hatta ölüme neden olabileceğini savunuyor. Bu konudaki fikir ayrılığı, filizlenmiş patates yemenin güvenli olup olmadığını belirlemenizi zorlaştırsa da, konu hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmanızı sağlayacak bilgileri sizler için araştırdık…

Aydınlık yerde uzun süre tutulan patateslerde bir süre sonra filizlenme başlar. Sağlık sorunlarına yol açan bu olay kişiyi zehirleyebilir. Eğer filizlenen bir patatesi tüketirseniz mide ağrısı, bulantı vb. zehirlenme semptomlarını yaşayabilirsiniz.

PATATES NASIL FİLİZLENİR? PATATESİN FİLİZLENDİĞİNİ NASIL ANLARIZ?

Patates uzun süre beklediğinde ve güneşe maruz kaldığında yeşillenir ve filizlenir. Hatta dış yüzeyi tamamen yeşile döndüğü bile görülebilir. Patatesi yakından incelediğinizde üzerinde minik noktalar olduğunu görürsünüz. Gördüğünüz bu noktalar kök boğumlarıdır bu boğumlardan yeni yapraklar ve dallar çıkmaktadır. Eğer patatesi aydınlık bir yerde muhafaza ederseniz zamanla bu noktalardan filizler çıkmaya başlar.

Filizlenmiş patates uyarısı: Sakın yemeyin, ciddi zehirlenmelere yol açıyor

Eğer sıcaklığı yüksek yerde uzun süre muhafaza ediyorsanız evdeki ısı dolayısıyla büyüme daha da hızlanacaktır. Bu yüzden filizlenen patates sanılanın aksine yüksek demir üretimi ile dikkat çekmektedir. Patatesin içeriğinde bulunan demirin fazlalaşması ile oldukça faydalı olabilir fakat güneşe maruz kaldığı için de zararlı maddelerin oluşumu önlemez ve gıda zehirlenmelerine sebebiyet verebilir. İşte bu yüzden filizlenen patatesleri tüketmek sağlıklı bir seçim değildir.

Yanlış saklama koşullarıyla ya da fazla bekletildiğinde filizlenen patatesleri tüketmeden önce bir kez daha düşünmenizi sağlayacak bilgiler…

FİLİZLENMİŞ PATATES ÖLÜME BİLE NEDEN OLABİLİR

Gereğinden fazla bekletilen ve uygun koşullarda saklanmayan patates zamanla filizlenmeye başlar. Gün ışığında bekletildiğinde ise rengi yeşile doğru dönmeye başlar. Özellikle yeşillenip filizlendiği zaman oldukça tehlikeli bir hal alan filizlenmiş patatesin ne gibi zararlarının olduğunu Diyetisyen Beyza Köse açıkladı.

İşte filizlenmiş patatesi tüketmenin bilinmeyen zararları

Filizlenen patateslerin kullanılmaması doğru bir yol olacaktır. Filizlenen patatesin sağlık problemlerine yol açabilme riskinin yüksek olduğunu göz önünde bulundurup kullanmamak doğru bir seçim olabilir. Patatesler filizlendikleri an atılması gereken besinlerdir. Her ne kadar ufak bir problem gibi görünse de tüketmemeniz doğru bir seçim olacaktır. Filizlenen patates tüketildiğinde kişide mide bulantısı, ishal, kusma, mide krampları, boğazda yanma, baş ağrısı ve baş dönmesi meydana gelebilir.

Sofraların vazgeçilmez sebzesi olan, her öğünde tüketilebilen ve hemen hemen her yemeğin yanına yakışan patates, lif/ posa içeriği sayesinde tokluk hissine katkı sağlayarak sindirim sistemini destekler; C ve B vitaminleri, potasyum minerali ile de enerji verir. Ancak patatesin faydaları kadar yanlış tüketiminin zararları da hayati önem taşıyor.

Filizlenmiş patatesin ciddi riskler taşıdığını söyleyen ve sağlık açısından birçok probleme yol açtığına dikkat çeken Köse, “İnsan sağlığı üzerinde birçok olumlu etkileri olan patates, hasadından önce ve sonra depolanma sırasında yapılan hatalar sebebiyle besin zehirlenmelerine hatta bunlara bağlı ölümlere yol açabilir. Bitkiler; mantarlar, böcekler gibi dış faktörlerden kendilerini korumak için bazı toksik maddeler üretir. Hasat ve depolanmasında yapılan hatalarda (depolama sıcaklığı, hasat ve taşıma sırasında mekanik yaralanma, nem, havalandırma ve zararlı böcekler) bu toksik maddelerin artmasına sebep olur ve insan hayatını tehlikeye sokar. Patates içeriğinde de bu kimyasallardan solanin bulunur” dedi.

Filizlenmiş patates uyarısı: Sakın yemeyin, ciddi zehirlenmelere yol açıyor

Depolama ve hasat sırasındaki hatalardan dolayı solanin miktarının artabildiği vurgusunu da yapan diyetisyen Köse, şunları söyledi: ''Güneş altında ya da yüksek neme sahip ortamda bekletilen patateste solanin miktarı artar. Solaninin artması, klorofil sentezini uyararak patatesin sarıdan yeşil renge dönmesine sebep olur. Solanin miktarı arttıkça yeşillenmeyle birlikte zehirlenme etkisi de oluşur. Bu yüzden üzerinde yeşil lekeler/ filizler oluşan patateslerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Nemsiz, ışık olmayan serin yerlerde saklanmalıdır.Solanin zehirlenmelerinin belirtileri mide bulantısı, kusma, ishal, mide krampları, boğaz yanması, baş ağrısı ve baş dönmesidir."

Sadece saklama koşulları değil depolama ve hasat sırasında da dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Köse, filizlenmiş patatesin ölüme bile yol açabileceğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti; "Ciddi zehirlenmeler, ölümle sonuçlanabilir. Bu nedenle patatesleri güneş altında çok uzun süre bırakmamaya, yeşillenme gördüğünüzde tüketmemeye, pazarda, markette alışveriş yaparken aldığınız patatesleri tek tek kontrol edip yeşillenmiş olanları asla satın almamaya dikkat etmelisiniz. Eğer farkında olmadan yeşillenmiş patates tükettiyseniz ve bahsettiğimiz belirtileri görmeye başladıysanız acilen doktora başvurun. Ramazan sofraları açısından değerlendirdiğimizde de patatesli pişmiş yemeklerin ortalama günden fazla tüketilmemesi önem arz ediyor.''

FİLİZLENMİŞ PATATES NEDEN TEHLİKELİ, YENİRSE NE OLUR?

Solanin ve chaconine, glikoalkaloid bileşiğidir ve patates, patlıcan ve domates dahil olmak üzere çeşitli diğer gıdalarda doğal olarak bulunur. Az miktarlarda glikoalkaloidlerin ve antibiyotik özelliklerinin yanı sıra, kan şekerini dengeler ve kolesterol düşürmede yardımcı etkendir. Fakat aşırı yenildiğinde toksik hale gelebilirler.

Patates filizlenmesi başladığından itibaren glikoalkaloid içeriği yükselmeye başlar. Bu nedenle, filizlenmiş patatesleri yemek, bu bileşiklerden aşırı miktarda almanıza neden olabilir. Belirtiler tipik olarak filizlenmiş patatesleri yedikten birkaç saat ya da 1 gün sonra ortaya çıkar.

Filizlenmiş patates uyarısı: Sakın yemeyin, ciddi zehirlenmelere yol açıyor

Az miktarda aşırı glikoalkaloid tüketimi tipik olarak kusma, ishal ve karın ağrısına yol açar. Daha fazla tüketildiğinde ise düşük tansiyon, hızlı nabız, ateş, baş ağrısı, kafa karışıklığı ve hatta bazı durumlarda ölüme neden olabilir.

Yapılan bazı çalışmalar sonucunda ise hamilelik sırasında filizlenmiş patates yemenin doğum kusurları riskini artırabileceği gözlemlenmiştir. Bu nedenle özellikle hamile kadınlar filizlenmiş patateslerden uzak durmalıdır.

PATATESİN FİLİZLENMİŞ KISIMLARI ÇIKARMAK İŞE YARAR MI?

  • Glikoalkaloidler özellikle patatesin yapraklarında, çiçeklerinde, gözlerinde ve filizlerinde yoğunlaşmıştır.
  • Filizlenmeye ek olarak, fiziksel hasar, yeşilleşme ve acı bir tat, bir patatesin glikoalkaloid içeriğinin önemli ölçüde yükselmiş olabileceğinin üç işaretidir.
  • Bu nedenle, filizleri, yeşil ve çürük kısımları atmak, toksisite riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.
  • Ayrıca pişirme şeklinin de önemi büyüktür, soyma ve kızartma, glikoalkaloid seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.
  • Haşlama ya da fırınlamanın glikoalkaloidler üzerinde etkisi çok azdır.
  • Bununla birlikte, bu uygulamaların sizi glikoalkaloid toksisitesinden yeterince ve tutarlı bir şekilde korumak için yeterli olup olmadığı şu anda belirsizdir.
  • Daha fazlası bilinene kadar, filizlenmiş patatesleri tamamen yemekten kaçınmak en güvenli yoldur.

 

PATATESLERİN FİLİZLENMESİNİ ÖNLEMENİN YOLLARI NELERDİR?

Patateslerde filizlenmeyi önlemenin en iyi yollarından biri, gereğinden fazla almamaktır. Patates genellikle fazla fazla alınır ancak kullanacağınız kadar almanız filizlenmenin önüne geçecektir. Ayrıca, zarar görmüş patatesleri atmak ve kalanların serin, kuru, karanlık bir yerde saklamadan önce tamamen kuru olduğundan emin olmak da filizlenme olasılığını azaltabilir.

İşte, filizlenmenin önüne geçmenizi sağlayacak yollardan bazıları;

  • Patatesleri serin bir yerde saklayın. İdeal sıcaklık 7 - 10°C arasındadır. Patatesleri nerede saklamaya karar verirseniz verin, sıcaklıkların sabit kaldığından emin olun. Çok fazla değişirlerse patatesler çürümeye veya filizlenmeye başlayabilir.
  • Saklama alanının kuru olduğundan emin olun ve patatesleri saklamadan önce yıkamayın. Yıkamayı, pişirmeye hazır olduğunuz zamana saklayın. Önce patatesleri yıkarsanız, ciltte nem tutma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Bu, patateslerin daha erken çürümesine neden olabilir.
  • Uygun havalandırmayı sağlamak için patatesleri bir kağıt torbada saklayın. Sıcaklık ve nemi hapsetme eğiliminde oldukları için plastik torbalardan kaçının. Bununla birlikte, file veya delikli bir plastik torba iyidir, çünkü patateslerin kurumasına neden olmadan hava sirkülasyonu sağlar.
  • Patatesleri karanlık bir yerde saklayın. İdeal depolama yerleri arasında bodrum katları, dolaplar, dolaplar ve kilerler bulunur. Çok fazla ışık, özellikle güneş ışığı, patateslerin filizlenmeye başlamasına neden olabilir. Ayrıca patateslerin yeşile dönmesine ve acı bir tat vermesine neden olan Solanin adlı bir kimyasalın aşırı üretilmesine neden olabilir.
  • Patatesleri ısınmaya meyilli yerlerde saklamaktan kaçının. Bunlar, lavabonun altındaki ve soba ve buzdolabı gibi büyük cihazların yanındaki dolapları içerir. Patatesler sıcak bir yerde tutulursa filizlenmeye başlayacaktır.
  • Patatesleri soğan, elma, muz, armut ve diğer meyvelerin yakınında saklamaktan kaçının.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası