e2 normal değerleri / Estradiol (E2) Nedir? Yaşa Göre Estradiol Değeri Kaç Olmalı? - seafoodplus.info

E2 Normal Değerleri

e2 normal değerleri

ESTRADİOL (E2, b-estradiol)

Özellikle üreme çağındaki kadınlara üreme fonksiyonlarını araştırmak için istenen bir hormon tahlilidir.

Normal değerleri yaşa, gebelik durumuna ve adet döngüsüne göre farklılık gösterebilir:

Normal değerleri aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.

Kadınlarda:

  yaş                   pg/ml
  yaş                 pg/ml
  yaş                 pg/ml
 50 yaş ve sonrası:   pg/ml
 Gebelik                   pg/ml
 Folliküler faz           pg/ml
 Pik                           pg/ml
 Luteal faz                 pg/ml
 Ovülasyon takibi     pg/ml

Vücuttaki en güçlü endojen östrojendir. Puberte prekoks, amenore, ovülasyon indüksiyonunun takibi ve erkeklerde jinekomastinin değerlendirilmesinde kullanılır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.

Bu Gönderiye 0 Adet Yorum Gelmiş

Yorum yapabilmek için giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Estradiol nedir? Estradiol kaç olmalı? Estradiol yüksekliği ve düşüklüğü belirtileri nelerdir?

ESTRADİOL (E2) NEDİR?

Estradiol (E2), vücutta doğal olarak üretilen üç östrojen hormonundan biridir. Erkeklerde ve kadınlarda estradiol bulunur ancak kadınlarda hormon seviyeleri erkeklerden çok daha yüksektir.

Estradiol kadınların vücudundaki yağ dağılımını kontrol etmektedir. Erkeklerde daha az bulunur. Bu hormonun amacı üreme sistemini korumaktır. Adet döngüsü sırasında artan estradiol seviyeleri yumurtanın olgunlaşmasına ve salınmasına, döllenmiş yumurtanın implante olmasına izin vermek için de uterus astarının kalınlaşmasına neden olur. Yumurtalıklarda yapılan bir hormondur.

Kadınların yaşı ilerledikçe düşer, menopoz sürecinde iyice azalır. Erkeklerde de bu hormon kemiklerde faydalıdır, nitrik oksit üretimine, beyin fonksiyonuna yardım eder.

ESTRADİOL DÜŞÜKLÜĞÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yorgunluk, depresyon, dikkat sorunları, sıcak basması, zayıflık, sık geçirilen idrar yolu enfeksiyonları, düzensiz adet, vajinal kuruluk estradiol seviyesi düşüklüğünün belirtilerindendir

ESTRADİOL YÜKSEKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Erken ergenlik, erkeklerde meme gelişimi sorunları, yumurtalık ya da testislerdeki rahatsızlık hissi estradiol yüksekliği belirtileri arasındadır.

ESTRADİOL SEVİYESİ NASIL ÖLÇÜLÜR?

Bir kan testi ile ölçülebilir. Diğer adı E2’dir. Doktor, yüksek veya düşük E2 seviyesinden kaynaklı bir sorundan şüpheleniyorsa bu testi isteyebilir. Bu sorunlar şöyle sıralanabilir:

- Adet sorunları
- Yumurtalık tümörleri
- Erkeklerde jinekomasti
- Menopoz semptomları
- Meme kanseri

Ergenlik sürecinde bu test erken ergenliği teşhis etmek için de yapılabilir. E2 ile birlikte FSH ve LH değerlerine, TSH/FT4, prolaktin değerlerine de bakılabilir.

ESTRADİOL SEVİYESİ KAÇ OLMALI?

Sonuçlar, mililitre başına pikogram (pg/mL) olarak verilmiştir. Estradiol için normal seviyeler:

- Premenopozal kadınlar için 30 ila pg/mL
- Menopoz sonrası kadınlar için 0 ila 30 pg/mL
- Erkekler için 10 ila 50 pg/mL

Sonuçlar daha düşükse, erken menopoz olarak da adlandırılan yumurtalık yetmezliği veya hızlı kilo kaybı veya anoreksi nedeniyle düşük östrojen olduğu anlamına gelebilir.

Sonuçlar daha yüksekse, yumurtalık, testis veya adrenal bezlerde bir tümör olduğunu düşündürebilir.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

Kadının Değerlendirilmesi

İnfertilite problemi nedeniyle başvuran çiftlerde kadının değerlendirilmesi, genel muayene, üreme organlarına yönelik muayene ve çeşitli laboratuvar testleri ve tanısal endoskopik uygulamaların dahil olduğu kompleks bir durumdur. Bu nedenle konunun uzmanı bir hekim tarafından yürütülmesi gereken hassas bir süreçtir.

Ayrıntılı muayene ve tetkikler


Özellikle kadın için oldukça zorlu olan bu süreçte gereksiz bir fiziksel, psikolojik ve maddi yük ortaya çıkmaması için ilk muayenenin incelikle yapılması ve sadece hastanın durumuna uygun düşen testlerin/incelemelerin planlanması; dolayısıyla hastanın güven duyabileceği bir hekim ve merkez seçmesi son derece önemlidir. İlk muayene sürecinde aşağıda belirtilen parametreler sorgulanacak ve tedavinin düzgün planlanabilmesi bakımından açık, dürüst ve doğru bilgi vermeniz istenir.
 
  • İnfertilite süresi (Korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebelik elde edilemeyen süre)
  • Adet düzeni hakkında bilgi
  • Üreme sağlığını etkileyebilecek geçirilmiş rahatsızlıklar (Enfeksiyonlar, viral hastalıklar),
  • Sistemik hastalıklar (Karaciğer, böbrek rahatsızlıkları, şeker hastalığı, tiroit bozuklukları) ve kullanılan ilaçlar
  • Varsa geçirilmiş tanısal ya da operatif işlemlere ait bilgiler (Histeroskopi, laporoskopi, tubal ligasyon)
  • Ailede kısırlık, kalıtsal genetik hastalık öyküsü
  • Varsa önceki gebelik ve/veya düşük öyküsü
  • Varsa önceki denemelere ait bilgiler (Uygulanan tedaviler, KOH uygulandı ise döllenme oranı, embriyo gelişimi ve kalitesi)
  • Yaşam stili (sigara ve alkol kullanımı, yeme düzeni,çalışma koşulları)
 

Testler önemli


Bu sözel değerlendirme süreci sonrasında öncelikle olası bir rahim ağzı enfeksiyonunu saptamak amacıyla sürüntü örneği (pap smear) alınır. Sonrasında yapılacak ultrason değerlendirmesinde, serviks kanalından geçişte olası bir problemin saptanması için kateter ile geçiş provası yapılır. Bu prova, kateter kullanılan aşılama ya da embriyo transferi işlemleri öncesinde bilgi vericidir. Ultrason değerlendirmesinde rahim ve yumurtalıkların durumu ve yumurtalıklardaki rezervin incelemesi (antral folikül sayımı) yapılır. Bu incelemenin, uygulanacak kan testi (AMH-antimüllerian hormon) ile beraber değerlendirilmesi, planlanan tedaviye yumurtalıkların vereceği yanıtın değerlendirilebilmesi açısından gereklidir.

Bahsedilen rutin değerlendirme sonrasında sizden bazı standart kan testleri istenir. Bu testler hastaya özel uygulanacak tedavi yaklaşımının planlanmasında yol gösterici olur.
 

FSH (Follicle Stimulating Hormone)



Hipofiz bezi fonksiyonlarının değerlendirilmesinde kullanılır. Primer/sekonder over yetmezliği, gonadal yetersizlik(hipogonadotropik hipogonadizm), polikistik over sendromu(PCOS) gibi problemlerin tanısı için önemlidir. Normal değerleri aşağıda belirtilen seviyelerdedir:
  • Folliküler faz 2,,00 mIU/ml
  • Pik 8,,00 mIU/ml
  • Luteal faz 2,,00 mIU/ml
  • Hamile 2,,00 mIU/ml
  • Menopoz 20,,00 mIU/ml
 

LH (Luteinizing Hormone)


Hipotalamus ve hipofiz bezi fonksiyonlarının değerlendirilmesinde kullanılır. Tanısal değeri FSH ile benzerdir. Normal değerleri aşağıda belirtilen seviyelerdedir:
  • Hamile 2,,00 mIU/ml
  • Menopoz 10,,00 mIU/ml
  • Folliküler faz 2,,00 mIU/ml
  • Pik 12,,00 mIU/ml
  • Luteal faz 5,,00 mIU/ml
  • Ovülasyon takibi 2,,00 mIU/ml
 

E2 (Estradiol)


Üreme fonksiyonlarının düzenli işlevi, adet düzensizliğinin ön tanısı için kullanılır. Normal değerleri aşağıda belirtilen seviyelerdedir:
  • Gebelik pg/ml
  • Folliküler faz pg/ml
  • Pik pg/ml
  • Luteal faz pg/ml
  • Ovülasyon takibi pg/ml
 

Prolaktin


Yumurtlama fonksiyonlarının düzenli işlevi, adet düzensizliğinin ön tanısı için kullanılır. Hiperprolaktinemi tanısı için önemlidir. Normal değerleri aşağıda belirtilen seviyelerdedir:
  • Gebelik6,,00 ng/ml
  • Folliküler faz 6,,00 ng/ml
  • Pik 6,,00 ng/ml
  • Luteal faz 6,,00 ng/ml
  • TSH(Thyroid Stimulating Hormone) ve serbest T3/T4

Tiroit bezi fonksiyonunun değerlendirmesinde kullanılır.
  • Serolojik Testler (HbsAg, Anti-HBs, Anti-HCV, Anti-HIV I+II, Rubella IgG, Rubella IgM, Toxo IgG, Toxo IgM)

Gebelik başarısını olumsuz etkileyecek ve gebelik halinde bebeğe geçebilecek viral enfeksiyonların ön tanısı için gereklidir.
 

Kan Grubu ve Tam Kan Sayımı


Kan grubu, kan uyuşmazlığı riski, tam kan sayımı ise olası bir kansızlık ve trombosit seviyesindeki problemlerin ön tanısı için gereklidir. Bu rutin testlere ek olarak tekrarlayan başarısız tüp bebek denemeleri ve tekrarlayan düşükleri olan vakalarda aşağıda belirtilen tetkiklerin yapılması da önemlidir:
 

Periferik Karyotip Analizi


Kan örneğinden yapılan analizde translokasyon, inversiyon, delesyon gibi yapısal kromozom bozukluklarının varlığı incelenir.
 

Trombofili Testleri


Kadında, kanın pıhtılaşma mekanizmasını yöneten başlıca gen bölgelerindeki (MTHFR AC, MTHFR CT, Factor V, Factor II) olası mutasyonların incelenmesi amacıyla uygulanır. Bu bölgelerin hepsi toplu bir panel olarak ya da ayrı ayrı incelenebilir. Yukarıda belirtilen laboratuvar testlerinin yanında, gerekli görülmesi halinde aşağıda belirtilen tanısal endoskopik uygulamalara da başvurulması gerekebilir:
 

Histeroskopi (H/S)


Üzerinde fiberoptik ışık kaynağı bulunan bir kamera ile seviksten geçip rahim içine girilerek, rahimde bulunabilecek myom, polip vb. yapısal bozuklukların incelenmesidir.
 

Laparoskopi (L/S)


Karında açılan ufak bir delikten, üzerinde fiberoptik ışık kaynağı bulunan bir kamera ile karın boşluğuna girilerek, rahim, yumurtalık ve tüplerin yapısı, tüplerin açıklığı, organlarda olası bir yapışıklığın varlığının incelenmesidir.
 

Histerosalpingografi (HSG)


Rahim filmi olarakta bilinir. Rahim içerisine ultrasonda görüntülenebilen kontrast bir sıvı verilerek çekilen röntgen filmi ile rahim yapısının ve tüplerin açıklığının kontrol edilmesidir.

E2: Estradiol nedir? Estradiol yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

Estradiol hormonu kadın vücudunda östrojen hormonundan sonra yer alan önemli hormonların başında gelmektedir. Peki, E2: Estradiol nedir? Estradiol yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde

Yayınlanma:

E2: Estradiol nedir? Estradiol yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

Temel olarak yumurtalıklarda daha az olarak böbrek üstü bezinde, yağ dokuda ve testislerde (erkekte) üretilen E2: Estradiol nedir? Estradiol yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde kolaylıkla bulabilirsiniz…

E2: ESTRADİOL NEDİR?

Estradiol, doğurgan kadınların birincil seks hormonudur. Yumurtalık foliküllerinin gelişmesinden oluşur. Estradiol, kadın özelliklerinden ve cinsel işlevsellikten sorumludur. Ayrıca, estradiol kadınların kemik sağlığı için önemlidir. Estradiol, endometriozis, fibroidler ve hatta kadın kanserleri gibi jinekolojik problemlerin çoğuna katkıda bulunur. Erkeklerde testislerde az miktarda üretilen E2 spermlerin erken ölmesini engellemektedir. Normal estradiol değerleri aşağıdaki gibidir.

– Erkekte: Her mililitrede 10 – 50 pg/mL
– Menopoza girmemiş kadında: 45 – pg/mL, adet döngüsü içerisinde bu değerler arasında artıp azalır
– Menopoza girmiş kadında: 0 – 30 pg/mL
– Çocuklarda: 0 – 25 pg/mL

ESTRADİOL YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?

Estradiol yüksekliği genellikle yumurtalıklarda bir sorun olduğu anlamına gelir. Hamile kalamamaya yol açabilir ve doğurganlık ilaçlarının işe yaramamasına neden olabilir.

Estradiol yüksekliği menopozun da bir işareti olarak kabul edilmektedir. Meme veya rahim kanseri riskinin artması ile ilişkilendirilmiştir. Erkekte göğüs büyümesine, idrar yaparken zorlanmaya ve cinsel arzuda düşüşe yol açabilir. Meme ve rahim kanseri riskini arttıran estradiol hormonu değerindeki artış erkeklerde göğüs büyümesine, cinsel istekte düşüş ve idrar yaparken zorlanma gibi çeşitli olumsuz etkilere sebep olmaktadır.

shutterstock_

ESTRADİOL YÜKSEKLİĞİ NEDENLERİ

Estradiolün arttığı durumlar şunlardır:

– Anormal seksüel gelişmede, feminizasyon sendromlarında
– Kadınlarda yumurtalık tümörlerinde
– Erkeklerde testis tümörlerinde
– Böbrek üstü bezi tümörlerinde
– Ergenlik (püberde) öncesi dönemde
– Normal gebelik esnasında
– Tiroid bezinin hızlı çalıştığı (hipertiroidizm) durumlarında
– Karaciğer sirozunda
– Ciddi karaciğer hastalıklarında

ESTRADİOL DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMA GELİR?

Estradiol düşüklüğü yumurtalıklarda bir sorun olması halinde ortaya çıkabilmektedir. Estradiol düşüklüğü sonrasında kemikte mineral kaybı ortaya çıkabilir. Vücudun yeterince gıda alamaması halinde de estradiol düşüklüğü ortaya çıkabilmektedir. Estradiol düşüklüğü sonrasında kemik erimesi de ortaya çıkabilmektedir.

ESTRADİOL DÜŞÜKLÜĞÜ NEDENLERİ

Estradiolün azaldığı durumlar şunlardır

– Menapoz
– Turner sendromu
– Ciddi yeme bozuklukları; anoreksia nervoza gibi
– Kronik böbrek hastalığı
– Aşırı egzersiz (kadınlarda)
– Hipofiz bezinin yetersiz çalışması; yumurtalıkların E2 hormonunu üretmesinin uyarılması azalır.
– Yumurtalık fonksiyonunun yetersiz olması sonucu yetersiz hormon salgılaması
– Polikistik over sendromu

EOS: Eozinofil nedir? Eozinofil düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir?İlginizi ÇekebilirEOS: Eozinofil nedir? Eozinofil düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir?

EgzersizgebelikhamileKadınseks

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir