rahim ağzı kanseri ne kadar sürede ilerler / Rahim Ağzı Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri | Acıbadem

Rahim Ağzı Kanseri Ne Kadar Sürede Ilerler

rahim ağzı kanseri ne kadar sürede ilerler

Rahim Ağzı Kanseri

Rahim Ağzı Kanseri ile İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar


*YANLIŞ: Rahim Ağzı kanseri  ölümcüldür.
Rahim ağzı kanserinde 5 yıllık sağ kalım oranı erken evrelerde % oranındadır.  Hastalığın evresine göre sağkalım oranları aşağıda listelenmiştir:

Evre 1 : % 85
Evre 2 : % 66
Evre 3 : % 39
Evre 4 : % 11

Bu yüzdeler, erken teşhisi çok kolay ve bu evrede yapılan tedavi  sonuçlarının son derece yüz güldürücü bu kanser türünün  ölümcül olmaktan çok uzakta olduğunu göstermektedir.

*YANLIŞ:Rahim ağzı kanseri ileri evrelere kadar belirti vermez. Sinsi bir hastalıktır.
Yumurtalık kanseri  başta olmak üzere birçok kanser türünde hastalığın ileri evrelerine kadar belirtiye rastlanmazken rahim ağzı kanseri erken evrelerde bile belirti verir. Sıklıkla karşılaştığımız belirtiler;

-Anormal  lekelenme tarzı vajinal kanamalar

-Birliktelik sonrası kanamalar

-Pis kokulu akıntı

-Et suyu kıvamında akıntı

-Genital kaşıntı,yanma

*YANLIŞ:Rahim ağzı kanserinin erken tanısı güçtür.
Erken dönemde belirti vermesi ve tanısının jinekolojik muayene  ve “Smear Testi”  ile kolaylıkla konulabilmesi nedeniyle erken tanısını kolaydır.

*Birçok kanserde olduğu gibi rahim ağzı kanserinin nedeni belli değildir.

Günümüzde birçok  kanserin asıl etkeni belli değildir. Sadece bazı faktörlerin bazı kanserlerin ortaya çıkışını kolaylaştırdığı süreci hızlandırıldığı bilinmektedir.  Örneğin sigara içimi akciğer kanserinde, aşırı alkol tüketimi pankreas kanserinde süreci hızlandırır.

Rahim ağzı kanserinde ise diğer kanserlerden farklı olarak bir virusun kansere neden olduğu ispatlanmıştır. Bu virus Human Papilloma Virusu( HPV) dur.  HPV’ nin yüzden fazla çeşidi olup tümü kansere yol açmaz.  Etken olarak virusun saptanması kabakulak , kızamık gibi hastalıklarda olduğu gibi virusa karşı koruyucu aşı geliştirme düşüncesinin oluşmasına neden olmuştur.

*YANLIŞ: Smear Testi ağrılı ve zahmetli bir işlemdir.
Smear Testi, yaklaşık 10 – 15 saniye de yapılan ağrısız bir işlem olup vajinal bölgeden sıvı örneği alınması ve bu sıvının mikroskop altında değerlendirilmesi aşamalarını kapsar. Sonuçlar patoloji doktorunun  değerlendirmesi sonrası  3- 5 gün içerisinde rapor edilir.

*YANLIŞ:Smear  testi sadece rahim ağzı kanserinin teşhisinde faydalıdır.
Smear Testi sadece Rahim ağzı kanserinin teşhisinde değil vajen ve rahim kanserinin teşhisinde de faydalıdır. Ayrıca genital siğiller, HPV , trikomonas, mantar, bakterial vajinozis gibi kadın genital enfeksiyonlarının tanısında da yardımcıdır.

*YANLIŞ:Smear  testi  her yıl yapılmak  zorundadır.
Cinsel  yönden aktif bayanlarda smear testine 21 yaşında başlanır.

29 yaş periyodunda;  yıllık jinekolojik muayenelere  devam etmek ve önceki smearde anormal durum saptanmaması koşulu ise  her iki yılda bir smear testi yapılabilir.

30 yaş kuşağında ise önceden saptanmış anormal smear test sonucu yoksa  ve ardı ardına yapılan son  üç  rutin kontrolde yapılan smear test sonucu normal ise yıllık jinekolojik muayenelere devam etmek  koşulu ile üç yılda bir smear testi  yapılabilir.

yaş kuşağına dek tüm kontrolleri smear test sonuçları normal saptanan bayanlarda yıllık jinekolojik muayenelere devam etmek koşulu ise  smear testi tekrarına gerek yoktur.

Bu kriterler yılında Amerika’da ACOG tarafından  yayınlanmış olup bu bilgiler ışığında her bayana her yıl smear testi yapılması zorunluluğu yoktur. Ancak yıllık düzenli jinekolojik muayenelere devam edilmelidir.

*YANLIŞ:Rahim ağzı kanserinden korunmada aşı tek başına yeterlidir.
Rahim ağzı kanserine yol açan HPV nin yüzden fazla tipi mevcuttur. Günümüzde rahim ağzı kanserine yol açan 2 tipine karşı koruyucu aşı geliştirilmiştir. Halen HPV’e  yönelik iki farklı aşı mevcuttur. Her ikisi de rahim ağzına sıklıkla neden olan HPV 16 ve HPV 18 e karşı koruma sağlamaktadır. Unutulmaması gereken husus, aşılar  HPVnin iki tipine karşı koruma sağlarlar. Ancak bu iki virus, rahim ağzı kanserinin oluşmasında %70 oranında sorumludurlar. Aşının ömür boyu koruma sağlayıp sağlamadığı kesinlik kazanmamıştır.

Tüm bu nedenlerle aşı belli yaş grubundaki bayanların aşılanmasında  önerilmekle birlikte kansere karşı  tek başına tam bir koruma sağlamaz.

*YANLIŞ: Aşı yapılan kadının yıllık jinekolojik kontrollere gitmesi gerekmez.
HPV’ye karşı  geliştirilen aşı sadece HPV’nin iki tipine karşı koruma sağladığı ve aşının koruyuculuğunun ömür boyu sürüp sürmediği kesinlik kazanmadığı için yıllık kontroller ve gerekli aralıklarla smear testinin yapılması mutlaka gereklidir.

Sonuç olarak rahim ağzı kanserinin erken tanısında yıllık muayene ve smear testi altın standart olarak yerini korumaktadır.

*YANLIŞ:Rahim ağzı kanseri çok hızlı ilerler. Erken evrede yakalansa dahi rahmin tamamen alınması gerekir.
Rahim ağzına giden süreç  hastalığın şiddetine göre CIN 1 –> CIN 2 –> CIN 3 –> Rahim Ağzı Kanseri olarak derecelendirilebilir.

CIN1 hastalıkta %

CIN2  hastalıkta %

CIN 3 hastalıkta ise % oranında hastalıkta kendiliğinden gerileme görülebilir. Hiçbir tedavi almayan hastalarda  hastalığın ileri evre kansere dönüşmesi yıllar içinde olur. Erken evrelerde  rahmin alınmasına gerek olmayıp LEEP , Konizasyon  adı verilen basit  cerrrahi işlemlerle rahim ağzı kısmen çıkarılarak tam iyileşme sağlanabilir. Bu hastalar tedavi sonrası hamile kalıp bebek sahibi olabilirler. Bu nedenle hastalığın erken teşhisi son derece önemlidir.

*YANLIŞ: Tanı için önerilen biyopsi ( doku örneği alma) işlemi rahim ağzı kanserinin  ilerlemesini hızlandırır.
Biyopsi hastalığın tanısının konulması ve bu sonuca göre doğru tedavinin planlanması için gereklidir. Faydası tartışılamaz. Biyopsi işleminin hastalığın ilerlemesine neden olduğu düşüncesi tamamen yersizdir.

*YANLIŞ:Rahim ağzı kanseri kadınlarda görülen en sık 2. kanserdir, her 2 dakikada bir kadın bu yüzden ölmektedir.
Çok eşliliğin, erken yaşta birlikteliğin daha yaygın olduğu  Amerika ve İngiltere’de dahi  rahim ağzı kanseri ne sık olarak ne de öldürücü özelliği ile en sık görülen ilk 10 kanser arasında yoktur.  Avrupa ülkelerini içeren kanser sıklığı istatistik çalışmasında rahim ağzı kanseri bütün kanserler arasında görülme sıklığı olarak sırada yer almaktadır.

*YANLIŞ:Diğer kanserler gibi rahim ağzı kanseri bulaşıcı değildir.
Rahim ağzı kanserinde bilinen  en önemli risk faktörü HPV’dir. Hastaların %’sinde bu virus saptanmıştır.  HPV cinsel yolla bulaşan en yaygın virustur. Toplumda çok  yaygındır. Genital bölgesinde siğil olan biri ile birliktelik sonrası %60 gibi yüksek oranda bulaşı söz konusudur. Direk rahim ağzı kanseri bulaşıcı olmasa da kansere yol açan bu virus oldukça bulaşıcıdır.

*YANLIŞ:Günümüzde en yaygın  cinsel yolla bulaşan hastalık  AIDS virusudur.
HIV virüsünün cinsel yolla bulaşma oranı yüksek değildir. Günümüzde cinsel yolla bulaşan en yaygın viral hastalık Human Papilloma Virüsü’dür (HPV).  Erişkin çağdaki erkek ve kadınların yaklaşık yüzde 40 kadarının bu enfeksiyonu geçirdiği tahmin edilmektedir.

*YANLIŞ:HPV’nin tek bir türü vardır.
HPV’nin ’den fazla türü vardır. Bunlardan 40 kadarı kadın genital organlarını etkilemektedir.

*YANLIŞ:HPV sadece rahim ağzı kanserine neden olur. Bu nedenle sadece kadınları etkiler.
Vajen ve vulva kanserlerinde de önemli bir etken olan HPV sadece kadınlarda değil erkeklerde de  hastalıklara yol açar. Bu hastalıkların en önemlilerinden biri penis kanseridir.  Bunun dışında hem erkek hem de kadında ciltte siğillere, ağızda, solunum yollarında makat bölgesinde lezyonlara  tedavisi güç sorunlara neden olabilir. Hamile bir kadının doğum kanalında aktif hastalığın olması durumunda doğum esnasında yenidoğan bebeğe bulaşarak solunum yollarına yayılabilir.

*YANLIŞ:Prezervatif her tür cinsel yolla bulaşan hastalığın geçişini engellemektedir.
Prezervatif HPV dışında, HIV dahil bütün cinsel yolla bulaşan hastalıkların geçişini engellemekte fakat HPV’nin geçişini tam olarak engelleyememektedir. Bu nedenle tek eşlilik HPV enfeksiyonundan korunma yönünden çok önemlidir.

*YANLIŞ: HPV tanısında saptanmasında smear testi yeterlidir.
Smear Testi HPV enfeksiyonundan şüphelenmemizi sağlar. Kesin tanı koydurucu değildir. HPV testi HPV virusunun varlığını varsa hangi tipinin vücutta bulunduğunu araştırır.
*YANLIŞ:HPV nin yol açtığı genital siğillerin bir kez yakılması tedavi için yeterlidir. Bu uygulama enfeksiyonun ortadan kalkmasını sağlar.
Genital siğiller yakılarak tedavi edildikten sonra genellikle tekrar eder. Birkaç ay süreyle sabırla takip ve tedavi edilmeleri gereklidir. Siğillerin yok edilmesi  enfeksiyonun yok olduğu anlamına gelmemektedir.

*YANLIŞ:HPV enfeksiyonuna yakalanan  kişi ömür boyu bu enfeksiyonu taşır ve eşine bulaştırır.
HPV enfeksiyonu geçiren kişiler ömür boyu bu virüsü taşıyacaklarını ve karşı cinse bulaştıracaklarını düşündükleri için hayatları kâbusa döner. Oysa bu enfeksiyonu geçirenlerin yüzde 90’ında, virüs yıl içerisinde vücuttan atıldığı için bulaşma riski yoktur.

*YANLIŞ:HPV enfeksiyonunun vücuttan atılmasında en önemli faktör vücut  hijyenidir.
HPV enfeksiyonunun vücuttan atılmasında en önemli faktör vücudun bağışıklık sistemidir. Bağışıklık sistemi bozuk kişilerde HPV enfeksiyonunun kanserojen etkisi daha fazladır.

Op Dr Zeki Salar, Memorial Ataşehir Kadın Doğum ve Tüp Bebek Merkezi, İstanbul


Rahim Kanserini Erkenden Saptamak Mümkün Müdür?

Rahim kanserini henüz erken evredeyken saptamanın en iyi yolu, rahim kanseri ile ilişkili şikayetleriniz olduğunda bir sağlık profesyonelinden yardım istemektir. Bu şikayetler anormal vajinal kanama veya kanlı vajinal akıntı veya âdet kanamalarının çok fazla olması ve ara kanamalar görülmesi olabilir. Özellikle dikkat edilmesi gereken ana şikâyet menopoz sonrasında yani bir kadının adetleri kesildikten sonra kanamasının olmasıdır. Erken teşhis ile birlikte bu kanserin tedavi başarısı oldukça yüksektir ve sonuçlar yüz güldürücüdür.

Rahim Kanseri İçin Tarama Testleri.

Tarama testi bir hastalık henüz bulgu vermeden onu saptamak için yapılan testlere verilen isimdir. Kanser için yapılan tarama testlerinin amacı, kanseri henüz çok erken bir evrede yakalayıp hastalar için en iyi sonucu almaktır.

Şu tarih itibariyle ailesinde erken yaşta saptanan rahim kanseri ve Lynch sendromu gibi kalıtsal bir durumu olmayan hastalar için kullanılmakta olan bir tarama testi bulunmamaktadır. Bununla beraber, menopoz sonrası kanama, lekelenme veya akıntı tarif eden hastaların hekimlerine başvurması önerilmektedir. Kadınların aynı zamanda düzenli jinekolojik muayeneye gelmeleri de önerilir, bu muayeneler sırasında bazı kanser öncüsü durumlar saptanabilir fakat erken evre bir rahim kanserinin bu şekilde saptanması mümkün değildir.

Rahim ağzı kanseri(serviks kanseri) için yapılan rahim ağzı yayması(smear) veya HPV testi gibi testler ise rahim kanserinin saptanması için çok etkili değildirler. Bazı rahim kanserlerinde rahim ağzı yaymalarında bir takım anormal hücreler görülebilse de rahim kanserinin bu şekilde taranabilir olduğunu söylemek pek doğru olmaz.

Rahim kanseri için yüksek risk grubunda olan kilolu, şeker hastası, aile öyküsü olan veya tamoksifen kullanmakta olan hastaların ise herhangi bir anormal vajinal kanama veya lekelenmeleri olması halinde ivedilikle doktorlarına başvurmaları önerilir.

Lynch sendromu veya Herediter non-polipoz koln kanseri olan hastalarda ise rahim kanseri riski çok yüksektir, bu hastaların 35 yaşından itibaren yıllık rahim duvarı biyopsisi yaptırmaları tavsiye edilir. Gene bu hastaların ailelerini tamamladıktan sonra rahim ve yumurtalıkların alınması ameliyatına yönlendirilmeleri en doğru yaklaşım olacaktır.

Rahim Kanserinin Bulgu ve Belirtileri

Rahim kanserinin kendine has birkaç belirtisi mevcuttur, hastalık ilerledikçe(yani evresi arttıkça) bu belirtiler çoğalırlar.

Artmış Vajinal Kanama, Lekelenme ve Menopoz Sonrası Kanama:

Rahim kanserli hastaların %95’inde anormal vajinal kanama şikayeti görülür ve hastalığın en önemli bulgusudur. Bu adet düzeninin değişmesi şeklinde, ara kanamlar şeklinde veya adetten kesildikten sonra tekrar kanama başlaması şeklinde görülebilir. Bu şikayetler olması mutlaka rahim kanseri varlığına işaret etmez fakat bu durumun bir hekim tarafından değerlendirilmesini zorunlu kılar. Bir kadın menopoza girdiyse, Türkiye’de ortalama menopoza girme yaşı yaklaşık olarak arasında değişir, ve tekrar kanama, vajinal lekelenme veya anormal bir akıntı olduğunu belirtiyorsa profesyonel destek alması muhakkaktır.

Artmış vajinal akıntının kanlı olmaması halinde bile özellikle menopoz sonrasında bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Kasık ağrısı, Karında Kitle ve Kilo Kaybı:

Kasık bölgesinde ağrı olması, ele gelen bir kitle veya yumrunun hissedilmesi ve istemsiz kilo kaybının olması da rahim kanseri belirtisi olabilir. Bununla beraber bu sıralanan şikayetler daha çok hastalığın ileri evrelerinde görülür, erken evrede en sık saptanan bulgu anormal vajinal kanama olmaktadır. Bununla beraber, bu tarz şikayetleri olan bir hastanın ihmal etmesi ve hekim tavsiyesi almakta gecikmesi sonucunda hastalık daha da ilerleyebilir, bu da tedavi başarısını azaltacaktır.

Rahim Kanserinin Saptanması İçin Kullanılan Yöntemler

Rahim kanseri en sık olarak çeşitli şikayetleri olan bir kadının bir hekime genellikle de bir kadın-hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmasıyla tanı alır. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları özellikle anormal kanaması olan hastaların değerlendirilmesinde uzmanlaşmış hekimlerdir. Rahim kanseri tanısı koyulduktan sonra ise eğer koşullar mevcut ise hastaların jinekolojik onkoloji cerrahlarına yönlendirilmesi uygun olacaktır. Jinekolog onkologlar rahim kanseri(Endometrium kanseri), yumurtalık kanseri(over kanseri) ve rahim ağzı kanseri(serviks kanseri) gibi kadın üreme sistemi kanserleri üzerine özellikli eğitim almışlar ve bu hastalıkların tedavileri üzerine uzmanlaşmış hekimlerdir.

Hastalığın Hikayesinin Alınması ve Fiziksel Muayenesi.

Eğer bir hastada rahim kanserinin neden olabileceği bulgu ve şikayetler mevcutsa (Bkz. Rahim Kanserinin Bulgu ve Belirtileri) vakit kaybetmeden bir hekimden yardım istemesi faydalı olacaktır. Doktorunuz, şikayetlerinizi dinleyecektir ve özgeçmişinizde ve aile öykünüzde rahim kanseri riski arttırabilecek durumları değerlendirip bir yol haritası çıkaracaktır. Bundan sonraki aşamada doktorunuz genel bir fizik muayene ve jinekolojik muayene yapıp ilk değerlendirmenizi bitirmiş olacaktır.

Ultrason İle Değerlendirme.

Kadınsal şikayetler ile başvuran bir hastada ilk yapılan değerlendirme testlerinden birisi de ultrason ile incelemedir. Ultrasonografik değerlendirme rahim, yumurtalıklar ve tüpler hakkında oldukça detaylı bilgiler sunabilir. Ultrason genel olarak ses dalgaları ile çalışan bir teknoloji kullanır ve dokulardan yansıyan ses dalgalarının tekrar bilgisayar işlemcisinden geçirilerek ekrana yansıtılması ile kadın iç organlarının bir görüntüsü sağlanmış olur.

Karından yapılan ultrasonda, ultrasonun ucu karnın alt tarafında gezdirilerek rahim, yumurtalık ve diğer karın içi organlar değerlendirilir.

Transvajinal ultrasonografide ise daha ince ve parmak kalınlığında bir ultrason ucu, hazne(vajina) dan geçirilerek kadınlık organlarının daha detaylı ve yakın görüntüleri elde edilebilir. Bu yöntemler rahim içi zarındaki kalınlaşma, rahim içi polipleri veya rahim duvarında yer kaplayan miyom gibi yapıların detaylı görüntüleri ve ölçümleri alınabilir.

Bazı merkezlerde sulu ultrason denen ayrı bir ultrason yöntemi ile rahim içi zarının daha iyi görüntülenmesi hizmeti verilmektedir. Salin infüzyon sonografisi veya SIS diye adlandırılan bu yöntem özellikle rahim içi poliplerin görülmesi için çok değerlidir.

Rahim Duvarından Parça Alınması:

Rahim zarında ne tür değişiklikler olduğunun tam anlamıyla anlaşılabilmesi için doktorunuzun bir miktar doku örneği alıp bunun mikroskop altında değerlendirilmesi gerekir. Rahim içi zarı örneklenmesi veya rahim duvarı kazınması denen bu işleme tıbbi olarak endometrial biyopsi veya küretaj işlemi adları da verilir. Genellikle bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından gerçekleştirilen bu işlem sırasında doktorlar kamera ile rahimin içine bakılma işlemi olan histeroskopiyi de ekleyebilirler.

  • Rahim Duvarı Kazınması (Endometrial Biyopsi)

Rahim duvarından parça alınması işlemi rahim kanseri tanısı için yapılacak en önemli ve en değerli işlemdir. Bu işlem için çoğunlukla genel anesteziye ihtiyaç olmasa da hastaların arzusuna göre anestezi altında da gerçekleştirilebilir. Çok ince milimetrik bir içi boş tüp rahim ağzından geçirilerek rahim iç zarına ulaşılır ve vakum etkisi ile buradan bir parça doku örneği alınır. Alınan doku örneği mikroskop altında inceleme yapılmak üzere patoloji laboratuvarına ulaştırılır. Bzen bu işlem öncesinde rahim ağzına bir miktar uyuşturucu iğne yapılabilir.

Histeroskopi doktorların çok ince bir kamera sistemi kullanarak rahim duvarını incelemek için yaptıkları işlemdir. Bu işlem sırasında rahim iç zarı daha yakında değerlendirilebilir ve içeride saptanan polip veya düzensiz alan gibi görünümlere müdahele edilip biyopsi alınabilir.

Bazı zamanlarda yukarıda belirtilen ince tüpler ile yapılan endometrial biyopsi materyalleri yetersiz olarak gelebilir, eğer hastanın şikayetleri geçmediyse ve hekimler rahim kanserinden şüphelenmeye devam ediyorlarsa daha fazla doku örneği almak için küretaj işlemi yapılır. Bu işlem sırasında rahim ağzının genişletilmesi gerekir ve ağrılı bir işlem olduğundan anestezi altında yapılmasında fayda vardır. Kürtaj ile alınan doku örnekleri çoğu zaman patolojik değerlendirme için yeterli olurlar.

Rahim Zarından Alınan Doku Parçalarının İncelenmesi

Endometrial biyopsi veya küretaj ile alınan rahim duvarı örnekleri patologlar tarafından çeşitli özel boyalar ile boyandıktan sonra mikroskop altında incelenirler. Eğer kanser saptanırsa, patoloji laboratuvarının sonuç raporunda hangi tür rahim kanseri olduğu (endometrioid, berrak hücreli veya seröz tip) ve bu tümörün derecesi bildirilir.

Rahim kanserinin derecesi patologlar tarafından 1 ile 3 arasında derecelendirilir bu değerlendirmeyi yaparlarken patologlar kanser hücrelerinin normal hücrelere ne oranda benzediklerini değerlendirirler. funduszeue.info bir kanser sağlıklı rahim iç zarı dokusuna daha çok benzeyen bir kanseri belirtirken funduszeue.info bir kanser ise normal dokudan çok farklılaşmış bir tümörü anlatır. funduszeue.info(grade) kanserler daha agresif seyirlidirler ve tedavilerinde cerrahiye ek olarak kemoterapi ve radyoterapi kullanılması da gerekebilir.

Eğer doktorunuz herediter non-polipoz kolon kanserinden (Lynch sendromu) şüphelendiyse, rahim duvarından alınan parçalara özel boyalar kullanarak bu durumu değerlendirebilir ve sonrasında genetik inceleme için bir kan testi de yapılabilir.

Kanser Tanısı Koyulduktan Sonra Yayılımın Araştırılması:

Rahim kanseri tanısı koyulduktan sonra doktorunuz hastalığın başka organlara sıçrayıp sıçramadığını araştırmak için çeşitli testler isteyebilir.

  • Akciğer Röntgeni:
    Eğer akciğerlerde bir yayılma varsa bunlar bazen akciğer filmlerinde saptanabilirler fakat çoğunlukla tomografi gibi daha gelişmiş radyolojik tetkikler ile bu durum yeniden teyit edilmelidir.
  • Bilgisayarlı Tomografi:
    Bilgisayarlı tomografi(BT), bazen ilaçlı tomografi olarak da geçer, X ışınları kullanılarak vücuttaki organ sistemlerinin kesitlerini alana ileri radyolojik inceleme yöntemidir. BT rahim kanserinin tanısının koyulması için kullanılmaz fakat tanı almış bir hastadaki yayılımı saptamak için veya tedavisini tamamlamış bir hastada yeniden kanser üremesi olmuş mu diye değerlendirme amacıyla kullanılır.
  • Manyetik Rezonans Görüntüleme:
    Manyetik rezonans görüntüleme (Emar-MR), radyo dalgaları kullanarak vücuttaki organları görüntüleyen bir yöntemdir. MR ile özellikle rahim kanserinin rahim duvarına doğru ne kadar ilerlediği saptanabilir. MR aynı zamanda lenf bezlerinin değerlendirilmesi ve bu bölgelere sıçramış hastalığın saptanması için de değerlidir.
  • Pozitron Emisyon Tomografisi:
    Pozitron emisyon tomografisi ya da PET, radyoaktif şeker molekülleri kullanarak yapılan bir tetkiktir. Kanserli hücreler radyoaktif şeker moleküllerini sağlıklı dokulara göre daha fazla tükettikleri için PET’de sinyal oluştururlar. PET taramasının erken evre rahim kanseri için rutin olarak kullanılmasına gerek yoktur, bununla beraber ilerlemiş veya tekrar ettiğinden şüphelenilen hastalarda kullanılabilir.

Kan Testleri

Rahim kanseri tanısı koyulduktan sonra yapılması gereken özel bir kan tetkiki yoktur. Rahim kanserli hastalarda artmış bir vajinal kanama olmasından dolayı bu hastalarda kansızlık olabilir dolayısı ile bir tam kan sayımı ile kan değerleri kontrol edilmelidir.

CA testi.

CA rahim kanseri ve yumurtalık kanseri hücreleri tarafından kan akımına salınan bir maddedir. Rahim kanseri olan bir hastada aynı zamanda yüksek CA değerleri olması bu hastalığın rahim dışına çıktığının bir göstergesi olabilir. Bazı hekimler tedaviye başlamadan Ca değerlerini ölçebilirler ve tedavi sonrasındaki değerler ile karşılaştırarak tedaviye verilen yanıtı değerlendirebilirler. Unutulmaması gereken en önemli nokta CA testinin rahim kanseri tanısında bir yeri olmadığıdır, rahim kanseri tanısı rahimden alınan doku parçasıyla koyulur.

Rahim Kanserinin Evreleri

Bir kadına rahim kanseri koyulduktan sonra, doktorlar öncelikle bu hastalığın ne kadar ilerlediğini saptamaya çalışırlar, buna kanserin evrelendirilmesi denir. Bir kanserin evresinden bahsedildiğinde aslında vücutta bulunan kanser hücresi miktarından ve nerelerde bulunduğunda bahsediliyordur. Kanser evrelendirmesi, karşılaşılan kanserin ne durumda olduğu ve bu kanserin en iyi şekilde nasıl tedavi edileceği konusunda bilgi verir. Bir kanserin evresi tedaviyi ve tedavi sonuçlarını belirleyen en önemli faktördür.

Rahim kanseri evreleri, I ve IV arasında değişir. Kural olarak bu rakam ne kadar küçükse kanser o kadar az yayılmış demektir. Evre IV hastalık demek rahim kanserinin vücudun diğer bölgelerine yayıldığını gösterir.

Kanserin Evresi Nasıl Belirlenir?

Rahim kanseri, cerrahi olarak evrelenir. Bu şu demektir, rahim, yumurtalıklar ve kanseri sıçrama olasılığı olan lenf nodları ameliyat ile çıkartılarak patologlara gönderilir. Patologlarda rahim kanserinin, rahim duvarına, rahim ağzına, diğer karın içi organlara ve lenf bezlerine yayılma durumuna göre bir rapor düzenlerler.

yılında yayınlanan Uluslararası Kadın Hastalıkları ve Doğum Organizasyonu(FIGO-(International Federation of Gynecology and Obstetrics) evreleme sistemine göre rahim kanserinin evreleri şu şekildedir.

  • IA Tümör rahime sınırlı ve tümör rahim kasının yarısından azına ilerlemiş.
  • IB Tümör rahime sınırlı ve tümör rahim kasının yarıdan fazlasına ilerlemiş.
  • II Tümör rahime sınırlı fakat tümör rahim ağzına ilerlemiş.
  • IIIA Tümör rahim duvarına tam kat işlemiş.
  • IIIB Tümör vajinaya ve çevresine ilerlemiş.
  • IIIC1 Tümör bacak damarlarına giden damarların etrafındaki lenf bezlerini tutmuş.
  • IIIC2 Daha yukarıdaki ana toplardamar ve atardamarların etrafındaki lenf bezleri de tutulmuş.
  • IVA Tümör idrar torbası ve kalın barsağa ilerlemiş.
  • IVB Tümör akciğer, karaciğer veya daha başka uzak organlara yayılmış.

Ameliyat ile kanserin evresi belirlendikten sonra hasta için uygun olabilecek en iyi takip veya ek tedavi şekilleri belirlenir.

Rahim Kanseri Olduktan Sonraki Yaşam Süresi Nedir?

Kanser hastalarında tedavi sonrası yaşam oranlarını anlatmak için sağkalım denen rakamlardan bahsedilir. Sağ kalım oranları, kanser tanısı koyulan hastaların bu tanıyı takiben geçen belli bir sürede, genelde bu süre 5 yıl olarak alınır, ne kadarının yaşamaya devam ettiğini belirten oranlardır. Sağ kalım oranları bir hastanın ne kadar yaşayacağını belirlemez, ama bu durumla karşılaşıldığındaki tedavi seçenekleri ve onların başarı olasılıkları hakkında bir fikir verebilir.

Lütfen unutmayınız ki sağ kalım oranları kalabalık gruplar içinde yapılmış geniş çalışmalardan üretilmişlerdir ve bir hastanın bireysel sonuçları hakkında bir tahminde bulunmak için yeterli değildirler. Bu rakamlar kafa karıştırıcı olabilir, bu konuda yapılacak en iyi şey sizin hastalığınızı en iyi bilen doktorunuzla görüşmektir.

Rahim kanseri için 5 yıllık sağ kalım oranlarına bakıldığında:

  • Erken evre hastalık için %95
  • Bölgesel ilerlemiş hastalık için %69
  • Uzak organlara yayılmış hastalık için %17
  • Tüm evreler birleştirildiğinde ise kabaca %81’dir.

Hekiminize danışabileceğiniz diğer sorular:

  • Rahim kanseri ölümcül müdür?
  • Rahim kanserinin sağkalım oranları nedir?
  • Rahim kanseri olduktan sonra ne kadar yaşarım?

Rahim Ağzı Kanseri ve İlerlemiş Rahim Ağzı Kanseri

Rahim Ağzı Kanseri ve İlerlemiş Rahim Ağzı Kanseri

Rahim ağzı kanseri nedir?

Rahim ağzı kanseri, rahim kanserinden, oluştuğu bölgenin farklı olması nedeni ile ayrılmaktadır. Rahim kanseri; rahmin içerisindeki dokuyu çevreleyen bölgedeki hücrelerde başlar. Rahim ağzı kanserinin başladığı nokta ise; başladığı nokta ile vajinayı birbirine bağlayan serviks bölgesidir. Kanser içeren hücrelerin ilgili bölgede çoğalması ve türemesi neticesinde rahim ağzı kanseri gözlemlenir.

Rahim ağzı kanserinin nedenleri nelerdir?

HPV olarak adlandırılan virüs, cinsel yol ile bulaşmaktadır. Bu konuda asıl üzerinde durulması gereken nokta; hastalık bulgusunun sperm yolu ile değil bacak arasında oluşan temas ile geçiyor oluşudur. Bu yüzden, kişiler prezervatif veya farklı korunma yolları deniyor olsalar bile virüsün bulaşmasının önüne geçemezler. Günümüzün en yaygın ve bulaşıcı kanserleri arasında yer almasının nedeni budur.

HPV virüsü tipleri nelerdir?

HPV virüsünün yüz sayısının üzerinde alt kırılımı bulunur. Kanserojen etkisi en yüksek olanları; ve genital sihil etkisi olanlardır. Bir vakada, birden fazla HPV virüsüne ait alt kırılım görülebilir. Böyle durumlarda, %40 oranında etkisi olduğu bilinen HPV aşıları uygulanmaktadır.

Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?

  • Vajinada görülen kanama
  • Vajinada meydana gelen anormal kokuda akıntı
  • Karın ağrısı
  • Cinsel ilişki esnasında duyulan ağrı ve leke oluşması

Genellikle ilk bulgular, leke oluşumu, kanama meydana gelmesi ve sulu akıntıdır. Söz konu su kanamalar adet döneminde artış gösterebilir veyahut cinsel ilişki sonrası artabilir. Rahim ağzı kanserinde görülen belirtiler çeşitli nedenlerden ötürü de meydana gelebilir. Bu çeşitli nedenler; stres ve depresyon gibi benzeri durumlar olabilir. Böyle bir durum ile karşılaşmanız neticesinde, yapmanız gereken ilk adım hemen bir doktora görünmektir.

 

İlerlemiş rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?

  • Duyulan ağrı
  • İdrar yapma problemleri
  • Bacaklarda meydana gelen şişme

Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; diğer kanser türlerinde gözlemlendiği gibi, kanser hücreleri olduğu bölgedeki yakın organlara yayılma göstermiş ise bu organların çalışma prensibi etkilenebilir.

Her zaman bu bulguların gözlemleniyor olması, kanser hastalığı ile karşı karşıya olduğunuzu açıklamaz. Bu maddelerden birini kendinizde gözlemlemişseniz mutlaka bir hekime danışmanız gerekir.

Günümüz şartlarında, serviks kanserleri ve diğer kanser çeşitlerinin tanı ve tedavisine yönelik farklı teknikler uygulanmaktadır. Bayanlar için ciddi bir rahatsızlık olan bu onkolojik hastalığın tedavisi mümkündür. En önemli husus; erken teşhis sonrası uygulanan tedavi yöntemidir.

 

Benzer Yazılar

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası