hemoklips nedir / Mide Kanaması: Nedir, Belirtileri, Neden Olur ve Nasıl Geçer? | Anadolu Sağlık Merkezi

Hemoklips Nedir

hemoklips nedir

Endoskopi ve Kolonosokopi Nedir, Nasıl Yapılır?

Endoskopi ve kolonoskopi işlemi endoskopik denilen, ışık kaynağı ve kamerası olan bir tüp aracılığı ile sindirim sistemi bölümlerinin incelenmesi işlemidir. Bu işlemler cerrahi işlemler değildir.

Endoskopi denildiğinde çoğunlukla üst sindirim sistemi endoskopisi kastedilir (gastroskopi). Bu işlemde endoskop ağız ve boğazdan ilerletilerek öncelikle yemek borusu, sonrasında mide ve on iki parmak bağırsağının üst kısımları incelenir.

Endoskopi işlemi için ek bir hazırlık yapılmamakla birlikte hastaların midesinin boş olması gerekmektedir.

Endoskopun makat bölgesinden ilerletilerek rektum ve diğer kalın barsak bölümlerinin incelenmesine kolonoskopi adı verilmektedir. Bazı durumlarda sadece sigmoid kolon incelemesi yeterli olur ve bu işleme sigmoidoskopi adı verilir.

Endoskopi veya kolonoskopi işlemleri genellikle dakika kadar sürmektedir. Ek işlem yapılması durumunda (biyopsi veya polip çıkarılması gibi) süre bir miktar uzayabilir.

Kolonoskopi işleminde kalın barsakların temizlenmesi gerekmektedir. Temizlik için birkaç günlük sıvı beslenme yanında ağızdan kullanılacak ilaçlar verilir ve işlem zamanına yakın lavman uygulanır.

 

Endoskopi İçin Hangi Hazırlıklar Yapılır?

İşlemin güvenli ve tam olarak uygulanabilmesi için midenin boş olması gerekmektedir. Hastaların saat süre ile hiçbir şey yiyip içmemeleri istenir.

İşlem öncesinde hastaların ek hastalıkları sorgulanır, alerji öyküsü veya işlemle ilgili olabilecek diğer durumlar değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucunda doktorlar işlem öncesinde herhangi bir antibiyotik kullanılması gerekliliğine karar verir ve alerji olasılığına karşı önlemlerini alır. Bunun dışında hastanın kullanmakta olduğu ilaçların değiştirilmesi veya işleme kadarki sürede kullanılmaması için gerekli ayarlamaları yapar.

Hastanın daha öncesinden ciddi kalp veya akciğer hastalığı olması doktorun ekstra önlem almasını gerektirir.

 

Kolonoskopi İçin Hangi Hazırlıklar Yapılır?

Kolonoskopi işleminin tam ve doğru olarak uygulanabilmesi için kalın bağırsakların temiz olması gerekmektedir. Birçok temizlik yöntemi mevcuttur. Bu yöntemlerde genellikle birkaç günlük sıvı diyete ek olarak ağızdan ve makattan uygulanan ilaçlar mevcuttur. Bu temizlik planlarına tam olarak uyulması gerekmektedir çünkü temizliğin tam olmaması durumunda değerlendirme tam yapılamaz ve işlemin tekrarlanması gerekebilir.

Genelde hastaların diğer hastalıkları ile ilgili ilaçlarına devam edilir. Aspirin, kan sulandırıcılar (cumadan gibi), insülin, demir preparatları kullanan hastaların bu durumu bildirmesi önem taşımaktadır çünkü bu durumlarda ilaçlarda değişiklik gerekir. Bunun yanında alerji durumunun ve diğer ciddi hastalık durumlarının iyi değerlendirilmesi gerekmektedir.

 

Endoskopi Sırasında Neler Oluyor?

Endoskopi öncesinde doktorunuz neden bu işlemin uygulanacağını, herhangi bir alternatif test olup olmadığını ve oluşabilecek komplikasyonları size anlatacaktır.

Hastanın boğazına uyuşturucu bir sprey sıkıldıktan sonra hastalar anestezi altına alınarak uyutulur. İşlem sürecinde hasta anestezi ekibi tarafından takip edilir.

Hasta sol omuzu üstüne yatar pozisyonda uyutulduktan sonra serçe parmak kalınlığında olan endoskop ağızdan girilerek yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağı incelenir. Bu işlem esnasında solunum yolları etkilenmez. Hastaların çoğu işlem sırasında hatırlamaz ve çok az rahatsızlık hisseder.

Hastalar işlem sonrasında dinlenme odasına alınarak ilaç etkisinin sonlanması beklenir. İşlem günü hastaların dikkat gerektiren işler yapmaması ve özellikle araç kullanmamaları istenir.

 

Kolonoskopi Sırasında Neler Oluyor?

Kolonoskopi sırasında hastalara damardan sıvı verilmeye başlanır ve monitör e bağlanarak yaşamsal bulguları takibe alınır. Kolonoskopi işlemi sırasında verilen gaza bağlı kramp ve şişkinlik hissi oluşmaktadır fakat verilen ilaçlar sayesinde hastalar ciddi bir ağrı hissetmezler.

Uyutma işlemi sonrasında incelemeye makat bölgesinden başlanır ve bütün kalın bağırsak bölümleri incelenir. Kolonoskopi işlemi dakika arasında sürmektedir. Kalın bağırsakların yetersiz incelenmesi durumunda doktorunuz işlemin tekrarlanmasına veya diğer görüntüleme yöntemlerini kullanmaya karar verebilir.

Normal dışı görünen yerlerden biyopsi alma işlemi yapılabilir ve çıkartılan doku patoloji bölümüne incelenmek üzere gönderilir. Enfeksiyonla ilgili bir durumdan şüphelenilirse alınan materyalin incelenmesi için örnek alınabilir. Kanama şikayeti ile kolonoskopi yapılıyorsa kanama durdurma işlemleri yapılır. Polip adı verilen normal dışı büyüme saptanması durumunda kolonskopi sırasında polipler çıkartılır ve incelemeye gönderilir. Polipler genellikle iyi huylu olmakla birlikte kanser oluşturabilme potansiyeline sahiptir ve saptandığında çıkarılmaları gereklidir. Bahsedilen işlemlerin hiçbirisinde ağrı oluşmaz. Biyopsi birçok nedenle alınabilir ve biyopsi alınmış olması kanserden şüphelenildiğini göstermez.

 

Endoskopinin Riskleri Nelerdir?

Endoskopi genel olarak oldukça güvenli ve çok az oranlarda komplikasyon görülen bir işlemdir. Görülebilen komplikasyonlar damar yolu etrafında irritasyon, uygulanan ilaçlara karşı alerji görülmesi, daha önceden var olan kalp, akciğer, karaciğer hastalıklarına bağlı komplikasyonlar ve çıkartılan polip bölgesinden görülen ve genellikle küçük seviyelerde kanamadır. İncelenen veya müdahale edilen bölgelerde delinme gibi majör komplikasyonlar oldukça düşük oranlarda görülmektedir.

 

Kolonoskopinin Riskleri Nelerdir?

Kolonoskopi işlemi sonrasında görülen komplikasyonlar oldukça seyrektir ve genelde küçük komplikasyonlardır.

Biyopsi alınan veya polip çıkartılan bölgelerde kanama görülebilir ve genellikle kendiliğinden durur. Daha az oranlarda kolonskopi sonrasında kalın bağırsak delinmeleri görülebilmektedir. Bu delinmeler ameliyatsız iyileşebilmektedir.

Diğer olası komplikasyonlar damar yolu yerinde iritasyon, hastanın diğer hastalıklarıyla ilgili komplikasyonlardır. Bu komplikasyonlar %1’den az oranlarda görülür.

Komplikasyonların az oranda görülmesi yanında fark edildikten sonra zaman kaybedilmemesi gereklidir. Hastalarda ciddi karın ağrısı, makattan yarım bardaktan fazla kan gelmesi, ateş ve titreme oluşması durumunda zaman kaybetmeden doktora tekrar başvurması gerekmektedir.

Kolonoskopi halen kalın bağırsak hastalıklarında tanı ve tedavi aşamasında en iyi yöntemlerden birisidir. Kolonskopi işlemine alternatif olarak uygulanabilecek olan işlemler sınırlıdır.

Kolonoskopi işlemi sonrasında hastalar saat kadar gözlem altında tutulurlar. İlacın etkisinin geçmesinin ardından hastalar taburcu edilir fakat işlem gününde dikkat gerektiren işler ve özellikle araç kullanmamaları istenir. Hastalarda bir miktar kramp tarzı karın ağrısı, şişkinlik görülebilir. Gaz çıkarmalarının ardından şikayetler hızlıca geriler. Hastalar eve döndüklerinde normal bir şekilde yemek yemeye başlayabilirler.

 

 Endoskopi İşleminden Ne Kadar Süre Sonra Sonuçlarımı Alabilirim?

 Çoğu zaman doktorlar hastalar sonuçları işlem sonrası taburculuk sırasında vermektedirler. Biyopsi alınması durumunda patoloji sonuçlarının çıkma süresi değişkenlik göstermektedir.

 

Kolonoskopi İşleminden Ne Kadar Süre Sonra Sonuçlarımı Alabilirim?

İşlem sonrasında taburculuktan önce doktorlar hastalar kolonoskopi sonuçlarını verirler. Biyopsi alınması durumunda patoloji sonucunun çıkma süreleri değişkenlik gösterebilir.

 

Can Sağlık Grubu’na bağlı İzmir Özel Can Hastanesi ve Salihli Özel Can Hastanesi’nde endoskopik ve kolonoskopi işlemleri genel cerrahi, dahiliye, anestezi ve gastroenteroloji uzmanlarından oluşan alanında çok ciddi bilimsel bilgi, beceri yanı sıra deneyime de sahip uzman hekimlerce değerlendirilmekte ve en doğru tedavi yaklaşımları uygulanmaktadır. Lütfen bilgi ve randevu alınız.

Mide Kanaması: Nedir, Belirtileri, Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Mide Kanaması Nedir?

Mide kanaması, gastrointestinal sistemin herhangi bir noktasında kanama oluşması olarak tanımlanır. Gastrointestinal sistem; kalın bağırsak, ince bağırsak, yemek borusu, mide, rektum ve anüsten oluşur. Mide kanaması tıbbi olarak başlı başına bir hastalık değildir. Bir veya birkaç hastalığın sonucu olarak ortaya çıkabilen bir semptomdur. Gastrointestinal sistemin hangi bölgesinde kanamanın gerçekleştiğine göre üst kanama veya alt kanama olarak adlandırılması söz konusudur. Mide de bu sistemin üst kısmında yer aldığı için üst gastrointestinal sistem kanaması olarak da adlandırılır. Birçok farklı durumdan kaynaklı olarak ortaya çıkabilen mide kanaması yapılan araştırmalara göre erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür. Özellikle ilaç kullanım oranı yüksek olan ülkemizde ilaçların yan etkilerine bağlı olarak mide kanamaları sıklıkla görülür ve bunlar oldukça ciddi durumlardır. Tütünlü ürünlerin yoğun kullanımı, gastrit, ülser, tümör, sağlıksız beslenme gibi birçok faktörden dolayı mide kanaması meydana gelebilir. Oldukça riskli bir durum olan mide kanamasının yaşamı tehdit etmemesi için belirtilerini ve nedenlerini öğrenmekte fayda vardır.

Mide Kanaması Belirtileri Nelerdir?

Üst gastrointestinal sistemin bir parçası olan midede meydana gelen kanamaların sebepleri çok fazla olduğundan belirtileri de doğru orantılı olarak oldukça çeşitlidir. Hastaya bağlı olarak ani ve acil durumlardan kaynaklı mide kanamalarının belirtileri daha ağır olabiliyorken, hafif kanamaların belirtileri daha az belirgin ve şiddetsiz olabilir. Ancak her halde de bunun ciddiye alınması ve tedavisinin vakit kaybetmeden yapılması gerekir. Kendi içinde birkaç farklı yapıda incelenen midenin iç duvarında meydana gelen kanamaların belirtileri halsizlik, karın ağrısı, yorgunluk, midede yanma, kansızlık ve baş dönmesi olarak ortaya çıkar. Akut mide kanamasının erken belirtileri ise kırmızı kan kusması, dışkıda kan görülmesi, siyah ya da katran şeklinde dışkılama, kahve telvesi görünümünde kan kusmak olarak görülür. Bu kanamanın sonucu olarak kan kaybı da meydana gelir. Kan kaybının belirtileri ise yorgunluk, zayıflık, nefes darlığı, karın ağrısı ve karın krampları, ciltte solgunluk, kan basıncında düşüklük, nabzın normalden hızlı olması, az veya hiç idrara çıkamama ve bilinç kaybı olarak sıralanabilir. Bunun dışında mide kanamasının en yaygın belirtileri arasında;

  • Hazımsızlık ve bundan kaynaklı ortaya çıkan şişkinlik,
  • Tuvalete ishal olarak çıkma,
  • Normalden daha fazla terleme,
  • Tansiyonun düşmesi ve buna bağlı olarak göz kararması,
  • Ayakta durmakta güçlük ve bayılmalar olarak sıralanır.

Mide Kanaması Neden Olur?

Mide kanamalarının ortaya çıkmasına neden olan sebeplerin başlıcalarından biri yemek borusu ile midenin birleşmiş olduğu noktanın yaralanmasıdır. Daha çok karaciğer hastalıklarının sebep olduğu ve yemek borusunun alt kısımlarında görülen birtakım varis benzeri yapılar zamanla yırtılarak veya patlayarak mide kanamalarına yol açabilir. Üst gastrointestinal sistemi etkileyen tümörler, ilerleyen safhalarda mideyi etkileyerek kanamalara neden olur. Helicobacter pylori benzeri enfeksiyona neden olan bakteriler peptik ülserin gelişmesine yol açabilir. Peptik ülser olarak adlandırılan hastalık, midenin veya oniki parmak bağırsağının astarında açık yaraların gelişmesine sebep olur. Bu sebeple peptik ülser ilerledikten sonra mide kanamalarına yol açar. Yemek borusunun duvarlarındaki yırtıklar yaralanmalara ve kanamalara yol açar. Bu durum tıbbi olarak “Mallory-Weiss Sendromu” olarak adlandırılır. Bazı kalp hastalıklarının tedavisinde, özellikle yaşlıların yoğun olarak kullandığı kan sulandırıcı ilaçlar mide kanamalarına yol açabilir. Bu nedenle kullanılan ilaçları reçete dahilinde, yan etkilerini dikkate alarak kullanmak oldukça önemlidir.

Mide Kanaması Teşhisi Nasıl Konulur?

Öncelikli olarak semptomların değerlendirilmesi açısından fiziki muayene yapılır. Fiziki muayene ile birlikte hastanın tıbbi öyküsü hakkında bilgi edinilir ve birtakım testler uygulanır. Karaciğer fonksiyonlarının tespit edilmesi, trombosit sayımı ve kan pıhtılaşma değerinin öğrenilmesi açısından kan testleri yapılır. Ayrıca dışkının analizi ve varsa kanamanın nedenini belirlemek amacıyla dışkı testleri uygulanır. Gastrointestinal sistemin incelenmesi için endoskopi yardımıyla vücuda ağızdan bir kamera sokulabilir. Bunun amacı varsa kanamanın yerini ve düzeyini tespit etmektir. Kalın bağırsağın ve rektumun incelenmesi için kolonoskopi de uygulanan testler arasında yer alır. Mideden veya gastrointestinal sistemin herhangi bir noktasından biyopsi amaçlı parça almak da uygulanabilecek tanı yöntemleri arasındadır. Kanamaya sebep olan damarların tespiti veya diğer anormalliklerin anlaşılabilmesi açısından anjiyografi adı verilen damardan boya enjekte edilmesi testi de uygulanabilir. Bu test ile birlikte kanamanın kaynağı tespit edilebilir. Tüm bu testlerin yanı sıra bilgisayarlı tomografi ile tüm vücudun görüntülenmesi gerekebilir. Ancak çok nadir de olsa kanamanın kaynağı her zaman tespit edilemeyebilir. Böyle durumlarda doktorlar tüm gastrointestinal sistemi görebilmek amacıyla cerrahi müdahalede bulunabilirler.

Mide Kanaması ile Birlikte Ortaya Çıkan Semptomlar Nelerdir?

Mide kanaması çoğunlukla başka hastalıkların eşlik ettiği ciddi bir semptom olarak bilinir. Bu nedenle mide kanamasının ortaya çıkmasına neden olan hastalığın belirtileri ile mide kanamasının belirtileri birlikte hastada görülebilir. Böylece semptomların daha çeşitli olması beklenen durumlar arasındadır. Eğer gastrointestinal sistemde bulunan bir tümörden dolayı mide kanamaları görülüyor ise tümörün semptomları, mide kanamasının semptomlarına eşlik eder. Bu durum diğer hastalıklar ve semptomlar için de aynı şekilde değerlendirilir. Yine de yaygın semptomlar arasında;

  • Mide kanamasının sebep olduğu iştahsızlık,
  • Midede meydana gelen yaralardan dolayı mide ağrıları,
  • Kan kaybından dolayı tansiyon düşmesi,
  • Tansiyon düşüklüğüne bağlı olarak göz kararması yer alır.

Bu semptomlar kanamadan dolayı ortaya çıkan ciddi durumlardır. Hastaların bu semptomları ciddiye alarak vakit kaybetmeden tedavi olmaları gerekir. Aksi takdirde mide kanaması ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve insan hayatını tehlikeye sokabilir.

Mide Kanaması Nasıl Geçer?

Mide kanamasının geçmesi amacıyla uygulanacak bütün tedavilerin doğru uygulanması gerekir. Bunun için de kanamanın kaynağının tespit edilmesi oldukça önemlidir. Gastroskopi, kanamanın tespiti amacıyla uygulanan yöntemler arasında yer alır. Tespit gerçekleştirildikten sonra kanamanın durdurulması amacıyla ilaç tedavisi ile birlikte ısı yöntemleri uygulanabilir. Hastanın sağlığının tehlikeye atılmaması amacıyla kanama durdurulduktan sonra bir süre daha ilaç tedavisine ihtiyaç olabilir. Ülser gibi hastalıkların kanamaya neden olması söz konusu ise ülserin tedavi edilmesi gerekir. Hemoklips adı verilen ve midede kanayan bölgenin kapatılmasına yarayan tedavi yöntemi de sıkça kullanılır. Yaraların iyileşmesi ile birlikte bu klipsler kendiliğinden düşer ve tedavi sonlanmış olur. Mide kanseri ya da gastrointestinal sistemde herhangi bir kanserden dolayı kanamaların olması söz konusu ise radyoterapi ya da kemoterapi ile tedavi yöntemleri uygulanabilir. Varis oluşumlarından meydana gelen kanamaların tedavisi amacıyla endoskopi ile uygulanan tedavi yöntemleri kullanılabilir. Tedavi yöntemlerinin etkisiz kalması halinde cerrahi müdahale ile mide kanamasının tedavisi mümkün olabilir.

Sağlıklı bir hayat sürmek için mide kanamasının belirtileri ciddiye alınmalı ve vakit kaybetmeden muayene olunmalıdır. Böylece hastalığın tedavisi daha ciddi problemlere yol açmadan mümkün olabilir.

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz: Adınız, soyadınız, T.C. Kimlik numaranız, pasaport numaranız veya geçici TC Kimlik numaranız, doğum yeri ve tarihiniz, medeni haliniz, cinsiyetiniz, sigorta veya hasta protokol numaranız ve sizi tanımlayabileceğimiz diğer kimlik verileriniz.
  • İletişim Bilgileriniz: Adresiniz, telefon numaranız, elektronik posta adresiniz ve sair iletişim verileriniz, müşteri temsilcileri ya da hasta hizmetleri tarafından çağrı merkezi standartları gereği tutulan sesli görüşme kayıtlarınız ile elektronik posta, mektup veya sair vasıtalar aracılığı ile tarafımızla iletişime geçtiğinizde elde edilen kişisel verileriniz.
  • Muhasebesel Bilgileriniz: Banka hesap numaranız, IBAN numaranız, kredi kartı bilginiz, faturalama bilgileriniz gibi finansal verileriniz.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz.
  • Hastane veya tıp merkezlerimizi ziyaret etmeniz halinde güvenlik ve denetim amaçlı tutulmakta olan kamera kayıtları görüntüleriniz.
  • Otoparkı kullanmanız halinde araç plaka veriniz.
  • Sağlık Bilgileriniz: Laboratuvar sonuçlarınız, test sonuçlarınız, muayene verileriniz, randevu bilgileriniz, check-up bilgileriniz, reçete bilgileriniz dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi sırasında veya bunların bir sonucu olarak elde edilen her türlü sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verileriniz.
  • funduszeue.info sitesine veya funduszeue.info adresine gönderdiğiniz veya girdiğiniz sağlık verileriniz ve sair kişisel verileriniz.
  • Acıbadem’e veya Acıbadem Grup şirketlerinden herhangi birine iş başvurusunda bulunmanız halinde bu hususta temin edilen özgeçmiş dâhil sair kişisel verileriniz ile Acıbadem Grubu çalışanı ya da ilişkili çalışan olmanız halinde hizmet akdiniz ve işe yatkınlığınız ile ilgili her türlü kişisel verileriniz.

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

  • Kimliğinizi teyit etme,
  • Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi.
  • İlgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Hastane ve Tıp Merkezlerimizin iç işleyişi ile günlük operasyonların planlanması ve yönetilmesi.
  • Hastane Yönetimi, Hasta Hakları, Hasta Deneyimi bölümleri tarafından hasta memnuniyetinin ölçülmesi, arttırılması ve araştırılması.
  • İlaç temini.
  • Randevu almanız halinde randevu hakkında sizi haberdar edebilme.
  • Risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerini geliştirme amacıyla analiz yapma.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından sağlık hizmetlerinizin finansmanı, tetkik, teşhis ve tedavi giderlerinizin karşılanması, müstehaklık sorgusu kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Araştırma yapılması.
  • Yasal ve düzenleyici gereksinimlerin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgileri paylaşma.
  • Kalite, Hasta Deneyimi, Bilgi Sistemleri bölümleri tarafından risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından hizmetlerimiz karşılığında faturalandırma yapılması ve anlaşmalı olan kurumlarla ilişkinizin teyit edilmesi.
  • Pazarlama, Medya ve İletişim, Çağrı Merkezi bölümleri tarafından kampanyalara katılım ve kampanya bilgisi verilmesi, Web ve mobil kanallarda özel içeriklerin, somut ve soyut faydaların tasarlanması ve iletilebilmesi.

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

  • sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu,
  • sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu,
  • sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
  • Özel Hastaneler Yönetmeliği,
  • Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği,
  • Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleridir.

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel sağlık verilerine erişim ve bu verileri isteme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesine ve/veya kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesine ilişkin işlemlerin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme hakkını haizsiniz.

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “funduszeue.info” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

  • (i) ATATÜRK funduszeue.info funduszeue.info:3/8 ATAŞEHİR, Istanbul, Türkiye adresine kargo ile ıslak imzanızı taşıyan bir dilekçe ile “Kurumsal Sekretarya” departmanı dikkatine Zarfına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazılarak gönderebilirsiniz,
  • (ii) Noter kanalıyla gönderebilir,
  • (iii) [email protected] adresine güvenli elektronik ya da mobil imzalı olarak, kayıtlı elektronik posta adresi veya sistemimizde kayıtlı elektronik e-posta adresiniz aracılığıyla ve/veya
  • (iv) Acıbadem’e hitaben yazdığınız “word veya pdf.” formatındaki bir dosyayı güvenli eimza ile imzalayarak [email protected] ‘a e-posta’nın konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazarak iletebilirsiniz.

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, funduszeue.info web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası